Maailman yliarvostetuimmat elokuvat

  • 38 300
  • 191

-Kantor-

Jäsen
Suosikkijoukkue
IFK
Toki jos tykkää katsella jotain Ben Stilleriä. Heath Ledger vetää yön ritarissa aivan helvetin hyvin. Samoin Matthew McConaughey ja Anne Hathaway interstellarissa. Nolan on mielestäni henkilöohjaajana yksi parhaita. Broidinsa kanssa se taitaa nuita kässäreitä rustailla eikä ne ollenkaan hullumpia ole. Nolanin pojille peukku täältä.

En kyllä tykkää katsella Ben Stilleriä, mutta se ei lienekään "Maailman yliarvostetuimmat elokuvat"-ketjun kamaa, sillä harvahan Stilleriä varsinaisesti elokuvataiteeseen liittyvien lahjojensa vuoksi arvostaa.
 

Blackie

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
1. Titanic
Ei sen takia, että "äijäilisin" kun pistän tämän nyyhkyleffan tähän. Itse katselen romanttista hömppää kyllä, ettei siinä mitään. Luodaan maailman kalleimmat puitteet nyyhkyleffaa varten, läjä oscareita ja laulu joka soi vuosia radiossa tolkuttomiin, niin kyllä se tuli korvista pihalle ja lujaa. Tarina sinällään ei ollut mikään erikoinen ja ei tuonut mitään uutta. Katselin kerran ja toista kertaa en katso. Niin laskelmoitu teos kuin olla ja voi.
Naulan kantaan. Kehität traagisen tapahtuman ympärille imelän rakkaustarinan ja sen on luonnollisesti pakko olla ihan ihana leffa jo ennen ensi-iltaakin. Elokuva, jota on vaan pakko kehua, koska sitä on pakko kehua. Takuuvarmaa kassakoneen kilinää, joten hyvää bisnestä tottakai. Ja enpä kutsuisi minäkään itseäni miksikään äijäksi myöskään.
Reservoir Dogs ja Thin Red Line. Molemmista haluaisin tykätä niin mahdottomasti mutta kumpaakaan ei jaksa katsoa loppuun. Malickille olen antanut jo kolme mahdollisuutta mutta kun ei millään.
Vaikka diggailenkin Tarantinosta, niin Reservoir Dogs on hieman tylsähkö leffa. Kyllä se nyt katsoo, mutta ei Tarantinon tuotannon terävintä kärkeä minulle.
 

alwahla

Jäsen
Suosikkijoukkue
Flames, Canadiens, Kraken, HIFK
Tänä vuonna ilmestyneistä leffoista ainakin Wonder Woman tulee mieleen.
Gal Gadotia ei missään nimessä tulisi päästää yhdenkään leffan päärooliin, sillä vaikka hän ulkoisesti on ihan ok, hänen näyttelijäntaitonsa viimeistään Fast & Furious -sarjassa ovat osoittautuneet täysin olemattomiksi. Perkele, että vieläkin vituttaa tuo casting-päätös, sillä tällä leffalla olisi voinut olla potentiaalia vaikka mihin, mutta nyt täysin paska päästara, umpitylsä tarina sekä täysin mitäänsanomaton muu porukka tekivät kyseisestä rainasta yhden tämän vuoden yliarvostetuimmista leffoista. Yleensä joku sivuhenkilö varastaa shown, kun päätähti tai -tähdet eivät siihen kykene, mutta ei tällä kertaa. Se, että tällaiselle skeidalle annetaan niin korkea arvosana erinäisillä sivustoilla ja myös mediassa, menee täysin yli hilseeni.
Muistelen kaiholla niitä aikoja, kun Lynda Carter vielä toimi tuona legendaarisena supersankarina. Hänellä oli karismaa vaikka muille jakaa. Gal Gadotilla on vaan tissit sekä hieman kiihottava aksentti.
 

KaljaVeikko

Jäsen
Suosikkijoukkue
235, Karjala-lippis
Listataanpa muutamat mitä tuli mieleen. Elokuvat on premissiltään semmoista että niistä olisi pitänyt tykätä, mutta kun ei niin ei. Susipaskoja eivät ole mutta hype on kyllä mennyt pahasti yli.

Heat.
Joku elokuva jos joskus on yliarvostettu niin se on tämä. Pari hyvää toiminta- ja höpöttely-kohtausta mutta ihan liian pitkäveteinen. Mukamas toimintaelokuvien parhaimmistoa.

Jackie Brown

Tarantinon elokuvista pidän yleisesti ja hyväthän näyttelijät tässäkin kyllä on, mutta mutta kun on vain niin helvetin tylsä tekele.

Blade Runner.
Ei ole pitkä aika kun paikkasin tämän aukon sivistyksessä, jätti kuitenkin fiiliksen haaleaksi. Ei missään nimessä paskaa mutta jotenkin ei ollut mitään erikoista ja hienoa. Olisi varmaan pitänyt katsoa eka kerran 20 vuotta sitten.

Dark knight rises.
Erittäin suuri pettymys kahden äärimmäisen kovan bätmän-elokuvan jälkeen. Bane oli kyllä hyvä pahis, kissanaisella oli hyvä perse, ja siihenpä se sitten jääkin. Juoni oli ihan kuraa ja paskoja twistejä.
 

El Gordo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Minä puolustan noita klassikoita kyllä kiivaasti. Kummisetä I, Yksi lensi yli käenpesän tai Kansalainen Kane ei kuulu tänne. Mielenkiintoinen tarina hyvin kerrottuna (taloudellinen ja innovatiivinen ohjaus, hyvä kuvaus, hyvät näyttelijäsuoritukset), mitä siinä on josta voisi olla pitämättä? Lisäksi vielä kertovat jotain olennaista ihmiselämästä, tai näin sen voisi ainakin halutessaan nähdä.

Sen sijaan joitakin Nolanin elokuvia voi tänne hyvin ehdotella. Tarinat on periaatteessa Aku Ankan taskukirjojen tasoista höpsöilyä (Inceptionissa tunkeudutaan toisten uniin, Interstellarissa solahdetaan mustan aukon kautta kirjahyllyn taakse). Innovatiivisuus liittyy lähinnä siihen kikkailuun (eli ns. gimmick), että aika kulkee eri tarinanpätkissä eri tahtiin (Inceptionin sisäkkäiset unet, tai Interstellarissa avaruusmatkailun vaikutus suhteellisuusteorian mukaisesti), mutta varsinaisen tarinan edistäminen on paikoin pahasti kliseistä. Esim. Interstellarissa juoni etenee epätodennäköisten sattumien kautta (sankari-astronautti ja NASA:n salainen tukikohta löytävät toisensa sattumalta), henkilöt selittävät asioita kuten madonreikä katsojille hölmön dialogin kautta, ja loppuratkaisu on vanha kunnon deus ex machina. Inceptionissa on latteaa menoa mm. siinä kohdassa kun niiden lumipukuisten heppujen pitää vallata se joku linnake.

Tällaiselle vanhanaikaiselle elokuvankatsojalle, joka arvostaa hyvää juonta ja sen luontevaa sekä kliseitä välttelevää esitystapaa, ei Nolanin kikkailevat elokuvat tarjoa ihan parasta vastinetta rahoille.
 

Roger Moore

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kokudo Keikaku, Miljoonamiehistö, Ranska, KuPS
Sen sijaan joitakin Nolanin elokuvia voi tänne hyvin ehdotella. Tarinat on periaatteessa Aku Ankan taskukirjojen tasoista höpsöilyä (Inceptionissa tunkeudutaan toisten uniin, Interstellarissa solahdetaan mustan aukon kautta kirjahyllyn taakse). Innovatiivisuus liittyy lähinnä siihen kikkailuun (eli ns. gimmick), että aika kulkee eri tarinanpätkissä eri tahtiin (Inceptionin sisäkkäiset unet, tai Interstellarissa avaruusmatkailun vaikutus suhteellisuusteorian mukaisesti)
Siis Inceptionin "uni unessa" on ihan suora kopio Nikke Knattertonissa jo 70-luvun lopulla nähdystä syväunitekniikasta. En tiedä onko tuo ollut jo Nikke-sarjakuvassa, varmaankin koska jos en väärässä ole niin tuo animaatio perustuu tuohon sarjakuvaan. Joka tapauksessa Nolan kopioi tuon leffaansa joka oli tehty jo vuosikymmeniä aiemmin, ei siis mitään niin kovin omaperäistä.

Ei sillä, tykkään Nolanin leffoista siinä mielessä jos niistä ei lähde väkisin tekemään mitään elämää suurempaa ja etsiä jotain piilotettuja neronleimauksia, vaan nauttii niistä vaan kohtalaisen yksinkertaisena viihteenä. Pätee myös niihin Batman-leffoihin, en tosin ole sitä viimeisintä vieläkään saanut aikaiseksi katsoa. Kaksi ekaa on hyviä, varsinkin Batman Begins jonka arvostan näistä kahdesta ylemmäs vaikka Dark Knight taitaa yleiseti isompaa arvostusta nauttiakin.

Nolanin tuotannosta oma suosikkini on kyllä muuten Memento, joka on ihan hauska pienehkön budjetin leffa.
 

Zoidberg

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomi 2019
Jokainen Marvelin supersankareista tehdyt leffat + Batmanit. Ei uppoa minuun, ei sitten yhtään.
 

Musta Nuoli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkue, TuTo. Varauksellisesti.
Ilmeisesti tämä onkin ketju, johon ihmiset luettelevat elokuvia joista he eivät pidä, joiden edustamasta lajityypistä he eivät pidä tai joita he eivät ymmärrä sen enempää kuin afrikkalainen leopardihattudiktaattori ihmisoikeuksista.

"Maailman" yliarvostetuin = mä en tykkää, riippumatta siitä yliarvostaako joku kyseistä teosta ylipäätään ja missä kontekstissa tämä maailmanlaajuinen yliarvostus on tapahtunut?

Ei tämä eroa mitenkään ketjusta "Huonoin elokuva, jonka olet nähnyt". Sielläkin listataan samalla periaatteella perustason tusinaleffoja tai sitten niitä klassikoita, joista ei itse satu pitämään koska on tottunut katsomaan vain Luokkakokouksia ja Napapiirin sankareita. Chaplinin teokset ovat selvästi mykkää mustavalkopaskaa koska niissä ei näy Sami Hedbergin ja Jaajo Linnanmaan naamaa tai kyrpää.

Ei kaikista klassikoista tarvitsekaan pitää, mutta jos ei jostain yleisesti arvostetusta elokuvasta pidä yhtään niin ei se elokuva ole "maailman yliarvostetuin". Ei Wayne Gretzkykään ole paska kiekkoilija ja maailman yliarvostetuin jos ei itse pidä jääkiekosta tai arvostaa ennemmin jotain pubilätkäsarjan luunmurskaajaa.
 

Tifosi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Home Box Office
Jos arvostetuiksi elokuviksi luetaan imdb:n top-250 -lista niin omasta mielestäni top-10:ssä ei kuuluisi olla:

4. The Dark Knight - Erittäin hyvä elokuva josta itse pidin mutta ei ansaitse noin korkeaa sijoitusta
7. Pulp Fiction - Suosikkini Tarantinon "teoksista" mutta aivan liian korkealla tässä listassa
8. TSH: Kuninkaan Paluu - Pidän trilogiasta mutta kuten yllä...
10. Fight Club... taas hyvä elokuva mutta tämän sijoitusta ihmettelen eniten.

Top-20 joukossa vain "Seitsemän Samuraita" on itseltäni katsomatta ja kyllä lista ihan laadukas on hyvin pitkälle.

edit. Voin vielä huvikseni laittaa ne elokuvat jotka laadultaan/mielenkiinnoltaan voisivat ottaa noiden paikat kympin joukossa:
12. Forrest Gump
17. Goodfellas
23. Silence of the lambs
30. Once upon a time in the west
 
Viimeksi muokattu:

Zohan

Jäsen
Laitetaan nyt vähän aiheeseen liittyen yliarvostetuimmat sarjat TOP 3

1. Game Of Thrones
2. Breaking Bad
3. The Wire

Ei, en sano että sarjat olisi huonoja. Ne nyt vaan on aivan saatanan yliarvostettuja. Jokaisen kohdalla kuulee "kaikkien aikojen parhaasta sarjasta". Vähän mietityttää, että onkoha niitä sarjoja sit paljon katsottu jos nuo pystyy rankkaamaan niin ylivoimaisen korkealle.
 

Peltinen

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Tänne kuuluu ehdottomasti Adaptation. Being John Malkovich oli vielä ihan hauska ja ovela elokuva, mutta Adaptation sekoaa täysin omaan näppäryyteensä. Se on teennäisen tekotaiteellinen ja tyhjänpäiväinen tekele. Edes se, että elää itse kirjoittamaansa tarinaa, ei ole mikään kovin originelli idea, näitäkin on nähty useampia ja vielä parempiakin kuin tämä. Silti jostain syystä kriitikot jostain syystä järjestään tätä kehuvat.
 

Zodiac

Jäsen
Suosikkijoukkue
Thunder Bay Bombers
Listataanpa muutamat mitä tuli mieleen. Elokuvat on premissiltään semmoista että niistä olisi pitänyt tykätä, mutta kun ei niin ei. Susipaskoja eivät ole mutta hype on kyllä mennyt pahasti yli.

Heat.
Joku elokuva jos joskus on yliarvostettu niin se on tämä. Pari hyvää toiminta- ja höpöttely-kohtausta mutta ihan liian pitkäveteinen. Mukamas toimintaelokuvien parhaimmistoa.

Jackie Brown

Tarantinon elokuvista pidän yleisesti ja hyväthän näyttelijät tässäkin kyllä on, mutta mutta kun on vain niin helvetin tylsä tekele.

Blade Runner.
Ei ole pitkä aika kun paikkasin tämän aukon sivistyksessä, jätti kuitenkin fiiliksen haaleaksi. Ei missään nimessä paskaa mutta jotenkin ei ollut mitään erikoista ja hienoa. Olisi varmaan pitänyt katsoa eka kerran 20 vuotta sitten.

Dark knight rises.
Erittäin suuri pettymys kahden äärimmäisen kovan bätmän-elokuvan jälkeen. Bane oli kyllä hyvä pahis, kissanaisella oli hyvä perse, ja siihenpä se sitten jääkin. Juoni oli ihan kuraa ja paskoja twistejä.

Heat on yksi parhaimmista leffoista ikinä. Ohjaaja Michael Mann näyttää mistä kukko kusee ja miten saadaan henkilöohjaus toimimaan. Pacino, De Niro, Kilmer sun muut. Leffa on kumminkin tehty vuonna 1995.
 

heavy

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Ensimmäisenä tulee mieleen taannoinen Whiplash, ja samalta vuodelta se Birdman oli aika turha tekele.
 

Zodiac

Jäsen
Suosikkijoukkue
Thunder Bay Bombers
Vihjaatko jotenkin että tuohon aikaan tehdyt leffat olisivat normaalisti huonoja?

En toki. Mutta kyllähän tuohon leffaan rapiat parikymmentä vuotta sitten on satsattu aika huolella ja se näkyy. Vai oletko eri mieltä?
 

Tifosi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Home Box Office
Sanoinsin että 1994 on varmaan yksi kovimmista leffavuosista arvostettujen leffojen maailmassa.

-Forrest Gump tyhjensi oscarit
-Pulp Fiction muistaakseni ne kultaiset palmut
-Ja tyhjin käsin jäänyttä Shawshank redemptionia pidetään jossain piireissä maailman parhaana elokuvana.

Onko kellään heittää kovempaa vuotta?
 

El Gordo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
No vuosi 1939 on kanssa ollut aika kova. Hollywoodissa tuli silloin markkinoille Tuulen viemää, Ihmemaa Oz, Vain enkeleillä on siivet, Mr Smith lähtee Washingtoniin, Humiseva harju, Ninotchka, Gunga Din ja Hyökkäys erämaassa, vain muutamia mainitakseni. Pari noista on kyllä itselläni näkemättä, ja osa voi olla yliarvostettuja, mutta ainakin Vain enkeleillä on siivet ja Hyökkäys erämaassa on edelleen Hollywoodin parhaiden tuotosten joukossa.

Hollywoodin ulkopuolella Jean Renoir teki Pelin säännöt, joka on kanssa ihan Top-10 kamaa ikinä missään tehdyistä elokuvista. Jaappanissa puolestaan vanha kunnon Kenji Mizoguchi teki ihan kelpo pätkän Viimeinen krysanteemi.

50-luvulla on myös hyviä ehdokkaita, vaikkapa vuosi 1954. Seitsemän samuraita, La Strada, Takaikkuna, Alaston satama, Johny Guitar, Lääninherra Sansho. Tai 1957: Valamiesten ratkaisu, Seitsemäs sinetti, Mansikkapaikka, Cabirian yöt, Kwai-joen silta, Kunnian polut.

Mutta ehkä se suurin legendaaristen elokuvien keskittymä on vuodessa 1972. Aguirre - Jumalan viha, Kummisetä, Syvä joki, Kahdeksan surmanluotia, Solaris, Porvariston hillitty charmi, Ruoska (High Plains Drifter). Taidepläjäykset Kuiskauksia ja huutoja, Petra Von Kantin katkerat kyyneleet ja Viimeinen tango Pariisissa vielä siihen päälle.
 

muaddib

Jäsen
Suosikkijoukkue
Mimosanherkät Itkupillit ja Setämiehet
Sanoinsin että 1994 on varmaan yksi kovimmista leffavuosista arvostettujen leffojen maailmassa.

-Forrest Gump tyhjensi oscarit
-Pulp Fiction muistaakseni ne kultaiset palmut
-Ja tyhjin käsin jäänyttä Shawshank redemptionia pidetään jossain piireissä maailman parhaana elokuvana.

Onko kellään heittää kovempaa vuotta?
1982. E.T., Blade Runner, First Blood, Sophien Valinta, Conan, Star Trek II, Rocky 3, Tron, Poltergeist ja Tootsie.
 

Musta Nuoli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkue, TuTo. Varauksellisesti.
Väärä ketju, mutta täällä saanen varmemmin vastauksen. Milloin Suomessa lakattiin kääntämästä elokuvien nimiä vai lakattiinko koskaan? Tietysti kyseessä vain englanninkieliset nimet, sillä eihän me kiinaa tai koreaa osata tai haluta lausua.

Vastaus: Ei koskaan.
 

Musta Nuoli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkue, TuTo. Varauksellisesti.
Aika ulkona olen siis ihan oikeasti monestakin asiasta.

Sen verran saatat kuitenkin olla myös sisällä, että tiettyjen franchise-tuotteiden nimiä ei aina enää suomenneta niiden ulkomaisten (lue: amerikkalaisten) tuotantoyhtiöiden vaatimuksesta. Tai sitten niille annetaan englanninkielisen alkuperäisnimen sijasta "suomennettuna" uusi englanninkielinen nimi, jolla jostain syystä kuvitellaan olevan parempi menekki Yhdysvaltain ulkopuolella.

Tästä pari esimerkkiä:
Pirates of the Caribbean: Dead Men Tell No Tales "suomennettiin" muotoon Pirates of the Caribbean: Salazar’s Revenge.
The Fate of the Furious on Fast & Furious -elokuvasarjan kahdeksas osa, Suomessa se kulki teattereissa nimellä Fast & Furious 8.

Mutta iso osa elokuvista suomennetaan kuten ennenkin, kuten nytkin teattereissa pyörivät elokuvat kuten vaikkapa
Musta Torni (eng. The Dark Tower)
Lumotut (eng. The Beguiled)

Ja niin edelleen.

Aivan kaikkein pahimmista käännösnimistä on onneksi päästy pääosin eroon, tosin telkkarista tulevien elokuvien kohdalla niitä käytetään edelleen. Rita Hayworth - Avain pakoon on yksi huonoimmista käännösnimistä mitä on, samoin erilaiset "Hei, me..."-väännökset:

Hikipediaan on koottu hyvä lista näistä käännöskukkasista.

Yksi karuimmista käännöksistä lienee Crisis at Central High -elokuva vuodelta 1981, joka suomennettiin nimellä "Kun kouluun tuli neekereitä."

EDIT: Korjaan, ei niistä huonoista käännöksistä ole eroon päästy. Tämän vuoden keväällähän tuli teattereihin elokuva Chips, joka sai suomalaisen nimen "Paskalakit pyörillä".
 

El Gordo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Jos kerran on suomenkieliset tekstit, niin kai se nimen suomentaminenkin on ihan perusteltua. Jos kyse on jostain muusta kielestä kuin englannista, niin se taitaa olla vieläpä erityisen järkevää että suomennetaan.

Helpompihan se on lippuluukulla sanoa "2 lippua Henkien kätkemään, kiitos" kuin "2 lippua Sen to Chihiro no kamikakushiin, arigato gozaimasu".

Mutta tosiaan englanninkielisten nimien suomentamatta jättäminen on yleistynyt. Ei kai siinä mitään, miellyttänee varsinkin nuorisoa, ja nehän elokuvissa ahkerammin käyvätkin.

Hyvä esimerkki lienee The Day After Tomorrow (surkea leffa, mutta tuskin yliarvostettu), joka oli myynnissä ihan tuolla nimellä, vaikka olisi helposti voitu suomentaa napakalla nimellä "Ylihuominen".

Yhdessä vaiheessahan suosiossa oli yhdistelmänimet, kuten Aliens - paluu, Platoon - nuoret sotilaat, sekä Blue Velvet - ja sinisempi oli yö. Tästä tavasta lienee sittemmin luovuttu.

Uutena tapana on tullut muunkielisten elokuvien nimen englannistaminen, jossa on vaikea nähdä mitään järkeä. Siis esim. hiljakkoin pyöri elokuvateattereissa japanilaiselokuva, alkuperäisnimeltään Kimi no Na wa, tai jotain sinnepäin. Elokuvaa myytiin nimellä "Your Name". Ihan japania siinä kuitenkin puhuttiin, ja tekstit oli suomeksi, joten miksi sitten nimi englanniksi?
 

heavy

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Mutta iso osa elokuvista suomennetaan kuten ennenkin, kuten nytkin teattereissa pyörivät elokuvat kuten vaikkapa
Musta Torni (eng. The Dark Tower)
Veikkaan että jos kirjaa ei olisi ikinä julkaistu Suomessa, elokuvan nimi "suomeksi" olisi The Dark Tower.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös