Tampere – mainettaan parempi kaupunki

  • 324 843
  • 1 756

lemponen

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät
Ainoa tapa, millä Pirkkalan kenttä voisi kasvaa, olisi se, että valtiovalta ajaisi Suomeen kaksinapaisuutta, ts. ei olisi pääkaupunkiseutukeskeistä politiikkaa, vaan Helsinki ja Tampere olisivat kuin Tukholma ja Göteborg. Se puolestaan vaatisi mielestäni sen, että Tampere kasvaisi joksikin 500 tuhannen asukkaan kaupungiksi. Mitään merkkejä tuollaisesta politiikasta ei kuitenkaan ole ollut. Niinpä oikeastaan ainoat lentokentät, joilla matkustajamäärät selkeästi nousevat, taitavat olla Helsinki-Vantaa, Kittilä ja Rovaniemi.
Kyllähän esimerkiksi Oulun lentokenttä kasvoi 90-luvulla pitkälti sillä, että pääkaupunkiseudun lisäksi Oulun teknologiateollisuudesta tehtiin bisnestä ympäri maailmaa, jolloin panostus Oulun lentokenttään ja -asemaan nähtiin tarpeelliseksi. Mielestäni Tampereen lentokentän kohdalla olisi nyt samasta asiasta kysymys: Tampereen talousalueen pitäisi nyt kasvaa ja kehittyä entisestään, jonka lisäksi Tampereella pitäisi olla huomattavasti enemmän bisneskytkyjä suoraan maailmalle. Bisneskytkyjä pitäisi olla maailmalle niin paljon, että suorat yhteydet maailmalle olisivat erittäin tarpeelliset. Nykyiset bisneskontaktit Tampereelta suoraan maailmalle ovat joko sen verran vähäiset tai hoituvat Helsingin kautta, että noissa täytyisi tapahtua todellista kasvua ja paljon, jotta Tampereen lentokentän ja -aseman kehittäminen nähtäisiin tarpeelliseksi. Tämmöinen käsitys minulla on tästä asiasta.
 

ipaz

Jäsen
Kyllähän täällä suunnitelmia tuon Pirkkalan kentän kehittämiseksi ja kulkemisen helpottamiseksi on. Ohitusrataa on suunniteltu lentokentän kautta, jolloin kentälle menisi raiteet. Tämä liittyy järjestelyratapihan suunnitellusta pois siirtämisestä keskustan tuntumasta Tampereen ja Pirkkalan rajalle alueelle, joka on tällä hetkellä pelkkää metsää. Mutta jos tuo joskus meinaa toteutua, niin se ottaa vielä vuosikausia. Tällä hetkellä matka kentältä keskustaan kestää omalla autolla/taksilla noin 20 min, mutta julkista liikennettä sinne suuntaa pitäisi saada kehitettyä.
 

Musta Nuoli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkue, TuTo. Varauksellisesti.
Niinpä oikeastaan ainoat lentokentät, joilla matkustajamäärät selkeästi nousevat, taitavat olla Helsinki-Vantaa, Kittilä ja Rovaniemi.

Tässä olet väärässä. Finavian vuoden 2016 tilastoista käy ilmi, että Turun lentokenttä on on Suomen kentistä kakkosena kansainvälisissä matkustajissa ja sen kansainvälisissä atkustajamäärissä on 7,8% kasvu. Kasvua oli edellisvuotenakin. Vertailun vuoksi Tampereen kansainvälisissä matkustajamäärissä oli hulppea -54,1% lasku edellisvuodesta ja yhteensäkin kova lasku. Turusta lensi yli satatuhatta matkustajaa enemmän kuin Tampereelta ja kansainvälisiä matkustajia liki tuplaten.

Hki-Vantaan jälkeen kovimmat matkustajamäärät olivat Oulussa ja Rovaniemellä, näiden kenttien kansainväliset matkustajamäärät olivat kuitenkin yhteensäkin selvästi pienemmät kuin mitä Turussa yksinään. Käytännössä Oulun ja Rovaniemen matkustajamäärät tulevat sisäisistä lennoista Helsinkiin kotimaisen turismin ja Oulun alueen liikelentojen voimin. Eipä niissäkään mitään pahaa toki ole, päinvastoin, mutta kansainvälinen liikennöinti on varsin pientä.

Jos Suomeen haluttaisiin kaipaamaasi kaksinapaisuutta lentokentille niin Turku olisi siihen luontevampi vaihtoehto. Lähellä Tukholmaa, ja lisäksi Varsinais-Suomeen on viime aikoina myös keskittynyt iso osa Suomea eteenpäin vievästä teollisuudesta ja bisneksestä aina telakkabisneksestä Uudenkaupungin autonvalmistukseen ja ydinvoimalahankekin on. Lisäksi ns. "tunnin juna"-hanke Turun ja Helsingin välillä on edennyt tai etenemässä, ja toimivatpa kulkuyhteydetkin täältä varsin mallikkaasti.

Henkilökohtaisesti lennän lähes aina Turun kentän kautta jos vain voin sieltä lentää. On nopeampaa ja myös edullisempaa lentää täältä tunnin tai sen alle kestävä lento johonkin sopivaan hubiin ja jatkaa sieltä kuin matkata tuntikaupalla Helsinkiin, sieltä hankalasti Vantaalle ja siellä sitten odotella pidempiä toveja ruuhkaisemmalla kentällä. AirBalticilla pääsee Riian kentälle noin tunnissa ja sieltä muualle hyvin suunniteltujen jatkoyhteyksien avulla, esim. kesällä menin Müncheniin lyhyen vaihtoajan jälkeen ja hiukan alle 2,5h lennon jälkeen. Tuota kautta olen mennyt myös Berliiniin. Hampuriin menin kerran Gdanskin kautta, jonne Turusta on myös suora yhteys.

Taannoin Turun kauppakamari ja sen kautta saksalainen, Turun telakan omistava Meyer sekä lääkefirma Bayer esittivät Lufthansalle painokkaan toiveen siitä, että Turusta aukeaisivat suorat lentoyhteydet Saksaan, mm. Hampuriin ja Frankfurtiin. Täällä toimivilla saksalaisfirmoilla on niin paljon bisneslentotarvetta Saksaan, että käyttäjiä riittäisi. Jos näitä isoja firmoja kuunnellaan, niin suorat lennot Saksaan olisivat erittäin tervetulleita.

Sääli vain, että Finavia tosiaan haluaa yksipuolisesti ja poliittisin päätöksin keskittää lähes kaikki lennot härkäpäisesti Hki-Vantaalle miettimättä maan kokonaistarvetta sen enempää. Jos Finavia tulisi tässä vastaan ja tukisi Turun ja Tampereenkin kenttien kehitystä niin se olisi paljon joustavampaa koko maan talouden ja lentoliikenneyhteyksien kehittämisen kannalta. Ei ole järkeä keskittää kaikkea Eurooppaan suuntautuvaa lentoliikennettä samaan kolkkaan. Aasian lennot ja pitkät kaukolennot ovat erikseen, ne voikin keskittää Vantaalle.
 

Peltinen

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Keskittäminen Helsinki-Vantaalle on järkevää, kun Euroopan liikenteen tärkeä osa on syöttöliikenne Aasian reiteille. Suomeen riiittää kyllä yksi pääkenttä eikä näistä maakuntakentistä ole muuhun kuin siihen hyppyyn Helsinkiin. Kaikki muu on siltarumpujen rakentamista. Junayhteys Pirkkalan kentälle on aivan järkyttävän järjetön idea. Ennemmin siirretään päärata kulkemaan Vantaan kautta. Niin se olisi pitänyt tehdä jo aikaisemminkin, mutta kehärata valittiin että saatiin Vantaalle muutama lähiö lisää.
 

Peltinen

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Olipas tiedottajan bullshit-generaattori saanut isoja sanoja ingressiin. Leipätekstissä paljastuu, että kiitoradalle vedetään uusi piki, uusitaan kiitotien lamput ja tehdään terminaaliin lisää vessoja. Varsinainen "asematason kohotus".
 

vetti

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, CAR, HIFK (salaa)
Olipas tiedottajan bullshit-generaattori saanut isoja sanoja ingressiin. Leipätekstissä paljastuu, että kiitoradalle vedetään uusi piki, uusitaan kiitotien lamput ja tehdään terminaaliin lisää vessoja. Varsinainen "asematason kohotus".
Tuo aluehan asemataso nimen omaan on, esim terminaalit eivät kuulu asematasoon.
 

Beagle Boy

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Luomuteurastajat (RIP)
Tänään Tampereella ja pitäisi illaksi keksiä tekemistä; ehtiikö Jääkiekkomuseon käydä läpi noin tunnissa?
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Tänään Tampereella ja pitäisi illaksi keksiä tekemistä; ehtiikö Jääkiekkomuseon käydä läpi noin tunnissa?

Helpostikin, ja samalla lipulla voi katsastaa muitakin Vapriikin museoita, jotka ovat varsin laadukkaita. Kaikki näyttelyt käy läpi tunnissakin, jos ei erityisen syvällisesti innostu aiheeseen perehtymään. Mutta jos haluaa saada näyttelyistä enemmän irti, optimi aika koko museolle on minusta noin pari tuntia. Tunnissa kannattaa katsastaa pari valikoitua osaa.
 

Musta Nuoli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkue, TuTo. Varauksellisesti.
Helpostikin, ja samalla lipulla voi katsastaa muitakin Vapriikin museoita, jotka ovat varsin laadukkaita. Kaikki näyttelyt käy läpi tunnissakin, jos ei erityisen syvällisesti innostu aiheeseen perehtymään. Mutta jos haluaa saada näyttelyistä enemmän irti, optimi aika koko museolle on minusta noin pari tuntia. Tunnissa kannattaa katsastaa pari valikoitua osaa.

Ilmeisesti sinulla on joko Usain Boltin juoksuvauhti yhdistettynä ihmiselle käsittämättömään omaksumiskykyyn jos tosiaan kykenet käymään tunnissa (tai edes kahdessa) läpi Vapriikin 9-10 eri museota ja näyttelyä.

Vuosisadan museoksikin taannoin Kulttuurigaalassa valittua Vapriikkia ei minun mielestäni kykene parissa tunnissa käymään mitenkään läpi. Vaikka käyttäisi puoli tuntia per museo/näyttely (mikä sekin on monesti aivan liian vähän) niin tuolla menisi viitisen tuntia ilman yhtään taukoa. Erikoisnäyttelyihin menee pääsääntöisesti aina enemmän aikaa.

Pelkkään Jääkiekkomuseoon kannattaa varata se 1-2 tuntia jos haluaa siihen kunnolla perehtyä, ainakin Jatkoajassa luulisi olevan jääkiekon ystäviä joita kiinnostaa koko lajin historia ja kaikki kiintoisat esineet.

Uuteen pelimuseoonkin saa uppoamaan pitkät tovit, varsinkin kun siellä voi pelata ilmaiseksi vanhoja pelihalleista tuttuja simulaattoreita ja kolikkopelejä. Pelkkään kivimuseoonkin uppoaa tunti (huikea geologinen kokoelma), luonnontieteelliseen samoin ainakin tunti tai pari.

Vapriikki on ainakin minun mielestäni niin laaja, kattava ja tasokas museo, että siellä kannattaa käydä monta kertaa ja ottaa joka kerta kohteekseen 2-4 museota. Pari isompaa kierrosta joissain museoissa ja pari pikaisempaa läpikäyntiä joissain, lounas siinä välissä.

Tänäkin vuonna olen pari kertaa erikseen tehnyt Tampereen päiväreissuja pelkästään Vapriikkiin. Aamulla junaan, päiväksi Vapriikkiin esim. Kiinan keisarin Kielletty kaupunki -näyttelyyn plus muihin näyttelyihin, alkuillasta takaisin junalla kotiin.

Cats-musikaalireissulla tuli käytyä kattavasti myös Tampereen Finlaysonin tiloissa oleva Vakoilumuseo. Siellä olen ennenkin käynyt, se oli tälläkin kertaa erittäin kiehtova ja täynnä kiinnostavaa esineistöä joista osaa pääsi itse kokeilemaan.

Jos pitäisi Turusta joskus johonkin toiseen suomalaiseen kaupunkiin muuttaa, niin Tampere olisi ykkösvalinta pelkästään museoidensa ja kelpo teatteritarjonnan takia.
 

Everton

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo
Tarkoitus olisi mennä viikonloppuna Pelimuseoon. Viikonloppuna ei pitäisi olla ainakaan koululaisruuhkaa, mutta eiköhän pelkästään tuolla useampi tunti vierähdä. Ja näköjään pitää käydä taas postimuseonkin puolella, kun justiinsa sopivasti avataan punk-pienlehdistä näyttely. Plus muuta. Koko päivän juttu siis, vaikka ei noissa muissa pysyvissä kävisikään.

Jääkiekkomuseossa olen käynyt viimeksi ehkä joskus viisi vuotta sitten. En tiedä onko muuttunut radikaalisti, mutta ei siellä kyllä ainakaan silloin ihan kamalan kauaa meikäläiseltä mennyt, vaikka muuten vietänkin mielelläni aikaa mielenkiintoisiin kohteisiin perehtyen.

Mutta ei kai museossa voi käydä väärin tai oikein. Viime kesänä oltiin porukalla Merikeskus Vellamossa. Muut olivat nauttineet omasta mielestä tarpeekseen jo siinä vaiheessa, kun minä olin vasta aloittamassa. Jäin siis sitten vielä itsekseni puoleksitoista tuntia pyörimään, joku huone jäi vielä näkemättäkin, mutta kaikki olivat kai kuitenkin kokemukseen tyytyväisiä. Offtopicia, mutta suosittelen kyllä siis tätäkin kohteeksi kaikille museoista kiinnostuneille.
 

Musta Nuoli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkue, TuTo. Varauksellisesti.
Jääkiekkomuseossa olen käynyt viimeksi ehkä joskus viisi vuotta sitten. En tiedä onko muuttunut radikaalisti, mutta ei siellä kyllä ainakaan silloin ihan kamalan kauaa meikäläiseltä mennyt, vaikka muuten vietänkin mielelläni aikaa mielenkiintoisiin kohteisiin perehtyen.

Mutta ei kai museossa voi käydä väärin tai oikein.

Jääkiekkomuseo kuulemma uudistui juuri nyt syksyllä, eli oletettavasti siellä on kaikenlaista tapahtunut. Täytyy käydä itsekin taas jossain välissä.

Ei toki voi käydä väärin tai oikein museossa, kunhan vain käy museossa tai näyttelyissä. Luulisi jokaiselle löytyvän edes joku museo jonka aihe kiinnostaisi, vaikka sitten jatkoaikalaisille Jääkiekkomuseo. Myös Helsingin Urheilumuseo on hyvä kohde.
 

Undrafted

Jäsen
Lauantaina tuli Jääkiekkomuseo kierrettyä ja aika vähän siellä minusta on esineistöä. Kaksi simulaattoria oli kivoja lasten kanssa kokeilla vaikkakin laukomiskisa oli vielä liian vaikea muksuille. Sisällisotamuseo olikin kiinni ja lelumuseon menimme suht pikaisesti läpi. 17€ aikuisen lounasbuffadta oli minusta kova hinta ja ensi kerralla poikkeankin muualla ensin syömässä.

Muuten Vapriikki on oikein mainio kohde ja Sara Hildenkn taidemuseossa nyt hyvä näyttely hiilipiirroksia.
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Ilmeisesti sinulla on joko Usain Boltin juoksuvauhti yhdistettynä ihmiselle käsittämättömään omaksumiskykyyn jos tosiaan kykenet käymään tunnissa (tai edes kahdessa) läpi Vapriikin 9-10 eri museota ja näyttelyä.

Ei ole, olen loppupelissä ollut aina hidas juoksija, ja toisaalta saan museoissa kulumaan helpostikin aikaa. Kuten viestissäni sanoin, tunti riittää ehkä parin museon perusteellisempaan katsomiseen, mutta muuten kannattaa varata ainakin pari tuntia.

Itse olen käynyt Vapriikissa niin monta kertaa, että pysyvät näyttelyt katson yleensä enää varsin nopeasti läpi. Vaihtuvat näyttelyt sitten vähän mielenkiinnon mukaan. Pari tuntia on alakanttiin, jos kaikki museot haluaa seikkaperäisesti tarkistaa. Yleensä tuolla on kuitenkin jokunen sellainenkin vaihtuva näyttely, ettei sen aihepiiri ole niin kiinnostava, että siihen jaksaisi kierroksen päätteeksi kovinkaan intensiivisesti tutustua.
 

peksa

Jäsen
Suosikkijoukkue
Crystal Palace, Tappara ja HIFK
Tampereelta saa kyllä tosi hyvää safkaa melkein joka makuun mikä on hyvä juttu ja ei kynitä ihan törkyhintoja. Keskustassa saa oluet halvalla jos paikan tasolla ei ole merkitystä mutta vastineeksi sit on jokin olosuhdehaitta. Kaikille kuitenkin suosittelisin käymään ainakin kerran Plevnan panimoravintolassa.
 

Byvajet

Jäsen
Suomen suosituimmaksi kaupungiksi äänestetty Tampere kunnostautuu taas. Se on päässyt tilastokärkeen työttömien muuttokohteena. Tällä kertaa voitto on kiistämätön. Tampere houkutteli vuosina 2014-2015 yli 800 työtöntä muuttajaa, kun seuraavaksi suosituin työttömien valitsema muuttokaupunki Oulu vain neljä ja puoli sataa. Kolmannesta sijasta käyvät kiivasta kamppailua Helsinki ja Turku.

Tutkija julkaisi kartan: Haukuttu aktiivimalli ajaa työttömiä kaupunkeihin – Tampere vetää ylivoimaisesti | Uusi Suomi
 
Suosikkijoukkue
Reilu peli ja Putinin vastaisuus
Suomen suosituimmaksi kaupungiksi äänestetty Tampere kunnostautuu taas. Se on päässyt tilastokärkeen työttömien muuttokohteena. Tällä kertaa voitto on kiistämätön. Tampere houkutteli vuosina 2014-2015 yli 800 työtöntä muuttajaa, kun seuraavaksi suosituin työttömien valitsema muuttokaupunki Oulu vain neljä ja puoli sataa. Kolmannesta sijasta käyvät kiivasta kamppailua Helsinki ja Turku.

Tutkija julkaisi kartan: Haukuttu aktiivimalli ajaa työttömiä kaupunkeihin – Tampere vetää ylivoimaisesti | Uusi Suomi

Hah! Itsekin on muuttanut työttömänä Tampereelle 2014 ja sieltä nykyiseen kaupunkiin niin ikään työttömänä. Eihän se muutto oikein muuten olisi ollut mahdollistakaan, jos työpaikka olisi sitonut kahden tunnin ajomatkan päähän.

Tampereelle muuttaessa toki työpaikka oli jo tiedossa / sopimus tehty ja tännekin lähes varma. Mutta muuttopäivänä olin työtön.
 

Musta Nuoli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkue, TuTo. Varauksellisesti.
Huomenna Tampereella, mut erinäisten sattumusten vuoks jääkin luppoaikaa n. 15.00-20.00. Bussi lähtee Stadiin siis 20.15. Mitä hittoa sitä keksis siellä!? Budjettia on vaa muutama kymppi jostain syystä, et mitään ihmeellisyyksiä turha ehdottaa. Sen teen, että ostan kossun povariin ja naukkailen hissuksiin, mutta missä!? Miten te tamperelaiset vietätte aikaa, jos teillä ei ole tekemistä, mutta vaikkapa kotona odottavan vihaisen akan vuoksi sinne ei ole hetkeen menemistä!? Museot, taidenäyttelyt tai joku legendaarinen räkälä. Kaikki käy.

En ole tamperelainen, mutta mene Vapriikin museokeskukseen. Siellä on vajaa kymmenen pysyvää ja useita kiertäviä museoita/näyttelyitä Suomen jääkiekkomuseosta ja pelimuseosta alkaen. Jos ei tuolta jotain kiinnostavaa löydy, niin on kumma. Pelimuseossa voi ainakin pelata ilmaiseksi vanhoja kolikkopelejä ja simulaattoreita, jos ei muuta keksi. Saa tuolta ruokaakin.
 

Kaspo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät
Huomenna Tampereella, mut erinäisten sattumusten vuoks jääkin luppoaikaa n. 15.00-20.00. Bussi lähtee Stadiin siis 20.15. Mitä hittoa sitä keksis siellä!? Budjettia on vaa muutama kymppi jostain syystä, et mitään ihmeellisyyksiä turha ehdottaa. Sen teen, että ostan kossun povariin ja naukkailen hissuksiin, mutta missä!? Miten te tamperelaiset vietätte aikaa, jos teillä ei ole tekemistä, mutta vaikkapa kotona odottavan vihaisen akan vuoksi sinne ei ole hetkeen menemistä!? Museot, taidenäyttelyt tai joku legendaarinen räkälä. Kaikki käy.

Harmi, kun olet kaupungissamme noin lyhyen aikaa, parahin abianos. Olisin kutsunut sinut teatteriin, mutta ei onnistu tuolla aikataululla.
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
En ole tamperelainen, mutta mene Vapriikin museokeskukseen. Siellä on vajaa kymmenen pysyvää ja useita kiertäviä museoita/näyttelyitä Suomen jääkiekkomuseosta ja pelimuseosta alkaen. Jos ei tuolta jotain kiinnostavaa löydy, niin on kumma. Pelimuseossa voi ainakin pelata ilmaiseksi vanhoja kolikkopelejä ja simulaattoreita, jos ei muuta keksi. Saa tuolta ruokaakin.

Vapriikista suuntaisin melkeinpä Plevnaan, ja söisin siellä jonkun makkarapannun tai vastaavan, ja ottaisin siihen kyytipojaksi pari panimon omaa olutta. Tai ehkä se 3x 2.5 dl -maistelusetti olisi sopiva...

Panimoravintola Plevna | Koskipanimo | Tampere
 

Kaukosäädin

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves 365
Plevnan jälkeen suosittelen suunnaksi keskustoria, josta oikealle ja Hämeenkatua pitkin kunnes vasemmalle aukeaa sisäämeno kauppahalliin. Ylihintaista lihaa, kalaa ja leivoksia, joten pyöri sielä mummojen seassa ja aisti vain tunnelmaa. Nääs. Kysele ihmisiltä että Ipa vai Tabbara.
 

hablaa

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lügan kaaossseura
Kertokaa mulle keskustan halvin baari.
Ale-Bar Pikajuna (Hämeenkadulla 2. kerros, aika lähellä rautatieasemaa, sisäänkäynti Suomalaisen Kirjakaupan vierestä) menee ainakin aika lähelle. Itse olut ei välttämäti ihan halvinta ole (josko olisiko nyt jotkut häppärit päällä), mutta viina on halpaa. Taliskerin 10 maksaa... hmm, mitäköhän se ois nykyään, hetki kun on käyny, mutta maksimissaan 6€ joka tapauksessa.

Jos haluaa vähän mukavamman ambienssin/asiakaskunnan, niin Vanha Monttu Keskustorin liepeillä (nimensä mukaisesti maan alla) pitää häppäreitä joka päivä klo 12-17, iso keppana 3,90€.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös