Kansainvälisen kiekon voimasuhteet nyt ja tulevaisuudessa

  • 13 259
  • 34

Hejony

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, Suomi
Tästä on jonkun verran keskusteltu tuolla MM-kisat, höntsää vai hieno urheilutapahtuma -topicissa, ja itse kirjoittelin asiaa sivuavasti Suomi - Tanska -ketjuun.

Keväällä 2016 jääkiekon maailmankartta näyttää edellisen vuosikymmenen tasaisuuden jälkeen hajanaiselta. Kanada on voittanut neljä viidestä edellisestä suurturnauksesta, ja he ovat tätä kirjoitettaessa myös MM-tasolla hallitsevia mestareita. Maan uupumaton kiekkoinnostus ja juniorimylly tuottaa vuosittain valtavan määrän huippupelaajia, eikä horisontissa ole yhtäkään syytä, miksi nikkareiden taso laskisi. Pikemminkin suunta on päinvastainen, Kanada pelaa nykyään pääosin myös kv-kentillä fiksua ja pelaajistolleen sopivaa kiekkoa, ja toiminta on kaikinpuolin ammattimaista. Sotshissa edes iso kaukalo ei tasoittanut voimasuhteita, vaan Kanada nappasi kultaa jopa tylsän ylivoimaisella esityksellä. Arvokisojen yksittäisiin otteluihin ratkeavalla pelisysteemillä on tietysti selvää, että Kanadakin toisinaan World Cupissa ja olympiakisoissa häviää, mutta silti voidaan todeta, että se lähtee luultavasti aina ykkössuosikkina parhailla pelattaviin kilpailuihin.

Kanadan jälkeen tulee nähdäkseni tasaisempi haastajajoukko, johon kuuluvat Suomi, Venäjä, Ruotsi ja USA. Toki MM-tasolla Venäjä voidaan hyvällä syyllä nostaa Kanadan tasolle, ja toisaalta USA vaihtaa Tshekkiin. Venäjän NHL-miehet tulevat hämmästyttävällä prosentilla mukaan MM-kisoihin, ja maa taistelee menestyksestä näissäkin skaboissa aina verissä päin. Jälki on ollut hyvää, viimeisen kymmenen vuoden aikana neljä kultaa ja huikeasti vain kerran välierien ulkopuolella. Venäjä pelaa MM-kisoissa usein lähes parhaalla miehistöllään, mikä näkyy tason suhteellisena tippumisena olympialaisissa. 2010 hätkähdyttävä selkäsauna Kanadalta, ja 2014 kotikisoissa takkiin loppupeleissä aika siipirikkoiselta ja käymistilassa olleelta Suomelta. Venäjän taso säilynee kovana, mutta materiaalin puolesta sen tasoero Kanadaan verrattuna 2005-2010 vuosiin tullee kasvamaan. En ole maan jääkiekkoilun asiantuntija, mutta ainakaan pakkeja maa ei tunnu kovin hyvin tällä hetkellä tuottavan. KHL on houkutteleva vaihtoehto monelle venäläispelaajalle, ja sen johdosta ehkä lopullinen harppaus ja kehityspotentiaali jää osalta heistä lunastamatta.

Suomen tilanne näytti pitkään jopa todella hälyttävältä, mutta viimeisen viiden vuoden aikana on tapahtunut selkeä käänne parempaan. Koivun ja Selänteen sukupolven urien jatkuminen hyvin pitkään takasi lopulta sen, ettei 1980-luvulla syntyneiden laihojen sukupolvien surkeus juurikaan näkynyt maajoukkuetasolla. Juuri nyt Suomen tilanne on yllättäen ehkä parempi kuin koskaan, sillä jokainen ikäluokka tuntuu tuottavan ainakin muutamia huippupelaajia. Pelaajamateriaalista tulee tulevaisuudessa löytymään myös sellaista erikoisosaamista, joka Suomella on aiemmin ollut tiukassa. Mikäli hyviä maalivahteja löytyy jatkossakin, voidaan olettaa, että mitalipelit ovat Suomelle realistinen minimitavoite turnauksessa kuin turnauksessa. Materiaali ei välttämättä jatkossakaan yllä aivan kovimpien maiden tasolle, mutta ero lienee aikaisempaa pienempi. Lisäksi en keksi mitään syytä miksi Suomen nimilistojaan kovempi suoritustaso arvokisoissa tippuisi lähitulevaisuudessa.

Ruotsi on materiaaliltaan todella vahva, mutta ei ehkä aivan niin kova kuin mitä vielä viisi vuotta sitten olisi voinut nykyhetkestä olettaa. Parhaimmillaan (tai pahimmillaan?) svenssoneita meni draftin ykköskierroksilla jotain puolen tusinaa, mutta näistä ei ole huippupelaajia kehittynyt mitenkään erityisen kovalla prosentilla. Tilanne on kuitenkin varsin oiva, ja esimerkiksi olympialaisissa Ruotsi haastaa puolustuksen osalta jopa Kanadan. Hyökkäyksen osalta ero vaikkapa Suomeen ei seuraavan kymmenen vuoden aikajänteellä ole välttämättä kovin merkittävä, ja varsinkaan aivan viimeisimmissä drafteissa heiltä ei ole Barkovin tai Laineen tyylisiä superpelaajia löytynyt. Maalivahtiosasto on Lundqvistin jälkeen todellinen kysymysmerkki. Ruotsi on saanut ajettua NHL-kokoonpanoihin aikaisempaa enemmän pelaavia vahteja, mutta nämä eivät ole pystyneet toden teolla lyömään läpi huipulle.

USAlla suoritusvarianssi MM-kisojen ja olympialaisten suhteen lienee kaikista suurin. Olympialaisissa maa voidaan lukea jopa Kanadan ykköshaastajaksi, mutta MM-kisoissa välieräpaikkakin on aina positiivinen yllätys. Maan järjestelmällinen pelaajatuotanto vaikuttaa vahvalta, ja potentiaali on tietysti aivan valtava, jos jääkiekko jostain syystä saisi maassa tukevampaa jalansijaa.

Tshekki on vähän väliinputoajan asemassa mielestäni. Yllätysvalmis maa ja erityisesti MM-kisoissa ihan realistinen kultajoukkue, mutta parhailla kokoonpanoilla mielestäni jäljessä edellä mainittuja maita, varsinkin tulevaisuudessa. Voracek, Palat, Pastrnak ja Hertl ovat varsin mukavan ikäisiä, ja heidän varaansa on hyvä rakentaa hyökkäystä vielä pitkään, mutta pakisto vaikuttaa heikolta. Maalivahtiosastolla paljon riippuu Mrazekin lopullisesta tasosta. Tulevissa olympialaisissa näkisin Tshekin kultamitalin jättiyllätyksenä, siinä missä aiemmin käsitellyillä joukkueilla puolestaan lienee ihan realistinen sauma voittoon.

Slovakian visiitti maailman huipulle oli lyhyt, ja maa on viimeisen kymmenen vuoden aikana tipahtanut täysin muiden suurmaiden kelkasta. Yksittäisiä huippusuorituksia mahtuu joukkoon, kuten MM-hopea 2012 ja neljäs tila Vancouverin olympialaisissa. Kuitenkin isossa kuvassa maa on selvinnyt viimeisen kymmenen vuoden aikana vain kolme kertaa edes puolivälieriin, ja esim. Sveitsikin on suoriutunut jonkin verran paremmin. Nimimerkki @vetoo lta olisikin mukava kuulla tarkemmin maan jääkiekkoilun tilasta. Kansa on (ainakin ollut) kiekkohullua, mutta juniorituotanto ei toimi ja maajoukkueen valmentaja- ja taustasekoilut tuntuvat olevan arkipäivää. Onko parempaa odotettavissa lähivuosina?

Sveitsin voi periaatteessa niputtaa nykyään samaan kasaan Slovakian kanssa. Maa saavutti historiallisen MM-hopean muutama vuosi sitten, mutta tason vakiinnuttaminen puolivälieräjoukkueeksi ja todelliseksi haastajaksi satunnaiseen välieräpaikkaan ei tunnu millään onnistuvan. Tuntuu, että Sveitsi on junnannut suurinpiirtein samalla tasolla jo lähes viisitoista vuotta. Kaipa sitä potentiaalia tason nostoon edelleen on, mutta jotain täytyisi maan kiekko-ohjelmassa muuttaa. Liiga ainakin nojaa aika vahvasti ulkomaalaisiin.

Pienistä maista puhuminen on aina mielenkiintoista, mutta täytyy sanoa että viimeisen reilun viiden vuoden aikana oma seuraaminen on jäänyt siinä määrin vähälle, että aikaisemmin ihan hyvä asiantuntemus on kutistunut aika pahasti. Saksa on elänyt dramaattisia vaiheita viime vuosina, seilannut karsintasarjasta pronssiotteluun ja valmentajasta toiseen. @Mack osaa ehkä halutessaan kertoa heidän tulevaisuudestaan enemmän. Sama pätee @ozo n Latviaan, joka ainakin tulosten valossa on pudonnut vuosituhannen vaihteen tasaisesta puolivälierähaastajasta 10+ sijoille. Niin ikään Itävalta on tipahtanut 10+ sijoilta hissijoukkueeksi, muistaakseni joku HPK-fani täällä tiesi hyvin asioita tästä alppimaasta. Kazakstan ja Ukraina ovat hississä myös, mutta slobomaista Valko-Venäjä puolestaan on onnistunut vakiinnuttamaan asemansa keskikastissa. Mitään suurta kehitystä en ainakaan itse onnistu näkemään, ainakaan uusia NHL-pelaajia ei ole juuri tullut viime vuosina.

Pohjoismaista Tanska ja Norja ovat täyttäneet näiden hyytyneiden maiden tyhjiötä. Norja on keskimäärin MM-kisoissa ollut veljesmaataan vahvempi, mutta kyllähän parhailla pelattaessa Tanska on ainakin materiaaliltaan ihan Saksan rinnalla Sveitsiä ja Slovakiaa ahdistamassa. Juutit tuntuvat myös tuottavan mukavalla tahdilla uusia varauksia, ja avainpelaajista monet ovat nuoria, joten voisi olettaa että taso myös säilyy. Etelä-Euroopasta Ranska on palannut keskikastiin, mutta 90-luvun pieni suurmaa Italia ei osoita oikein mitään toipumisen merkkejä. Slovenia ja Unkari ovat sympaattisia ja fanaattisia kiekkomaita, ja ehkä ne hiljalleen kirivät keskikastia kiinni. Juniorituotannosta en osaa sanoa muuta kuin että resurssit eivät ainakaan häikäise. Unkarin tuntijoitahan palstalla on useita.

Mitä ajatuksia muilla kansainvälisen kiekkoilun kehityssuunnista? Onko kanta suurmaiden asemiin sama kuin allekirjoittaneella, ja miten pienten maiden asiantuntijat näkevät niiden aseman? Onko jossakin pienemmässä maassa jonkinlaista kiekkobuumia meneillään? Entäs keskikasti, onko Slovakialla tai Sveitsillä saumoja hypätä isojen maiden kelkkaan? Mikä olisi järkevin pelisysteemi eri arvokisoihin, ja kuinka arvokisat tulisi rytmittää?

Viimeiseen kysymykseen vastaan omalta kohdaltani nopeasti sen verran, että mielestäni kovatasoisen kiekon kannalta paras systeemi olisi Olympialaiset ja World Cup vuorotellen kahden vuoden syklissä. Toisaalta jääkiekon levinnäisyyden kannalta MM-kisat ovat elintärkeitä, sillä vaikea nähdä jonkun ranskalaisen jääkiekon selviytyvän tai ainakaan kehittyvän jos maa ei juuri koskaan pelaa missään arvoturnauksessa.
 

KooMT

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa, San Jose Sharks
En usko että Sveitsillä ja Slovakialla on mahdollisuuksia isojen maiden kelkkaan. Oon kai sen maininnut World Cup ketjussa, että näkisin sen kuuden joukkueen kisana kaikki pelaa kaikkia vastaan+pudotuspelit ja joka neljäs vuosi. Mutta samaan aikaan vastaava voisi olla Euroopassa vaikkapa Sveitsin, Slovakian, Saksan, Norjan, Tanskan ja Latvian turnaus. Sinne joukkueet vaikkapa edellisen MM:n tulosten mukaan..

Kaippa nuo MM:t nyt jotenkin menee noinkin. Siitä minä olen enemmän huolestunut, että kuinka noiden sitä seuraavien maiden jääkiekon laita menee. Enemmän julkisuutta kaipaisivat nuo divarikisat ja minä haluaisin että siellä nousija(t) selvitettäisiin runkosarjan jälkeen pudotuspeleillä hampaat irvessä. Tai miksei voisi olla karsintaotteluita sarjojen välillä kuin että joka vuosi tapahtuu joukkuemuutoksia.

Kaippa olympialaisissakin voisi olla vähemmän joukkueita, jotta kisat saataisiin lyhyemmäksi ja jotta jos ne NHL-pelaajat saataisiin vielä niin saataisiin kisoja lyhyennettyä. Ainakin ne sijoituspelit tai miksikä niitä kutsutaan pois.
 

adolf

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat & Haminan Palloilijat
Tätähän pohdittiin siinä edellisessä ketjussa.

Kanada, USA, Venäjä, Suomi ja Ruotsi muodostavat näillä näkyvin materiaaliltaan parhaat joukkueet tulevaisuudessa.

Näistä Kanada toki omassa kastissaan ja Venäjä tullee tuottamaan hyvän massan supertaitavia hyökkääjiä jatkossakin. USA:n junnuputki ei näytä merkkejä ehtymisestä ja kaikki tietänevät Suomen tilanteen. Ruotsilla on myös tulossa tulevina vuosina mukavasti huippulupauksia. Etenkin puolustukseen.

Tsekin tilanne vaikuttaa hieman huolestuttavalta. Samanlaisia massoja ei ole näköpiirissä, joilla 2000-luvun alussa dominoitiin kansainvälisiä kenttiä. Slovakia on jo pudonnut keskikastin joukkueeksi Sveitsin ja kumppaneiden joukkoon ja näyttäisi siltä, että tilanne tulee myös semmoisena pysymään.

Kiinnostavaa on nähdä miten esimerkiksi joku Tanska pystyy kohentamaan asemiaan tulevaisuudessa.
 

red.machine

Jäsen
Suosikkijoukkue
Slovakia
Tsekin tilanne vaikuttaa hieman huolestuttavalta. Samanlaisia massoja ei ole näköpiirissä, joilla 2000-luvun alussa dominoitiin kansainvälisiä kenttiä. Slovakia on jo pudonnut keskikastin joukkueeksi Sveitsin ja kumppaneiden joukkoon ja näyttäisi siltä, että tilanne tulee myös semmoisena pysymään.

Tshekin tilanne näytti toki vielä muutama vuosi sitten huolestuttavalta, mutta sanoisin, että niin huolestuttavalta ei tilanne enää näytä. David Pastrnak on vasta 19-vuotias, mutta on jo pelannut 97 ottelua NHL:ssä joissa on syntynyt hienot 53 tehopistettä. Samaa ikäluokkaa oleva Jakub Vrana on pelannut AHL:ssä ppg-tahdilla. Pavel Zachan ensimmäinen NHL-ottelu ja AHL-pelit ovat olleet lupaavia, ja hän saattaa hyvinkin aloittaa ensi kauden ylhäällä Devilsin paidassa. Tomas Hertl teki tällä kaudella piste-ennätyksensä(46 pistettä), ja hänkin on vasta 22-vuotias.

Tshekin hyökkääjätilanne näyttää hyvältä tulevaisuutta ajatellen, mutta puolustus ei niinkään. Nykyisistä runkopuolustajista esimerkiksi Zbynek Michalek on jo 33-vuotias. Maalivahtitilanne sen sijaan näyttää paremmalta. Petr Mrazek pelasi hyvän kauden Detroitissa ja taisi jossain vaiheessa olla jopa Vezina-keskustelussa mukana. Ja puhutaan vasta 24-vuotiaasta maalivahdista, jonka parhaat pelivuodet ovat vielä edessä päin. KHL:stä löytyy erinomaisen kauden pelannut Dominik Furch, joka loisti myös MM-kisoissa. Furch on vasta 26-vuotias. Uskallan väittää, että hän tulee saamaan NHL-sopimuksen tässä parin vuoden sisällä.

Slovakian tilanne näyttääkin sitten valitettavasti heikommalta. Maa kuitenkin tuottaa edelleen ihan kelvollisia MM-tason pelaajia, joten en usko maan tippuvan kymmenen parhaan maan ulkopuolelle.
 
Viimeksi muokattu:

Merovingi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Blue Jackets
Sveitsin maajoukkueen limbo tuossa keskikastissa on tosiaan mielenkiintoinen seikka, sillä kyllä sitä nyt olettaisi jotain kehitystä tapahtuvan. Olen itse tullut siihen tulokseen, että maan tason jämähtäminen tuolle tasolle johtuu paradoksaalisesti maan varakkuudesta - sveitsiläisillä pelaajilla kun ei ole yhtään mitään syytä lähteä ulkomaille pelaamaan rahan takia ja kehittämään taitojaan ellei tarjolla ole jotain NHL-pestiä. Omat huiput eivät täten kehity sille täydelle huipputasolle, kun haastetta ei enää löydy ja NLA:n alakentät ovat käsittääkseni esimerkiksi SM-Liigaan verrattuna heikkoja. Jos Sveitsissä olisi palkat Suomen tasoa, niin varmaan ne maan huippupelaajat pelaisivat ulkomailla, parantaisivat tasoaan ja erityisesti kerryttäisivät kokemusta muiden maiden toimintatavoista, joista voisi sitten ammentaa Sveitsissä valmentamiseen ja pelaajien kehittämiseen. Sveitsi elää siis tavallaan kuplassa ja on oman rikkautensa vanki. Rahaahan siellä kyllä riittää millä voisi junioritoiminnassa mällätä.

V-Venäjä on myös pettänyt odotukseni kehityksestä. Hyviä pelaajia löytyy, mutta tuntuu ettei Kostitsinin veljesten ja Grabovskin jälkeen maa ole kehittänyt NHL-tason talenttia sitten yhtään. Lukashenka on kuitenkin kova kiekkofani, joten uskoisi kehitystä tapahtuvan, mutta maassa ei taida olla oikein rahaa taikka halleja pelaajille. Oma KHL-joukkue kyllä ehdottomasti auttaa.

Slovakia on tosiaan romahtanut täysin huipputasolta ja itse pidän sitä jo suoraan sanottuna samassa kastissa Tanskan, Norjan ja Latvian kanssa. Moni tuntuu pitävän Slovakiaa vielä isona maana vanhoilla meriiteillä, vaikka viimeisen kymmenen vuoden esitykset ,2012 hopeaa ja Vancouverin pronssia lukuunottamatta jotka tulivat vielä veteraanien läsnäololla, ovat olleet todella surkeaa katsottavaa. Puolivälieriin selvitty MM-tasolla kahdesti ja Sotshissa maa hävisi jopa Slovenialle ja sijoitus oli kymmenes kahdentoista maan turnauksessa. Täällä on Slovakian alennustilaa käsitelty ja taustalla on ilmeisesti 1) maan köyhyys 2) lajiliiton korruptio ja 3) lajiliiton ammattitaidottomuus. Vasta HFBoardsilla sai lukea miten hyvät pelaajat eivät välttämättä saa peliaikaa, sillä osa junioreiden vanhemmista lahjoo valmentajat antamaan lapsilleen peliaikaa vaikka taidot eivät sitä vastaisi.

Keskikastin maista pitäisin lupaavimpana Tanskaa. NHL-tasolle on saatu hyviä pelaajia tasaisesti ja nyt Nikolaj Ehlers on uusin tulija myöskään Blue Jacketsin Patrick Björkstrandia lukuunottamatta. Tuottaa selvästi näistä keskikastin maista eniten NHL-pelaajia, mikä on Tanskalle kova juttu, mutta maan ongelmana on ettei heidän takanaan tule tarpeeksi laadukkaita pelaajia Euroopan sarjoihin. Tämän takia Tanska jäi sitten sivuun Sotshista, kun parhaat pelaajat eivät olleet karsintoihin saatavilla. Jos Tanska pystyy samalla tasolla tuottamaan NHL-pelaajia sekä nostamaan merkittävästi pelaajien tuotantoa Euroopan huippusarjoihin, se voi hyvinkin nousta vakiokasvoksi puolivälierissä. Siitä ei sitten olekaan kuin yhden voiton matka välieriin.
 

LostHorizon

Jäsen
Suosikkijoukkue
Colorado Avalanche, Real Madrid
Itse näen, että USA voi hyvinkin ohittaa Kanadan muutaman vuoden kuluttua, ei ehkä kuitenkaan ensi olympialaisissa viel (jos ylipäätään NHL-pelaajat pelaavat). USA:n juniorimankeli tuottaa tällä hetkellä huikean määrän pelaajia, mutta myös aivan niitä kärkitalentteja on alkanut tulla. Esimerkiksi tämän kesän draftissa Kanada tulee olemaan vasta kolmanneksi paras maa kärkitalenttien osalta Suomen ja USAn jälkeen. Tällä hetkellä Jenkkien kansallisesta kehitysohjelmasta tulee pelaajia sitä tahtia, että yliopistosarja alkaa olla kovin juniorisarja.
 

uljas

Jäsen
Suosikkijoukkue
Peliitat, (HeKi-vainaa), Tinatuopit
Kanada näyttää hallitsevan tällä hetkellä suvereenisti miesten tasolla. Suomella lienee jonkin vuoden päästä kissanpäivät edessään, kun Laineet, Puljut ja Ahot kypsyvät mansikoiksi. Unohtamatta tietenkään kaikkia muita nuoria lupauksia.

Pienet maat ovat menneet viime vuosina hurjasti eteenpäin, kuten Tanska, mutta toisaalta eteenpäin ovat menneet myös nämä aivan huipulla olevat maat, joten tasoero ei ole päässyt paljoa kaventumaan. Eihän se toisaalta ihme ole, kun pienemmät maat eivät kovia pelejä pääse pelaamaan käytännössä muualla kuin MM-kisoissa. Slovakian, Sveitsin ja kaikenmaailman Tanskojen mukaanotto EHT-turnauksiin olisi elintärkeää nimenomaan näille pienemmille maille ja keino, jolla eroa huippumaihin saataisiin kirittyä enemmän umpeen.
 

vanukas

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Sebastian Ahon kiekkokoulu
Eurooppalaisia liigoja pitäisi rohkeammin yhdistellä, että saisimme pelaajien tasoa nousemaan. Erityisesti pikkumaiden kanssa on näin. Miksei vaikka Saksa-Sveitsi -liigaakin voisi kuvitella. Tanskalaisetkin voisivat kokeilla siipiään ruotsalaisen sarjajärjestelmän sisällä.
 

Steegil

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit 1967-2014, Ducks sympatiat Coyotes & Jets
Jos mietitään, että jos kaikki maat saisivat absoluuttisesti parhaan miehistön jalkaille, niin järjestys menisi kuta kuinkin näin.

1. Kanada (kaiken kaikkiaan ylivertainen)
2. Ruotsi (paras puolustus)
3. USA (laajuutta on, mutta aivan se paras kärkiosaaminen puuttuu)
------ Pieni cappi
4. Venäjä (surkea pakisto verrattuna muihin)
5/6 Suomi/Tsekki (paskat laiturit/vanheneva materiaali)
-------------------- ISO CAPPI
7. Tanska (tästä korista ylivoimaisesti parhaat hyökkääjät ja maalivahti, puolustus kehno)
8. Sveitsi (Kunnon senttereitä nolla, tämän korin paras yksittäinen pelaaja löytyy heiltä)
9. Slovakia (pari pappaa pitää vielä joukkueen Saksan yläpuolella.)
10. Saksa (kapeus. Pari hyvää pelaajaa jokaisella paikalle, mutta taso tippuu heidän jälkeen liikaa.)
----- Pieni cappi
11. Latvia
12. Valko-Venäjä
13. Norja

Slovakian tason pudotus on ollut todella raju. Siinä on hyvä esimerkki maasta, jossa kaikki voidaan kusta täydellisesti ja lopputulos on täydellinen romahdus. Vielä edes pohjaa ei ole nähty, kun papat Hossa ja Chara vielä pelailevat.
 

Mac^

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tampereen Tappara & Suomi lajista riippumatta
Heh. Jos saadaan parhaat miehistöt jalkeille, niin Suomi ei juuri jälkeen jäisi Ruotsille ja USA:lle. Ehkä vähän, mutta hyvin vähän. Vai on laituritkin paskoja ja vanhenemassa... Ok, mun mielestä laituriosasto on tällä hetkellä ihan ok, jos lasketaan nyt ne ylimääräiset sentterit laitureiksi. Aivan muutaman vuoden sisään Rantanen, Aho, Laine, Puljujärvi ja kumppanit tuovat oman kovan panoksensa ja lisää nuoria on tulossa. Sukupolvenmuutos on Sochin jälkeen jo alkanut - Suomen materiaali on nimenomaan nuorentumassa, ei suinkaan vanhenemassa.

Jos nyt verrataan esim. USA:han, kun ollaan pelattu 2000-luvulla parhailla mahdollisilla kokoonpanoilla. Olympialaisissa voitot 2-2, Jenkit hoitivat Pohjois-Amerikassa 2002 ja 2010 pelit selvästi. Euroopassa 2006 ja 2014 pelit menivät Suomelle. Lisäksi Suomi pystyi kaatamaan USA:n sen kotikentällä World Cupissa 2004. Näillä perusteilla sanoisin, että USA ja Suomi ovat hyvin tasoissa, mitä tulee pelaamiseen parhailla mahdollisilla joukkueilla. Itsekin pidän enemmän pienestä kaukalosta, mutta ihan turha lässyttää "siitä ainoasta oikeasta kaukalosta". Pieni kaukalo tuo etua USA:lle, iso kaukalo hieman Suomelle.

Niin nimekäs kuin Venäjä onkin, sen laittaminen selvästi Suomen edelle on vähän huvittavaa, kun Venäjä on viimeksi ollut parempi olympialaisissa / World Cupissa Salt Lake Cityssä 2002. Suomen ja Tshekin niputtaminen samantasoisiksi on myös vähän kyseenalaista. 90-luvun loppu oli Tshekin kulta-aikaa, mutta Suomi on ollut järjestään olympialaisissa parempi sitten Salt Lake Cityn. Lisäksi Suomen junnutuotanto vaikuttaa olevan tällä hetkellä valovuoden Tshekkiä edellä.

Mun mielestä järjestys menee ennemminkin näin:

1. Kanada

Pieni gappi

2. Ruotsi
3.-5. USA / Venäjä / Suomi

Edellistä isompi gappi

6. Tshekki

Pieni gappi

Tanska, Sveitsi, Slovakia, Saksa...
 

Ralph

Jäsen
Jos saadaan parhaat miehistöt jalkeille, niin Suomi ei juuri jälkeen jäisi Ruotsille ja USA:lle.
Saa olla erittäin vahvat Suomilasit tai sitten ei tiedä yhtään mistä puhuu, jos tällaista tosissaan väittää. Kas kun et Kanadan tasolle nostanut Suomen materiaalia.
 

Mac^

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tampereen Tappara & Suomi lajista riippumatta
Saa olla erittäin vahvat Suomilasit tai sitten ei tiedä yhtään mistä puhuu, jos tällaista tosissaan väittää. Kas kun et Kanadan tasolle nostanut Suomen materiaalia.

No, jos mietitään niitä noin 25 parhaan pelaajan rostereita, niin eittämättä Ruotsi ja USA ovat nimekkäämpiä - joukkueista löytyy enemmän Stanley Cup -voittajia ja kovempia tehoja takoneita pelaajia. Tarkoitan sitä, mitä tapahtuu kentän tasolla, kun pelataan joukkueena eikä vain mietitä niitä nimiä selässä. Suomi on nämä joukkueet pystynyt laittamaan todella tiukoille ja voittamaankin, ja uskon näin olevan mm. tämän vuoden World Cupissakin.

Täyttä Suomen ja kanssakirjoittelijan aliarvioimista tulla heittämään tänne tuollaisia one-linereita. Luulisi sen jo jotain todistavan, että pelit Ruotsia vastaan ovat olleet aina tiukkoja, ja World Cupissa 2004 sekä olympialaisissa 2010 oltiin sijoituksissa edelläkin. USA:lta on tullut pari selkäsaunaa, mutta vastaavasti ollaan oltu parempiakin kolme kertaa, kun aiemmassa viestissäni kirjoitin, jos jaksaisit lukea ensimmäistä lausetta pidemmälle.

Se, että Suomelta ei löydy Kanea tai pakisto jää Ruotsille selvästi jälkeen ei ylle kirjoitettua faktaa muuta.
 

Steegil

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit 1967-2014, Ducks sympatiat Coyotes & Jets
Heh. Jos saadaan parhaat miehistöt jalkeille, niin Suomi ei juuri jälkeen jäisi Ruotsille ja USA:lle. Ehkä vähän, mutta hyvin vähän. Vai on laituritkin paskoja ja vanhenemassa... Ok, mun mielestä laituriosasto on tällä hetkellä ihan ok, jos lasketaan nyt ne ylimääräiset sentterit laitureiksi. Aivan muutaman vuoden sisään Rantanen, Aho, Laine, Puljujärvi ja kumppanit tuovat oman kovan panoksensa ja lisää nuoria on tulossa. Sukupolvenmuutos on Sochin jälkeen jo alkanut - Suomen materiaali on nimenomaan nuorentumassa, ei suinkaan vanhenemassa.

Tarkoitin, että Tsekin joukkue on vanhenemassa. Laituireiden paskuudella tarkoitin sitä, että pitää tehdä muihin huippumaihin. Joku Jussi Jokinen, Mikael Granlund ja Valtteri Filppula laitureina eivät vielä aiheuta vastustajissa pelkoa. USA:lla on Kane ja kumppanit. Venäjän laiturit tietävät kaikki ja Ruotsillakin on Forsbergiä, Eriksoniä, Landeskogiä ja Steeniä..

Nuoriso-osasto toki vaikuttaa lupaavalta, mutta ei Lainetta lukuunottamatta voi kiistattomasti väittää, että noista muista syntyisi NHL:ään tähtipelaajia. Puljujärvi on aika lähellä sitä statusta, mutta sellainenkin vaara on, että mies jämähtää uudeksi isommaksi Jussi Jokiseksi.
 

Breathe

Jäsen
Suosikkijoukkue
Philadelphia Flyers & Eric Lindros 88
Kun vertaa Suomea Ruotsiin ja USA niin suurin ero on pakistossa. Esim Ruotsin pakistoon ei mahtuisi Suomen pakistosta yksikään pelaaja

Hedman - Strålman
Karlsson - Hjalmarsson
OEL - Lindholm

Hyökkäys onkin jo paljon lähempänä, mutta tuo Ruotsin pakisto tällä hetkellä on järkyttävän kova ja Kanada on ainut jolla on yhtä kova.
 

Ralph

Jäsen
No, jos mietitään niitä noin 25 parhaan pelaajan rostereita, niin eittämättä Ruotsi ja USA ovat nimekkäämpiä.
Millä muulla tavalla voimasuhteita vertaillaan kuin pelaajia vertaamalla? Ja kun verrataan pelaajia, Ruotsilla ja USA:lla on todellakin nimekkäämmät ja paremmat rosterit.

En keksi muuta tapaa vertailla voimasuhteita World Cupia varten kuin vertaamalla pelaajalistoja. Valmennustakin voi toki vertailla, mutta Lauri Marjamäen, kuten myös Ruotsin Rikard Grönborg, näytöt maajoukkuepeleistä on nollilla.

Toki aina voi miettiä miten jossain MM-kisoissa on pelattu, mutta joukkueet ovat niin erilaisia, että Venäjän MM-kisojen 2016 pelit eivät kerro mitään World Cupista.
 

Hejony

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, Suomi
Millä muulla tavalla voimasuhteita vertaillaan kuin pelaajia vertaamalla?
En mä tiedä miksei voisi ottaa historiallista ja kulttuurillista kontekstia sekä pelitavallisia vahvuuksia mukaan? Miehet vaihtuu, ja jostain Naganosta ei ole enää ketään mukana, mutta kyllä yhteisössä kuin yhteisössä toimintatavat välittyvät sukupolvelta toiselle. Niin myös maajoukkueessa. Historia ei ennusta tulevaa, mutta kun Suomi on jotain viimeiset kaksikymmentä vuotta ollut käytännössä joka kerta "yllättävän hyvä" isoissa kisoissa, niin kai se jossain vaiheessa lakkaa olemasta yllättävää ja voidaan huomioida jopa voimasuhteiden ennakkokaavailuissa?

Mutta tokihan joka kisoissa tuolla kisaketjuissakin on näitä tietäjiä, jotka jonkun nihkeän Latvia-pelin jälkeen puhisevat, että kyllä itku tulee huomenna Kanadaa/Ruotsia/USA:ta/Venäjää vastaan. Vaan eipä juuri koskaan tule.
 

Steegil

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit 1967-2014, Ducks sympatiat Coyotes & Jets
Historia ei ennusta tulevaa, mutta kun Suomi on jotain viimeiset kaksikymmentä vuotta ollut käytännössä joka kerta "yllättävän hyvä" isoissa kisoissa, niin kai se jossain vaiheessa lakkaa olemasta yllättävää ja voidaan huomioida jopa voimasuhteiden ennakkokaavailuissa?

Toisaalta otanta on vieläkin kohtuuttoman pieni, että siitä voisi mitään järkyttäviä johtopäätöksiä tehdä. Lisäksi toki on mukava tarkastella pelkkiä tuloksia, mutta joskus kun katsoo tulosten taakse niin sieltä voi löytyä asioita, joille halutaan sulkea silmät, koska ne eivät tue omaa agendaa. Esimerkiksi Suomi sai pronssia Vancouverissa voittamalla Tshekin ja Slovakian ja ottamalla rumasti pataan kaikilta muilta mailta. Olivatko ne kisat osoitus Suomen mahtavuudesta? Pronssia kuitenkin tuli. Omasta mielestäni Venäjän kisojen pronssi oli ihan eri luokan suoritus ja, vaikka ne kisat jäivätkin historiaan kaikkien aikojen tylsimpinä kisoina, mikä johtui lentokenttäkaukalosta ei se poista Suomen silloisen menestyksen arvoa.

Omasta mielestäni on aika epäloogista ottaa voimasuhteiden huomioon sellainen kyseenalainen asia kuin tämä, että Suomella olisi joku salainen yhteisöllisyyden henki, mitä muilla muka ei ole. Voimasuhteita voikin ja pitkälti verrata pelkästään paperilla. Toki sitten voimasuhteiden vertailuun voi ottaa mukaan ne oikeasti vaikuttavat asiat eli esimerkiksi kaukalon koon. On täysin selvää, että Suomella on etu tiettyihin maihin, kun pelataan lentokentällä, vaikka toisaalta se etu on katoamassa pikku hiljaa. Esimerkiksi Kanadan johtoryhmä oli viime kisoissa selvästi hoksannut sen ainoan oikean tavan pelata lentokentällä ja tuloksena oli mestaruus, mitä Kanadan joukkue ei edes jaksanut juhlia, kun olivat niin ylivoimaisia. Lisäksi on otettava huomioon, että minkä Kanada keksii sen USA tulee myös kopioimaan. Tulevaisuudessa. kun lentokentällä pelataan isoissa kisoissa, niin sama tuttu kilppari on USA:llakin silloin pystyssä.
 

Hejony

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, Suomi
Toisaalta otanta on vieläkin kohtuuttoman pieni, että siitä voisi mitään järkyttäviä johtopäätöksiä tehdä.
Järkyttäviä johtopäätöksiä en ainakaan itse ollut tekemässä, vaan nostamassa mielestäni ihan olennaisen vasta-argumentin keskusteluun. Ilman muuta pelaajamateriaali on aina merkittävin voimasuhteita ennakoiva tekijä yksittäisessä turnauksessa. Mielestäni ei kuitenkaan ainoa, syistä joita edellä mainitsin.

Lisäksi toki on mukava tarkastella pelkkiä tuloksia, mutta joskus kun katsoo tulosten taakse niin sieltä voi löytyä asioita, joille halutaan sulkea silmät, koska ne eivät tue omaa agendaa. Esimerkiksi Suomi sai pronssia Vancouverissa voittamalla Tshekin ja Slovakian ja ottamalla rumasti pataan kaikilta muilta mailta. Olivatko ne kisat osoitus Suomen mahtavuudesta? Pronssia kuitenkin tuli. Omasta mielestäni Venäjän kisojen pronssi oli ihan eri luokan suoritus ja, vaikka ne kisat jäivätkin historiaan kaikkien aikojen tylsimpinä kisoina, mikä johtui lentokenttäkaukalosta ei se poista Suomen silloisen menestyksen arvoa.
Ruotsi voitti olympiakultaa kaatamalla Sveitsin, heikon Tshekin ja jäätyneen Suomen. Venäjä sai ilmaisen pronssin Valko-Venäjää vastaan ja samoissa kisoissa Kanada köpötteli finaaliin Juha Ylösen johtaman Suomen ja V-Venäjän yli. USA otti Vancouverissa hopeaa kaatamalla Sveitsin ja jo mainitsemasi surkean Suomen.

Jokaisen maan mitali- ja mestaruushistoriasta löytyy kisoja, joissa sijoitus on ollut yllättävän korkea peliesityksiin nähden tai tullut helpohkoa reittiä pitkin. Väistämättä niin tapahtuu, kun yksittäisillä peleillä on valtava arvo. Siksi onkin järkevää tarkastella kokonaiskuvaa, ja siinä Suomi on ollut mitaleilla 5 / 6 viime kerrasta.

On täysin selvää, että Suomella on etu tiettyihin maihin, kun pelataan lentokentällä, vaikka toisaalta se etu on katoamassa pikku hiljaa. Esimerkiksi Kanadan johtoryhmä oli viime kisoissa selvästi hoksannut sen ainoan oikean tavan pelata lentokentällä ja tuloksena oli mestaruus, mitä Kanadan joukkue ei edes jaksanut juhlia, kun olivat niin ylivoimaisia. Lisäksi on otettava huomioon, että minkä Kanada keksii sen USA tulee myös kopioimaan. Tulevaisuudessa. kun lentokentällä pelataan isoissa kisoissa, niin sama tuttu kilppari on USA:llakin silloin pystyssä.
Ehkä, ja ehkä Suomi sitten selviää kuivin jaloin vielä tästäkin mullistuksesta. Yleisenä huomiona sanoisin, että niin kauan kuin palstatuttavia olemme olleet, sinä olet systemaattisesti maalannut Suomi-kiekon tulevaisuudesta (välillä absurdejakin) uhkakuvia, ja minä en. Toistaiseksi minä olen ollut oikeassa, ja sinun uhkaava tulevaisuuskuvasi on siirtynyt, niin, sinne tulevaisuuteen, hiukan päivitetyillä uhilla vain.
 

Espen

Jäsen
Suosikkijoukkue
Old time hockey like Eddie Shore
Jokaisen maan mitali- ja mestaruushistoriasta löytyy kisoja, joissa sijoitus on ollut yllättävän korkea peliesityksiin nähden tai tullut helpohkoa reittiä pitkin. Väistämättä niin tapahtuu, kun yksittäisillä peleillä on valtava arvo. Siksi onkin järkevää tarkastella kokonaiskuvaa, ja siinä Suomi on ollut mitaleilla 5 / 6 viime kerrasta.

Kyllä. Jos tuntuu edelleen väärin voitetulta, niin playoff -pelit ja muut rankkarikisat voi minunkin puolestani tunkea perseeseen ja tilalle mitalisarja.
 
Miten on mennyt mielestäsi olympialaiset/World cup, joissa on parhaat pelaajat mukana?

Päin prinkkalaa ne ovat Venäjältä menneet. Sitä en tosin ymmärrä, miten tämä osoittaa Venäjän joukkuepelin epäonnistuvan "joka ikinen vuosi", kun kansainvälisiä best-on-best-turnauksia on tällä vuosituhannellakin nähty vasta viisi kappaletta eikä siitä vuosituhannen kuudennesta best-on-best-maajoukkueturnauksesta ole vielä mitään varmaa tietoa. Voi olla, että sellainen nähdään 2018. Voi olla, että sellainen nähdään 2020. Tai sitten ei. Voi olla, että vuoden 2020 "arvoturnauksessa" vasenkätisten joukkue kohtaa alle 182-senttisten joukkueen, ja ottelun voittaja saa vastaansa joukkueellisen pelaajia, joiden äidin tyttönimessä on kuusi kirjainta.

Todellista maajoukkuearvoturnaustahan Venäjä ei ole voittanut vielä koskaan. Ja vaikka vertailuun otettaisiin mukaan Neuvostoliitto, on mestaruuksia siltikin vain yksi. Siinä on yksi enemmän kuin Suomella.


Tällainen halventava sanavalinta kertoo käyttäjästään aika paljon, eikä mitään kovin mairittelevia asioita.
 

Steegil

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit 1967-2014, Ducks sympatiat Coyotes & Jets
Slovakian alamäki sen vain jyrkkenee, kun viikonlopun varaustilaisuudessa ei varattu yhtään slovakialaista.
 

Eugene

Jäsen
Suosikkijoukkue
Edmonton Oilers, SaiPa, Ketterä
Slovakian alamäki sen vain jyrkkenee, kun viikonlopun varaustilaisuudessa ei varattu yhtään slovakialaista.
Ja tämä oli jo toinen kerta 2010-luvulla, kun näin käy. Edellinen vuosi oli 2012, eikä vuonna 2014 varattu kuin maalivahti Max Pajpach. Jos jotain merkittäviä kavereita tältä vuosikymmeneltä etsii, niin Marko Dano, Martin Reway ja Martin Marincin ovat kärjessä. Kertoo jo aika paljon. Paljon on myös kiinni puolustuksen osalta serkusten Erik Cernakin ja Christian Jaroksen kehityksestä. Parin vuoden päästä on draftattavissa tällä kaudella 16-vuotiaana SHL-debyyttinsä tehnyt Martin Fehervary, joka taitaa tällä hetkellä olla selvästi Slovakian puolustuksen kirkkain lupaus. Tämän lisäksi hyökkääjät Adam Ruzicka ja Milos Roman ovat ne kärkinimet. Eli Slovakia tuskin jää seuraavan kahden vuoden aikana ilman varauksia. Ensi kesäksi mielenkiintoisia nimiä myös Jakub Lacka ja Samuel Bucek, joilla ainakin tehojen puolesta näyttää urasuunta hyvältä. Surullisintahan tässä on se, että harva menestyvistä ja lupaavista slovakialaisista enää kotimaassaan pelaa. Fehervary Ruotsissa, Roman ja Ruzicka Tshekissä.

Sen sijaan Latvialta jo viides vuosi putkeen, kun pelaajia varataan. Tanskalta myös ennätysdrafti, kun kolme tanskalaista kelpasi NHL-seuroille (näistä tosin kaksi viimeistä olivat koko draftin viimeisimpiä varauksia).
 

Avuton tunari

Jäsen
Suosikkijoukkue
Vähän kaikki.
Tällä hetkellä ( 2016-2017) voimasuhteet jakautuvat mielestäni näin:
1.Kanada. Ei kaivanne perusteluja.
2. Ruotsi. Parhaat pakit. Muutenkin laadukkaita pelaajia.
3. Yhdysvallat. Tähtipelaajia ei ole niin tasaisesti kuin edellisillä. Taitoa ja kokemusta löytyy.
( pieni väli)
4. Suomi. Pakisto kun kehittyy + laiturit niin kärkijoukoissa ollaan useammin.
5. Venäjä. Pakisto huonoa, ja monet pelaajat ovat uran loppupuolella.
( Iso väli)
6. Tsekki. Pelaajat vanhenevat ja nuoria hyviä pelaajia ei ole riittävästi.
( pieni väli)
7. Slovakia. Lähinnä veteraanit + muutama nuori pelaaja pitävät joukkoetta pystyssä. Tulee muuttumaan tulevaisuudessa.
8. Sveitsi. Pystyy haastamaan Slovakian tosissaan. Roman Josilla ja Nino Niederreiterlä suuri vastuu.
9. Tanska. Lupaavia nuoria pelaajia on kohtuullisesti. Haastaa Sveitsin ja Slovakian.
( pieni väli)
10. Saksa. Tuttu tilanne, veteraaneilla mennään. Nuoria pelaajia vähän.
( hyvin pieni väli)
11. Valko-Venäjä.
12. Norja.
13. Latvia
14. Itävalta
15. Ranska
16. Slovenia. Yksi sana. Kopitar.
 

Thusberg

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat, Sisu Team, KalPa ja Jokipojat
Jääkarhujen eli Norjan tilanne voisi olla ja onkin korkeampi joskin nyt oli jälleen huono vuosi. Melko noloa oli kyllä Tanskan nousu Puolivälieriin. Mikäli muuten Tanska nousee uudelleen Puolivälieriin nyt ensi vuoden MM-Kisoissa niin sitten se olisi tasoissa Norjan kanssa Puolivälieriin pääsyjen suhteen. Eli Jääkarhuilla kiirettä tulee näiden kaikkien huonojen tai hyvien, mutta huonoiksi kääntyneiden vuosien jälkeen päästä Puolivälieriin enemmänkin mikäli jotakin uskottavuutta haluaa pitää koska vaikka liigataso GET-Ligaenin parantumisen ja CHL:n myötä tuntuu kohentuvan Norjassa niin Jääkarhuissa itsessään eli maajoukkueessa tuntuu olevan vielä paljon tasaisuutta haettavana. Keskikasti tosin on uskomattomankin tasainen tietyllä tapaa nykyjääkiekkoilussa maajoukkuetasolla.
 

Carlos

Jäsen
Nimimerkki @Hejony tuossa yllä toi esiin että kyllä niitä maiden vahvuuksia voisi jotenkin muutenkin huomioida kuin pelaajalistoilla. Olen täysin samaa mieltä, ja sen takia esitänkin tässä peräti joitain muita lähestymistapoja. Katsellaan ensin sitä kiekkokulttuuria, ja sitten taitoa tehdä kiekkoilijoita.

Ensinnäkin disclaimerina, otetaan tarkesteluajankohdaksi 2006-2016 (tiedän että tästä tulee 11 vuottaa, jbc). Kaikista listoista laitan vain top 10, tiedot perustuvat IIHF:n julkaisemiin tilastoihin, sekä NHL:n varaustietoihin, tähän muotoon ne on muokannut nimim. Carlos.

1. Ensinnä pitää tietenkin selvittää missä maassa on eniten jääkiekon rekisteröityjä harrastajia suhteessa väkilukuun. Tämä kertoo siitä miten vakavasti ko. maassa kiekko otetaan yhteiskunnallisesti;
1. Kanada 2.1%
2. Suomi 1.4%
3. Tsekki 1.0%
4. Ruotsi 0.6%
5. Latvia 0.3%
6. Sveitsi 0.3%
7.Slovakia 0.2%
8. USA 0.2%
9. Itävalta 0.1%
10. Norja. 0.1%

Ei isoja yllätyksiä, Kanada ei ole yllätys, sekään ei ole yllätys että Suomessa kiekko on puolijumalan asemassa. Latvia sen sijaan oli vähän ylläri, että siellä tykätään kiekosta noin paljon.

2. Sitten pitääkin selvittää että missä maassa on kuinkakin paljon EI alle 20-vuotiaita pelaajia suhteessa väkilukuun. Eli siis otetaan tilastoon vain ne pelaajat joista vanhemmat eivät enää odota NHL-tähtiä, joka mielestäni kertoo lajin juurtumisesta maahan, miten paljon ihmiset oikeasti tykkäävät jääkiekosta ihan vaan jääkiekon takia. Se lista menee näin.

1. Tsekki 0.78%
2. Suomi 0.66%
3. Kanada 0.58%
4. Latvia 0.21%
5. Ruotsi 0.17%
6. Sveitsi 0.10%
7. Itävalta 0.08%
8. Slovakia 0.07%
9. USA 0.07%
10. Norja 0.05%

Suomi edelleen porskuttaa vahvasti, mutta toinen ylläri on se että Kanadassa ollaan selvästi gloryhunttereita! Jos ei NHL-ura urkene, niin sitten v-u luistimet naulaan! Mutta vakavammin, kärkikolmikko pysyy samana, ero seuraaviin on yllättävän suuri. Länsinaapuri ei ylläriylläri edes tykkää jääkiekosta.

3. Katsellaan sitten vähän kvalitatiivista osaamista. Kaikki tietää paljonko NHL-varauksia kukin maa tuottaa, mutta entä sama suhteessa pelaajamäärään? Eli katsotaanko montako rekisteröitynyttä pelaajaa tarvitaan että saadaan aikaan 1 NHL-varaus, vuodesta 2006 tähän päivään?

1. Ruotsi 245
2. Tanska 330
3. Slovakia 427
4. Latvia 487
5. Suomi 696
6. Kanada 702
7. Venäjä 806
8. USA 854
9. Sveitsi 863
10. Norja 947
(Sijalle 6 olisi itse asiassa kuulunut Kroatia, mutta jätin sen pois koska sillä on vain yksi 5. kierroksen maalivahtivaraus vuodelta 2006)

Näin osittain historiallisessa kontekstissa, johon siis kuuluu kaikki rekisteröidyt pelaajat, vaikuttaa siltä että Ruotsi on ihan helvetin paljon edellä muita. Tanska siinä vanavedessä hyötyy Ruotsin kiekkokouluista, ihan silminnähden. Latvia edelleen jaksaa yllättää kovalla kiekkokulttuurillaan. Suomi ja Kanada ovat käytännössä tasan samalla viivalla junnutuotannon osumatarkkuudessa, eli siinä ei ainakaan anneta tasoitusta.

4. Mutta että saadaan vähän relevantimpi otos, niin katsotaan sitä U20-joukkoa (eli kaikkia junnuja), eli minkälaisella junnuharrastajamäärällä on saatu aikaan nuo viimeisten 11 vuoden varaukset? Eli jokainen varaus on vaatinut näääääin monta junnuharrastajaa;

1. Latvia 144
2. Tanska 169
3. Ruotsi 177
4. Slovakia 279
5. Suomi 365
6. Tsekki 402
7. USA 492
8. Kanada 504
9. Sveitsi 575
10. Norja 597
11. Venäjä (mitä sitten kun tulee se yhdestoista) 700

Härregyyd, siis Latvia ja Tanska, nuo kaksi lilliputtimaata eivät mässää volyymillä mutta tietävät selvästi mihin lähettää jamppansa että menestyvät! Sinne Ruotsiin varmaankin. Ruotsin ylivoima tässäkin on aika mykistävää, kyllä siellä jotain tehdään oikein. Tähän sanoisin että Kanada vetää oikeasti massalla eteenpäin, Sveitsillä menee miten menee koska kopioivat kaiken Kanadasta, mutta eivät ihan 100%. Sveitsissä on muuten oikeasti paljon kanadalaisia valmentajia eri tasoilla, junnuissakin.

5. Mutta sitten pitää väkisinkin alkaa kysellä että mitenkäs se ihan huippupelaajien tuotanto? Kuka niitä tekee? Kuinka monta U20 pelaajaa vaaditaan että saadaan 1 ykköskierroksen varaus? Nyt pitää hiukan venyttää listaa, että saadaan mukaan kaikki maat jotka ovat tuottaneet vähintään yhden 1. kierroksen varauksen alkaen vuodesta 2006:

1. Tanska 550
2. Ruotsi 1397
3. Latvia 1722
4. Sveitsi 2588
5. Suomi 2838
6. Tsekki 2950
7. Kanada 3198
8. Venäjä 3743
9. USA 3988
10. Itävalta 5009
11. Slovakia 7542
12. Saksa 15646

Tästä saa vetää jokainen omat johtopäätöksensä, mutta edelleen näyttää vahvasti siltä että Ruotsin suunnalla tehdään jotain oikein millä saadaan vakuutettua ainakin scoutit. Suomen ei tarvitse kyllä hävetä tässä mitenkään. Eikä sen Latvian. Herrajee että on vahva maa kaikilla kiekon osa-alueilla! Vähän lisää volyymia sinne niin muuta ei vaadittaisi.

6. Vielä yksi vertailu on pakko laittaa. Ne maat jotka saavat pukattua NHL-varauksia, kuinka suuri osa niistä on 1. kierroksen varauksia? Tässä aletaan vähän katsomaan että kuka osaa hioa niitä timantteja, kuka ei:

1. Tanska 30.8%
2. Sveitsi 22.2%
3. Venäjä 18.7%
4. Kanada 15.8%
5. Tsekki 13.6%
6. Suomi 12.8%
7. Ruotsi 12.7%
8. USA 12.3%
9. Latvia 8.3%
10. Saksa 5.9%
11. Slovakia 3.7%

Edelleen ykkösenä Tanska, joka ilmeisesti on tehnyt hyviä valmennusdiilejä ruotsalaisten kanssa, sinne lähetetyistä pidetään huolta. Pieni otanta toki. Samaten Sveitsi, pieni otanta, mutta silti aika hyvä osumatarkkuus. Sielläkin toki mm. Kevin Fiala on hurrien jalostama. Isommalla otannalla Venäjä ja Kanada tuntuvat osaavan tämän kategorian, Tsekki, Suomi, Ruotsi ja USA hyvin samalla viivalla.


Jos joku jaksaa, olisi mielenkiintoista nähdä jotain tilastoa siitä miten eri maista varatut pärjäävät keskimäärin NHL:ssä. Minulla(kin) on semmoinen kutina että ruotsalaisten potentiaali ei aina materialisoidu siellä ihan täysin.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös