Suomi laskee, että viime vuonna tulleista noin 32 000 turvapaikanhakijasta noin 60 prosenttia tulee saamaan kielteisen päätöksen. Tällä kaavalla käännytettäviä olisi Suomessa noin 20 000. Ruotsissa vastaava luku on 60 000–80 000.
”Ensimmäiset päätökset ovat jo tulleet, ja niitä tulee nyt kiihtyvällä tahdilla. Nämä 32 000 on käsitelty toukokuun loppuun mennessä viimeistään”, sanoo sisäministeriön kansliapäällikkö Päivi Nerg.
<klips>
Sisäministeriö on jo ilmoittanut, että se suunnittelee palautuskeskuksia niille, jotka ovat saaneet kielteisen päätöksen. Nyt mallia on ministeriössä pohdittu hieman pidemmälle. Uudessa suunnitelmassa tällaisia keskuksia olisi kahdenlaisia: toiset olisivat niille kielteisen päätöksen saaneille, jotka haluavat vapaaehtoisesti lähteä ja toiset keskukset niille, jotka haluavat valittaa päätöksestä.
<klips>
”Ne jotka vapaaehtoisesti haluavat palata, ohjattaisiin transit-keskukseen, josta he vapaaehtoisen paluun kautta lähtisivät omaan maahansa. Sitten ne, jotka mahdollisesti haluavat valittaa ja haastaa, saavatko luvan, sijoitettaisiin toisentyyppiseen vastaanottokeskukseen odottamaan”, Nerg luonnehtii uusia suunnitelmia.
<klips>
Iso kysymys on se, miten lähtijät pääsevät matkaan. Hänen mukaansa esimerkiksi Irakiin on palautettu yksittäisiä ihmisiä yhteensä pari sataa.
”Meillä on neuvottelut käynnissä Irakin kanssa, ja vapaaehtoisen paluun reitti on nyt se, mitä me molemmin puolin voimakkaasti haemme. Mietimme sitä, miten voisimme mahdollisimman paljon tukea ihmisiä ja saada heidät lähtemään vapaaehtoisesti.”