Mainos

Eri urheilulajien vertailua

  • 178 929
  • 901
Koripalloilijat eivät tietenkään ole missään mittarissa (erilaisissa testeissä) kovimpia urheilijoita fyysisesti. Silti tuolla pituudellakin täytyy olla jotain tekemistä tietyn fyysisen suorituskyvyn suhteen. Montako yli 190cm painijaa/hiihtäjää yms. loppujen lopuksi on? Ainakaan sellaista, jotka ovat hyviä ja menestyneet?

Daniel Richardson 192cm on olympia- ja MM-kultamitalisti. Korkea pituus ei estä maastohiihdossa pärjäämistä. Suomen miesten viestinelikon keskipituus oli Falunin MM-kisoissa tasan 180cm eli aika lähellä sitä Suomen keskipituutta(179cm). Joten maastohiihto ei ole millään tavalla pituusrasistinen suuntaan tai toiseen.
 

Satunnainen

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Daniel Richardson 192cm on olympia- ja MM-kultamitalisti. Korkea pituus ei estä maastohiihdossa pärjäämistä. Suomen miesten viestinelikon keskipituus oli Falunin MM-kisoissa tasan 180cm eli aika lähellä sitä Suomen keskipituutta(179cm). Joten maastohiihto ei ole millään tavalla pituusrasistinen suuntaan tai toiseen.
En nyt oikein ymmärrä, mitä arvoa tällaisilla yksittäistapauksilla oikein on. Kyllä NBA:ssakin on pelannut ja pelaa keskimääräistä lyhempiä miehiä. Olisi kuitenkin tyhmää väittää, ettei pituudella muka olisi merkitystä, koska keskiarvo on kuitenkin yli kaksi metriä. Nopean Google-haun perusteella maastohiihtäjien keskipituus vaikuttaa olevan sama kuin koko väestön tai hiukan yli. En kuitenkaan sillä perusteella väittäisi, että pituudella ei olisi vaikutusta mahdollisuuksiin pärjätä hiihdossa. Suurempi pituus kun tyypillisesti tarkoittaa suurempaa massaa, ja siitähän on haittaa useimmissa kestävyyslajeissa. Korkea pituus siis ei tosiaan estä maastohiihdossa pärjäämistä, kuten vastaavasti matala pituus ei estä koripallossa pärjäämistä, mutta ei kumpikaan missään nimessä ole lajissaan eduksi.
 

erku

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat
Vimpelin Vedon Superpesispelaaja Mikko Kanala on kuulemma staattisessa ponnistusvoimassa kovempi kuin yksikään Suomen mieslentopallomaajoukkueen pelaaja. Aika huikeaa, kun huomioi, ettei pesiksessä ylöspäin ponnistusvoima ole mitenkään erityisen oleellinen tekijä.
 
Kova on kyllä äijä, muttei nyt ihan sitä sataa saanut vedettyä. Suomen ennätys on 47 toistoa...


Jotain Pärmäkosken 27 leukaa täällä hehkutetaan kuin intiaanikesää, mutta Lontoossakin 2012 Suomea olympialaisissa edustanut meloja Jenni Mikkonen veti melkein kaksinkertaisen määrän leukoja. Kyseisen naisen leuanvetotulos oli 47 leukaa. Se on mielestäni lähes 70-kiloiselle naisurheilijalle varsin hyvä tulos. Penkistäkin taisi nostaa 100 kiloa.

Pitää huomioida se, että nämä 100 leukaa tai 47 leukaa on luultavasti näitä ns. nylkytysleukoja, mitä painijat tekevät, kun puolestaan Pärmäkosken leuat olivat ns. täysleukoja. Nylkytysleuoista pitää ottaa ainakin puolet pois.


Kyllähän se jo kehittää kuntoa, että pelaat niitä kovia NHL-otteluita päivästä toiseen. "Pelaamalla kuntoon" oli ainakin Pohjois-Amerikassa tapana takavuosina ja ilmeisesti osin KHL:ssä edelleenkin.

Kaikilla kunnioituksella jääkiekkoilijoita kohtaan, mutta jääkiekkoilija edes tietää mitä kunto tarkoittaa. Riitta-Liisa Roponen hiihti Sotshin 30km kisassa 90%:a kisasta korkeimalla sykealueella. Jääkiekkoilija on tuskin koko urallaan päässyt edes kertaalleen tälle sykealueelle. Tuskin jääkiekkoilija tietää edes, mistä on kysymys. Vertailun vuoksi, jos tavallinen jamppa käyttää sydämestään 90% tehoja, joutuisi hän todennäköisesti ambulanssilla teho-ostastolle.

Lionel Messi valittiin tässä hiljattain maapallon kovimmaksi urheilijaksi. Messi päihitti kisassa C.Ronaldon, Novak Djokovic ja Lewis Hamiltonin.
Lionel Messi wins ESPY award for Best International Athlete in 2015 | FC Barcelona

Jos halutaan verrata lajien huippuja, verrataan sitten hieman Messiä ja Marit Björgeniä näillä sektoreilla nopeus, voima, kestävyys ja tekniikka.


Nopeus

ESPY:n mukaan Messin huippunopeus on korkeintaan 31,38km/h tunnissa. Usain Boltin keskinopeus mm-ennätys juoksussa oli 37.58km/h ja huippunopeus 44km/h. Eli huippunopeus oli Boltilla about 15% nopeampi kuin keskinopeus, joten samassa suhteessa Messin keskinopeus on about 26,67km/h 100m:lla. Telineistä Messin aika olisi todenäköisesti 100:lla about 13,5s.

Lentävässä lähdössä, jos Messi kykenee ylläpitämään huippunopeuttaan, hänen aikansa 100:lla olisi 11,5s, mutta tuskin Messi kykynee 100:llä huippunopeuttaa ylläpitämään koko matkan. Paljon todennäköisempää, että lentävässä lähdössä Messin aika on päälle 12s.

Marit Björgen on hiihtänyt lentävässä lähdössä 100m:ä lähelle 10s pintaan ja on vähintään Malvalehdon tasoinen "sprintteri". Malvalehdon 100m ME telineistä lähdettäessä on 12,98s. Tässä täytyy huomioida se, että juosten pääset 100m kovempaa kuin hiihtäen. Maastohiihton 100m ME on miehillä 10,75s.

Jos Björgen pesee Messin 100m:llä hiihtäen, pesee hän Messin myös juosten. Itse arvioisin, että Björgen pääsee 100m:n alle 12s ja lentävällä lähdöllä alle 11s.

Björgen vs Messi 1-0

Voima

Aikaisemmin tulin sanoneeksi, että Björgen pystyy kyykkämään 170kg. Tämä pitää täysin paikkansa ja vielä ns. täyskyykkyjä 90 asteen kulmassa. Jos Riitta-Liisa Roponen kykenee tekemään täyskyykkyä 140kg, pystyy Björgen 10kg painavampana tekemään sen 170kg 1x.

Norjalainen yliopiston tutkimus osoitti, että jalkapallojoukkue, joka säännöllisesti osallistui mestareiden liigaan, teki puolikyykkyjä(45 asteen kulmassa) keskimäärin 164kg siis maksimi 1x.
Football players who do heavy squats jump higher and sprint faster

Seppo Rädyn puolikyykkyennätys oli 400kg ja täyskyykkyennätys 295kg. Eli Rädyn täyskyykkyennätys on about 73%:a puolikyykyistä. Samassa suhteessa tämä huippujalkapallojoukkue tekee täyskyykkyä maksimissaan keskimäärin 1x about 120kg tai Björgen tekee puolikyykkyä about 230kg 1x.

Messi on kevynrakenteinen jalkaplloilija, joka tuskin pääsee edes tohon keskiarvoon.

Björgen oin vahvempi kuin Messi

Björgen vs Messi 2-0

Kestävyys

Marit Björgen on hiihtänyt Tour De Skin 3km:n Progologuen aikaan 6,34 vuonna 2013, joka tekee coopperin hiihtäen 5678m.

Gloersenin aika 10km Falunin viestissä helpolla radalla oli n. 19m ja 10km maailmanennätys on juoksussa n. 26,17m eli n. 27% nopeampi aika hiihtäen. Samassa suhteessa Björgen olisi juossut coopperin vuonna 2013 4144m. Naisten 5000m mm-ennätysjuoksussa Tirunesh Dibaban juoksemana coopper olisi taittunut 4230m.

Aki Riihilahti sanoi, että hän oli paras coopperissa ja oli kierroksen(400m) edellä kaikkia muita ja Riihilahti juoksi coopperin 3700m. Messi on kärkipelaaja, joka juoksee huomattavasti vähemmän kuin Riihilahden kaltaiset keskikenttäpelaajat per ottelu. Itse asiassa tilastot osoittavat, että Messi saattaa juosta yhdessä ottelussa puolet vähemmän kuin keskikenttäpelaaja Xavi. On uskottavaa väittää, että Messi jää kierroksen Riihilahdelle jälkeen coopperissa eli juoksee sen 3300m coopperin.

Björgen on kestävämpi kuin Messi

Björgen vs Messi 3-0

Tekniikka

Tässä ratajuoksija ja Suomen mestari Wilson Kirwa kokeilee ensimmäistä kertaa maastohiihtoa. Homma on tämän näköistä.
Wilson Kirwa valmistautuu Finlandiahiihtoon - YouTube

Kun minä pelasin ensimmäistä kertaa jalkapalloa 5-vuotiaana minä tein heti maalin. On paljon vaikeampaa kontrolloida suksia kuin jalkapalloa. Maastohiihdon tekniikka erityisesti luistelutekniikka on teknisesti vaikeampaa kuin jääkiekon vastaava luistelu. Toisin kuin jääkiekossa, maastohiihdossa täytyy osata rytmittää myös käsien käyttö ja itse asiassa koko kroppa. Maastohiihto ottaa kiinni kaikkiin kropan lihasryhmiin toisin kuin jalkapallossa, jossa ei käsillä tai yläkropan lihaksilla oikeastaan tee mitään.

Björgenillä on parempi tekniikka kuin Messillä.

Björgen vs Messi 4-0
 
Viimeksi muokattu:

Van Taimeri

Jäsen
Suosikkijoukkue
St. Louis Blues
"I think Vibeke (Skofterud) is at least as strong as me, and Kristin (Stormer Steira) runs 3,000 meters at least one minute faster than my 10.29, says Marit"
 
Pitää huomioida se

"I think Vibeke (Skofterud) is at least as strong as me, and Kristin (Stormer Steira) runs 3,000 meters at least one minute faster than my 10.29, says Marit"
Eli Björgenin Cooper on luokkaa 3500-3600m. Ja edelleen Hiihtofanille: Kukkuluuruu vaan väitteellesi Björgenin 170kg kyykystä. Ei ikinä. Eikä 90 astetta ole täysi kyykky. Täysi kyykky on se, kun polvi on täysin fleksiossa. Björgen saanee tunkilla 170kg ylös. Mitä leuanvetoon tulee, niin uskon sinun tietävän enemmän nimenomaan nylkytyksestä kuin leuanvedosta. Pärmäkoski vetänee 15-20 puhdasta leukaa, meloja vähän enemmän, 100 leukaa ei vedä kukaan.
 

Shejbal

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pelicans
Pelicansin fysiikkavalmentajan mukaan Pelicansin joukkueen keskiarvo voimatesteissä on parempi kuin keihään maailmanmestarilla.
 

eagle

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, Pittsburgh
Pelicansin fysiikkavalmentajan mukaan Pelicansin joukkueen keskiarvo voimatesteissä on parempi kuin keihään maailmanmestarilla.

Mutta ei edes samassa lauseessa hiihtäjien kanssa. Björgen nostaa penkistä saman mitä Pelicansin joukkue yhteensä. Kyykystä nousee joku 250kg, 170kg kun tekee vain sarjoja.

Niin ja tämän lisäksi 5000m menee samaa tasoa kuin Dibaballa. On ne hiihtäjät vaan kovia!
 

Iker

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Kaikkein olennaisimpana kannattaa kuitenkin huomioida se, että viisivuotiaskin keltanokka on saanut tehtyä futiksessa maalin, eli näillä mennään ja lähdepä sukset jalassa tekemään maaleja niin jää varmaan monelta kymmenvuotiaaltakin tekemättä vaikka olisi missä kondiksessa.
 

MustatKortit

Jäsen
Suosikkijoukkue
Joel Pohjanpalo ja Aleksi Mustonen
Kuulostaa siltä, että Marit Björgen on valinnut aivan väärän lajin, hänen olisi kannattanut pelata futista miesten sarjoissa...
 

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
Minä uskon että Björgen voittaa Messin hiihdossa.
 

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
Ernest Hemingway sanoi aikoinaan, että maailmassa on vain 4 oikeaa urheilua; nyrkkeily, autourheilu, härkätaistelu ja vuoristokiipeily. Koska autourheilu ei ole enää urheilua, härkätaistelu on sivistyneissä maissa lainsäädännön mukaan eläinrääkkystä ja vuoristokiipeilyssä paremmuuden mittaaminen on vaikeaa, niin jäljelle jää vain nyrkkeily. Uskoisin että Messi laittaisi reilussa mies-naista vastaan matsissa Björkenin silmä mustana keittiöön tiskaamaan.
 

Jupe

Jäsen
Suosikkijoukkue
Helsingin IFK
^ Hemingway näemmä ollut tekijämiehiä ja arvostanut korkealle vaaran tunteen ja nimenomaan vaaran hallitsemisen urheilussa. Härkiä vastaan en ole taistellut enkä vuoria valloittanut, mutta nyrkkeillessä kieltämättä kaiken fyysisen rääkin lisäksi tulevat vastustajan kipakat iskut nostaa lajin vaatimustasoa sekä samoin mitä nyt kohtuu tehokkailla karteilla olen ajellut vuosia niin käyhän se välillä mielessä jos se metalliputkista tehty raaseri prakaa kun vauhtia on se puolitoistasataa parhaimmillaan, vaaraa ja pelkoa ei saa väheksyä urheilussa mutta hyvä niitä on pystyä hallitsemaan henkisesti muuten ei pysty suorittamaan maksimitasolla. Ymmärrän että tuon jälkeen ei jalkapallo tai hiihto tunnu monelle miltään.

_
 

MustatKortit

Jäsen
Suosikkijoukkue
Joel Pohjanpalo ja Aleksi Mustonen
@dana77 ja @Jupe :

mulla on vahva epäilys, että mikäli Hemingway olisi saanut luoda katsauksen tähän nykyiseen auto"urheiluun", niin se olisi jo tippunut listalta pois.
 

Turder

Jäsen
Suosikkijoukkue
Toronto Maple Leafs
Viikonloppuna tuli YLE Teemalta Red Army-dokkari, jossa siis Neuvostoliiton jääkiekkomaajoukkue oli tapetilla. Millaisiahan oli miesten tulokset tuolloin kun treenasivat 11 kuukautta vuodessa, 4 kerta päivässä ja juttujen perusteella ihan tehokkaasti.
 

Jupe

Jäsen
Suosikkijoukkue
Helsingin IFK
@dana77 ja @Jupe :

mulla on vahva epäilys, että mikäli Hemingway olisi saanut luoda katsauksen tähän nykyiseen auto"urheiluun", niin se olisi jo tippunut listalta pois.

Autourheilu on muutakin kuin F1, joka potee jonkinlaista alennustilaa tällä hetkellä sääntömuutoksineen. Riittää kun menee vaikkapa tuohon toiseen ääripäähään kartingiiin ja ajaa rengas rengastavasten yli 100kmh vauhdeissa niin siinä on monella kusi sukassa aika nopeasti, enemmän mulla taitaa olla riskejä ajaa vanhalla kulahtaneella kartilla toistasataa tuolla radalla kuin F1 kuskeilla. :)

_
 

Mazaa

Jäsen
Suosikkijoukkue
Karsinnat
Nopeus

ESPY:n mukaan Messin huippunopeus on korkeintaan 31,38km/h tunnissa. Usain Boltin keskinopeus mm-ennätys juoksussa oli 37.58km/h ja huippunopeus 44km/h. Eli huippunopeus oli Boltilla about 15% nopeampi kuin keskinopeus, joten samassa suhteessa Messin keskinopeus on about 26,67km/h 100m:lla. Telineistä Messin aika olisi todenäköisesti 100:lla about 13,5s.

Lentävässä lähdössä, jos Messi kykenee ylläpitämään huippunopeuttaan, hänen aikansa 100:lla olisi 11,5s, mutta tuskin Messi kykynee 100:llä huippunopeuttaa ylläpitämään koko matkan. Paljon todennäköisempää, että lentävässä lähdössä Messin aika on päälle 12s.
Voin lyödä vaikka mummoni vetoa, että tuo ei kuuna päivänä pidä paikkansa.

Olen itse juossut nuorena 100 metriä hieman alle 13 sekuntiin ja nopeusominaisuuksia minulta ei löydy juuri ollenkaan etenkään kiihtyvyyspuolella. Messi juoksee satavarmasti satasen alle 12,5 sekunnin ja lentävän satasen aika on siellä 11 sekunnin paremmalla puolella. Ainoa kysymys on, että kuinka paljon alle 11 sekunnin mennään?
 

Mazaa

Jäsen
Suosikkijoukkue
Karsinnat
Kestävyys

Marit Björgen on hiihtänyt Tour De Skin 3km:n Progologuen aikaan 6,34 vuonna 2013, joka tekee coopperin hiihtäen 5678m.

Gloersenin aika 10km Falunin viestissä helpolla radalla oli n. 19m ja 10km maailmanennätys on juoksussa n. 26,17m eli n. 27% nopeampi aika hiihtäen. Samassa suhteessa Björgen olisi juossut coopperin vuonna 2013 4144m. Naisten 5000m mm-ennätysjuoksussa Tirunesh Dibaban juoksemana coopper olisi taittunut 4230m.
Huoh.

Saanko asettaa panokseksi vielä toisen mummoni sille, että Björgen ei kuuna päivänä juokse tuota 4144 metriä Cooperin testissä? Tarvitset tosin lapion, jos voitat, mutta siitä ei ole huolta.

Ingrid Kristiansenin vuonna 1986 juoksema Norjan 5000 metrin ennätys on 14:37:33. Kristiansenin tulos Cooperissa olisi tuolla ennätystuloksen vauhdilla tasan 4100 metriä. Björgen ei todellakaan pääse lähellekään tuota tulosta, vaan jää Kristiansenista aivan varmasti yli kierroksen Cooperin testissä.
 

MustatKortit

Jäsen
Suosikkijoukkue
Joel Pohjanpalo ja Aleksi Mustonen
Huoh.

Saanko asettaa panokseksi vielä toisen mummoni sille, että Björgen ei kuuna päivänä juokse tuota 4144 metriä Cooperin testissä? Tarvitset tosin lapion, jos voitat, mutta siitä ei ole huolta.

Ingrid Kristiansenin vuonna 1986 juoksema Norjan 5000 metrin ennätys on 14:37:33. Kristiansenin tulos Cooperissa olisi tuolla ennätystuloksen vauhdilla tasan 4100 metriä. Björgen ei todellakaan pääse lähellekään tuota tulosta, vaan jää Kristiansenista aivan varmasti yli kierroksen Cooperin testissä.

Jep, komppausta täältäkin, hohhoijaa.

Näitä Björgenin oletettuja tuloksia kun katsoo, niin Marit on valinnut lajinsa aivan väärin. Kyllä noilla spekseillä olisi kannattanut juosta kesäkaudella vähintään Norjan ennätys vitosella ja kympillä, pienellä lajikohtaisella treenillä matkojen ME:t olisivat paperia samaten...
 

sunnuntai

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Newcastle united
Ja turha olis myös Björgenin rajoittaa edes juoksuihin. Pienellä tekniikka harjoittelulla myös voimannosto olisi hänen lajinsa. Tosin olisiko maastaveto hänen kompastuskivensä, en usko.

Jefussa on kyllä uskomattoman nopeita ja vahvoja pelaajia. Jotkut jopa näyttävät urheilijoilta.

Luistelijat ja pyöräilijät ovat kuulemma kovia kyykkäämään.
 

Sambody

Jäsen
Ei hemmetti minutkin olisi pitänyt jo kuopata ajat sitten kerran "korkeimmalle sykealueelle" meno perusjampalle tietää teho-osaston reissua. Uskomatonta settiä tältä itämaan tietäjältä.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös