Romanit

  • 1 482 428
  • 3 748
Tila
Viestiketju on suljettu.

-REDS-

Jäsen
Suosikkijoukkue
Helsingin I.F.K, ULUVFC #54
Kyllä voisin vuokrata kämpän mustalaisille. Sen sijaan alkoholisoituneelle valkolaiselle en vuokraisi, ellen saisi esim. kunnalta takuita asunnon kunnostamisesta vuokrakauden jälkeen.
Eli käyttäydyt juuri päinvastoin kuin paasaat? Yleistät että kaikki "alkoholisoituneet valkolaiset" ovat yhdestä muotista ja heihin ei voi luottaa. Maailmoja syleilevä asenteesi on kyllä ihan kunnioitettava, mutta käytännön tasolla se on ikävä kyllä aivan hevonpaskaa. Sen on elämä ja käytäntö osoittanut ainakin allekirjoittaneelle aivan tarpeeksi monta kertaa.


Juuri koskaan ei romaneja myöskään näe kännissä, vaikka alkoholia käyttävätkin. Tämäkin on osa romanikulttuuria.

Tämän toteamuksen jälkeen tekisi mieli kysyä, että tunnetko YHTÄÄN romania? En tiedä miten asiat on Tampereella(?), mutta tule käymään täällä helsingissä. Täällä niitä Arvideja makaa puskat väärällään. Sieltä ne nousee kaupittelemaan pöllittyjä aurinkolasejaan ja nahkarotsejaan paikallisen handelin eteen. Tässä eräänä päivänä putsasivat ystäväni lapsen, joka oli lähetetty maitoa hakemaan kaupasta. Poika oli 8v ja saaliis 5 euroo. Leppoista porukkaa ei siinä mitään...
 

OldTimeHockey

Jäsen
Suosikkijoukkue
Helsingin IFK, Bayern München, Deutschland
80-luvulla esim Gia Virkkunen teki opinnäytettään romanikulttuurista ja toi esiin myös ison koulutukseen liittyvän ongelman. Yrjö Tähtelä aikoinaan on myös kirjoittanut siitä. Eli ongelma onkin edelleen se, että romanit kokevat liiallisen koulutuksen tuhoavan heidän oman kulttuurinsa, ja haluavat siksi usein pitää kiinni siitä että kun lapset ovat oppineet lukemaan ja kirjoittamaan niin se riittää.
Eräässä TV-keskustelussa jonkin aikaa sitten tuli esiin toinen hieman vastaava seikka. Romanit vierastavat ajatusta yhteiskuntaluokista omassa keskuudessaan, koko ajatus ns. romanien keskiluokasta sai haastatellut vieraat täysin ymmälleen. Kulttuuriin kuuluu toki selkeä arvohierarkia, mutta se määräytyy ensisijaisesti iän, siviilisäädyn yms. mukaan, ei varallisuuden tai koulutuksen kautta niinkuin "meillä" länsimaisissa kulttuureissa.
 

struumax

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät ja HIFK
Kuului suunnilleen samaan aikaan, kun Suomessa poltettiin noitia. Tänä päivänä ei kuulu, eikä sitä hyväksytä.

PS. Samassa lehdessä kerrottiin, muuten valkolaisen käyttämästä lainanperintämenetelmästä.


http://www.iltalehti.fi/uutiset/200706276287532_uu.shtml
"Romanikulttuurin tutkija, filosofian tohtori Airi Markkasen mukaan usein kuultu termi "verikosto" ei kuulu romanien käyttämään sanastoon.

- Romanit itse puhuvat "väistämisestä" tai "välttämisestä". Äidit varoittavat poikiaan siitä, keitä täytyy jonkun syyn vuoksi välttää."

Ja kyllä itsellenikin ihan omiin korviini viime vuosikymmenenä kantautui tieto kuinka ruotsia myöden keräsivät porukkaa etsimään listiäkseen yhden valtaväestöön kuuluvan yksilön koska tämä oli tappanut yhden heikäläisistä. Hammurabin teesit siis elävät kyllä tänäänkin romaneilla, mutta termit eivät ehkä kohtaa näillä kahdella eri kansanosilla?
 

jiihoo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Espoon Blues
Meinasimme äskettäin jäädä kaverin kanssa mustalaisten yliajamaksi. Kävelimme kävelytiellä kunnes eräässä kadunkulmassa tuli suojatie, jota olimme ylittämässä. Takavasemmalta kuitenkin kaahaa mustalaisnaisten ajama corolla meidän eteemme kovaa vauhtia. Kaverin kanssa siinä vähän säikähdimme ja hämmennyimme tapahtuneesta ja saimme ainoastaan ikävät katseet autosta päällemme. Se niistä jalankulkijan oikeuksista suojatiellä.
 

struumax

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät ja HIFK
Nyt kyllä meni iteltä ohi aika lujaa,vai miten Arjalaiset liittyy Romaaneihin?


No kyllähän arjalaisistakin on kirjoitettu monta romaaniakin, mutta onhan tiedettyä asiaa että mm:

"Natsit näkivät suuresti vaivaa tutkiessaan mustalaisten alkuperää ja yrittäessään peittää heidän arjalaisen alkuperänsä. Sana arjalainen tulee sanskritin sanasta arya(herra). Arjalaisiin kieliin kuuluvat muiden muassa germaaniset kielet, sekä Intiasta lähtöisin oleva mustalaisten kieli."

Joskus jostain asiasta tältä kantilta kuulin toisaaltakin.

Mulle aivan yksi lysti.

edit. Jotain asiaan: http://www.ethnologue.com/show_family.asp?subid=92037

(ah, liittyikin kieleen...no mutta olkoon)
 
Viimeksi muokattu:
Joopa joo just muistelin kans että aikoinaan aina ostettiin se legendaarinen pimeä pullo centrumin takaa manneilta tai sitten yheltä mustahiuksiselta mieheltä joka kans päivysti parkkipaikalla jollain keltaisella autolla.Se homma se vasta olikin salamyhkäistä touhua joko autoon sisälle hetkeksi ajeltiin ympäriinsä ja varmistettiin ettei kukaan seurannu rahat kouraan pullo visusti piiloon ja pihalle.Agentti tason hommia voi niitä kultaisia viinan huuruisia kesiä.Talvella niitä ei paljon näkyny.Sitten tuli mieleen yks vanha Piston portsari joka jäi kiinni viinan myynnistä poliisit ties kyllä tasan tarkkaan mistä sitä viinaa sais.Oli kuulemma käynyt niin että joku vanhempi komisario oli viinan tuskissaan mennyt viirinkankaalle nykimään ovea josta sai pullon 24 h tyyliin.No poijjaat ei ollu myyny kun oli sen joskus jostain narauttanu.Seuraavalla viikolla oli tehty koti etsintä kyseiseen mökkiin.Kossu pulloja oli löytynyt 50 kpl ja pojat koppiin.Juttu meni aikoinaan käräjille ja selitys 50 kpl kossuja oli ollut valmiina molemmilla. Oli ollu jommankumman herran 50 vuotis juhlat just viikolla ja lahjaksi oli vieraat tuoneet yhteensä 50 pulloa kossua joita ei ollut ehditty juoda.Ei menny läpi mutta ei saanut myöskään komisaariokaan kossuaan yllättävään janoonsa.Kiusaa se on pienikin kiusa molemmin puolin.
 

Kyynikko

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK / HJK + Porin Ässien sympatiakannattaja
Ohjelman nimeksi "pussihousukansa"! Ei rajoitu ruotimaan ainoastaan kotoisten romaniemme asioita vaan kattaa myös mukavasti mm. somalit ja muut afrikan kansalaiset!
 

cottonmouth

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo & Philadelphia Flyers
Kesään ja romaneihin liittyen ircquoteseista :

(@ansku-) Keskiviikkona kun olin töissä, niin litra mansikoita makso 3,5 e. sit siihen tuli semmonen manne että kuule, myytkö tommosen rasian 5 eurolla?
(@ansku-) "Noo, ne on kyllä oikeesti..."
(@ansku-) manne: "Eikun annat mulle tämmösellä alennuksella kato!"
(@ansku-) "Nosiis ku.."
(@ansku-) sit siinä oli mulla semmonen rasia mihin olin just keräämässä semmosia pilaantuneita marjoja
(@ansku-) niin se manne nappas sen käteensä heitti sen vitosen pöytään ja lähti juoksemaan pois
 
Suosikkijoukkue
RL, CC, MS, SB-A, MN, CO, GL, ST,HG, BG
Koko keskustelu menee kyllä niin oravanpyörää..
"Kaikki mannet varastaa, niin niitä saa syrjiä ja haukkua" elää ja voi vahvana. Mikä varmasti näkyy romanilapsien kehityskaaressa voimakkaasti, tai ainakaan itseäni ei kiinnostaisi kunnioittaa ihmisiä jotka eivät kunnioita minua. Tuskinpa kovinkaan moni alle ala-asteikäinen romanilapsi on puukon kanssa heilunut, ja suunnitellut verikostojaan, kunhan ehtinyt tutustumaan siihen millainen paikka maailma on, ja ei ole vaikea ymmärtää että maailma on varmasti paska paikka kaiken syrjinnän keskellä.

Itse pidän myös koulukiusattuja (valkoisia) lapsia äpärinä ja säälittävinä kun eivät jaksa prosenttuaalisesti opiskella ikätoveriensa verran, ja kärsivät myös enemmän mielenterveysongelmista, pois Suomesta tuollaiset potenttiaaliset soskunpummit.

Ongelmaan ei kovinkaan nopeaa ratkaisua ole olemassa, mutta syyllinen on ennakkoluulot ja syrjintä, sen pitäisi olla suhteellisen selvää jos viitsii ajatella asiaa pidemmälle.. ainiin, ei tietysti, romanilapset leikkaavat itse moralla napanuoransa. Loputon käärme joka syö häntäänsä.

Kun aikaisemmin on puhetta ollut materiaalista, on tietysti aina riskialttiimpaa vuokrata vaikka asunto syrjäytyneelle kansanluokalle, mikä on taas uusi jatke oravanpyörään. Pelottava kysymys tuntuu ihmisille olevan "miksi?"
 

Infamous

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, Penguins, Steelers
Koko keskustelu menee kyllä niin oravanpyörää..
"Kaikki mannet varastaa, niin niitä saa syrjiä ja haukkua" elää ja voi vahvana. Mikä varmasti näkyy romanilapsien kehityskaaressa voimakkaasti, tai ainakaan itseäni ei kiinnostaisi kunnioittaa ihmisiä jotka eivät kunnioita minua. Tuskinpa kovinkaan moni alle ala-asteikäinen romanilapsi on puukon kanssa heilunut, ja suunnitellut verikostojaan, kunhan ehtinyt tutustumaan siihen millainen paikka maailma on, ja ei ole vaikea ymmärtää että maailma on varmasti paska paikka kaiken syrjinnän keskellä.

Toisaalta mitä ennakkoluuloja ala-asteikäisillä "valkolaislapsilla" on mustalaislapsia kohtaan? Itselläni aikanaan oli ala-aste/yläasteaikoina jääkiekkojoukkueessa yksi romani, eikä häntä sen erityisemmin kiusattu. Jossain vaiheessa sitten alkoi pyöriä omissa porukoissaan, eikä häntä enää juuri reeneissä näkynyt.
 

Black Star

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Koko keskustelu menee kyllä niin oravanpyörää..
"Kaikki mannet varastaa, niin niitä saa syrjiä ja haukkua" elää ja voi vahvana. Mikä varmasti näkyy romanilapsien kehityskaaressa voimakkaasti, tai ainakaan itseäni ei kiinnostaisi kunnioittaa ihmisiä jotka eivät kunnioita minua.

Oikeastiko uskot, että romanit kunnioittavat ja arvostavat meitä "valkolaisia" ja meidän lakeja? No, joku jaksaa vieläkin olla sinisilmäinen. Miksi meidän pitäisi silittää kaikkien "väärinymmärrettyjen" päitä, jotka itse aiheuttavat omiensa halveksunnan?

Nimim. Ei ainuttakaan positiivista kokemusta manneista, terveisiä Varissuolta.
 

Jykke1978

Jäsen
Suosikkijoukkue
HC/FC TPS, Turku Dockers, Adelaide Crows
Nimim. Ei ainuttakaan positiivista kokemusta manneista, terveisiä Varissuolta.

Itselläni on ihan hyviäkin kokemuksia romaneista kerääntynyt tässä viimeisen vuoden aikana ja niitä on tullut enemmän kuin huonoja kokemuksia.

Nimim. töissä Varissuolla.
 

pernaveikko

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Crusaders, Lechia
Kävin äsken lähikaupassa, parkkipaikalla oli romaninainen lapsi sylissään.

- "Anna pari egeä."

- "No, enpä taida antaa."

- "Vitun homo."

Sitten lähdin kävelemään ja selkäni takaa kuuluu "HOMO!" Vetää aika sanattomaksi.
 

Uleåborgir

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Päätalo, Huovinen, Sympathy For The Devil
Tuskinpa kovinkaan moni alle ala-asteikäinen romanilapsi on puukon kanssa heilunut, ja suunnitellut verikostojaan...

Omasta perhepiiristäni on tästä yksi kokemus, tosin mustalaislapsi oli jo ala-asteella. Isäni on ala-asteen opettaja ja kerran hän oli joutunut antamaan eräälle kolmasluokkalaiselle romanille englanninkokeesta 4 ½.

Pikku romani oli lähtenyt luokasta ovet paukkuen ja sanonut ovella "suku kostaa!"

Että sikäli tuo verikosto tai muu kosto taitaa olla jollakin tapaa tuttua myös pikkulapsille. Kun he tämän kulttuurin kuuluvan asian jo pienenä omaksuvat ikään kuin jonkinlaisena täysin luontevana maailmaan kuuluvana asiana ja asenteena, niin kyllä se kantaa aikuisikään saakka hyvin vahvana, elämään sinänsä kuuluvana asiana ja itsensäselvyytenä.

Omiin kokemuksiin:

Kerran pari kännistä romanimiestä tuli meille kotiin vanhempien luo. He halusivat soittaa kyydin, koska auto oli rikki. No mitäpä siihen muuta, kuin soita pois. Toinen Lindgren alkoi sitten pölöttää puhelimeen, että tänne voi jäädä yöksi ja muuta.

Meille oli tulossa varmaan kymmenen mustalaista yöksi. Samalla kun manne sanoi, että yöpymään voi tulla, vilautti toinen manneista isälleni vyöllään roikkuvaa leukua takinliepeen alta. Tilanteen pelasti se, että mutsi pääsi toisen seinään nojailevan mannen käden alta ulos ja meni naapuriin soittamaan kytät. Juuri ja juuri elettiin Ringo-aikaa, eikä matkapuhelimia ollut juuri kellään.

Mannet menivät maijan kyytiin sovinnolla ja nappilakit sanoivat leppoisasti, että tuttuja kavereita ovat, eikä ole ensimmäinen keikka kun nämä kaverit pitää hakea pois toisen kotoa.

Kerran Oulussa mannet ryöstivät Anttilan edessä suojatien eteen pysähtyneen auton kuskin. Kylmästi vain pelkääjän puoleinen ovi auki, puukko esiin ja lompakko tänne.

Loppukevennykseksi voin kertoa, että Oulun seudulla asusteli ammoisina aikoina Leif-niminen romani. Leif oli velkaa 50 markkaa heimoveljellensä. Rahaa ei jostakin syystä löytynyt ja sovittiin, että velka annetaan anteeksi, mikäli Leif työntää vasaran varsi edellä perseeseensä. Leif epätoivoisena suostui tähän ja siitä asti hän on kantanut nimeä vasaraperse-Leif. Nimi on omistajalleen sen verran herkkä kohta, ettei sitä pidä mennä sanomaan, jos ei "haluu viiltoo, pistoo".
 

lihaani

Jäsen
Ajankohtaisessa kakkosessa taiteilija Kiba Lundberg päästeli niin tiukkaa tekstiä heimoveljistään ja -sisaristaan että tappouhkauksia varmasti satelee perinteiseen tyyliin.

Luulen näin.
 

Chintiki

Jäsen
Suosikkijoukkue
Hpk

Jape

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jukurit
Kun noista kaupustelijoista ensimmäisen kerran uutisoitiin viime viikonlopun tienoolla, niin silloin jutussa mainittiin, että kyse olisi nimenomaan romaneista. Toki silloin jo myös mainittiin henkilöiden olevan romanialaista syntyperää. Ehkä siinä oli silloin virhe tai toimittaja oli tehnyt hätiköidyn johtopäätöksen. Sittemmin asiaa koskevissa uutisissa ei ole enää mainittu romaneja vaan puhuttu ainoastaan romanialaisista. Tiedä sitten ovatko Romanian romaneja vai eivät, mutta uutisointia hieman korjattiin matkan varrella.
 

Buccaneer

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Tuomo Ruutu, Sean Bergenheim
Kuten tuossa jo todettiinkin, niin noita kolttosia ovat tehneet r o m a n i a l a i s e t.

Toki Romaniassa on paljon romaneja, mutta eivät läheskään kaikki romanialaiset ole romaneja.

Ei tuossa uutisessa mainittu, mutta kyllä näissä tienvarsikaupusteluissa kyse on tosiaan juurikin romanialaisista manneista. Et ollut väärässä, mutta myös Chintiki oli täysin oikeassa. Ja mikään uusi ilmiöhän nämä eivät ole. Itselleni tuli joku romanialainen mustalaisakka kauppaamaan rihkamakorujaan ensimmäisen kerran kesällä 2002. Paikkana oli Utin ABC.

Sitä en sitten kyllä tajua laisinkaan, että joku hiljentää saati pysäyttää autonsa nähdessään mustalaisporukan heiluttamassa käsiään maantien varressa. Vihreiden äänestäjiä toiseutta kohtaamassa varmaankin ovat he.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Tila
Viestiketju on suljettu.
Ylös