Tarinaa ja muistoja Sisu Teamista

  • 118 401
  • 618

Thusberg

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat, Sisu Team, KalPa ja Jokipojat
Terve vaan kaikille omasta puolestani näin uutena forumistina!

Ajattelin tässä perustaa toikin suomalaisen jääkiekon B-maajoukkueelle kun kerran näistäkin on tällä palstalla ollut puhetta vaihtelevasti ajoittain. Tarkoitus olisi omalta osaltani liittää mukaan myös B-maajoukkueen pelaamia otteluita ja niiden tuloksiakin mikäli vain se sopii.

B-maajoukkueessa on monikin kiekkoilija uransa maajoukkueessa aloittanut isommin ja aikanaan tästä oli vielä yksi askel alaspäin eli nykyiseltä nimeltään Team Finland, mutta aikanaan kylmästi joko C-maajoukkue, Opintojoukkue tai Kehitysjoukkue joka otteli lähinnä Jugoslavioiden ja näiden ns. Todella huonojen kiekkomaiden kanssa.

Sisu Teamilla oli aikanaan yllättävän montakin sitkeää vastustajaa. Muun muassa Jääkarhut eli Norja ja Jääkotkat eli Saksa olivat varsin pahoja vastuksia ajoittain.

Pelaajista ehkä eräällä tavalla maineikkaampia olivat Henry 'Henkka' Saleva ja Tony Arima, mutta paljon muitakin maineikkaita pelaajia mahtuu mukaan. Suomen kuuluisin Sisulainenkin taitaa olla itse Teemu Selänne.

Viimeisen kerran hänen ainakin piti kaudella 1990 pelata Hollantia vastaan AGPO-turnauksessa, mutta sittemmin hänet vaihdettiin Izvestian joukkueen kokoonpanoon. Valmentajana oli ainakin 1982-1983 nimimerkkini mukaisesti itse Jorma 'Hiljainen Ukkonen' Thusberg.

Intiaanipäällikkömäisen lempinimensä Jorma sai aikanaan pelatessaan uransa viimeiset pelit, valmentaessaan ja toimiessaan lajiliittopuolella jääkiekon tärkeänä ovenaukaisijana Espanjassa. Ainakin sen uuden tulemisen suhteen siinä maassa.

Joka tapauksessa mikään ei ollut ikuista ja vaihtelevin jaksoin B-maajoukkueen nimikin vaihtui ajoittain suorastaan legendaarisen huonoon lempinimeen eli Olympiajoukkueeseen ja sitten taisi olla ihan hetken aikaa sponsorien mukaan Team Karjala ja lopulta ainakin vuodesta 2001 eteenpäin näihin päiviin asti ollut Mestis All-Stars.

Tasokin on vaihtelevasti sanottuna noussut tai tippunut vuosikymmenten varrella.

Alpo Suhonen sanoi aikanaan varsin legendaarisestikin, että tie maajoukkueeseen käy Sisun kautta.
 

Thusberg

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat, Sisu Team, KalPa ja Jokipojat
Laitan seuraavaksi tähän Sisu Teamin pelikautta 1974 hieman näkyville ja heidän pelaamiaan pelejä ja niiden tuloksia. Spengler Cupissa Sisu Team pelasi seuraavasti:

Tsekkoslovakia B-Sisu Team 3-3

Sisu Team-Puola 2-3

Sisu Team-Hollanti 7-2

Sveitsi-Sisu Team 1-6

Ainoa yllätys eikä Puolan iskukyvyn muutenkaan tietäen tuohon aikaan ollut kovinkaan suuri sellainen eli Puola voitti tuolloin Suomen B-maajoukkueen yhdellä maalilla.
 

Thusberg

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat, Sisu Team, KalPa ja Jokipojat
Kauden 1975 osalta Sisu Team pelasi omat pelinsä seuraavasti:

Spengler Cup:

Sisu Team-Puola 2-2

Sisu Team-Tsekkoslovakia B 1-3

Sisu Team-Norja 7-2

Sisu Team-Sveitsi 9-1

Riika Cup Neuvosto-Latviassa:

Sisu Team-Tsekkoslovakia B 1-5

Sisu Team-Neuvostoliitto B 3-5

Sisu Team-Ruotsi B eli Vikingarna 3-5

Sisu Team-DDR 6-11

Sisu Team-DDR 5-9

Suomen B-maajoukkueella meni siis kausi 1975 mollivoittoisesti erityisesti Riian turnauksessa. DDR:lle häviäminen niin suurilla luvuilla ei aikanaan herättänyt riemuhuutoja jääkiekkopiireissä. Vaikka kyseessä olikin B-maajoukkue.

Tosin maajoukkue kuten koko Jääkiekkoliittokin eli tuolloin muutoksen aikakautta.
 

Thusberg

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat, Sisu Team, KalPa ja Jokipojat
Kaudella 1976 Sisu Team pelasi seuraavat ottelut:

Spengler Cup:

Neuvostoliitto B-Sisu Team 6-2

Japani-Sisu Team 4-3

Sisu Team-Tsekkoslovakia B 4-1

Sveitsi-Sisu Team 2-1

Muita maajoukkuepelejä:

Sisu Team-Neuvostoliitto 0-9

Sisu Team-Tsekkoslovakia B 2-7

Sisu Team-Neuvostoliitto 3-5

Sisu Team-Ruotsi B 4-6

Sisu Team-Tsekkoslovakia B 2-2

Sisu Team-Tsekkoslovakia B 3-3

Sisu Team-Tsekkoslovakia B 6-3

Sisu Teamilla ei kaudella 1976 ollut varsinaisia muita murskatappioita kuin Tsekkoslovakialle ja Neuvostoliiton A-maajoukkueelle.

Japanille häviäminen aiheutti tietenkin kotimaisissa kiekkopiireissä jonkin verran päänpuisteluita ja katkeria lehtikommenteja, mutta muutoin Sisu Team pelasi suhteellisesti paremman kauden kuin edellisenä kahtena kautena.
 

Thusberg

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat, Sisu Team, KalPa ja Jokipojat
Vuoden 1977 osalta Sisu Teamilla oli vaihtelevasti pelejä kauden aikana montakin eri joukkuetta vastaan, mutta harmittavasti itselläni ei pelien tuloksista ole tietoa.

Joukkueet jotka Sisu Team kuitenkin kohtasi kauden aikana olivat ainakin seuraavat:

DDR, Puola, Kanada B, Tsekkoslovakia B ja Neuvostoliitto B ja C-maajoukkue. Mahdollisesti Sisu Team tai Kehitysjoukkue kohtasi ainakin Norjan kauden aikana. Turnauksista Sisu Team pelasi tai aikoi ainakin pelata Leningradin turnauksen ja Spengler Cupin.
 

Thusberg

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat, Sisu Team, KalPa ja Jokipojat
Vuonna 1978 Sisu Teamilla ainakin päävalmentajaksi tuli silloin Kaj Rosvall ja muutenkin organisoitiin varsin mielenkiintoinen pelijärjestelmä. Tuolloin Sisu Teamilla oli ohjelmassa pelata vähintään 7 ottelua kauteen ja lisäksi Japania ja Kiinaa vastaan.

Kiinan kiertueella pelattiin sitten muutaman harvan kerran muutenkin vielä sen jälkeenkin.

Tässä kuitenkin ottelutuloksia joita tiedän:

Pekingin turnaus 1978:

Japani-Sisu Team 1-16

Romania-Sisu Team 3-3

Kiina-Sisu Team 1-12

Länsi-Saksa B-Sisu Team 2-6

Muita otteluita:

Sisu Team-DDR 7-1

Sisu Team-DDR 2-2

30.3.1978 pelattu Sisu Team-Yhdsvallat B 3-7

Näiden lisäksi Kehitysjoukkue eli Suomen C-maajoukkue kohtasi ainakin Ruotsin ja mahdollisesti maajoukkue tai Sisu Team kohtasi Neuvostoliiton B tai C-maajoukkueen ja voitti sen 7-3.
 

Thusberg

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat, Sisu Team, KalPa ja Jokipojat
Vuonna 1979 Sisu Teamilla oli muutama ottelu kauden aikana ainakin ja se kohtasi seuraavat joukkueet eri turnauksissa tai maaotteluissa:

Alkuvuodesta 1979 Sisu Team kohtasi Vikingarnan ja hävisi sille maalein 8-2. Tässä muita otteluita:

Leningradin Turnaus 1979:

Tsekkoslovakia B-Sisu Team 5-2

Neuvostoliitto B-Sisu Team 9-0

Ruotsi B-Sisu Team 3-2

Helsingin Turnaus 1979:

Sisu Team-Kanada B 4-3

Sisu Team-Kanada B 7-3

19.12 Sisu Team kohtasi uudelleen Kiinan maajoukkueen. Kaj Rosvallin valmentamassa joukkueessa paras nimipelaaja oli Henkka Saleva, mutta hänkin oli kiinalaisten kanssa yllättävissä vaikeuksissa. Yleensäkin joukkue oli jossain määrin vaikeuksissa parempaan ja nopeampaan peliin tottuneiden kiinalaisten kanssa.

Maan jääkiekkoa ajatellen vuosien 1978-1979 Kiinan vierailujen aikana oli tullut selväksi, että maalla oli sentään edes välttävän tasoinen jäähalli Pekingissä ja toisin kuin lehtien pilakuvissa niin suomalaiset eivät joutuneet pelaamaan aukean taivaan alla toisin kuin vuonna 1974 Kiinassa pelannut Vikingarna...

Joka tapauksessa ottelun päätyttyä Rosvall ja Sisu Teamin varapäävalmentajana sinä vuonna kipparoinut Kalevi Numminen olivat yhtä mieltä siitä, että kiinalaiset taistelivat joukkueena hienosti ja reilusti oman tasonsa ylittäen. Toisaalta taas etenkin Numminen oli Rosvallista poiketen niillä linjoilla, että kiinalaiset olisivat voineet menestyä paremminkin.

Kiinan jääkiekon suurin ongelma oli jo silloin, että vaikka nopeutta ja yleistä peliälyä oli jopa parempien kiekkomaiden joukkueisiin verrattuna enemmän niin kiinalaiset pelkäsivät siihen aikaan kaikentyyppistä hyökkäävän tason kontaktipeliä.

Jääkiekon ei tarvitse välttämättä olla vain pelkkää kontaktipeliä, mutta kontaktin osuus pelissä on kuitenkin tärkeä elementti. Pelistä puhuttaessa silloin ottelun ensimmäiset kaksi erää ja 40 minuuttia olivat toki Sisu Teamin hallintaa, mutta vain numeroiden osalta.

Ennen viimeistä erää tilanne oli ns. Vain 4-2 Sisu Teamin eduksi. Välillä kiinalaiset roikkuivat jopa ottelun voitossa kiinni ja yleisestikin suomalaisten Sisulaisten pelissä mukana lähinnä maalivahtinsa Li Xiaoxun hienojen torjuntojen ja taitavana harhauttelijana ja nopeana otteluiden aloitusten voittajana tunnetun Wang Jingchengin ansiosta.

Kolmannessa erässä Shen Diyuun valmentamalle Kiinalle tapahtui lopulta väistämätön suuri tappio ja Sisu Team voitti lopulta Kiinan 10-2. Jingcheng nimettiin kuitenkin tavallaan ottelun parhaaksi pelaajaksi ainakin henkiseltä pelitahdoltaan ja ennen kaikkea Sisulaisten kuten Henkka Salevan harhautteluista hyvinkin helposti.

Toisaalta murskavoitosta huolimatta eräs mielenkiintoinen seikka oli, että Sisulaisten ottelun huonoin asia löytyi taas omasta leiristä. Rosvall päävalmentajana kun syytteli pelaajien huonoa asennetta koko peliin ja aivan erityisesti ottelun ensimmäisen 40 minuutin osalta.

Sellaisella pelillä mitä Sisu Team esitti niin olisi siihen aikaan takuuvarmasti hävitty Puolan, Saksojen tai Norjan kaltaisille tiettyä voimakasta teknistä peliä pelaaville ja syötteleville joukkueille ja melko varmasti jopa Romanialle joka tuohon aikaan oli todella kovassa nosteessa jääkiekon saralla. Vaikka maalla oli vain 4 jäähallia...

Vuoden 1979 Sisu Team sisälsi siihen aikaan kenties uskomattoman paljon yleistä pelaajalahjakkuutta, mutta välillä oli otteissa ihan uskomatonta typeryyttä ja liian helppoa luovuttamista tappiotilanteissa. Välillä oli kyllä ainakin parempia maita tai niiden B-maajoukkueita vastaan asenne ihan muualla kuin itse pelissä.

Lehdistössä toisaalta kehuttiin ja toisaalta maristiin Sisulaisten otteista sinä vuonna joskin välillä Sisu Team selvisi lehdistössä paljonkin A-maajoukkuetta pienemmällä kritiikillä. Toisinaan sitten taas ei ja Kiina-ottelu kuului hieman enemmän marinan puolelle lopputuloksesta huolimatta. Tosin ei varmaan niin paljon kuin Romaniaa vastaan pelatuissa peleissä 1970-luvulla. Silloin valitettiin varsin usein liian vaikeaksi tehdyistä voitoista.
 
Viimeksi muokattu:

Roku

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko
Se oli alkuvuotta -79 kun Sisu Team pelasi Raumalla Ruotsin B-maajoukkuetta vastaan. Kun Suomen joukkueen nimi oli Sisu Team niin ruotsalaisten nimi oli muistaakseni "Vikingarna" ja semmoisena mulkunmittaisena tai ehkä hieman pidempänä natiaisena kun Äijänsuon seisomakatsomossa varpaat jäässä peliä katselin niin ihmettelin ihan ääneen että "mikä ihmeen viikingit, samanlainen kruunupaita niillä on kuin A-maajoukkueellakin". No eihän suomalaisten paidoissakaan mitään sisua lukenut, samanlainen leijonanpää siinä patsasteli kuin A-maajoukkueellakin.

Oli kova pakkanen ja isän kanssa oltiin tietysti ajoissa liikkeellä niinkuin äijän tapa oli (ja minulle on sama periytynyt). Jäädyin tosiaan jo ennen pelin alkua ja hermot meinasi mennä kun pelin alku viivästyi ja viivästyi. Jäällä kävi jos jonkinnäköistä ukkoa ojentamassa kapteeneille viirejä sun muuta rekvisiittaa ja sitten kun kuvittelin että nyt alkaa peli niin eikös sen jälkeen soitettu kansallislauluja.

Se oli niin juhlavaa ja harvinaista siihen aikaan kun maaottelu pelattiin. Ja etenkin Raumalla se oli harvinaista.

En tiedä jäätyikö sillä kertaa aivotkin vai mistä johtuu että parhaiten illasta on jäänyt mieleen juuri nuo alkuseremoniat. Lopputuloksen muistan, ruotsalaiset voittivat 8-2.
 

Thusberg

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat, Sisu Team, KalPa ja Jokipojat
Vuonna 1980 Sisu Teamilla oli ainakin tiettävästi viimeistä vuotta tuolloin päävalmentajana Kaj Rosvall ja nimipelaajista tältä ajalta ainakin kuuluisin oli Jari Lindgren.

Seuraavaksi laitan joitakin turnauksia ja muita pelejä mitä Sisu Team tuolloin pelasi:

Leningradin Turnaus 1980:

Tsekkoslovakia B-Sisu Team 4-3

Ruotsi B-Sisu Team 12-3

Neuvostoliitto B-Sisu Team 11-1

Hollannin Turnaus 1980:

Hollanti-Sisu Team 3-7

Puola-Sisu Team 7-9

Länsi-Saksa-Sisu Team 4-3

Muita otteluita:

14.4.1980 pelatusta Sisu Team-Kanada-ottelusta en valitettavasti tiedä tuloksia, mutta kaudella 1980 Sisu Team kohtasi Kanadan ainakin vielä kaksi kertaa tämän jälkeen, joista ensimmäisellä kerralla Sisu-joukkue voitti komeasti peräti 8-2 ja toisella kertaa pelattiin tasan 3-3.

Toisaalta tämä 8-2 päättynyt peli saattoi Kanadan osalta olla pelattu melkein kokonaan ilman olympiajoukkueen pelaajia, mutta ainakin jälkimmäinen peli oli varsinaisella olympialaisten kokoonpanolla pelattu mitä suoritusta voi sitten jo pitää todella kovana suorituksena. Vikingarna kohdattiin 14.12.1980 ja voitettiin luvuin 7-3, mutta hävittiin vastaavasti 19.12.1980 pelatussa ottelussa niukasti 2-3.

Peruttuihin Sisu Teamin otteluihin sarjakaudella 1980 kuului ainakin Itävallan A tai B-maajoukkuetta vastaan kuulunut ottelu.
 

Thusberg

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat, Sisu Team, KalPa ja Jokipojat
Aivan oikein muistat Roku.

Sisu Team oli käytännössä pienin poikkeuksin perustamisvuodestaan asti vuoteen 1982 saakka lähes yksinoikeudella B-maajoukkueen kutsumanimi, mutta sen jälkeen alkoi vähitellen sekaan hivuttautua Olympiajoukkue ja sen tulovuonna 1983 sekaannusta aiheutti vielä tämä erillinen ja paremmin tunnettu Olympiajoukkue mikä pelasi SM-Liigan joukkueita vastaan erillisiä pelejä ennen Sarajevoa 1984.

Lopullisesti viimeisen kerran poislukien lempinimitystään Sisu Team taisi virallisessa esitteessä lukea kauteen 1990 tai 1991 asti tietyllä varauksella. Sen jälkeen oli vähän aikaa taas vain B-maajoukkue tai Olympiajoukkue ja vuodesta 1995 eteenpäin oli vähän aikaa Team Karjala Karjala-oluen takia kokoonpanonimenä.

Pitää lisätä tuo 8-2-tulos tuohon kauden 1979 otteluiden joukkoon.
 

Thusberg

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat, Sisu Team, KalPa ja Jokipojat
Vuonna 1981 Sisu Teamin päävalmentajaksi tuli Kaj Matalamäki ja hänen joukkueessaan varsin usein maalivahtina toimi Jukka Airaksinen. Muista pelaajista ja erityisesti nuorista pelaajista tunnetuiksi sinä vuonna erottuivat Kai Suikkanen ja Tony Arima.

Tässä pelejä ja turnauksia kauden ajalta:

Groningenin turnaus 1981:

Sisu Team-Itävalta 5-5

Hollanti-Sisu Team 3-5

Italia-Sisu Team 4-8

Leningradin turnaus 1981:

Neuvostoliitto B-Sisu Team 10-1

Tsekkoslovakia B-Sisu Team 3-3

Sisu Team-Ruotsi B 4-6

Neuvostoliitto B-Sisu Team 7-2

Sisu Team-Tsekkoslovakia 4-7

Ruotsi B-Sisu Team 5-7

Muita otteluita:

13.3.1981 Sisu Team-Japani 4-1

14.3.1981 Sisu Team-Japani 5-4

28.3.1981 Sisu Team-Neuvostoliitto B 2-5

Loppuvuoden 1981 osalta Sisu Team kohtasi ainakin kerran Länsi-Saksan, Puolan, kaksi kertaa Hollannin ja toisesta tästä kohtaamisesta tiedän tulokset ja kolme kertaa Neuvostoliiton pelipäivinä 31.3.1981, 6.4.1981 ja 9.4.1981, mutta valitettavasti Neuvostoliiton peleistä en tiedä tuloksia ja ainoastaan toisen Hollanti-pelin tulokset tiedän. Siinä ottelussa Sisu Team voitti 6-3.

Hollannin maajoukkue oli kaudella 1981 jääkiekon suhteen erittäin nopeasti noussut maailmanmaineeseen parin vuoden aikana osin kanalaistaustaisten tai siellä harjoitettujen pelaajien voimin joka myös hämäsi Hollannin todellista huippukykyä, mutta ei kuitenkaan tehnyt heistä siltikään niin huonoja kuin mitä heidän olisi pitänyt olla. Päävalmentaja joukkueella oli hyvin kyvykäs, mutta ongelmat olivat liittotasolla.

Isommat joukkueenjohtajat ja liiton miehet olivat Hollannin suoritustasosta ja kyvyistä jääkiekossa periaatteessa täysin pihalla tai ainakin liian ylioptimistisia suoritustasoon nähden. Eräässä vaiheessa joukkueen päävalmentaja joutui kysymään liiton miehiltä, että mille sijalle Hollannin kannattaisi sijoittua? Kyse oli joukkueen saamista tukisummista kautta 1982 ajatellen.

Ijs-Oranjen eli kiekkojoukkueen (myöskin nimellä Ijs-Leeuw on joukkuetta kutsuttu Hollannissa.) olisi pitänyt sijoittua sijoille 5-6 MM-kisoissa jotta Hollannin kiekkojoukkueen saama ylimääräinen sponsorituki olisi jatkunut.

Hollannin kiekkoliigaan oli virrannut muutaman vuoden ajan lähinnä Länsi-Saksan puolelta jonkin verran arvokasta sponsorirahaa joukkueen eduksi, mutta myös kotimaistakin yritystoimintaa löytyi paljon enemmän noina vuosina kuin mitä myöhemmin on koskaan sittemmin löytynyt.

Sijat olisivat olleet samoja kuin mihin Suomessa yleensä sijoituttiin noihin aikoihin ja realistisesti se oli liian paljon pyydetty ja naurettavaa edes kuvitella sellaista sijoitusta sillä hyvästä tahdosta huolimatta ja ajoittain loistavistakin peliotteista tunnettu Ijs-Oranje oli varsin lirissä pelatessaan A-sarjatasolla jääkiekkoa silloinkin.

Toisin sanoen liittojohdossa pyrittiin nousemaan suurmenestykseen aivan liian aikaisin ja myöhempi A-sarjasta putoaminen B-sarjaan laitettiin päävalmentajan piikkiin liittotasolla ja sponsorituet lakkasivat vuoden 1982 jälkeen melkein kokonaan.

Pelaajia ainakin nimekkyydeltään riitti Hollannilla Sisu Teamia vastaan ja muutaman kohdalla mietittiin siihen aikaan jopa HPK:ssa, että ainakin seuraavat pelaajat olisivat voineet tulla yritykselle Suomeen. HPK on myöhemminkin otellut ainakin englantilaisia vastaan tai ainakin tuonut yksittäisiä pelaajia Suomeen tarkkailukäynnille.

HPK:n tähtäimessä tai lähinnä todennäköisesti tarkkailun alla olivat seuraavat nimet sillä Kaj Matalamäki oli heitä silloisenaan suositellut tai peluuttanut mikäli olisi ollut itse Hollannin päävalmentaja:

Jack de Heer, Jan Janssen, Larry van Wieren ja Corky de Graauw olivat pelaajia jotka vähän paremmalla tuurilla olisivat voineet pelata SM-Liigassakin tai ainakin jo 1-divisioonassa siihen aikaan.

Hollannilla kiekkokausi 1981 ei mennyt muutenkaan mitenkään loisteliaasti ennen MM-kisoja. Valmistavista tärkeistä otteluista se oli voittanut vain Puolan, mutta silti se sai Leijonat hieman varautuneeksi otteluihin MM-kisoissakin.

Hollantia vastaan taisi ainakin pelikooste näkyä vuoden 1981 MM-kisojen kohdalta ja varmuudella ottelu tuli suorana Raimo Häyrisen selostamana radiosta.
 

Thusberg

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat, Sisu Team, KalPa ja Jokipojat
Kaudella 1982 Sisu Teamin uudeksi päävalmentajaksi oli noussut ja varsin paljon vuosien 1975-1981 aikavälillä aikaansa Espanjassa viettänyt Jorma Thusberg.

Thusbergillä oli aika tiukka ja persoonallinen ote valmentajana, mutta hyvin hän pystyi sitäkin hommaa vetämään. Toisaalta pelaajien tai muidenkaan ei kannattanut liikaa avautua hänelle ainakaan huonommalla kielenkantimella.

Thusbergistä ei kuitenkaan aina osannut sanoa, että milloin mies oli päävalmentajana huonolla tuulella tai vihainen. Ei häntä turhaan Hiljaiseksi Ukkoseksi ainakaan Espanjassa nimitelty.

Totta oli kuitenkin se, että jos Thusberg oli vihainen ja pettynyt johonkin joukkueensa jäseneen niin silloin koko joukkue oli hyvin äkkiä pettynyt porukan heikoimpaan lenkkiin.

Tosin Thusberg oli harvoin mitenkään äärimmäisen näkyvän vihaista sorttia päävalmentajana, mutta kun oli niin se myös näkyi ja raivoamiselle ei ainakaan loppua tullut. Huonona päivänä osansa saivat niin tuomarit kuin muutkin arvostelijat tarvittaessa.

Ja toisinaan Thusberg imi kaiken ulkopuolisen arvostelun itseensä ja purki sen sitten näyttävillä eleillä kentälle vaikka muutoin oli normaalisti ihan asiavalmentajia. Thusbergin valmentama Sisu Team pelasi kaudella 1982 ainakin vähintään 14 ottelua eri joukkueita vastaan ja parikin eri turnausta. Tässä niistä tuloksia:

Fribourgin Turnaus 1982:

Itävalta-Sisu Team 0-4

Sisu Team-DDR 2-2

Sveitsi-Sisu Team 7-5

Leningradin Turnaus 1982:

Ruotsi B-Sisu Team 2-5

Sisu Team-Tsekkoslovakia B 2-3

Neuvostoliitto B-Sisu Team 2-0

Muita otteluita:

Sisu Team-Tsekkoslovakia B 4-3

Sisu Team-Tsekkoslovakia B 3-4

Vuotta 1983 varten loppuvuodesta 1982 Sisu Teamin ohjelmaan kuului tuolloin pelata ainakin Leningradissa ja kohdata silloin siellä Tsekkoslovakian Neuvostoliiton, Ruotsin ja Kanadan B-maajoukkueet ja mahdollisesti myös näiden A-maajoukkueet.

Muista maista listalle kuului myös DDR, Sveitsi ja Itävalta kauden 1982 tapaan.
 

Thusberg

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat, Sisu Team, KalPa ja Jokipojat
Vuonna 1983 Sisu Teamin rinnalla alkoi elää myös käytännössä sama joukkue eri nimen alla eli Olympiajoukkue. Siitä huolimatta Jorma Thusberg jatkoi joukkueen valmentamista ja Sisu Teamissa pelasi hyvinkin monta tuttua nimeä kauden aikana.

Heikki Mälkiä, Sakari Petäjäaho, Ari Tamminen, Risto Kerminen, Erkki Huttunen ja Jouni Koutuaniemi kenttäpelaajista ja maalivahtina toimi Kari Viljanen. Laitan seuraavaksi joukkueen pelaamia otteluita kaudelta 1983. Sisu Teamin nimellä pidän joukkueen nimen lähinnä selvyyden takia.

Tässä ottelutuloksia:

Leningradin Turnaus 1983:

Kanada B-Sisu Team 8-5

Tsekkoslovakia B-Sisu Team 5-2

Ruotsi B-Sisu Team 5-2

Neuvostoliitto B-Sisu Team 5-2

Muita otteluita:

Sisu Team-Italia 3-0

Sisu Team-Italia 7-4

Italiaa vastaan Sisu Teamin nimi oli myös Olympiajoukkue.

Sisu Team-Romania 8-9

Sisu Team-Neuvostoliitto 1-7

Sisu Team-Japani 6-8

Sisu Team-Kanada 5-8

Sisu Team-Neuvostoliitto 2-5

Muista otteluista 2-5 päättyneessä Sisu Team-Neuvostoliitto-pelissä Kari Viljanen piti oikeastaan Sisulaisia itse koossa torjuen kyllä välillä ihan pelkällä onnella Neuvostoliiton kärjen kiekkoja.

Surullista oli kuitenkin, että Sisulaiset jaksoivat olla pelissä huippuiskussa vain 27 minuuttia ja kaikkiaan noin 40 minuuttia. Sen jälkeen aukenivat kunnolla maalihanat neukuilla.

Muista otteluista mielenkiintoisin oli Japania vastaan käyty ottelu jossa maalivahtina toimi Kazuo Araya ja muita huippupelaajia Japanilla ottelussa olivat ainakin Takeshi Azuma ja Kouji Wakasa.

Ja Romanialle häviäminen ei ollut hyvää mainosta vaikkakin melkoista maali-ilottelua ja ainakin pirteää jääkiekkoa pelattiin puolin ja toisin.

Neuvostoliitto nöyryytti kauden aikana ainakin Vikingarea jossakin ottelussa 8-2. Kehitysjoukkueen peleistä tai niiden tuloksista ei ole paljonkaan tietoa, mutta ainakin se kohtasi kauden aikana Bulgarian ja Etelä-Korean.
 

Thusberg

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat, Sisu Team, KalPa ja Jokipojat
Kauden 1984 Sisu Teamin peleistä ei paljonkaan ole tietoa, mutta joukkuetta valmensi Jorma Thusbergin sijaan jälleen Kaj Matalamäki. Pelaajista ainakin Viitala, Rautiainen, Mäkelä ja Hämäläinen pelasivat Sisu Teamissa kauden aikana. Joukkue osallistui ainakin Leningradin turnaukseen kauden aikana.

Tässä niistä tuloksia:

Leningradin Turnaus 1984:

Tsekkoslovakia B-Sisu Team 10-4

Neuvostoliitto B-Sisu Team 6-1

Sisu Team-Ruotsi B 2-3

Neuvostoliitto C-Sisu Team 4-3

Kauden aikana pelattiin ainakin vielä yksi peli Tsekkoslovakian ja Ruotsin B-maajoukkueita vastaan, mutta näistä minulla ei valitettavasti ole tuloksia tiedossa.
 

Thusberg

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat, Sisu Team, KalPa ja Jokipojat
Unohdin tuossa liittää joitakin aiempien vuosien Sisu Teamin tunnettuja pelaajia. Kauden 1982 Sisu-joukkueessa pelasi Lepistö, Ruotanen, Jalo, Susi ja Sirviö. Lisäksi myös Petri Skriko ja Raimo Summanen pelasivat pelejä kauden aikana. Myös Kari Takko kuului joukkueeseen.
 

Thusberg

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat, Sisu Team, KalPa ja Jokipojat
Kauden 1983 Sisu Teamissa Norjaa vastaan jossain välissä kautta pelasi myös Esa Tikkanen ja kauden 1981 Sisu Teamissa pelasi myös Juha Jyrkkiö. Kauden 1980 Sisu Teamissa pelasivat ainakin Nieminen, Väänänen ja Sinisalo tunnetuista pelaajista.
 
Viimeksi muokattu:

Thusberg

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat, Sisu Team, KalPa ja Jokipojat
Vuonna 1985 Sisu Teamia valmensi edelleen Kaj Matalamäki, mutta toisin kuin muutamalta aiemmalta vuodelta niin tämän joukkueen pelaajista ei itselläni ole harmittavasti lainkaan tietoa.

Sisu Teamin tason ja yllätyksellisyyden osoitti kuitenkin ennen MM-kisoja pelattu valmistautumispeli jossa Sisu Team voitti isompansa eli Leijonat niukasti luvuin 5-4. Ainakin Leningradin turnaukseen joukkue osallistui kauden aikana.

Jälleen Suomea vastaan otellessa Sisu Team käytti taas nimitystä Olympiajoukkue kuten vuoden 1984 satunnaisissa muissakin otteluissa. Leningradin turnauksessa Kanadalla oli tiettävästi mukana A-maajoukkue poikkeuksellisesti.

Tässä tuloksia sieltä:

Sisu Team-Neuvostoliitto B 4-11

Sisu Team-Ruotsi B 0-5

Sisu Team-Tsekkoslovakia B 5-8

Sisu Team-Kanada 4-4
 

Thusberg

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat, Sisu Team, KalPa ja Jokipojat
Kaudella 1986 Sisu Teamin päävalmentajana oli nykypäivänä tai ainakin viime vuosina paljon puhetta herättänyt mies ja joka ainakin Sisu Teamin valmennuksen mukaanlaskien on valmentanut myös maajoukkuetta. Kaudella 1986 Sisut Teamin päävalmentaja oli itse Juhani Tamminen.

Tammisen valmentama Sisu Team pelasi ainakin 16.12-18.12.1986 pelatut ottelut Itä-Saksaa vastaan. Tällainen oli Tammisen valmentama Sisu Team vuosimallia 1986 ja siinä pelasivat kauden aikana ainakin seuraavat pelaajat:

Maalivahdit: Sakari Lindfors ja Jari Paavola

Puolustajat: Markku Heikkinen, Erik (Eetu) Hämäläinen, Pekka Laksola, Heikki Leime, Petteri Lehto, Jyrki Lumme, Kai Rautio ja Vesa Salo.

Hyökkääjät: Arto Heiskanen, Jari Härkälä, Harry Jaakkola, Kari Kanervo, Esa Keskinen, Reijo Mikkolainen, Lasse Nieminen, Tommi Pohja, Kai Suikkanen, Esa Tommila, Pekka Tuomisto ja Jali Wahlsten.

Päävalmentaja ja Varapäävalmentaja: Juhani Tamminen ja Erkka Westerlund.

DDR voitettiin ainakin 18.12.1986 pelatussa ottelussa maalein 6-1.
 

Thusberg

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat, Sisu Team, KalPa ja Jokipojat
Kaudella 1987 Sisu Teamia valmensi yhden kauden tauon jälkeen jälleen Kaj Matalamäki. Valitettavasti en tiedä lainkaan Sisu Teamin pelaamia otteluita kaudella.

Itävallan MM-kisafiaskon takia Suomea uhkasi Ruotsin tapaan äärimmäisen kovat rangaistukset ja pitkään mietittiin vielä viime hetkenkin protestointia silloin ja lähinnä vain itsepäisten periaatteiden vuoksi.

Silloin tosin lievinkin rangaistus olisi ollut molemmille liian kova pala nieltäväksi ja ihan hyvä vain, että pysyivät pelaamassa.
 

Thusberg

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat, Sisu Team, KalPa ja Jokipojat
Kaudella 1988 Sisu Team pelasi ainakin yhden ottelun Ranskaa vastaan ja se päättyi 4-1 Sisulaisten eduksi. Kaj Matalamäki valmensi edelleen joukkuetta, mutta muista otteluista minulla ei ole harmittavasti tietoa.
 

Thusberg

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat, Sisu Team, KalPa ja Jokipojat
Kaudella 1989 Sisu Team pelasi ainakin seuraavissa otteluissa ja turnauksissa:

Mont-Blancin Turnaus 1989:

Ranska-Sisu Team 1-3

Tsekkoslovakia-Sisu Team 4-7

Sveitsi-Sisu Team 6-6

Sisu Team-Puola 5-1

Näiden otteluiden lisäksi Sisu Team kohtasi jossain välissä viimeisen kerran Kiinan maajoukkueen kauden aikana. Sisu Team myös hävisi yhden yksittäisen ottelun Neuvostoliitolle maalein 2-7. Joukkuetta valmensi edelleen Kaj Matalamäki ja kauden 1988 tapaan Teemu Selänne taisi aivan yksittäisissä otteluissa pelatakin vaikka suurimman osan kautta Selänne oli sivussa loukkaantumisen takia ja muutenkin Selänne pelasi enimmäkseen Jokereissa.
 

Thusberg

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat, Sisu Team, KalPa ja Jokipojat
Vuonna 1990 Sisu Team oli varsin nuorekas joukkue kuten yleensäkin oli, mutta ennen kaikkea nuorta oli yleinen keski-ikä. Joukkueen kaikki sen hetken pelaajat olivat keskimäärin 20-24 vuotta vanhoja ja nuoria energisiä jääkiekkoilijoita.

Ennen kaikkea Sisu Teamilla oli tuolla kaudella ehkä ennennäkemättömän kova itseluottamus omaan kenttätekemiseensä. Toisaalta edelleen Sisu Teamilla sattui uskomattomia mokia ja niitä virheitä ei osattu kohdentaa oikein ja niistä maksettiin sitten kovaa hintaa MM-kisoissa keväällä ja myöhemmin loppuvuodesta muutenkin.

Erityisen aliarvioivaa kaudella 1990 Sisu Teamilta ja myöhemmin myös Leijonilta oli jatkuvasti aliarvioida Jääkarhujen eli norjalaisten iskukykyä.

Sisu Teamin nöyryyttävimmät tappiot kaudella 1990 tulivat Norjalle ja Hollannille. Ehkä Tiki Tikkasen tapaan myös Teemu Selänne siirrettiin lopulta Izvestian joukkueeseen Sisu Teamissa pelaamisen sijaan. Tikkasen tapauksessa tosin siirtoa ja muutenkin koko tilannetta oli edeltänyt melkoinen suunsoitto Jorma Thusbergin kanssa.

Joka tapauksessa Selänne ainakin hoiti hommansa päävalmentaja Urpo Ylösen kanssa erittäin hyvin.

Muita pelaajia ainakin Sisu-joukkueessa olivat kaudella 1990 Tero Arkiomaa, Mika Strömberg, Juha Jokiharju, Petri Matikainen, Keijo Säilynoja, Mika Välilä, Mika Rautio, Hannu Mattila, Juha Riihijärvi, Marko Lapinkoski, Mika Paananen, Waltteri Immonen ja Marko Ek.

Tässä kuitenkin Sisu Teamin pelaamia otteluita kaudelta 1990:

AGPO 90:

Norja-Sisu Team 2-0

Sisu Team-Itävalta 4-0

Hollanti-Sisu Team 1-3

Muita otteluita:

Marraskuussa 1990 Sisu Team kohtasi kolme kertaa Sveitsin, mutta näistä otteluista minulla ei harmittavasti ole tuloksia. Ennen kauden 1990 MM-kisoja Sisu Team oli kohdannut Norjan pari kertaa ja ensimmäisellä kerralla hävittiin ja toisella pelattiin niukasti tasan. Edes silloinkaan ei osattu kohdella norjalaista kiekkopeliä oikein ja sitten kärsittiinkin 3-3 tasapeli itse MM-kisoissa. Myöhemmin toki sitten voitettiin.

Joulukuussa 16-18.12 kohdattiin kolme kertaa Neuvostoliiton B-maajoukkue ja näissä otteluissa tulokset olivat 2-2, 3-3 ja 3-3. Vuoden 1990 lopuksi Hollanti voitti vielä Sisu Teamin 3-1 ja tätä tappiota alettiin pitää jo käsittämättömänä mokana ja enemmänkin vanhoihin aikoihin kuuluvana.

Tosin vielä vuonna 1990 Hollannilla oli jääkiekkojoukkueessaan yllättävän vahvaa fyysistä peliä pelanneet puolustajat ja vaikka joukkueen luistelutyyli ja liikepeli olivat jokseenkin laiskoja erityisesti huippumaiden näkökulmasta katsottuna niin vedot olivat heikommillakin pelaajilla usein pelottavan tarkkoja ja Ron Berteling kärkipelaajana piti ajoittain Sisulaisten puolustusta lievästi sanottuna pilkkanaan.
 

Thusberg

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat, Sisu Team, KalPa ja Jokipojat
Kaudella 1991 Sisu Teamin tarina alkoi nimensä osalta lähestyä loppuaan. Muistaakseni Ylönen ei enää valmentanut joukkuetta vaan valmentajana oli joku muu kuin hän. Voin olla siitä asiasta väärässäkin. Välillä Sisu Teamia alettiin kutsua taas Olympiajoukkueeksi, Leijonien B-miehistöksi ja Kakkos-Leijonat oli ainakin myös yksi kutsumanimi sille.

Laitan kuitenkin Sisu Teamin nimellä ainakin vielä kerran nämä otteluiden tulokset pian. Joukkueen varsinaista maalivahtia en tiedä, mutta ainakin yhdessä pelissä Palet d'Orissa torjumassa oli Sakari Lindfors.

Taisi olla Tsekkoslovakiaa vastaan pelatussa ottelussa. Muita pelaajia ainakin oli Vesa Viitakoski, Marko Ek, Jari Pulliainen, Pekka Peltola, Pekka Tuomisto ja Jukka Marttila.

Ainakin Palet d'Orissa Sisu Team pelasi kauden aikana seuraavat pelit:

Neuvostoliitto B-Sisu Team 0-1

Yhdysvallat B-Sisu Team 1-1

Tsekkoslovakia B-Sisu Team 0-5

Muita otteluita:

Sisu Team-Kanada 3-5

Sisu Team-Yhdysvallat 3-6

PS. Vuoden 1990 kohdalta unohtui vielä Sisu Team-Neuvostoliitto joka päättyi luvuin 4-7.
 

Thusberg

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat, Sisu Team, KalPa ja Jokipojat
Vuoden 1992 osalta Suomen B-maajoukkueen otteluista en valitettavasti tiedä tuloksia, mutta ainakin Petri Varis pelasi joukkueessa. Samalla ainakin eräässä televisiohaastattelussa missä haastateltiin Jääkiekkoliiton Puheenjohtajaa.

Haastattelussa kysyttiin vuosittaisiin maajoukkuekuluihin viitattavaa lausuntoa niin hänen mukaansa B-maajoukkueen olemassa olemiseen oli järkeviä perusteita ja samalla myös rahallisesti mitattuna koko kauden kustannukset olivat loppupelissä varsin halpa hinta ennen kaikkea suomalaisen kehittävän jääkiekkoilun kannalta myös lama-aikana.

Kun sitten pienen jaarittelun jälkeen herra puheenjohtaja sanoi B-maajoukkueen kokonaishinnan Kiekkoliitolle niin miljoona markkaa olivat toimintakulut sen vuoden B-maajoukkueelle tai juuri Sisu Team-nimensä hylänneelle joukkueelle.

Maajoukkueen ja monen SM-Liigan joukkueen pyörittämiseen kului paljon enemmän rahaa kauteen ja B-maajoukkueen pyörittäminen vastasi 1980-luvun alun SM-Liigan joukkueen kausittaista summaa.
 

Thusberg

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat, Sisu Team, KalPa ja Jokipojat
Kauden 1993 osalta jääkiekon B-maajoukkuetta valmensi Harri Rindell ja varapäävalmentajana toimi sittemmin B-maajoukkuetta luotsannut Sakari Pietilä. Pelaajia B-maajoukkueessa olivat ainakin seuraavat miehet kauden aikana:

Maalivahdit: Mikko Leinonen ja Ari Sulander varalta ja pääsääntöisesti maalivahtina toimi Mika Manninen.

Puolustajat: Erik Kakko, Olli Kaski, Jari Grönvall, Karri Kivi, Jani Nikko, Robert Salo, Sami Nuutinen, Mika Yli-Mäenpää ja Teemu Sillanpää.

Hyökkääjät: Toni Sihvonen, Marko Jantunen, Ville Peltonen, Joni Lius, Sami Kapanen, Jokke Heinänen, Pasi Määttänen, Keijo Säilynoja, Marko Virtanen, Sami Wahlsten, Petri Varis, Tero Lehterä ja Juha Ylönen.

Lisäksi pudokkaina maajoukkueesta ja B-maajoukkueen varapelaajia kaudella 1993 yleisesti olivat puolustajista Grönvall ja Nuutinen ja hyökkääjistä Säilynoja, Wahlsten ja Lehterä. B-maajoukkue pelasi ainakin seuraavat pelit kaudella 1993:

Bolzanon Turnaus:

Slovakia-Suomi B 2-3

Italia-Suomi B 0-5

Lisäksi B-maajoukkue kohtasi kauden 1993 aikana ainakin Valko-Venäjän, Venäjän kaikki kolme maajoukkuetta eli A, B ja C-maajoukkueet, Norjan ja Ruotsin B-maajoukkueen.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös