Valioyksilö
Jäsen
Kyllä. Perusteluna se, ettei Suomella ole varaa omaan uskottavaan ilmapuolustukseen. Toissijaisena naapurin arvelluttava kulttuuri, jonka sekoiluun tulee varautua kaikin keinoin etukäteen.
...Viro, Latvia, ja Liettua oppi nopeasti historiasta, Suomi ei näköjään opi koskaan...
"Ajatus Pohjolan maiden puolustuskaluston yhteisomistuksesta on herättänyt runsaasti keskustelua suomalaisessa mediassa."
"Ruotsin Ulkoministeri Carl Bildt ja puolustusministeri Karin Enström ovat sanoneet, että sotilaallisten resurssien yhteinen omistus ja hyödyntäminen on keskeinen osa Ruotsin näkemystä Pohjolan puolustusyhteistyöstä mtv.fi: Näin Suomen ja Ruotsin armeijat eroavat toisistaan
Turhaa Haglund kyselee tyhmiä! Ruotsissa ei olla suinpäin hyppäämässä NATO:n syliin, vaan he punnitsevat huolella kaikki realistiset vaihtoehdot, kuten yleensä joka asiassa olemme nähneet. Tietenkin yhteispohjoismaisella sotajoukolla puolustettaisiin Pohjolan alueen valtioita ja osallistuttaisiin tarpeen mukaan kriisienhallintaan ja rauhanturvaamiseen."Ruotsin puolustusvoimien komentaja Sverker Göransson esitti Ruotsin Almedalenin keskusteluissa yhteisen pohjoismaisen joukon perustamista. Ylen haastattelussa Göransson sanoi, että pataljoona harjoittelisi ensimmäisen kerran vuonna 2016." YLE: Haglund: Mihin pohjoismaista pataljoonaa käytettäisiin?
...Jos asiaa katsotaan pelkän historian perusteella, Suomen kannattaa ehdottomasti jäädä Naton ulkopuolelle.
Kirjoitinkin jo tonne Ukrainaketjuun aiheesta, mutta Venäjä ei todellakaan anna Naton tulla suoraan naapuriin. Ainakaan kovin helpolla. Samaa mieltä on tutkija, jonka mukaan Venäjä saattaisi pyytää Suomelta turvatakuiksi isohkoja kaistoja Suomen maaperää.
Tutkija: Suomen Nato-hakemus voisi johtaa aluevaatimuksiin - Kotimaa - Turun Sanomat
Eli jos nyt hakemus tehdään, käsittely tulee tehdä salamannopeasti ja turvatakuiden olisi parasta olla jo käsittelyaikana voimassa. Muuten saattaisi tulla tukalammat paikat, sillä Suomi joutuisi idän ja lännen reviirikiistan keskiöön – sinne jossa Viro ja muut baltian maat jo NATO-jäseninä ovat.
Valitettavasti uskomattoman moni suomalainen ajattelee asian noin. Olisikin kiva, jos voisimme elää menneisyydessä, niin mitään koskaan tapahtuisi. Valittetavasti kello tikittää kuitenkin eteenpäin, niin katsoisin huomattavasti tarkemmin sitä, mitä uhkakuvia tulevaisuudessa meillä on ja pelaisin sen mukaan. Venäjän täydellinen piittaamattomuus allekirjoittamistaan sopimuksista ei nyt kovin paljoa luottoa nosta sitä valtiota kohtaan.
Millaiseen idän ja lännen reviirikiistan keskiöön Viro ja muut baltian maat Nato-jäseninä joutuvat? Ja eikös niilläkin ole maarajaa Venäjän kanssa? Miksei Venäjä kysynyt niiltä mitään turvatakuita?
Mites muuten NATO-maissa, onko niissä käytössä Suomen puolustusvoimien kaltaista yleistä asevelvollisuutta? Ja onko NATO:lla ja Venäjällä kuinka pitkää yhteistä rajaa?
Toivottavasti kansa ei saa asiasta päättää, koska miten niillä voisi olla mitään järkevää ja perusteltua mielipidettä puolesta tai vastaan.
Sotilaallisen uhan tai suoranaisen hyökkäyksen kohdistuminen yhteen puolustusliiton jäsenvaltioon on sama kuin saman uhan tai hyökkäyksen kohdistaminen koko puolustusliittoon. Tämä on koko puolustusliiton toiminta-ajatuksen pohja.??? Kuinka pitkälle NATO on oikeasti valmis menemään jos paska osuu tuulettimeen Suomen osalta? Hylätäänkö pieni liittolainen nimellisen avun jälkeen vai uhrataanko jopa miljoonia ihmishenkiä? Sitä kuuluisaa artiklaa ei ole kunnolla kuitenkaan testattu ja loppujen lopuksi se ei velvoita aivan mihin tahansa.
Kehitys on kulkenut jossain määrin kohti polarisoituvaa geopoliittista maailmaa, mutta eri tavalla kuin kaksinapaisella kylmän sodan aikakaudella. Globaalisti pitää huomioida myös muiden nousevien talouksien merkitys vähänkin pidemmällä tähtäimellä. Nato on kuitenkin niin merkittävä ja vakiintunut sotilaallinen tekijä, että sen kansainvälinen painoarvo on raskaimmassa mahdollisessa sarjassa pitkälle tästä eteenpäin. Sen päätöksenteko- ja toimintakyky lienevät jatkossakin mannertenväliseltä puolustusliitolta edellytettävällä tasolla. Lisäksi Nato on monille merkittävimmille jäsenmailleen strategisesti hyvin tärkeä instituutio.??? Mihin suuntaan NATO on kehittymässä pitkällä tähtäimellä? Mukaan on viimeisen ~10-15 vuoden aikana tullut monta pientä valtiota ja Venäjä on aktivoitunut "lähiulkomailla". Onko jatkumona NATOn miehittämä Riika Varsovan Liiton tyyliin, muuttuuko NATO pelkäksi korulauselmaksi paperilla vai pystyykö NATO pitämään liittolaiset kunnossa?
Tähänpä ei tarvitse mitään juuri lisätä, asia on omallakin kohdallani osimmoilleen näin. Nato-jäsenyyskysymyksessä on lukuisasti sellaisia piileviä ulottuvuuksia, joita tavallisen kansan on mahdotonta saada tietoonsa saati ymmärtää, eikä se ole tarpeenkaan.
...
Nato-kantani on avoin, joten äänestykseen en vastannut mitään.
Jos historiaa katsotaan, niin Suomen valinnat ovat olleet monissa tilanteissa Balttian maita järkevämpiä. Jos asiaa katsotaan pelkän historian perusteella, Suomen kannattaa ehdottomasti jäädä Naton ulkopuolelle.
Onhan se nyt ihan vuoren varmaa, jos NATO-jäsenyyden hakeminen tulee jossain vaiheessa ajankohtaiseksi niin siitä järjestetään ainakin suuntaa antava kansanäänestys. Oli sitten kadunmiehillä kompetenssiä tai ei.