Onko KHL:stä NHL:n tasaveroiseksi kilpailijaksi liigana?

  • 17 502
  • 79

ms.qvist

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, Хокейний Клуб Донбас
Onko KHL:stä NHL:n tasaveroiseksi kilpailijaksi liigana vai pysyykö se ikuisesti pikkuveljenä?

Aiheesta käydään keskustelua monissa ketjuissa ja kenties osassa ketjuja se pilaa keskustelun hengen luoden turhaa vastakkain asettelua ja kun monesti kritisointi on kenties kärkevää ja perustelematonta on se omiaan heikentämään keskustelun tasoa. Minua on pyydetty palstalaisen toimesta avaamaan ketju tätä aihetta varten. Avaamaan ketju jossa voimme käydä aiheen mukaista keskustelua liigoista ja niiden eroista sekä siitä onko KHL:stä koskaan NHL:n tasaveroiseksi kilpailijaksi ja tulevatko myös pelaajat pitämään sitä potentiaalisena ja tasaveroisena kilpailijana, siten että parhaimmat pelaajat haluavat pelata siellä ja luoda uransa siellä ja että suuri yleisö samalla tunnustaa heidän tasonsa pelaajina vertailematta heitä NHL.n huippuihin.

Seuraan kumpaakin liigaa, tosin minulle NHL:ssä on käytännössä vain yksi seura jota seuraan aktiivisemmin eli Red Wingsit ja tämän ohella seuraan tarkemmin liigan tiettyjä tapahtumia ja piirteitä, kuten tappeluita, taklauksia ja näiden seurauksesta jaettavia rangaistuksia – jos niitä jaetaan. KHL:ssä minulla ei ole selkeää suosikkia vaan ennemminkin seuraan liigaa organisaationa ja keskitän sitten tietyllä tapaa huomiota muutamien seurojen ja pelaajien tekemisiin ja paikoin kritisoiden heitä mutta toisaalta kuitenkin tiedostaen sen, että liigana – puutteistaan huolimatta – KHL on maailman toiseksi paras liiga ja toivottavasti pysyy vähintään sellaisena tulevinakin vuosina.

Olen esittänyt KHL:ää koskevaa kritiikkiä ja seuraavaksi lainaan itseäni ja poimin muutamia kehittämisen arvoisia teemoja:

vlad kirjoitti:
-KHL:n organisaatio on saatava terveemmälle pohjalle ja kytkökset poliittisiin päättäjiin minimiin.

-KHL:n organisaationa on saatettava ammattimaisemmin johdetuksi.

-KHL:n seurojen organisaatioita tulee tervehdyttää ja ne olisi hyvä saada kokolailla ammattimaisesti johdetuiksi. Edelleen moni seura on miljardöörien leikkikenttä ja tulos on sitten sen näköinen.

-Tulee pyrkiä siihen, että toiminta on kaikessa pitkäjänteisempää.

-Liittyy KHL-seurojen toimintaan mutta pelaajapalkkiot tulisi järkiperäistää ja lopettaa tolkuttoman ylihinnan maksaminen osalle pelaajista. Sama pätee tolkuttomiin tarjouksiin joita heitellään ilmoille, mutta jotka eivät ole toteutumiskelpoisia ja täten vähentävät uskottavuutta.

Kun perusta on saatu kuntoon on minusta järkevää ryhtyä kokonaisvaltaisesti kilpailemaan NHL:n kanssa parhaimmista pelaajista. Ja kun se perusta on terve ja toiminta pitkäjänteistä uskoisin, että liiga on uskottavampi ja samalla useammalle pelaajalle kiinnostavampi ja todellinen vaihtoehto NHL:lle. Ennen tätä on parempi pyrkiä kilpailemaan sellaisista pelaajista jotka ovat jo tähteytensä NHL:ssä saavuttaneet ja voittaneet riittävästi ja joita kenties kiinnostaisi paluu kotiin tai paluu Eurooppaan.

Yllä olevasta lainauksesta voidaan keskustella ja siitä pitääkin keskustella, siinä on muutama pointti joita olen keskusteluissa huomioinut mutta voidaan vielä lisätä liigan laajeneminen. Toisaalta se on hyvä asia ja pidän tärkeänä sitä, että liiga levittäytyy uusille alueille mutta samalla toivoisin, että liiga vakiintuisi hetkellisesti ennen uusia laajentumisia ts. esim. nykyisten ja tulevien laajentumisien jälkeen pidettäisi paussi ja seurattaisi sitä kuinka terveellä pohjalla laajeneminen on ja jos pohja vaikuttaa hyvältä, niin otettaisi liigaan uusia seuroja. Nykyään liigan toiminta on minusta liian lyhytjänteistä ja poukkoilevaa ja sidoksissa liikaa poliittisiin päättäjiin.

Tulevaisuudessa KHL-liigaan kannattaa pyrkiä sitouttamaan entistä parempia pelaajia ja sellaisia joilla on mahdollisuus nousta liigan kautta tasaveroisiksi tähdiksi NHL-ammattilaisten kanssa, mutta minun on vaikea nähdä, että näin voidaan toimia lyhytjänteisen toiminnan kautta vaan organisaation on oltava terve haluttu. Tätä ennen tulisi koettaa haalia liigan mannekiineiksi niitä kaiken saavuttaneita pelaajia joilla ei kenties ole enää mitään voitettavaa NHL:ssä ja näiden pelaajien kautta lisätä liigaa uskottavana kilpailijana NHL:lle. Mutta en usko, että liiga voi nousta urheilullisesti tasaveroiseksi muutamassa vuodessa vaan puhutaan kenties lähemmäs kymmenestä kaudesta.

On myös huomioitava, että ei NHL ole kaikessa se täydellisin liiga vaan sielläkin on tehty virheitä, eräs tällainen oli minusta 90-luvun äärettömän nopea laajeneminen uusille alueille. Minusta sen olisi tullut olla maltillisempaa ja harkitumpaa. Samoin NHL:ssä on/on ollut seuroja jotka eivät ole terveellä pohjalla, kuten Phoenix Coyotes, kenties se tulee muuttamaan uudelle alueelle ja saamaan täten terveemmän pohjan ja nousemaan vakavasti otettavaksi seuraksi NHL-kartalla.

Pelillisesti NHL on minusta kiinnostavampi liigana mutta on KHL:ssäkin oma viehätyksensä. Mutta kaikessa KHL:n ei tule apinoida NHL:ää vaan tietty omaleimaisuus on hyvä säilyttää ja antaa samalla seuroille mahdollisuus luoda oma identiteetti – esim. kaukalon koon kautta luoda omanlaisensa pelityyli. KHL:ssä hyvää on muutamien seurojen fanikulttuuri. Olen nähnyt uusista seuroista Donbass Donetskin pelejä ja minusta hallissa oli mainio tunnelma ja melua jota en ole viimeisimmillä SaiPan-pelien visiiteilläni kuullut ja nähnyt. KHL on kuitenkin eurooppalaisista liigoista se kiinnostavin ja pelillisesti antoisin, vaikka ne lentokentät toisinaan ärsyttävätkin.

Tämä on lyhyt pohjustus aiheeseen ja perkasin aihetta lähinnä KHL:n kautta mutta varmasti tulen tulevaisuudessa ruotimaan myös NHL:n arvoa liigana sekä sitä missä määrin näen sen tulevaisuudessa olevan edelleen maailman paras ja houkuttelevin liiga. Mutta toistaiseksi se sitä on, koska pelaajien kannalta – mikä on tärkeintä – se on se maailman ykkönen. Toki osa pelaajista valikoi ja tulee tulevaisuudessa kenties entistä enemmän valikoimaan KHL:n NHL:n sijaan ja voimme tässä ketjussa myös keskustella siitä kuinka arvostettavia tällaiset valinnat ovat ja millaisena pidämme pelaajia, jotka kenties jäävät menemättä NHL:ään ja luovat uransa ja tienaavat ruplansa KHL:ssä.

vlad.

P.S. Valitettavasti työkiireiden vuoksi en kykene kovinkaan tiiviiseen ja aktiiviseen keskusteluun mutta pyrin ainakin vastaamaan minulle esitettyihin asiallisiin kysymyksiin parhaani mukaan.
 

_Kuusyks

Jäsen
Suosikkijoukkue
SKA Pietari, Afinogenov #61, (Blues & Jokerit)
Nykyisellä systeemillä KHL:llä ei ole mahdollisuuksia tähän. Jos taas joukkuemäärä supistettaisiin kymmeneen, ja kaikki nykyisiin joukkueisiin suunnatut öljyrahat sunnattaisiin näihin joukkueisiin, puhuttaisiin jo varmaan maailman parhaasta liigasta pelillisesti. Nämä kymmenen joukkuetta pitäisi olla niitä parhaimpia organisaatioita, kuten SKA, ZSKA, Ak Bars, Salavat Julajev...

28 joukkueen KHL haastamassa NHL:ää toden teolla? Ei tule tapahtumaan koskaan. Yksittäiset joukkueet voivat kuitenkin sen tehdä, kuten 2011 Ufa ja 2012 SKA. Se ei kuitenkaan riitä, kun liigan häntäpäänjoukkueet eivät ole kummoisia edes SM-liigan mittapuulla.
 
Suosikkijoukkue
Venäjä, Lokomotiv Jaroslavl
Minusta Vlad ei ymmärrä yhtä tärkeää asiaa.

Venäjällä on vain 143 miljoonaa asukasta kun Pohjois-Amerikassa asukkaita on noin 350 miljoonaa. Pohjois-Amerikassa ihmisten tulotaso ja bruttokansantuote/asukas ovat edelleen merkittävästi korkeammat kuin Venäjällä.

KHL ei voi lähteä kilpailemaan NHL:n kanssa "terveeltä pohjalta", olettaen että tämä tarkoittaisi sitä että KHL-seurojen tulisi tehdä taloudellista voittoa kuten NHL-seurat ainakin pyrkivät tekemään. Se ei yksinkertaisesti ole mahdollista, koska Venäjän talouden koko, ihmisten tulotaso ja väestöpohja eivät siihen riitä. Jos KHL-seurojen pitäisi tuottaa voittoa tai edes tuottaa vain pientä tappiota, pitäisi jonkun TV-kanavan ostaa lähetysoikeudet KHL-peleihin suhteettoman suurella summalla ja lippujen hinnat pitäisi korottaa niin suuriksi ettei tavallinen kansa enää kävisi peleissä.

KHL:n toimintamallina on se, että sarjalla on Venäjän poliittisen ja taloudellisen eliitin vahva tuki takanaan. KHL saa rahoitusta suurilta yrityksiltä ja aluehallinnoilta ilman, että nämä edes odottavat saavansa taloudellista vastinetta rahoillensa. Näitä voi verrata taiteen tukijoihin eli mesenaatteihin, jotka ovat valmiita lahjoittamaan omia rahojaan taiteen hyväksi.

KHL:n tavoite on pitkällä aikavälillä tehdä toiminnasta kannattavampaa tai vähemmän tappiollista. Ihmisten tulotason noustessa voidaan lippujen hintoja nostaa ylöspäin. Näin on jo tehtykin, sillä KHL-pelien hinnat ovat nousseet selvästi sitten avauskauden 2008-2009. Seuroja patistetaan rakentamaan suurempia halleja ja panostamaan markkinointiin ja oheistuotteiden myyntiin nykyistä enemmän.

Kyse on asteittaisesta muutoksesta ja kehityksestä. KHL ei saavuttaisi mitään sillä, että sen rahoituspohja päätettäisiin hetkessä muuttaa NHL:ää vastaavaksi, koska se merkitsisi liigan romahtamista. Muutoksen ja kehityksen on oltava asteittaista ja harkittua, mutta samalla määrätietoista.
 
Viimeksi muokattu:

Steegil

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit 1967-2014, Ducks sympatiat Coyotes & Jets
Ei oikeasti nouse edes lähelle, mutta suomalainen media ja itsepetosta harrastavat seuraajat tekevät omissa mielissään KHL:stä lähes NHL:n tasoisen liigan, koska suomalaisia luovuttajia sattuu nyt pelaamaan todella paljon KHL:ssä tällä hetkellä. Ja tahti vain tulee kiihtymään. Granlund, Teräväinen, Armia, Lehkonen ja Pulkkinen ovat seuraavana jo menossa lentokenttäliigaan. KHL tulee nousemaan Suomen median puolesta lähes jumalaiseen asemaan. Liigan jo yliarvostettua tasoa tullaan yliarvostamaan vielä kahta kauheammin ja NHL:n arvostus tulee laskemaan.
 

teroz

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo, KPU, Eno Jets & Jan Lundell
Ei nouse lähellekään NHL:ää. Lähinnä harmittaa, että moni suomalainen pelaaja jättää NHL-unelmansa kokonaan jahtaamatta ruplien vuoksi. Tähän heillä on toki oikeus, mutta eiköhän jokaisen junnun unelma ole NHL nyt ja hamassa tulevaisuudessakin.

KHL:stä puuttuu itselle täysin se tunne mikä NHL:stä tulee. Varmasti laadukasta jääkiekkoa siellä pelataan, mutta itselleni täysin yhdentekevä sarja. Enkä usko sen laadullisestikaan kilpailevan NHL:n kanssa, jatkossakaan.

Suomalaisten joukkueiden osallistuminen voisi toki tuoda sitten uutta ulottuvuutta koko sarjaan, mutta saa nähdä päätyykö sinne yhtään seuraa täältä.
 

Magni

Jäsen
Suosikkijoukkue
KHL, NHL
Liigan jo yliarvostettua tasoa tullaan yliarvostamaan vielä kahta kauheammin ja NHL:n arvostus tulee laskemaan.
Eiköhän KHL ole reilusti aliarvostettu eikä yliarvostettu Suomessa. Moni lätkää seuraava on täysin pihalla maailman toiseksi parhaan kiekkosarjan tapahtumista. Suomesta tuskin löytyy esimerkiksi yhtään kiekkotoimittajaa, joka olisi todella perillä KHL-joukkueista ja niiden pelaajista.

Omasta mielestäni on turha verrata KHL:ää NHL:ään, sillä NHL:llä on erittäin pitkät perinteet, joten KHL ei tule vuosikymmeniin nousemaan samalle tasolle, jos koskaan. Eiköhän KHL:n tavoite ole olla selkeä Euroopan ykkössarja, jota se jo on.

Itelle KHL on nykyään se selkeä ykkössarja, joskin NHL kiinnostanut myös nappulasta lähtien erittäin paljon. Rakastan sitä miten erilaista jääkiekko voi olla kahdessa eri liigassa, joka on ehdottomasti lajille rikkaus.
 
Otsikon kysymykseen vastaus riippuu millä alueella KHL pyrkii tasaveroiseksi kilpailijaksi?

Urheilulliselta kannalta katsottuna KHL pystyy kilpailemaan pelaajamarkkoinoilla halutessaan kaikista venäläispelaajista sekä jokaisesta eurooppalaisesta NHL:n ehdottomien huippujen ulkopuolelta.

Lisäksi nuoret pelaajat valitsevat tien noustessa pystyyn ennemmin Venäjän kuin P-Amerikan farmisarjat ja NHL:n on entistä vaikeampaa tarjota kokeneille pelaajille lyhyitä sopimuksia. (Esimerkkinä viimeksimainitusta Lehterän kaltainen peluri olisi vielä kymmenen vuotta sitten tarttunut samantien St. Louisin vuoden pituiseen tarjoukseen).

Markkinoinnin kannalta KHL:n yksi iso haaste on venäjänkielisyys. Englanninkielinen sarjan verkkosivu on mitätön, joukkueiden pelipaidan selästä kyriilisten kirjainten lukeminen ummikolle täyttä arvailua ja osan seuroista nimiä en osaa edes kunnolla lausua, kuten Neftekhimik Nizhnekamsk tai Yugra Khanty-Mansiysk.
 

Magni

Jäsen
Suosikkijoukkue
KHL, NHL
Englanninkielinen sarjan verkkosivu on mitätön, joukkueiden pelipaidan selästä kyriilisten kirjainten lukeminen ummikolle täyttä arvailua ja osan seuroista nimiä en osaa edes kunnolla lausua, kuten Neftekhimik Nizhnekamsk tai Yugra Khanty-Mansiysk.
Ei ole mitään kyrillisiä kirjaimia pelipaidoissa, ei ole ollut pitkään aikaan. Tämän saman virheen toki teki Jatkoajan toimittaja myös mollatessaan KHL:ää ja ylistäessään änäriä.

Tuo englanninkielinen sivu on ihan ok, mutta voisi olla parempikin. Nyt myös joidenkin seurojen kotisivuja saa englanniksi. KHL:n youtube-kanava on mennyt loistavaan suuntaan, kun siellä on kaikki koosteet suunnilleen jo englannin kielelläkin.
 

müller

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Tuo englanninkielinen sivu on ihan ok, mutta voisi olla parempikin. Nyt myös joidenkin seurojen kotisivuja saa englanniksi. KHL:n youtube-kanava on mennyt loistavaan suuntaan, kun siellä on kaikki koosteet suunnilleen jo englannin kielelläkin.

KHL:n englanninkielinen sivu on ainakin parempi kuin NHL:n saksankielinen sivu.

Mitä itse ketjun otsikkoon tulee, niin se ihan riippuu mitä ja miten vertaillaan. Kun tarkastellaan KHL:n pelin ulkopuolisia asioita, niin ei kestä vertailua NHL:n kanssa. Tähän toki vaikuttaa myös se, että KHL on suhteellisen nuori liiga. Pelillisesti mielestäni taas on vaikea verrata yksi yhteen, sillä pelityyliltään nämä kaksi liigaa ovat hyvin erilaisia.
 

Espen

Jäsen
Suosikkijoukkue
Old time hockey like Eddie Shore
Tärkeintä on että NHL saa pitkästä aikaa vastaansa kunnon kilpailua. 60-luvulle asti koko sarjasta ei tiedetty Euroopassa juuri mitään ja sarja oli Monroe-opin mukaista kanadalaisten keskinäistä keppitappelua. 70-luvulla muutamat ruotsalaiset ja suomalaiset löivät siellä itsensä läpi ja se sai ensimmäisen varteenotettavan kilpailijan WHA:sta.

80-luvulla WHA:n kuoltua NHL:n pelillinen kilpailija oli Neuvostoliiton pääsarja, jonka kärkijoukkueet kävivät alistamassa NHL-joukkueita Rendez-Vous ottelusarjoissa. Palkat eivät kuitenkaan olleet sillä tasolla että kaikkien parhaiden ruotsalaisten ja suomalaisten olisi silloin kannattanut pelata siellä. Suomalaisten entisten NHL-pelaajien kommentit kertoivat myös ettei pelin taitotaso kovin kummoinen vielä tuolloin ollut.

90-luvulle tultaessa tapahtui kaksi asiaa: Pelaajien palkat nousivat lyhyessä ajassa todella koviksi organisoidun AY-liikkeen myötä sekä itäblokin romahdettua NHL-joukkueiden kokoonpanoissa oli parisataa entistä Neuvostoliiton ja Tsekkoslovakian kansalaista. Pelinopeus ja taitotaso kasvoivat tämän myötä huomattavasti. 90-luvulla NHL oli jo tullut eurooppalaisten olohuoneisiin, joten oli aika kehittää myös myyttisiä tarinoita upeasta menneisyydestä. Pentti Lindegrenin lanseeraama "Tarunhohtoinen NHL" kuului näihin. NHL oli suvereeni ykkönen kaikilla mittareilla ja SM-liigakin usean vuoden maailman toiseksi paras liiga.

Palkkakatot suojelivat NHL-joukkueiden taloutta, mutta nyt niiden on oikeasti taas käytävä kilpailemaan ja tekemään parempaa tuotetta sillä veli venäläisellä on ainakin pääomaa käytettävissään. KHL:n myötä eurooppalaisten määrä NHL:ssä on romahtanut, joten tilannehan Don Cherryn ja kumppaneiden päiväuni. "Our game" on jossain määrin palaamassa NHL:ään. Moninapaisessa jääkiekkomaailmassa on vain voittajia koska heikosti asiansa hoitavat organisaatiot kuolevat pois.
 

Cockersson

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, New York Rangers
Minusta Vlad ei ymmärrä yhtä tärkeää asiaa.

Venäjällä on vain 143 miljoonaa asukasta kun Pohjois-Amerikassa asukkaita on noin 350 miljoonaa. Pohjois-Amerikassa ihmisten tulotaso ja bruttokansantuote/asukas ovat edelleen merkittävästi korkeammat kuin Venäjällä.

KHL ei voi lähteä kilpailemaan NHL:n kanssa "terveeltä pohjalta", olettaen että tämä tarkoittaisi sitä että KHL-seurojen tulisi tehdä taloudellista voittoa kuten NHL-seurat ainakin pyrkivät tekemään. Se ei yksinkertaisesti ole mahdollista, koska Venäjän talouden koko, ihmisten tulotaso ja väestöpohja eivät siihen riitä. Jos KHL-seurojen pitäisi tuottaa voittoa tai edes tuottaa vain pientä tappiota, pitäisi jonkun TV-kanavan ostaa lähetysoikeudet KHL-peleihin suhteettoman suurella summalla ja lippujen hinnat pitäisi korottaa niin suuriksi ettei tavallinen kansa enää kävisi peleissä.

Yllätät kerta toisensa jälkeen. Pelaajamäärätilastotulkintasi ei ottanut oikein tuulta alleen, niin koitat perustella asioita asukasluvuilla? Ota toki itsekin mukaan kaikki muutkin KHL:ssä mukana olevat valtiot, eli Valko-Venäjä, Ukraina, Kazakstan, Latvia, Tsekki, Slovakia ja Kroatia. Näillä tämä väestöpohja noussee jo johonkin 230-240 miljoonan väliin. Oletetaanhan me toki niin, että jokainen asukas jokaisessa maassa on potentiaalinen jääkiekon katsoja? Sikäli aika jännää, että toisaalta valittelet väestöpohjan ja tulotason riittämättömyyttä ja samalla toisaalla huutelet uusien jäähallien katsojakapasiteetiksi vähintään 20 000.

KHL on rikkaiden leikkikenttä ja rahalla houkutellaan pelaajia muista sarjoista. Se on toki ihan hieno juttu, että ei-aivan-huiputkin pääsevät tienaamaan, mutta kauhean järkevällä pohjalla tuo touhu ei ole. Lisäksi tuo nopea laajentuminen heikentää sarjan tasoa ja arvostusta ainakin omissa silmissäni. Pitää olla suurin ja mahtavin hinnalla millä hyvänsä. Lopputuloksena on periaatteessa hieno juttu, mikä on loppujenlopuksi kuitenkin aikamoista puuhastelua. Vaikkapa se Lada jalopuuratilla tai muu nokkela vertauskuva.

Vastauksena itse aiheeseen: Ei ole tasavertaiseksi kilpailijaksi ainakaan nykymenolla. Joskus tulevaisuudessa voi olla, mutta se vaatii muutakin kuin jotain öljyrahaa.
 

Andrew

Jäsen
En usko, että KHL tulee haastamaan NHL, ainakaan lähitulevaisuudessa tosissaan paikasta maailman parhaana. Eikä minusta tarvitsekaan, KHL on hyvää viihdettä ja pelit tulevat suomalaisesta näkökulmasta loistavaan kellon aikaan.

Mutta NHL on aina NHL, enkä näe NHL liigalle mitään haastajia ellei rapakon takana itse sössitä asioita todella pahasti.

Itse korostaisin enemmän, että tässä on vastakkain kaksi hyvin erilaista liigaa, erilaista pelitapaa ja kulttuuria, mutta molemmat ovat äärimmäisen mielenkiintoisia.
 

erku

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat
Isossa kuvassa KHL:n tulo ja nousu on hienointa, mitä kansainvälisesti jääkiekossa on tämän vuosituhannen aikana tapahtunut. KHL ei luonnollisesti ole vielä vähään aikaan tasaveroinen kilpailija NHL:lle, mutta koko ajan KHL kuroo eroa umpeen. Nyt ollaan jo siinä tilanteessa, että varsin monet eurooppalaiset selkeästi NHL-tason pelaajat valitsevat ennemmin ison roolin ja tilin Venäjällä kuin heikomman liksan ja peliajan änärissä.

Ylipäätään on lajin etu, että NHL ei voi enää toimia täysin omavaltaisesti muista välittämättä. Aiemmin NHL on tottunut rosvoamaan sopimuksenalaisia pelaajia Euroopasta pilkkahintaan, mutta Venäjällä on onneksi ollut pokkaa panna asiassa vastaan. On myös pelaajien kannalta hyvä asia, että nyt maailmassa on yli 50 seuraa, jotka kykenevät maksamaan miljoonaluokan palkkoja.

Yhdessä asiassa KHL:ää arvostan helkkarin paljon enemmän kuin NHL:ää. KHL on ainakin toistaiseksi suhtautunut todella suopeasti ja ymmärtäväisesti kansainvälisiin maajoukkueturnauksiin. On todella sääli, että NHL kehtaa kinastella KOK:n ja IIHF:n kanssa pelaajien osallistumisesta olympiaturnaukseen. Jännä juttu, että NHL vaatii hirveitä korvauksia pelaajiensa osallistumisesta jääkiekon kovatasoisimpaan turnaukseen, kun KHL taas vapaaehtoisesti luovuttaa ilmaiseksi pelaajat kisoihin ilman mitään taloudellisia uhkailuja.
 

ms.qvist

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, Хокейний Клуб Донбас
Nykyisellä systeemillä KHL:llä ei ole mahdollisuuksia tähän. Jos taas joukkuemäärä supistettaisiin kymmeneen, ja kaikki nykyisiin joukkueisiin suunnatut öljyrahat sunnattaisiin näihin joukkueisiin, puhuttaisiin jo varmaan maailman parhaasta liigasta pelillisesti. Nämä kymmenen joukkuetta pitäisi olla niitä parhaimpia organisaatioita, kuten SKA, ZSKA, Ak Bars, Salavat Julajev...

28 joukkueen KHL haastamassa NHL:ää toden teolla? Ei tule tapahtumaan koskaan. Yksittäiset joukkueet voivat kuitenkin sen tehdä, kuten 2011 Ufa ja 2012 SKA. Se ei kuitenkaan riitä, kun liigan häntäpäänjoukkueet eivät ole kummoisia edes SM-liigan mittapuulla.

Hyvä huomio liigan suuruus ja se mllä tapaa se vähentää mahdollisuuksia - ainakin hetkellisesti - ryhtyä tasavertaiseen kilpailuun NHL:n kanssa. Varmasti pienempi liiga - kenties puolet nykyisestä joukkuemäärästä - loisi kilpailullisesti vahvemman liigan, jossa olisi kenties vieläkin enemmän rahaa latoa tiskiin niille huipuille mutta toisaalta näin suppea liiga taas alueellisesti saattaisi olla liian pieni eikä enää toimisi samalla tapaa imurina pelaajille tai vastavoimana NHL:lle. Pieni liiga olisi siis pelin tasollisesti parempi vastavoima NHL:lle - näin ymmärrän ajatuksesi - mutta toisaalta sitten laajempi liiga vastaavasti tuo paremman vastavoiman NHL:lle sen suhteen kuinka suuressa mitassa se kiinnostaa pelaajia.

Mutta kieltämättä minusta nykyinen laajenemistahti on liian kiivas ja olisi hyvä, jos pidettäisi parin kolmen kauden mittainen paussi ettei laajennettaisi liigaa vaan ennemminkin annettaisi tänä ajanjaksona liigan olotilan tasaantua jotta nähdään onko tehty virhearviointeja laajenemisen suhteen ja jos on tehty, ne voidaan korjata ennen uusien joukkueiden ottamista liigaan.

Toivon, että KHL - mainitsemieni teesien myötä - tulevaisuudessa muuttuu entistä vahvemmaksi liigaksi ja tuolloin voidaan - kliseisesti - sanoa siellä pelaavien pelaajien olevan myös maailman parhaimpiin kuuluvia ts. heitä olisi useita eikä vain kourallinen tai vieläkin vähemmän. Nyt on oikeastaan yksi kenttäpelaaja joka taitotasollisesti kuuluisi eliittiin myös NHL:ssä. Mutta tämä ei tule tapahtumaan kaudessa tai kahdessa vaan tämä vaatii sitä pitkäjänteistä työtä ja jos liiga on pystyssä 2020-luvun puolella voidaan kenties olettaa, että liiga on kaikella tapaa sillä tasolla, että se on voimakas vastavoima kaikella tasolla NHL:lle. Mutta toisaalta KHL:n kannalta poliittinen katastrofi Venäjällä liian varhain ja koko unelma saattaa romahtaa kuin korttitalo, olettaen tietenkin ettei uusi johto halua panostaa urheiluun siinä määrin kuin nykyinen. Ja sen myötä miljardöörienkin mielenkiinto voi kohdistua toisaalle.

vlad.
 

ms.qvist

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, Хокейний Клуб Донбас
Minusta Vlad ei ymmärrä yhtä tärkeää asiaa.

Venäjällä on vain 143 miljoonaa asukasta kun Pohjois-Amerikassa asukkaita on noin 350 miljoonaa. Pohjois-Amerikassa ihmisten tulotaso ja bruttokansantuote/asukas ovat edelleen merkittävästi korkeammat kuin Venäjällä.

Jätit huomioimatta sen, että KHL:ää pelataan muidenkin valtioiden alueella kuin Venäjän, joten kun kaikki nämä talousalueet lasketaan yhteen asuu KHL-valtioiden alueella reilusti yli 200 miljoonaa asukasta. Ei aivan vähän mutta ei kuitenkaan niin paljon kuin Pohjois-Amerikassa ja toistaiseksi pääosalla alueen asukkaista käytettävissä oleva varallisuus on huomattavasti "kilpakumppanin" talousalueella asuvien asukkaiden käytettävissä olevaa varallisuutta pienempi. Mutta tästä syystä johtuen toiminnan tulee olla pitkäjänteistä ja huomioida talousalueen koko (varallisuus) ja jos liigassa halutaan nousta vieläkin varteenotettavammaksi kilpailijaksi NHL:lle on tähtäin asetettava vasta jonnekin 2020-luvun puolelle - jos KHL on tuolloin enää edes elossa.

KHL:n toimintamallina on se, että sarjalla on Venäjän poliittisen ja taloudellisen eliitin vahva tuki takanaan. KHL saa rahoitusta suurilta yrityksiltä ja aluehallinnoilta ilman, että nämä edes odottavat saavansa taloudellista vastinetta rahoillensa. Näitä voi verrata taiteen tukijoihin eli mesenaatteihin, jotka ovat valmiita lahjoittamaan omia rahojaan taiteen hyväksi.

Nyt KHL:n vahvuus on varmasti siinä, että sillä on voimakas poliittinen tuki mutta näen tämän myös äärimmäisen suurena heikkoutena ja kytköstä poliittiseen eliittiin tulisi vähentää huomattavasti ja syy on yksinkertaisesti se, että mikäli Venäjällä tapahtuu voimakkaita poliittisia muutoksia tulevien vuosien (kymmenen vuoden) aikana KHL:n voimakas poliittinen kytkös voi koitua liigalle kohtalokkaaksi. Jos uusi johto ei ole kiinnostunut kiekosta ja jos uuden johdon myötä miljardöörit joutuvat "saamaan" uusia ajatuksia, mitä käy kiekolle joka on voimakkaasti kytköksissä vanhaan johtoon?

KHL:n tavoite on pitkällä aikavälillä tehdä toiminnasta kannattavampaa tai vähemmän tappiollista. Ihmisten tulotason noustessa voidaan lippujen hintoja nostaa ylöspäin. Näin on jo tehtykin, sillä KHL-pelien hinnat ovat nousseet selvästi sitten avauskauden 2008-2009. Seuroja patistetaan rakentamaan suurempia halleja ja panostamaan markkinointiin ja oheistuotteiden myyntiin nykyistä enemmän.

Tämän allekirjoitan ja tämä on ymmärrettävä tavoite mutta toisinaan tuntuu siltä, että venäläisessä kiekkoilussa oikea käsi ei tiedä mitä vasen tekee - näin tapahtuu muuallakin, myös NHL:n vaikutuspiirissä mutta Venäjällä tämä on varsin korostunutta ja usein se pitkäjänteinen työ unohdetaan lyhyen tähtäimen tavoitteiden sijaan.

Kyse on asteittaisesta muutoksesta ja kehityksestä. KHL ei saavuttaisi mitään sillä, että sen rahoituspohja päätettäisiin hetkessä muuttaa NHL:ää vastaavaksi, koska se merkitsisi liigan romahtamista. Muutoksen ja kehityksen on oltava asteittaista ja harkittua, mutta samalla määrätietoista.

Kuten olen aina ja kaikkialla kirjoittanut (ja puhunut) kyse on kenties vuosikymmenestä kuin kaudesta tai parista jolla suuret muutokset on saatava aikaan. Ei siis kertarysäystä vaan hallittu muutos pitkäjänteisen työn kautta.

vlad.
 
Suosikkijoukkue
HIFK
Kuten olen aina ja kaikkialla kirjoittanut (ja puhunut) kyse on kenties vuosikymmenestä kuin kaudesta tai parista jolla suuret muutokset on saatava aikaan. Ei siis kertarysäystä vaan hallittu muutos pitkäjänteisen työn kautta.

Tartun vain tähän loppuun muutenkin ansioituneesta viestistä.

Nyt kun puhutaan tuotteesta nimeltä KHL, niin kannattaa muistaa kuinka nuori homma on kyseessä. Se välimatka mikä NHL:ään on, on toki niin iso, ettei sitä todennäköisesti ikinä saada kurottua millään tasolla kiinni, ei urheilullisesti eikä globaalina lätkätuotteena.

Ja kysymys on siinä, että tarviiko näin ollakkaan vai riittääkö se, että KHL:stä tulee eurooppalaisittain iso tuote. Laajentuuko KHL entiestään länteen? Miten käy "euroliigan"? Korvaako laajentuva KHL sen idean mitä ollaan pyöritelty nyt kohta 20 vuotta? Miten eurooppalainen pelaajavirta käyttäytyy, meneekö nuoret pelaajat automaattina NHL:n farmiin, vai isoon rooliin KHL:ään.

Etupäässä pelaajaliikenteessä puhutaan Suomen, Tshekin, Slovakian ja muiden itäblokin maiden pelaajien virrasta. Jotenkin tuntuu, että nyt kiekollisessti idän ja lännen raja on suomen läntisellä rajalla, kun se oli vielä 10 vuotta sitten itäisellä. Sama pätee tuonne ent. itäblokin maihin.
 
Nyt kun puhutaan tuotteesta nimeltä KHL, niin kannattaa muistaa kuinka nuori homma on kyseessä. Se välimatka mikä NHL:ään on, on toki niin iso, ettei sitä todennäköisesti ikinä saada kurottua millään tasolla kiinni, ei urheilullisesti eikä globaalina lätkätuotteena.

Eihän meillä ole mitään tietoa siitä, pelataanko 100 vuoden päästä ylipäätään enää ammattilaisjääkiekkoa, tai onko USA silloin Venäjää vauraampi maa.
 

Räpylätassu

Jäsen
Suosikkijoukkue
KalPa, KuPS, Avalanche
Nyt kun puhutaan tuotteesta nimeltä KHL, niin kannattaa muistaa kuinka nuori homma on kyseessä.

Nimenomaan, mikä ihmisiltä unohtuu, on se että KHL on ollut olemassa vain viisi vuotta. Viisi vuotta sitten palkkoja maksettiin vielä muovipusseista käteisellä. Kehitys on ollut valtava kaukalon ulkopuolisissa asioissa näissä viidessä vuodessa. NHL:ään vertaaminen näissä asioissa on hieman tyhmää, koska NHL on pystynyt muovaamaan brändiään ja olosuhteitaan monta vuosikymmentä, KHL ainoastaan viisi vuotta. KHL ei ole enää niin suuri "villi-itä" kuin syntyhetkellään ja Superliigan aikaan.
 

ms.qvist

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, Хокейний Клуб Донбас
Nyt kun puhutaan tuotteesta nimeltä KHL, niin kannattaa muistaa kuinka nuori homma on kyseessä. Se välimatka mikä NHL:ään on, on toki niin iso, ettei sitä todennäköisesti ikinä saada kurottua millään tasolla kiinni, ei urheilullisesti eikä globaalina lätkätuotteena.

Se on totta, että tuotteena KHL on todella nuori joten jos aikomuksena on nousta todelliseksi vastapainoksi NHL:lle - jos siis tämä on tarkoitus edes jollain tasolla - aikaa on varattava riittävästi ja toimintaa tulee kehittää siten, että se on pitkäjänteistä ja pyritään edes jollain tasolla varautumaan mahdollisiin yllättäviin muutoksiin (esim. poliittiset muutokset) ettei KHL olisi organisaationa niin haavoittuvainen. Siksi mielestäni järkevää on kiinnittää tässä tapauksessa katse jonnekin 2020-luvun puolelle ja kehittää tässä samalla muita osa-alueita entistä ammattimaisemmin hoidetuiksi, jostain ottaa mallia NHL:n puolelta tai muista toimivista organisaatioista ja joissain asioissa huomioida kansalliset intressit mitä jäsenmailla on olemassa.

Ja kuten pohditkin, onko KHL:n edes tarpeellista kasvaa NHL todelliseksi kilpailijaksi vai riittääkö kasvaminen todelliseksi suurtekijäksi kaikkialla Euroopassa - myös sen läntisessä osassa. Minulle kyllä riittäisi jo jälkimmäinenkin mutta tässäkin tapauksessa peräänkuulutan pitkäjänteisyyttä ja maltillisuutta.

vlad.
 

Jupe

Jäsen
Suosikkijoukkue
Helsingin IFK
Mun mielestä vanha vertaus toimii tähänkin, liigan tason määrittelee pitkälti parhaan ja huonoimman joukkueen välinen tasoero pelillisesti. En ole suuri KHL-asiantuntija mutta ero on aika huomattava.
Ja jokainen vedonlyöjä taas tietää että NHL pelien tasaisuuden tai voi käydä tarkistamassa isojen yhtiöiden kertoimista ja kokeilla itse löytää sieltä ne varmat vedot.

Ja tämä palkka-asia tulee olemaan merkittävä tulevaisuuden kannalta. Mun mielestä ilman palkkakattoa KHL-joukkueiden tasoerot vain kasvaa ja liigasta tulee entistä epätasaisempi ja sitä kautta mielenkiinto hiipuu entisestään.

NHL:n palkkakatto ja varaussysteemit on ehdottomasti hyvä asia tasaisuuden ja sitä kautta liigan yleisen tason kannalta.

_
 
Suosikkijoukkue
HIFK
Nimenomaan, mikä ihmisiltä unohtuu, on se että KHL on ollut olemassa vain viisi vuotta. Viisi vuotta sitten palkkoja maksettiin vielä muovipusseista käteisellä. Kehitys on ollut valtava kaukalon ulkopuolisissa asioissa näissä viidessä vuodessa. NHL:ään vertaaminen näissä asioissa on hieman tyhmää, koska NHL on pystynyt muovaamaan brändiään ja olosuhteitaan monta vuosikymmentä, KHL ainoastaan viisi vuotta. KHL ei ole enää niin suuri "villi-itä" kuin syntyhetkellään ja Superliigan aikaan.

Aivan, KHL kaipaisi sellaista mythbusting tyyppistä imagon avaamista. Vaikka kilometrejä on mittarissa vasta todella vähän ja pitkä tie kuljettavana kaikin puolin uskottavaksi organisaatioksi, niin silti lienee sanomattakin selvää, että ei suomalaiset pelaajat valitsisi NHL:n sijasta KHL:ää jos siellä ei oikeasti puitteet olisi kunnossa.

Kyllä meillä on tietysti olemassa jonkinlainen perinnöllinen "ryssäviha" ja tapa ajatella venäjästä täysin korruptoituneena, betoninvärisenä maana jossa ollaan kaikessa vuosikymmeniä jäljessä läntistä maailmaa. Osin tietysti ihan oikeutetusti, mutta kyllä tässä ollaan otettu läntistä maailmaa lyhyessä ajassa paljon kiinni. Voi vain kuvitella, kuinka paljon seuraavassa 10 vuodessa Venäjä ottaa edelleen joiltain osin länttä kiinni.

KHL sitten näyttää omalta osaltaan ihan samalta kuin se muutos. Olennaista tosiaan koko vertailussa on se, että minkälaista roolia KHL:lle haetaan. Vlad sanoi hyvin "NHL:n vastapainona".

Haihattelen sen verran, että tavallaan olisi hienoa, että meillä olisi olemassa kaksi aivan erilaista vastapainoa lätkässä. Nopeuden ja voiman NHL ja taidon KHL (tai eurooppalainen jääkiekko). Toki sama asetelma on tavallaan ollut aina, vaikka joku voisi sanoa "Grezky" tässä vaiheessa. Mutta mitä jos olisi selkeästi valittavissa kaksi samanlaisella arvostuksella olevaa koulukuntaa ja sille sopiva liiga? Toisi sellaista kutkuttavaa kylmän sodan meininkiä takaisin.
Maailma tarvitsee vastakkainasettelua, jos ajatellaan vaikka fudista, niin kyllähän siellä on olemassa sama asettelu: taidon etelä-amerikkalainen fudis, sekä taktinen eurooppalainen fudis. Näin hiukan kärjistettynä.
 
Suosikkijoukkue
Venäjä, Lokomotiv Jaroslavl
Mun mielestä vanha vertaus toimii tähänkin, liigan tason määrittelee pitkälti parhaan ja huonoimman joukkueen välinen tasoero pelillisesti.
_
Liian tason määrittää pikemminkin kaikkien joukkueiden keskiarvo tai keskihajonta.

Jos sarjassa pelaa kolmetoista tasaisen paskaa joukkuetta ei se tee sarjasta hyvää. Sarjan mielenkiintoa sarjan tasaisuus lisää, siitä olen samaa mieltä, mutta huippujoukkueet ja kovat pelaajat lisäävät sarjan mielenkiintoa yhtälailla. Kyllä minä näen mielelläni näitä rikkaita SKA:ita ja ZSKA:ita KHL:ssä jatkossakin, vaikka jotkut pelit Avtomobilistia ja Novokuznetskia vastaan eivät niitä tasaisimpia olisikaan.

Sitä paitsi KHL on 28 joukkueen sarja. Näissä olosuhteissa on mahdottomuus, että KHL voisi muodostua 28 tasaisesta joukkueesta. Eroja on olemassa väkisinkin.
 
Viimeksi muokattu:
Suosikkijoukkue
HIFK
Mun mielestä vanha vertaus toimii tähänkin, liigan tason määrittelee pitkälti parhaan ja huonoimman joukkueen välinen tasoero pelillisesti. En ole suuri KHL-asiantuntija mutta ero on aika huomattava.
.....

NHL:n palkkakatto ja varaussysteemit on ehdottomasti hyvä asia tasaisuuden ja sitä kautta liigan yleisen tason kannalta.

Kyllähän NHL:ssä 30 joukkueen 5 parhaan ja 3 huonoimman ero on oikeasti ihan valtava. Yksittäisiä matseja voi voittaa kuka vaan, mutta kyllä sitä voi karkeasti sanoa, että kuka vie ja ketä. Eri mittaisella tähtäimellä nämä voimasuhteet toki muuttuu, voi sanoa että tämän kauden "Boston" vei tämän kauden "Floridaa" miten huvittaa, mutta miten on viiden vuoden päästä jne? Tai jos miettii 2000-luvun alkupuolen Penguinsia ja nousua siihen mitä se nyt on.

Toki varaussysteemi ja palkkakatto on juuri niitä työkaluja mikä mahdollistaa vaikka mitä. Melkein kaikki laajennusjoukkueet on käynyt NHL:ssä lähes päädyssä asti nimenomaan näiden vuoksi ja KHL tarvitsee ihan samat työkalut käyttöönsä. Olisihan se hauskaa, jos pelaajilla olisi varausnumero sekä NHL:ssä että KHL:ssä. Kyllähän sen pitää tästä systeemistä poistua, että oikeasti rikas jengi voi ostaa mitä haluaa ja köyhä ostaa mitä saa. Toki rahalla ei saa kaikkea, niinkuin Rangersilla on käynyt monta kertaa. Mutta kyllä se jossain määrin paikkansa aina pitää.
 
Kyllähän sen pitää tästä systeemistä poistua, että oikeasti rikas jengi voi ostaa mitä haluaa ja köyhä ostaa mitä saa.

En minä näe tuollaiselle mitään pakkoa. Ihan hyviä bisneksiä joku La Liga ja Valioliigakin ovat globaalisti, vaikka mestaruuteen on saumat vain muutamalla porukalla. KHL:ssähän palkkakatto jouduttaisiin varmaan vetämään niin alhaalle, että Radulovin tasoisille jätkille täytyisi sitten tehdä virallisesti joku muutaman miltsin sopimus ja maksaa suurin osa liksasta ruskeissa kirjekuorissa.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös