Mainos

NHL ja palkkakatto

  • 149 429
  • 393

Bosco

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, Pittsburgh
Eiköhän ole aika pyhittää oma ketju tälle yhdelle parhaista asioista, mitä NHL:lle on tapahtunut viimeisten vuosikymmenten aikana.

Kauden 2004-05 työsulusta seurasi ainakin yksi hyvä asia NHL-kiekolle ja se oli palkkakatto. Ennen tuota joukkueiden väliset palkkakustannukset olivat räjähtäneet käsiin. Rikkaimmat seurat käyttivät pahimmissa tapauksissa kolme kertaa enemmän rahaa pelaajiin kuin heikommassa taloudellisessa tilanteessa olleet joukkueet. Palkkakaton mukaantulo tasoitti kuitenkin pelikenttää huomattavasti. Palkkakatto asetti tietyt raamit joiden mukaan joukkueet saivat käyttää rahaa pelaajiin, ja pakotti rikkaammat joukkueet rajoittamaan rahan käyttöä, mutta myös köyhemmät joukkueet sijoittamaan enemmän rahaa pelaajiin. Pienemmän markkina-alueen joukkueet ovat pystyneet pitämään paremmin kiinni omista tähdistään ja taistelemaan vapaista agenteista rikkaampien joukkueiden kanssa palkkakaton mukaantulon myötä. NHL-kiekko on työsulun jälkeisinä vuosina ollut tasaisempaa ja kiinnostavampaa kuin vuosiin sitä aiemmin (tosin ei pelkän palkkakaton vuoksi, vaan suurelta osin uusien nuorten tähtien esiinmarssin johdosta sekä myös peliä avanneiden sääntömuutosten vuoksi).

Palkkakatto tulee kuitenkin jatkossa kohtaamaan omat ongelmansa ja on mielenkiintoista seurata, mikä sen asema tulevaisuudessa tulee olemaan. Palkkakatto on nimittäin työsulun jälkeen noussut joka vuosi ja ensi kaudeksi se nousee jälleen lähes 5 miljoonalla. Tämä on omiaan aiheuttamaan suuria ongelmia pienempien markkina-alueiden ja omistajaongelmista kärsiville joukkueille. Miten nämä rahaa häviävät joukkueet pystyvät nostamaan palkkakustannuksiaan vuosittain palkkakaton noustessa? Nykyinen CBA on katkolla ensi kauden jälkeen, joten palkkakatto on varmasti jälleen keskeisessä osassa tulevissa työehtosopimusneuvotteluissa. Toivottavasti tällä kertaa ei kuitenkaan tulla näkemään uutta työsulkua, sillä NHL:lle ei ole siihen varaa.

NHL:n palkkakaton kehitys työsulun jälkeisinä vuosina:

2005-06: $39.0 miljoonaa
2006-07: $44.0 miljoonaa
2007-08: $50.3 miljoonaa
2008-09: $56.7 miljoonaa
2009-10: $56.8 miljoonaa
2010-11: $59.4 miljoonaa
2011-12: $64.0 miljoonaa (ennustettu lukema)

- Palkkalattia on kiinteästi $16 miljoonaa palkkakaton alapuolella
- Palkkakaton suuruus määräytyy liigan tulojen perusteella
 

Jay79

Jäsen
Suosikkijoukkue
Philadelphia Flyers
Jos pitää paikkansa toi nousu 64 miljoonaan niin hyviä uutisia rikkaammille seuroille ja huonoja tosiaan joilla rahasta tiukkaa, Flyers ainakin kiittää jos summa pitää paikkansa, ei tarvitse niin montaa tärkeää palasta kaupata.
 

Wrathchild

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara & Detroit Red Wings
Silloin kun palkkakatto oli alhaalla, oikeestaan tähän päivään asti on ollut erittäin mielenkiintoista seurata liigaa, kun se on pysynyt tasaisena! Mutta tämä jatkuva katon nostaminen alkaa tekeen taas eroa pienien ja isojen seurojen välille.. Kyllä näin saadaan muutamia erittäin kovia joukkueita, mutta myös tasoerot kasvavat suuremmiksi, jolloin yllätyksellisyys pienenee ja liigan mielenkiinto vähenee.. Joten onhan tämä ikävä suuntaus toisaalta.. Kolikolla on kaksi puolta..
 

vilpertti

Jäsen
Suosikkijoukkue
San Jose Chokes
Turha samalla itkeä palkkakaton noususta ja riemuita uudesta rahakkaasta televisiosopimuksesta - kulkevat käsi kädessä. Parempien televisiosopimusten myötä myös näiden köyhien joukkueiden talous kohenee, tai kohenisi ellei omistaja näkisi sitä signaalina kuroa omia kukkaronnyörejä tiukemmalle. Huimasti kohoava palkkakatto on myös osoitus onnistuneesta liigan markkinoinnista, eli sulka selvästi Bettmanin hattuun.
 

Iggy12

Jäsen
Suosikkijoukkue
Flames, Sharks, Flyers, KalPa, Jarome Iginla
Kun kerta palkkalattiakin nousee niin se myös "pakosti" lisää pienempien joukkueiden kilpailukykyä? Palkkakatto on kyllä yksittäinen syy voimasuhteiden tasaantumiseen, mutta silti Toronto ja Florida eivät ole vielä päässeet playoffeihin työsulun jälkeen vaikka silloin 2005 luvattiin, että kaikilla joukkueilla on mahdollisuus päästä playoffeihin. Missä siis vika näillä kahdella?
 

adetti

Jäsen
Suosikkijoukkue
Buffalo Sabres, Ryan Miller, HPK
Sabresilla ei paljon hurrata tästä, koska meillä on ihan hyvä paketti jo ensi kaudelle. Toki, tuo auttaa meitä hieman lisää hommaamaan sitä hyvää sentteriä, ja miksei puolustajaakin. Mutta hieman surettaa noiden köyhempien jengien tilanne, vaikka ei meidänkään joukkue mikään rahakas ole.

Ja mitä tulee noihin Torontoon ja Floridaan, niin kummallakaan ei ole ollut oikein kilpailukykyistä joukkuetta, jolla olisi voitu päästä sinne poffeihin. Yksinkertaisesti vain joka vuosi on ollut parempia joukkueita kuin nämä kaksi, niin siinä syy miksi ei nämä menesty, ja tuskin tulee menestymään lähiaikoinakaan.
 

Bosco

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, Pittsburgh
Kun kerta palkkalattiakin nousee niin se myös "pakosti" lisää pienempien joukkueiden kilpailukykyä? Palkkakatto on kyllä yksittäinen syy voimasuhteiden tasaantumiseen, mutta silti Toronto ja Florida eivät ole vielä päässeet playoffeihin työsulun jälkeen vaikka silloin 2005 luvattiin, että kaikilla joukkueilla on mahdollisuus päästä playoffeihin. Missä siis vika näillä kahdella?

Sekä Floridan että Toronton kohdalla keskeinen syy menestymättömyyteen on ollut huonossa joukkueen rakentamisessa. Floridalla on ollut käytössä korkeita varausvuoroja, mutta näitä varausvuoroja ei ole pystytty käyttämään hyväkseen parhaalla mahdollisella tavalla. Etenkin pelaajien kehittämisessä on ollut suuria puutteita. Torontossa taas pitkään käytettiin rahaa vääriin pelaajiin eikä kyetty kehittämään omia prospecteja vastuullisiin rooleihin. Vasta Burken myötä Torontossa on otettu askeleita oikeaan suuntaan joukkueen rakennuksessa, tosin ei ilman taka-askelia (Kessel-kauppa..). Floridassa ehkä nyt Tallonin tulon myötä alkaa tulevaisuus näyttää myös valoisammalta.
 

depre

Jäsen
Suosikkijoukkue
Toronto Maple Leafs, FC Barcelona, Helsingin Joker
Torontossa taas pitkään käytettiin rahaa vääriin pelaajiin eikä kyetty kehittämään omia prospecteja vastuullisiin rooleihin. Vasta Burken myötä Torontossa on otettu askeleita oikeaan suuntaan joukkueen rakennuksessa, tosin ei ilman taka-askelia (Kessel-kauppa..). Floridassa ehkä nyt Tallonin tulon myötä alkaa tulevaisuus näyttää myös valoisammalta.[/QUOTE]

Ei Torontolla ollut 2000-luvun alun vuosien jälkeen prospecteja. Toronto kilpaili vuosi toisensa perään Stanley Cupista vanhalla rungolla, työsulkukauden jälkeen runko oli pahasti vanhentunut. Pat Quinn ei ollut mikään joukkueenrakentaja, eikä hänen jälkeensä tullut John Ferguson Jr. sitä saanut kunnolla tehdä, eikä osannut sopeutua tilanteeseen. Vanha runko kiinnitettiin isoilla NTC lausekkeet sisältävillä sopimuksilla. MLSE halusi vuosi toisensa perään playoff rahat ja Quinnin aikana Cup oli lähellä. Ainoa vaan että FA:lta ei saatu niitä parhaita pelaajia edes rahalla ja kakkoskorinkin miehiä ylihintaan. Tradeissa annettiin vuorot ja prospectit pois. Linja jota JFJ ansiokkaasti jatkoi, unohtaen sen voittaimisen, tosin runko ei siihen enää kunnon mahdollisuuksia suonut.

Burke tuli täydellisen tuhon raunioille, joukkue oli keskinkertainen, ilman kunnon prospekteja. Juuri varattua Luke Schenniä lukuun ottamatta. Se voitti riittävästi pelejä välttääkseen liigan pohjan, mutta pelaajistossa ei paria irtopalaa lukuun ottamatta ollut rungon aineksia. Todellisen rebuildin mahdollisuus hukattiin JFJ:n vuosina, silloin olisi pitänyt vajota pohjalle. Burken tullessa ruoriin, se olisi ollut tuhoon tuomittu tie. Ajan haaskausta, Toronton aineksilla se olisi ottanut vuosia ja MLSE ei olisi siihen suostunut. Burke on pala palalta rakentanut organisaatiota tuhkasta. Joukkue on käännetty perustuksia myöten. Ironista on että pohjilla päästiin, mutta oma ykkösvaraus oli Bostonilla. En kuitenkaan tuomitse Kessel kauppaa. Tuollaisia maalintekijöitä harvemmin on vapaana ja riski oli mielestäni kannattava. Burke on pystynyt hyvin tasapainottamaan lyhyen ja pitkän tähtäimen edun. Asia missä Quinn ja JFJ täysin epäonnistuivat. Tämä on iso kesä Torontolle ja Burkelle. Pohjat on valettu, prospektit hankittu ja tukipelaajat ovat kunnossa. Suurin ongelma on nostaa kautta linjan rosterin tasoa. Pitää oikeat pelaajat ja treidata loput. Burke on onnistuneesti pyörittänyt tätä rulettia. Muutama huonompi kauppa ja signaus, mutta yleisesti loistavaa työtä.

Sanoisinkin että Burke on parasta mitä Torontolle on tapahtunut Cliff Fletcherin ensimmäisen stintin jälkeen. Mies hallitsee median, vie sopivasti huomiota pelaajilta. Uskaltaa käyttää resursseja ja tehdä siirtoja. Ei pelkää epäonnistumista ja kerää ympärilleen selkeän tiimin. Antaa kunnian sen minne se kuuluu. Luupää, egoisti ja tykkää huomiosta. Sitkeä sellainen, fiksu ja juuri oikea mies Toronton hulluun kiekkoympäristöön. Ne Playoffit tulee sieltä ja realistinen mahdollisuus Stanley Cupiin sen jälkeen. Onko Burke silloin GM vai presidentti sen aika näyttää, mutta aurinko nousee Goth… Torontossa. Burke ei ole messias, mutta jättää vähintäänkin laadukkaat pohjat seurajalleen mikäli menestystä ei tule. Savuavien raunioiden aika on ohi.
 

Bosco

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, Pittsburgh
Ei Torontolla ollut 2000-luvun alun vuosien jälkeen prospecteja.

Löytyi sieltä nyt kuitenkin muun muuassa Steenia ja Colaiacovoa (jotka sattumalta matkasivat yhdessä St.Louisiin juuri ennen Burken tuloa joukkueen johtoon). Steen pelasi loistavan tulokaskauden Torontossa, mutta sen jälkeen sitten hiipui ennenkuin sai uralleen uutta nostetta St.Louisissa. Colaiacovostakin tuli todellinen NHL-pakki vasta Bluesiin saapumisen jälkeen. Vähän sama juttu Anton Stralmanin kanssa. Justin Pogge oli hyvä prospecti kanssa, mutta eipä siitäkään ikinä tullut mitään. Joten oli siellä nyt jokunen prospecti jäljellä työsulun jälkeen, mutta tosiaan hyvin oli pickit ja prospectit treidattu muualle.

Mutta näistä vähäisistä prospecteistaan Leafs ei kyennyt tuossa palkkakaton mukaantulon myötä kehittämään pelaajia vastuullisiin rooleihin, ja se on melkeinpä elinehto palkkakaton aikaisessa NHL:ssä, etenkin jos joukkueen runko oli muuten iäkkäämpää ja kalliimpaa kuten Torontolla tuolloin oli.
 

depre

Jäsen
Suosikkijoukkue
Toronto Maple Leafs, FC Barcelona, Helsingin Joker
Löytyi sieltä nyt kuitenkin muun muuassa Steenia ja Colaiacovoa (jotka sattumalta matkasivat yhdessä St.Louisiin juuri ennen Burken tuloa joukkueen johtoon). Steen pelasi loistavan tulokaskauden Torontossa, mutta sen jälkeen sitten hiipui ennenkuin sai uralleen uutta nostetta St.Louisissa. Colaiacovostakin tuli todellinen NHL-pakki vasta Bluesiin saapumisen jälkeen. Vähän sama juttu Anton Stralmanin kanssa. Justin Pogge oli hyvä prospecti kanssa, mutta eipä siitäkään ikinä tullut mitään.

No ilman minkäänlaista prospektiosastoa on mahdotonta olla. Itse en Poggea koskaan pitänyt kovin isona lupauksena. Steen olisi hyödyllinen edelleen ja on iso harmi, että Alex meni Stempniak kaupassa. Steen oli erittäin onnistunut varaus ja mies ajettiin suhteellisen fiksusti sisään. Kärsivällisyys loppui pariin vaikeampaan kauteen. Colaiacovosta odotin paljon, Carlo pelasi kokoaan suurempaa peliä ja oli hyvä luistelija. Hyvä kirkollisen puolustajan alku, harmi vain että loukkaantumiset pilasivat monta hyvää kehitysvuotta Torontossa. 4-5 pakki NHL:ssä, ei runkopala koskaan. Stralman on hyvä kiekollinen puolustaja, mutta huonossa joukkueessa. Sen verran iso riski mies on omassa päässä. Kolmosparin kiekollinen puolustaja ja yv mies. Ei runkopelaaja myöskään. Ainostaan Steen oli lupauksena sitä tasoa, että olisi ollut pätevä osa voittavaa runkoa. Liikaa keskinkertaisuutta, samalla tavalla kuin aiemman sukupolven eli Antropovin ja Ponikarovskin aikaan.

Nyt on laajuuttaa ja hyviä myöhempien kierrosten poimintoja. Massaa mistä voi nousta NHL pelaajia. Ei tarpeeksi huippulupauksia vieläkään, mutta mukavasti laajuutta + halua kehittää pelaajia. Quinnin jälkeen ei ollut kuin yksittäisiä lupauksia. JFJ varasi hyvin ja sitä perua on mm. Reimer, Gunnarsson ja Kulemin. Harmi vain että mies muuten onnistui pilaamaan lähes kaiken mihin koski.
 

Bosco

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, Pittsburgh
Viime kaudelta siirtyi bonuksia tulevan vuoden cappiin muutamalla joukkueella:

Philadelphia Flyers: $1,402,500
Boston Bruins: $1,130,000
San Jose Sharks: $545,000
New York Rangers: $527,000
Detroit Red Wings: $450,000
Chicago Blackhawks: $100,000
Vancouver Canucks: $15,000
Calgary Flames: $10,000
 

Bosco

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, Pittsburgh
Ensi vuoden palkkakaton huhuillaan nousevan 5-8 miljoonaa nykyisestä, eli asettuvan sinne 69-72 millin paikkeille. Melkoista nousua siis taas tulossa, mutta toki pitää huomata, että tässä on vielä CBA-neuvottelut edessä ja saattavat aiheuttaa suuriakin muutoksia palkkakaton laskentatapaan. Eiköhän yksi suuri asia CBA-neuvotteluissa tule olemaan pelaajille menevän osuuden laskeminen 57%:sta lähemmäksi viittäkymppiä, kuten NBA:ssa ja NFL:ssa on tapahtunut.
 

Bosco

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, Pittsburgh

CptCannon

Jäsen
Suosikkijoukkue
Philadelphia Flyers, AC Oulu
Varmasti jokaisella GM:llä alkaa kuola valua molemmista suupielistä mikäli katto nousee 70 miljoonaan, sitten olisi cappitilaa signata Suter tai Parise, joillaki jopa molemmat! Myös nämä kakkos-korin UFA:t tyyliin Semin ja Carle saanevat myös melkoisesti extraa soppareihinsa mikäli katto kovinkin paljon nousee.
 

larzzon

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ukraina
->Bruinsin Chiarelli totesi kauden aikana pari kertaa, että hän uskoo capin laskevan tai pysyvän saman ja pelaa sen mukaan. Juuri tuon uuden työehtosopimuksen vuoksi. Perspektiivinä se, että vaikka Bruinsin Jacobs onkin yksi kauiten mukana olleista omistajista, seura perseili pahasti kun palkkakattoon siirryttiin. Silloin(kin) Beantownissa uskottiin, että palkkakatto olisi matalampi.
 

ndal88a

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooVee, Tampere
Tama pelaajien osuus, 57%, tuloista johtuu vain siita etta liigalla menee hyvin. Silloin aikaisemmin sovittiin etta aloitetaan 54 %:lla ja jos liigan tulot nousevat yli $3 miljardin, niin prosenttiosuus nousee 57:een. Jos viela Phoenix ja muutama muu seura siirretaan Kanadan puolelle, niin tulot rajahtavat kasille.
Kuitenkin nayttaa silta etta seurat haluaisivat pudottaa sen lahemmas 50%:ia, mutta mita pelaajien pitaisi saada, vapaa siirto-oikeus, Euroopan mallin mukaan?

JOL
 

DTremens

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, Red Wings, PattU, Wolves, Patriots
Bobby Macin twitteristä:

Saa nähdä paljonko sitten tippuu tuosta uuden CBA:n myötä.

Toivottavasti ja tuskin tippuu paljoa, niin paljon on isoja pitkiä sopimuksia monella joukkueella. Sensijaan alaraja pitäisi olla prosentuaalinen eikä kiinteä jolloin taloutensa kanssa painivien ei olisi "pakko" tehdä niin ylihintaisia sopimuksia ELC:n jälkeen pelkän potentiaalin perusteella. Työsulun jälkeen lattia oli kai 23 ja katto 39 miljoonaa eli hieman alle 60% katosta oli pakko käyttää, tällä kaudella prosentti oli jo 75. Kattohan kuitenkin nousee ja on noussut koska liigan tasolla menee hyvin. Toki omistajat haluavat pudottaa pelaajille menevää prosenttia tuloista ja aika näyttää millaiseen sopimukseen päästään.
 

Sateentekijä

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, Anaheim Ducks - pelaajista: Joe Sakic
Sanokaahan nyt joku, että mikä on asian laita tämän palkkakaton suhteen. Minkälaiset olisivat prosentit sille, että NHL:ää pelataan ensi kaudella? Siis suunnilleen arvioituna. Olisihan se kyllä ihan valtavan suuri katastrofi koko jääkiekolle, jos NHL:ssä olisi taas täysin turhanpäiväinen palkkakattokausi. Viime lock-out -kaudesta luulisi jengin olevan viisaampi, mutta isot pamput kun nyt aina riitelevät rahasta.

Onko kyse taas siitä, että NHL ja pelaajien yhdistys riitelevät jostain sopimuksista, yms. rahaskeidasta.

Ei auta kuin laittaa kädet ristiin ja toivoa, että sopu löytyy. Jääkiekko on kuitenkin kansainvälistynyt niin hyvin viime vuosina, että olisi säälittävää nähdä joku lok'autti.
 

Bosco

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, Pittsburgh
Olisihan se kyllä ihan valtavan suuri katastrofi koko jääkiekolle, jos NHL:ssä olisi taas täysin turhanpäiväinen palkkakattokausi.

Palkkakattokausi... Mielenkiintoinen termi. Eikös tässä jokainen kausi edellisen työsulun jälkeen ole ollut palkkakattokausi?

Ei kai siellä nyt riidellä loppupeleissä kovinkaan suurista asioista, jos vertaa edelliseen työsulkukauteen, jolloin NHL ajoi väkisin palkkakattoa mukaan. Nyt taitaa erimielisyydet liittyä tulonjakoon (liiga haluaa pelaajille menevää 57% pienemmäksi, ja luonnollisesti pelaajat vastustavat ajatusta), sopimusten pituuksiin (NHL varmaan haluaa kitkeä nämä pitkät ns. häntäsopimukset pois)... Kai siellä väännetään sitten lisäksi uudesta divisioonajaosta, joka aiemmin kaudella hylättiiin NHLPA:n toimesta. Osanotto Olympialaisiin on yksi esillä oleva kysymys, ja myös tuo escrow-systeemi. Ei nyt äkkisellään tule mieleen muita suuria kysymyksiä, jotka on nostettu esille näihin CBA-neuvotteluihin liittyen.
 

Sateentekijä

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, Anaheim Ducks - pelaajista: Joe Sakic
Palkkakattokausi... Mielenkiintoinen termi. Eikös tässä jokainen kausi edellisen työsulun jälkeen ole ollut palkkakattokausi?

;)

Joo joo, mitäköhän taas höpötin. Jotain muuta termiä tarkoitin, ei tullut kyllä ajateltua tämän sanan kohdalla mitään.

Työsulkukautta varmaankin tarkoitin... mistäköhän minä tuon palkkakaton tuohon nyt keksin. Menee niihin lukemattomini asioihin, joita ei voi tässä maailmassa ymmärtää. Liikaa erilaisia härpekkeitä varmaan päällä.

Eiköhän sitä änäriä kuitenkin ensi kaudellakin pelata, näin uskon ja toivon ja pidän sitä aika varmana... vaikka varjot ja synkät tuulet ovatkin nyt viime aikoina puhaltaneet.
 

Hejony

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, Suomi
Osanotto Olympialaisiin on yksi esillä oleva kysymys, ja myös tuo escrow-systeemi. Ei nyt äkkisellään tule mieleen muita suuria kysymyksiä, jotka on nostettu esille näihin CBA-neuvotteluihin liittyen.

Mikäs toi escrow-systeemi tarkalleen ottaen on?
 

Bosco

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, Pittsburgh
Mikäs toi escrow-systeemi tarkalleen ottaen on?

Lyhykäisyydessään: Pelaajien palkasta pidätetään tietty prosenttiosuus, joka sitten jaetaan pelaajille takaisin, jos liigan kokonaistulot ylittävät tietyn rajan. Mikäli liigan kokonaistulot jäävät tuon rajan alle, niin tuolla pelaajilta pidätetyllä escrow-osuudella katetaan tuo alijäämä.
 

Henkka

Jäsen
Suosikkijoukkue
Liiga, NHL, CHL, SHL
Itse en usko että mitään työsulkua tulee. NHL toimii nyt niin paljon terveemmällä pohjalla verrattuna aiempiin työtaisteluvuosiin. Kannattavaa bisnestä on turha pistää telakalle pienten viilaamisten takia.

Vielä kun se Phoenixin saavat siirrettyä jääkiekkoalueelle (Quebeciin toivottavasti), niin on taas yksi fanipohjallisesti mätä omena vähemmän.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös