Minä nyt viime aikaisten tapahtumien johdosta taivuin ja katsoin nuo videot läpi. Ei jumalauta. Vaikka en ole makrotalouden asiantuntija, niin kyllä olisi moneen kertaan tehnyt mieli tuollaisia puolitotuuksien viljelyä ja asioiden suoranainen vääristelyä katsoessa tökätä itseäni haarukalla silmään. Olihan lähtökohta toki se, että maallikko-haastattelija (omien sanojensa mukaan) ja tekniikan ylioppilas/insinööri Uusis juttelevat taloudesta mutta silti. Todella huijattu olo tuli, että moisen paskan menin katsomaan. En tiedä pitäisi suositella kaikkia katsomaan itse että mitä paskaa tuo oli vai käskeä välttämättään moista huijausta.
Ei kai tällaisilla nettivideoilla sinänsä väliä ole, mutta jos tuota joku vielä keskustelijoitakin enemmän kujalla oleva kuuntelee, niin ei se siitä mitään hyvää seuraa. Minä olin oikeasti pitänyt Uusista fiksuna miehenä, mutta onpahan taas kerran todistettu ettei teoreettinen äly korreloi monien muiden asioiden kanssa. Tai varmaan Uusis on oikein etevä ratkaisemaan "kolme kaveria meni pitseriaan ja vaihtorahaa tuli 5 euroa, minne yksi euro hävisi"-tyyppisiä kiperiä pulmia, mutta kyllä näistä asioista pitäisi olla jotain teoreettista osaamista ja ymmärrystä. Oikeastaan se hämmästyttää kaikista eniten, että miten kaveri voi niin sujuvasti ja vakuuttavan kuuloisesti puhua niin sekavaa paskaa.
Parhaat kohokohdat videosta:
Valtioiden ei tulisi ottaa lainaa ulkoapäin, vaan lainata alijäämänsä valtion keskuspankilta. Loistava ajatus! Mikseivät yksityisetkin ihmiset tekisi samoin? Sen sijaan että ihmiset ottaisivat lainaa pankilta, he voisivat perustaa oman pankin ja maksaisivat asunnon sieltä lainatuilla rahoilla.
Tuo rahan luontikin on aika puolitotuus kokonaisuudessan. On totta että emme ole enää kultakannassa ja että jos kaikki omaisuus muutettaisiin käteiseksi, niin tulisi väistämättä super-inflaatio. Kuitenkin tuo on teoriana suunnilleen yhtä järkevä kuin, että jos kaikki maailman ihmiset kokoontuisivat yhteen paikkaan ja hyppäisivät yhtä aikaa, niin maapallon kurssi muuttuisi.
Sitten luottoluokituksesta. Ei valtion korot nouse kesken sovitun velkakirjan laina-ajan. Eri asia on tietenkin jos velkoja ei koskaan makseta takaisin vaan kuitataan ne aina ottamalla uutta lainaa. Aika oleellinen asia siis jätettiin mainitsematta vaan oikaistiin sopivasti jotta päästään levittämään haluttua propagandaa.
Vähän meni ohi se, että kun ensin Uusis kertoi että miten keskuspankin ei pitäisi ostaa valtioiden velkakirjoja ja sitten lähes samassa lauseessa kertoi miten jenkeissä FED osti vastaavia velkakirjoja ja näin sen pitäisi toimia täälläkin, right...eikun mitä?!?!
Uusishan ratkaisuksi tähän kaikkeen esitti että EKP laskisi joka vuosi liikkeelle tuhat miljardia euroa lisää rahaa (tämä on siis Uusiksen mielestä rahan luomista!) ja kertoi ettei siitä seuraisi mitään ihmeellistä paitsi kilpailukyky paranisi. Fiksua oli, ettei hän tuota väitettä edes yrittänyt perustella, sillä se olisi vaikeaa ollutkin. Hieno väite oli myös sekin, että jos rahanarvoa laskettaisiin niin palkat eivät laske (no ei nimellisesti, mutta ostovoima laskee täysin vastaavasti, daa).
Perustelematta toki jäivät myös nämä "matemaattinen mahdottomuus" ja "sata kertaa fiksumpi idea" -tyyppiset väitteet, mutta ne nyt olivatkin sellaisia epämääräisempiä heittoja ettei sellaisiin pitäisi puuttua muutenkaan.
Jossain määrin kummallista on että Uusiksen mielestä eduskunnassa pitäisi keskustella siitä, että miten valtiontalous toimii. Eiköhän sellaiset keskustelut käydä lähinnä yliopistojen opintosaleissa eli sinne vain hop hop.
Onhan kavereilla sinänsä pointtinsa, että me elämme globaalissa taloudessa ja olemme riippuvaisia monista tahoista joista vielä suuri osa ulkomaisia. Niinpä emme ole kohtalomme suhteen suvereenejä. Silti mitään Kekkosen aikaa ja suunnitelmataloutta on ihan turha haikailla takaisin. Emme nimittäin suvereeneja ole koskaan historiamme aikana olleetkaan Ensin olimme riippuvaisia Ruotsista, sitten Venäjästä ja itsenäisyytemme ajan naapurimaistamme erityisesti Neuvostoliitosta. Luulisi että tuon viimeksimainitumman romahtaminen olisi todistanut asian vähän hitaimmillekin.
Amerikan intiaanit sen sijaan olivat suvereenejä noin 1500-luvulle asti. Siitä talousdemokraatit olisivat varmaan kateellisia.
Myöskin EKP:n toiminnassa velkakirjojen saralla on hyvin mahdollisesti arvosteltavaa. Samoin finanssimarkkinoiden läpinäkyvyydessä on varmasti kehitettävää.
edit: Uusishan tuon videon mukaan ennusti puolitoista vuotta sitten, että Suomi on konkurssissa kolmessa vuodessa. Videon ilmestymisestä on kulunut jokunen kuukausi, eli konkurssi tulee siis reilun vuoden sisällä. Tulin vain miettineeksi, että millois ne vaalit onkaan ja että mikä se PerSujen kannatus nyt olikaan; saako sillä valtiovarainministerin paikan? Ihan vain sillä tätä mietin, että oliko Uusiksella tuon konkurssi-ennusteen taustalla sittenkin jotain profetuaalista näkemystä tai jopa tietoa...sen verran sopivasti loikkasi...