Mainos

Chilin ystävät – poltosta nautintoa

  • 285 897
  • 979

Vanha Len

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Boners
Tämä sitten olkoon chilien ystäville tarkoitettu ketju. En haulla löytänyt vastaavaa mutta tuokaan ei liene ihme.

Tänne siis kokemuksia chileistä ja parhaita käyttömuotoja tai reseptejä.

Omakohtaiset kokemukset tästä jalosta kasvista sai alkunsa 80-luvulla kun Turussa Woti Kebab aloitti tominnan. Väkevää kastiketta tarjoiltiin kebun lisukkeena. Sitten tuli Hesburgerin kebab ja "turkinpippurit". Tabasco oli jotain aivan ultimaattisen rajua.

Nykyisin Tabascopullo kestää noin viikon kun on "putki" päällä. Jalapenoja menee suoraa purkista vaikka kuinkia paljon. Piri Piri on noin vuoden mittainen tuttavuus, jota säännöllisesti ostan säilöttynä purkissa.

Uuden chilin tapasin eilen. Tuoreen Habaneron ja tarkempana lajikkeena "Red Savina". Leikkasin vaatimattoman näköisen minipaprikan puoliksi ja heitin ääntä kohti. Voimakkuus oli tiedossa mutta testimielessä, testimielessä. Kului noin minuutti ja sitten alkoi tuskaiset oireilut. Hikeä litratolkulla, kuolaa litratolkulla, vatsassa myllersi ja suu sekä huulet käsittämättömässä poltteessa...ja tämä kaikki vain paheni. Ensin puoli litraa maitoa ja päälle jugurttia. Tunnin kuluttua tästä oli ihan helvetin eufoorinen olo. Nukuin loitavasti eikä aamulla vessakäynti poikennut mitenkään normaalista. Tätä kyllä ihmettelin sillä lähes joka kerta kun tulista ruokaa olen syönyt niin tämän huomaa vessassa:)

Nyt olen illan aikana syönyt kokonaisen Red Savinan mutta jätin pois siemenet. Aivan helkkarin kiva polte (sopiva) ja itse hedelmä maistuu loistavalta. Leikkasin ohuita siivuja ja heitin pieneen kulhoon. Perään hieman rypsiöljyä, sitruunan mehua ja sormisuolaa. Mahtava makuaromi. Taisin löytää vakkarichilin. Pussissa olisi vielä muutama.

Miten on muilla jatkiksen chilin ystävillä...kokemuksia tuosta jalosta tuotteesta.
 

pernaveikko

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Crusaders, Lechia
Tätä kirjoittaessa syön harissa-leipiä ja itse asiassa avasin juuri uuden purkin. Kyseessä on Tunisian chilipohjainen kansallismauste mikä sopii ihan kaikkeen ainakin tämän kirjoittajan mielestä. Viikonloppuna söin maksalaatikon kera, miksipäs ei.
 

Vesuri

Jäsen
Suosikkijoukkue
Vyborg Jesters
Pahemman kerran noihin on tullut hurahdettua. Keittiö ja parveke ovat varsin tehokkaasti kasvatuskäytössä. Kesän ensimmäisiä satoja pääsin jo viikonloppuna keräämään.
 

Prof. Puck

Jäsen
Suosikkijoukkue
***HIFK*** & Norristolainen
Allekirjoittanut ei ole samalla tasolla ketjun avaajan kanssa, mutta kuitenkin sillä tavalla chiliin addiktoitunut, että ruoka ilman chiliä maistuu... no ruoalta ilman chiliä. Onneksi asun maassa, jossa chili on erottamaton osa ruokavaliota.

Sellaisen asian olen huomannut, että aluksi chilistä maistaa vain tulisuuden, mutta myöhemmin toleranssin kasvaessa se toimii myös siten, että chili korostaa (joitakin) muita ruoan makuja. Tämä tiedoksi chili-noviiseille. Jo mainitut maito/jogurtti ovat hyviä tasapainoittajia, jos tulisuuden on arvioinut väärin. Vesi ei puolestaan toimi, vaan voi jopa pahentaa oireita. Ja vanhan Lenin mainitsema konsti kotikokeille tiedoksi, että siemenet poistamalla chilin tulisuutta voi tosiaan vähentää

Missäs maassa (tai mistä maasta) olette maistaneet tulisimman chilin? Itse olen törmännyt kerran Intiassa sellaiseen lajikkeeseen, että hyvin vaatimaton pala pienestä chilistä sai melkein pään räjähtämään. Valitettavasti en tiedä lajikkeen nimeä. Jos Aasiassa päin pyöritte, niin parhaat - tulisimmat - ruoat saatte katukeittiöistä, suosittelen. Katsokaa vain paikka, joka on ruuhkainen (mielellään paikallisista), niin tiedätte, että ruoka on erinomaista ja hygieenista. Monella muuten turistiripuli johtuu juurikin chilistä, ei varsinaisesti siitä, että vatsa olisi sekaisin epähygieenisesta ruoasta.
 

Juicey

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa, G
Siementen poisto ei vähennä poltetta vaan nimenomaan tuo sisällä oleva hedelmäliha jossa siemenet ovat kiinni on tuo kaiken pahan alku ja juuri joten sen poistamalla yhdessä siementen kanssa tasoittaa makua.

Onhan noita tullut kasvateltua muutaman vuoden, tällä hetkellä ei tosin ole yhtään puskaa kasvamassa mutta mm. Habanero Caribbean Red on puskasta tiensä suuhun löytänyt. Kokemukset eivät tuosta alkuperäisen kirjoittajan Red Savina -testailusta paljoa eronneet. Yksi toimiva vinkki poltteen neutralointiin on myös purukumin jauhaminen saa sylkirauhaset toimimaan ja pukkaamaan poltteet nielusta alas yhdessä syljen kanssa.

Itse olen suurimmalti kuivattanut chilini uunissa paksun sanomalehden päällä n. 90 asteessa luukku auki, sen jälkeen mortteliin ja jauheeksi vain ja käyttöön. Jauhaessa on syytä varautua siihen että kuiva chili pöllyää kivasti joten joku muovikelmu tai pyyhe päälle mielellään.

Jalapenoja tosiaan menee purkista napostelumielessäkin ja etenkin jalapeno-Tabascoa menee purkkitolkulla, toki myös alkuperäistä Tabascoa. Joskus olen noudattanut jenkkilästä myös erilaisia hot sauceja joista kyllä potkua on löytynyt riittävästi tuttujen naamojen vääntelyyn.

Syömisessä kannattaa tosiaan pitää mielessä myös se, että mikä menee sisään, tulee myös ulos ja todennäköisesti edelleen melko aromikkaana. Chiliharrastuksen aloitettuani olen myös löytänyt uudelleen piimänjuonnin joka oli unholassa pari vuosikymmentä tuossa välissä. Loistojuoma tasapainottamaan tulisuutta. Eikä kyllä huonoa tee vatsalle muutenkaan.
 

Trekolmestar

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko
Jonkin verran kun on paprikoiden - myös chilipaprikoiden - kanssa tullut oltua tekemisissä, niin oikaistaan muutama asia.

Ensinnäkin chiliä toki käytetään yleisnimenä kaikille tulisille paprikoille, mutta todellisuudessa se on virhe. Virallisen kasvitieteellisen ryhmittelyn mukaan chilipaprikat ovat Capsicum annuum -lajin (vihannespaprika) alaryhmä (Chili-ryhmä). Mm. Cayenne ja jalapeño kuuluvat taas saman lajin Longum-ryhmään, jonka suomenkielinen nimi on maustepaprika. C. annuum -lajin lisäksi tulisia paprikoita on muissakin lajeissa kuten Capsicum frutescens eli pensaspaprikat (näihin kuuluu mm. Tabasco) ja C. chinense eli havannapaprikat (mm. Habanero).

Sitten mielenkiintoinen tieto... chilien ja muiden tulisten paprikoiden tulisuus johtuu kapsaikinodi-nimisistä alkaloideista ja tunne ei ole makuaistimus ensinkään:
"The capsaicinoids are not sensed by the taste buds. Heat sensation from the capsaicinoids results from irritation of the trigeminal cells, which are pain receptors located in the mouth, nose and stomach..."
Lähde: Bosland & Votava. 2000. Peppers and spice Capsicums. Cabi publishing.


Kyseessä on siis kipuaistimus, miltä se tosiaan tuntuukin.

Ja sitten tuo legenda, että väkevyyttä voi lievittää poistamalla siemenet. Tavallaan se on totta, koska siemeniä ei oikein saa pois poistamatta samalla sitä vaaleamman väristä hedelmän väliseinästä muodostuvaa "siemenvallia", jossa siemenet ovat kiinni. Kapsaikinoideja on lähinnä vain hedelmän väliseinien rauhasissa ja siemenissä niiden pitoisuus on pieni. Eli jos onnistuisi poistamaan vain pelkät siemenet, tulisuus ei juuri vähenisi.

Se pilkunnus... viilaamisesta. Kyllä minun puolestani kaikkia tulisia paprikoita saa ihan rauhassa sanoa chileiksi.

Itsekin käytän tulisia paprikoita ruuanlaitossa paljon, joskaan aivan tulisimpiin vaihtoehtoihin en koske. Esimerkiksi Habaneron popsiminen tuoreeltaan ei kiinnosta. Tuoretta "chiliä" yleensäkin käytän vähänlaisesti ja mieluummin se "maku" haetaan jollain soosilla.

Heitetään loppuun vielä yksi resepti, jonka taannoin kuulin eräältä paprikaviljelijältä (en ole itsekään vielä kokeillut). Isokokoinen "chili" koiverretaan ontoksi ja täytetään aurajuustolla. Kääritään ympärille pekoninsiivu ja tuupataan nyytti grilliin käristymään. Valmista nautittavaksi, kun pekoni on ruskistunut. Kuulemma hyvää.
 

Vili#16

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Monesti aikeissa perustaa tällainen ketju, mutta odottelin, että joku muu sen tekee :)

Tulisen ruoan ystävä, todellakin. Ei oikein mikään ruoka maistu enää miltään, ellei siihen lisää jalapenoa tai jotain tulista kastiketta. Jalapenoja menee kyllä runsaasti. Toimivat juuri sopivasti ruoan kanssa, ei liian tulista, ei liian mietoa. Parhaat olen löytänyt Citymarketin hyllyltä. Pirkan matalassa pyöreässä purkissa olevat paksut, tumman vihreät viipaleet ovat jumalaisia. Ei saa sekottaa siihen pidempään ja ohuempaan pirkan purkkiin. Ovat mietoja ja mitäänsanomattomia. Vaikka jalapeno nimellä nekin kulkevat.

Mutta tottahan toki joskus tekee mieli tulisempaakin settiä. Nyt on chilikaupasta tulossa 40 euron setti tulisia kastikkeita ja marinadeja, niistä sitten vaikka arvioita kun olen tuotteita kokeillut.

Habanero tabasco on hieno, uudehko tuttavuus. Löysin sen sattumalta työpaikkaruokalasta, ja nyt saan töissäkin päivittäin sopivan tulista ruokaa niin halutessani. Maku on huomattavsti parempi kuin normi tabascossa, ei niin etikkainen, ja tietysti paljon tulisempi.

Noita kokonaisia habanerochileja olisi kiva kokeilla, mutta en tiedä saatavuudesta. Saako niitä ihan normi suurmarketeista? Vanhan Lenin mainitsema piri piri on aika helvetin tulista kamaa. Ainakin se lajike jota itse joskus suuhuni pistelin. Pieniä, punaisia chilejä pienessä lasi purkissa. Meinasi henki lähteä kun heitin niitä kebabin väliin muutamia kokonaisena. Olisi ehkä ensin kannattanut maistaa pieni pala :)
 

Rod Weary

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, Stars, Panthers
Chiliä pitää olla aina kaapissa jossain muodossa. Omista varastoista löytyy tahnoja (etnisistä kaupoista ostettuja), kuivattuja ja tietenkin tuoreita. Pizza ilman Tabascoa on jotenkin vajaa. Marketti-chilit maistuvat lähinnä paprikalle, etnisestä kaupasta hankittuja thai-chilejä pitää kohdella jo lievällä kunnioituksella. Extremeä en ole katsonut tarpeelliseksi harrastaa. Eli kultaista keskitietä siis mennään meidän keittiössä.

Joskus kasvatin itsekin lahjaksi saatua chiliä ja sain sen jopa tuottamaan hiukan hedelmää. Pölytysmenetelmänä ihan tavallinen korvapuikko, kun en omistanut hyönteisiä. Tuota voisi taas joskus kokeilla.

Kannattaa muuten tutustua Infernon sivuihin, jos chilit kiinnostavat.

PS. Tuolta löytyy vastauksia Designerillekin
 
Viimeksi muokattu:

Timbit

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, BC Lions
Tulisen ruoan ystäväksi tunnustaudun minäkin, vaikka selvästikin olen keltanokka moneen muuhun verrattuna. Mutta kehitystyö on käynnissä koko ajan! Yleensä suoriudun ruoan maustamisesta nopeasti, eli punaista Tabascoa ruoan päälle. Jos kokkailen itse, niin joko pilkon jonkin verran piri piriä joukkoon tai sitten hoidan maustamisen vaimon jostain ostamalla kuivatulla chilillä.

Mutta asia mikä kiinnostaa on tämä: jos aloittelija haluaa alkaa kasvattaa chiliä itse, niin miten arvon raati suosittelee aloituksen tapahtuvan? Mistä siemenet, minkälainen multa ja ruukku, minkälaiset kasvuolosuhteet? Tottakai tämä tieto löytyiso googlettamalla alta viiden minuutin, mutta kysyminen täällä on jollain tavoin sosiaalisempaa.
 

Vanha Len

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Boners
Ja sitten tuo legenda, että väkevyyttä voi lievittää poistamalla siemenet. Tavallaan se on totta, koska siemeniä ei oikein saa pois poistamatta samalla sitä vaaleamman väristä hedelmän väliseinästä muodostuvaa "siemenvallia", jossa siemenet ovat kiinni. Kapsaikinoideja on lähinnä vain hedelmän väliseinien rauhasissa ja siemenissä niiden pitoisuus on pieni. Eli jos onnistuisi poistamaan vain pelkät siemenet, tulisuus ei juuri vähenisi.

Kyllä yksi Red Savinan siemen polttaa aivan törkeästi. Eikä se tosiaankaan johdu siitä, että siementen sisällä olisi tätä kipua aiheuttavaa "kapsista". Siemenet kun ovat kiinni juuri tuossa siemenvallissa, josta pinnalleen imevät tuota polttavaa myrkkyä.

Itse ostin kyseiset chilit K-Supermarketista Loimaalta. Kilohinta on 118,62 € ja neljästä Habanerosta kärsin rahallisesti jopa 68 senttiä:) Taitavat olla muistaaksieni Hollanissa kasvatettu. Tänään hakemaan lisää...

EDIT. virheitä...
 

#3

Jäsen
Suosikkijoukkue
Helsingfors IFK
Tulisen ruoan ystävä täälläkin.
Tabasco on muuten ihan jees kastike mutta aika etikkainen. Tabasco Jalapeño on loistavaa. Mietoa mutta on niin hyvän makuinen että tekisi mieli juoda sitä suoraan pullosta. Myös mainittu Tabasco Habanero on hyvää. Omasta mielestäni jopa miedompi kuin tavallinen tabasco. Tämä tosin voi johtua siitä että kastikkeessa on mm. mangoa, papayaa ja muita hedelmiä. Tällä pastalla useasti mainittu Tabasco Chipottle on ehdottomasti lemppari tabasco. Eli kyseessä on savu-chilikastike. Behnfordsista tätäkin löytyy.
Tavalliset "jalpparit" on ihan hyviä mutta usein säilöntäliemessä on liikaa etikkaa. Myös punainen jalapeño toimii, ei ehkä yhtä tulinen (jos "jalpparit" muutenkaan on tulisiä) kun tavallinen mutta maku on hemmetin hyvä.
Yksi hyvä vinkki chiliruokiin on lisätä makeutta, joko sokeria tai sitten hedelmää tai hunajaa. Makeus poistaa terävimmät piikit tulisuudesta ja ikäänkuin sycentää makua. Makeus ei tietenkään saa maistua. Eli chili con carneen rohkeasti ihan pikkasen sokeria mukaan. Maistamalla ja kokeilemalla (ja tietysti erehtymällä) oikeat määrät löytyvät.
 

er_bai_wu

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP, LOFC, JJK, NYR, S.S. Lazio, v. Sacher-Masoch
Chili maistuu, mutta Tabascosta en pidä. Kaikkein rajuinta kamaa mitä on maistettua tullut, taitaa olla ihan Habanero ja sitten sichuanilainen ruoka Kiinassa on aikas kovaa kamaa. Siellä käytetään sellaista pienempää pippuria (huajiao eli "kukkapippuri"; ei chililajike), mutta sitä onkin sitten ruoissa niin paljon, että maha vaatii kovan kuurin että siihen tottuu. Pippuri puuduttaa suun täysin, mutta kun siihen tottuu, niin hyvää on.
 

jake

Jäsen
Suosikkijoukkue
hifk
Chilin voimakkuutta mitataan muuten Scovillen asteikolla.

Eri chililajikkeiden voimakkuuksia löytyy wikipediasta tällaiselta sivulta:
http://en.wikipedia.org/wiki/Scoville_scale

Eli tuolta napattuna muutamia tärkeimpiä:
15 milj - 16 milj. Raaka kapsasiini
350 000 - 580 000 Habanero
100 000 - 350 000 Capsicum chinense
100 000 - 200 000 Piri piri (pili pili)
50 000 - 100 000 Thai pippuri
30 000 - 50 000 Cayenne, Tabasco
2500 - 8000 Jalapeño
 

palle fontän

Jäsen
Suosikkijoukkue
RDS
Mutta asia mikä kiinnostaa on tämä: jos aloittelija haluaa alkaa kasvattaa chiliä itse, niin miten arvon raati suosittelee aloituksen tapahtuvan? Mistä siemenet, minkälainen multa ja ruukku, minkälaiset kasvuolosuhteet? Tottakai tämä tieto löytyiso googlettamalla alta viiden minuutin, mutta kysyminen täällä on jollain tavoin sosiaalisempaa.

Varmaankin parhaat kotimaiset ohjeet:

http://www.saunalahti.fi/~thietavu/
 

Siren

Jäsen
Suosikkijoukkue
Man City, Bolts
Chilin voimakkuutta mitataan muuten Scovillen asteikolla.

Eri chililajikkeiden voimakkuuksia löytyy wikipediasta tällaiselta sivulta:
http://en.wikipedia.org/wiki/Scoville_scale

Eli tuolta napattuna muutamia tärkeimpiä:
15 milj - 16 milj. Raaka kapsasiini
350 000 - 580 000 Habanero
100 000 - 350 000 Capsicum chinense
100 000 - 200 000 Piri piri (pili pili)
50 000 - 100 000 Thai pippuri
30 000 - 50 000 Cayenne, Tabasco
2500 - 8000 Jalapeño


Tuolta: http://www.pulju.net/shop/product_details.php?p=1170 voi tilailla sitten kun normikama ei riitä. Ei henk.koht kokemusta mutta luulisin olevan tujua kamaa ; )
 

finnjewel

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät, KooKoo, KPL, Kiovan Dynamo
Äärimmäisen tulisuuden kokeilemiseen asti ei ole omat limakalvot riittäneet, mutta sen verran kuitenkin, että reilu ruiskaus Tabascoa nyt ei tunnu missään. Muutama jauhelihakastike on jäänyt syömättä aasialaisia kuivattuja chilejä kokeillessa (kuka sen muka kokeilematta uskoo että puolikkaan kynnen kokoinen pala riittää 10 hengen annokseen..)

Oma suosikki kuitenkin on löytynyt maustekastikepuolelta: Lea & Perrins Chilli & Garlic Sauce riittää tulisuudeltaan hyvin ja sopii käytännössä mihin vain; siskonmakkarakeitosta grillipihvien kautta tonnikalavoileipiin. Ei ole mikään tajunnan räjäyttäjä, mutta runsaalla annostuksella säväyttää riittävästi.
 

Zamboni

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Tabasco... hyi **********. Jos haluaa etikkaa kaataa ruokaansa niin sitä saa paljon halvemmalla litrahinnalla kuin tabascopullossa. Oikeastaan mitään suomalaisesta normi KooSupermarketista saatavaa chilisoosia ei oikein voi kehua tai kunnon chiliksi kutsua. Ehkä pari hyvää tuotetta saattaa löytyä.

Viime aikojen hurahdus on Blair's:n kuivamausteet, suorastaan loistavaa kamaa. Muutenkin kunnon chilisooseja kannattaa tilata eurooppalaisista verkkokaupoista. Ei maksa paljoa ja kun ottaa pari vähän jämäkämpää pulloakin sekaan niin ei tartte usein tilata. Valikoimaa on niin paljon ettei elämänsä aikana varmaan ehdi kaikkea testata.

Tuohon ylläolevaan scovillelistaan sen verran että kaupan tabascokastike on luokkaa 2000-5000 scovillea, ettei tule sekaannusta. Tuore pippuri sitten erikseen.

Ja tämähän on kaikille tuttu palsta.
http://javu.kapsi.fi/inferno/
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Mutta asia mikä kiinnostaa on tämä: jos aloittelija haluaa alkaa kasvattaa chiliä itse, niin miten arvon raati suosittelee aloituksen tapahtuvan? Mistä siemenet, minkälainen multa ja ruukku, minkälaiset kasvuolosuhteet? Tottakai tämä tieto löytyiso googlettamalla alta viiden minuutin, mutta kysyminen täällä on jollain tavoin sosiaalisempaa.

Itse aloitin vajaa kuukausi sitten chilin kasvattamisen ihan kokeilumielessä. Tampereen S-market Pendolinosta löytyi indonesialaista Rawit-lajiketta, joka osoittautui ihan sopivan tuliseksi. Lisäksi yksi paprika sisälsi siemeniä varsin mukavan määrän. Muutaman kappaleen laitoin ihan kokeeksi itämään. Nyt pisimmällä on jo noin kymmenen senttiä kokoa. Loput siemenet kuivatin ja laitoin talteen kylvääkseni ne uudelleen ensi keväänä, jonka pitäisi olla se kaikkein paras kylvöaika, jos mielii satoa saada ilman huumepoliisienhoukutuslamppuja.

Alkuun laitoin siemenet itämään sellaisiin pieniin idätysastioihin, mutta ne eivät oikein tuntuneet soveltuvan sisäkäyttöön - alkoivat kaiketi homehtua ja nokka alkoi vuotaa. Siispä siirsin kaikki muovisiin kertakäyttökuppeihin. Isoin chili on siirretty jo isompaan ruukkuun. Sopivan paikan valinta on vähän makukysymys. Meikäläisellä homma toimii hyvin, kun on 50-luvun kerrostalo ja isot ikkunalaudat ja ikkunat suoraan kohti puistoa. Auringon valoa tulee siis kiitettävästi sisään.

Lisäksi laitoin pari päivää noiden Rawitien jälkeen Stockmannilta löytynyttä Habaneroa itämään. Kyseinen laji on tolkuttoman hidas, pituutta ainoalla itäneellä siemenellä on vain pari senttiä.

Ai niin, mullan pitää olla kukkamultaa tai kaktusmultaa. Musta multa ei käy missään tapauksessa. Ja vihreistä jalapenoista ei kannata ottaa siemeniä idätykseen - ne eivät idä.
 

Osmo Rapeli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kuusijuhla - Sex Festival
Btw, aika mukahauska otsikko...

"Poltosta nautintoa" voisi viitata myös idänmatkailuun ja riskipeliin sukupeliasiarintamalla...

*****

Suositellaan tännekin Kok Thai-nimistä paikkaa Helsingissä. Kookomaidosta ja chilistä tehtyjä erittäin maukkaita, juuri siinä "liian tulisen" rajamailla jossa ruoan oma maku ei kuitenkaan pilaannu tulisuuden tiellä.

Miedon tulisuuden rintamalla tykkään liikuskella lähinnä kastikkeissa ja pataruoissa, muuten en sen koommin ole tästä urheilusta innostunut.
 

SamSpade

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ikurin Vire
Tabasco... hyi **********. Jos haluaa etikkaa kaataa ruokaansa niin sitä saa paljon halvemmalla litrahinnalla kuin tabascopullossa. Oikeastaan mitään suomalaisesta normi KooSupermarketista saatavaa chilisoosia ei oikein voi kehua tai kunnon chiliksi kutsua. Ehkä pari hyvää tuotetta saattaa löytyä.

http://javu.kapsi.fi/inferno/
Ainakin paikallinen Prisma myy räikeän oranssia 4-kulmaisessa pullossa, taisi olla caribean hot sauce (sis Scotch bonnet http://en.wikipedia.org/wiki/Scotch_bonnet_(pepper) ja Habaneroa)
Oli sopivan tulista ja toimivaa

Toinen mielenkiinoinen linkki:
http://www.chilikauppa.fi/PublishedService
itse en ole asioinut mutta kavereilta olen saanut hyviä kommentteja.

Kuivattu Piri Piri on itsellä se suosikkiherkku. Normi jauhelihakastikkeeseen menee sellainen 6-10 kappaletta hienonnettuna.
 

Tinke-80

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Haukat
http://www.chilikauppa.fi/PublishedService?file=page&pageID=9&itemcode=product-48

Tätä "myrkkyä" löytyy jääkaapista tällä hetkellä. Muut chilikaupasta tilatut tuotteet ovat jo loppuneet. Onneksi eilen lähti uusi tilaus jossa on erilaisia Blair's kastikkeita pari kappaletta. Tämä Mad Dog Inferno Reserve on omasta mielestäni "järkyttävän" tulista jota ei voi laittaa kun puoli teelusikallista nuudelikeittoon ja vähästä määrästä huolimatta hikoilee ku pieni sika nuudelia syödessä. Tuota kastiketta en tulisuudesta huolimatta suosittele sen worchester-kastikemaisuuden takia. Siinä maistuu vähän liikaa worchester-kastike läpi ennenkuin tulisuus rupeaa maistumaan. Palstatoveri JuVii voi kertoa kokemuksiaan tästä kastikkeesta -> http://www.chilikauppa.fi/PublishedService?file=page&pageID=9&itemcode=product-2 kunhan nyt loppuviikosta paketti saapuu. Ko. nimimerkki maistoi myös Mad Dog kastiketta leivän päällä ja kuulemma tulista oli... ainakin naaman liikkeistä päätellen tulisuutta riitti.

Tässä parin suomalaisen nettikaupan linkit:
http://www.chilikauppa.fi/PublishedService?&frontpage=true
http://www.extrahot.fi/PublishedService?frontpage=true

- Tinke-80
 

hannes_ko

Jäsen
Suosikkijoukkue
Fly Emirates
Onhan tässä merkit olleet ilmassa, että chili on uusi pokeri. Nyt kun Jatkoajassakin on oma ketju, niin luulen, että "eka demo" -jengin peli on menetetty. Chili-lehdet valtaavat marketit ja old school -porukka repii hiuksiaan päästä.

Itsekin olen syönyt yliopiston ruokalassa tulista uunimakkaraa.

Ja niin, eihän siinä mitään vikaa ole, että harrastaa chiliä, kuten ei välttämättä pokerissakaan. Mutta on vaan jotenkin hauska seurata näitä ilmiöitä miten ne kasvavat pienista puroista suuriksi virroiksi. Oman hupinsa hypestä saa.
 

tuuski

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pallo-Kärpät
Suositellaan tännekin Kok Thai-nimistä paikkaa Helsingissä. Kookomaidosta ja chilistä tehtyjä erittäin maukkaita, juuri siinä "liian tulisen" rajamailla jossa ruoan oma maku ei kuitenkaan pilaannu tulisuuden tiellä.
Tämä mainittu yhdistelmä tuli tutuksi tässä eräällä reissulla ja tykkäsin kovasti. Juuri tuo tulisuuden rajamailla olo ja toisaalta kookosmaidon pehmeä maku toimii. Huvittaisi harjoitella itsekin jotain vastaavaa, eli tähän vaan joku suosikkiresepti, parametreina siis chili, kookosmaito, kana.

edit. ei osaa
 
Viimeksi muokattu:

Koirapoika

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jutta Grahnin mies, Else-Maj Pontoppidan.
Habanerosta sen verran kokemusta että kerran olen maistanut ja jääköön yhteen kertaan, tiesin kyllä mikä on chili miehiään mutta pitihän sitä kokeilla. Hikeä pukkasi, korvissa alkoi humisemaan ja henkeäkään ei tahtonut saada, eikä ollut iso pala mikä tuli otettua. Kaikki muu ruoka mitä sen jälkeen söi, tuntui polttavan vaikka olisi ollut mietoa perunaa, sekin tuntui vähintään jossain chilissä kieputetulta. Euforisesta jälkipolton tunteesta ei ollut tietoakaan, lähinnä tuskaista kärvistelyä. Jälkeenpäin toki hymyilyttänyt että kokemus sinänsä, mutta silloin ei paljon naurattanut kun tuntui henki salpaantuvan.
 

mikko600

Jäsen
Suosikkijoukkue
NUFC
eli tähän vaan joku suosikkiresepti, parametreina siis chili, kookosmaito, kana.

edit. ei osaa

Enpä muista onko tuolla ruoanlaitto-ketjussa jo tämä resepti, no mutta pistetään tähän lyhyenä. Tarvitset: Broilerin rintafileitä yksi pakkaus (maustamattomia, voi myös käyttää broilerin jauhelihaa), kookosmaitopurkki, yksi kevätsipuli, punaista chilipaprikaa (sitä mitä kaupastakin saa vihanneshyllystä), maissitärkkelystä (ohjeen mukaan, eli blandaa veteen ensiksi), riisiä. Mausteita. Makeaa chilikastiketta.

Leikkaa rintafileet todella pieneksi mössöksi, jotakuinkin jauhelihan malliin. Sekoita omavalintaisten mausteiden (piri piri-rouhe on pirun hyvä)kanssa kulhossa, lisää ruokalusikallinen pari maissitärkkelystä (ohjeen mukaan) ja anna maustua. Kippaa pilkotut chilipaprikat ja kevätsipuli paistumaan pannulle. Noita ei paljoa tarvitse paistella. Kippaa kookosmaito kiehumaan pannulle, tavoite olisi niin että kuplii vain vähän, voi myös jatkaa kermalla jos haluaa. Pyörittele kanasössöstä "lihapullia", jotka pistät vaaaaaarovasti kypsymään kookosmaitoon. Älä sekoita ettei pullat hajoa. Riisi kiehumaan, anna pullien kypsyä kookoskastikkeessa. Lisää kastikkeeseen runsaalla kädellä, no oman maun mukaan, makeaa chilikastiketta. On muuten hyvää.

Juu, tultu tilailtua nyt poppamiehestä ja chilikaupasta erinäisiä chili-tuotteita. Niistä enemmän kun saapuu. Itse tykkään juuri aasialaistyyppisestä tulisesta safkasta. Aina muutama chilikastike/tahna löytyy kaapista.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös