Taavi Vartiainen – pistetään jengi nukkumaan

  • 51 257
  • 145

Arsi Haakana

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lahen Pelicans
Taavi teki juuri eilen sitä näkymätöntä ja arvokasta duunia. Neljä viivavetoa otti mm. kiinni kropallaan. Nää on niitä mitä iso yleisö ei välttämättä huomaa, mutta joukkue arvostaa aivan älyttömästi.
 

Lht03

Jäsen
Suosikkijoukkue
Nupen Pelicans
Taavi teki juuri eilen sitä näkymätöntä ja arvokasta duunia. Neljä viivavetoa otti mm. kiinni kropallaan. Nää on niitä mitä iso yleisö ei välttämättä huomaa, mutta joukkue arvostaa aivan älyttömästi.

Oli niin hiljaista hallilla että hyvin kuulu kun jokasen blokin jälkeen Tyrväinen huutaa "hyvä Taavi!"
 

Shejbal

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pelicans
Kiekon syönti vastustajan pahassa maalipaikassa ja siitä pääsi Lassen vapauttamaan Mankisen. Taavi söi myös Jullen mailan, josta seurannut vitonen oli lopputuloksen kannalta tärkeä. Hampaat lähti, mutta pinnat tuli.
 

egar

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pelicans, AC Milan, FC Lahti
Viimeinen 20-25 peliä on ollut sellaista Taavia mitä oon pojasta toivonutkin, eli kovaa taistelua, kovia niittejä, kiekollistakin peliä, tekee tilaa, liikkuu ja vääntää ja uhrautuu. Kova soturi, arvostan.
Toivottavasti ei tullut aivotärähdystä kun melko kova isku tuli.
 
Suosikkijoukkue
Kärpäsen Karelin.
Tämä olisi voinut kuulua myös "Entiset Pelikaanit maailmalla" ketjuun, mutta Taavi ei ole sopimuksessa kenenkään kanssa tällä hetkellä ja kuntouttaa itseään Lahessa, joten laitan Etlarin linkin kuulumisiin tähän:

Persoonallinen ominaisuus pysyy lahtelaiskiekkoilijan matkassa mukana multaan asti – "Taavi on oikeasti herkkä ihminen"
Eipä tuota pääse lukemaan ilman ESS - tunnuksia. Viitsisitkö copy - pasteta sisällön tänne ? Kiitos !
 

bastor

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pelicans
Kaksisuuntaisen mielialahäiriön kanssa elävän jääkiekkoilijan Taavi Vartiaisen, 26, parhaat pelivuodet ovat vielä edessä – "Se on mielestäni miehen mitta, että uskaltaa puhua asioista suoraan".

Depressiivisen vaiheen ääripäässä ei huvita tehdä kirjaimellisesti yhtään mitään. Pahimmillaan mieli saattaa matkata jopa ikuisen unen ajatuksiin.
Maanisen vaiheen huipulla olo on sen sijaan kuin maailmanomistajalla. Kukaan ei pärjää sinulle, kukaan ei voita sinua. Kaikki maallinen mammona ja materia menettävät merkityksensä.
Näin luonnehtii kaksisuuntaisesta mielialahäiriöstään avoimesti kertova jääkiekkoilija Taavi Vartiainen.
Tällä hetkellä 26-vuotiaalla Vartiaisella on menossa oireeton jakso. Ammattiapu, lähipiirin tuki, toimivaksi havaittu lääkitys ja päivä päivältä kaunistuvat kevätkelit ovat lisänneet hymyä ahkerasti harjoittelevan lahtelaiskasvatin suupielissä.

Oppivelkoja on maksettu, ja niistä on myös opittu.
Jääkiekkoilija Taavi Vartiainen
– Nyt voi mennä jopa vuosia, ettei tapahdu mitään heilahduksia. Kyseessä on kuitenkin loppuelämän mittainen ”keissi”, mitä joudun kantamaan mukanani siihen asti, kunnes multaan kuopataan. Asian kanssa pitää, ja myös pystyy elämään normaalia elämää, Vartiainen sanoo.
– Itse kutsun tätä ominaisuudeksi, joka ei hallitse sinua vaan sinä hallitset ominaisuutta.

KUUSI ENSIMMÄISTÄ Liiga-kauttaan Pelicansia edustanut ammattilaiskiekkoilija siirtyi täksi kaudeksi Tampereen Ilveksen riveihin 2+1-vuotisella sopimuksella.
Moni lätkän seuraaja kummasteli syksyllä, miksi Vartiaista ei näkynyt tupsukorvien pelaavassa kokoonpanossa. Lokakuun lopulla hyökkääjä valaisi tilannettaan sosiaalisessa mediassa.
– Viestiä kirjoittaessani lähinnä vitutti, etten kyennyt jatkamaan pelaamista. Samalla harteiltani putosi kuitenkin iso taakka. Sain ulostuloni jälkeen pelkästään positiivista ja kannustavaa palautetta. Toivoin oman persoonani mukaisesti, että ulostuloni auttaisi muita vastaavien ongelmien kanssa painivia ihmisiä.
Sekä Ilveksellä että aiemmin Pelicansilla oli tieto Vartiaisen mielenterveysongelmista ennen suurta yleisöä. Taistelutahdosta ja kovista otteistaan kaukalossa tunnetun asennehyökkääjän mielestä ominaisuutta on turha piilotella.
– Jossain vaiheessa se tulee kuitenkin esiin. Se on mielestäni miehen mitta, että uskaltaa puhua asioista suoraan.
Helmikuun alussa terveytensä etusijalle laittanut Vartiainen ja tamperelaisseura purkivat pelaajasopimuksen yhteisymmärryksessä.
– Pitää olla onnellinen siitä, että ympärilläni on ymmärtävä perhe ja ystävät. Lisäksi molemmat seurat [Pelicans ja Ilves] ovat tarjonneet täyden tukensa minulle. Molemmissa jengeissä asia otettiin vastaan helvetin hyvin, Vartiainen kiittelee.

VARTIAINEN MURTAUTUI Pelicansin Liiga-miehistöön Tomi Lämsän päävalmentajakaudella 2014–15. Samalla kaudella myös Hannes Björninen, Miska Siikonen ja Sebastian Repo ponkaisivat lahtelaisseuran junnuputkesta miesten pääsarjapeleihin.
Pelicansin pitkäaikainen huoltaja ja isähahmo Reijo Loukiainen pani heti alkuvaiheessa merkille Vartiaisen vilkkaan ja ulospäin suuntautuneen persoonan.
– Taavin pelilliset taidot eivät riittäneen ykkösketjuun tuloksentekijäksi, joten hänen oli ansaittava paikkansa ja roolinsa toisenlaisilla avuilla. Hän raatoi, ryski ja räksytti kaukalossa, mutta pohjalta löytyi toisenlainen minä. Taavi on oikeasti herkkä ihminen. Hän kaipasi apua ja tukea sellaisilta henkilöiltä, joilta löytyi enemmän elämänkokemusta, muistelee vielä kuluvallakin kaudella Pelicans-huoltoa jeesannut Loukiainen, 73.
Jääkiekkojoukkueen huoltajan tehtävät eivät rajoitu pelkkään pyykkäämiseen, luistinten teroitukseen ja juomapullojen täyttämiseen. Huollon koppi toimii myös eräänlaisena pelaajien terapiakeskuksena.
Loukiaisen lohduttava olkapää tuli Vartiaiselle tutuksi yhteisten Pelicans-vuosien aikana. Kaksikon ystävyys-, yhteistyö- ja avunantosuhde on jatkunut näihin päiviin saakka.
– Olemme puhuneet Taavin kanssa erilaisista huolista ja murheista monet kerrat. Milloin oli parisuhde päättynyt ja milloin mitäkin. Olen aina sanonut hänelle, että milloin tahansa voit soittaa ja apua saat. Se on iso voitto meille kaikille, jos saamme yhdenkin pelaajan takaisin yhteiskuntakelpoiseksi, Loukiainen huomauttaa.

VARTIAINEN SAI diagnoosin kaksisuuntaisesta mielialahäiriöstään elokuussa 2019. Neljä vuotta aiemmin hän oli lyyhistynyt treeneissä jäänpintaan aivoverenkiertohäiriön vuoksi, jonka syyksi paljastui synnynnäinen sydänvika.
Sairauskertomuslistalta löytyy lisäksi lukuisia ”lievempiä” vammoja, kuten takareiden ja olkapään repeäminen sekä purukaluston uusiminen.
– Paljon olen jääkiekon kautta elämää nähnyt. Oppivelkoja on maksettu, ja niistä on myös opittu. Tapahtumat ovat antaneet paljon perspektiiviä normaaliin arkielämään.
Ennen kuluvaa kautta vastoinkäymiset ja terveydelliset varoitusmerkit eivät juurikaan hidastaneet asennehyökkääjän menoa.
Pelicansin tappioiden sävyttämä mennyt kausi oli haastava koko joukkueelle, mutta erityisen raskas se oli omien mielenterveysongelmien kanssa painineelle Vartiaiselle. Tunnollinen joukkuepelaaja paahtoi kauden pakettiin murheistaan mutisematta.
– Olen varmaan vähän sellainen luonnevikainen elukka. Yleensä laitan muiden hyvinvoinnin omani edelle. Peleistä saatava adrenaliini, ja rakkaus lajia kohtaan ovat ajaneet monesti kivun ja terveyden edelle. Viime kaudella se meni ehkä vähän yli.
Myös Loukiaisen mielestä jarrua olisi pitänyt painaa aikaisemmin.
– Taavi yritti tehdä kaikki asiat loppuun asti mahdollisimman hyvin. Jälkikäteen ajateltuna ei ollut välttämättä hyvä juttu, että yritys meni siihen pisteeseen.

JÄÄKIEKKOILIJAN AMMATISSA ilo, harmitus, paineet ja stressi ovat tuttuja tunteita. Erilaisten fiilisten kanssa tasapainoilu on ajoittain haastavaa kenelle tahansa.
Erityisominaisuutensa kanssa kättä vääntävä Vartiainen on kartuttanut omaa tunnevatupassipakkiaan muun muassa kirjallisuuden ja nettiterapioiden avulla.
– Omien oivallusten myötä löytyy työkaluja normaaliin arkeen. Jokainen päivä on uusi mahdollisuus oppia jotain uutta. Pitää osata nauttia matkasta, eikä jäädä tuleen makaamaan.
Jatkuva kehittyminen ei rajoitu Vartiaisen kohdalla vain psyykkiseen puoleen. Jälleen ensi kaudella kaukaloon halajava voimahyökkääjä treenaa fysiikkaansa Antti Kousan luotsaamalla HC Team -kuntosalilla Hennalassa.
– Harjoittelen tällä hetkellä 9–12 kertaa viikossa ilon ja stressittömyyden kautta, Vartiainen selventää.
Kevättalven aikana työtön jääkiekkoilija on tehnyt tuttavuutta myös hiihto-, pyöräily- ja juoksureittien sekä tenniskentän kanssa.
– Elämäntapoihini kuuluu pitää itsestään huolta ja myös kilpaurheiluvietti ajaa treenaamaan joka päivä. Nyt on tarkoitus laittaa ukko sellaiseen kuntoon, että saan mitattua itsestäni maksimaalisen potentiaalin jatkossa ulos.
Varsinaista kaukaloon paluuaikataulua Vartiainen ei ole itselleen asettanut, mutta yksi asia on hänen mukaansa varmaa.
– Tulen takaisin entistä kovemmassa kunnossa niin henkisesti kuin fyysisesti. Olen lapsesta asti hengittänyt jääkiekkoa ja minulla on ollut etuoikeus tehdä tätä näin kauan. Parhaat vuoteni ovat vielä pelaamatta.

lähde ESS
 
Viimeksi muokattu:

Quattro

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tyräsmiehet
Hienoa, että joku viitsii kirjoittaa Etlarista koko aukeaman jutun tänne Jatkoaikaan. En tunne pykäliä, mutta olisikohan tuohon pitänyt jo laittaa joku viittaus mistä on kopioitu/referoitu?
 

bastor

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pelicans
Lisäsin nyt kuitenkin tuon linkin ko postaukseen.

Kyllähän tuo teksti kertoo että Taavi on siviilissä kovempi jätkä kuin kentällä.
 

FeedTheMule

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pelicans, Detroit Red Wings
Jos ja kun Taavi tuosta kuntoutuu aikataululla x niin ensi kauden rosteriin kaavailluista palasista huolimatta näkisin enemmän kuin mielelläni Taavin tuomassa pientä jännitysmomenttia kaukaloon ja omien puolustamista. Hyvin menneestä tästä kaudesta huolimatta kentältä on mielestäni puuttunut se jokin tietty fiilis ja uskon, että Taavin paluulla olisi iso merkitys ainekin allekirjoittaneen silmissä.
 

McFäde

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pelicans, Nurmisen Pasi
Itse en kyllä nää Taaville minkäänlaista käyttöä. Luistelu on todella heikolla tasolla. Miltä se mahtaakaan näyttää näin pitkän huilin jälkeen. Mestis olisi hänelle oikea paikka. Tai alanvaihto kokonaan?
 

Jarnan Rysty

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pelicans
Itse en kyllä nää Taaville minkäänlaista käyttöä. Luistelu on todella heikolla tasolla. Miltä se mahtaakaan näyttää näin pitkän huilin jälkeen. Mestis olisi hänelle oikea paikka. Tai alanvaihto kokonaan?
Samaa mieltä, että kiekolliset taidot ja luistelu Mestis tasoa ja siellä taisi Peliitat ajalla tehdä aina ihan hyvin pisteitä. On tottakai tietynlainen kulttipelaaja Lahdessa, mutta pitää nyt pitää mielessä, että se veisi sitten jonkun tulevaisuuden nimen pelipaikan sitten esim. Leevi Tukiainen, joka voi hyvinkin olla sitten yksi niistä ensi kauden liiga nousijoista. Kaikkea hyvää kuitenkin Taaville elämään ja tuleville pelivuosille. Ehkä joku Allsvenskan tai Ebel voisi olla Taaville mielenkiintoinen haaste, kun saa homman taas skulaamaan. Tietenkin luistelua ja taitoja voi vielä kehittää eihän tuo vielä vanha pelaajaksi ole, mutta ei ensi kauden joukkueeseen. Pari vuotta oppia jossain muualla ja katsotaan sitten missä mennään kehityksen kanssa.
 

Jägen_pelsut

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pelicans
Kyllä mä näen Taavin ennemmin kuin esim. Tanuksen avauksessa. Kyllä Taavi on oiva pelaaja Rosteriin ja häntä voitaisiin käyttää niitä joukkueita vastaan jotka pelaavat kovaa.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös