SM-liigajoukkueiden peliasut

  • 559 457
  • 1 208

verikuut

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suonen Veto
Radiomainos "Jyväskylän metsot taistelevat jälleen" herättäisi mielikuvan jostain vanhasta maalauksesta ennemmin kuin uimalakkikiekosta. Toisaalta, Väli-Suomessa kun tuon nimen vaihtaminen ei mitenkään kovin tavatonta ole, niin äkkiäkös tuo lyhenne olisi JTM (Jyväskylän Taistelevat Metsot), ja se divariporukka sitten vaikka DTM vaaleanpunaisine peliasuineen.
 

Anselm Raato

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ajetaan Valtralla, Seattle Kraken
JYPin logosta vielä...

muutama sananen.
Juttelin tuon logon tekijän kanssa kerran logoista ja mies kertoi ihan samat tarinat, mitkä tuosta linkistäkin voi lukea. Yhtä juttua ei kuitenkaan tekstissä lue. Se on se että taiteilija Jukka itse halusi logon olevan silloin hyvä kun sen voi erottaa postimerkistä. Kuulema se Blackhawks tyyppinen logo oli ihan sutturaa ja tuo metsologokin kuulema jotenki hassu.

Mutta onhan tuo metsologo ihan komea. Nätisti voisi olla siellä vaikka kolmospaidassa badgena tms.
 

CuChulainn

Jäsen
Suosikkijoukkue
Espoo Blues, FC Honka, Flyers, DFB-Elf
Itse asiassa jos ihan puritanisteiksi ryhdytään, niin ainoastaan HIFK, Ilves, KalPa, Kärpät(?) ja TPS selviävät kriittisestä tarkastelusta kuivin jaloin. Eli että seuran nimi/"olemus" liittyy paikkakuntaan JA seuran tunnus sitä nimeä/"olemusta" kuvaa.

Seuraavassa kategoriassa tulevat ne joukkueet joilla tunnus vastaa seuran nimeä/olemusta. Millään näistä ei taida olla varsinaista kiinnekohtaa kotikaupungissaan. Bluesin reilun 10-vuotisessa historiassa taas logoa on rukattu härskin paljon, mutta nykyinen B on jonkunlaisen hataran jatkumon kautta yhdistettävissä Blues-nimiseen seuraan.

No joo. On Bluesillakin logossa siniset ja keltaiset värit, sekä kruunun kautta side Espooseen, vaikka muuttunut kruunukin toki on. Alun perinhän Kiekko-Espoon logo oli kenties liiaksikin Espoon vaakunankaltainen. Linkeissä kehitys vaakunasta nykyiseksi logoksi.

http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Espoo.vaakuna.svg
http://fi.wikipedia.org/wiki/Tiedosto:Kiekko_espoo.jpg
http://fi.wikipedia.org/wiki/Tiedosto:Espoo_Bluesin_logo.svg
http://fi.wikipedia.org/wiki/Tiedosto:Espoo_Blues_logo_uusi.svg
 

RV16

Jäsen
Suosikkijoukkue
Chilinakit ja muu paskansyönti
No joo. On Bluesillakin logossa siniset ja keltaiset värit, sekä kruunun kautta side Espooseen, vaikka muuttunut kruunukin toki on. Alun perinhän Kiekko-Espoon logo oli kenties liiaksikin Espoon vaakunankaltainen. Linkeissä kehitys vaakunasta nykyiseksi logoksi.
Niinpäs muuten olikin, jostain syystä en muistikuvistani rekisteröinyt muuta kuin sen mainostoimiston ensimmäisestä fonttivalikoimasta bongatun B-kirjaimen. Tai ehkä olen muuten vain pudonnut kärryiltä millä logolla Blues pelaa, sekin on paljon mahdollista. Anyway, Blues mahtuu sittenkin tuohon kategoriaan ihan kivasti.

Tuo viimeisin logon väkisintuunaus pääsee kyllä sekin harvinaisen typerien päätösten listalle, mutta tavallaan ihan looginen ratkaisu kun katsoo minkälaisia sällejä siellä seuran johdossa tuppaa huseeraamaan. Edellinen logo oli jo muoviseuraksi harvinaisen hyvä.
 

Ralph

Jäsen
Suosikkijoukkue
Two Degrees of Mike Sillinger

Vanhapuuma

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYPinkylä, Suomen maajoukkueet, IF Gnistan
No mun mielestä se ei oo perinteikästä vielä, jos ajatellaan että maakunta on ollut olemassa noin 13-vuotta :D Ja värien päättämishetkellä tasan nolla vuotta. Mun mielestä siinä vaiheessa olis ollu perinteisempää ne sinivalkoiset kilpipaidat vaan säilyttää ja tehdä niihin tarvittaessa faceliftiä. Sama perustavaa laatua oleva moka tehtiin mielestäni uudet paidat lanseerattaessa, seuran logo oli kutakuinkin pienemmällä rinnassa kuin paitavalmistajan logo.

Pointti ei siinä ollutkaan, että mikä olisi alueellisesti perinteikästä, vaan se mitä on seura. Suomesta kun ajattelee, niin vaikea olisi nähdä esimerkiksi Tapparan, HIFKn tai Ässien luopuvan ilmeestään, vaikkapa nyt uuden kuntaliitoksen myötä. Vai miten olisi HIFK keltasinisissä, koska kunnioitetaan Helsingin kaupungin vaakunan värejä ja samalla ruotsiin johtavia juuria? TPS teki oman korpivaelluksensa tällä sektorilla joskus 80-90-lukujen taitteessa, kun myi sielunsa Pohjolalle, sen jälkeen on pidättäydytty aika perinteisissä väreissä. Värit jotka turkulaiset oppivat ensimmäisenä tuntemaan ja värit jotka symboloivat rakkautta ja intohimoa.

13 vuotta olisi jenkkilässä jo antiikkista. Miten tämä liittyy mihinkään? Ei mitenkään.

Minustakaan vaaleansiniseen logoon ei olisi tarvinnut tehdä oikeastaan kuin yksi ainoa facelift: vaihtaa se. Se oli aina saatanan ruma, ja mikä oli vielä rumempaa, olivat ne pelipaidat. Olen tyytyväinen, edelleen, kerrankin kohtuullisen onnistunut ratkaisu. Ja jottei oltaisi liian tyytyväisiä, saatiin sitten D Team. Vittu, D Team. Ilman väliviivaa, toki. Jonka paita tosin ei ole ihan hirveän ruma. Vaikka Diskoksen pelipaita & logo olivat paljon verrattomampia.

Kuten kaikki tiedämme, jyväskyläläiset viikingit jo aikoinaan pelasivat hoki-nimistä lajia Jyväsjärven jäällä, milloin oli Karl Harald ja milloin taas Lalli edellä. Jyväskylästä yleensäkin saa perinteikkään korkeintaan viittaamalla Laukaaseen tai siihen, että Jyväskylälle kehitettiin lisänimi Suomen Ateena. Koska kaikkihan tietävät, että Jyväskylässä painittiin aikojen alussa vuonna 1984 jKr. alasti. Kyseessä oli tietysti tapahtuma, jota naiset eivät päässeet seuraamaan. Koska akkojen tuli olla hiljaa.

Tyytykäämme siis Jyväskylässä siihen, että hurrikaanilogo jossakin vaiheessa muotoutuisi jollakin mittarilla "perinteikkääksi", tai jos ei perinteikkääksi, niin ainakin tunnistettavaksi sillä tavalla, että se yhdistetään jyväskyläläiseen jääkiekkojoukkueeseen.

Edit: niin no, tarkkaan ottaenhan tässä ketjussa puhutaan pelipaidoista, ei logoista, mutta itse oikeuttaisin keskustelun muutoksen kuitenkin sillä, että logo kuuluu suhteellisen olennaisena osana pelipaidan estetiikkaan. Ellei joku luule sitä Keskisuomalaisen logoksi.
 
Viimeksi muokattu:

Rosvoroope

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Ei nyt ollut tarkoitus kritisoida sen tarkemmin pelkästään Jyväskylää, vaan ylipäätään sitä että tehdään vaan jotain muuttumisen vuoksi. Tuskin vaikuttaa joukkueen peli-esityksiin taikka kannattajien määrään, millainen paita kenelläkin on. Yleisesti vaan olen harmissani sen puolesta, että liigasta tulee kohtuu harmaa, kun puolet joukkueista on ottanut kotivärikseen mustan. (kärjistin, ei tarvitse kenenkään puuttua)

Lähtökohta pelipaidoissa on tainnut olla joskus se, että erottaa vastustajista. Värimaailma on sitten ollut enemmän tai vähemmän sidoksissa joukkueen nimeen, logoon tai edustamiin arvoihin/alueeseen.

Ja on maailmanlaajuisestikkin nyt trendinä vanhojen muistelu. Moni NHL-seura on palannut korpivaelluksen jälkeen vanhoihin paitoihin, taikka ottanut kolmospaidoikseen jonkun retro-tyylisen ratkaisun.

Se että kotoiseen liigaammekin tämä on rantautunut, on mielestäni pirun hieno homma. Raumalla toivottavasti seurataan perässä HIFK:n, TPS:n, KalPan ja vaikka HPK:n jäljillä. Vanhoihin logoihin siis palattu, ja minun mielestäni varsin onnistuneesti. Ehkä se on vaan sitten perinteikkäässä seurassa helpompi pitää yllä perinteitä, jotka ovat syntyneet pitkäjänteisen työn tuloksena ja vuosien vierimisenä.

Eikä se ole kenenkään fanin tai kannattajan vika, jos omalla seuralla ei ole juuria tai perinteitä, ei ole tarkoitus tällä ketään loukata tai suututtaa. Tämä on vain minun mielipiteeni.
 

RV16

Jäsen
Suosikkijoukkue
Chilinakit ja muu paskansyönti
Ei nyt ollut tarkoitus kritisoida sen tarkemmin pelkästään Jyväskylää, vaan ylipäätään sitä että tehdään vaan jotain muuttumisen vuoksi. Tuskin vaikuttaa joukkueen peli-esityksiin taikka kannattajien määrään, millainen paita kenelläkin on. Yleisesti vaan olen harmissani sen puolesta, että liigasta tulee kohtuu harmaa, kun puolet joukkueista on ottanut kotivärikseen mustan. (kärjistin, ei tarvitse kenenkään puuttua)
Liigan "harmaantuminen" on kyllä vähän liioiteltu mielikuva, kun ainoastaan Kärpät, JYP, KalPa ja TPS pelaavat vakituisesti kotipelinsä mustissa paidoissa. Tämän lisäksi Pelicansin kolmospaita taitaa olla ainoa musta paita liigassa, kun SaiPalla ei taida erillisiä vieraspaitoja olla. Tepsillähän musta on kuitenkin toinen kahdesta virallisesta väristä, ja sopii sinänsä vallan mainiosti. Ainakin 90-luvullahan Tepsi taisi kotona pelata valkoisissa?

Saapa muuten nähdä mitä tapahtuu jos muutkin seurat hyppäävätä tähän kolmospaitojen kelkkaan tulevaisuudessa. Silloinkin voi olla tuloksena näitä väkisin väännettyjä tuunattuja logoja ja ties mitä maskottihahmoja, "jotta saadaan lisättyä fanituotemyyntiä ja luotua pienille lapsille helposti omaksuttava hahmo".

Pelicansille musta kolmospaita sopii hyvin, kun seuran väritkin ovat turkoosi, valkoinen ja musta. Muilla seuroilla voi (hyvät) ideat loppua kesken kolmospaidan värin kanssa. Ässillä, Kerholla ja Ilveksellä ehkä menisi musta paita vielä ihan kivasti, mutta jos neljän kotipaidan lisäksi rupeaa olemaan vaikka 2-4 mustaa kolmospaitaa, niin kyllähän se homma alkaa tosiaan silloin tökkiä.

Jokereilla voisi olla jännä nähdä joku punakeltainen viritelmä, Lukolla keltainen (tai siis keltainenhan niillä pitäisi muutenkin olla toinen paidoista) ja Tapparalla oranssi pelipaita. Sanan "jännä" voi tässä tapauksessa ymmärtää monella tapaa...

Sikäli täytyy siis olla ylpeä että Pelicans oli ilmeisesti ensimmäinen jengi virallisen kolmospaidan kanssa ja se toteutettiin todella tyylillä, vaikka sen aikainen (v. 2004) organisaatio oli taatusti paljon kokemattomampi jne. kuin nykyinen puulaaki. Tuloksena olisi voinut olla ihan paskaakin, mutta olikin timanttia. Ympärille vielä hyvin passeli teema lauantai-illan huumasta. Kaiken kaikkiaan yksi parhaista viime vuosikymmenen markkinointitempauksista liigassa.


Tuskin vaikuttaa joukkueen peli-esityksiin taikka kannattajien määrään, millainen paita kenelläkin on.
Kaiken keskinkertaisen puuhastelun mahtilausahdus, ja noin varmasti ajatellaankin ainakin Kärpissä. Ei mitään henkilökohtaista sua kohtaan, mutta itse näen punaista joka kerta kun jotain sanotaan tuohon sävyyn ja pestään kädet kaikesta laatuun ja ammattimaisuuteen liittyvästä. Paita voi olla minkälainen vain kunhan sillä pystyy pelaamaan, nettisivut voivat olla minkälaiset vaan kunhan niiltä näkee mitkä pelit ovat huomenna, maalikooste voi olla minkälainen vaan kunhan maalit näytetään ja niin edelleen.
 
Viimeksi muokattu:

Vanhapuuma

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYPinkylä, Suomen maajoukkueet, IF Gnistan
Rosvoroopelle sanottakoon yleisesti, että itse en toki suuttunut tai harmistunut mistään sanomisistasi, kunhan tartuin vain tuohon "perinne"-puoleen. Jyväskylään kun ei saada millään tavalla perinnettä pystyyn samalla tavalla kuin monessa muussa liigaseurassa (koska se olisi tullut tehdä jo pauttiaralla 50-100 vuotta sitten), joten vaihtoehtona on vain rakentaa uskottava joukkue muutoin. Ja tämä toki lähtee urheilullisista esityksistä & saavutuksista laajentuen sitten kaikkeen muuhun, yhden niistä ollessa esteettinen imago. Ja tämä oli taustajuoni omassa ajattelussani, että itse en pitänyt JyP HT:n imagoa kovinkaan suuressa arvossa, ja pelkistetympi nimi JYP sekä mustavalkopunaiset pelipaidat ovat omasta mielestäni tyylikäs ratkaisu tähän.

Räikeiden värien valinta on kinkkinen tilanne, etenkin kun luodaan uutta imagoa ja joissain tapauksissa myös uutta seuraa. Esimerkillisenä edelläkävijänä ottaisin Pelicansin, jonka pelipaidan värit ovat todella tyylikkäät, ja sopivan erikoiset. Siitä propsit Lahteen.

Toki ymmärrän retrohenkisyyden ilmapiirin, joka tätä 2000- sekä 2010- lukua on vallannut aivan yleisestikin ottaen, mutta mistä ottaa, jos sitä ei oikein ole? Ilolla olen kuitenkin katsellut, kun vanhat perinteikkäät liigaseurat ovat ottaneet vanhat logonsa takaisin. Yhtä raumalaista seuraa vielä odotellessa.
 

Mane

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tampereen Ilves
Muilla seuroilla voi (hyvät) ideat loppua kesken kolmospaidan värin kanssa. Ässillä, Kerholla ja Ilveksellä ehkä menisi musta paita vielä ihan kivasti

Ilveksellähän oli kaudella 2007-08 lauantaipaitana pääväriltään musta paita.

http://www.ilves.com/kuvat/nickerson02.jpg (linkissä Ilveksen kauden 07-08 3-paidassa Matt Nickerson)

Meni monilta ehkä ohi siksi, että ero normaalikotipaitaan oli vain se, että tummanvihreä ja musta vaihtoivat paikkoja ja KOFF-logo oli launtaipaidassa punainen kun normaalikotipaidassa valkoinen, eikä kokeilua uusittukaan enää seuraavalle kaudelle. Esimerkiksi television sinnepäin valotetuissa maalikoosteissa oli hankala huomata Ilveksen pelaavan launtaisin eri paidoissa kuin normaalisti.
 

-backley-

Jäsen
Suosikkijoukkue
L U K K O
Ilolla olen kuitenkin katsellut, kun vanhat perinteikkäät liigaseurat ovat ottaneet vanhat logonsa takaisin. Yhtä raumalaista seuraa vielä odotellessa.

Aamen. Voitko laittaa tästä viestiä myös Rajalalle kun paikallisten viesti ei tahdo mennä perille? :)
 

Iskender

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP,LA Kings, Türkiye Buz Hokeyi Federation
Tulipahan äsken huomattua, että SaiPalla oli tänään käytössä kotoinen musta paita!
 

Vaughan

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Eikö kukaan ole kiinnottänyt huomioita siihen, että osalla Tapparan pelaajista on varsin vähämainoksinen paita?
Nyt on sitten molemmille, sekä Toporowskille että Doellille, ilmestynyt mainos paidan rinnukseen logon yläpuolelle. Topolla on ollut jo joulukuusta lähtien, mutta Kevinin mainoksen huomasin vasta eilen. Alkukauden molemmat vetelivät melkein puhtaalla paidan etupuolella, mutta - kuten oli odotettavissa - raha toki kelpasi seuralle. Toivottavasti saatiin edes hyvä hinta...
 

Kaukosäädin

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves 365 ja Real Madrid
Onpa ruman näköinen tuo Kärppien paita kun Kärppä-logo on sijoitettu navan kohdalle ellei jopa alapuolelle. Tässä linkki Jatkoajan uutiseen jossa kerrotaan että Mäkiaho ei jatka Kärpissä. Linkistä löytyy kuva Kärppien paidasta.
 

Gleb

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
Tuosta Mäkiahon kuvasta ja noista oranseista olkapäämainoksista tuli mieleen että SM-liiga saisi nyt edes määrätä että kaikilla joukkueen pelaajilla pitäisi olla samanlaiset paidat, ei siis eri mainoksia eri pelaajilla, ei varsinkaan tuollaisia jättiläismäisiä jotka poikkeavat väritykseltään muiden pelaajien mainoksista.
 
Suosikkijoukkue
JYP, NY Rangers
Tuosta Mäkiahon kuvasta ja noista oranseista olkapäämainoksista tuli mieleen että SM-liiga saisi nyt edes määrätä että kaikilla joukkueen pelaajilla pitäisi olla samanlaiset paidat, ei siis eri mainoksia eri pelaajilla, ei varsinkaan tuollaisia jättiläismäisiä jotka poikkeavat väritykseltään muiden pelaajien mainoksista.
Kaikista parasta olisi, jos liiga määräisi että mainosten pohjavärin täytyy olla sama kuin pelipaidan väri. Tämä teoriassa voisi (ehkä joskus...) olla mahdollistakin, kun sääntöjen mukaan asujen tulee olla yhtenäisiä. Uskon että aika moni paita voisi näyttää jopa siedettävältä tuon jälkeen.
 

-OO-

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko
Minun puolestani liiga voisi mennä niinkin pitkälle että se määräisi paitoihin vakiomainospaikat jotka olisivat jokaiselle joukkueelle samat, ja samalla määrättäisiin myös maksimimitat mainosten koolle ja maksimimäärä mitä peliasussa saa olla mainoksia. Ja jos jollain joukkueella (lue Kärpät) on niin paljon sponsoreita että se menee yli tuon maksimimäärän niin joku tietyn mainospaikan logo (esim. pieni olkapäämainos tai hihamainos) olisi sellainen mikä saa olla vaikkapa jokaisella pelaajalla erilainen, mutta ns. päämainokset olisi oltava kaikilla samat.

Jos Kärpät ei itse tajua kuinka helvetin kuvottavan näköisiä nuo paidat on niin jonkun siihen pitäisi puuttua... Tuskin tuollaisesta on enää mainostajillekaan mitään hyötyä kun paidan joka mutkassa on joku kärpäsenpaskan kokoinen logo.
 

Radiopää

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko, Greta Thunberg
Kaikista parasta olisi, jos liiga määräisi että mainosten pohjavärin täytyy olla sama kuin pelipaidan väri.

Silloin homma muuttuisi niin, että sponsori määräisi joukkueen paidan värin niin kuin Pohjola TPS:n paidan värityksen 80-90-lukujen taitteessa. Vakiomainospaikat voisi olla jo ihan toimiva ajatus.
 

angnus

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Tapparaa saa täältä äänen, kun äänestetään ruminta pelipaitaa. Vieraspaidan rumuuden kruunaa oranssilla painetut nimet selässä, joista ei saa edes mitään selvää vähänkään kauempaa katsottuna.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös