NHL-pelaajien doping

  • 98 684
  • 336

Johnnie

Jäsen
Tunnut pitävän Seppälää lähes Jumalasta seuraavana, mutta etkö oikeasti näe Savon Sanomien ja MTV:n jutuissa Seppälän sanomisissa ristiriitaisuutta? Toivottavasti tähän ei tarvitse enää kommentoida.

Y T H S Anaboliset aineet - nimisestä tutkimuksesta:
"Kasvuhormonin aiheuttamista ulkoisista muutoksista merkittävimpiä ovat liikakasvuisuus pehmyt- ja rustokudoksissa. Muutokset näkyvät selvimmin käsien, varpaiden, nenäruston, otsan, leuan ja etuhampaiden välin liikakasvuna murrosiän pituuskasvuvaiheen ohittaneilla. Kasvuhormoni aiheuttaa lisäksi nivelissä turvotusta ja kiputiloja."

Otit aiemmin esille kolme kuvaa Crosbyn uran eri vaiheilta. Ensimmäinen kuva oli otettu pelaajan ollessa 20-vuotias. Luuletko, että tähän ikään mennessä ei roinan käyttöä ole vielä jääkiekon arvostetuimmassa ja rahakkaimmassa ammattilaisliigassa aloitettu? Pikajuoksija Ville Vakkuri aloitti valmentajansa suosituksesta jo 17-vuotiaana. Aloitti, vaikkei miljoonat silmissä siintäneetkään.

Ja mitä tulee noihin arvokisojen dopingtestien tuloksiin, niin ihan oikeasti hei?

En tiedä miksi edes vaivaudun vastaamaan, kun selvästikin suurin osa sanomisistani näköjään skipataan lukematta, ja väännetään samoista asioista, mihin olen jo kertaalleen tai useammin vastannut. Ei, en pidä Seppälää Jumalasta seuraavana. Pidän tyyppiä vain huomattavasti luotettavampana tietolähteenä, kuin Jatkoajan nimimerkkejä, jotka eivät edelleenkään ole pystyneet esittämään yhtän argumenttia sen puolesta, että miksi jääkiekkoilijat käyttäisivät järjestään niin hervottomia määriä anabolisia aineita, käytännössä ilman syytä, että se alkaisi muokata luustoakin. Luepa nuo kirjoittamani tekstit ihan rauhassa ja ajan kanssa, jos ne vaikka tällä kertaa iskostuisivat sinne ajukoppaan. Alla pari lainausta, josta löytyy myös vastaus tuohon pikajuoksuasiaan.

Totta kai osa jääkiekkoilijoista käyttää doping-aineita, se on minusta aivan selvää. Mutta kyseessä ei kuitenkaan ole mikään kehonrakennuksen tai pikajuoksun tapainen laji, jossa doping on elinehto pärjäämiseen. Jääkiekossa mahdolliset doping-aineet ovat ainoastaan helpottamassa ja tukemassa päivittäistä tekemistä, mutta mitään ratkaisevaa merkitystä en jaksa uskoa niillä olevan. Enkä todellakaan jaksa uskoa, että jääkiekkoilijat (ainakaan joka toinen nuori suomalainen NHL-kiekkoilija tämän palstan perusteella) olisivat niin kertakaikkisen lahjattomia tai laiskoja, että vetäisivät kesätreeneissä sellaisia määriä roinaa, että vaikutukset olisivat nähtävissä leukaperissä muutamassa kuukaudessa, vaikka voimatasot eivät olisikaan kummoisempia kuin vuoden salilla käyneellä jantterilla.
Dopingaineitahan on tosiaan pikkuisen muitakin, kuin pelkkä kasvuhormoni. Uskoisin itse asiassa jääkiekossa käytettävän enemmän hapenottokykyä parantavia lääkkeitä, sillä riittävät voimatasot ja lihasmassa on kuitenkin verrattain helppo saavuttaa, mutta kestävyyttä tai voimakestävyyttä voi tuskin koskaan olla liikaa. Ja kyseiset ominaisuudethan tosiaan aina kärsivät hankitusta lisämassasta. Mitä isommat lihakset, sitä enemmän ne syövät happea.

Ja vielä nyt rautalangasta tiivistettynä omat pointtini tästä roina-asiasta.

A) Kasvuhormoni on anabolinen aine, doping-mielessä tarkoitettu lähinnä massan ja voiman kasvattamiseen.
B) Kasvuhormoni on anabolinen aine, joka on terveydelle vaarallinen. Sen tuomat hyödyt eivät ole kuitenkaan esimerkiksi ulkoiseen testosteroniin verrattuna mitenkään erikoiset. Kehonrakennusskeneä pitkään seuranneena, edes useat kansallisen tason kehonrakentajat eivät käytä ainetta sen hinnan, saatavuuden ja terveysriskien takia.
C) Kasvuhormoni muokkaa isoina määrinä käytettynä ihmisen luustoa, kyllä.
D) Paremman hyötysuhteen omaava ulkoinen testosteroni tai anaboliset steroidit eivät muokkaa luustoa. Tosin näitä käyttäessä poskilihakset saattavat sivuvaikutuksena kasvaa salitreenin ollessa tarpeeksi intensiivistä ja kovavolyymistä kuukaudesta ja vuodesta toiseen. Jääkiekkoilija taas ei hyödy kyseisenlaisista treeneistä yhtään mitään.

Näiden asioiden valossa en edelleenkään ymmärrä, että miksi ihmeessä jääkiekkoilijat käyttäisivät kasvuhormonia - ainakaan sellaisia hevosannoksia että leuka kasvaisi - kun kyseessä ei ole mitenkään kummoinen roina. Ja jos käyttäisivät, miksi ihmeessä suurin osa jääkiekkoilijoista on voimatasoiltaan samassa kuosissa kuin vuoden salilla kolme kertaa käynyt kaveri, joka suunnilleen tietää mitä tekee. Ammattilaisjääkiekkoilijat sentään treenaavat kesän ammatikseen, kauden aikana toki myös, vaikka silloin salitreeni on enemmän ylläpitävää.
 
Viimeksi muokattu:

sumuinen suo

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
Miksi huutelet edelleen tuuleen, kun minkäänlaisia perusteita omille väitteillesi et ole edelleenkään esittänyt? Olen tehnyt varsin selväksi oman kantani tästä leuankasvucasesta, perustuen faktoihin doping-aineiden vaikutuksista, ihmisen fysiologiasta, sekä jääkiekkoilijan perinteisestä kesätreenistä. Sinulta taas ei olla kuultu edelleenkään muuta, kuin mutuilua ilman faktan hiventäkään.
En oikein tiedä haluatko tässä vain päteä omalla mahdollisella lääketieteen koulutuksellasi, tai oletko itse douppaava salikundi, ja sitä kautta löytyy tietämystä. Itselläni tosiaan aika paljon sitä kuuluisaa mutua tässä, kuten sanoitkin, ja mitä nyt satunnaisesti lukee jotain dopingjuttuja tai näkee televisiosta.
Urheilusta ja harjoittelusta tiedän aika paljonkin, mutta se on vaan puhdasta urheilua (ei tosin sisällä mitään hirveetä painonnostoa tai kehonrakennusta, ne on vähän oma juttunsa).
Tälleen mutulla voi miettiä, että vähän Stamkosilla ja Tavaresillakin leuat pullottaa 26-vuotiaina. Mutta ei siinä mitään, komeita kavereita ja hyviä kiekkoilijoita.
 

Johnnie

Jäsen
En oikein tiedä haluatko tässä vain päteä omalla mahdollisella lääketieteen koulutuksellasi, tai oletko itse douppaava salikundi, ja sitä kautta löytyy tietämystä. Itselläni tosiaan aika paljon sitä kuuluisaa mutua tässä, kuten sanoitkin, ja mitä nyt satunnaisesti lukee jotain dopingjuttuja tai näkee televisiosta.
Urheilusta ja harjoittelusta tiedän aika paljonkin, mutta se on vaan puhdasta urheilua (ei tosin sisällä mitään hirveetä painonnostoa tai kehonrakennusta, ne on vähän oma juttunsa).
Tälleen mutulla voi miettiä, että vähän Stamkosilla ja Tavaresillakin leuat pullottaa 26-vuotiaina. Mutta ei siinä mitään, komeita kavereita ja hyviä kiekkoilijoita.

Lääketieteellistä koulutusta ei ole, salilla treenaaminen taas on kiinteä osa elämääni. Itse en viitsi lähteä leikkimään terveyteni kanssa roinaamalla, mutta sen verran olen ihmisen fysiologiasta ja siihen vaikuttavista lääkeaineista oppinut salihommien opiskelun, kehonrakennusskenen seuraamisen, sekä roinaavien salikavereiden myötä, että myös siltä puolelta löytyy jonkin verran tietoa. Ja kun kerran kiinnostuksen kohteina on kaksi sellaista asiaa kuin jääkiekko ja salilla treenaaminen, olen luonnollisesti koettanut myös ottaa hiukan selvää ammattilaisjääkiekkoilijoiden treenaamisesta.

Minusta kuulostaa vähän kummalliselta, että sinä näet viestini pätemisenä vain siitä syystä, että mielipiteeni tästä leunkasvucasesta ovat perusteltuja. Itse olen oman tietämykseni pohjalta koettanut esittää sellaisia argumentteja, jotka selventäisivät tähän myyttiin uskovillekin sen, että ko. myytti on todennäköisimmin pelkkää puppua. Silläpä olen ihmetellytkin sinun viestejäsi, kun ohitat kaikki esittämäni argumentit aiheesta kommentoimatta niitä ollenkaan, ja jatkat vain sitkeästi huutelua tuosta leuan kasvamisesta esittämättä yhtään faktoihin pohjautuvaa perustelua sille, miksi sinä olisit oikeassa ja minä väärässä.
 

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
En oikein tiedä haluatko tässä vain päteä omalla mahdollisella lääketieteen koulutuksellasi, tai oletko itse douppaava salikundi, ja sitä kautta löytyy tietämystä.
Näin juuri. Ihan epistä ja tyhmää tulla ylivertaisilla tiedoillaan ja faktoillaan pilaamaan hyvä mutu-pohjainen "keskustelu".

Hienoa ja perusteetonta vihjailua kanssakirjoittajasta.
 

Henkka

Jäsen
Suosikkijoukkue
Liiga, NHL, CHL, SHL
Hassuihin artikkeleihin sitä törmää kun pikkaisen Googlettelee. Itse ainakin NHL-kiekkoilijana kokeilisin tuota Marian Sharapovan suosimaa Meldoniumia.

Jatkiksen palsta-softa ei näköjään hyväksy laittamaani linkkiä, mutta kun Googlettaa "I doped like Maria Sharapova and it was actually pretty great" törmää erään tennisnaisen artikkeliin, jossa teki Meldonium-kokeilun ja keskusteli lekurin kanssa sen vaikutuksista.


For the record, meldonium is not illegal (or “scheduled”) in America, nor is it banned specifically by the USTA. But it is a heart drug I don’t need that came with instructions written solely in Latvian. The English-language recommendations for use—helpfully sent to me by someone who follows my tennis podcast—indicated that I should take two 250mg capsules on days of high-intensity training, and double that in competition. So that’s what I did. And guess what? This drug rules.

- Ei ole kielletty Amerikassa. Niinkuin Teemu Selänne on sanonut, ei ole koskaan käyttänyt kiellettyjä aineita.

Because it dilates blood vessels, it can also improve endurance and recovery, which seems to be why athletes use it. Since I do not have ischemia, my intake of meldonium would be purely performance-enhancing.

“The heart preferentially burns fatty acids as its primary fuel, and meldonium hijacks the mechanism that allows the fatty acids to enter the cell, and allows for glucose to become the primary source of energy, “ he told me. “Glucose is a little more efficient than fatty acids, it uses it less oxygen, so it wouldn’t take a leap to figure out why doctors started looking at it for athletes to use.”

- Jaksat paremmin, koska elimistö kuluttaa vähemmän happea.

In the first few days of doping, I didn’t notice much of a fitness boost—I was maybe a little less winded than usual doing cross-court/down-the line drills, but nothing I’d describe as revelatory. But as I kept playing, I started noticing a more important effect: I wasn’t sore or stiff, at all.

Usually playing two days in a row is enough to make me hobble around for a day before scheduling an appointment with my applied kinesiologist and a visit to my Tui Na lady. A year ago, an MRI showed that playing too much tennis (and all the other stuff I do like carrying strollers and running occasional half-marathons, poorly) added up to cause three slipped discs in my back. Ever since, soreness and stiffness have haunted me. But not with meldonium.

According to the cardiologist, this makes sense “because it makes your body more efficient at using oxygen during exercise.” He also theorized that I was feeling the effects of meldonium reducing the production of lactic acid, though the science behind lactic acid’s role in muscle soreness is far from settled

- Vähentää kiputiloja tiukassa ottelutahdissa.
- Vähentää maitohapon eritystä ja sen aiheuttamia suorituksen jälkeisiä oireita.

Tämähän on kuin jumalan lahja jääkiekkoilijoille. Ja näitä samankaltaisia aineita on varmasti maailma pullollaan.
 
Viimeksi muokattu:

larzzon

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ukraina
^ Vaikutukset ovat varmaan merkittäviä, jos on tavallinen tallaaja, joka urheilun lisäksi istuu 8 tuntia toimistolla, kuskaa lapsia, syö silloin kun ehtii ja välillä huonosti, nukkuu 6 tuntia yössä jos ehtii ja senkin huonosti.

Pitää kuitenkin muistaa, että huippu-urhelijoilla kaikki tekeminen keskittyy siihen, että pystyy maksimaaliseen suoritukseen pelikentällä. Siinä kun kuntourheilija ihmettelee omien kokemustensa ja kipujensa perusteella sitä, miten joku voi pelata tennistä/jääkiekkoa/whatevs ottelun tahtia joka toinen päivä, niin urheilijalle se on ammatti. Jos ottelun jälkeiset tekemiset ovat palautumista 24 tuntia vuorokaudessa, niin ei ole parin päivän päästä kovin kipeä tai väsynyt. Ei ole, vaikkei käyttäisi mitään suoritusta parantavia kiellettyjä tai harmaan alueen aineita.

Sama tietysti pätee tuohon keskusteluun lihasten/voiman hankinnasta kolmen kuukauden kesäharjoittelun aikana. Se on paljon helpompaa, jos kaikki elämässä tähtää siihen. Helvetin vaikeaa, jos sitä yrittää tavallisen ihmisen oravanpyörän ohella.

En nyt yritä väittää, ettei roinasta olisi urheilijalle hyötyä tai etteikö aineita rahakkaassa huippu-urheilussa käytettäisi. Olen moneen kertaan todennut, ettei sinänsä kiinnosta ja että dopingissa suurin ongelma on anti-dopingtyö ja -instituutio. Pointtina vain ja ainoastaan se, esimerkiksi jääkiekossa etu, jonka aineita käyttämällä saa, ei ole mikään oikopolku huipulle, vaan marginaalia. Verrokki on kuitenkin toinen urheilija, jonka elämä on 24/7 urheilua ilman aineiden käyttöä. Sellainenkin on aika kova kaveri.
 

Bosco

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, Pittsburgh
Hassuihin artikkeleihin sitä törmää kun pikkaisen Googlettelee. Itse ainakin NHL-kiekkoilijana kokeilisin tuota Marian Sharapovan suosimaa Meldoniumia.

NHL lisäsi meldoniumin kiellettyjen aineiden listalle vuosi sitten, juuri ennen viime kauden alkua. Lisäys tuli sen Venäjän alle-18 vuotiaiden junnumaajoukkueen doping-skandaalin seurauksena.
 

sumuinen suo

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
argumentteja, jotka selventäisivät tähän myyttiin uskovillekin sen, että ko. myytti on todennäköisimmin pelkkää puppua. Silläpä olen ihmetellytkin sinun viestejäsi, kun ohitat kaikki esittämäni argumentit aiheesta kommentoimatta niitä ollenkaan, ja jatkat vain sitkeästi huutelua tuosta leuan kasvamisesta esittämättä yhtään faktoihin pohjautuvaa perustelua sille, miksi sinä olisit oikeassa ja minä väärässä.
Ei millään pahalla, mutta on minulla oikeua pitää sitä vähän hassuna, jos joku väittää ettei se leuan kasvaminen ole totta. Ei, ei ole mitään ongelmaa. Tulee mieleen se Kummelin Tonnin seteli -sketsi. Tai ns. lelusalakuljettaja, joka väitti ettei toiminnassani ole mitään epäselvyyksiä, vaan epäselvyydet on teidän päässänne.
Hyvä että jaksat urheilla ja olet perillä aineista kuitenkin.

Näin juuri. Ihan epistä ja tyhmää tulla ylivertaisilla tiedoillaan ja faktoillaan pilaamaan hyvä mutu-pohjainen "keskustelu".

Hienoa ja perusteetonta vihjailua kanssakirjoittajasta.
Jos faktoista puhutaan, niin jääkiekossa ei juuri ollenkaan käytetä dopingia. Muutama käry koko lajin historiassa. Liekö puhtain kaikista urheilulajeista? Eikös amunnassakin käytetä jotain rauhoittavia tai sydänlääkkeitä, ettei pulssi häiritsisi tähtäämistä.
Hyvä esimerkki on tuo meldonium. Ei pari vuotta sitten tavalliset tötteröt tienneet tällaisestakaan aineesta. Nimimerkin Henkka löytämä juttuhan löytyy myös suomeksi tiivistettynä iltapäivälehden sivuilta. Epokin on tässä ketjussa mainittu, ja vähän ihmeteltävää olisi, jos sitä ei käytetty/käytetä. Onhan sanottu, että puolen tunnin hiihtosuoritus paranee noin puolitoista minuuttia (hyvin harjoitelleilla hiihtäjillä). 90-luku ja 2000-luvun alku oli juuri sitä epon kulta-aikaa.

Löytyikin tuollainen kommentti:
Hockey players are perfect candidates for EPO and blood doping, both made famous by cyclist and cross-country skiers. And better than half of all NHL players could afford the types of designer drugs that labs like BALCO sold to people like Marion Jones and Barry Bonds – especially when it’s an investment that leads to a bigger contract down the road.
Why the NHL drug program just isn't good enough - Sportsnet.ca

Voi vain arvailla, mitä kaikkea on käytetty. Meksikolaisesta apteekista luultavasti saa ostettua tuosta vaan kaiken tarvittavan.
Mutta hei peli on tärkein ja taitoakin tarvitaan.
 

Sähmä

Jäsen
Suosikkijoukkue
NHL
NHL-kiekon ollessa miljoonabisnestä olisi täysin sinisilmäistä väittää, että pelaajat ovat puhtaita. HGH:n vaikutus esimerkiksi pelkästään loukkaantumisen (erityisesti murtumat) parantamiseen on jo niin suuri, että miljoonia maksavat pelaajat saavat varmasti lääkkeisiin hyvin vapaamieleisesti suhtautuvassa p-amerikassa joukkueen lääkäriltä kaiken tarvittavan kemiallisen avun.

Kuinka moni muistaa esimerkiksi tapauksen Stamkos noin neljän vuoden takaa, kun reisiluu meni kokonaan poikki ja muutaman viikon päästä pidettiin jo pressitilaisuutta ilman keppejä. :)

Turha asiasta kuitenkaan on päätä enempää vaivata - kaikki ne "roinaa". :)
 

Johnnie

Jäsen
Ei millään pahalla, mutta on minulla oikeua pitää sitä vähän hassuna, jos joku väittää ettei se leuan kasvaminen ole totta. Ei, ei ole mitään ongelmaa. Tulee mieleen se Kummelin Tonnin seteli -sketsi. Tai ns. lelusalakuljettaja, joka väitti ettei toiminnassani ole mitään epäselvyyksiä, vaan epäselvyydet on teidän päässänne.
Hyvä että jaksat urheilla ja olet perillä aineista kuitenkin.

Eiköhän tämä vuoropuhelu ole parempi päättää tähän, kun ainoa antisi tälle ketjulle on yrityksesi peitellä ylimielisillä heitoilla täydellistä kykenemättömyyttäsi perustelemaan omaa kantaasi, ja sivuuttaa samalla vastakkaisella kannalla olevan (=allekirjoittanut) argumentit vastaamatta niihin mitenkään.

Tai ehkä sittenkin todennäköisempi vaihtoehto on, että trollitutkani falskasi pahemman kerran.

EDIT: Otan vielä alempaan viestiin kiinni samaan syssyyn.

NHL-kiekon ollessa miljoonabisnestä olisi täysin sinisilmäistä väittää, että pelaajat ovat puhtaita. HGH:n vaikutus esimerkiksi pelkästään loukkaantumisen (erityisesti murtumat) parantamiseen on jo niin suuri, että miljoonia maksavat pelaajat saavat varmasti lääkkeisiin hyvin vapaamieleisesti suhtautuvassa p-amerikassa joukkueen lääkäriltä kaiken tarvittavan kemiallisen avun.

Totta, tuo oli hyvä pointti. Uskon, että jos kasvuhormonia lätkäpiireissä käytetään, ensisijainen käyttökohde olisi sille juurikin lyhyet pätkät nopeuttamaan paranemista vakavammista vammoista. Kuitenkaan kasvuhormonin laajamittaisempaan käyttöön en usko edes näissä tapauksissa, sillä usein jos kasvuhormonin vaikutusta halutaan tehostaa, sen yhteydessä käytetään myös insuliinia välittäjäaineena (oikeammin IGF-1) ja tätä kautta tehostamaan kasvuhormonin vaikutuksia, mikä taas kasvattaa pitkäaikaisempien terveysriskien todennäköisyyttä huomattavasti. Kasvuhormonihan jo yksin aiheuttaa myös esimerkiksi sisäelinten ja pumpun kasvua, ja varsinkin yhdessä insuliinin kanssa käyttäen niitä "leuankasvatusannoksia", tulos saattaa pahimmillaan olla jotain tällaista.
 
Viimeksi muokattu:

aquanqua

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Historia on paljastanut järjestelmällistä dopingia useiden lajien parissa, joissa ihmisluonteelle keskimäärin merkittävimmät(mm. taloudelliset) insentiivit doupata ovat huomattavasti pienemmät kuin mitä ne ovat NHL-jääkiekossa. En voi loogisesti ajatella dopingin olevan jollain tavalla pienimuotoista n. S4.5B liikevaihdon urheilusarjassa, joka toimii lääketieteellisesti jne. maailman kehittyneimmällä markkina-alueella ja joka ennen kaikkea ei ole ulkopuolisen, riippumattoman doping-kontrollin alainen.

Kuuntelin jokunen päivä takaperin amerikkalaista urheilupodcastia Jalen & Jacoby, jossa käytiin läpi NFL-pelaaja Brian Cushingin 10 pelin pelikieltoa toistuneesta doping-rikkomuksesta ja jefu-yhteisön "välinpitämätöntä" reaktiota NFL-pelaajien doping-käryihin. Keskustelijat toivat hyvin esille sen, että ihmiset alitajuntaisesti tiedostavat dopingin yleisen käytön jefun piirissä ja hyväksyvät sen osana lajin luonnetta väkivaltaisena gladiaattoriurheiluna. Ajattelen jääkiekosta vähän samansuuntaisesti, vaikkei laji ole aivan samalla tavalla fyysisesti raastava. Aikanaan kun pyrin tiedekuntaan käytin toisella yrityskerralla (laillisia) nootropiineja, koska halusin tehdä kaiken mahdollisen sisäänpääsyn eteen. En tiedä, oliko niistä todellista apua, mutta saavutin tuolla kerralla tavoitteeni - voin vain kuvitella kunnianhimoisen, kaiken jääkiekon varaan satsanneen lahjakuuden ajatusmallin tilanteessa, jossa hän pyrkii huipulle lajissa, jossa on mahdollista tienata miljoonia vuodessa ja turvata oma ja läheisten korkea elintaso sukupolviksi.
 
Viimeksi muokattu:

Sähmä

Jäsen
Suosikkijoukkue
NHL
Totta, tuo oli hyvä pointti. Uskon, että jos kasvuhormonia lätkäpiireissä käytetään, ensisijainen käyttökohde olisi sille juurikin lyhyet pätkät nopeuttamaan paranemista vakavammista vammoista. Kuitenkaan kasvuhormonin laajamittaisempaan käyttöön en usko edes näissä tapauksissa, sillä usein jos kasvuhormonin vaikutusta halutaan tehostaa, sen yhteydessä käytetään myös insuliinia välittäjäaineena (oikeammin IGF-1) ja tätä kautta tehostamaan kasvuhormonin vaikutuksia, mikä taas kasvattaa pitkäaikaisempien terveysriskien todennäköisyyttä huomattavasti. Kasvuhormonihan jo yksin aiheuttaa myös esimerkiksi sisäelinten ja pumpun kasvua, ja varsinkin yhdessä insuliinin kanssa käyttäen niitä "leuankasvatusannoksia", tulos saattaa pahimmillaan olla jotain tällaista.

Teston, EPOn ja kasvun kombo on ollut jo pitkään käytössä huippu-urheilussa - myös jääkiekossa. Kuten aquanqua tuossa kirjoitteli, niin mentaliteetti menestymiseen ja itsensä kehittämiseen on vaan niin korkealla, että kaikki hyöty mitä saadaan, niin se otetaan.

Aiheesta laajemmin silmiä avaava dokumentti on Netflixissä nimeltä Käry (englanniksi Icarus). Laitan trailen linkin, mikä kannattaa katsoa, vaikka toki itse dokumentti avaa laajemmin tätä koko urheilumaailmaa koskevaa asiaa.

Icarus | Official Trailer [HD] | Netflix - YouTube

Sinisilmäsimmät toki sanoo, että "tuo on vain Venäjällä tapahtunut asia", mutta kun itse on nähnyt jo A-junnujen tasolla roinan tulemisen mukaan, niin jokainen vaan voi kuvitella, että kuinka ammattimaista ja systemaattiasta meininki on kun miljoonat vaihtaa tilejä.
 
Viimeksi muokattu:

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
Kuinka moni muistaa esimerkiksi tapauksen Stamkos noin neljän vuoden takaa, kun reisiluu meni kokonaan poikki ja muutaman viikon päästä pidettiin jo pressitilaisuutta ilman keppejä. :)
Reisiluun murtumaa voidaan hoitaa ydinnaulalla, joka pitää luun kasassa.
Minä pystyin kahden viikon sisällä sääriluun kokonaan poikki menemisestä kävelemään ensimmäiset askeleet ilman keppejä ja alle viisi viikkoa tapahtuneesta lähdin jo viikoksi etelään ilman keppejä, vaikka tiedossa oli suhteellisen runsaasti kävelyä.

Kyseessä oli samanlainen vamma jonka seurauksena Teemu Selänteellä oli aikoinaan jalka lähes vuoden kipsissä.
 

sumuinen suo

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
Jos faktoista puhutaan, niin jääkiekossa ei juuri ollenkaan käytetä dopingia. Muutama käry koko lajin historiassa. Liekö puhtain kaikista urheilulajeista?
No tämä nyt oli vähän liioittelua. Onhan noita lajeja kuten pesäpallo ja purjehdus, joissa ei ole ollut käryjä. Ja yleisurheilusta esim. seiväshyppy.

Olen vähän miettinyt, että voisiko nuoremmat ikäluokat ja tulevaisuuden jääkiekkoilijat olla nykyistä puhtaampia, kun antidoping on ollut näyttävästi esillä medioissa. Tämä Venäjän sulkeminen kv. urheilusta ja Sharapovan, Sundbyn ja Johaugin käryt. Ja varmaan Amerikassa jotkut baseballin tähtien käräyttämiset on olleet esillä.
Toisaalta, en nyt usko että esim. 2002 Muehleggin näyttävä olympiakäry tai Lance Armstrongin paljastuminen sai NHL-kiekkoilijoita vähentämään aineiden käyttöä loppujen lopuksi. Koska he ovat turvassa ja heillä on omat pelinsä pelattavana.
Nykyään nuoret douppaa jo ulkonäönkin takia, joten ehkä kynnys on päin vastoin madaltumassa? Ehkä huumeiden ja dopingin käyttö on nykyään enemmän sisäsiistiä touhua, eikä sellaista rajua touhua ja autiotalon lattialla piikittämistä jalka kuoliossa, kuten menneinä vuosikymmeninä.
 

Barnes

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tasuno Tasalakki
Jokainen laji valitsee, miten toimii. Jääkiekossa ja ennen kaikkea NHL:ssä linja on salliva, jossain muussa lajissa huomattavan tiukka.

Onhan se tietysti vähän huvittavaa omalla tavallaan, että kärähtävä yleisurheilija tai hiihtäjä (puhun Suomesta) on suurin piirtein saatanasta seuraava, mutta Karalahdelle ja Eremenkolle toivotetaan tsemppiä ja harmitellaan, millainen menetys tämä kaveri nyt maajoukkueelle on. Mutta, elämä on, niin sanoivat jo DNA:n mainokset.
 

Nick Neim

Jäsen
Jokainen laji valitsee, miten toimii. Jääkiekossa ja ennen kaikkea NHL:ssä linja on salliva, jossain muussa lajissa huomattavan tiukka.
Millä tavoin linja jääkiekossa on salliva? NHL vielä menee ja sen ymmärrän täysin, mutta esimerkiksi nimet Bäckström ja Zaripov ovat lajin sisällä niin suuria, että jos koko jääkiekossa - puhutaan Euroopan sarjoista tai maajoukkuetoiminnasta - olisi "sallittavuutta", nuo käryt olisivat jääneet medialta piiloon. Tai siis pikemminkin käry oltaisiin piilotettu, tavalla tai toisella.

Bäckströmin aikaan samoista kisoista taisi kärähtää myös pari latvialaista. Se, että käryjä esimerkiksi kansainvälisessä kiekossa ei juuri tule, ei kuitenkaan tarkoita, että linja olisi jotenkin salliva aineita kohtaan.
 

larzzon

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ukraina
Eremenkolle toivotetaan tsemppiä ja harmitellaan
Eremenkon käry on käsittämätön ihan vaan siitä syystä, että Euroopassa on tuhansia hyvin tienaavia palloilijoita, futaajia, koripalloilijoita, kiekkoilijoita ja jokunen lentopalloilijakin, ja toisaalta kokaiini on hyvin suosittu päihde sen joukon keskuudessa, joka juhlii, mutta hoitaa arkisen duuninsa ja jolla on ns. pinkka kunnossa.

Herättää ns. kysymyksen, että miksi Eremenko kärähti? Ei hän millään ole ainoa, joka on virhearvioinut tuotteen katoamisen elimistöstään. Ja juuri tämän vuoksi doping-testaus on naurettavaa. Euroopassa on vähintään satoja ammattilaispalloilijoita, jotka imee suunnilleen joka viikonloppu jauhoa hengitysteihinsä, ja nämä kaikki pestään puhtaiksi yhdellä käryllä.
 
Millä tavoin linja jääkiekossa on salliva? NHL vielä menee ja sen ymmärrän täysin, mutta esimerkiksi nimet Bäckström ja Zaripov ovat lajin sisällä niin suuria, että jos koko jääkiekossa - puhutaan Euroopan sarjoista tai maajoukkuetoiminnasta - olisi "sallittavuutta", nuo käryt olisivat jääneet medialta piiloon. Tai siis pikemminkin käry oltaisiin piilotettu, tavalla tai toisella.

Bäckströmin aikaan samoista kisoista taisi kärähtää myös pari latvialaista. Se, että käryjä esimerkiksi kansainvälisessä kiekossa ei juuri tule, ei kuitenkaan tarkoita, että linja olisi jotenkin salliva aineita kohtaan.
No tuo Bäckström keissihän meni sitten loppujen lopuksi niin, että siitä ei mitään kunnon rangaistusta tullut koska tähti ja NHL. Hyvä ettei anteeksi pyydelty pelaajalta. Jotakin latvialaisia nobodyjä voi sitten rangaista vähän kovemmin.
 

Nick Neim

Jäsen
No tuo Bäckström keissihän meni sitten loppujen lopuksi niin, että siitä ei mitään kunnon rangaistusta tullut koska tähti ja NHL. Hyvä ettei anteeksi pyydelty pelaajalta. Jotakin latvialaisia nobodyjä voi sitten rangaista vähän kovemmin.
En nyt oikein ymmärrä. Pointtini olikin nimenomaan siinä, että sitä käryä ei olisi tullut lainkaan, jos linja jääkiekossa olisi jotenkin erityisen salliva, kuten Barnes kirjoitti. Sen sijaan ilmeisesti (allergia)lääkkeestä johtuva käry ilmoitettiin ihan normaaliin tapaan, vaikka kyseessä oli NHL-tähti. En osaa kuvitella tällaista toimintatapaa, mikäli kansainvälinen olympiakomitea katsoisi jääkiekon doping-tapauksia sallivammin kuin muita lajeja.
 

Sähmä

Jäsen
Suosikkijoukkue
NHL
En nyt oikein ymmärrä. Pointtini olikin nimenomaan siinä, että sitä käryä ei olisi tullut lainkaan, jos linja jääkiekossa olisi jotenkin erityisen salliva, kuten Barnes kirjoitti. Sen sijaan ilmeisesti (allergia)lääkkeestä johtuva käry ilmoitettiin ihan normaaliin tapaan, vaikka kyseessä oli NHL-tähti. En osaa kuvitella tällaista toimintatapaa, mikäli kansainvälinen olympiakomitea katsoisi jääkiekon doping-tapauksia sallivammin kuin muita lajeja.

Olympiakisoissa otetut näytteet analysoi WADA, Liigassa Suomen ADT ja taas NHL:ssä on ihan oma järjestlelmä testien kannalta, johon WADAlla ei ole mitää muuta kuin sivusta seuraajan rooli.

WADA ei tietenkään salli noita käryjä, mutta samalla taas NHL:ää painaa villasella jos siellä joku jää kiinni. Käry olisi tullut jokatapauksessa WADAn toimesta, olisi sitten NHL aineisiin tiukan tai leippoisen kannan omaava. Joku kohta oli mennyt Backstromin lääkärien kanssa vituiksi ja WADAn tarkemmassa syynissä tämä jäi haaviin.
 

Sähmä

Jäsen
Suosikkijoukkue
NHL
Reisiluun murtumaa voidaan hoitaa ydinnaulalla, joka pitää luun kasassa.
Minä pystyin kahden viikon sisällä sääriluun kokonaan poikki menemisestä kävelemään ensimmäiset askeleet ilman keppejä ja alle viisi viikkoa tapahtuneesta lähdin jo viikoksi etelään ilman keppejä, vaikka tiedossa oli suhteellisen runsaasti kävelyä.

Kyseessä oli samanlainen vamma jonka seurauksena Teemu Selänteellä oli aikoinaan jalka lähes vuoden kipsissä.

Okei, I stand corrected. Mahtavaa, että kehitys kehittyy myös lääketieteessä. Nimimerkillä: jalka kokokipsissä 4kk sääriluun poiketessa nuorena.
 

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
Okei, I stand corrected. Mahtavaa, että kehitys kehittyy myös lääketieteessä. Nimimerkillä: jalka kokokipsissä 4kk sääriluun poiketessa nuorena.
Tuo on tosiaan todella hieno juttu. Tarkennan kuitenkin vielä lausuntoani. Ei Selänteellä itseasiassa se kipsi ihan noin pitkään jalassa ollut kuin mitä virheellisesti kirjoitin, vaan tuo aika jonka verran hänellä tuli taukoa peleistä tuollaisen loukkaantumisen takia. Olisiko kipsi ollut 6kk ja sitten kuntoutus lähes toisen mokoman. Nimittäin se suurin hyöty urheilijoiden kannalta asiassa tulee nimenomaan siitä, että kun jalkaa ei tarvitsee pitää kipsissä täydessä levossa kuukausitolkulla, niin jalan lihakset eivät ehdi surkastumaan samalla tavalla ja tämän seurauksena ei ole tarvetta aikaavievälle kuntoutukselle, vaan jalka on pelivalmis siinä vaiheessa kun luu on parantunut (muistelisin että itsellä se oli 97% kunnossa jonkun 3-4 kuukauden päästä).
 
En nyt oikein ymmärrä. Pointtini olikin nimenomaan siinä, että sitä käryä ei olisi tullut lainkaan, jos linja jääkiekossa olisi jotenkin erityisen salliva, kuten Barnes kirjoitti. Sen sijaan ilmeisesti (allergia)lääkkeestä johtuva käry ilmoitettiin ihan normaaliin tapaan, vaikka kyseessä oli NHL-tähti. En osaa kuvitella tällaista toimintatapaa, mikäli kansainvälinen olympiakomitea katsoisi jääkiekon doping-tapauksia sallivammin kuin muita lajeja.
Joo toki käry ilmoitettiin, mutta tuo allergialääke selitys meni heittämällä läpi vaikka se taidettiin yleisesti todeta aika ontuvaksi selitykseksi. Pelaaja sai mitalin, ei kilpailukieltoa yms ja siihen ei kyllä muuta syytä ole kuin tuo NHL-tähti. Lääkärin moka selitykset ei auttaneet latvialaista eikä aiemmin vastaavasti kärähtäneitä nobodyjä tai yksilöurheilijoita.
 

Mietsuslav

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Conanin vieraana oli aikoinaan joku jenkkifutari (ehkä Strahan, en ole varma), joka puhui jostain ihmelääkkeestä, jonka avulla voi juosta vaikka seinän läpi. Ei kuulemma ollut kiellettyjen aineiden listalla ainakaan silloin. Jollain tietoa mistä lääkkeestä oli kyse?
 

Ollakseni

Jäsen
Suosikkijoukkue
Detroit Red Wings
Olympiakisoissa otetut näytteet analysoi WADA, Liigassa Suomen ADT ja taas NHL:ssä on ihan oma järjestlelmä testien kannalta, johon WADAlla ei ole mitää muuta kuin sivusta seuraajan rooli.

WADA ei tietenkään salli noita käryjä, mutta samalla taas NHL:ää painaa villasella jos siellä joku jää kiinni. Käry olisi tullut jokatapauksessa WADAn toimesta, olisi sitten NHL aineisiin tiukan tai leippoisen kannan omaava. Joku kohta oli mennyt Backstromin lääkärien kanssa vituiksi ja WADAn tarkemmassa syynissä tämä jäi haaviin.
NHL ei paina villaisella jos joku jää kiinni. Kun testataan harvoin niin ei jäädä kiinni. Ja NHL:n kieltämien aineiden lista on huomattavasti lyhyempi kuin WADA:n.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös