Pitäisikö rakettimyynti kieltää kokonaan?

  • 31 003
  • 267

Pitäisikö rakettimyynti kieltää kokonaan?

  • Kyllä pitäisi, ammattilaiset hoitakoot ilotulitukset

    Ääniä: 181 46,1%
  • Ei pitäisi, sallitaan rakettimyynti yksityisille uv:n aattona

    Ääniä: 212 53,9%

  • Äänestäjiä
    393

Barnes

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tasuno Tasalakki
Mitä järkeä on joulukuusessa?
Vertaus ontuu, koska ihan huomattavalla osalla kotitalouksista on mahdollisuus hommata se kuusi omasta pihasta. Ahaa, nyt säästän rahaa!

Kyllähän nuo paukut näyttäytyvät lapsen silmin oikeinkin mukavalta, sitten kun ikää karttuu (siis puhun nyt omasta tilanteestani) ei niillä enää olekaan vastaavanlaista hohtoa. Kaupungin tykitykset riittävät minulle aivan hyvin.
 
Suosikkijoukkue
Reilu peli ja Putinin vastaisuus
Vertaus ontuu, koska ihan huomattavalla osalla kotitalouksista on mahdollisuus hommata se kuusi omasta pihasta. Ahaa, nyt säästän rahaa!

Kyllähän nuo paukut näyttäytyvät lapsen silmin oikeinkin mukavalta, sitten kun ikää karttuu (siis puhun nyt omasta tilanteestani) ei niillä enää olekaan vastaavanlaista hohtoa. Kaupungin tykitykset riittävät minulle aivan hyvin.

Mihin sitä rahaa muuten pitää säästää? Elektroniikan päivittämiseenkö? Minulle ja vaimolleni lasten (ei omien) ilahduttaminen on lähes eniten omaa elämänlaatua kohentavaa kuluttamista.
Mitä merkitystä sillä on, meneekö se raha hukkaan sekunnissa vai kuukaudessa kulutushyödykkeen (esim. iphone tai uudehko auto) arvon alentumana? Töistähän sitä saa kuitenkin lisää.
 

ernestipotsi

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Tämä aivan älyvapaa rakettien kuluttajamyynnin kieltämistä vaativa kansalaisaloite on saanut sen vaadittavan 50 000 nimeä.

Argumentit ilotulitteiden kieltämiselle ovat melko ontuvia.
1. Vammat ja tulipalot.
On totta, että silmävammoja tulee joka vuosi. Samoin taloja palaa. Molemmat on vältettävissä terveen järjen käytöllä ja sillä, että ammutaan ne raketit edes jotakuinkin selvinpäin ja käyttöohjeen mukaan.

2. Eläimet kärsii
No voi hellanlettas. Kerran vuodessa muutama tunti paukuttelua. Lemmikit räksyttävät joka päivä, eikä niitä ole kukaan tosissaan vaatimassa piikille.Twitterin puolella joku jo huolestui metsän eläimistä. Ihminen ja luonto tuottavat paljon pahempaakin melusaastetta kuin kerran vuodessa ammutut satunnaiset raketit.

3. Ympäristöhaitat
Vähän edelliseen viitaten rakettien ympäristöhaitat ovat pieniä, koska niitä ammutaan käytännössä vain kerran vuodessa ja silloinkin rajatun aikaa. Lisäksi raketeissa on kielletty tai rajoitettu erilaisten myrkkyjen käyttöä.

4. "Kielletään, koska mä en tykkää". Tämähän se suurin syy näiden kieltämiselle kuitenkin on. Itse en ole ostanut ikinä raketin rakettia, mitä nyt joskus junnuna ampunut jonkun faijan ostaman paukun, mutta jos joku haluaa näitä ampua niin ei se ole multa mitään pois.
 

Useful Idiot

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK
En missään nimessä kieltäisi. Tämähän ei silti tarkoita, että niitä hankkisin.

Hyvä, että jotkut ostavat raketteja, voin sitten katsella niitä. Minulle on ainakin aivan sama, ketä ne sytyttää, eli penniäkään en niihin todellakaan tuhlaa.
 

pernaveikko

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Crusaders, Lechia
4. "Kielletään, koska mä en tykkää". Tämähän se suurin syy näiden kieltämiselle kuitenkin on. Itse en ole ostanut ikinä raketin rakettia, mitä nyt joskus junnuna ampunut jonkun faijan ostaman paukun, mutta jos joku haluaa näitä ampua niin ei se ole multa mitään pois.

Kyllähän noita tuli paukuteltua ja aikuisena tajuttua kuinka tuossa ei ole mitään järkeä. Lapsuusmuistot herää kuinka jännää se oli.

Minkä takia yhtäkkiä pitäisi paukutella kalenterin mukaan, jos muuten ei edes muista koko asiaa. Aurinko edelleenkin nousee muutaman miljardin vuoden ajan, vaikka tässä tekisi mitä tyhmyyksiä.

Hienot ilotulitukset ovat hienoja ja sitten kotikutoiset pelkkää paskaa. Tai ei edes aina, mutta sellaista sekoilua kuin olisit pilkillä kevään viimeisenä päivänä. Parempi on katsoa kunnollista esitystä vai otatko pubiin puukon mukaan ja menet sinne vähän sohimaan.

Mitähän ne muutamat tekee tällä hetkellä minkä näkö lähtee kahden päivän päästä. Varmasti oli kivaa.

Kaiken kieltäminen ei tietenkään toimi, mutta melko erikoista nauraa vaikkapa jenkkien pyssylaeille ja samaan aikaan panostetaan omat kansalaiset. Joo, tokihan meillä on valvontajärjestelmä eikä kukaan alaikäinen saa tuotteitamme.

En ole mitään mieltä, mutta en keksi juurikaan syitä miksi tämän pitäisi olla sallittua.
 

Le Banner

Jäsen
Suosikkijoukkue
Helsingin IFK täältä ikuisuuteen! 106-105
Niin kauan kun ihmisille myydään viinaa, tupakkaa ja yli 160km/h kulkevia autoja, niin kyllä niille voi myydä rakettejakin.

Mukaanlukien järvissä uiminen. Erittäin vaarallista ja joku kielto yksityisille olisi kehiteltävä mahdollisimman nopeasti. Ryhmissä ja ohjattuna voisi jossain pulahtaa sopivaa maksua vastaan, mutta ei muuten.
 

TosiFani

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
...2. Eläimet kärsii
No voi hellanlettas. Kerran vuodessa muutama tunti paukuttelua. Lemmikit räksyttävät joka päivä, eikä niitä ole kukaan tosissaan vaatimassa piikille.Twitterin puolella joku jo huolestui metsän eläimistä. Ihminen ja luonto tuottavat paljon pahempaakin melusaastetta kuin kerran vuodessa ammutut satunnaiset raketit...

Kun se olisikin muutama tunti paukuttelua, Porin seudulla räiskiminen alkoi elen. Hevospuolella esim. kantavien tammojen keskenmenot ovat oikea ongelma, ei pelkkää lässytystä. Ja kävin allekirjoittamassa aloitteen.
 

puuntakaa

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ipa Ipandeerus
Ilman muuta kaikenlainen turha spedeily täytyy kieltää. Niin tämä ilotulittelukin.
 

benicio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko
Vertaus tupakkaan on sikäli osuva, että kuten tupakointi, niin ilotulitteetkin ovat sidoksissa koulutus- ja elintasoon. Eiköhän ilotulittaminen tule loppumaan ajan myötä, koska porukka tajuaa kuinka dorkaa hommaa se on. Nuuskalle en nyt keksinyt mitään yhtä hyvää vertausta, mutta tunkekaa vaikka tähtisädetikkuja huulen alle.
Eli ei tartte kieltää.
 

Trenchtown

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Kun se olisikin muutama tunti paukuttelua, Porin seudulla räiskiminen alkoi elen.

Enpä ole täällä Turun takamailla (vielä) nähnyt saati kuullut ainoatakaan ilotulitetta räjäytettävän tänä vuonna etukäteen, mutta en toki kiistä ilmiötä. On ikävää että tuota tapahtuu, vaikka toisaalta jollain lailla ymmärränkin miksi sitä tapahtuu.

Ymmärrän myös eläin- ja lemmikki-ihmisten tuskailun asian kanssa. Onneksi lemmikeistä iso osa on sellaisia, jotka eivät paukkeesta välitä tuon taivaallista. Tai näin ainakin, jos omista kokemuksista voisi mitään johtopäätöksiä vetää. Vähemmän on mulla ollut elämäni aikana lemmikkejä jotka pelkäävät ilotulitteita ja enemmän niitä, jotka eivät välitä. Vaan onhan se surullista esim. syöttää koiralle alpratsolaamia siksi, ettei se ripuloisi uudenvuodenyönä ympäri kämppää ja/tai kuolisi sydänkohtaukseen.

Noilla turvallisuusperusteilla ei tätä nyt huudettavaa kieltoa oikein voi kestävästi perustella, vaikka ne sinänsä ihan valideja ovatkin. Olisi tässä maassa meinaan aika helvetisti kiellettävää, mikäli samoin perustein lähdettäisiin vaatimaan vaikka alkoholin käyttökieltoa.

Olen tähän näköjään joskus vastannut että "kyllä pitäisi", perusteluja vastaukselleni en enää muista. Luultavasti liittyvät jotenkin siihen, että itse en niin raketeista perusta, vaikka mukavahan komeita sellaisia on katsella kyllä. Kakarana oli kyllä joka vuosi niin pirun kivaa ja jännää paukutella tukkupakkaus tai pari isokiinalaisia tai Thunder Kingejä menemään, mutta kyllä noista paukuista se hohto on aika lailla kadonnut iän lisääntyessä. Ja sivumennen sanoen taitavat mainitsemani paukut olla nykyään molemmat jo kiellettyjä.

Jotenkin ajattelen asiasta nykyään niin, että toisaalta ihan se ja sama, mutta toisaalta en ihan periaatteesta haluaisi, että tämäkin kielletään. Sitä paitsi uskon, että se roomalaisella kynttilällä itseään silmään ampuva känniääliökakara tekee sen pomminsa vaikka itse, jos kaupasta ei sitä saa ja sellaisella skenepisteitä on hankittavissa. Mitähän jos kärjistäen kävisikin niin, että kiellon tultua voimaan huomattaisiinkin, että perkele, silmävammat sun muuthan lisääntyvät, kun riemuidiootit tykittelevät omatekemiä pommejaan menemään.

No ei, kunhan spekuloin. Mutta tiivistäen olen tässäkin asiassa sitä mieltä, että hyödykettä ei tule kieltää kaikilta, koska on pieni joukko niitä jotka eivät hyödykettä osaa käyttää oikein. Ylivoimaisesti suurin osa porukasta kuitenkin osaa, pitäisikö tässäkin asiassa siis enemmistön kärsiä vähemmistön perseilyistä? Ei mielestäni.

Ja ei, en usko että raketeista sun muista paukuista luopuminen sananmukaisesti aiheuttaisi kärsimystä, mutta kuitenkin.

*e* Näköjään vuosia sitten ketjussa höpöteltykin samasta mikä nyt tuli mieleen, eli rakettien myyntiaikoihin voisi kyllä laittaa kiristyksiä, ehkä jopa niin, että niitä saisi myydä vain 31.12. Tämä varmaankin neutraloisi ennenaikaisen paukuttelun ongelman tai ainakin vähentäisi sitä touhua merkittävästi.
 
Viimeksi muokattu:

Musta Nuoli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkue, TuTo. Varauksellisesti.
Kannatan lämpimästi raketti-ilotulituksia kunhan niitä tekevät kunnat, valtio tai muut virallisesti valvotut ammattilaistahot. Muilta voidaan tämä touhu hyvin kieltää tarpeettomana, vaarallisena ja ympäristöllekin haitallisena. Eläimille uusivuosi on aina yhtä helvettiä, oli sitten kyse kissoista, koirista, hevosista tai mistä tahansa. Ihmisiä vammautuu joka vuosi, eikä tietenkään mitään jälkiä siivota luonnosta tai pihoilta.

Toki siinäkin on vinha perä, että kännissä syntyy pahempaa jälkeä ilotulitteiden kanssa kuin selvänä. Mutta ei se ole mikään räjäyttelyn sallimisperustelu, että selvät aikuiset saavat aikaan vähemmän tuhoa kuin kännikalat ja pikkulapset, koska myös niitä selviä aikuisia vammautuu vuosittain.

Olen minäkin pienenä poikana paukutellut uutenavuotena, kunnes siitä touhusta kasvoin ulos. Mutta ei se, että minä olen lapsena paukutellut tarkoita sitä, että kyseessä olisi rikkomaton ja peruuttamaton oikeus jonka tulisi periytyä ikuisesti tuleville sukupolvillekin. Ajat muuttuvat, turvallisuus- ja ympäristötietoisuus kasvavat ja suuressa osassa länsimaita ns. siviilien paukutteluoikeus on hyvin rajoitettu tai sitä ei ole.
 

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
Kannatan lämpimästi rakettien kieltämistä. Sen myötä voisin tehdä ison tilin myymällä pimeitä raketteja.
 

Stevie

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Kääntynyt nykyään kiellon puolelle. Enemmän huonoja kuin hyviä puolia. Nuorena sitä paukuteltiin näpit jäässä.
 

Schwein

Jäsen
Suosikkijoukkue
Helsingin IFK
En ole koskaan kasvanut ulos ilotulitteista. Näin aikuisena vain pystyy ostamaan paljon hienompia kuin junnuna. Todella perseestä jos kielletään, sitten uudenvuodenaatto olisikin yhtä turha kuin joku juhannusaatto.

Sen myönnän kyllä, että ei ilotulitteita varsinaisesti voi järkisyin perustella. Silti järkevästi käytettynä ne tuottavat iloa, mihin ne on tarkoitettukin.
 
Suosikkijoukkue
Die Nationalmannschaft, Bayern München, HIFK
Ilotulitemyynti rahvaalle saisi ehdottomasti päättyä haitallisena ja tarpeettomana. Rohkenen lisäksi kyseenalaistaa ilotulitteiden ‘ammattimaisen” käytön tarpeellisuuden. Ihmislaji saisi keksiä muita konsteja lajitoveriensa huvittamiseen kuin muinaisjäänteeksi luettavan rakettien ja papattien maastoon roiskimisen. Julkiset mestajaiset ja hirttäjäiset takaisin!

Eipä silti, minäkin urpoilin penskana oman osuuteni edestä monenlaisilla räjähteillä. Ruutia sai milloin mistäkin pöllimällä, maalla kun asuttiin, ja jos ei muualta niin luokattoman huonolaatuista ruutia sai tyhjentämällä riittävän määrän pikkukiinalaisia. Joskus 35-40 vuotta sitten kiinanpommit olivat vielä jonkinmoista pauketavaraa, kun taas nykyisistä lähtee onneton suhahdus, jos sitäkään.

Kiinalaisista tulikin mieleeni, että keksimme naapurin jannun kanssa siinä 10 ikävuoden haminoissa “kivan” ulkoleikin. Isäni oli heittänyt ulkorakennuksen viereen kevättalviselle hangelle ehkä kymmenisen myrkkyyn tai loukkuun kuollutta hiirenraatoa. Tarkoitus oli tietysti siivota ne pois, mutta kun ukolla oli ollut sillä erää asiallisempia hommia, niin siinäpä hiiret olivat sitten saatavilla pikkupoikien tieteelllisiä kokeita varten. Tungimme kiinanpommeja muutaman hiiren peräreikään ja suuhun. Perseen räjäyttäminen aiheutti vain nokisen renkaan ja muutaman kärventyneen karvan otuksen takaruumiiseen, vaikka oletan hiiren sisuksissa tapahtuneen paljon kiinnostavampaakin kaaosta, jota emme kuitenkaan välittäneet tutkia tarkemmin. Suuhun työnnetty kiinalainen taas poksautti vähintään yhden silmän hiiren päästä irti, ja vetäen mahdollisesti myös pienen määrän aivomössöä perässään. Olimme tutkimushavainnoista selkeän yksimielisiä; hiirenraatoleikeissä papatti kannattaa ehdottomasti työntää mieluummin suuhun kuin persesseen.
 

Pavlikovsky

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Calgary Flames sekä Manchester United.
Ehdottomasti pitää kieltää. Rakettejahan ampuvat muutenkin vain juntit ja heikosti koulutetut vätykset, joiden sisälukutaito ei tavallisesti riitä edes käyttöohjeiden lukuun.

Kansallistason pioneeritoiminta kuluttaa ihan riittävästi terveydenhuollon päivystystämme nyt ja tulevaisuudessa lisäten tähän yhteiskunnalle aiheutuvat muut haitat liittyen luontoon, eläimiin jne. Väkijuoma- ja raketit on sen verran radikaalinen yhdistelmä, etten soisi sitä keskiverron suomalaisjuhlijan sielunmaisemaan millään tapaa.
 
Suosikkijoukkue
Reilu peli ja Putinin vastaisuus
Mukaanlukien järvissä uiminen. Erittäin vaarallista ja joku kielto yksityisille olisi kehiteltävä mahdollisimman nopeasti. Ryhmissä ja ohjattuna voisi jossain pulahtaa sopivaa maksua vastaan, mutta ei muuten.

Itseasiassa ei maksua itse suorituksesta tule periä, vaan veroissa maksaa. Julkisena palveluna tulee tällaiset jutut järjestää.

Itse kyllä luopuisin ennemmin kuntien ostamista näytöksistä kuin kuluttajien omarahoitteisesta pommittelusta.
 
Suosikkijoukkue
Reilu peli ja Putinin vastaisuus
Ehdottomasti pitää kieltää. Rakettejahan ampuvat muutenkin vain juntit ja heikosti koulutetut vätykset, joiden sisälukutaito ei tavallisesti riitä edes käyttöohjeiden lukuun.

Kansallistason pioneeritoiminta kuluttaa ihan riittävästi terveydenhuollon päivystystämme nyt ja tulevaisuudessa lisäten tähän yhteiskunnalle aiheutuvat muut haitat liittyen luontoon, eläimiin jne. Väkijuoma- ja raketit on sen verran radikaalinen yhdistelmä, etten soisi sitä keskiverron suomalaisjuhlijan sielunmaisemaan millään tapaa.

Suosittelisin itse ennemmin luopumaan niistä väkijuomista.
 

Valapatto

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Miksipä tämmöinen tarvisi kieltää. Rakettien verotusta voisi toki kiristää roimasti. Ja isot sakot jos jää kiinni sallittujen aikojen ulkopuolella raketeilla leikkimisestä.

Onko joku muuten nähnyt joskus hienoa ihan tavallisille kuluttajille myytävää ilotulitetta?
 

Pavlikovsky

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Calgary Flames sekä Manchester United.
Onko joku muuten nähnyt joskus hienoa ihan tavallisille kuluttajille myytävää ilotulitetta?

Ei sellaisia ole olemassakaan. Kaikki samoja vinkuvia lentäviä pillejä, joilla saa naapurin postilaatikon kätevästi riekaleiksi tai vastapäisen isännän ladon ilmiliekkeihin, kun lähtölaskenta ja tähtäys tälle avaruussukkulalle hieman epäonnistui kenttämaistissa.
 

Murkula

Jäsen
Suosikkijoukkue
Maajoukkueet,Tappara,NY Rangers,Juniori- SaPKo
Tervetuloa tänne perähikiälle katsomaan järjestettyjä ilotulituksia. Ja kumma juttu mutta täälläkin asuu paljon lapsia joiden iloksi tuo uudenvuoden pommitus yleensä muutenkin tehdään. Mitä pahaa esim. noissa padoissa on kun tuikkaa tulille ja katselee. Kaikki roskat voi kerätä pois. Ei minulla ole ikinä ollut mitään onnettomuutta vaikka esimerkiksi kerran iso raketti räjähti telineeseen. Mutta kun suojaa itsensä, ja poistuu sytytyksen jälkeen tarpeeksi kauas niin vahinkoa ei synny.
On varmasti vähän eri asia täällä kuin taajamissa, mutta totaalikieltohan koskisi kaikkia.

Mieluummin voitaisiin kieltää stressistä kärsivät koirat tai vaikka kaikki koirat. Toisekseen voitaisiin kieltää kieltämisestä vauhkoontuvat ihmiset.
Aika paha muuten jos eläimen vuoteen sopii 6 tunnin stressi kun ihan empiirisen seurannan perusteella ihmisillä tuota tavataan vähän useammin ja enemmän.
 

M@rko77

Jäsen
Suosikkijoukkue
LFC, FC Lahti ja Pelicans
Hieman tekopyhyyttä koko kiellon hakeminen. Täällä on paukuteltu vuodesta nakki ja lihis, vaan nyt halutaan asiaan puuttua. Pitäisikö viinan myynti kieltää kokonaan? Siitähän aiheutuu enemmän terveyshaittoja kuin raketeista. Fiksuissa käsissä kumpikaan, ei viina, eikä raketit aiheuta harmia.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös