Mitä lääkkeitä käytät, mitä sairauksia sairastat?

  • 28 373
  • 40

Ruutiveijari

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko
Henkilökohtainen aihe, mutta asiaa on usein sivuttu muissa keskusteluissa. Rymsteeraa siis lääkekaappi ja kaiva esiin epikriisit.

Aloitan itse.

Epilepsia. Sairastanut vuodesta 1993 lähtien, käyttänyt Trileptalia heti alusta lähtien ja toiminut erinomaisesti. Kohtaukset olleet täysin kurissa jo vuosikausia, lääkitystä ei kuitenkaan vielä ainakaan vähennellä.

Migreeni. Kohtauslääkkeenä Sumatriptan, otan noin parin viikon välein. Aiemmin oli pieniä kohtauksia lähes päivittäin, ne sain pois ruokavaliota muuttamalla. Nykyään on pari kertaa vuodessa aidosti paha kohtaus, aina aamuyöllä. Viimeeksi noin viikko sitten, jossa hupaisasti sain tuhottua kolme Sumatriptan 100mg tablettia oksentamalla aina lääkkeen ottamisen jälkeen. Ja kohtaushan ei minulla lopu aivan nopeasti jos lääkettä ei saa, muutaman kerran on esiapuun tullut päädyttyä.

Lisäksi löytyy Diapam 5mg tabletteja. Näitä menee yksi tai kaksi tablettia vuodessa, useimmiten lääkärikammon hoitoon. En varmaan kävisi koskaan lääkärissä ilman rauhoittavaa ja niidenkin kanssa olen aika raivostuttavan hermostunut potilas.
 

Trenchtown

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Henkilökohtainen aihe

On, mutta onneksi jokainen voi itse päättää, että kertooko vai ei.

Itse sairastan siis MS-tautia. Diagnoosin sain syksyllä -07.

Rebif 22 μg
Interferonibeeta-1a

Rebif on erittäin puhdas liukoinen proteiini, joka on täysin ihmisen elimistön tuottaman luonnollisen interferonibeetan kaltainen. Sen vaikutusmekanismia ei täysin tunneta, mutta se auttaa rajoittamaan MS-tautiin liittyviä keskushermoston vaurioita. Injektiona ihon alle kolme kertaa viikossa.

Cipralex 15 mg

SSRI-lääke, eli siis selektiivinen serotoniinin takaisinoton estäjä. Masennuslääke.

Opamox 30 mg, Tenox 20 mg

Bentsodiatsepiineja molemmat. Opamoxia syön tarvittaessa ahdistukseen ja yleiseen kiristykseen. Tenoxin otan illalla, jos tuntuu siltä, että uni ei ole tulossa. Opamox on kai pitkävaikutteisempi eikä väsytä niin helvetisti, kun taas Tenox toimii vain "vähän aikaa", mutta väsyttää todella julmetun paljon. Kumpaakin käytän vain, jos on todellinen tarve. Tuolla lailla toleranssi ei kasva, ainakaan niin nopeasti ja koukuttumisen vaara on minimoitu.

Sirdalud Retard 6 mg

Lihaksia rentouttava lääke, vaikuttava aine titsanidiini. Tämä on varmaankin terveillekin ihmisille ainakin jossain määrin tuttu lääke. Yleensä ihmisille määrätään 2 mg tai 4 mg tabletteja, mutta itselleni parempi ratkaisu on 6 mg depot-kapseli, joka on siis pitkävaikutteinen. Otan tarvittaessa, yleensä iltaisin spastisuuteen ja jäykkyyteen.

Stilnoct 10 mg

Nukahtamislääke, vaikuttava aine tsolpideemi. Käytän unettomuuden tai paremminkin nukahtamisvaikeuksien hoitoon. Pyrin mahdollisimman paljon käyttämään ns. ristiin Tenoxin kanssa, vaikka eivät sama lääke olekaan. Tämä auttaa säilyttämään tehoa molemmissa lääkkeissä. Tätäkin vain tarvittaessa.

Nexium 20 mg

Ns. protonipumpun estäjiin kuuluva lääke. Vähentää mahahapon muodostumista, vaikuttava aine esomepratsoli. Otan tarvittaessa, tätä on mulle määrätty, koska syön niin paljon lääkkeitä, ettei pakki tahdo kestää. Auttaa myös hyvin närästykseen.

Noiden lisäksi sitten kuussatasta buranaa pistosoireisiin -ja kipuihin.
 

TQoFE

Jäsen
Suosikkijoukkue
En gång IFK, alltid IFK, FREE SCHOLL!
Täällä ei käytetä kuin Finrexiniä ja Clotam 200 mg. Ensimmäistä (luonnollisesti) flunssaan ja toinen on vahvempi särkylääke, kuukautiskipuihin, sillä perusburanasta ei ole juuri lainkaan hyötyä. Ei sovi yhteen useamman alkoholiannoksen kanssa, alkaa pyöriä päässä. Lisäksi Metopram 10 mg on erittäin satunnaisessa käytössä, mulla kun ei ruoka pysy sisällä, jos on stressiä. Harvemmin vaan muistan ottaa.

Ja onhan tuolla kaapin perällä vähän kaikkea muutakin, mutta eivät ole käytössä. Kunhan pitävät seuraa käytössä oleville.
 

Leon

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, Stars, Panthers
Jossain Toisessa Ketjussa mainitsinkin sitkeästä olkapäävaivastani. Ihan kiva rundi. Työterkkari: Voltarenia ja kortisonipiikki. Työterkkari: lisää kortisonia, tällä kertaa ultralla ohjattuna, eri kohtaan. Työterkkari: fysioterapiaan. Työterkkari: ortopedille. Lisää kortisonia ultralla, jälleen eri kohtaan, Arcoxiaa, Panacodia ja lisää fysioterapiaa. Huomenna kontrolli ortopedillä. Kakkua pöytään, vaiva täyttää puoli vuotta. Menee kuulemma kahdessa vuodessa itsestään ohi. Tosin diagnoosi on muuttunut matkan varrella, samoin oireet. Lienee tavallista olkapäävaivoissa. Vanhuus ei tule yksin.

Panacod auttaa kyllä nukahtamaan, mutta särky herättää aamuyöstä takuuvarmasti. Ihan joka ilta ei kehtaa tuota napsia, kyllä sen iltatoimissa huomaa, että tarvitseeko vai ei. Ihmeen hyvin pääkoppa on kuitenkin kestänyt huonosti nukuttuja öitä, kun muuten asiat ovat hyvällä mallilla. En kyllä muista, milloin viimeksi nukuin koko yön putkeen.
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Allergiaa löytyy monenlaista. Kala-allergia on varsin vakava. Viimeksi erehdyin syömään kalaa kolmisen vuotta sitten. Tällöin otin omien valmistujaisjuhlieni jälkeen jääkaapista ruokaa, ja satuin ottamaan lihaliemestä tehdyn kastikkeen sijaan kalaliemestä tehtyä. Jonkin verran ehdin syödä, kunnes oireet iskivät. Anafylaktiset oireet tulivat, mutta shokkiin asti en onneksi joutunut. Hengenvaaraa ei ollut, mutta hyvin v-mäinen olo. Sain siskoltani antihistamiinitabletteja, jotka auttoivat. Tuon jälkeen hankin kaiken varalta Epipen-adrenaliinipiikin, joka voi pelastaa hengen, jos anafylaktinen shokki iskee. Onneksi en ole joutunut käyttämään tuota koskaan.

Siitepölyistä minua vaivaavat leppä ja erityisesti koivu. Näistä molempiin tarvitsen aina lääkettä. Tableteista käytän Telfastia ja aivan pahimpina kausina tarpeen mukaan Duactia. Silmiin menee Lecrolyniä, nenään Flixonasea ja mahdolliseen hengenahdistukseen Ventolinea. Nenäsumutetta käytän nykyään varsin harvoin, koska nenähuuhtelu on lääkäreiden ja omien kokemusteni perusteella huomattavasti tehokkaampi hoitomuoto. Joskus harvoin vanha kiinalainen lääketiede voi olla tehokkaampi, kuin länsimainen. Joskin jälkimmäinenkin on nykyään todennut suolaveden tehokkuuden allergian hoidossa.

Olen myös eläimille allerginen. Pahin allergisoija on kissa. Aina, kun vierailen paikassa, joissa minua allergisoivia otuksia on, otan yleensä melko lailla saman setin, kuin siitepölyihinkin. Duact + Lecrolyn + Flixonase tehoaa tähän vaivaan.
 

Gellner

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Migreeni. Kohtauslääkkeenä Sumatriptan, otan noin parin viikon välein. Aiemmin oli pieniä kohtauksia lähes päivittäin, ne sain pois ruokavaliota muuttamalla.

Menee vähän ohi aiheen, mutta olisi kiva kuulla tuosta ruokavalion muuttamisesta lisää. Hämärä muistikuva on, että olisit kertonut jossain muussa ketjussa asiasta, mutta enpä onnistuntu moista ketjua löytämään.

Ja sitten itse aiheeseen. Buranaa napsin noin kerran parissa viikossa hartisärkyihin. Imigramia vetelen noin kerran, pari kuukaudessa migreeniin. Auttaa ihan hyvin, harmi vain, että lääke väsyttää niin kovasti. Ylipäänsä lääkkeet vaikuttavat aika voimakkaasti, esimerkiksi Trenchtownin mainitsemaa Sirdaludia en voi käyttää edes pieninä annoksina, sillä simahdan samantien.
 

Ruutiveijari

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko
Menee vähän ohi aiheen, mutta olisi kiva kuulla tuosta ruokavalion muuttamisesta lisää. Hämärä muistikuva on, että olisit kertonut jossain muussa ketjussa asiasta, mutta enpä onnistuntu moista ketjua löytämään.
Taustalla siis migreeni, josta olen kärsinyt jo vuosikaupalla. Eteni kokoajan pahemmaksi, vuoden alussa piti ottaa viikottain useampi annos sumatriptania. Päätin, että en suostu elämääni joko kivussa tai lääkepöhnässä viettämään ja aloin tutkimaan vaihtoehtoja. Asiaa tutkittuani pääsyylliseksi paljastui E621, aromivahvenne. Useammassa keskustelussa ja artikkelissa siitä puhuttiin migreeniä aiheuttavana lisäaineena. Ja sitähän on todella monessa ruoassa. Joten leikkasin sen täysin pois mikä käytännössä tarkoitti punaisen lihan jättämistä pois ruokavaliosta sekä valmisruokien käytön karsimista.

Samalla lisäsin ruokavalioon todella reilusti kasviksia, välipaloina syön nykyään pääosin tomaatteja ja porkkanoita sekä banaaneja. Syön lihan tilalla paljon kalaa, leiväksi pelkkää täysjyvää. Vähensin suolaa ja rasvaa. Duunissa katsovat vinoon, kun muiden kanssa ei vedäkään sitä pasteijaa vaan on pussillinen kasviksia ja hedelmiä välipaloiksi.

Ja lopputulos on, että migreeniä on enää (pieniä kohtauksia, menee ohi puolikkaalla sumatriptanilla) kolmen - neljän viikon välein ja kokoajan harvenemaan päin. Energiaa on aivan eri tavalla, pahimmat migreenikohtaukset loppuneet oikeastaan täysin. Ja kuin teorian todisteeksi olen kahdesti erehtynyt syömään jotain ruokaa vasta myöhemmin tajuten, että siitä oli aromivahvennetta - ja saanut seuraavana yönä aivan helvetillisen migreenikohtauksen.
 
Viimeksi muokattu:

Teloch

Jäsen
Dr.House innostuisi varmaankin tavatessaan meikäläisen, sillä "this time it WAS Lupus." Viime vuoden alkupuolella monen asian summana tosiaan sitten tohtoritäti meni ja diagnosoi SLE:n. Mahdollisuushan tuohon on suomalaisella miehellä jotakuinkin lottovoiton luokkaa, joten taisi ne onnennumerot mennä tuohon. Ennemmin olisin ottanut rahat, mutta näillä mennään.

Tuon myötähän lääkekaappiin ilmestyi sen perinteisen Buranan lisäksi aikamoinen satsi kaikkea mystistä nappulaa, joista jokaisen tarkoituksestakaan en sen suuremmin ole selvillä. Tärkeimmät murkulat lienee CellCept-solusalpaajat, jotka estävät immuunijärjestelmääni tuhoamasta toimivia soluja. Viime vuoden kohtaus (ei tule parempaakaan suomennosta mieleen "flare":lle) oli viittä vaille tuhota molemmat munuaiseni, joten tässä valossa voisin jopa sanoa, että ensi kesäksi suunniteltu lääkkeitten vähentäminen/pois jättäminen jännittää - eikä edes sellaisella mukavalla tavalla. Minähän en ala mitään venttiiliä kropassani kantelemaan jos tuon takia käy ns. kylmät munuaisten suhteen.

Muita nappuloita sitten on mm. Furesis, eli nesteenpoistaja joka avittelee noitten vajakkimulukkujen toimintaa. Ei ole estänyt nesteen kertymistä päähän kuitenkaan. Medrol-merkkistä kortisonia menee nykyään pienoinen 4mg annos päivässä. Tätä kautta nivelet eivät särje ihan niin paljoa kuin täysin ilman. Satsi lienee aika vakiintunut tuohon määrään. Nexium-vatsansuojalääkettä kuuluu myös päivän lääkevalioon. Tarkoitus hämärän peitossa. Cardace ja Escor pitävät koko paletista johtuvaa kohonnutta verenpainetta kurissa. Apurin-Hexal on ilmeisesti myös niveliä avittamaan, tarkoitus tämänkin kohdalla hieman hakusessa. Syödään kun on käsketty. Kaleorid paikkailee puutteellisia kalium-arvoja ja Natriumbikarbonaatti tekee mitä tekee - nyt täytyy myöntää ettei ole pienintäkään käryä. Sen muistan että viimeisimpien kontrollitulosten pohjalta lääkäri käski aloittaa kyseisen aineen kanssa vehtaamisen uudestaan.

Noiden pakollisten lisäksi piti sitten vielä heittää Buranat menemään ja korvata ne Panadolilla/Panacodilla, kun ilmeisesti Buranan vaikuttava ainesosa ei sointunut yhteen solusalpaajien kanssa. Eipä tuolla kaiketi muuta mielenkiintoista olekaan, tähän asti kuitenkin kaikki oli varmasti lukijalle kaikin puolin jännittävää. Eespäin, sano.
 

Derby

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP, NJ Devils
Sepram 20 mg masennukseen, tennareita ja imovanea nukkumiseen.
 

kiljander

Jäsen
Suosikkijoukkue
Espoo. Susijengi. LAL. UTA. SoJy.
Burana (1kpl, 400 tai 600 mg)

Päänsärkyyn keskimäärin kerran kahdessa viikossa.
 

Teloch

Jäsen
Eikös tuo ole soodaa tai oikeastaan ruokasoodaa?

Millainen sairaus tuo lupus on? Eleletkö ihan normaalia elämää sairauden ohella?

Soodaahan se taitaa olla, näin kun wikistä lunttaa yleisen sivistystason pettäessä. Käyttötarkoitus on tosiaan jäänyt hieman hämärän peittoon, mutta kaipa nuo valkotakkiset tietävät mitä tekevät. Ainakin toivon niin.

Mitä itse lupukseen tulee, tautihan tosiaan pistää immuunijärjestelmän rullaamaan ylikierroksilla, jolloin keho alkaa tuhoamaan tervettä kudosta, luullen niitä virus/bakteeri-pohjaiseksi tavaraksi. Käsittääkseni ko. toiminta kohdistuu yleisimmin munuaisiin, mutta saattaa iskeä mihin tahansa elimistöön, aina aivoja myöten. Omalla kohdalla homma saatiin suht vikkelällä aikataululla kontrolliin ja tällä hetkellä oikeastaan ainoat vaikutukset ovat nivelsärky (lähinnä) käsissä, sekä sairastuminen jotakuinkin jokaiseen Porin alueelle eksyvään tautiin, kun lääkitys kerran alentaa immuunijärjestelmän toimintaa. Näin ollen vaikutus normaaliin elämiseen on varsin minimissään tällä hetkellä. Saa nähdä sitten tosiaan ensi kesän tapahtumat kun lääkitys koitetaan poistaa.

Tokihan sitten lupus voi pistää myös ns. isompaa silmään ja paukauttaa uudestaan lääkityksestä huolimattakin. Tämä on puheitten perusteella ollut sellaista fifty-sixty -tason juttua. Jokunen kuukausi sitten puhuin lupusta sairastavan henkilön kanssa, jolla oli ensimmäinen ja viimeinen kohtaus ollut rapiat 30 vuotta sitten, eli välttämättä tulevaisuus ei sen kummempia tuo tullessaan. Parannuskeinoa sairauteen tosin ei ole löydetty vajaan 20 vuoden tutkimustyöllä, joten eiköhän tämä homma takaraivossa jyllää aina hautaan asti. Häiritä sen ei passaa antaa, kun ei sille mitään voikaan.
 

ms.qvist

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, Хокейний Клуб Донбас
Diagnosoituja mt-ongelmia löytyy kaksi kappaletta, kaksisuuntainen mielialahäiriö sekä epävakaa persoonallisuus - rajatilapersoona (mikä ei mielestäni pidä paikkaansa.) Lisäksi on autoimmuunisairaus, joka pysyy kontrollissa ruokavaliolla. Selän kanssa on myös ongelmia - lanne- ja rintarangassa, mutta ne eivät tahtia juurikaan haittaa.

Lääkitys on seuraava, päivittäin nautittavat:

-absenor depot 4*300 mg iltaisin, maniaa estämään.
-lamictal 2*50 mg päivällä, estämään kaksisuuntaisen mielialahäiriön masennusjaksoja.
-zyprexa 1*5 mg iltaisin rauhoittamaan oloa.

Tarvittaessa menee sitten seuraavia lääkkeitä:

-truxal 1*25 mg, jännittyneisyyden ja ylikiihotustilojen hoitoon.
-temesta 1 mg, rauhoittamaan oloa ja ahdistusta, tarvittaessa myös iltaisin nautittuna ennen nukkumaan menoa jos muu lääkitys ei rauhoita riittävästi, jotta olo tasaantuisi.

Truxalia ja temestaa tulee otettua hyvin harvakseltaan, etenkin temestaa koska en halua jäädä siihen enää toistamiseen koukkuun.

vlad.
 

tty_01

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Vuonna 2001 syksyllä tuli diabetes, samana vuonna jolloin aloitin yliopistossa opinnot. Heti opintojen alussa ~viikko sairaalassa. Jotenkin tuntui, että se oli muille paljon isompi asia kuin mulle: en mitään tälle asialle voi, joten sen kanssa on vain elettävä. Mutta sukulaiset sitten huolestuivat enemmän, osin diabeteksesta vallalla olevien väärien mielikuvien takia. Tosiasia kuitenkin on, että ei tämäkään tauti niin vaikeasti hoidettava ole. Tosin ilman insuliinia se on kanttuvei muutamassa päivässä...

Eli hoitonahan on seuraava:
Pitkävaikutteinen insuliini Lantus, lyhytvaikutteisena (syömisen yhteydessä) Novorapid, lisäksi kolesteroliarvot olivat liian ylhäällä (5) diabeetikolle, joten siihen simvastatiinia.

Lisäksi sitten luonnollisesti päänsärkyyn tms. käytettävät burana/ibusal jne.

T: 6-10 pistosta päivässä pistävä.
 

Jeepeli

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Islanders
Jotenkin tuntui, että se oli muille paljon isompi asia kuin mulle: en mitään tälle asialle voi, joten sen kanssa on vain elettävä. Mutta sukulaiset sitten huolestuivat enemmän, osin diabeteksesta vallalla olevien väärien mielikuvien takia. Tosiasia kuitenkin on, että ei tämäkään tauti niin vaikeasti hoidettava ole. Tosin ilman insuliinia se on kanttuvei muutamassa päivässä...

Tutulle kuullostaa. Itselle diagnosoitiin ykköstyypin diabetes parisen vuotta sitten. Sokerit olivat terveydenhoitajalle mennessä päälle 28 ja ketoaineet tapissa. Hoitaja sanoi ensin, että mittaria ei ole kalibroitu mutta palasi hetken päästä säikähtäänenä takaisin ja kertoi, että kyllä mittari on kunnossa. Sitä sitten useampi hoitaja ja pari lekuria ihmetteli, kun kerroin, että olo on ihan ok, lukuunottamatta jumalatonta janoa, joka ei häviä vaikka järven joisi. Viikko osastolla ja kotiin. Sukulaiset ja kaverin oli todella huolissaan ja osa itkuakin väänsi, itse en osannut asiasta kummempaa stressiä ottaa, eipähän tarvitse enää kertausharjoituksissa käydä ja verottajakin on mukavampi.

Lääkkeitä menee näin:

Levemir: Pitkävaikutteinen insuliini aamulla ja illalla
Humalog: Pikainsuliini ruokailuiden yhteydessä
Simvastatin 40mg & Lipanthyl 200mg: Liian korkeaan kolesteroliin
Cardace 5mg: Korkeaan verenpaineeseen

Nuo kolesteroli ja verenpainelääkkeet on määrätty luultavasti "normi-ihmistä" helpommin, johtuen diabeteksesta ja kovasta sukurasitteesta. Kolesteroli on nykyään kevyesti alle sen 5, joten jotain hyötyä lääkkeistä on, toki ruokailutottumuksetkin ovat muuttuneet aikalailla.

Muuten ei kyllä tule muuta kuin buranaa syötyä, sitäkin vain harvoin krapulassa.
 

Schadowan

Jäsen
Vuonna 2001 syksyllä tuli diabetes, samana vuonna jolloin aloitin yliopistossa opinnot. Heti opintojen alussa ~viikko sairaalassa. Jotenkin tuntui, että se oli muille paljon isompi asia kuin mulle: en mitään tälle asialle voi, joten sen kanssa on vain elettävä. Mutta sukulaiset sitten huolestuivat enemmän, osin diabeteksesta vallalla olevien väärien mielikuvien takia. Tosiasia kuitenkin on, että ei tämäkään tauti niin vaikeasti hoidettava ole. Tosin ilman insuliinia se on kanttuvei muutamassa päivässä...

Eli hoitonahan on seuraava:
Pitkävaikutteinen insuliini Lantus, lyhytvaikutteisena (syömisen yhteydessä) Novorapid, lisäksi kolesteroliarvot olivat liian ylhäällä (5) diabeetikolle, joten siihen simvastatiinia.

Lisäksi sitten luonnollisesti päänsärkyyn tms. käytettävät burana/ibusal jne.

T: 6-10 pistosta päivässä pistävä.

Mites kun sulla tuo tauti todettiin, niin olivatko sokerit kuinka korkealla? Ja kehottivatko lääkärit heti aloittamaan insuliinin käytön? Yksi läheinen ihminen sairastui diabetekseen tuossa 2008 keväällä ja on nyt taistellut lääkäreiden kanssa yli vuoden verran tuosta insuliinin käytöstä. Eli hän ei suostu inskaa käyttämään (pitkävaikutteista kerran päivässä tällä hetkellä ottaa), vaan yrittää hiilarittoman ruokavalion avulla pitää sokerit matalalla. Se on onnistunut aika hyvin, sillä sokerit pyörii noin 9-14 välillä (diagnoosin aikaan sokeri oli melkein 30). Pikainsuliinia kun käyttää, niin sokeri laskee alas, mutta nousee sitten nopeammin ylös, joskus jopa 20 paikkeille. Lääkärit pitivät häntä ihan hulluna alussa kun ei heti alkanut pistämään itseään, mutta ovat nyt ottaneet sanoja takaisin aika tavalla.

Pointtina lähinnä se, että miksei myös ykköstyypin diabeetikot voisi kokeilla ruokavalion avulla laskea ensiksi sokereita ja jatkaa niin pitkään kuin oma kroppa tuottaa vielä edes jonkin verran insuliinia. Jotenkin ihmetyttää se meininki, että syödään ja pistetään, ja joskus sokerit tipahtaa liian alas, sitten hotkitaan nopeasti sokeria kroppaan ja sitten sokerilukema on taas 20, sitten taas pistetään. Lisäksi ihmetyttää myös se, että diabeetikoille tarjoillaan esim. lentokoneessa vaaleaa leipää, pastaa, perunaa jne. Mikä järki? Vedetään väkisin sitä leipää ja muuta hiilaria jotta päästään pistämään. Kannattaisko ehkä vähentää sitä turhaa hiilarin vetämistä (ainakin lyhyitä hiilareita) ja sitä kautta insuliinin käyttöä. Onhan siinä ihokin hajalla kun pistää niin monta kertaa päivässä. Tietysti on niitäkin, joilla sokerit nousee ilman mitään syömistä, mutta lähinnä tarkoitan näitä tuoreita diabeetikkoja, joilla on ehkä vielä jotain insuliinintuotantoa omassa kropassa.
 

tty_01

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Mites kun sulla tuo tauti todettiin, niin olivatko sokerit kuinka korkealla? Ja kehottivatko lääkärit heti aloittamaan insuliinin käytön?

Pointtina lähinnä se, että miksei myös ykköstyypin diabeetikot voisi kokeilla ruokavalion avulla laskea ensiksi sokereita ja jatkaa niin pitkään kuin oma kroppa tuottaa vielä edes jonkin verran insuliinia. Jotenkin ihmetyttää se meininki, että syödään ja pistetään, ja joskus sokerit tipahtaa liian alas, sitten hotkitaan nopeasti sokeria kroppaan ja sitten sokerilukema on taas 20, sitten taas pistetään. Lisäksi ihmetyttää myös se, että diabeetikoille tarjoillaan esim. lentokoneessa vaaleaa leipää, pastaa, perunaa jne. Mikä järki? Vedetään väkisin sitä leipää ja muuta hiilaria jotta päästään pistämään. Kannattaisko ehkä vähentää sitä turhaa hiilarin vetämistä (ainakin lyhyitä hiilareita) ja sitä kautta insuliinin käyttöä. Onhan siinä ihokin hajalla kun pistää niin monta kertaa päivässä. Tietysti on niitäkin, joilla sokerit nousee ilman mitään syömistä, mutta lähinnä tarkoitan näitä tuoreita diabeetikkoja, joilla on ehkä vielä jotain insuliinintuotantoa omassa kropassa.

Sokerit oli ~15 muistaakseni silloin, kun ensimmäistä kertaa sokerit mitattiin. Omaa insuliinintuotantoahan vielä oli silloin jäljellä, joten jonkinlaisessa tasapainossa tuo sokeri pysyi, vaikka janohan sitä koko ajan oli. Insuliinin käyttö nimenomaan pistoksina tuli heti, enkä sitä kyseenalaistanut. Tuo hommahan aloitetaan sairaalassa ja siellä katsotaan tuon noin viikon aikana, miten paljon tuota pitkävaikutteista insuliinia vaaditaan. Määrä vaihtelee henkilöstä riippuen ja nyt kun oma insuliinintuotanto on loppunut, niin tuon pitkävaikutteisen insuliinin tarve on noin 2.5 -kertaistunut tuosta alkuvaiheesta. Tähän insuliinin määrään ei kovinkaan paljoa voi itse vaikuttaa ja tätä on aina pistettävä (liikunta toki vähentää tämänkin tarvetta)

Ruokavaliolla sokerien pitäminen kurissa olisi ollut mulle henkilökohtaisesti liian vaikeaa, sillä haluan syödä riisiä, perunaa ja leipää jne. ns. tavallista ruokaa, jota olen tottunut syömään. Tämä on jokaisen oma päätös. Jos joku haluaa muuttaa koko ruokavalionsa diabeteksen takia, niin siitä vaan. Suosituksenahan on syödä monipuolisesti ja terveellisesti. Eli rasvoja pois, hiilihydraattien tulisi olla hitaasti sulavia, "pitkiä" (eli leipä mieluiten ruisleipää jne.) Tätä kautta pyritään nimenomaan siihen tasaiseen sokeritasapainoon koko päivän aikana. Syy, miksi tuota hiilaritonta vaihtoehtoa ei enempää käytetä on aika yksinkertainen (omasta mielestäni): se muuttaisi liikaa ruokavaliota suurimmalta osalta diabeetikkoja ja hoitotulokset olisivat huonompia, kun lipsumisia tuosta ruokavaliosta tulisi enemmän. Insuliinintuotantohan loppuu viimeistään parin vuoden sisällä sairastumisesta, jonka jälkeen on pakko aloittaa tuon pikainsuliinin pistäminen, jos aikoo mitään hiilihydraattipitoista ruokaa syödä. Mulle ei tosin ehdotettu mitään vähähiilihydraattista vaihtoehtoa, vaan sanottiin, että normaalin ruuan syöminen käy ihan hyvin, kunhan vain huolehtii tuosta pistospuolesta.

Tottahan tuo on, että sokerit voivat vaihdella paljonkin päivän mittaan, mutta yleensä se todellakin johtuu väärästä insuliinimäärästä suhteessa syötyyn hiilihydraattimäärään. Itselläkin on on vaikeuksia joskus päättää, että paljonkohan nyt tulisi pistää, kun eteen lyödään lautanen ruokaa, jonka koostumuksen suunnilleen tietää, mutta painon joutuu arvaamaan. Ja yleensähän siinä käy sitten niin, että insuliinia tulee pistettyä liian vähän, koska haluaa ottaa varman päälle ja välttää sokereiden liian alhaalle menemisen. Myöhemmin asia sitten täytyy korjata pistämällä lisää insuliinia.

Hiilihydraatittoman ruuan tilaaminen matkustaessa on vaikeaa, sillä käytännössä annoksia, joissa on vain kokolihaa ja kasviksia ei ole juurikaan tarjolla. Eli mullakin matkat menee kahvia tai sokerittomia juomia juodessa. Jos en siis halua pistää ja mitata sokereita.

Tämäkin on sellainen tauti, että mitään yleispätevää hoito-ohjetta ei oikeastaan ole, vaan jokaisen on itse päätettävä, miten haluaa tautiaan hoitaa. Lopputuloksen tulisi olla se, joka ratkaisee onko hoito hyvää vai ei.

Tulipas pitkä viesti ja enemmänkin olisi voinut kirjoittaa, mutta nyt aloitan sokeritason laskemisen ottamalla muutaman pullon kaljaa ennen saunaan menoa. Ja ehkä muutaman sen jälkeenkin. Mutta tosiaan liikaa alkoholia ei voi nauttia tätä tautia sairastaessa, mullakin enimmäisannos sairastumisen jälkeen on ollut 6 pulloa/päivä ja enintään muutaman kerran kuussa. Mitäään halua kontrollin katoamiseen ei ole, sillä en halua, että sokereiden lasku liiallisen alkoholin nauttimisen jälkeen vie tajun.
 

ipaz

Jäsen
Antibioottikuuri taisi olla viimeksi 10 vuotta sitten ja silloin oli viimeksi kova kuume, a-virus. Tämän jälkeen ei ole kuume ipazia kiusannut. Krapulassa en periaatteesta särkylääkkeitä syö, sillä itseaiheutettu kipu pitää kestää. Ja ei tämä pääkään ole särkenyt vuosikausiin niin paljoa että olisi jaksanut lähteä apteekista lääkkeitä hakemaan. Lihakset kolottavat silloin tällöin, mutta eikös se niin mene että "sillä se paranee millä on tullutkin", eli kovalla työnteolla tai hyvällä salitreenillä.

Voiko Rennietä sanoa lääkkeeksi? Sitä tuli kaksi kpl kesällä kerran otettua... "Lääkekaapissa" ei taida tällä hetkellä olla muuta kun laastaria.
 

Sir von Aulis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jääkiekko
Somnoria unettomuuteen ja Sirdaludia sekä Voltarenia kuurina aina toisinaan lihasten rentouttamiseen, lukkoon meinaavat toisinaan mennä.

Antibioottikuureja enkä särkylääkkeitä ala erittelemään, tuossapa nuo tärkeimmät.

Ja jotenkin nolottaa asia myöntää, mutta toisaalta pakko oli turvautua noihin, kun elämä alkoi tuntua turhan vaikealta, ettei unta saanut millään, ja joskus menee hartiat niin lukkoon, ettei päätä voi kääntää. Toisena vaihtoehtona kuljetaan sitten pää kenollaan koska se on ainoa asento, joka pitää kivun loitolla. Silloin on pakko ottaa Sirdalud ja Voltaren yhtäaikaa. Tosin sitten hetken päästä ollaankin unten mailla mutta silti olo helpottaa.

Joku viksu saattais sanoa, että mikset sitten ota relaksanttia, jos uni ei tule? No, ei niitä suoranaisesti siihen tarkoitukseen olla tehty, joten parempi olla käyttämättä niitä, jos uni ei tule.
 

Gagne

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kaikenlaiset pörröiset maskotit, kahdella.
Rotanmyrkkyä eli Marevan Fortea on mennyt joulusta 2004 42 mg/viikko. F5-geenifiba kun meinaa seisauttaa veret, eli tulppariskiä tuolla pienennetään. Ei sitä massiivista molemminpuoleista keuhkoveritulppaa toistamiseen kait kukaan halua kokeilla.
 

Iker

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Tässä kun tuota puolisonkin lääkekaappia ja kaikenmaailman nappeja ja särkyjä katselee, olen ihan tyytyväinen ettei ole vaivoja jotka kiusaisivat ja tarvitsisivat säännöllistä lääkitystä.

Keskimäärin pärjään vuoden yhdellä laatikollisella buranaa, siinä minun lääkitykseni.
 

Viljuri

Jäsen
Yritän välttää sitä buranaakin, jos vaikka vaikuttaisivat tehoon, kun kipulääkkeitä sitten oikeasti tarvitsisi. Lääkiksen kavereiden kanssa juteltuani tiedän uskomukseni vääräksi, mutta parempi siltikin.

Toki kun noidannuoli aina syksyisin iskee, niin viikon kärsimisen jälkeen on otettava jotakin kipulääkettä ja lihasrelaksanttia, ei se näköjään enää mene pelkästään liikunnalla pois.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös