Euroopan Superliiga – menestystarina vai floppi?

  • 235 069
  • 929

Tshekki77

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, HJK, Maajoukkue (lajista riippumatta)
Kun täällä on tänä viikonloppuna haihateltu myös maailmanliigan perään, niin nostetaas tätäkin ketjua taas ylös. Ei meinaa ottaa syntyäkseen, vaikka perustuksia on rakennettu kohta jo toistakymmentä vuotta. Tosin vielä nyttenkin näkee aina silloin tällöin jostain otsikoita tästäkin ja muistaakseni joskus viime vuonna jonkun tshekkiläisen joukkueen omistaja oli kait sitä mieltä, että 10 vuoden päästä meillä olisi eurooppalainen superliiga. Ei millään malttais odotella, ku jo yli kymmenen vuotta on odoteltu, mutta toisaalta ei sitä kannata ennen aikojaan lähteä puskemaan ulos, kun ei ole rikkaita taustahahmoja pelastamassa, jos ei heti alkuun lähde lentoon.

Toisaalta Ruotsissa tekivät juuri aika käsittämättömältä kuulostavan tv-diilin ja sen puitteissa SHL joukkueet saisivat seuraavat vuodet viisi miljoona euroa, per joukkue, per vuosi. Eli voihan se tilanne olla sekin, että sieltä ei sitten välttämättä superliigaan ihan ekana haluta hypätä, varsinkaan kun CHL ei meinaa millään siellä vetää väkeä, vaikka ovat kilpailun kestomenestyjiä. Usein on myös arvailtu, ettei sveitsiläiset välttämättä myöskään innostuisi liigasta, jossa ei olisi kaikki naapurikylät mukana ja toisaalta hfboardsilla joku laittoi jotain lukemia SC Bernin osalta ja vaikken tiedä, miten paikkaansa pitäviä lukuja siellä esiteltiin, niin 60 miljoonasta siellä puhuttiin, viime vuoden osalta..

Vaikka tilanne olisi se, ettei ruotsalaiset, eikä mahdollisesti sveitsiläisetkään haluaisi lähteä ylikansalliseen kilpailuun, niin kyllä suomalaisten pitäisi sitä yrittää aktiivisesti ajaa eteenpäin. Omaan kiekkokuplaani mahtuu vielä se, että Sveitsissä pyörii isot massit. Silti sitä jotenkin haluaa ajatella, että niiden joukkueiden pitäisi olla vielä voitettavissa ja onhan ne rahallisiin eroihin nähden olleet ihan kivasti voitettavissa. Kun sitten tyyliin Mika Kortelainen kertoo maikkarilla (vai missäköhän mediassa se oli), että saksalaisseurakin pyörittelee kolminkertaista budjettia HIFK:hon verrattuna ja siksi voiton odottaminen oletusarvoisena asiana on katteetonta, niin kyllähän siinä alahuuli alkaa väpättämään.

Eli jos tosiaan ruotsalaisia ja sveitsiläisiä ei saada (ainakaan alkuvaiheessa) mukaan, niin sitten vaan rohkeasti liikkeelle vaikka kokoonpanolla Suomi, Saksa, Itävalta ja ympärysalueet (EBEL. Ja jos Slovan Bratislava saataisiin tähän houkuteltua, niin heillähän olisi heti paikallisparikin valmiina Vienna Capitalsissa, jonne kait matkaa parisen kymmentä kilometriä) ja Tshekit. Joukkuemäärät sitten sitä mukaan, minkä tällainen yhteenliittymä näkisi parhaaksi ja voisihan tässä olla myös sillä tavalla hybridimallia käytössä, että jos on kansalliset divisioonat, niin niissä maissa missä ollaan totuttu avoimiin sarjoihin, voi kyseisten maiden divisioonat olla auki ja sitten niissä, missä siitä ollaan päästy yli, voi olla kiinteät joukkueet.

Jos olisi vaikka esimerkin vuoksi kuusi joukkuetta kunkin "maan/liigan" divisioonissa, niin niissähän voisi pelata esim. kuusi kertaa kaikkia oman divisioonan joukkueita vastaan. Kaksi kertaa kaikkia lähimmän divisioonan joukkueita vastaan (puolet siis kotona) ja sitten yhden kerran kaikki kahden muun divisioonan joukkueita vastaan (puolet kotona). Tekisi (divisioona rajan yli / käytännössä uulkomailla) vieraspelejä 12 ja kun esim. JYP pelaa tällä kaudella pelkästään CHL:n puitteissa ulkomailla seitsemän kertaa, niin kaksitoista reissupeliä ei varmaan täysin ylivoimainen maali olisi.

Eli voisi näyttää vaikka tältä

Suomi -> HIFK, TPS, Tappara, Kärpät, JYP ja Kalpa

Saksa -> E.Berlin, A.Mannheim, RB München, Wolfsburg, Krefeld ja Düsseldorf

Itävalta/EBEL -> Vienna Capitals, RB Salzburg, Klagenfurf, Fehervar (Unkarista), Medvescak Zagreb (Kroatia) ja Slovan Bratislava

Tshekki -> Sparta Praha, Vitkovice, Pardubice, Liberec, Brno ja Trinec

Tällaisen kokoonpanon jälkeenhän Euroopassa olisi käytännössä neljä huippuliigaa. KHL, SHL, National league ja sitten tämä vielä nimetön European Super League (ESL).

Edit. Eiku niin, JYP:hän pelasi ekalla pudotuspelikierroksella Tampereella, eli ulkomaan reissuja tulee heille kaiketi tämän kauden osalta kuusi CHL:ssä.
 

HOOLIGAN_

Jäsen
Suosikkijoukkue
Avtomobilist, SUOMI, 1923 (1897)
Itse en ymmärrä haihatteluja Euroopan tai maailman Superliigojen perään, mielestäni jalkapallostakin tuttu tyyli, mitä nyt myös jääkiekossa pikkuhiljaa tehty, eli kansalliset sarjat ja rinnalle mestareiden liiga eli C(H)L.

Toki jos joskus tälläistä laitetaan pystyyn mielestäni JYPin pitää olla siinä mukana, koska muuten voidaan jäädä junasta... Toivon kuitenkin koko sydämestäni, että tulevaisuudessakin eurooppalainen kiekkokartta on kansalliset sarjat + vahva ja kehittynyt huipputurnaus eli CHL.

Itse olen suuri kansainvälisen kiekon ystävä ja kuulun varmasti vähemmistöön kun ottaisin mieluummin CHL, kuin liigamestaruuden ja arvostan tosiaan Euroopan pyttyä enemmän. Siitä huolimatta haluan, että jatkossakin on kansallinen sarja ja sitten tälläinen CHL-turnaus parhaille.
 
Itse en ymmärrä haihatteluja Euroopan tai maailman Superliigojen perään, mielestäni jalkapallostakin tuttu tyyli, mitä nyt myös jääkiekossa pikkuhiljaa tehty, eli kansalliset sarjat ja rinnalle mestareiden liiga eli C(H)L.

Vahva sama. Vaikea nähdä että mikään teennäinen Superliiga saavuttaisi kovinkaan suurta jalansijaa. KHL meni jo niin muoviseksi että senkin alasajoa tässä odotellessa. CHL:ssä on potentiaalia, mutta se tarvitsee vain aikaa ja jatkuvaa formaatin hiomista. Ei mikään superliiga synny tyhjästä ja jos kokoajan kokeillaan luoda uutta, niin silloin isketään päätä siihen kuuluisaan.
 

vanukas

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Sebastian Ahon kiekkokoulu
CHL:llä on meriittinsä siinä, että muiden liigojen joukkueet (ainakin kärkipään) tulevat tutuksi kun niistä kuulee joka vuosi ja joskus ottelunkin näkee. Mitään eurosuperliigaa en näe mitenkään järkevänä varsinkin kun Euroopassa on vahvaa kulttuuria paikallisiin sarjoihin ja sitä kautta lajin elinvoimaisuuteen pienemilläkin paikkakunnilla. Kansainvälistymistä kaipaisin Euroopassa kahdella tavalla. Liiga ja SHL voisivat lähentyä toisiaan ja jotenkin tämä pitäisi myydä myös ruotsalaisille, joilla on mantereen paras tuote hallussa. Voi olla tekemätön paikka. Toinen olisi Keski-Euroopan oma yhdentyminen. DEL, NLA, tsekit, jne. voisivat lähetyä myös. Lähentymisellä en tarkoita sarjojen yhdistämistä (vielä), mutta mediayhteistyötä, harjoitusotteluita, jne.
 

Tshekki77

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, HJK, Maajoukkue (lajista riippumatta)
Kyllä mä näkisin uhkana, että jos eristäydytään tänne pohjolan nurkalle, niin tullaan vääjäämättä antamaan taloudessa etumatkaa muille ja jos näin tehdään, niin on vain ajan kysymys, kunnes vielä nyt pieniksi kiekkomaiksi mielletyt maat painelevat meistä ohi. Toki meillä suomalaisilla on yksi joukkue KHL:ssä, mutta kun sielläkin se rahoitus tulee sellaisilta tahoilta, joilla ei ehkä ole samanlaista arvopohjaa kilpaurheilussa, kuin meillä, niin vähän liian hataralla pohjalla olisi se terävimmän kärjen tekeminen, jos pelkästään tuon varaan jättäydyttäisiin (toki tuollakin sitten on aina se Kiina kortin mahdollisuus, mutta ainakaan vielä ei näytä rahahanoja avanneen merkittävässä määrin). Kyllä ainakin itse toivoisin, että Suomesta lähtisi edes yhdet joukkueet Helsingistä, Turusta ja Tampereelta jonkinlaiseen superliigaan mukaan, jos sellainen ottaa syntyäkseen. Toki enemmänkin, mutta kyllä tuo kolme olisi ihan minimi, mitä toivoisin Suomesta isommille areenoille suuntaavan.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös