Mainos

Venäjän juniorikiekkoilu

  • 18 645
  • 33

Ihmeilja

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, Venäjä, Atlant, Ak Bars
Venäläisistä vielä vähän juttua...

En sanoisi, että Vojnovin siirtyminen AHLaan oli huono ratkaisu... Hän on pelannut jo kaksi kautta Venäjällä ja kausi, pari AHLssa voi tuoda monipuolisuutta hänen peliinsä, kun ovat kuitenkin aika erilaisia sarjoja. Yleensä on kyllä totta, että Vojnov ei ole yhtään parempi, kuin viime vuonna. Ei pelaa mitenkään ihmeellisesti.
HFn väärin scouttaama Gontsharov on ollut todella näyttävä puolustaja. Vojnovkin omaa jopa paremman hyökkäyspään potentiaalin, mutta häneltä todella puuttuu sitä yritystä. Hyvä pelaaja Vojnovista kuitenkin vielä tulee.

Filatov on pelannut aika omituisessa roolissa, kolmosen sentterinä(mitä olen pelejä katsellut, vaikka ilmoitetussa rosterissa on ollut kolmosen vasen laita), eivätkä hänen ketjukaverinsa ole häntä kunnolla ruokkineet, tai huomioineet. Filatoville ei ole paljoa syötelty ja kun hänelle syötetään, ovat syötöt olleet ns. mahdottomia.
Filatov on sen sijaan itse näköjään keskittynyt lähinnä syöttelyyn keskialueella, eikä edes oikein kuljeta kiekkoa. Maaleja on tullut aika mukavasti rooliin nähden, mutta yleensä pelaaminen ei ole erikoisen näköistä. Vähän Mogilnymainen ilme hänen pelillään siis.

Kugryshev on ollut QMJHLssa todella hyvä tällä kaudella ja kyllä hänen pelinsäkin ihan mukavan näköistä on. Kugryshev kuljettaa kiekkoa hyvin ja pelaa näyttävästi, tosin hieman itsekkäästi.
Evgeni Grachev on ollut positiivinen yllätys. En odottanut häneltä mitään, mutta pelaa hyvää turnausta. Hyvä kolmos-sentteri tulevaisuuden maajoukkueille.
Venäjä ottanee kuitenkin pronssia, mikä on tällä joukkueella hyvä saavutus. Venäjä palannee ensi vuonna todella kovaksi joukkueeksi kolmen vuoden tauon jälkeen.
Ensimmäinen heikko vuosi oli seurausta 87-ikäluokan materiaalin kapeudesta. Viime vuonna joukkue oli vähintään edellisen vuoden tasolla, vaikka 88-ikäluokan toiseksi paras pelaaja puuttuikin kokoonpanosta loukkaantumisen vuoksi.

Tänä vuonna Venäjä on pärjännyt siitä huolimatta, että ikäluokan parhaat pelaajat, Cherepanov ja Bashkirovin veljekset ollaan menetetty.
Filatovinkin peli olisi ollut varmasti eri näköistä, jos hän olisi pelannut Cherepanovin kanssa ykkösketjussa. Viime vuonna Filatov pelasi oman tasoistensa ukkojen kanssa ykkösessä, mikä nosti hänen tasoaan silloin.

Mikäli mitään radikaalia miestappiota ei seuraavan vuoden aikana tule, Venäjä on todella vahva ensi vuonna. Ehkä ykkösessä nähdään viime keväältä tuttu Filatov - Loktionov - Petrov, mikäli Filatov ei vielä ole NHLssa merkittävässä roolissa.
Petrov on näissä kisoissa pelannut hyvin ne "molemmat" vaihdot, kun Nemchinov on hänet uskaltanut kentälle päästää. On ollut yllättävän pienessä roolissa nelosketjussa, vaikka pelaakin Pervaya-liigassa.
Pieni yllätys lienee myös AHLssa pelaavan Mayorovin jääminen joukkueen ulkopuolelle.

Ensi vuonna näillä:

Filatov - Loktionov - Petrov
Kulikov - Vojnov

Kugryshev - Chernov - Lazarev
Chudinov - Orlov

Kabanov - Grachev - Ostapchuk
Golovkov - Seleznev

Kuchin - Barbashev - Kitsyn


Niin Suomella, kuin Venäjälläkin seuraavat kolme vuotta tulevat olemaan vahvoja.
 
Viimeksi muokattu:
Suosikkijoukkue
Venäjä, Lokomotiv Jaroslavl
En sanoisi, että Vojnovin siirtyminen AHLaan oli huono ratkaisu... Hän on pelannut jo kaksi kautta Venäjällä ja kausi, pari AHLssa voi tuoda monipuolisuutta hänen peliinsä, kun ovat kuitenkin aika erilaisia sarjoja.
Tuo on vanha kulunut virsi. Historia on näyttänyt, että siirtyminen alle parikymppisenä Pohjois-Amerikkaan ei tuo mitään hyvää venäläisten pelaajien kehitykseen. Tämä on lähes sääntö. Voinov ei ole kehittynyt yhtään vuoden takaiseen verrattuna, mikä on aika huolestuttavaa 18-vuotiaalle puolustajalle. Viime vuonna Voinov oli Filatovin tavoin ehkä parempi kuin tänä vuonna.

Venäjällä on nyt sellainen buumi, että parhaat nuoret pelaajat haluavat siirtyä Pohjois-Amerikkaan mahdollisimman aikaisin. Tämä on koskenut erityisesti ikäluokkia 1988-1990. Tässä välissä oli ajanjakso, jolloin parhaat lupaukset (Frolov, Semin, Zherdev, Ovetshkin, Malkin) jäivät pelaamaan Venäjälle siihen asti, että täyttivät 20 vuotta. Nämä pelaajat kehittyivät kaikki joko tähdiksi tai supertähdiksi. 1990-ikäluokan parhaiden Pohjois-Amerikkaan siirtyneiden pelaajien (Filatov, Loktionov, Voinov, Kugryshev, Kulikov, Korostin) tilanne ei näytä yhtä hyvältä. Monet Venäjälle jääneet vähemmän lupaavat pelaajat ovat menneet heistä vuodessa ohi, kuten yhdessä pelannut ketju Klopov-Kljukin-Dadonov, tai puolustaja Gontsharov.

Mielestäni kyseessä on venäläisen kiekon kannalta vakava ongelma. Venäjän kiekkopiirien tulisi keksiä keino, jolla pitää parhaat junioripelaajat maassa vähintään 20-vuotiaaksi. Venäjän pelaajian kasvatusjärjestelmä ja harjoitusmenetelmät ovat paremmat kuin Pohjois-Amerikassa. Parhaiden pelaajien on vartuttava tämän järjestelmän alaisuudessa vähintään parikymppiseksi asti. Uudet Ovetshkinit ja Malkinit voivat tulla vain venäläisestä systeemistä. Kanadan juniorisarjoista heitä ei takuuvarmasti tule kehittymään yhtään kappaletta.

Venäläisten tulisi takoa järkeä näiden agenttien ja scouttien harhaanjohtamille pelaajille vaikkapa entisten venäläisten CHL-pelaajien kautta. He puhukoot heille järkeä päähän. CHL on venäläisten pelaajien hautausmaa, eikä AHL ole juuri parempi vaihtoehto. Jos pelaaja on kehittynyt venäläisessä systeemissä 7-vuotiaasta alkaen, niin siirtyminen kokonaan toisenlaiseen peli- ja harjoittelukulttuuriin viimeisessä tärkeässä kehitysvaiheessa (16-19-vuotiaana) on pelaajalle usein kohtalokasta. Juuri silloin kun pelaajan tekninen ja fyysinen suorituskyky pitäisi muokata huippuunsa, hän siirtyykin kokonaan toisenlaisiin olosuhteisiin, jossa vaatimustaso laskee entiseen verrattuna. Tarvitseeko meidän edes ihmetellä, miksi CHL on venäläisten pelaajien "hautausmaa"?

Venäläisen kiekkoilun vahvuus voi perustua vain pelaajien ylivoimaiseen taitoon, jota hiotaan poikkeuksellisin valmennusmetodein. Pohjoisamerikkalaisessa systeemisissä venäläisille tyypillisiä taitoja ei pyritä kehittämään samalla intensiteetillä eikä samoilla keinoilla kuin Venäjällä. Pohjois-Amerikan maat kykenevät ammentamaan huippupelaajia valtavista massoistaan. Sekä Kanadassa että USA:ssa on liki kymmenen kertaa enemmän rekisteröityjä pelaajia kuin Venäjällä. Venäjä voi kilpailla pohjoisamerikkalaisia vastaan vain, jos sen kasvatusjärjestelmä on näitä parempi. Mitään muuta tapaa huipulla pysymiseen ei ole olemassa.

Mitä tapahtuu silloin, jos Venäjän lahjakkaimmat juniorit lähes säännönmukaisesti siirtyvät Pohjois-Amerikkaan kaikista ratkaisevimmassa kehitysvaiheessa? Venäjän kiekkoilu ei kykene enää kehittämään huippupelaajia entiseen tahtiin, eikä Venäjä enää kykene kilpailemaan Kanadan kanssa huipputasolla. 1990-ikäluokan parhaiden pelaajien kehitys Pohjois-Amerikassa on huolestuttava esimerkki tästä.

16-18 -vuotiaat pelaajat ovat usein liian nuoria ymmärtämään omaa parastaan. Amerikkalaista kulttuuria ihaillaan TV-tarjonnan vuoksi edelleen Venäjällä varsinkin nuorison keskuudessa. Pelaajat uskovat hyväuskoisesti NHL-agenttien ja scouttien vakuuttelut, että siirtyminen Kanadan juniorisarjaan on "nopein tie NHL:ään", vaikka tämä väittämä on kerta toisensa jälkeen todistettu sekä venäläisten että muiden eurooppalaisten tapauksessa vääräksi. Siirtyminen Kanadan junioreihin ei ole venäläisille "nopein tie NHL:ään" eikä paras tapa kehittyä pelaajana, vaan pelaaminen ja harjoitteleminen Venäjän omissa sarjoissa ja järjestelmässä. Tästä meillä on paljon esimerkkejä.

Otan esimerkin myös Tshekin kiekkoilusta. Tshekki hallitsi kansainvälistä jääkiekkoa 1990-luvun lopussa ja 2000-luvun alussa. Tshekin voidaan sanoa olleen paras eurooppalainen kiekkomaa 1990-luvun puolivälistä 2000-luvun puoliväliin asti, eli noin vuosikymmenen ajan. Tämän jälkeen Tshekin kiekkoilun taso näytti jopa romahtavan hyvin nopeasti. Mitä tapahtui? 2000-luvun alusta asti Tshekin parhaat junioripelaajat ovat lähes pääsääntöisesti siirtyneet pelaamaan Kanadan juniorisarjoihin. Tämä romahdutti Tshekin oman juniorisarjan tason ja heijastui negatiivisesti myös miesten sarjaan. Samalla Pohjois-Amerikkaan siirtyneet tshekit eivät ole kehittyneet kuten olisi voinut odottaa, vaan he ovat jääneet tasolle jossa heistä ei ole ratkaisemaan kansainvälisiä otteluita. Kukaan heistä ei noussut samalle tasolle, kuin Tshekin omista sarjoista huipulle noussut vanhempi sukupolvi (Hasek, Jagr, Reichel, Holik, Elias, Rucinsky, Havlat, Kaberle, Hamrlik, Straka, Kubina, Spacek, Hejduk, Lang jne.). Tshekin U20-maajoukkueen peli on myös ollut viimeisissä MM-kisoissa surullista katsottavaa. Tshekki kokoaa joukkueensa tätä nykyä melkein kokonaisuudessaan Kanadan juniorisarjoista, eikä maa ole kyennyt tosissaan kamppailemaan mitaleista enää vuosiin. Välillä maa kävi U20-tasolla jopa B-sarjassa, jos muistan oikein. Vielä 2000-luvun taitteessa Tshekki voitti kaksi perättäistä nuorten MM-kultaa.

Pidän lähes traagisena, jos kaksi seuraavaa venäläistä superlupausta Kabanov tai Alijev lähtee Pohjois-Amerikkaan ennen kuin täyttää 19. Toivon mukaan Pohjois-Amerikkaan siirtyneiden 1990-ikäluokan pelaajien regressiosta seuraa edes yksi hyvä asia, eli että se toimii varoittavana esimerkkinä nuoremmille ikäluokille. Ehkä yksi syy sille, miksi Venäjä sai pidettyä vähän vanhemmat huippulahjakkuudet (Ovetshkin, Malkin, Semin, Zherdev, Frolov, myös Kovaltshuk) vähän pidempään on se, että 2000-luvun alussa oli vielä hyvin muistissa 1990-luvun ja 2000-luvun taitteen lukuisat huonot esimerkit venäläispelaajien kehityksestä CHL:ssä. Jos nuo esimerkit ovat alkaneet unohtua, niin 1990-ikäluokan myötä tulee taas uusia tilalle. Toinen mahdollinen syy tälle lienee se, että Venäjän sarjan taso oli 2000-luvun alussa huonompi kuin nyt, jolloin nuorille pelaajille oli tarjolla enemmän jääaikaa. Tämä saattoi vaikuttaa siihen, miksi samanlaista ryntäystä Kanadaan ei ollut silloin kuin nyt.
 
Viimeksi muokattu:

heikkik

Jäsen
Suosikkijoukkue
Avalanche, LA Kings
Ensi vuonna näillä:
...
Gontsharov - Vojnov

Jos tarkoitat näissä kisoissa esiintynyttä Gontsharovia, niin hän on -89, eikä voi pelata ensi vuoden kisoissa. Enkä usko Voinovinkaan olevan ensi vuonna käytettävissä. Jollei NHL kutsu vielä ensi kaudella, niin en tiedä päästääkö Kings häntä toisen kerran turnaukseen.
 

heikkik

Jäsen
Suosikkijoukkue
Avalanche, LA Kings
... Tässä välissä oli ajanjakso, jolloin parhaat lupaukset (Frolov, Semin, Zherdev, Ovetshkin, Malkin) jäivät pelaamaan Venäjälle siihen asti, että täyttivät 20 vuotta. Nämä pelaajat kehittyivät kaikki joko tähdiksi tai supertähdiksi. 1990-ikäluokan parhaiden Pohjois-Amerikkaan siirtyneiden pelaajien (Filatov, Loktionov, Voinov, Kugryshev, Kulikov, Korostin) tilanne ei näytä yhtä hyvältä. ...

Muuten olen tekstistä paljolti samaa mieltä, mutta kuusikon Filatov, Loktionov, Voinov, Kugryshev, Kulikov, Korostin vertaaminen viisikkoon Frolov, Semin, Zherdev, Ovetshkin, Malkin ei ole reilua. Ainoastaan Filatov on lähellekään yhtä lahjakas kuin kuin tuo tähtiviisikko, joista kaksi viimeksimainittua ovat aivan poikkeuslahjakkuuksia.
 

Fawkes

Jäsen
Suosikkijoukkue
Steelers, Man United
Voinoville olisi ollut tarjolla isohko rooli Traktor Tsheljabinskissa, mutta ilmeisesti agentin houkutusten perusteella valitsi mieluummin AHL:n.
En tiedä mikä on totuus kulissien takana, mutta Voinov ei kyllä mitenkään suoranaisesti AHL:ää valinnut. Siirtyi ensin vaan P-Amerikkaan, ja sitten harjoitusleirin jälkeen hänet sijoitettiin Manchesteriin. Jos olisi ollut harjoitusleirillä vähemmän valmis, olisi varmaan sijoitettu Moncton Wildcatsiin eli junnusarjaan. Näin kuvittelisin. Ja mitä tulee Voinoviin yleisesti, niin en tiedä kuinka hän oli vuosi sitten, mutta ei hän näissä kisoissa mielestäni mitenkään erityisen huono ollut. Kanada-pelissä ei ollut kieltämättä parhaimmillaan, ainakin siinä Espositon av-maalissa Voinov taisi olla se pakki joka sekoili viivalla. Ja ilmeisesti oli mukana tuossa lopun romahduksessa. Mutta kyllä hän kiekon kanssa aika rauhallisesti touhusi eikä kyllä mitenkään voi sanoa, että hän olisi ollut huonoimpia pakkeja Venäjältä. Sinänsä uskon kyllä TOJ:ta kun hän sanoo, että venäläisten olisi parempi pysyä kotimaassaan vähintään 20-vuotiaaksi. Mutta vähän yli nuo väitteet silti menevät, tai sanotaanko että niistä paistaa liian selvästi läpi se venäjärakkaus.
 
Suosikkijoukkue
Venäjä, Lokomotiv Jaroslavl
Muuten olen tekstistä paljolti samaa mieltä, mutta kuusikon Filatov, Loktionov, Voinov, Kugryshev, Kulikov, Korostin vertaaminen viisikkoon Frolov, Semin, Zherdev, Ovetshkin, Malkin ei ole reilua. Ainoastaan Filatov on lähellekään yhtä lahjakas kuin kuin tuo tähtiviisikko, joista kaksi viimeksimainittua ovat aivan poikkeuslahjakkuuksia.
En tarkoittanut verrata 1990-syntyneiden kuusikon taitoja suoraan tuon superviisikon (johon voi lisätä myös Kovaltshukin) taitoihin, vaan lähinnä hain sitä, että parhaat venäläispelaajat ovat tällä vuosikymmenellä pelanneet Venäjällä parikymppisiksi. Kovaltshuk toki siirtyi NHL:ään jo 18-vuotiaana, mutta hän tosiaan siirtyi suoraan NHL:ään ilman farmi- tai juniorisarjoissa käyntiä.

Kovaltshukin kohdalla voisi myös kysyä, että miten hänen kehitykseensä olisi vaikuttanut yksi ylimääräinen kausi Venäjällä.
 
Suosikkijoukkue
Venäjä, Lokomotiv Jaroslavl
En tiedä mikä on totuus kulissien takana, mutta Voinov ei kyllä mitenkään suoranaisesti AHL:ää valinnut. Siirtyi ensin vaan P-Amerikkaan, ja sitten harjoitusleirin jälkeen hänet sijoitettiin Manchesteriin. Jos olisi ollut harjoitusleirillä vähemmän valmis, olisi varmaan sijoitettu Moncton Wildcatsiin eli junnusarjaan. Näin kuvittelisin.
Voinoville olisi ollut paikka myös Traktor Tsheljabinskin kuuden eniten pelaavan puolustajan joukossa, mikä olisi tiennyt vähintään 15 minuutin peliaikaa ottelua kohti kovassa KHL-liigassa. Hänen roolinsa olisi ollut Traktorissa samankaltainen kuin Maksim Gontsharovin rooli on ZSKA:ssa. Jos seurasit Venäjän pelejä tässä turnauksessa niin näit millaiseksi pelaajaksi Gontsharov on kehittynyt vuodessa pelattuaan koko kauden ajan vakiovaihtoja ZSKA:n kovassa joukkueessa. Vielä vuosi sitten Gontsharov ei mahtunut mukaan Venäjän U20-joukkueeseen, joten kehitys on ollut nopeaa.

Itse uskon että Voinov olisi kehittynyt paremmin Venäjällä kuin AHL:ssä. KHL:ssä pelin tempo ja vaatimustaso nousevat korkeammalle kuin AHL:ssä (älä anna pienen kaukalon hämätä tempon suhteen!). Myös harjoittelu on KHL:ssä monipuolisempaa ja taitopainotteisempaa kuin AHL:ssä.

Uskon että sinullakin on intressi nähdä Voinovin kehittyvän niin hyväksi pelaajaksi kuin mahdollista. Sama intressi pitäisi olla myös LA Kingseillä, mutta ilmeisesti siellä ei ymmärretä ja tiedetä (tai haluta tietää) nuorten venäläispelaajien kehityshistoriaa Pohjois-Amerikassa viimeisen 20 vuoden ajalta. Kyllä Voinov voi edelleen kehittyä hyväksi NHL-puolustajaksi myös AHL:ssä, tätä en kiellä. Pelkään vain, että hänen kohdallaan se viimeinen silaus jäi näkemättä, joka olisi ehkä nähty jos hän olisi pelannut Traktorissa vielä vuoden tai pari.

Tässä ei ole tarkoitus väheksyä Pohjois-Amerikan kasvatusmetodeja. Ne ovat erilaisia kuin Venäjällä, ja viime vuodet ovat minusta selvästi näyttäneet, etteivät ne sovellu venäläisille pelaajille yhtä hyvin kuin venäläiset kasvatusmetodit.

Ja mitä tulee Voinoviin yleisesti, niin en tiedä kuinka hän oli vuosi sitten, mutta ei hän näissä kisoissa mielestäni mitenkään erityisen huono ollut.
En kritisoi Voinovia siksi että hän olisi ollut huono. Hän oli Venäjän toiseksi, kolmanneksi tai neljänneksi paras puolustaja (riippuen kai vähän mitä pelejä katsoi). Viime vuonna hän oli kuitenkin Venäjän paras puolustaja, eikä pelillinen taso tässä turnauksessa yltänyt edellisen turnauksen tasolle. Etkö sinäkin ole sitä mieltä, että puolustajan pitäisi pelata paremmin 18-vuotiaana kuin 17-vuotiaana? Pelkästään tätä turnausta katsomalla 17-vuotias Slava Voinov oli parempi jääkiekkoilija kuin 18-vuotias Slava Voinov.
 

Ihmeilja

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, Venäjä, Atlant, Ak Bars
Näin on Jags, en lähde väittämään tuossa vastaan. CHL on on tuottanut pitkän listan lupaavia pelaajia, joista kukaan ei ole lunastanut lupauksia.
Nyt kuitenkin, kun mietitään 90-ikäluokan tähtiä, Filatovia ja Vojnovia, niin molemmat pelaavat AHLssa, eivät junioreissa. Etenkin Filatov, joka olisi jäänyt täksi kaudeksi muuten paikoilleen Pervaya-liigaan, hyötyy varmasti kokemuksesta aikuisten sarjassa, joka on huomattavasti kovempi, kuin kahden edelliskauden sarja.
Filatov saa AHLssa mukavasti peliaikaa ja saa kokemusta aikuisten sarjasta. Hän on mielestäni pelannut yli odotusten tällä kaudella, tai ainakin vähintään täyttänyt odotukset.

Venäjä on kuitenkin varmasti paras kehitysalusta nuorelle pelaajalle, jos vain saa mahdollisuuden pelata. Nämä 90-ikäluokan pelaajat ovat kuitenkin tasoltaan heikompia, kuin 80-luvun puolivälissä syntyneet huiput ja kun Venäjän pääsarja on vielä vahvistunut, ei näillä ole asiaa muualle, kuin junnuihin.
Sanoisin, että mitään suuria menetyksiä Venäjälle ei voi tulla, vaikka Loktionov, Grachev, Kugryshev ja Ostapchuk siirtyivätkin pohjois-amerikkaan(CHLaan). Ostapchukilla ei ole edes varausta, mutta tämän kauden jälkeen varmasti on.
Kaikki nuo pelaajat ovat kuitenkin sellaisia, ei edes toisen rivin, vaan kolmannen rivin pelaajia, joista vain Kugryshev omaa lähes 100% varmuuden kehittyä NHLn pelaajaksi.
Venäjälle jäädessään heillä olisi kestänyt 3-5 vuotta ennen, kuin olisivat vakiinnuttaneet paikkansa KHLssa ja ehkä heistä olisi kehittynyt hyvätasoisia KHL-jyriä.
Venäjällä ei KHLssa erityisesti arvosteta nuoria pelaajia. Vähän sama meininki, kuin Chicagon miesten hallinoimassa Ilveksessä, mutta Ilveksellä on se etu, että Chicagon miehet lähtevät pois tämän kauden jälkeen.

Heikkiklle kiitos huomautuksesta. Korjaan vielä ehdottamani kokoonpanon.
 

Fawkes

Jäsen
Suosikkijoukkue
Steelers, Man United
Olisiko niin, että nuorien venäläisten halukkuuteen siirtyä P-Amerikkaan mahdollisimman aikaisin, vaikuttaa epävarmuus siitä, että jos nyt ei lähde, niin välttämättä myöhemmin ei enää päästetä lähtemään. Onhan näitä aika paljon ollut näitä tapauksia jossa seura ja ettei jopa valtio (armeija) ole yrittänyt pakottaa nuorta pelaajaa jäämään Venäjälle. Esim. Malkinilla ei kai loppuen lopuksi tuo siirto mennyt ihan ilman ongelmia. Ja jos oikein muistan niin jotainhan Venäjän liiga näissä Filatovin ja Voinovinkin siirroissa yritti estellä.

EDIT. Filatov on päässyt jo pelaamaan NHL:ssä. Mahdollisesti pääsee pelaamaan lisää ennen kauden loppua. Vastaavasti Voinov on saanut paljon peliaikaa AHL:ssa ja on joukkueensa eniten pisteitä tehnyt puolustaja. On saanut paljon kehuja ja pelannut hyvin. Joten ei varmaan ihan hirveästi häntä tällä hetkellä kaduta, että lähti jo tässä vaiheessa P-Amerikkaan.
 

Ihmeilja

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, Venäjä, Atlant, Ak Bars
Kovaltshukin kohdalla voisi myös kysyä, että miten hänen kehitykseensä olisi vaikuttanut yksi ylimääräinen kausi Venäjällä.

Ai Vysshaya liigassa yksi lisäkausi Iljalle? Tuskin olisi ainakaan paremmaksi tullut. Jos hän olisi pelannut yhden kauden RSLaa, olisi joutunut luultavasti pieneen rooliin. Kyllä minusta Kovalchukin kehitys ja pelimahdollisuudet ovat olleet täydellisiä. Nykyään hänelle voisi toivoa kuitenkin parempia ketjukavereita.

Tosiaan, jos Vojnov olisi pelannut tämän kauden Traktorin ykkös-, tai kakkosparissa, niin tuskin se hänelle haitaksi olisi ollut. Voisin sanoa, että vaikea sanoa, mutta yksi kausi pidempään Venäjällä olisi voinut olla hyväksi.
AHL olisi ollut edessä kuitenkin seuraavalla kaudella, eikä hän ole huonosti pelannut AHLssakaan tällä kaudella, päin vastoin.
Voi olla, että saa AHLssa pelata kiekollisemmassa roolissa, kuin KHLssa, viitaten kahden edelliskauden kiikaritehoihin.
 
Suosikkijoukkue
Venäjä, Lokomotiv Jaroslavl
Olisiko niin, että nuorien venäläisten halukkuuteen siirtyä P-Amerikkaan mahdollisimman aikaisin, vaikuttaa epävarmuus siitä, että jos nyt ei lähde, niin välttämättä myöhemmin ei enää päästetä lähtemään. Onhan näitä aika paljon ollut näitä tapauksia jossa seura ja ettei jopa valtio (armeija) ole yrittänyt pakottaa nuorta pelaajaa jäämään Venäjälle. Esim. Malkinilla ei kai loppuen lopuksi tuo siirto mennyt ihan ilman ongelmia. Ja jos oikein muistan niin jotainhan Venäjän liiga näissä Filatovin ja Voinovinkin siirroissa yritti estellä.
Kukaan ei voi Venäjällä pakottaa pelaajaa jäämään maahan. Ei millään verukkeella, se ei yksinkertaisesti ole mahdollista. Malkinin siirrossa ole "ongelmia" lähinnä siksi, että hänellä oli voimassaoleva sopimus Magnitogorskin kanssa. Toisella supertähdellä Ovetshkinilla ei ollut enää sopparia Dynamon kanssa, kun hän siirtyi Washingtoniin. Hänen siirrossaan ei ei siksi esiintynyt mitään "ongelmia", vaan Dynamo päästi hänet menemään ilman pulinoita.

Filatovilla ja Voinovilla oli heidän seurojensa mukaan voimassaoleva sopimus, eli estelyt johtuivat samasta asiasta kuin Malkinin tapauksessa. Filatovin tapauksessa suurin motiivi siirtyä oli hänen itsensä mukaan se, että hän ei saanut ZSKA:ssa peliaikaa.
 
Suosikkijoukkue
Venäjä, Lokomotiv Jaroslavl
Nyt kuitenkin, kun mietitään 90-ikäluokan tähtiä, Filatovia ja Vojnovia, niin molemmat pelaavat AHLssa, eivät junioreissa.
Huomasit varmaan että kirjoitin sekä CHL:ssä että AHL:stä. Kumpikaan niistä ei ole viimeisen kahden vuosikymmenen valossa hyvä kehitysympäristö alle 20-vuotiaalle venäläispelaajalle.

Etenkin Filatov, joka olisi jäänyt täksi kaudeksi muuten paikoilleen Pervaya-liigaan, hyötyy varmasti kokemuksesta aikuisten sarjassa, joka on huomattavasti kovempi, kuin kahden edelliskauden sarja.
Filatovin ongelma oli hänen seuransa ZSKA. Seuralla on laaja materiaali sekä puolustuksessa että hyökkäyksessä. Ruotsin EHT-joukkueen ykkösketjun hyökkääjä Mika Hannula pelaa ZSKA:n nelosketjussa. Filatovilla ei ollut tällä kaudella mitään mahdollisuuksia lunastaa paikkaa tuossa kokoonpanossa.

Filatovin tapaisten esimerkkien vuoksi Venäjällä pitäisi kehittää systeemi, jossa nuorille pelaajille annettaisiin suuremmat vapaudet päättää omasta seurastaan. En jaksa uskoa etteikö Filatov olisi pärjännyt missään KHL-seurassa tällä kaudella. Onhan tuo tehnyt maalin jo NHL:ssäkin ja pelannut hyvin AHL:ssä. Joku keino täytyy löytää, jolla Filatovin kaltaiset pelaajat pidetään Venäjällä riittävän pitkään.

Venäjä on kuitenkin varmasti paras kehitysalusta nuorelle pelaajalle, jos vain saa mahdollisuuden pelata. Nämä 90-ikäluokan pelaajat ovat kuitenkin tasoltaan heikompia, kuin 80-luvun puolivälissä syntyneet huiput ja kun Venäjän pääsarja on vielä vahvistunut, ei näillä ole asiaa muualle, kuin junnuihin.
Mielestäni Visshaja liiga (2. korkein taso) on nuorelle venäläispelaajalle parempi kasvualusta kuin Kanadan junioriliiga. En voi korostaa liikaa harjoittelun merkitystä pelaajan uran tässä vaiheessa. Harjoittelu on Visshaja -liigassa yhtä intensiivistä ja kovaa kuin KHL:ssä. Minusta pelaajan täytyy Venäjällä käydä harjoittelurutiini läpi alusta loppuun, jotta lopullinen potentiaali saavutetaan. Tämäm rutiinin vaihtaminen toisenlaiseen järjestelmään (oli se sitten AHL tai CHL, ehkä jopa NHL) liian aikaisessa vaiheessa ei ole hyväksi pelaajan kehitykselle.

Sanoisin, että mitään suuria menetyksiä Venäjälle ei voi tulla, vaikka Loktionov, Grachev, Kugryshev ja Ostapchuk siirtyivätkin pohjois-amerikkaan(CHLaan). Ostapchukilla ei ole edes varausta, mutta tämän kauden jälkeen varmasti on.
Nämä kaverit ovat 1990-ikäluokan parhaita pelaajia. Jos lähes kymmenen yhden ainoan ikäluokan lupaavinta pelaajaa siirtyy kerralla ympäristöön, jossa heidän kehityksensä pelaajina ei ole yhtä hyvä kuin aiemmin, niin kyllä sillä on iso vaikutus Venäjän jääkiekkoon. Näin varsinkin silloin, jos tästä tulee trendi myös 1991, 1992 jne. ikäluokkien kohdalla.

Venäjälle jäädessään heillä olisi kestänyt 3-5 vuotta ennen, kuin olisivat vakiinnuttaneet paikkansa KHLssa ja ehkä heistä olisi kehittynyt hyvätasoisia KHL-jyriä.
Myös "hyvätasoinen KHL-jyrä" on parempi kuin uusi Denis Shvidki. Muistatko vielä Denis Shvidkin? Loistava lahjakkuus Jaroslavlista, mukana U20-kisoissa jo 16-vuotiaana, lähti sitten CHL:ään, eikä miehestä ole juuri sen koommin kuultu. Kun näistä "shvidkeistä" kehittyisi edes uusia Aleksei Tereshenkoja tai Danis Zaripoveja sen sijaan, että häipyvät kokonaan kiekkotaivaalta.

Venäjällä ei KHLssa erityisesti arvosteta nuoria pelaajia.
Tässä olet oikeassa. KHL on laiminlyönyt nuorten pelaajien kehityksen. Liigassa pelaa liikaa keskitason ulkomaalaisia, joiden takia nuorille ei jää riittävästi peliaikaa.
 
Suosikkijoukkue
Venäjä, Lokomotiv Jaroslavl
Ai Vysshaya liigassa yksi lisäkausi Iljalle? Tuskin olisi ainakaan paremmaksi tullut. Jos hän olisi pelannut yhden kauden RSLaa, olisi joutunut luultavasti pieneen rooliin.
Eiköhän Iljalle olisi löytynyt paikka RSL:ssä isossa roolissa jo 18-vuotiaana. Olihan tuo lähellä voittaa Vuoden tulokkaan tittelin myös NHL:ssä.

Kyllä minusta Kovalchukin kehitys ja pelimahdollisuudet ovat olleet täydellisiä. Nykyään hänelle voisi toivoa kuitenkin parempia ketjukavereita.
Eivät aivan täydellisiä. Onhan tuo eliittipelaaja, mutta kun eväitä olisi olla maailman paras...

AHL olisi ollut edessä kuitenkin seuraavalla kaudella, eikä hän ole huonosti pelannut AHLssakaan tällä kaudella, päin vastoin.
Voi olla, että saa AHLssa pelata kiekollisemmassa roolissa, kuin KHLssa, viitaten kahden edelliskauden kiikaritehoihin.
Minusta sillä ei ole tässä yhteydessä niinkään merkitystä pelaako "hyvin" tai "huonosti". Myös Dimitri Nabokov pelasi loistavasti CHL:ssä, jossa häntä kutsuttiin Venäjän Gretzkyksi. Aleksandr Voltshkov ja Ivan Novoseltsev ovat entisiä CHL-supertähtiä, joiden tähti sammui heti junioriuran jälkeen. Myös AHL on täynnä "hyvin pelaavia" pelaajia, jotka eivät menesty NHL:ssä.

Ratkaiseva juttu on ympäristö, joka tarjoaa parhaat mahdollisuudet kehittymiseen. Voinov olisi saattanut olla ajoittain ongelmissa KHL:n vauhdin ja taitotason kanssa, mutta samalla pelaaminen ja harjoittelu olisi ollut kehittävämpää kuin AHL:ssa.
 
Viimeksi muokattu:

Ihmeilja

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, Venäjä, Atlant, Ak Bars

Kukas tämä herrasmies mahtaa olla? Haluaisitko kertoa hänestä lisää? Tuli ensimmäisen kerran vastaan tuo nimi.

Schvidki on kyllä tuttu pelaaja, mutta silloin, kun hän loisti junnuna, olin noin 13-vuotias, enkä seurannut näitä vielä kovin tarkkaan.
Teen tästä kohta tarkemman listan noista Venäjän flopanneista lupauksista, joita on todella paljon.
 

Fawkes

Jäsen
Suosikkijoukkue
Steelers, Man United
Filatovilla ja Voinovilla oli heidän seurojensa mukaan voimassaoleva sopimus, eli estelyt johtuivat samasta asiasta kuin Malkinin tapauksessa.
Ehkä tämä johtaa juuri siihen, että venäläispelaajat tahtovat lähteä P-Amerikkaan ennen kuin he joutuvat tekemään pitkiä ammattilaissopimuksia venäläisten ammattilaisseurojen kanssa. Ja on myös helpompaa lähteä nuorena, ennen kuin heistä ehtii tulla tähtiä kotimaassaan jolloin todennäköisyys sille, että venäläisseura yrittää blokata siirron kasvaa. Suomalaisilla ja ruotsalaisilla ei ole tätä ongelmaa, kun näiden maiden seurajoukkueet eivät estele pelaajiensa siirtymistä NHL:ään.
 
Suosikkijoukkue
Venäjä, Lokomotiv Jaroslavl
Kukas tämä herrasmies mahtaa olla? Haluaisitko kertoa hänestä lisää? Tuli ensimmäisen kerran vastaan tuo nimi.
En ole nähnyt Galijevin pelaavan, mutta HFBoardsin venäläisen jääkiekon "gurut" puhuvat hänestä samaan tyyliin kuin Kabanovista. Kannattaa käydä kyselemässä siellä tarkemmin.

EDIT: Kyseessä on siis Galijev, ei Alijev.
 
Suosikkijoukkue
Venäjä, Lokomotiv Jaroslavl
Ehkä tämä johtaa juuri siihen, että venäläispelaajat tahtovat lähteä P-Amerikkaan ennen kuin he joutuvat tekemään pitkiä ammattilaissopimuksia venäläisten ammattilaisseurojen kanssa.
Filatovin ja Voinovin tapauksessa kyse ei ollut tästä. Jos muistan oikein niin molemmilla oli nykyistä sopimusta jäljellä vuosi, jonka jälkeen he olisivat olleet vapaita siirtymään Pohjois-Amerikkaan niin halutessaan.

Ja on myös helpompaa lähteä nuorena, ennen kuin heistä ehtii tulla tähtiä kotimaassaan jolloin todennäköisyys sille, että venäläisseura yrittää blokata siirron kasvaa.
Venäläisseurat eivät tietääkseni ole koskaan yrittäneet blokata sopimuksettoman pelaajan siirtymistä NHL:ään. Sopimuksen alaisten pelaajien siirtymisen blokkausyrityksiä pidän erittäin ymmärrettävinä, mutta kuten todettua, ei Venäjällä ole mitään sellaista voimaa joka pitäisi yhtään ihmistä väkisin Venäjän rajojen sisäpuolella. Jokainen voi hankkia passin ja ostaa lentolipun näin halutessaan.
 

eagle

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, Pittsburgh
Eivät aivan täydellisiä. Onhan tuo eliittipelaaja, mutta kun eväitä olisi olla maailman paras...

Jos vakavissasi uskot että Kovaltsukin uran suurin ongelma on ollut lähtö liian nuorena P-Amerikkaan, niin onnea vaan valitsemallasi tiellä...aika pitkään olet sitä kyllä jaksanutkin.

Voisi tietenkin kysyä, että miten esim. Ovetshkinin kehitykseen vaikutti, kun lähti alle 20-vuotiaana P-Amerikkaan, ehkäpä vielä 5-10 vuotta Venäjällä olisi tuonut uralle selvää lisäpotkua, kuten vaikkapa Sushinkille suhteessa Morozoviin, eikun... ehkäpä oikeasti kyse on enemmän yksilöistä, kuin siitä että pelaako P-Amerikassa vai Venäjällä. Toisille sopii, toisille ei. Taisi tuosta Radulovistakin ihan kohtalainen pelaaja tulla, vaikka lähti "tuhoamaan" itseään QMJHL:n.

Venäläisseurat eivät tietääkseni ole koskaan yrittäneet blokata sopimuksettoman pelaajan siirtymistä NHL:ään. Sopimuksen alaisten pelaajien siirtymisen blokkausyrityksiä pidän erittäin ymmärrettävinä, mutta kuten todettua, ei Venäjällä ole mitään sellaista voimaa joka pitäisi yhtään ihmistä väkisin Venäjän rajojen sisäpuolella. Jokainen voi hankkia passin ja ostaa lentolipun näin halutessaan.

Malkin itse totesi, että hänet oli lähes pakotettu sopimukseen ja luvattu vielä kun allekirjoitti, että saisi lähteä NHL:n seuraavalla kaudella, jos haluaa. Siitä huolimatta vietiin passi häneltä ja todettiinkin että "et saa lähteä", vaikka toisin oli luvattu. Oli sopimus tai ei, niin aika merkillistä tekemistä, jos luvataan toista ja tehdään täysin toista. Joukkue oli siis takavarikoinut Malkinin passin hänen olleessaan vielä Venäjällä, Suomessa sai vasta passin "pakon edessä" itselleen.
 

Fawkes

Jäsen
Suosikkijoukkue
Steelers, Man United
Filatovin ja Voinovin tapauksessa kyse ei ollut tästä. Jos muistan oikein niin molemmilla oli nykyistä sopimusta jäljellä vuosi, jonka jälkeen he olisivat olleet vapaita siirtymään Pohjois-Amerikkaan niin halutessaan.
Ok, asia selvä.

Venäläisseurat eivät tietääkseni ole koskaan yrittäneet blokata sopimuksettoman pelaajan siirtymistä NHL:ään. Sopimuksen alaisten pelaajien siirtymisen blokkausyrityksiä pidän erittäin ymmärrettävinä, mutta kuten todettua, ei Venäjällä ole mitään sellaista voimaa joka pitäisi yhtään ihmistä väkisin Venäjän rajojen sisäpuolella. Jokainen voi hankkia passin ja ostaa lentolipun näin halutessaan.
Suomella ja Ruotsilla on ainakin ennen ollut se siirtosopimus NHL:n kanssa. Sen takia Suomesta ja Ruotsista on pelaaja voinut vaivattomasti siirtyä P-Amerikkaan vaikka olisikin ollut voimassa oleva sopimus suomalaisen tai ruotsalaisen seuran kanssa. Venäjä ei tunnetusti tässä systeemissä ole ollut mukana, joten sen takia sieltä on ollut vaikeampi siirtyä. Tämän takia myös NHL-seurat ovat nykyään varovaisempia varaamaan venäläispelaajia kuin ennen. Esim LA Kings varmisti jo ennen Voinovin ja Loktionovin varaamista, että molemmat siirtyvät saman tien P-Amerikkaan heidän organisaatioon. Pelkona oli juuri se, että jos he eivät siirry saman tien, niin eivät siirry ehkä koskaan. Mutta käsittääkseni tämä siirtosopimus IIHF:n ja NHL:n välillä päättyi eikä uutta ole tulossa? Vai olenko missannut jotain?
 

Ihmeilja

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, Venäjä, Atlant, Ak Bars
En ole nähnyt Galijevin pelaavan, mutta HFBoardsin venäläisen jääkiekon "gurut" puhuvat hänestä samaan tyyliin kuin Kabanovista. Kannattaa käydä kyselemässä siellä tarkemmin.

EDIT: Kyseessä on siis Galijev, ei Alijev.

Kyseessä on siis Stanislav Galijev, joka on 92-syntynyt(googletin). Venäjällä on aika älytön tuo 92-ikäluokka. Siellä on lähes kymmenkunta pelaajaa, jotka voivat tulla varatuksi ensimmäisellä kierroksella. Vuoden 2010 draft, kun vielä tulee sisältämään Maxim Kitsynin, tulee jo top 5 joukossa olemaan kaksi venäläistä; Kabanov ja Kitsyn. Myöskin Sergei Barbashev saattaa mahtua top 10 joukkoon. Galijev on vielä outo pelaaja, joten en lähde arvelemaan hänen sijoitustaan, mutta jos siinä olisi neljäs top 10 varaus.
Galijev on hfboardsin mukaan pelaamassa tällä kaudella P-Amerikan juniorisarjassa erinomaista kautta. :)


Nyt listaan näitä flopanneita lupauksia. Otan listaan vain NHLaan varatut pelaajat, koska ennen draft-ikää flopanneista minulla ei juurikaan ole tietoa. Täydentäkää, jos jotain puuttuu.

Lähden vuodesta 95 eteenpäin ja listaan aluksi vain hyökkääjät. Aiempina vuosina uran epäonnistumisen syyt olivat erityyppisiä, kuin tästä eteenpäin.


95 draft:

Dmitri Nabokov C/R - 19(varausnumero)
Taitava ja iso sentteri Nabokov onkin siinä mielessä erikoinen tapaus, että hän pelasi parhaan kautensa 17-vuotiaana Venäjällä. Jo seuraava kausi Venäjällä oli heikompi. Hän pelasi vain yhden kauden CHLaa, joten tuona aikana, etenkin kun kausi sujui erinomaisesti, hän tuskin ehti kovin paljoa mennä taaksepäin kehityksessä, vaikka olikin kummallinen ratkaisu Chicagolta laittaa hänet junnuihin parin vahvan aikuistensarja-kauden jälkeen. Selittämättömästi Nabokov ei koskaan pelannut farmissa, eikä NHLssa sillä tasolla, mille hänellä näytti olevan edellytyksiä. Väläytteli ajoittain, mutta oli vastapainoksi pitkiä aikoja tehottomana ja näkymättömänä.
Nobokov tahkosi kolme kautta(20-22 vuotiaana) farmissa, pelaten myös NHLaa, muttei kehittynyt tuona aikana lainkaan. Asiaa ei varmaan auttanut sekään, että hänet treidattiin heti ensimmäisen kauden jälkeen. Hyljittiinkö Chicagossa tuolloinkin eurooppalaisia?

Pavel Smirnov VLH/R - 46
Smirnovia on usein pidetty hyvänä esimerkkinä pelaajasta, joka on "tuhoutunut" CHLssa, mutta statseja katsomalla kehitys on pysähtynyt jo 17-vuotiaana, ennen CHLaan lähtöä. Näitä varauksia tulee aina silloin tällöin, jotka ovat loistaneet 15-16-vuotiaana, mutta eivät koskaan kehity jonkun tietyn vaiheen yli. Smirnov ei ollut kovin hyvä ensimmäisellä CHL-kaudellaan, mutta oli parantanut toiselle kaudelleen.


96 draft:

Alexandre Volchkov OLH/L - 4
Volchkov oli erittäin lupaavan tuntuinen pelaaja, varmaan voisi sanoa, että ei paljon köyhemmän miehen Kovalchuk, isokokoinen ja taitava maalintekijä. Huonona puolena oli todella huono asenne. Hyvä kausi CHLssa hämäsi amerikkalaiset scoutit ja he yliarvioivat Volchkovin täysin. Kun venäläinen pelaa ennen draftia CHLssa, tulee scouttien silmissä pelaajalle lisäpisteitä. Ehkäpä venäläinen taito sumensi arvostelukyvyn.
Toinen kausi junioreissa oli myös hyvä, mutta ei kuitenkaan liikaa lupaava. Lopulta ura taisi kaatua huonoon asenteeseen ja kiinnostuksen puutteeseen farmiliigaa kohtaan.
Tuskin olisi saanut kovin korkeaa varausnumeroa, jos olisi pelannut Venäjällä junnuissa, tai pääsarjassa nelosketjussa. Varausnumero hämää tämän pelaajan kohdalla. Voisi sanoa, että CHL-kausi nosti varausnumeroa ehkä 30 pykälää. Ura olisi voinut tyssätä Venäjällä jo aiemmin, mikäli ei olisi mahtunut Superliigaan.

Juri Babenko C/L - 51
Ei ollut mikään huippulupaus, mutta pelasi hyviä kausia CHLssa ja farmissa. Ei koskaan murtautunut NHL rosteriin ja jäi farmissakin suhteellisen pieneen rooliin. Nykyään kuitenkin KHL runkopelaajia. Ei varsinainen floppi.


97 draft:

Maxim Balmochnykh VLH/L - 45
Lupaavan oloinen, jonka kehitys kuitenkin pysähtyi Venäjällä. Kokeili P-Amerikassa, mutta ei pärjännyt AHLssa. Jäänyt Venäjällä nelosketjun pelaajaksi.


98 draft:

Alexander Zevakhin OLH/L - 54
Ei ole 19-vuotta täytettyään millään tasolla, missään liigassa ollut mitenkään hyvä. Kehitys pysähtyi Venäjällä.


99 draft:

Oleg Saprykin C,LH/L - 11
Erinomainen kausi vasta 17-vuotiaana CHLssa lupasi, että Saprykinista tulisi huippuluokan maalintekijä. Kovatasoisessa draftissa varmaankin CHL-lisä nosti Saprykinin varausnumeroa.
Saprykinin uraa on hidastanut vaikeus mahtua Calgaryn kokoonpanoon, mutta mies on osoittanut olevansa hyvä maalintekijä ja hänellä on potentiaalia NHL-joukkueen kakkosketjuun. Keskeinen heikkous on, että tekee ajoittain huonoja ratkaisuita kiekon kanssa. Ei varsinainen floppi, sillä osaa pelata, kunhan vain annetaan.
Keskeinen ongelma Calgaryn kolmosketjuun jääminen. Myöskin pelityyliin on tullut paljon NHL-kolmosketjun pelaajan piirteitä. Calgary olisi voinut nopeuttaa Saprykinin kehitystä, tarjomalla tälle AHLaa heti varauksen jälkeen.

Danis Shvidki OLH/L - 12
Mahtui jo 16-vuotiaana RSL-koonpanoon. Varattiin vahvan CHL-vuoden jälkeen pienellä numerolla. Kahden hyvän juniorikauden jälkeen koitti murtautua Floridan kokoonpanoon, mutta jäi tulokaskaudellaan melko pieneen rooliin. Toisen NHL/AHL kautensa hän vietti lähes kokonaan sairastuvalla niin, että kausi jäi käytännössä kokonaan väliin. Sen jälkeen hänen uransa on ollut lähinnä tuntuman hakemista uudelleen.
Selvimmät syyt Shvidkin floppaamiseen lienevät loukkaantuminen ja tuolloinen Floridan organisaatio, joka ei ollut joidenkin mielestä kovin hyvä kasvualusta nuorelle pelaajalle. Myöskin voidaan miettiä, mitä järkeä on pelata kaksi kautta junioreissa, jos aiemmasta on jo kokemusta aikuisten sarjasta. Florida olisi voinut tarjota AHLaa heti varauksen jälkeen.

Mikhail Kuleshov VLH/R - 25
Coloradon riskivalinta draftissa. Iso(189 cm) ja taitava pelaaja, joka ei koskaan kehittynyt kovin suureksi tekijäksi. Draft-valinta lähinnä liioittelee hänen tasoaan pelaajana. Ei ole koskaan mahtunut RSLssa, tai NHLssa kokoonpanoon. Kehitys pysähtyi jo Venäjällä. "Uran" taitekohdaksi muodostui siirtyminen 17-vuotiaana Omskista Cherepovetsiin, kun Kuleshov oli pelannut 16-vuotiaana Omskissa erinomaisen kauden Pervaya-liigassa, pelasi hän seuran vaihdon jälkeen seuraavalla kaudella todella heikosti samassa liigassa.

Alexander Buturlin OLH/L - 39
Yritti nuorena ajaa sisään Amerikkaan CHLn kautta, mutta ei ollut halukas jäämään Montrealiin parin hyvän OHL kauden jälkeen. Jäänyt Ladan jälkimmäisten ketjujen pelaajaksi.

Dmitri Levinski LH/L - 46
Virhescouttaus Chicagolta. Ei ole koskaan noussut Venäjällä runkopelaajaksi, Venäjän divari-sarjojen pelaaja.
 
Viimeksi muokattu:

Ferris

Jäsen
Kukaan ei voi Venäjällä pakottaa pelaajaa jäämään maahan. Ei millään verukkeella, se ei yksinkertaisesti ole mahdollista. Malkinin siirrossa ole "ongelmia" lähinnä siksi, että hänellä oli voimassaoleva sopimus Magnitogorskin kanssa.

Eiköhän tuolla Venäjän armeijalla ole aikamoinen valta ja voima pakottaa jäämään pelaaja maahan niin halutessaan. Tulee ainakin yksi tapaus mieleen, jonka sinäkin varmasti hyvin (halutessasi) muistat...

Nuorista venäläispelureista sen verran, että varmasti nuori jannu miettii kahteen kertaan nykytilanteessa, että mikä hänelle on parasta jatkon suhteen. Jos tavoite on selkeästi NHL:ssä eikä Venäjällä tunnu olevan hyviä jakoja päästä kunnon rooliin tulevalla(kaan) kaudella, niin kyllähän siinä monella helposti kynnys lähteä junnuliigaan mataloituu. Ei siis ihme, että junnut saattavat valita sen vähemmän rahallisesti tuottavamman vaihtoehdon kotimaassaan pysymisen sijasta. Näin ainakin vaikuttaisi Kugryshevin tapauksessa käyneen.

I had awesome offers - money wise and years wise - before I left for North America. Why am I here? I want to be in the NHL. That jersey, that stadium - it is just an awesome feeling. The treatment, the importance of the game, being next to the action. Playing in CHL is still better than CSKA2, but... NHL is NHL... When I would put on that Caps sweater, even in some meaningless game, it was still an NHL sweater. It was the best feeling in my life. I never felt that way. The boys who have tasted the real game, say it is even better. I want to be at the show.

http://www.icedaily.com/blog/39/Roy_stresses_
 
Viimeksi muokattu:
Otan esimerkin myös Tshekin kiekkoilusta. Tshekki hallitsi kansainvälistä jääkiekkoa 1990-luvun lopussa ja 2000-luvun alussa. Tshekin voidaan sanoa olleen paras eurooppalainen kiekkomaa 1990-luvun puolivälistä 2000-luvun puoliväliin asti, eli noin vuosikymmenen ajan. Tämän jälkeen Tshekin kiekkoilun taso näytti jopa romahtavan hyvin nopeasti. Mitä tapahtui? 2000-luvun alusta asti Tshekin parhaat junioripelaajat ovat lähes pääsääntöisesti siirtyneet pelaamaan Kanadan juniorisarjoihin. Tämä romahdutti Tshekin oman juniorisarjan tason ja heijastui negatiivisesti myös miesten sarjaan. Samalla Pohjois-Amerikkaan siirtyneet tshekit eivät ole kehittyneet kuten olisi voinut odottaa, vaan he ovat jääneet tasolle jossa heistä ei ole ratkaisemaan kansainvälisiä otteluita. Kukaan heistä ei noussut samalle tasolle, kuin Tshekin omista sarjoista huipulle noussut vanhempi sukupolvi (Hasek, Jagr, Reichel, Holik, Elias, Rucinsky, Havlat, Kaberle, Hamrlik, Straka, Kubina, Spacek, Hejduk, Lang jne.).

Vastapainoksi on todettava, että Tsekin ns. uuden polven johtavista pelaajista ainakin Ales Hemsky, David Krejci, Martin Erat, Michal Roszival, Rostislav Klesla, Zbynek Michalek, Martin Hanzal, Radim Vrbata, Lukas Krajicek, Tomas Fleischmann, Martin Skoula, Josef Melichar, Michael Frolik, Jakub Voracek ovat käyneet pelaamassa Kanadan junnusarjoissa ja taisipa Pavel Kubinakin saada hyvän nosteen uralleen CHL:sta. Tuossa nyt ei ollut kaikkia mainittuna, mutta kenties nimekkäimmät jo NHL:ään murtautuneista tai siellä useamman kauden pelanneista. Vain vastapainona tähän keskusteluun. Kyllä sieltä tsekkejäkin pinnalle ponnistaa Kanadan järjestelmän kautta.
 

kovalev

Jäsen
Voisi tietenkin kysyä, että miten esim. Ovetshkinin kehitykseen vaikutti, kun lähti alle 20-vuotiaana P-Amerikkaan, ehkäpä vielä 5-10 vuotta Venäjällä olisi tuonut uralle selvää lisäpotkua, kuten vaikkapa Sushinkille suhteessa Morozoviin, eikun... ehkäpä oikeasti kyse on enemmän yksilöistä, kuin siitä että pelaako P-Amerikassa vai Venäjällä. Toisille sopii, toisille ei. Taisi tuosta Radulovistakin ihan kohtalainen pelaaja tulla, vaikka lähti "tuhoamaan" itseään QMJHL:
Näinhän se on. Loppujen lopuksi on täysin yksilökohtaista, kenelle mikäkin liiga sopii ja minkä ikäisenä. Ei voi sanoa, että jokainen alle kaksikymppisenä P-Amerikkaan lähtevä pilaa potentiaalinsa, mutta toki aina joku myös astuu miinaan.
Kovaltshuk on oikeastaan aika mielenkiintoinen tapaus. Hän omaa kaikki venäläisen pelaajan kielteiset ominaisuudet, mutta ei läheskään kaikkia hyviä. Hänellä on yksi maailman parhaista laukauksista, luistelijanakin hän on ehdottoman venäläinen, asenne/motivaatio on aina samanlainen ? kuin monella 90-luvun venäläisellä nhl-miehellä aikoinaan. Mutta kädet eivät ole minun mielestäni läheskään samalla tasolla kuin monella muulla.
Toisaalta hän on maalintekijänä suoraviivaisempi ja tehokkaampi kuin moni muu venäläinen.
Mielestäni juuri hänen kohdallaan on hyvä kysyä, miten nuorena lähteminen vaikutti kehitykseen pelaajana?
Itse en osaa muodostaa varmaa mielipidettä, oliko ratkaisu hyvä vai huono?
Pienellä p-amerikkalaisella höyryjyrä-asenteella (AO?) Ilja voisi olla täysin pitelemätön mies liigassa?
 

vieko

Jäsen
Suosikkijoukkue
Detroit, Washington, Venäjä, Kalpa
Ensi vuonna näillä:

Filatov - Loktionov - Petrov
Kulikov - Vojnov

Kugryshev - Chernov - Lazarev
Chudinov - Orlov

Kabanov - Grachev - Ostapchuk
Golovkov - Seleznev

Kuchin - Barbashev - Kitsyn


Niin Suomella, kuin Venäjälläkin seuraavat kolme vuotta tulevat olemaan vahvoja.

Tähän lisäisin vielä Tarasenkon ja Trunevin. Tarasenkolle eilen taas maali ja tehot tässä vaiheessa 5+1. Pelasi muuten kolmanneksi eniten Sibirin hyökkääjistä (16:21), joten vastuuta alkaa löytyä. Taitakin olla Kitsynin lisäksi ainoa 91:n venäläinen joka saa kohtalaisesti peliaika KHL:ssa. Sen sijan Kuchin on ollut hyytymässä. Miehen taidoissa ei ole mitään vika, mutta ihmisenä on ilmeisesti aika vaikea tapaus.

Stanislav Galiev on USHL:n pistepörssin kymmenen sakissa. USHL on kyllä mielenkiintoinen valinta uran kannalta.
http://www.pointstreak.com/stats/pro/playerpage.html?playerid=2292109&seasonid=3192
 
Viimeksi muokattu:

Ihmeilja

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, Venäjä, Atlant, Ak Bars
Tähän lisäisin vielä Tarasenkon ja Trunevin. Tarasenkolle eilen taas maali ja tehot tässä vaiheessa 5+1. Pelasi muuten kolmanneksi eniten Sibirin hyökkääjistä (16:21), joten vastuuta alkaa löytyä. Taitakin olla Kitsynin lisäksi ainoa 91:n venäläinen joka saa kohtalaisesti peliaika KHL:ssa. Sen sijan Kuchin on ollut hyytymässä. Miehen taidoissa ei ole mitään vika, mutta ihmisenä on ilmeisesti aika vaikea tapaus.

Venäjän 91-ikäluokka näyttää yhtäkkiä olevan kaikkea muuta, kuin Kuchin, kun vuosi sitten se näytti olevan pelkkä Kuchin. Tarasenko voisi olla lupaava pelaaja NHLaakin ajatellen. Draft-rankingeissa oli venäläisistä kärjessä joku kovin pitkän ja vaikean nimen omaava pelaaja. Orlov oli toisena ja Kuchin Euroopan kokonaisrankingissa vasta sijalla 97(!).
Rankingia katsoen voisi kuvitella, että kaksi, tai kolme pelaajaa valittaisiin toisella kierroksella. Jälkipään kierroksille riittää pelaajia 90 ja 91 ikäluokista. Näyttää siltä, että Lazarev ohitetaan jo toistamiseen.

Kuchinin rankkaaminen noin kauas ei ole kuitenkaan realistista, koska kyseessä on todennäköisesti toisen kierroksen varaus. En usko, että yksikään joukkue voisi ohittaa Kuchinia toisen kierroksen varauksellaan etenkin, jos ensimmäiseltä kierrokselta on jo tarttunut haaviin joku hyvä pelaaja.
Kuchin valittaneen vihdoin maajoukkueeseen keväällä ja mikäli hän tekee, kuten odotan, aika vahvat pisteet, niin hyvässä lykyssä sijoitus nousee kerralla 80 pykälää.
Onko mitään tilastoja Kuchinin peleistä tältä kaudelta?

Vielä tuosta 92-ikäluokasta. Tällä hetkellä voisi sanoa lähes varmaksi, että ensimmäisen kierroksen valintoja tulevat olemaan ainakin seuraavat nimet: Kirill Kabanov(194cm, vlh, right), Maxim Kitsyn(192cm, olh, left), Jevgeni Kuznetsov(182cm, vlh, right), Stanislav Galiev(188cm, vlh, right), Sergei Barbashev(183cm, kh, right) ja Alexander Gogolev(178cm, lh, left), joten 2010-drafti näyttäisi olevan ensimmäinen todella vahva sitten vuoden 2004.

Suluissa olevat pituudet ovat arvioita "lopullisesta" pituudesta.
 
Viimeksi muokattu:
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös