Mainos

Peruskoulu muutoksen tarpeessa?

  • 29 084
  • 187

Prof. Puck

Jäsen
Suosikkijoukkue
***HIFK*** & Norristolainen
Itse en allekirjoita tätä, kyse on opettajan kyvystä määritellä oppilaan oikea taso ja perustella se. Tämähän on täysin samaa työtä kuin oppilaan arviointi yleensäkin. Tällöin perusteet pitää olla kunnossa ja pitää pystyä osoittamaan kirjallisesti (kokeet, tuntiosaaminen, läksyt) oppilaan taso huoltajille. Itse vierastan tämän tyylistä ajattelua, missä opettaja luovuttaa ja piiloutuu hankalien huoltajien taakse.

Palataan TosiFanin vanhaan kommenttiin, kun sattui tämä keskustelu vasta nyt silmiin.. tämä tulee nyt tällaisen 'hankalan vanhemman' näkökulmasta, joka on joutunut ihan tarpeeksi tappelemaan näiden tasomäärittelyjen kanssa.

En ole sinänsä tasoryhmiä vastaan (vaikkakin sellaisten rakenteelliseen organisointiin liittyy aika paljon problemaattisia käytännön ongelmia, ettei siitä tule koko lapsen tulevaisuutta leimaava 'kastijärjestelmä'), mutta vielä enemmän vierastan hyvinkin voimakkaasti ajatusta, että yksittäisille opettajille annetaan yhtään enempää valtaa oppilaiden arvioinnissa. Tämä siitä yksinkertaisesta syystä, että siperia on opettanut (omien lasten kohdalla), että opettajien kompetenssi arvioinnin suorittamiseen on kohteliaasti ilmaistuna vaihteleva. Ei se riitä, että katsoo vaan testitulokset tai luokkatyöskentelyn, pitää tietää ja tuntea varsin tarkasti myös lapsen luonne, tausta, lähtökohdat ja potentiaali, noin niinkuin aluksi.

Omat lapseni ovat kaksikielisiä ja joutuivat kumpikin tämän vuoksi alkuun vaikeuksiin koulunsa aloittaessaan. Jokainen asiaan edes hiukan perehtynyt (kuten vaikkapa opettajien) pitäisi tietää, että kaksikielisillä lapsilla puheen (tuottamisen) kehitys on hiukan hitaampaa ensimmäisten vuosien aikana ja sillä ei ole mitään tekemistä oppimisvaikeuksien kanssa. Esikoistamme kuitenkin testattiin juuri tuosta syystä esikouluiässä kouluun siirtyessä ja ensimmäisen tuloksen perusteella leimattiin lievä oppimisvaikeus tjms.vaikka kuinka vanhempina yritimme asian selittää ettei tytössä ole kerrassaan mitään vikaa Kyseessä oli yksinkertaisesti vain siitä, että esikoisemme oli tuossa vaiheessa oppinut ilmaisemaan joitakin asioita sujuvammin englanniksi ja toisia suomeksi ja jos kysymykset esitettiin 'väärällä kielellä', ei kysymyksiin osattu vastata, ainakaan sujuvasti. Lapsemme olivat oppineet siihen, että vastataan sillä kielellä millä heille puhutaan (kotoa tullut sääntö; minä olen aina puhunut ja lukenut lapsilleni suomeksi ja vaimoni englanniksi...)

Muutenkin jännittävässä testitilanteessa hiukan perfektionistisen luonteen omaava lapsi meni helposti lukkoon, kun olisi pitänyt vastata suomeksi, vaikka asia oli tutumpi englanninkielellä ja se oli kyllä mun mielestä ihan testaajaan epäpätevyyttä ettei tätä osannut ottaa huomioon, koska asiasta oli hänelle etukäteen mainittu. Sen myös muistan, että vasta kovan painostuksen jälkeen toinen meistä vanhemmista sai olla mukana lapsen uusintatestauksessa, joka myös piti vaatimalla vaatia. Ei siinä tarvinnut mitään muuta kuin pitää lasta kädestä kiinni ja muistuttaa, että jos et osaa vastata suomeksi, niin vastaa englanniksi ja kaikki meni hyvin. Sen myönnän, että kumpikin lapsistamme ovat sikäli 'hankalanluonteisia', että ovat omanarvontuntoisia. Eli jos huomaavat, että joku kohtelee epäkunnioittavasti tai alentavasti, on peli hänen osaltaan ns. menetetty, vaikka kyseessä olisi aikuinen ja näin oli ensimmäisen testaajan kohdalla käynytkin. Onneksi toisessa testauksessa oli mukana myös lastenlääkäri, joka totesi testin päätteeksi, että lapsessa ei ole mitään vikaa; syytä olisi pikemminkin testata lapsemme testiin lähettänyt henkilö.

Myöhemmin muutimme pois Suomesta ja sama rumba oli edessä näissä tasoryhmiä soveltavissa kansainvälisissä kouluissa nuoremman kohdalla. Englanninkielen taito ei ihan alkuun ollut vielä natiivipuhujan tasolla kaikilta osin (lähinnä kirjoittamisen), jolloin hänet istutettiin ESL (English as Second Language) ryhmään, vaikka jälleen yritimme selittää, että laittakaa vaan normaaliin luokkaan aluksi ja testatkaa uudestaan vaikka syyslukukauden päätteeksi, jos jotain vaikeuksia vielä silloinkin ilmenee. Ei meillä noita ESL tunteja vastaan toki ollut mitään muuta, kuin että nämä tunnit olivat pois ranskan kielen tunneista muun luokan kanssa, ja jota muu luokka oli jo vuoden enemmän muutenkin opiskellut. Kyselimme, että mitäs sitten, kun lapsi on kuronut kiinni englanninkielessä?, Kuinka palata natiivipuhujien ryhmään, kun toiset opiskelevat koko ajan ranskaa, josta lapsemme jää paitsi, kun sitä ei ole oikeutta opiskella ESL oppilaana? Ei sitä oltu mietitty, eikä siihen vastausta saatu. Ilmeisesti oletettiin, että kerran 'vajakki', aina vajakki. No, tyttö kävi puoli vuotta ESL ryhmässä ja syyslukukauden päätteeksi vetäisi parhaan tuloksen englanninkielen tasokokeista (verrattuna myös natiivipuhujien ryhmään), jolloin perustelut ESL ryhmässä pitämiseen katosivat, aivan kuten tiesimmekin käyvän, lapsemme tuntien. Sitten alkoi koululla hirveä ihmetys, että miten siirretään natiivipuhujien ryhmään, kun Ranskan kieltä ei ole opiskellut, ja josta oli tässä vaiheessa puolitoista vuotta muita perässä. No olihan tyttö onneksi opiskellut, kiitos meidän vanhempien, koska otimme koko syyslukukauden yksityistunteja tytölle ranskan kielessä. Vieläkin vituttaa, kun ajattelee tuota koulujen ja opettajien säätämistä ja että niitä piti maallikkona opettaa heidän omalla erikoisalallaan.

Lyhyesti sanottuna; mun kokemusten perusteella (nyt jo useammasta maasta ja koulusta) tasokokeiden ja -luokkien ongelma on siinä, että alaspäin on ilmeisen helppo joutua, mutta ylöspäin siirtyminen (varsinkin sen jälkeen, kun päätös 'oikeasta' tasosta on kerran tehty), on käytännössä todella vaikeaa. Samoin opettajien puutteellinen arviointikyky ei oman kokemuksen perusteella herätä luottamusta. Jos/kun opettajat vaihtuvat vuosittain, niin yhden vuoden arvioinnilla tai sen paikkaansapitävyydellä ei ole kauhean suurta väliä, mutta kun kyseessä on koko loppuelämää määrittelevä 'tasonmittaus', niin kyllä siinä aika iso valta luovutetaan yhden opettajan päätettäväksi.

Niin, mainittakoon, että nykyään kumpikin lapsistani pärjää erinomaisesti koulussa, ihan siellä ylimmillä tasoryhmillä, joita siis täällä sovelletaan. Mutta tulevaisuus olisi aika paljon synkempi, jos me olisimme tyytyneet lapsillemme tarjottuun 'tasoon' tai pelänneet 'hankalien vanhempien' mainetta.
 

kamik

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Tuntijakouudistus kaatui Keskustan vastustukseen

Peruskoulun tuntijaon uudistaminen lykkääntyy vaalien jälkeiseen aikaan. Virkkusen visiot olivat sen verran kalliiksi arvioituja ja ohi pyydetyn, että ihan oikeutetusti hallituskumppani Keskusta tyrmäsi esityksen. Tämä tarkoittaa sitä, ettei kokonaistuntimäärää toistaiseksi lisätä, ruotsin kieltä ei aloiteta alakoulussa, draamaa ja etiikkaa ei tuoda uusiksi oppiaineiksi jne.

Sovinisteille käy pian köpelösti opiskelijavalinnassa;

"Kun peruskouluopetusta ohjaavat opetussuunnitelman perusteet lähivuosina uudistetaan, työryhmä toivoo niihin mukaan konkreettisia ja selkeästi määriteltyjä keinoja, joiden avulla kouluopetuksessa pyritään vähentämään sukupuolten välistä kahtiajakoa.

Esimerkiksi erilliset tekstiilityön ja teknisen työn tunnit saattavat jäädä kohta historiaan. Työryhmän kaavailuissa niiden tilalle tulisi kaikille yhteinen oppiaine, jossa opittaisiin monipuolisesti erilaisia käsillä tekemisen taitoja ja materiaalien käyttöä."


WTF? Eikö pojat enää saa olla poikia ja tytöt tyttöjä ja valita käsityöstä sitä oppisisältöä, johon tuntee enemmän kiinnostusta? Ei sellaisia oppiaineita enää edes ole kuin tekninen työ ja tekstiilityö, molemmat ovat käsityö-nimisen oppiaineen oppisisältöjä, josta oppilas itse valitsee toisen. Nytkö tämä valinnaisuus pitää sitten romuttaa ja tunkea kaikki samaan muottiin, kiinnosti toinen oppisisältö tai ei? Ei varmaan ole feministit tällaisten aivopierujen takana, ei?
 

TosiFani

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Palataan TosiFanin vanhaan kommenttiin, kun sattui tämä keskustelu vasta nyt silmiin.. tämä tulee nyt tällaisen 'hankalan vanhemman' näkökulmasta, joka on joutunut ihan tarpeeksi tappelemaan näiden tasomäärittelyjen kanssa.

En ole sinänsä tasoryhmiä vastaan (vaikkakin sellaisten rakenteelliseen organisointiin liittyy aika paljon problemaattisia käytännön ongelmia, ettei siitä tule koko lapsen tulevaisuutta leimaava 'kastijärjestelmä'), mutta vielä enemmän vierastan hyvinkin voimakkaasti ajatusta, että yksittäisille opettajille annetaan yhtään enempää valtaa oppilaiden arvioinnissa. Tämä siitä yksinkertaisesta syystä, että siperia on opettanut (omien lasten kohdalla), että opettajien kompetenssi arvioinnin suorittamiseen on kohteliaasti ilmaistuna vaihteleva. Ei se riitä, että katsoo vaan testitulokset tai luokkatyöskentelyn, pitää tietää ja tuntea varsin tarkasti myös lapsen luonne, tausta, lähtökohdat ja potentiaali, noin niinkuin aluksi.

Omat lapseni ovat kaksikielisiä ja joutuivat kumpikin tämän vuoksi alkuun vaikeuksiin koulunsa aloittaessaan. Jokainen asiaan edes hiukan perehtynyt (kuten vaikkapa opettajien) pitäisi tietää, että kaksikielisillä lapsilla puheen (tuottamisen) kehitys on hiukan hitaampaa ensimmäisten vuosien aikana ja sillä ei ole mitään tekemistä oppimisvaikeuksien kanssa. Esikoistamme kuitenkin testattiin juuri tuosta syystä esikouluiässä kouluun siirtyessä ja ensimmäisen tuloksen perusteella leimattiin lievä oppimisvaikeus tjms.vaikka kuinka vanhempina yritimme asian selittää ettei tytössä ole kerrassaan mitään vikaa Kyseessä oli yksinkertaisesti vain siitä, että esikoisemme oli tuossa vaiheessa oppinut ilmaisemaan joitakin asioita sujuvammin englanniksi ja toisia suomeksi ja jos kysymykset esitettiin 'väärällä kielellä', ei kysymyksiin osattu vastata, ainakaan sujuvasti. Lapsemme olivat oppineet siihen, että vastataan sillä kielellä millä heille puhutaan (kotoa tullut sääntö; minä olen aina puhunut ja lukenut lapsilleni suomeksi ja vaimoni englanniksi...)...

Huomasin kirjoituksesi vasta nyt eli tulee vastaus vähän vanhaan viestiin.

Sinä olet hankala vanhempi, joka kuvittelet osaavasi määritellä lasten oppivaikeudet paremmin kuin teidän lapsen testannut psykologi. Miten perustelet tämän?

Ymmärrän sinun kunnianhimosi lapsesi suhteen, mutta kyllähän "puolikielisyys" luokitellaan lieviin oppimisvaikeuksiin. Eiköhän tämä ole jokaiselle opettajalle selvyys, mutta toisaalta opettajan tehtävä ei ole diagnosoida, se kuuluu terveydenhuollon puolelle. Ja kun lapsesi ei pärjännyt normaalin luokan tahdissa, hänelle pitää saada se diagnoosi, jotta hän saa ne tarvittavat resurssit opetuksen mukautukseen, avustajaan yms. Valitettavan usein sinun tyylisten kunnianhimoisten vanhempien takia lapset saattavat joutua väärään ryhmään, luokkaan tai jopa kouluun ja joutuvat kärsimään liian kovista vaatimuksista.

Kuka määrittelee oppilaiden tason, ellei opettaja? Vanhemmat vai? Opettaminen ja arviointi on opettajien tehtävää ja he ovat saaneet siihen vähintään maisteritason koulutuksen.

Se, että sinä tuomitset henkilökohtaisten kokemusten pohjalta koko ammattikunnan on kohtuutonta. Se on vähän sama kuin määrittelisi kaikkien yliopiston dosenttien poliittisen kannan Johan Bäckmanin mielipiteiden perusteella.
 

TosiFani

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Meidän pitää vajaan vuoden päästä ilmoittaa esikoinen kouluun ja tällä hetkellä pähkäilemme kouluvalinnan kanssa, koska vaikka koulua saa vaihtaakin, on se pienelle lapselle useimmiten stressaavaa ja siltä haluamme lähtökohtaisesti välttyä.

Tilanne on se, että meillä on tuossa parinsadan metrin päässä ala-aste. Koulumatka olisi mitä mainioin eikä yhdenkään tien yli olisi välttämätöntä mennä. Ongelma vain on siinä, että se on täynnä mamuja. Oma asuinalueemme on ikäänkuin kolmessa osassa, joissa yksi on täynnä maahanmuuttajia, seuraavassakin heitä on, mutta ei enemmistönä ja sitten on tämä meidän puolemme, missä mamuja ei juurikaan ole.

Me olemme tehneet päätöksen, että lähimpään kouluun emme lapsiamme laita, koska opettajat joutuvat päivittäin kohtaamaan maahanmuuton tuomia haasteita, aika menee muuhun kuin opettamiseen ja opettajien henki ei työn raskauden vuoksi ole järin hyvä. Me emme ole rasisteja, emmekä pidä mamuja tyhmempinä, mutta kyllä se vain on niin, että mamut enemmistönä ei tule kuuloonkaan. Haluaisin opettaa lapsillemme ihan käytännössäkin monikulttuurisuuden rikkauksista, mutta emme koulunkäynnin kustannuksella.

Niinpä olemme nyt tilanteessa, missä kaksi muuta kouluvaihtoehtoa ovat loppusuoralla. Molempiin on yhtä pitkät matkat ja molemmat ovat arvostettuja kouluja. Toinen sijaitsee suuren tien "väärällä" puolella, joten koulumatka on oikeasti vaarallinen. Autoilijat eivät hirveästi kyseisellä suurella tiellä anna liikennevalojen haitata etenemistään ja ylinopeus on yleistä. Ei houkuttele. Toisaalta, koulu on "erikoistunut" niihin asioihin, mitkä ovat meille tärkeitä. Toinen koulu on sekin suhteellisen kaukana, mutta koulumatka on turvallisempi. Me emme kuulu tämän koulun viralliselle alueelle, joten takeita tähän kouluun pääsemisestä ei ole. Eli jos käsky käy, joudumme lapsemme laittamaan vaarallisen koulumatkan päähän. Tai sitten mamujen keskelle oppimaan, jos siihen jää aikaa. Olemmekin miettineet, että ostamme uuden asunnon sen koulun läheisyydestä, mitä lapsemme tulevat käymään. Periaatteessa emme uutta asuntoa edes tarvitsisi (käytännössä lisätilakin tulisi tarpeeseen), mutta koska koulumatkojen sujuvuus ja helppous on varsinkin ala-asteikäisille tärkeää, asiaa on harkittava vakavasti.

Ja kaikki tämä vain siksi, että lähikoulu on vallattu käytöshäiriöisten maahanmuuttajien toimesta. Se nyt ei kertakaikkiaan vetele, että lapset hilluvat koulupäivinä klo 22 ulkona ja menevät väsyneinä kouluun. Kyllä mä rehellisesti sanon, että vituttaa. Mutta omapahan on valintamme. Tavallaan


Kirjoittaja BOL:n viesti Monikulttuurisuus - rikkaus vai vitsaus? -ketjusta.

Lainasin BOL:n ansiokkaan viestin kokonaisuudessaan, vaikka se hieman pitkä onkin. Mielestäni tässä näkyy hyvin nykyisen peruskoulun ongelma, se ei pysty vastaamaan nykyisiin tarpeisiin ja haasteisiin. Mielestäni vika ei ole maahanmuuttajissa vaan systeemissä.

Nykyinen koulujärjestelmä jakautuu alakouluun, joissa opettajina toimivat kasvatustiedettä pääaineenaan lukeneet maisterit ja yläkouluun, jossa opettajina toimivat omaa ainettaan pääaineena lukeneet maisterit. Opetus tapahtuu pääosin samalla tavalla kuin 1850-luvun kansakouluissa, opettaja puhuu luokan edestä ja oppilaat kuuntelevat hiljaa. Väitteet opetuksen muutoksesta ovat mieletäni ammattikunnan omaa kuvitelmaa ja egon nostoa.

Nyt opettajat ovat syyllistäneet maahanmuuttajat koulujen ongelmista:

Opettaja-lehden eLehti

Linkki uutiseen opettaja.fi sivuille.

Tämä on vähän sama kuin sanoisi, että erityisluokassa on vaikeampia oppilaita kuin normaalissa luokassa eli erityisoppilaiden määrää luokassa pitäisi rajoittaa. Vau mikä innovaatio!! Eräässä Porin lähikunnassa on yläkoulu missä on erittäin suuria ongelmia oppilaiden kanssa, näitä ongelmia eivät aiheuta maahanmuuttajat vaan ihan tavalliset suomalaiset mukulat. Koulussa ollaan hyvin lähellä oppilaiden luomaa anarkiaa. Ongelma on järjestelmän kyvyttömyys vastata ongelmiin, ei maahanmuuttajat tai muutamat ongelmaoppilaat.

Suomalaisessa opettajankoulutuksessa alakoulun opettaja saa laitoksesta riippuen 5 - 10 opintopistettä opetusta erityisopetuksesta ja tämä sisältää kaiken aistivammoista häiriköihin. Harjoitteluissa on yksi valinnainen harjoittelu, jonka voi suorittaa erityisluokassa yms. Miten tämä koulutus antaa eväitä opettaa erityisoppilaita? Aineopettajilla ei ole edes tätä. Heidän sopivuutta opettajaksi ei testata pääkoevaiheessa jne. Olenkin joskus sanonut, että aineopettaja rakastaa ainettaan niin paljon, että hän sietää ne lapsetkin. Mutta hei, me ollaan kärjessä Pisa-tutkimuksissa!

Toinen juttu on yhteiskunnan antamat resurssit. BOL:n kirjoituksen koulussa tuskin on tarpeeksi erityisopettajia, avustajia, jakotunteja, tulkkeja, kielitaitoisista opettajista puhumattakaan. Kaupunki on vaan päättänyt sijoittaa nämä oppilaat tuohon kouluun, antanut näennäistä tukea ja ristinyt kätensä. Ei ongelmakoulut synnyt oppilaiden ansiosta, ne syntyy riittämättömistä resursseista ja osaamisen puutteesta.
 

El Lude

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kvanttimobikki kolmessa eri ulottuvuudessa
Jaa-a. En minä ole koskaan ketään karttakepillä lyönyt tai seinille letistä tyttöjä nostanut. Hieno yleistys muuten TF. Lienet sitten vieraillut kaikissa perusopetuksen kouluissa, joissa annetaan opetusta vuosiluokille 7-9.

Olisihan se aivan todella upeeta ja mahtavaa, jos se sosiokonstruktivistinen malli toimisi aina ja kaikialla. Kaikkien opetusryhmien kanssa se konstruktivismi ei vaan toimi. Välillä tarvitaan ns. opettajajohtoista opetusta. Behaviorismilla on myös välillä aikansa ja paikkansa. Olisihan se todella hionoa, jos siellä "luokan edessä" voisi vain istuskella ja tutoroida aktiivisia ja tiedonhaluisia nuorukaisia. Reaalimaailmassa asia ei vain ole aina näin.

Opetus tapahtuu pääosin samalla tavalla kuin 1850-luvun kansakouluissa, opettaja puhuu luokan edestä ja oppilaat kuuntelevat hiljaa. Väitteet opetuksen muutoksesta ovat mieletäni ammattikunnan omaa kuvitelmaa ja egon nostoa.
-clip-
Olenkin joskus sanonut, että aineopettaja rakastaa ainettaan niin paljon, että hän sietää ne lapsetkin.

Onko joku ilkeä aineenopettaja "piip" joskus muroihisi? KM-lyhenne siis takaa paremman opetuksen yläkouluissa? Kaikki omaa ainettansa rakastavat aineenopettajat ovat siis niitä yhden pedagogis-didaktisen näkemyksen omaavia lasten pilaajia/vihaajia?
Olen minäkin elämäni varrella sanonut ja kirjoittanut vaikka mitä, mutta joskus on ehkä parempi jättää jotain sanomatta/kirjoittamatta.

T: Nimim. oman EGON-NOSTAJA
 
Viimeksi muokattu:

TosiFani

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
...Onko joku ilkeä aineenopettaja "piip" joskus muroihisi? KM-lyhenne siis takaa paremman opetuksen yläkouluissa? Kaikki omaa ainettansa rakastavat aineenopettajat ovat siis niitä yhden pedagogis-didaktisen näkemyksen omaavia lasten pilaajia/vihaajia?
Olen minäkin elämäni varrella sanonut ja kirjoittanut vaikka mitä, mutta joskus on ehkä parempi jättää jotain sanomatta/kirjoittamatta.

T: Nimim. oman EGON-NOSTAJA

Ei ole yksikään aineopettaja muroihin kusut, sitä ilmeisesti tarkoitit? Näin erityisopettajana olen tottunut myös kirosanoihin. Mutta sitäkin useampi aineopettaja on kertonut miten huono joku oppilas on ihmisenä kun hän ei pärjää kyseisessä aineessa ja häiritsee tunnilla. Tämä näkemys tulee tietysti niiden reppanoiden opettamisen kautta ja se on ollut minulle täyttä arkipäivää.

Yläkoulun kaikkien aineiden oppisisältöjen opettamiseen ei välttämättä tarvita yliopistotutkintoa kyseisestä aineesta, mutta niiden ongelmatapausten opettamiseen tarvitaan osaamista. Itse en koe saaneeni yliopistosta tätä osaamista, joten en usko myöskään KM-lyhenteen ratkaisevan tilannetta.

Toisaalta en ymmärrä sinun herkkä nahkaisuuttasi, minun kirjoitukseni oli vain minun, yhden ihmisen, mielipide. Ehkä tässä osuttiin johonkin herkkään kohtaan ja saadaan aikaan keskutelua.

PS. Olen muuten ollut pitkään sitä mieltä, että opettajan homma on hyvin palkattu puolipäivä homma ja aineopettajilla vielä paremmin palkattu...
 

cottonmouth

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo & Philadelphia Flyers
PS. Olen muuten ollut pitkään sitä mieltä, että opettajan homma on hyvin palkattu puolipäivä homma ja aineopettajilla vielä paremmin palkattu...

Ihan mielenkiinnosta, haluaisitko jossain välissä kertoa, että miksi olet tätä mieltä?
 

TosiFani

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Ihan mielenkiinnosta, haluaisitko jossain välissä kertoa, että miksi olet tätä mieltä?

Koska pidän työstäni ja olen tehnyt sitä pitkään. Opettajalla on viikossa opetustunteja noin 25 (á 45min) ja kokemuksen myötä niiden valmisteluun tarvittava aika on vähentynyt. Olen oppinut suhtautumaan oppilaisiin oikein, he eivät pääse ihon alle, tiedän olevani se vitun läski, koska katsoin aamulla peiliin. Ja tietysti se kymmenen viikkoa kesällä + syys-, joulu- ja hiihtoloma.
 

sampio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Menestyvin, sympatiat muille hyville.
PS. Olen muuten ollut pitkään sitä mieltä, että opettajan homma on hyvin palkattu puolipäivä homma ja aineopettajilla vielä paremmin palkattu...
Olen kuullut vastaavankaltaisia kommentteja ja ihmettelyä aineenopettajien kiireydestä muiltakin erityisopettajilta. Kannattaa kokeilla joskus, jos se niin helppoa rahaa on. Tosin uskon, että provosit tahallasi, etkä oikeasti ole niin kuutamolla kuin tuosta voisi hätäisesti päätellä.
 

TosiFani

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Olen kuullut vastaavankaltaisia kommentteja ja ihmettelyä aineenopettajien kiireydestä muiltakin erityisopettajilta. Kannattaa kokeilla joskus, jos se niin helppoa rahaa on. Tosin uskon, että provosit tahallasi, etkä oikeasti ole niin kuutamolla kuin tuosta voisi hätäisesti päätellä.

Itseasiassa kirjoituksissani ei ole kovin paljoa provoa, vaan yli kymmenenvuoden kokemus peruskoulun pahimpien ongelmatapausten opettamisesta. Jos koulun jälki-istuntokirjassa yleisimmät syyt ovat lippalakit sisällä, tupakointi, haistattelu opettajalle, kotitehtävien tekemättömyys, niin koulussa ei ole todellisia ongelmia.

Oppilaalla oli 6-7 tuntia istumattomia jälki-istuntoja. Kysyin mitä aiot tehdä niiden suhteen ja vastaus oli lipposmainen, ei kiinnosta. Ja seuraavalla tunnilla välituntivalvoja toi uuden lapun tupakasta... Niin, mitä välii. Olisiko rangaistus menettänyt merkityksensä? Pitäisikö miettiä jotain muuta??
 

sampio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Menestyvin, sympatiat muille hyville.
Itseasiassa kirjoituksissani ei ole kovin paljoa provoa, vaan yli kymmenenvuoden kokemus peruskoulun pahimpien ongelmatapausten opettamisesta. Jos koulun jälki-istuntokirjassa yleisimmät syyt ovat lippalakit sisällä, tupakointi, haistattelu opettajalle, kotitehtävien tekemättömyys, niin koulussa ei ole todellisia ongelmia.
Jees, mutta minä viittasin tuohon puolipäiväduuniin. Aika harva opettaja, ainakaan suht tuore, pääsee sillä tuntimäärällä, mikä lukujärjestykseen on isketty. Turha mun on sulle varmasti opetuksen ulkopuolisista töistä luennoida, ja huoltajien kanssa asioimisen tiedät varmasti paremmin kuin minä. Väittäisin kuitenkin useamman erkan mielipiteitä kuunneltuani, että erityisopettajilla on hämärtynyt kuva siitä, kuinka paljon aineenopettaja keskimäärin tekee duunia oppituntiensa eteen. Ryhmissä on oikeasti lahjakkaita ja älykkäitä tyyppejä, joille halutaan tarjota haasteita sen perusmatskun lisäksi, ja silloin puhutaan ihan eri jutuista kuin mitä erityisopetuksessa tulee eteen. Haasteita nuokin. Peruskoulu on toki peruskoulua, mutta ei sielläkään pärjää pidemmän päälle pelkällä improvisoinnilla, kuten olen saanut erkoilta ohjeiksi. Ja pitää muistaa vielä sekin, että erkoilla on ne samat naamat kokoajan luokassa, niiden kanssa voi yhdistellä kokonaisuuksia ja vaihdella suunnitelmia, voi katsoa leffan aamupäivän aikana jne. Aineenopettajilla on taas yleensä 1-4 opetuskertaa viikossa, ja sen mukaan mennään.

Oppilaalla oli 6-7 tuntia istumattomia jälki-istuntoja. Kysyin mitä aiot tehdä niiden suhteen ja vastaus oli lipposmainen, ei kiinnosta. Ja seuraavalla tunnilla välituntivalvoja toi uuden lapun tupakasta... Niin, mitä välii. Olisiko rangaistus menettänyt merkityksensä? Pitäisikö miettiä jotain muuta??
Pitäisi miettiä, ja ehkä pitäisi kohdata se nuori jollain muulla tapaa kuin vinkua pikkujutuista tai hakea auktoriteettiasemaa huutamalla pää punaisena. Toki säännöt ovat sääntöjä ja niissä tulisi olla yhteinen linja kaikilla opettajilla, mutta mikä se linja on, siitä voitaisiin varmasti keskustella enemmän. Opettajilla on tässä asiassa peiliinkatsomisen paikka. Turha penätä oppilailta kunnioitusta, jos ei itse osoita kunnioitusta nuoria kohtaan, eikä tämä tarkoita kaveerausta tai löysäilyä, vaan kunnioittavaa suhtautumista toista ihmistä kohtaan, vaikka se välillä olisikin kusipää. Vaikeaa se on toisinaan, tiedän sen omakohtaisesti.
 

TosiFani

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Jees, mutta minä viittasin tuohon puolipäiväduuniin. Aika harva opettaja, ainakaan suht tuore, pääsee sillä tuntimäärällä, mikä lukujärjestykseen on isketty. Turha mun on sulle varmasti opetuksen ulkopuolisista töistä luennoida, ja huoltajien kanssa asioimisen tiedät varmasti paremmin kuin minä. Väittäisin kuitenkin useamman erkan mielipiteitä kuunneltuani, että erityisopettajilla on hämärtynyt kuva siitä, kuinka paljon aineenopettaja keskimäärin tekee duunia oppituntiensa eteen. Ryhmissä on oikeasti lahjakkaita ja älykkäitä tyyppejä, joille halutaan tarjota haasteita sen perusmatskun lisäksi, ja silloin puhutaan ihan eri jutuista kuin mitä erityisopetuksessa tulee eteen. Haasteita nuokin. Peruskoulu on toki peruskoulua, mutta ei sielläkään pärjää pidemmän päälle pelkällä improvisoinnilla, kuten olen saanut erkoilta ohjeiksi. Ja pitää muistaa vielä sekin, että erkoilla on ne samat naamat kokoajan luokassa, niiden kanssa voi yhdistellä kokonaisuuksia ja vaihdella suunnitelmia, voi katsoa leffan aamupäivän aikana jne. Aineenopettajilla on taas yleensä 1-4 opetuskertaa viikossa, ja sen mukaan mennään..

Jos opetat samaa aihekokonaisuutta viisi vuotta, eikä sinulla ole valmiita ratkaisuja erilaisiin perustilanteisiin, ihmettelen. Noin viiden vuoden aikana kokoat hyvät materiaalikansiot, kohtaat erityyppisiä tilanteita, joiden kokemuksia voit käyttää hyväksesi seuraavassa tilanteessa. Kokeet tietysti arkistoit ja poimit kysymykset sieltä jne.

Erityisopettajat tekevät työtä nuoren kasvamisen kanssa, aineopettajat hänen oppimisensa kanssa. Jos oppilaalla ei ole kykyä istua tunnilla, miten häneltä voisi vaatia oppimista?
 

sampio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Menestyvin, sympatiat muille hyville.
Tottakai rutiinia työskentelyyn tulee vuosien myötä, enkä nyt olekaan panikoimassa vielä tällä kokemuksella sen kummemmin. Lähinnä nyt yritin tuoda noiden kahden duunin erilaisuutta esille, koska tuntuu, että aika monen erkan näkökenttä on hiukan kapea aineenopettajien työn osalta, ymmärrettävästikin. On varmasti toisinkin päin, tosin nykykehityksellä meillä alkaa olla jo aika kattava kokemus erityisoppilaista...
 

kakkonen

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät
Eikö noihin moniin koulussa oleviin ongelmiin olisi ratkaisuna jonkunlaiset tasoryhmät? Kuitenkin on porukkaa joka ei halua opiskella tai ei omaa kykyjä opiskella niin miksi ihmeessä sellaista massaa pidetään mukana sekottamassa oppimishaluisten nuorten koulutyöskentelyä.

Jos kelpaamaton aines olisi erillään niin uskoisin että tästä hyötyisi kaikki osapuolet.
 

El Lude

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kvanttimobikki kolmessa eri ulottuvuudessa
Tuota noin. En reilusti yli kymmenen vuoden opettajanurani aikana ole koskaan "dissannut" oppilaitani ihmisinä toisille kolleegoille. En koskaan. Todettakoon myös se, että olen opettanut vuosien saatossa lukuisia esy-dysf- ja dyslex. oppilaita yleisopetuksessa. Yksikään oppilas ei ole minun aineyhdistelmässäni joutunut/päässyt erityisopetukseen/luokkaan/ryhmään/esyryhmään. On ollut mukautuksia vaikka mistä aineista ja jopa kaikista aineista ns. yleisopetuksessa. Kaikkien kanssa olen tullut jollain tavalla toimeen. Jokaisen oppilaan kanssa on löydetty heille sopivat oppimistavoitteet/tukitoimet lukuisten kasvatuskeskusteluiden kera. Onhan se toki valitettavaa, että aina on myös niitä aineenopettajia, jotka ovat työntämässä niitä heikoimpia/erilaisia nuoria johonkin "erityisryhmään" syystä jos kolmannesta. Yläkoulun puolella kasvatuksen ja opetuksen suhde on oppilaasta/luokasta riippuen 40/60 tai 60/40. Näin sen näen.

Toisaalta en ymmärrä sinun herkkä nahkaisuuttasi, minun kirjoitukseni oli vain minun, yhden ihmisen, mielipide. Ehkä tässä osuttiin johonkin herkkään kohtaan

-clip-

PS. Olen muuten ollut pitkään sitä mieltä, että opettajan homma on hyvin palkattu puolipäivä homma ja aineopettajilla vielä paremmin palkattu...

Jos sinä ns. yksityishenkilönä heitä näitä mielipiteitäsi, niin ei luulisi tulevan yllätyksenä, että joku saattaa näihin provoihisi tarttua.
Ei siis kalikka kalahtanut ja jotain sinnepäin. Nahkani on paksu kuin norsulla.

Ranskan kuninkaalla on parta - siis kaikilla miehillä on parta. Premissilauseet kunniaan...

Jos olet tuossa PS:ssäsi tosissasi, niin ei mahda mitään. Niin kauan kun kaltaisia henkilöitä on opetusalalla, mitään muutosta ei ole tulossa. Kunta-alalla opettajien palkkakehitys on ollut huonointa 1970-luvulta tähän päivään. Itse en ole ns. harrastelijaopettaja vaan elätän palkallani koko perheeni. En voi sanoa, että eläisin yltäkylläisyydessä. Mitäs tässä lässyttämään - ammatinvalintakysymys sanoisi joku.
 

kyykäärme

Jäsen
Suosikkijoukkue
Johtaja Virran Dream Team
Melko mahdottomalta tuntuu ajatus, että TosiFani on opettaja. Ainakaan ei ko. nimimerkki voi olla töissä yläkoulussa, sen verran puusilmäistä kommentointia tulee. Tai sitten hänen aikansa kuluu jossain parakissa, eristyksissä opettajista ja yleisopetuksen oppilaista.

"Opettajien" joukossa valitettavasti on monenlaista puuhastelijaa, jotka kommenteillaan pilaavat ammattikunnan mainetta. Kotoa kiireellä sinne omaan luokkaan, kiireellä kotiin, siinä välissä heitetään pari paskaa oppituntia ja sitten retostellaan, kuinka helppoa työ on. Kuvioon saattaa kuulua myös hyväpalkkainen puoliso tai joku toinen duuni samalla, kun toimii "opettajana".

Päteviä erityisopettajia on vaikeaa löytää kouluille. Käytännössä voi käydä niin, että niitä oppilaita, joiden opettaminen vaatii opettajalta eniten, opettaa se tyyppi, jolla on kaikkein vähiten koulutusta opetusalalle. Ja ehkä vielä vähiten kokemusta.

Minulla on tässä jaksossa 23 oppituntia viikossa. Olen yläkoulun opettaja. Viikottainen työtuntien määrä keikkuu siellä 35-38 paikkeilla. Oppilaiden töiden ja kokeiden korjaamiseen menee viikossa useita tunteja. Wilma on lisännyt viestintää kodeista kouluihin, ja viestien vastaamiseen menee usein tunti päivässä. On pakko miettiä tosi tarkkaan, mitä sinne näpyttelee.

Tuntien valmisteluun ei varsinaisesti aina paljoa kulu aikaa, koska olen 12 vuotta tehnyt samaa duunia. Meille tuli älytauluja ja niiden käyttö pitäisi opetella. Pitäisi myös tehdä materiaaleja älytaulua varten. Fysiikan ja kemian tunneilla ei toisaalta yleensä riitä se, että kävelee luokkaan ja alkaa saarnata. Tarvitaan välineitä, aineita jne. Kaikkeen kuluu aikaa.

Lisäksi jaksoon sattuu kaksi vanhempainiltaa ja kaksi vesoa, yhteensä n. 13 tuntia työtä lauantaina tai ilta-aikaan.

Meillä ei koulussa tunneta jälki-istuntoja. Oppilaiden ei-toivottuun käytökseen puututaan muilla tavoilla. Varsin hyvin pärjätään niin oppilaiden kuin huoltajienkin kanssa. Välillä tulee haastavia tilanteita, mutta mitään vakavaa ei ole minun kohdalleni sattunut.

Ja kuten kollega El Ludella, minunkin ryhmissäni on oppilaita kaikenlaisilla taustoilla ja kaiken maailman erityisopetuspäätöksillä. Ryhmäkoot ovat 20-25. Se on hiukan liikaa, mutta sen kanssa eletään.
 

kamik

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Heidän sopivuutta opettajaksi ei testata pääkoevaiheessa jne. Olenkin joskus sanonut, että aineopettaja rakastaa ainettaan niin paljon, että hän sietää ne lapsetkin.

Pääkoevaihe? Vaiko pääsykoevaihe? En tiedä onko kaikkialla näin, mutta ainakin minä jouduin soveltuvuustestiin OKL:n pääsykokeissa. Soveltuvuustesti tehtiin haastatteluna, jossa oli mukana kaksi pitkän linjan opettajaa, toinen peruskoulusta ja toinen yliopistosta. Kinkkisiä kysymyksiä ja tilanteita heittivät silmille, joihin piti keksiä ratkaisu. Ihan suoranaista v*ttuiluakin sain osakseni, sillä kuulemma testattiin itsehillintää jne. Tuon haastattelun merkitys pääsykokeissa oli 30% ja nollapinnat haastattelussa saaneet karsuituivat heti ulos.

Olen muuten ollut pitkään sitä mieltä, että opettajan homma on hyvin palkattu puolipäivä homma ja aineopettajilla vielä paremmin palkattu...

Erityisopettaja puhuu. Millainen on puolipäivähomma (yhdyssana muuten)? Mulla on keskimäärin 25 viikkotuntia, lisänä kansalaisopiston puolelta 3 viikkotuntia. Tämän päälle tulee luokanvalvojan työt ja av-vastaavat tehtävät. Siirtymiä kyläkouluille on sen verran, että yksi viikkotunti menee niihinkin. Eli yhteensä 28 viikkotuntia ja välituntisin hoidetaan muut hommat, jos valvontavuoroilta (6/vko) jää aikaa. Jotta pääsisin normimittaisiin työpäiviin, pitäisi oppilaidenkin olla koulussa pidempään. Wilma, sähköpostit, puhelut jne. Yhteydenpito koteihin ottaa aikansa, muttet ilmeisesti laske sitä työhön kuuluvaksi.

Hyvä palkka? Jos tässä käyttäisi pienipalkkaisen rajana Jutan heittämää 3000 €/kk, niin nipin napin pääsen pois pienituloisten puolelta. Hurraa, kuulun keskiluokkaan. Onhan opettajan työssä hyviäkin puolia, vaikka turhan hektisiä nuo viikot tuntuvat olevan. Kukaan opettaja tuskin kiistää sitä, että lomat ovat hyvät. Muita hyviä puolia ovat työajat, ei ilta- tai yövuoroja, saati viikonlopputöitä. Tuntien valmistelua en laske viikonlopputöihin, nehän voi tehdä etukäteen milloin vaan. Ai ohna siellä ne huuhaaksi osoittautuneet vesot. Sanoisin, että aika tiivis paketti on aineenopettajan työviikko.

Pidän työstäni erittäin paljon. Erilaiset oppilaat kuuluvat koulun arkipäivään, joskin välillä turhauttaa selvitellä samoja juttuja samojen oppilaiden kanssa. Ryhmäkoot ovat meidän kunnassa melko pienet, siitä olen hyvin kiitollinen kuntamme päättäjille. Suurin ryhmä on 17 oppilaan ryhmä, joka varmaan on joillekin jo pieni ryhmä. Pieni ryhmäkoko lisää opetuksen laatua jo itsessään, sillä aikaa yksilölliseen ohjaukseen jää enemmän. Ja sitä nykyajan oppilaat kaipaavat. Luokissa on ryhmien pienuudesta huolimatta monelaista diagnoosia ja oppimista vaikeuttavaa ongelmaa. Jollei näiden huomioimiseen ole aikaa, alkaa pulina ja häiriköinti. Ja oppimistulokset laskevat kuin lehmän häntä.

Erityisopetuksesta en oikein osaa muuta sanoa, kuin että sille on tarvetta todella paljon. Oppilaiden onneksi tähänkin saatiin kunnassamme lisäresursseja, meno yleisopetuksessa rauhoittui heti. Yllättävän paljon on oppilaissa niitä, joiden elämänhallinta on pielessä. Seurauksena lintsaamista, häiriköintiä, agressiivisuutta, ilkivaltaa, paikkojen sotkemista jne. Koulu ja erityisopetus hoitavat seurauksia, sillä harvemmin syy moiseen touhuun on koulussa.

Lisäpanostus erityisen lahjakkaisiin oppilaisiin? Tasoryhmät? Eihän tasapäistävässä peruskoulussa sentään tällaiseen mennä, vaikka syytä olisi.
 

ukkometso

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Nuoret, nuoret.
Enkä nyt tarkoita meidän opettajien "potilaita", vaan näitä kirjoittajia.

Itsellä on nyt takana 27 virkavuotta. Ensin luokanopettajana, sitten (minä nyt vaan olen sitä mieltä, että tämä termi on parempi, kuin kaikki sen jälkeen tulleet) apukoulunopettajana, tosin yläasteella, nykyisin (sanon vieläkin) tarkkisopettajana viimeiset 12 vuotta yläasteella. (no yläkoulussa).

Ikävää on tämä kateellisuus ja vihanpito. Siis eri opettajaryhmien kesken. Alakoulu-yläkoulu. Luokanopettaja-aineenopettaja. Lukion opettajien asenteista puhumattakaan. Sitten yläkoulun sisällä eri aineryhmien kesken. Jollain on opetusvelvollisuus 18, jollain 21, jollain 24. Liksaa saa esim. 25 tunnin työllä ihan eri määrän. Mutta mitäs sitten. Olisitte kaikki ryhtyneet äidinkielen lehtoreiksi. Itse teen 30 tunnin viikkoa, hoidan sen lisäksi varmaan keskimäärin n. 1,5 tuntia vanhempi- yms yhteyksiä joka päivä. Yritän pitää omieni puolta, tykkään poliisista, pakkohan se on. Sosiaalitädit ovat minun parhaita kavereita. Ja sitten kuuntelen vittuilua rehtorilta ja muilta, jotka ovat siellä töissä.

Mutta pidän työstäni. Ja ehdottomasti olen sitä mieltä, että nykyinen suuntaus pois luokkamuotoisesta erityisopetuksesta on täysin perseestä. Siinä sotketaan vain ns normaalioppilaiden ja normaaliopettajien koulunteko kokonaan. Tietenkin myös erityisoppilaiden. Jokaiselle löytyy ja on oma hyvä paikkansa, myös koulussa.

t. Ukkometso 49 v. (vielä) ja 5 vuotta eläkkeeseen. (Ihan vaan kasvatustieteiden lisensiaatti)
 
Viimeksi muokattu:

cottonmouth

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo & Philadelphia Flyers
Heidän sopivuutta opettajaksi ei testata pääkoevaiheessa jne.

Kuten kamik tuossa aiemmin jo kertoilikin, niin tämä väite on melkoista jöötiä. Jokainen aineenopettajan pedagogiseen koulutukseen hakeva käy ainakin Helsingin yliopistossa tuon jo mainitun kaltaisen raadin edessä ennen kuin paikka SOKLA:ssa aukeaa. Muun pätevyyden ohella toki. Osassa opetettavia aineita tuo läpäisy ei ole mikään itsestäänselvyys:

Käyttäytymistieteellinen tiedekunta kirjoitti:
Hyväksytyt 2010:

Biologia 51% (15/29)
Historia 41% (12/29)
Ev.lut uskonto 23% (30/133)

Toki on myös aineita, pääasiassa matematiikka ja fysiikka, joissa edes tuota hakijakiintiöitä ei saada täyteen.

Lisäksi nuo käytännössä yhden lukuvuoden kestävät opettajan pedagogiset opinnot (60 op) kolmella harjoittelujaksolla karsivat sellaisia tyyppejä, jotka huomaavat olevansa väärällä alalla. Eli eivät pätevät aineenopettajat sinne tiskin taakse ihan pystymetsästä ole revitty (<= tämä ei nyt ollut piikki ketään kohtaan.).

Myös ukkometso puhuu ihan asiaa tuon vihanpito ja kateus pointtinsa kanssa. Tiedän useita lukion opettajia, jotka eivät pidä "persareita" oikein minään ja eivät ihan kategorisesti halua olla näiden kanssa missään tekemisissä vaikka koulut toimisivat samassa rakennuksessa.
 

cottonmouth

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo & Philadelphia Flyers
Tuli tästä Eduskuntavaalit-ketjussa olleesta lainauksesta

Kerrottakoon kuitenkin, että Vihreät haluavat lakkauttaa nykymuotoisen uskonnonopetuksen ja korvata sen kaikille yhteiselle katsomusaineella, joka sisältäisi etiikkaa, moraalikasvatusta, uskontotietoa (tietoa maailman eri uskonnoista) sekä muuta yksilön omaan ajatteluun kannustavaa jutskaa. Nykyäänhän ala-asteella opiskellaan uskontoa enemmän kuin historiaa.

mieleen myös tilanne lukioissa. Nykyisinhän pakolliset kurssit menevät lukumäärältään reaaliaineissa näin:

Koodi:
[B]Pakolliset kurssit:[/B]

Filosofia 1
Fysiikka 1
Kemia 1
Psykologia 1
Terveystieto 1
Biologia 2
Maantiede 2
Yhteiskuntaoppi 2
Elämänkatsomustieto 3
Uskonto ev. lut. 3
Historia 4

Vaikka ev.lut. uskontoa tarjotaan pakollisena paljon, on se kirjottajamäärissä (2010) kuitenkin kolmanneksi pienin reaaliaine:

Koodi:
Terveystieto 10272
Psykologia 7873
Historia 6564
Yhteiskuntaoppi 6089
Biologia 5346
Fysiikka 4838
Kemia 4557
Maantiede 4164
Uskonto ev. lut. 2427
Filosofia 1316
Elämänkatsomustieto 203

Lisäksi ev.lut. uskonnon kirjoittajien määrä on tippunut vuodesta 2006 alle puoleen:

Koodi:
2006 5946 
2007 5097
2008 3448
2009 2906

Ongelmaksi muodostuu varsinkin suurissa lukiossa, että kurssiresurssia on pakko jakaa uskonnon opetuksen pakolliselle kursseille, koska koko sisäänottomäärän on käytävä nämä kurssit. Tämä näkyy suoraan muiden aineiden kurssimäärien pienenemisenä.

Itse en oikein käsitä millä tavalla nykyinen kurssijako ja opetussuunnitelma tältä osalta palvelevat Suomen tulevaa kansainvälistä kilpailukykyä ja sen tekijöitä eli opiskelijoita. Eli panostetaan tunnustukselliseen uskonnon opetukseen suhteessa huima määrä voimavaroja aiheen reaalisiin hyötyihin ja opiskelijoiden kiinnostukseen (kirjoittajat) nähden.

Moni muut jo nyt esimerkiksi PISA:ssa menestynyt (Etelä-Korea) ja toisaalta vasta nouseva valtio (Intia) on valinnut nimenomaisesti luonnontieteitä suosivan linjan, joten kovin omituiselta tuntuu, jos Suomi tähän nykysysteemiin jämähtää.
 
Viimeksi muokattu:

Shardik

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Avs, Mestis
mieleen myös tilanne lukioissa. Nykyisinhän pakolliset kurssit menevät lukumäärältään reaaliaineissa näin:
Huh huh. Jotenkin muistelin, että uskonnon pakollisia kursseja olisi ollut korkeintaan kaksi. Ehkäpä niitä on tässä muutaman viime vuoden aika sitten lisätty. Tunnustuksellisen uskonnon opetuksen voisi kyllä lopettaa kouluissa kokonaan. Kirkko voi pitää omassa piirissään sellaista opetusta, muttei sitä pitäisi verovaroin tukea (muuten kuin kirkollisveroin, jotka on sitten toinen murheenkryyni). Tilanne olisi lukioissa huomattavasti parempi, jos uskonto lopetettaisiin kokonaan. Yksi elämänkatsomustiedon kurssi kaikille pakolliseksi, ja siinä käytäisiin pikaisesti läpi pääuskontojen aatesuunnat. Mahdollisesti vähän laajemmin valinnaisessa kurssissa. Historiaan pakolliseksi yksi kurssi lisää, siten että kirkkohistoria voitaisiin soveltuvin osin lisätä opintosuunnitelmaan. Etenkin kristillisen kirkon kehitysvaiheet on hyvä kaikkien ymmärtää täällä, ilman taikauskoisen hapatuksen häirintää. Lopulta ylijäävät kurssit voisi laittaa fysiikalle ja kemialle. On aikamoisen vähäistä, että niistä molemmista on vain yksi pakollinen kurssi.
 

Sphinx

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Lopulta ylijäävät kurssit voisi laittaa fysiikalle ja kemialle. On aikamoisen vähäistä, että niistä molemmista on vain yksi pakollinen kurssi.

Aivan järjetöntä näistä aineista olisi enempää pakollisia kursseja järjestää. Suurinta osaa lukio-opiskelijoista nämä aineet eivät kiinnosta eikä heillä ole niihin kykyjä. On parempi, että fysiikasta ja kemiasta kiinnostuneet pääsevät mahdollisimman nopeasti opiskelemaan näitä aineita keskenään, jotta lukion aikana ehditään jotain niistä oppiakin. Humanisteja varten vaatimustasoa jouduttaisiin tiputtamaan rajusti.

Uskontoa on tosiaan aina ollut tuo kolme kurssia pakollisena, tai ehkä joskus muinaishistoriassa enemmänkin, mutta siis ei sitä viime vuosina ole lisätty. Yhteiskuntaoppia näyttäisi nykyisellään olevan melkoisesti, kun reilut viisi vuotta sitten sitä oli vain yksi kurssi aineen "Historia ja yhteiskuntaoppi" puitteissa, siis ei omana aineenaan alkuunkaan.
 

Ostrich

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomi
Varsinaista tunnustuksellista uskonnon opetustahan ei edes ole. Kristinuskon opeilla toki on merkittävä asia, mutta opetus ei ole "tunnustuksellista".

Kyllä ainakin lukiossa pakollisten uskonnon kurssien määrää tulisi vähentää ainakin kahteen. Toisen kursseista tulisi käsitellä nykyisen ykköskurssin tapaan uskontotietoa yleensä ja kristinuskon perusteita. Toinen sitten maailmanuskontoja nykyisen (ei pakollisen) neloskurssin mukaan.

Täällä ehdotettiin fysiikkaan ja kemiaan lisää kursseja. En todellakaan kannata tätä. Esimerkiksi lukion kemiassa syventävät kurssit sisältävät kaiken maailman orbitaalien sidoksien laskemista, mikä ei minun mielestäni kuulu edes yleissivistykseen.

Jos nyt vielä pilkkua viilataan, niin yhteiskuntaopista pakollisia kursseja on vain 2, eikä 3, kuten cottonmouthin listassa oli. Minun mielestä pitäisi olla kyllä kolme pakollista.
 

#71

Jäsen
Suosikkijoukkue
Helsingin IFK, Pittsburgh Penguins
Aivan järjetöntä näistä aineista olisi enempää pakollisia kursseja järjestää. Suurinta osaa lukio-opiskelijoista nämä aineet eivät kiinnosta eikä heillä ole niihin kykyjä.

Aivan totta. Ensimmäinen -ja ainoa pakollinen- fysiikan kurssi oli helvettiä, kun muutaman edes vähän motivoituneen opiskelijan päälle heitettiin 20 huonolla motivaatiolla tai puutteellisella lahjakkuudella varustettua opiskelijaa. Opettajakin kommentoi kurssin jälkeen: "kyllä se siitä helpottuu, kun kurinpidolliset ongelmat poistuu ja voidaan keskittyä siihen fysiikkaan."

Sittemmin fysiikasta on tullut lempiaineitani. Pieni ryhmä, mukava -Charles Darwinin näköinen- opettaja ja todella mielenkiintoinen aine on hyvä kombinaatio.
 

Delter

Jäsen
Suosikkijoukkue
Harkimoista vapaa Jokerit
Vuoden 2007 ylioppilasvuosikerran edustajana minulta kai löytyy jotain näkökulmaa tähän asiaan. Kuten pari kirjoittajaa onkin jo todennut, uskonnon opetus ei ole lukiossa tunnustuksellista vaan perehdyttämistä uskontoon ilmiönä.

Kurssit menevät muistaakseni jotakuinkin niin, että 1.kurssi käsittelee kristinuskoa ilmiönä maailmassa ja Suomessa, 2.kurssi on puhtaasti kirkkohistoriaa ja 3.kurssi ruotii etiikka- ja moraalioppia. Mielestäni kattaus ei edistä millään lailla uskonnon harjoittamista, vaan menee jämptinä tieteellisenä ja mainion yleissivistävänä oppinaineena siinä missä vaikka historiakin.

Kurssien määrä saattaa ehkä ulkopuolisen silmiin vaikuttaa muihin perinteisiin "tiedeaineisiin" verrattuna korkealta, mutta puhtaasti omasta mielestäni kolme on ihan passeli määrä. Jopa minäkin suhteellisen maallisena ja kristillisestä opista vieraantuneena jermuna otin syventävän 4.kurssin tarjottimelle. Aiheena maailmanuskonnot ja tuskin kukaan voi kieltää, etteikö niistä asioista tietäminen ole nykyaikana ihan hyödyllistä?

Jos opetuspakettia halutaan välttämättä uudistaa, niin kristinuskon opit ja historian voisi puolestani tiivistää yhteen kurssiin ja vapaaksi jäänyt 3.kurssi voitaisiin täyttää juuri maailmanuskontokurssilla, joka nykyisellään siis jää pakollisen oppimäärän ulkopuolelle.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös