Nuori Suomi ry

  • 985 987
  • 5 368

Dinho

Jäsen
Onko sinulla yhtään ns. järkiperustetta boldatulle väitteelle vai oletko muodostanut mielipiteesi pelkästään mutu tuntumalla?

Niin, täytyy täsmentää, että en ota tätä vakavasti urheilututkimuksena. Kyseessa on ennemminkin yhteiskunnan näkökulmasta nuorten urheilua ja liikuntaa(melko yleisellä tasolla) käsittelevä tutkimus, jonka tekijöinä ovat nuoriso- ja sosiaalipolitiikan ammattilaiset. Sellaisenaan tämä varmaan on ihan pätevä. Minulle urheilututkimus tarkoittaa tutkimusta, jossa pitäydytään tiukasti urheilun saralla ja jätetään esim. yhteiskunnan näkökulma taka-alalle. Ja tekijöiden täytyy olla ammattitason urheiluihmisiä.
 

MustatKortit

Jäsen
Suosikkijoukkue
Joel Pohjanpalo ja Aleksi Mustonen
Siis jotenkin tämä on ristiriitaista settiä. Yhtäältä tuot esiin sen, että ei ole mitään ainoaa mallia edetä huipulle, mutta sitten kuitenkin puolustat järjestelmää tai ideologiaa eli Nuori Suomea, jossa asetetaan hyvin tiukkoja raameja ja sääntöjä lasten urheiluun. Loogisesti ajatellen luulisi olevan niin, että jos kannattaa yksilöllisiä ja paikallisia ratkaisuja järjestelmäuskovaisuuden sijaan, niin silloin Nuori Suomi olisi vihon viimeinen kannatettava asia.

Eihän viestissäni - puhumattakaan uutisesta itsestään - ole mitään ristiriitaa.

Homman juju on siinä, että tapoja päästä kohti huippua on monia, mitään yhtä selvää Graalin maljaa tähän ei ole. Paljon riippuu yksilöstä, lapset ja nuoret ovat erilaisia. Tutkimusten valossa ei pidä paikkaansa, että Nuori Suomi-ajattelu jollain tavalla tuhoaisi edellytykset menestyä, jollekin järjestelmä saattaa sopia ja toiselle ei.
 

TosiFani

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Siis jotenkin tämä on ristiriitaista settiä. Yhtäältä tuot esiin sen, että ei ole mitään ainoaa mallia edetä huipulle, mutta sitten kuitenkin puolustat järjestelmää tai ideologiaa eli Nuori Suomea, jossa asetetaan hyvin tiukkoja raameja ja sääntöjä lasten urheiluun. Loogisesti ajatellen luulisi olevan niin, että jos kannattaa yksilöllisiä ja paikallisia ratkaisuja järjestelmäuskovaisuuden sijaan, niin silloin Nuori Suomi olisi vihon viimeinen kannatettava asia.

Voisitko kertoa nyt ne tiukat raamit ja säännöt, joita Nuori Suomi ry on asettanut lasten ja nuorten urheiluun?
 

P.Sihvonen

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ei ole. Antaa urheilun näyttää, kuka kulloinkin on
Minulle ei tullut mitenkään yllätyksenä tämä Huuhkajien konttaaminen EM-karsinnassa. Nyt on kehissä se uninen pelaajasukupolvi, joka joutui Nuori Suomi -hengessä puuhastelemaan Puolen pelin takuulla.

Jääkiekkoilussa Nuori Suomi -syöpävaikutuksesta selvittiin pienemmin vaurioin, koska kyse on verrattain pienestä lajista maailmalla. Jalkapalloilussa ei voi antaa yhtään tasoitusta, jos mielii edes pysyä lajin kehityksen kyydissä. Ja Suomellehan ei nyt riitä, että kehittyy samaa tahtia kuin kilpailijamaat. Pitäisi kuroa eroa umpeen eli kehittyä nopeammin. On selvää, että silloin ei voi olla huoneen tauluna junioreissa mikään Puolen pelin takuu.
 

Rannari

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pata
No oli P.Sihvonen mitä mieltä tahansa tai tuli asiat hänelle yllätyksenä tai ei, niin ei tuo Suomen menestys jalkapallossa ole yhtään sen kummoisempi ollut ennen tai jälkeen Nuori Suomi -"aatteenkaan". Tuli tässä nyt vain mieleen. Minulle taas ei tullut millään tasolla yllätyksenä P.Sihvosen kommentti jalkapallomaajoukkueen menestymättömyyteen ja sen linkittämistä suoraan Nuori Suomi -mantraan. Millä selität sen Suomen 100 -vuotiaan taaperruksen jalkapallossa? Et kyllä saa sitä mitenkään Nuoren Suomen syyksi.

P.s Voi minua poloista, kun astuin tähän miinaan ja kyseenalaistin Johtavan näkemyksen. En ymmärrä mistään mitään.
 

Thusberg

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat, Sisu Team, KalPa ja Jokipojat
Ja vaikka tämä nyt ehkä saattaa off-topiciksi mennä niin Suomella ei tosiaan jalkapallossa ole oikeastaan koskaan pyyhkinyt mitenkään kovin hyvin ja merkkipaaluna on edelleen suhteessa erittäin paljon ja jopa liikaakin väheksytty mukanaolo Olympialaisissa vuonna 1980. Tosin olympialaiset erään naispuolisen kiekkoliiton puheenjohtajan isän alaisuudessa olivat oikeastaan juuri silloin aivan juuri ja juuri ammattilaistuneet.

Ja ehkä osin tämän amatööriasenteen tai puoliammattilaisuusurheilun viimeisillä jälkihöyryillä sitä jopa aikanaankin jossain määrin arvosteltiin tai sitä saavutusta ei ymmärretty joskin mitä nykyaikaan tai mitä enemmän heijastaen tuotakin saavutusta on kritisoitu niin se on jokseenkin huvittavaa. Etenkin kun tuohon aikaan edes pahinkaan kritiikki ei ainakaan jälkikäteen lukien tai noitakaan kisoja heijastaen mitenkään erityisen pahaa ollut kuin mitä se on ollut noiden kisojen jälkeen. Tai joskus nykyaikana jalkapallopiireissä kun asia on noussut esille.

Eli jossain määrin sitä siis jopa arvostettiinkin ja ainakin itse arvostan, että Suomi todella on joskus pelannut olympialaisissa ja etenkin kun viimeistään noiden Moskovan Olympialaistenkin jälkeen jalkapallon olympiatasoisuus on mitä on ollut. Tosin niin kauan kun Suomi ei pelaa uudestaan olympialaisissa tai edes sitä korkeatasoisemmassa turnauksessa niin eihän sitä pitäisi niinkään arvostella. Jo Suomen pelaaminen uudestaan jonain päivänä olympialaisissa olisi jo enemmän tai vähemmän lottovoitto. Sen tasokkuudesta riippumatta.

Jokseenkin tuo saavutus on kuin Suomea vertaisi jääkiekossa Bulgariaan joka todella onnistui joskin myös eri maiden massakieltäytymisten ja boikottien avulla vuonna 1976 yhdistettyihin Jääkiekon MM-kilpailuihin ja Olympialaisiin. Joskin tuolloinen nousukin oli jääkiekossa pitkälti Atanassovin veljesten ansiosta ja myöhempi Bulgarian menestys jääkiekossa nivoutui sittemmin lähinnä erääseen Konstantin Mihailoviin.

Missään tapauksessa ei kaikkea Suomessa jalkapallon osalta saa Nuoren Suomen syyksi.
 

erku

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat

TosiFani

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Suomen kaikkien aikojen futaajiin kuuluva Mikael Forssell sanoo, että lajivalinta kannattaa tehdä jo nuorena ja keskittyä siihen lajiin. Miklu siis asettuu siihen monien urheiluihmisten kerhoon, joka alleviivaa sitä, että vitsa on väännettävä jo hyvin varhain jos kansainvälisissä kinkereissä aikoo pärjätä.

Mikael Forssell tykittää: Lajivalinta tehtävänä nuorena - Maajoukkue - Jalkapallo - Sport - MTV.fi

Surullista, surullista...

Toivoisin, että nämä forssellit kantaisivat vastuunsa loppuun asti ja kertoisivat koko totuuden lapsille ja varsinkin lapsen huippu-urheilu urasta haaveileville vanhemmille. Lahjakkuutta ei voi harjoitella, suurinosa porukasta harjoittelee turhaan. Hyvin varhain pystytään toteamaan, ettei lahjakkuus riitä, tällöin pitäisi valmentajien kertoa lapsille, ettei hommasta tule mitään.
 

Fordél

Jäsen
Forssellilta melkosen absurdi heitto haastattelun lopussa: "Jokaisen olisi itse tiedostettava mahdollisimman nuorena, että mikä on se oma juttu, jossa haluaa olla äärimmäisen hyvä". Ymmärtääköhän hän itsekään, kuinkä järjetön vaatimus tuo on? Tottakai osa hurahtaa johonkin lajiin niin "pahasti", että lajivalinta on selvä. Jos näin tapahtuu niin kaikki on ok ja antaa tällaisten kaverien painaa yhtä lajia niin paljon kuin sielu sietää, kunhan huolehditaan samalla harjoittelun monipuolisuudesta. Järjestelmä ei voi kuitenkaan rakentua tällaisen Forssellimaisen ajatuksen varaan, jossa jokaisen pitää tehdä valinta hyvin nuorena, minkä jälkeen kaikki on tavallaan yhden kortin varassa. Osa lapsista ja nuorista tykkää harrastaa monipuolisesti eri juttuja ja se oma juttu voi löytyä vasta myöhemmällä iällä. Heille tämä on mahdollistettava. Ja osa ei edes halua olla äärimmäisen hyvä vaan halua vaan liikkua ja pitää hauskaa. Heillekin on tämä mahdollistettava. Kyllä esimerkiksi Litmanenkin sai riittävästi toistoja alle vaikka pitkään talvisin mukana oli myös jääkiekko.

Huippu-urheilun kannalta tärkeintä on, että lapsi ja nuori liikkuu ihan pienestä pitäen mahdollisimman paljon ja monipuolisesti, mikä voi tapahtua joko yhden päälajin parissa tai useamman lajin parissa. Yhteinen nimittäjä nykyisille ja etenkin aiemmille eri lajien huipuillemme on juuri lapsena harrastettu liikunnan suuri määrä ja monipuolisuus. Valitettavasti nykynuorisolla tämä "vaatimus" toteutuu yhä harvemman osalta, mikä näkyy sitten niin huippu-urheilussa.
 

TosiFani

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
En löytänyt parempaakaan ketjua tälle, joten palasin tuttuun ja turvalliseen.

Iltasanomien jutussa kerrottiin Puljujärvestä seuraavaa:

4) PULJUJÄRVI MUUTTI vain 13-vuotiaana yksin Ouluun ja Kärppien organisaatioon. Vaihtoehtona oli Ruotsi.

– Skellefteå tarjosi Puljujärvelle viiden kauden pakettia. Hän olisi lähtenyt jonnekin joka tapauksessa. Jos emme olisi reagoineet, Puljujärvi voisi olla vaikka Ruotsin maajoukkuepelaaja, Kärppien urheilutoimenjohtaja Harri Aho (Puljujärven ketjun sentterin Sebastian Ahon isä) kertoi Urheilusanomille.


5) PULJUJÄRVEN YLÄASTEEN päättötodistuksen keskiarvio oli 7,6. Hän lopetti opiskelun sen jälkeen ja keskittyi täysillä jääkiekkoon.

– Tällaisen mahdollisuuden käyttäminen oli myös opon ja vanhempien mielestä oikea ratkaisu, Puljujärvi kertoi Urheilusanomille.

6) PULJUJÄRVI KÄY ASUNNOLLAAN
vain nukkumassa ja vaihtamassa vaatteensa. Muuten hän on jatkuvasti jäähallilla joko kaukalossa, oheisharjoituksissa tai syömässä Kärppä-klubilla.

– Olen ylpeä siitä, että olen himoharjoittelija, Puljujärvi kertoi Urheilusanomille.


Koko juttu Uskomaton fakta Jesse Puljujärvestä seitsemän vuoden takaa - Jääkiekko - Ilta-Sanomat

Oulun Kärpät siis otti osa vastuun Puljujärven kasvattamisesta hänen ollessaan 13-vuotias. Tämä on tätä päivää ja maailmalla, varsinkin Pohjois-Amerikassa, normaali toimintamalli. Viides fakta onkin sitten jo huomattavasti ristiriitaisempi, jätetään opiskelu peruskoulun päättötodistuksen varaan. Pohjois-Amerikassa urheilu ja koulutus kulkevat pääsääntöisesti rinnakkain, myös lahjakkain kaveri joutuu opiskelemaan.

Kun katsoin Puljujärven haastattelua MM-välierän jälkeen, ihmettelin hänen englannin tasoaan. Varsinkin kun tutkimusten mukaan pojat ovat ajaneet tyttöjen ohi englannin kielessä. Tämä johtuu hyvin paljon pelimaailmasta, jossa on pakko osata englantia. Mutta jos keskittyy vain jäähallilla olemiseen, niin myös englannin oppiminen on heikkoa.

Minusta Kärppien organisaation olisi pitänyt laittaa Puljujärvi opiskelemaan peruskoulun jälkeen. Jääkiekkoilijan ura voi päättyä yhteen taklaukseen, olkoon pelaaja kuinka hyvä tahansa ja yleisivistys on aina hyvästä. Lisäksi räätälöity koulupäivä antaa monenlaista sisältöä nuoren pojan elämään, esim. päivärytmi ja sosiaalinen elämä. En ymmärrä, että Kärpät sallii Puljujärven pyörivän hallilla päivät pitkät.

Koska junnuja houkutellaan ympäri Suomen isompiin seuroihin, pitäisi näiden seurojen ottaa isompi vastuu pelaajien elämästä. Minusta se ei riitä, että heille hommataan kämppä ja pelipaikka. Hyvin harvasta lupaavasta junnusta tulee edes ammattilaispelaaja, NHL:stä puhumattakaan. Suurinosa heistä tulee olemaan tavallisia duunareita kun junnu-ura loppuu. Tällöin koulutus on tärkeässä roolissa, pelkällä peruskoulutodistuksella ei pitkälle päästä.
 
Viimeksi muokattu:

MustatKortit

Jäsen
Suosikkijoukkue
Joel Pohjanpalo ja Aleksi Mustonen
Harvoin näkee tällä palstalla yhtä tervejärkistä viestiä kuin @TosiFani :n viesti yllä. Mielestäni Kärpät tekee hallaa Jesselle, jos ei laita tätä kouluun edes jonkin verran. Kiekkoilijan ura on lyhyt ja kaikista superlupauksistakaan ei tule miljonäärejä.
 

Fordél

Jäsen
Minusta Kärppien organisaation olisi pitänyt laittaa Puljujärvi opiskelemaan peruskoulun jälkeen. Jääkiekkoilijan ura voi päättyä yhteen taklaukseen, olkoon pelaaja kuinka hyvä tahansa ja yleisivistys on aina hyvästä. Lisäksi räätälöity koulupäivä antaa monenlaista sisältöä nuoren pojan elämään, esim. päivärytmi ja sosiaalinen elämä. En ymmärrä, että Kärpät sallii Puljujärven pyörivän hallilla päivät pitkät.

Harvoin näkee tällä palstalla yhtä tervejärkistä viestiä kuin @TosiFani :n viesti yllä. Mielestäni Kärpät tekee hallaa Jesselle, jos ei laita tätä kouluun edes jonkin verran. Kiekkoilijan ura on lyhyt ja kaikista superlupauksistakaan ei tule miljonäärejä.

MIssä vaiheessa Kärpistä on tullut Jesse Puljujärven huoltaja? Jos kerran vanhemmat ja Puljujärvi itse ovat tehneeet tämän ratkaisun. vaikea Kärppien on lähteä pullikoimaan vastaan. Tottakai Kärppien kannattaa huolehtia, että sen paketissa on mukana yhtenä keskeisenä asiana myös koulutus ja tähän kannustetaan voimakkaasti. Kenties näin myös tehdäänkin? Ketään ei voi kuitenkaan "laittaa" koulun penkille vaikka itsekin tähän suuresti kannustaisin. Peruskouluun ei kannatttaisi jättää koulutustasoaan. Toinen aste kannattaisi vielä käydä ja sen jälkeen voi panostaa sitten kaiken kiekkoon. Vastuun asiasta kantavat kuitenkin vanhemmat, joten turha tässä on ulkoistaa vastuuta Kärpille tai erityisesti syyllistää seuraa.
 

MustatKortit

Jäsen
Suosikkijoukkue
Joel Pohjanpalo ja Aleksi Mustonen
MIssä vaiheessa Kärpistä on tullut Jesse Puljujärven huoltaja? Jos kerran vanhemmat ja Puljujärvi itse ovat tehneeet tämän ratkaisun. vaikea Kärppien on lähteä pullikoimaan vastaan. Tottakai Kärppien kannattaa huolehtia, että sen paketissa on mukana yhtenä keskeisenä asiana myös koulutus ja tähän kannustetaan voimakkaasti. Kenties näin myös tehdäänkin? Ketään ei voi kuitenkaan "laittaa" koulun penkille vaikka itsekin tähän suuresti kannustaisin. Peruskouluun ei kannatttaisi jättää koulutustasoaan. Toinen aste kannattaisi vielä käydä ja sen jälkeen voi panostaa sitten kaiken kiekkoon. Vastuun asiasta kantavat kuitenkin vanhemmat, joten turha tässä on ulkoistaa vastuuta Kärpille tai erityisesti syyllistää seuraa.

En minä ainakaan Kärpistä mitään suurta syyllistä pyri löytämään. Totean vaan, että kyllä vastuullinen kiekko-oganisaatio voi taholtaan voimakkaastikin kannustaa myös jonkin sortin koulutuksen hankkimiseen. Näin homma toimii amerikkalaisessa junioriurheilussa. Puljun kohdalla on iso todennäköisyys sille, että todella tulee pelimies ja kouluja ei tarvita, mutta varmuutta ei ole koskaan. Joku yksinkertainen kielikoulu yhdistettynä vaikka johonkin ammattikouluun voisi olla sopiva yhdistelmä.
 

Fordél

Jäsen
En minä ainakaan Kärpistä mitään suurta syyllistä pyri löytämään.

Juu et:

Mielestäni Kärpät tekee hallaa Jesselle, jos ei laita tätä kouluun edes jonkin verran.

Totean vaan, että kyllä vastuullinen kiekko-oganisaatio voi taholtaan voimakkaastikin kannustaa myös jonkin sortin koulutuksen hankkimiseen.

Mistä tiedät, että näin ei ole tapahtunut?
 

MustatKortit

Jäsen
Suosikkijoukkue
Joel Pohjanpalo ja Aleksi Mustonen
Juu et:

Mistä tiedät, että näin ei ole tapahtunut?

Tämä menee liian spekulatiiviseksi, kun emme tiedä, mitä täsmälleen on tapahtunut. Puljun omista sanoista jäin itse käsitykseen, että jopa koulun opo oli ollut sitä mieltä, että kannattaa lopettaa koulu, kuulostaa mielestäni todella oudolta.

JOS välttämättä etsitään vastuullista henkilöä, niin oma katseeni kääntyy alaikäisen Puljun vanhempien suuntaan.
Anyways, ehkä tästä tapauksesta ei sen enempää, mutta yleisesti ottaen olisi mielestäni hyvä, että suomalaisseurat sitoutuisivat johonkin sellaiseen kampanjaan, että nuorten lupaustenkin pitää jotain muutakin tehdä, kuin vain pelata hokia, eihän tuollainen ole kenellekään nuorelle hyväksi.
 

Fordél

Jäsen
Tämä menee liian spekulatiiviseksi, kun emme tiedä, mitä täsmälleen on tapahtunut.

Silloin luulisi, että ei kannata myöskään syyllistää, kun ei tiedä taustoja.

JOS välttämättä etsitään vastuullista henkilöä, niin oma katseeni kääntyy alaikäisen Puljun vanhempien suuntaan.

Nyt suuntaat mielestäni (näiden tietojen perusteella) kritiikin oikeaan osoitteeeen sen sijaan, että syyllistät Kärppiä. Kärppien sijaan vastuun asiassa kantavat vanhemmat. Ei vastuuta pidä ulkoistaa millekään seuralle. Seura ei kanna kasvatusvastuuta vaikka tekeekin sitä työtä mitä suuremmissa määrin. Vanhempien tehtävänä on kuitenkin huolehtia, että nuori tekee tulevaisuuteensa kannalta oikeita ratkaisuja. Muut ympäröivät tahot voivat vain tukea ja luoda puitteita oikeille ratkaisuille sekä mahdollistaa asioita.
 

MustatKortit

Jäsen
Suosikkijoukkue
Joel Pohjanpalo ja Aleksi Mustonen
Silloin luulisi, että ei kannata myöskään syyllistää, kun ei tiedä taustoja.



Nyt suuntaat mielestäni (näiden tietojen perusteella) kritiikin oikeaan osoitteeeen sen sijaan, että syyllistät Kärppiä. Kärppien sijaan vastuun asiassa kantavat vanhemmat. Ei vastuuta pidä ulkoistaa millekään seuralle. Seura ei kanna kasvatusvastuuta vaikka tekeekin sitä työtä mitä suuremmissa määrin. Vanhempien tehtävänä on kuitenkin huolehtia, että nuori tekee tulevaisuuteensa kannalta oikeita ratkaisuja. Muut ympäröivät tahot voivat vain tukea ja luoda puitteita oikeille ratkaisuille sekä mahdollistaa asioita.

Meillä on aika iso näkemysero siitä, että kuka syyllistää ja ketä. Itsestäänselvää on se, että isoin vastuu on alaikäisen pojan vanhemmilla, joskin koulun opinto-ohjaajalta odottaisi myös vähän innostavampaa lähetysmiskulmaa, mikäli tuota uutisointia nyt oikein tulkitsen. Silti mielestäni myös urheiluseuralla on osavastuu (kuka ties Kärpät on koulunkäyntiin sitten kannustanutkin, tämä jää epäselväksi).

Toistan uudelleen, että tässä voisi olla vähintäänkin suullisen sopimisen paikka Suomen isoilla kiekko-organisaatioilla, sovitaan, että junnupelaajllekin pyritään ja vaaditaan jonkin sortin koulujen käymistä. Mitä tämän täsmälleen ottaen pitäisi pitää sisällään, niin siihen en ole tarpeeksi asiantunteva vastaamaan.
 

Fordél

Jäsen
Meillä on aika iso näkemysero siitä, että kuka syyllistää ja ketä. Itsestäänselvää on se, että isoin vastuu on alaikäisen pojan vanhemmilla, joskin koulun opinto-ohjaajalta odottaisi myös vähän innostavampaa lähetysmiskulmaa, mikäli tuota uutisointia nyt oikein tulkitsen. Silti mielestäni myös urheiluseuralla on osavastuu (kuka ties Kärpät on koulunkäyntiin sitten kannustanutkin, tämä jää epäselväksi).

Sinä syyllistit Kärppiä, kun totesit Kärppien "tekevän hallaa Jesselle, jos ei laita tätä kouluun edes jonkin verran". Ei mun mielestä tässä ole mitään näkemyseroa. Vanhemmat kantavat tottakai vastuun alaikäisestä huollettavastaan. Muut toimijat tukevat vanhempia ja lasta siinä roolissa, joka niille on annettu. Uskon, että Kärpätkin on kannustanut Jesseä jonkinlaiseen opiskeluun ja tämä olisi mahdollistettu osana pakettia. Toki en tätä tiedä, minkä takia en lähde myöskään syyttämään Kärppiä siitä, että tekevät hallaa Jesselle. Kärpät eivät voi laittaa Jesseä kouluun.

Toistan uudelleen, että tässä voisi olla vähintäänkin suullisen sopimisen paikka Suomen isoilla kiekko-organisaatioilla, sovitaan, että junnupelaajllekin pyritään ja vaaditaan jonkin sortin koulujen käymistä. Mitä tämän täsmälleen ottaen pitäisi pitää sisällään, niin siihen en ole tarpeeksi asiantunteva vastaamaan.

Panostamisen urheiluun ja opiskelun pystyy nykyisin yhdistämään, kunhan rakenteet tukevat tätä. Ja voisin kuvitella, että esimerkiksi Oulussa on näitä rakenteita, kuten urheilulukioita, ammatillisen peruskoulutuksen urheilulinjoja jne. Nykyisin on mietitty urheilijan polkuja, joissa on huomioitu myös opiskelu. Kaikki toimijat polun varrella varmasti mahdollistavat ja kannustavat opiskeluun. Eiköhän Jessellekin olisi ollut mahdollista opiskella ja panostaa täysillä kiekkoiluun, mutta hän ja hänen vanhempansa valitsivat toisin.
 

Gemondo

Jäsen
Minusta Kärppien organisaation olisi pitänyt laittaa Puljujärvi opiskelemaan peruskoulun jälkeen. Jääkiekkoilijan ura voi päättyä yhteen taklaukseen, olkoon pelaaja kuinka hyvä tahansa ja yleisivistys on aina hyvästä.

Minulle ei ole oikein ikinä auennut että miksi kaikki tuntuu aina toitottavan että koulutus on hankittava ennen mahdollista jääkiekkoilijan uraa. Miksei sitä koulutusta voi hankkia sitten jääkiekkouran jälkeen? Eikö tuossa 15-20 vuoden iässä kannattaisi nimenomaan panostaa kaikkensa kehittymiseen jääkiekossa, eikä opiskella jotain tutkintoa jonka arvo 10-20 vuoden päästä tulevaisuuden työmarkkinoilla on yksinään nolla?
 

Fordél

Jäsen
Minulle ei ole oikein ikinä auennut että miksi kaikki tuntuu aina toitottavan että koulutus on hankittava ennen mahdollista jääkiekkoilijan uraa. Miksei sitä koulutusta voi hankkia sitten jääkiekkouran jälkeen? Eikö tuossa 15-20 vuoden iässä kannattaisi nimenomaan panostaa kaikkensa kehittymiseen jääkiekossa, eikä opiskella jotain tutkintoa jonka arvo 10-20 vuoden päästä tulevaisuuden työmarkkinoilla on yksinään nolla?

Samaa mieltä siinä, että vanhemmallakin iällä voi oikein hyvin opiskella. Koittasin kuitenkin tässä vaiheessa hankkia sentään toisen asteen koulutuksen. Etenkin kun hyvin hoidettuna opiskelu ei ole tässä vaiheessa pois huippu-urheilusta. Päinvastoin, se tuo elämään muutakin sisältöä ja perspektiiviä sekä rytmittää arkea. Puljujärvenkin kohdalla esimerkiksi parempi kielitaito auttaisi myös urheilu-uran rakentamista. Kun on sentään jotain muuta kuin peruskoulu käytynä, mahdollisen urheilu-uran jälkeen on selkeästi helpompi opiskella vähän lisää ja päästä itselle mielenkiintoisiin työtehtäviin.
 

Jymäkkä

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, NY Rangers, Ketterä, Saksa (futis), IPV
En minäkään ymmärrä tuota junnujen pelkkään kiekkoon keskittymistä. Sitä paitsi kyse on ihan tyhjästä puheesta, kaikki aika ei todellakaan mene harjoittelun ja jääkiekkouran tekemisessä, vaan iso osa menee tarkoituksettomaan häröilyyn. Puljukin ehtisi ihan hyvin tehdä jotain kieliopintoja, änärissä ei ole tulkki jeesaamassa. En nyt epäile, etteikö juuri Pulju tulisi pärjäämään pelitienesteillään, mutta useimmilla kiekosta ei tule elinkeinoa, eikä tuollaisen taktiikan yleistyminen lätkäjunnujen keskuudessa siksi ole mitenkään päin suotavaa. Ja kuten sanottua, loukkaantuminen voi katkaista lupaavimmankin kaverin tien koska tahansa, lähellä se oli Selänteelläkin.
 

TosiFani

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
MIssä vaiheessa Kärpistä on tullut Jesse Puljujärven huoltaja? Jos kerran vanhemmat ja Puljujärvi itse ovat tehneeet tämän ratkaisun. vaikea Kärppien on lähteä pullikoimaan vastaan. Tottakai Kärppien kannattaa huolehtia, että sen paketissa on mukana yhtenä keskeisenä asiana myös koulutus ja tähän kannustetaan voimakkaasti...

Kärpät otti osan Puljujärven kasvatuksesta siinä vaiheessa, kun seura tarjosi 13 vuotiaalle pojalle "paketin", minkä avulla hän pystyi muuttamaan Torniosta Ouluun ja Kärppiin. Tähän pakettiin olisi pitänyt sisältyä vaatimus opiskelusta, se olisi palvellut molempia osapuolia. Nyt pojan annetaan pyöriä päivät jäähallilla.

Minulle ei ole oikein ikinä auennut että miksi kaikki tuntuu aina toitottavan että koulutus on hankittava ennen mahdollista jääkiekkoilijan uraa. Miksei sitä koulutusta voi hankkia sitten jääkiekkouran jälkeen? Eikö tuossa 15-20 vuoden iässä kannattaisi nimenomaan panostaa kaikkensa kehittymiseen jääkiekossa, eikä opiskella jotain tutkintoa jonka arvo 10-20 vuoden päästä tulevaisuuden työmarkkinoilla on yksinään nolla?

Opiskelu esim. lukion urheiluluokalla on jo itseisarvo, yleissivistys, kielitaito, sosiaalinen ympäristö, päivän rakenne jne.
 

Gemondo

Jäsen
En minäkään ymmärrä tuota junnujen pelkkään kiekkoon keskittymistä. Sitä paitsi kyse on ihan tyhjästä puheesta, kaikki aika ei todellakaan mene harjoittelun ja jääkiekkouran tekemisessä, vaan iso osa menee tarkoituksettomaan häröilyyn.

No joo, tämä on kyllä varmasti totta että ei se kaikki opiskeluista säästetty aika varmasti mene suoraan lätkään. Mutta jos siitä budjetoisi edes puolet harjoitteluun tai esimerkiksi palautumiseen, niin etu niihin "kilpakumppaneihin" jotka tuon ajan käyttävät koulun penkillä istumiseen on ajallisesti melko suuri.

Puljukin ehtisi ihan hyvin tehdä jotain kieliopintoja, änärissä ei ole tulkki jeesaamassa.
No aivan varmasti on joku tulkkaamassa.

Ja kuten sanottua, loukkaantuminen voi katkaista lupaavimmankin kaverin tien koska tahansa, lähellä se oli Selänteelläkin.

Toki uran päättyminen on aina potentiaalisesti yhden taklauksen päässä mutta miten se loukkaantuminen estää opiskelemasta sitten kun jääkiekkoa ei voi enää ammatikseen harjoittaa?
 

TosiFani

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
...Toki uran päättyminen on aina potentiaalisesti yhden taklauksen päässä mutta miten se loukkaantuminen estää opiskelemasta sitten kun jääkiekkoa ei voi enää ammatikseen harjoittaa?

Totta kai voi, mutta aika moni ovi on kiinni siinä vaiheessa kun peruskoulun päättötodistus on ainoa paperi. Minusta Puljujärven kannattaisi käyttää tilaisuus hyväkseen, eikä hallilla pyörimiseen. Esimerkiksi lukion urheiluluokalla hän pystyisi hyvin räätälöimään opiskelut pelaamisen ehdoilla ja suorittamaan paljon myös etänä.
 

katekismus

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kiekko-Espoo, New York Rangers
Lukionhan voi myös nykyisin hoitaa kokonaan netin välityksellä (pl. YO-kirjoitukset), joten sinänsä tutkinnon hoitaminen on koska tahansa mahdollista. Toki järkevimmältä tuntuisi homman hoitaminen jo nuorena mikäli vain aikaa löytyy.

Aikuislukion ovet tuskin ovat koskaan suljettuja Puljujärveltä. Jos motivaatiota löytyy, hoituu tuo aika nopealla tahdilla aikuisenakin.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös