Tuska Open Air – keskustelua Tuska-festivaalista

  • 81 049
  • 514

heavy

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
jotka haluaa nähdä joka kesä samat 40 vuotta vanhat bändit jotka ne on nähny jo 20 kesää putkeen eikä anna Gojiralle minkäänlaista mahdollisuutta.
Gojira oli Tuskassa kolmatta kertaa kesällä 2016, sen jälkeen ei ole edes uutta levyä tullut. Kaiken kaikkiaan bändi on käynyt Suomessa niin tiheään että tulevan kesän keikka on kahdeksas kymmenen vuoden sisään.
 
Hieraisin kyllä vähän silmiäni kun täältä luin että Europe esiintyy Tuska-festivaalilla. Ottaisivatko ne Bon Jovinkin sinne jos massit riittäisivät?
Europea selvästi kuultu Final Countdownin verran ja muistissa isot tukat ja huivit. Europe nykyisin aika kaukana tuosta. Bluesiin ja vanhempaan hard rockiin kumartava bändi joka lavalla hyvä edelleen. Tyylillisesti kaukana Bon Jovista. Tuskan sopivuudesta heille voi olla montaa mieltä mutta hyviä keikkoja (ja levyjä) tehnyt viime vuosina. Itse nähnyt livenä viimeiseen viiten vuoteen kolme kertaa. Ennakkoluulot pois, toki se countdownkin tulee.
 

Jakedeus

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Gojira oli Tuskassa kolmatta kertaa kesällä 2016, sen jälkeen ei ole edes uutta levyä tullut. Kaiken kaikkiaan bändi on käynyt Suomessa niin tiheään että tulevan kesän keikka on kahdeksas kymmenen vuoden sisään.

Nojoo, mutta toisaalta bändi on mm. keikkailun myötä ja entistä kovempien levyjen myötä kasvattanut koko ajan suosiotaan pikkulavan iltapäivän ekasta bändistä nyt pääesiintyjäksi.

Volbeat herätti jo edellisellään Tuskan visiitillä ihmetystä, ja silloin bändi oli sentään julkaissut yleisesti pidettyjä levyjä. Yleinen konsensushan on (ainakin elitistien parissa), että bändiltä ideat ovat loppuneet jo aika päivää sitten ja tuoreet levyt toistavat samaa jippoa jatkuvasti paskentuvilla biiseillä.

Nojoo, tämä tästä, Alunperin tartuin kommenttiin, jossa Tuskan kattausta kuvattiin tyyliin ''kai sinne se perusporukka menee kaljaa kittaamaan kun eivät musiikista ymmärrä'' ja sitten ''parempi musiikki'' on Volbeat ja Accept.
 

heavy

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
kun eivät musiikista ymmärrä'
En usko kirjoittaneeni mitään tuollaista, ainoa pointtini oli että kun viime vuonna Tuska imaisi 26.000 katsojaa ,niin ensi kesänä siellä on puolet vähemmän. Ellei sinne saada täydennykseksi jotain hyviä vetonauloja
 
Viimeksi muokattu:

Jakedeus

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
En usko kirjoittaneeni mitään tuollaista, ainoa pointtini oli että kun viime vuonna Tuska lauantai imaisi 26.000 katsojaa ,niin ensi kesänä siellä on puolet vähemmän. Ellei sinne saada täydennykseksi jotain hyviä vetonauloja

Et kirjoittanutkaan, mutta sellaisen kuvan sain tästä lauseesta ''Kyllä minä ymmärrän että Tuska tässä kilpailutilanteessa ottaa lauteille tuollaisen halvemman pääesiintyjän ja luottaa siihen että metallimiehet saapuvat sankoin joukoin kittaamaan kaljaa ilman isompia pääesintyjänimiä. Itse varmaankin suuntaan South Parkiin ensi kesänä.''

Yleisömäärät näkee sitten kesällä.
 

heavy

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
mutta sellaisen kuvan sain tästä lauseesta
No, mielikuvasi oli väärä... Omasta mielestäni kirjoitin jopa Gojiran olevan ihan jees. Itselläni Tuskan kattauksesta kiinnostavimmat ovat Mokoma ja Beast in Black, ne molemmat näkee myös Tampereella... Plus Ghostin ja Acceptin.
 
Viimeksi muokattu:

heavy

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Yleinen konsensushan on (ainakin elitistien parissa), että bändiltä ideat ovat loppuneet jo aika päivää sitten ja tuoreet levyt toistavat samaa jippoa jatkuvasti paskentuvilla biiseillä.
Eikö tämän saman ajatuksen voisi liittää sanasta sanaan myös sun nimeämään Slayeriin?
 
Suosikkijoukkue
Porin Ässät, Varjotuuli
Eikö tämän saman ajatuksen voisi liittää sanasta sanaan myös sun nimeämään Slayeriin?

Mielestäni sen voi liittää 95% bändeistä jotka ovat julkaisseet enemmän kuin kolme levyä.

Mutta ei se mielestäni ole mikään ohjenuora festareiden pääesiintyjien valintaan. Esim Slayer olisi tietysti ensi kesänä ajankohtainen. Joku Running Wild olisi kelvannut itselleni pääesiintyjäksi aivan varmasti, vaikka parasta ennen päiväys meni 25 vuotta sitten umpeen. jne jne.

Nähdäkseni Gojira saattaa olla myös tietynlainen linjaus uskottavuuden suhteen. Siis että ollaan kuitenkin metallifestari, eikä rockfestari.
 

heavy

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Nähdäkseni Gojira saattaa olla myös tietynlainen linjaus uskottavuuden suhteen. Siis että ollaan kuitenkin metallifestari, eikä rockfestari.
Tämähän oli se minunkin viesti että Tuska selvästi ei hae vieme vuosien yleisömääriä (vrt. edelliset lauantaipääesiintyjät Ghost ja HIM) vaan supistaa toimintaansa muutamaan edelliseen vuoteen nähtynä. Sitä ei vielä tiedä oliko tilanne varsinainen linjaus vaiko ei vaan saatu Gojiraa isompaa nimeä kiinnitettyä (kenties tuohon aikaan ei ole ollut saatavissa muutakaan).
 

Jaws

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, San Jose Sharks, Slovakia, Baltimore Ravens
Musiikkimaku koetaan henkilökohtaisesti, mutta tätä keskustelua seuranneena en enää voi olla hiljaa. Olen jättänyt Jatkoaikaan kirjoittamisen kokonaan, mutta nyt en malta olla kirjoittamatta. Täältä saa lukea ihan ihmeellisiä viestejä.

Ensin oma mielipiteeni: Tuska 2017 oli heikko välivuosi, mutta liput menivät kaupaksi. Jätin menemättä, kun kiinnostavat bändit olivat harvassa ja tarjonta jäi pahasti vuosien 2015 ja 2016 vastaavista. Tulevaksi kesäksi Tuska on kuitenkin kasannut niin väkevän esiintyjäkaartin, että ostin early crow -lipun jo varhain. Niin ovat tehneet myös monet muut, sillä Tuska on myynyt enemmän ennakkolippuja kuin koskaan aiemmin.

Parkway Drive lienee nu metalia eli kuulematta paskaa.

Tiesin Parkway Driveltä yhden biisin ennen Tuskan julkistusta. En innostunut, kun en ollut perehtynyt. Nyt, muutama kuukausi myöhemmin, odotan kyseistä bändiä eniten koko festareilta. Parkway Drive ei ole nu metalia. Suosittelen antamaan mahdollisuuden, bändi on kuuleman mukaan äärettömän hyvä livenä. Audiona olen jo todennut PD:n yhdeksi suosikkibändeistäni.

En muutenkaan jaksa ymmärtää tuollaista ahdasmielistä asennetta, mutta ymmärrän, että joskus pitää ylikorostaa saadakseen viestinsä paremmin perille.

Esimerkiksi juuri lauantain ja sunnuntain pääesiintyjät puuttuvat vielä kokonaan..

Kommentoin vanhaan viestiin, Gojira tuli lainatun tekstin jälkeen. Mutta sunnuntain pääesiintyjä on ollut jo pitkään tiedossa, se on Parkway Drive − ja hyvä niin.

Aivan samalla logiikalla Arch Enemy voisi olla perjantain pääesiintyjä, se on kuitenkin vielä isompikin bändi kuin Gojira. Eihän tässä muuta, mutta nyt on niin pahasti välivuoden makua, että Tuska ihan suotta alentaa itsensä festivaalina sinne jonnekin itäisen Euroopan pienempien festivaalien tasolle, jossa tämän tason bändit kulkevat pääesiintyjän statuksella.

Lainatussa osuudessa on kaikki niin pielessä kuin voi olla. Totean tähänkin, että kyse on toki makuasioista. Silti, välivuoden makua? Kuten mainittu, Tuska on myynyt eniten ennakkolippuja aiempiin vuosiin verrattuna "välivuoden" bändijulkistuksilla. Mitä tulee omaan makuuni, kattaus on tavattoman hyvä ja pyyhkii juhlavuoden himeillä ja sabatoneilla lattiaa. Body Count, Gojira ja Parkway Drive ovat todella relevantteja pääesiintyjiä, ja lisäksi mukana on The Charm The Furyn ja Stick to Your Gunsin kaltaisia mielenkiintoisia uusia tuttavuuksia ulkomailta.

"Arch Enemy on isompi bändi kuin Gojira" menee luultavasti tietämättömyyden piikkiin. AE on ollut kuvioissa pitkään ja Gojira on noussut ihmisten tietoisuuteen myöhemmin. Silti pidän Gojiraa merkittävämpänä tekijänä tämän hetken metalliskenessä. Bändi ei suotta ollut Magma-albuminsa tiimoilta ehdolla kahteen Grammyyn. Magma oli ehdolla parhaan rock-albumin kategoriassa ja Silvera yhtenä kiekon singleistä oli ehdolla best metal performance -kategoriassa. Gojira ei suotta lämmitellyt Metallicaa isoilla areenoilla Magman julkaisun jälkeen. Jos oli paikalla Tuskassa 2016, tietää, että Gojira on lauantain pääesiintyjän slottinsa ansainnut.

Edelleen ihmetyttää se selkeä pääesiintyjä mitä tuonne kaipailette. Judas Priest ja vaikka Megadeth sellaisia olisi olleet, mutta sitten kun tulee jotain Volbeateja ja Accepteja, niin toiveet on kyllä alunperinkin toisenlaisessa festarissa kuin mitä Tuska yrittää olla.

Itse ainakin nautin Tuskan linjasta, jossa pyritään hankkimaan (metalli!)musiikillisesti kunnianhimoisia ja relevantteja bändejä, kuin massoihin vetoavaa kaljanjuontimusiikka.

Sanasta sanaan samaa mieltä.

Päässyt Gojira aika unelmapaikkaan nyt näyttämään ja houkuttelemaan lisää faneja, onhan toi nyt ihan vitun hyvä bändi. Harmi vaan että sinne festarille menee nää heput hihattomissa tribaalipaidoissa jotka haluaa nähdä joka kesä samat 40 vuotta vanhat bändit jotka ne on nähny jo 20 kesää putkeen eikä anna Gojiralle minkäänlaista mahdollisuutta. "Vittu tää on ihan paska bändi ku ei tää oo yhtään niinku Metallica, laita Marko liekkilippis päähän niin mennään juomaan minigrip-pussissa munissa salakuljetettua kaljaa tonne bajamajan taakse". Perjantaille on ehdottomasti lippu hankittava koska Meshuggah ei petä koskaan ja Crowbar kiinnostaa.

Tässä myös samaa mieltä, vaikka Meshuggah ja Crowbar eivät olekaan omat suosikkini.

Body Count, Gojira, Parkway Drive, Arch Enemy, Kreator, At The Gates, Moonsorrow, Emperor, Ihsahn, The Charm The Fury, Stick to Your Guns, Leprous... Tuskalle iso kiitos!
 

heavy

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Niin ovat tehneet myös monet muut, sillä Tuska on myynyt enemmän ennakkolippuja kuin koskaan aiemmin.

Olisiko mitään _luotettavaa_ lähdettä tälle hassulle väitteelle?

"Arch Enemy on isompi bändi kuin Gojira" menee luultavasti tietämättömyyden piikkiin. AE on ollut kuvioissa pitkään ja Gojira on noussut ihmisten tietoisuuteen myöhemmin. Silti pidän Gojiraa merkittävämpänä tekijänä tämän hetken metalliskenessä.

Se että sinusta Gojira on "merkittävämpi tekijä" kuin Arch Enemy ei tietenkään tee asiasta yleismaailmallista faktaa. Katsomalla vaikka Facebookin tykkäyksiä saadaan paljon luotettavampi kuva ja ne kertovat että Gojirasta tykkää 726 673 ihmistä, kun taas Arch Enemy on kerännyt 1 716 133 tykkäystä. Toisin sanoen Arch Enemy on faktisesti ~2.36 kertaa suositumpi yhtye kuin Gojira.
 

Jaws

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, San Jose Sharks, Slovakia, Baltimore Ravens
Olisiko mitään _luotettavaa_ lähdettä tälle hassulle väitteelle?

Luotan siihen, että Tuska ei valehdellut asiasta tiedottaessaan. Tässä tällainen hassu linkki Facebookiin Tuskan päivitykseen: https://www.facebook.com/TuskaOpenAir/posts/1660929680632464

Se että sinusta Gojira on "merkittävämpi tekijä" kuin Arch Enemy ei tietenkään tee asiasta yleismaailmallista faktaa. Katsomalla vaikka Facebookin tykkäyksiä saadaan paljon luotettavampi kuva ja ne kertovat että Gojirasta tykkää 726 673 ihmistä, kun taas Arch Enemy on kerännyt 1 716 133 tykkäystä. Toisin sanoen Arch Enemy on faktisesti ~2.36 kertaa suositumpi yhtye kuin Gojira.

Sinä perustelet asiaa Facebookin tykkäyksillä, minä kahdella tuoreella Grammy-ehdokkuudella ja kiertueella Metallican kanssa. Merkittävyyttä ja relevanttiutta voi olla monenlaista. Jos alat listata bändejä paremmuusjärjestykseen Facebook-tykkäyksien perusteella, saat erikoisen listan. Sitä paitsi Arch Enemy saattaa olla FB-tykkäyksissä edellä nyt, mutta onko parin vuoden päästä?

Gojiralla on enemmän kuuntelukertoja Spotifyssa kuin Arch Enemyllä. Mielestäni tuo data on olennaisempaa kuin somen tykkäykset. Pidän sekä Gojirasta että Arch Enemystä, mutta Magman kaltaista mestariteosta AE ei ole vielä tähän päivään saakka julkaissut. Gojira kylvi siemenen vuoden 2016 albumillaan ja niittänee satoa vielä pitkään. Siksi se on juuri nyt hyvä kiinnitys Tuskan pääesiintyjäksi, koska vuoden-parin päästä Gojira voi olla jo liian ison kokoluokan pumppu Tuskalle.
 
Viimeksi muokattu:

heavy

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Luotan siihen, että Tuska ei valehdellut asiasta tiedottaessaan.
Tuota ei kutsuta valehteluksi vaan markkinoinniksi. Totuuden kanssa kummallakaan ei välttämättä ole tekemistä.

Gojiralla on enemmän kuuntelukertoja Spotifyssa kuin Arch Enemyllä.
Joo, viimeiseltä kuukaudelta näyttää olevan. Myös Spotify seuraajien määrä on muutaman tuhat enemmän Gojiralle, mutta youtubessa AE pieksää selkeästi Gojiran katselukertoja vertailtaessa....
 

Jaws

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, San Jose Sharks, Slovakia, Baltimore Ravens
Tuota ei kutsuta valehteluksi vaan markkinoinniksi. Totuuden kanssa kummallakaan ei välttämättä ole tekemistä.

Oli totuus mikä oli, niin voin hyvin uskoa, että ennakkolippuja on mennyt kaupaksi. Välivuodesta puhuminen on joka tapauksessa hassuttelua tai perehtymättömyyttä.

Joo, viimeiseltä kuukaudelta näyttää olevan. Myös Spotify seuraajien määrä on muutaman tuhat enemmän Gojiralle, mutta youtubessa AE pieksää selkeästi Gojiran katselukertoja vertailtaessa....

Nuokaan tilastot, kuten eivät Spotifyn kuuntelukerrat tai seuraajamäärätkään, kerro koko totuutta. @PataJaska kuitenkin kirjoitti, että Gojira olisi Arch Enemyä pienempi bändi. En väitä kumpaakaan tällä hetkellä pienemmäksi tai isommaksi, ja vertailu on muutenkin kovin hankalaa. Kyse on niin usein myös makuasioista ja mielikuvista. Suomalaisille Arch Enemy on varmasti pitkään suosittuna länsinaapurin ihmeenä tuttu bändi, mutta Gojira edustaa juuri aiemmin mainittua rohkeaa linjanvetoa pääesiintyjänä. Kuten sanoin, Gojirasta on hyvää vauhtia tulossa Arch Enemyä merkittävämpi tekijä (ellei ole jo). Sen takia Gojira on erinomainen kiinnitys pääesiintyjäksi juuri nyt.

On helpompi nähdä sellainen skenaario, jossa Gojira on kasvanut uusine albumeineen sen verran isoksi, että se on jo Tuskan lonkeroiden ulottumattomissa. Arch Enemy on silti loistava bändi, ja voihan olla, että se olisi haluttu alkujaan lauantaille jopa pääesiintyjäksi. AE soittaa tuolloin Provinssissa, joten syyt voivat olla bändien omissa aikatauluissa.

Kummastelen lähinnä kritiikkiä pääesiintyjiä kohtaan. Mielestäni on vain piristävää, että Tuska ottaa ylälauteille Gojiran ja Parkway Driven kaltaisia kovassa nosteessa olevia bändejä ikiaikaisten acceptien ja judaspriestien sijaan. Tuska on ajan hermolla.
 

PataJaska

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät, sympatiat HPK ja Kiekko-Espoo
Laulaja heitettiin bussista tien varteen – suomalaisbändi hajosi kesken kiertueen Amerikassa - Rumba.fi

Santa Cruz on hajonnut kesken kiertueensa Yhdysvalloissa. Bändin Facebook-sivulla tiedotetaan, että kiertueen loput keikat on peruttu.

Linkki Rumbaan ja bändin kotisivuille.

Heh, siinä meni toinen lauantain kahdesta edes jossain määrin kiinnostavasta bändistä :D

Eli nyt ollaan ihan perjantain varassa. Siltä puuttuu nyt ehkä kolme bändiä (viime vuonna perjantaina oli 17 esiintyjää, nyt on valmiina 14), ja jos ne kaikki osuisivat kohdilleen niin luultavasti ostaisin päivälipun perjantaille. Muut päivät saa unohtaa..
 

heavy

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
En ole yhdestäkään noista tänään julkaistuista bändistä kuullut Aika marginaalia ilmeisesti.
 

PataJaska

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät, sympatiat HPK ja Kiekko-Espoo
En ole yhdestäkään noista tänään julkaistuista bändistä kuullut Aika marginaalia ilmeisesti.

No on kyllä erikoisia julkistuksia, enpä ole eläissäni kuullut minäkään. Nuo bändit taitavat tulla melkein kaikki suunnilleen kaljapalkalla

Sivuilla lukee, että viimeiset julkistukset tulevat pian. Millä päivälle tuossa nyt mitään enää edes mahtuu? No itse asiassa perjantaina on nyt kaksi bändiä vähemmän kuin viime vuonna perjantaina oli, lauantailla ja sunnuntailla taas on nyt sama määrä bändejä kuin mitä niissä viime vuonna oli. Eli kaipa ne viimeiset tulevat sitten juuri perjantaille, näistä tämän päivän julkistuksista kun perjantaille ei mennyt kuin yksi..
 

Individual

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa, Suomi, KTP
Laulaja heitettiin bussista tien varteen – suomalaisbändi hajosi kesken kiertueen Amerikassa - Rumba.fi

Santa Cruz on hajonnut kesken kiertueensa Yhdysvalloissa. Bändin Facebook-sivulla tiedotetaan, että kiertueen loput keikat on peruttu.

Linkki Rumbaan ja bändin kotisivuille.

Taitaa oikeasti olla bändin taru lopussa. Eli ainakin kaikki kesän festarikeikat on peruttu plus Japanin rundi,
Santa Cruz joutui perumaan kaikki tulevat keikkansa - lue fanit musertanut päivitys - Uutiset - Radio City
 

heavy

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Oli totuus mikä oli, niin voin hyvin uskoa, että ennakkolippuja on mennyt kaupaksi. Välivuodesta puhuminen on joka tapauksessa hassuttelua tai perehtymättömyyttä.
Lopulta kolmetuhatta lippua vähemmän oli myyty kuin vuosi sitten.
 

Jakedeus

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Lopulta kolmetuhatta lippua vähemmän oli myyty kuin vuosi sitten.

Niin? Alle kymmenesosa koko lippumäärästä? Luin myös edellisen keskustelun uudelleen ja kantasi jäi kovinkin avoimeksi. Aluksi se vaikutti olevan bändikattauksen kritisointi oman makusi johdosta, mutta sitten et kuitenkaan lähtenyt keskusteluun siitä, että kumpi nyt on parempi bändi - Gojira vaiko Volbeat - vaan käänsit keskustelun sille kannalle, että Tuska tekee huonoa bisnestä, kun Volbeat olisi vetänyt enemmän porukkaa. Eikä samalla logiikalla voisi sanoa, että Volbeatkin olisi ollut huono, koska Cheek olisi varmaankin vetänyt paikalle enemmän ihmisiä.

Muuten totean, että hyvä Tuska oli.
 

heavy

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
mutta sitten et kuitenkaan lähtenyt keskusteluun siitä, että kumpi nyt on parempi bändi - Gojira vaiko Volbeat
Anteeksi on tuollainen kysymys jäänyt huomaamatta... Volbeatin kaikki levyt on hyllyssä ja keikkoja on takana kymmenkunta. Gojiraltakin löytyy yksi cd hyllystäni ja pari kertaa olen sen nähnyt livenä.... Tuolla perusteella varmaan Volbeat vie voiton.

Kyllähän tuollainen 3000 henkilön vaje ilmanmuuta näkyy taloudellisessa tuloksessa, joten alkuperäinen pointtini Tuskan downgradeuksesta on faktojen perusteella ihan validi.
 

Ice raven

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit & Liverpool
Ilman Body Countia olisi tämä vuosi jäänyt väliin ja olipahan kova keikka. Ehkäpä ensi vuodeksi organisaatio herää tuon mainitun vajeen takia ja hommaa kaikille kolmelle päivälle oikean pääesiintyjän. Enpä odota henkeä pidätellen kun juhlavuodenkin kattaus oli mitä oli. Muista bändeistä Kreator toimi luottopakin tavoin ja Europe yllätti positiivisesti monet. Merkkaripöydälle oli käsittääkseni homma kussut kunnolla eli jengi oli jonotellut paitoja 30-90 minuuttia...
 
Viimeksi muokattu:

heavy

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Joku Gojira fani avautui huolella bändin soundiongelmista. Ilmeisesti niillä oli ainoastaan lainakamat käytössä ja se vaikutti.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös