Äärioikeisto ja -vasemmisto Suomessa

  • 874 064
  • 8 574

Remy Martin

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko
Ja jos vielä kaipaatte täsmennystä mutu ja huhu-osioon, se liittyy tähän keskusteluun tulleeseen viestiin Äärioikeisto ja -vasemmisto Suomessa | sivu 287 | Jatkoajan keskustelupalsta jossa Andersson menee äärivasuriksi koska "väittämän mukaan torpeidomassa tavallisten hevijannujen bisneksiä jonkun kitaristin natsisymatioiden takia" sekä Kari, koska "avoimesti sympatiseeraa ekoterrorismia harjoittavaa lapsensa kummia."

Molemmat todennäköisesti vähintään symppaavat anarkomarkoilua, mutta ei nyt tuollaisella höpöllä voi noita väitteitä perustella.

Mainitsemani asiat eivät tietenkään ole ainoita syitä miksi kyseiset naiset kuuluvat silmissäni ääripäähän. Li on itselleni ehkä hieman tuntemattomampi, mutta jotenkin hänen nimensä putkahtelee aina esiin äärivasemmiston kanssa. Emmaa taasen olen seurannut tuulivoima-asioissa jo ennen kun hänestä tuli kansanedustaja, ja hänen ääriajattelunsa on selviö, vaikkakin ei enää ahdistele netissä eri mieltä olevia, ainakaan niin paljon kuin ennen kansanedustajuutta. Emman rinnalla Göbbelskin vaikuttaa tolkun ihmiseltä.

Pistetään nyt selvennykseksi että minun silmissäni toisessa ääripäässä ovat kansanedustajista ainakin Immonen ja Hakkarainen. Itseasiassa ensimmäisen viestini pointti oli että kun nämä oikean äärilaidan edustajatkin ovat verraten yksinkertaisia, niin ei heidän kannattajistakaan oikein todellista vaaraa ole tälle yhteiskunnalle.
 

Radiopää

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko, Greta Thunberg
Jatka vaan kaikin mokomin niitten Suojelupoliisin näyttöjen esittelemistä.

Perustan kommenttini Suojelupoliisin edustajan sanomisiin. Lisäyksenä todettakoon, etten ole tutustunut mahtavista hakkerintaidoista huolimatta Suojelupoliisin merkintöihin Suomen Sisusta, joten tilanne on voinut muuttua. Pidätetään siis oikeus muutoksiin mielipiteissä.

@Radiopää Jos suomalainen anarkismi kiinnostaa niin A-ryhmän sivuilta löytyy tämmöinen osio josta löytyy linkkejä eri sivustoille mitkä kertovat enemmän aiheesta. Kannattaa huomioida linkki Takku.netiin. Samoin sivuston anarkismi.net sivustolla musta ja punainen ovat hyvin jännästi esillä. En tiedä kuinka usein sivustoa päivitetään.

Tutustun sisältöön myöhemmin. Tarkoitin anarkismilla enemmän käsitteen varsinaista sisältöä neutraalista näkökulmasta, enkä yhden anarkisteiksi itseään kutsuvan ryhmän omasta nurkasta. Otan nyt vertaavaksi esimerkiksi terrorismin, jonka tuntuu olevan käsitteenä vaikea. Jotkut ovat sitä mieltä, että Suomen koulusurmat olivat terrorismia ja toiset taas eivät. Voidaanko anarkismi tunnistaa helpommin vai onko se yhtä hankala käsite kuin terrorismi.

Pahoittelut hieman otsikon ohi menevästä asiasta, mutta minusta on mielenkiintoista keskustella myös käsitteistä, joita keskustelussa käytetään.
 

RaikkA

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässässäsäsä

bebeto

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, Ylöjärven Ryhti
@bebeto: Tapasi mukaan löysit olennaisen pointin ja mitään yhteyttähän äärioikeistolla ja vasemmistolla muualla maailmassa ei ole Suomen vastaaviin. Ei vaikka esim. meiltä käy ko. porukoita osallistumassa Euroopassa mielenosoituksiin ja lienee muutenkin yhteyksissä. Olet varmaan ollut yhtä suurella antaumuksella puuttumassa tapauksiin, joissa suomalaisten natsien kohdalla on nostettu esille natsit Saksassa ja holokausti. Tuokin menee sinusta varmaan totaalisen ohi ketjun aiheesta, vai oletko sitä mieltä että holokausti rantautuu yli 70 vuoden takaisesta keski-eurooppalaisesta ei-naapurista tänne? Toistaiseksi en ole moista havainnut.

En ole myöskään havainnut kahden asteen keskilämpötilan kohoamista ilmastossa seuraavien sadan vuoden aikana, joten siitäkään ei liene syytä keskustella tai se tuskin on tapahtumassa. Vai olisiko niin, että jos ajattelee jonkun asian tapahtuvan tulevaisuudessa, olisi vähän hassua jos sen olisi havainnut etukäteen. Tällöinhän se ei enää "rantautuisi", vaan olisi jo rantautunut, vai mitä olet mieltä?

@dana77 : Lyhyt vastaus. Asia selvä, kiitos vastauksestasi. Selvennyksenä vielä, että en todellakaan tarkoita akateemisella eliitillä ketä tahansa maisterisjätkää. Siltikin, akateemisen eliitin suhteen minulta löytyy vielä melko paljon luottoa.

Sinulla lienee tietoa antisemitismin noususta Suomessa, itse en ole tällaista havainnut mutta ehkä seuraan vääriä medioita. Käsittääkseni ääripäät ovat keskittyneet nahistelemaan keskenään ja juutalaiset ovat saaneet olla toistaiseksi kohtalaisen rauhassa. Suomessa siis.
 

Ollakseni

Jäsen
Suosikkijoukkue
Detroit Red Wings
Sinulla lienee tietoa antisemitismin noususta Suomessa, itse en ole tällaista havainnut mutta ehkä seuraan vääriä medioita. Käsittääkseni ääripäät ovat keskittyneet nahistelemaan keskenään ja juutalaiset ovat saaneet olla toistaiseksi kohtalaisen rauhassa. Suomessa siis.
Helsingin juutalainen seurakunta elää jatkuvassa uusnatsien häiriköinnin pelossa – päiväkoti ja koulu toimivat turvaovien takana, jäsenmaksuista yli puolet menee turvatoimiin - Kaupunki - Helsingin Sanomat

Kait se on nousussa mikäli uskomme juutalaisia.
 

BigRedCat

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Sinulla lienee tietoa antisemitismin noususta Suomessa, itse en ole tällaista havainnut mutta ehkä seuraan vääriä medioita. Käsittääkseni ääripäät ovat keskittyneet nahistelemaan keskenään ja juutalaiset ovat saaneet olla toistaiseksi kohtalaisen rauhassa. Suomessa siis.

Kysyn nyt ihan suoraan: Väitätkö sinä tosissasi, että globaalissa verkottuneessa maailmassa, jossa ilmiöt leviävät hetkessä yli rajojen, Suomen rajojen sisällä olevat ääriliikkeet toimivat tyhjiössä eikä siten tässä ketjussa ole syytä keskustella esim. naapurimaamme Ruotsin ääriliikkeistä ja niiden kehityksestä? Mitäpä syitä meillä olisi olettaa, että käytännössä koko länsimaita koskeva trendi koskisi myös Suomea, tai että siitä olisi ainakin hyvä keskustella käsityksiä eri liikkeiden uhista muodostettaessa. Olipas hölmöä ajattelua minulta.

Järkevintä on luonnollisesti kääntyminen sisäänpäin, eikä muiden maiden tilanteista tai historiasta ole meillä täällä Suomessa mitään opittavaa. Eivät ne asiat koske meitä, ja kun ketjussa lukee että asia X Suomessa, on täysin irrelevanttia sen kannalta mitä tapahtuu ulkomailla. Onneksi sinä suuri ajattelija tulit valistamaan minua eksynyttä tämän nerokkaan havainnon muodossa.

Ja sinänsä ei yllätä, että seuraat vähemmistöjen asioita valikoivasti, mutta kyllä, on minulla jonkinlaista tietoa jonkinasteisesta antisemitismin nousevasta trendistä myös Suomessa, kuten muuallakin länsimaissa on havaittu. Parin vuoden takainen juttu Yleltä: Juutalaisvastaisuus nostaa päätään myös Suomessa | Yle Uutiset | yle.fi

Juutalaiseen seurakuntaan pääsee käymään ja kuvaamaan, mutta tietyin ehdoin. Emme voi kuvata päiväkodin lapsia, emmekä näyttää reittejä tai turvallisuusjärjestelmiä. Juutalaisuusvastaisuus on kasvussa Euroopassa. Vuoden aikana on isketty juutalaismuseoon Brysselissä, juutalaiseen ruokakauppaan Pariisissa ja synagogaan Kööpenhaminassa.

Juutalaisvastaisuus eli antisemitismi arjessa on sylkemistä, huutelua, häiriöpuheluita ja vihakirjoittelua. Viime vuonna Suomen Juutalaisten Seurakuntien Keskusneuvosto ry. otti kantaa yli 20 antisemitistiseen kirjoitukseen. Aiempina vuosina kannanottoja on ollut yksi tai kaksi. Myös Suomen poliisi on tietoinen tilanteesta. Seurakuntaa vartioi poliisiauto ja sen edessä päivystää suomalainen poliisi konepistoolin kanssa.
...
EU:n perusoikeusvirasto julkaisi syksyllä 2013 raportin antisemitismistä nykypäivän Euroopassa. Tulokset osoittivat, että se on yleinen ilmiö ja nousee pääosin kolmesta eri taustasta: joko äärioikeiston, äärivasemmiston tai radikaali-islamin piiristä. Monessa maassa juutalaisvastaisuus on vahvaa aivan tavallisen kansan keskuudessa. Erilaiset salaliittoteoriat ja juutalaisvainojen kieltäminen ovat osa antisemitismiä, samoin nyky-Israelin ja natsi-Saksan rinnastaminen.

Uudenlaista antisemitismiä
Tammikuussa Helsingin juutalaisesta seurakunnasta lähti kirje hallitukselle. Siinä pyydettiin valtiolta apua turvallisuusjärjestelyjen kehittämiseen, kuten muissa pohjoismaissa on jo tehty. Avustusta myönnettiin 100 000 euroa. Ylirabbiini sanoo, että uhka on todellinen täälläkin. Vanha antisemitismi kasvaa lietsottaessa ja lisäksi juutalaisvastaisuuteen on tullut uusia piirteitä.

- Eurooppa unohtaa nopeasti. Antisemitismi on muuttunut ja siihen on tullut mukaan myös tällaisia äärijihadistisia puolia kuten ISIS, joka valtaa Irakia ja Lähi-itää. Se on toisenlaista antisemitismiä, mutta monesti he käyttävät samoja ajatusmalleja kuin eurooppalainen antisemitismi esimerkiksi natsi-saksan aikana.

Mikään laaja ilmiö tämä tuskin (vielä) on, sillä en sinuakaan sentään antisemitismiksi vielä juttujesi perusteella laske, ja olet kuitenkin tällä palstallakin aika harvinaisuus "Israel on poliisivaltio" ja "siionismi"-juttuinesi. Silti, kyllä tuo antisemitismi Suomessakin on jossain määrin todellisuutta eikä suinkaan äärioikeiston yksinoikeus.

edit: Yllä tulikin tuoreempi juttu esille. Vinkkinä: medioina Suomen asioiden seuraamiseen kohtalaisen hyviä ovat Yle ja HS. Pyrin kyllä itsekin hankkimaan suurimman osan uutiskuvastani laadukkaammista julkaisuista, joten "väärien medioiden seuraaminen" annettakoon anteeksi.
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Tarkoitin anarkismilla enemmän käsitteen varsinaista sisältöä neutraalista näkökulmasta, enkä yhden anarkisteiksi itseään kutsuvan ryhmän omasta nurkasta. Otan nyt vertaavaksi esimerkiksi terrorismin, jonka tuntuu olevan käsitteenä vaikea. Jotkut ovat sitä mieltä, että Suomen koulusurmat olivat terrorismia ja toiset taas eivät. Voidaanko anarkismi tunnistaa helpommin vai onko se yhtä hankala käsite kuin terrorismi..

Ylipäätään käsitteistä olisi hyvä puhua. Luulen omaavani erilaisen käsitteistön esimerkiksi ääritoiminnasta, kuin moni muu. Pidän esimerkiksi maahanmuuttoa vastustavia ääripäänä, ja samoin, jos vastustus koskee pelkästään turvapaikanhakijoita, kun näkemykset yhdistyvät toiminnan organisoimiseen em. asioista. Tämä on ryhmä 1. Toisesta maahanmuuttoskenen ääripäästä löytyy sitten ne, jotka kannattavat kaikkien turvapaikanhakijoiden ottamista Suomeen joko pysyvästi tai väliaikaisesti, vaikka hakija olisi tutkittu moneen kertaan ja saanyt hylyn sekä organisoivat ihmisiä estämään poliisin lainmukaista työtä ns. pakkopalautuksissa. Tämä on ryhmä 2.

Minusta molemmat ääripäät on maahanmuuton osalta suunnilleen tuolla tavalla määriteltävissä. Ja jos määritystä seuraa, huomaa, että sekä perussuomalaisten (ryhmä 1) että vihreiden ja vasemmiston (ryhmä 2) johtopaikoilta löytyy ääripään ihmisiä.

e: lisään kaiken varalta sen, että yllä oleva kattaa vain kysymyksen maahanmuutosta ja sen ääripäistä. Henkilö, joka kuuluu maahanmuuttoa koskevissa kysymyksissä jompaan kumpaan ryhmään ääripäässä, ei välttämättä kuulu lainkaan ääripäähän jossain toisessa asiassa. Tämä tekee määrittelyn käsitettä myöten haastavaksi.
 
Viimeksi muokattu:

Tuamas

Jäsen
Milloin muuten Supo on tehnyt linjauksen että suomen sisu olisi äärioikeistolainen järjestö? Käsittääkseni tällaista linjausta ei ainakaan muutama vuosi sitten oltu tehty, onko tilanne muuttunut sen jälkeen? Koko järjestö on muutenkin ihan puhdasta puuhastelua ja täysin marginaalinen ilmiö kaikilta osin.

2011.

”Suojelupoliisin näkemyksen Suomen Sisusta kertoi eilen Supon turvallisuus- ja alueyksikön päällikkö Kari Harju

- Suomen Sisu on yksi meidän mielestä äärioikeistolaisia ajatuksia esille tuova ryhmä, mutta en minä sitä pidä natsihenkisenä ryhmänä, Harju luonnehti Ylelle.”

https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/117602-supo-pitaa-suomen-sisua-aariryhmana-jasen-puolustaa
 

bebeto

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, Ylöjärven Ryhti
Kysyn nyt ihan suoraan: Väitätkö sinä tosissasi, että globaalissa verkottuneessa maailmassa, jossa ilmiöt leviävät hetkessä yli rajojen, Suomen rajojen sisällä olevat ääriliikkeet toimivat tyhjiössä eikä siten tässä ketjussa ole syytä keskustella esim. naapurimaamme Ruotsin ääriliikkeistä ja niiden kehityksestä? Mitäpä syitä meillä olisi olettaa, että käytännössä koko länsimaita koskeva trendi koskisi myös Suomea, tai että siitä olisi ainakin hyvä keskustella käsityksiä eri liikkeiden uhista muodostettaessa. Olipas hölmöä ajattelua minulta.

Järkevintä on luonnollisesti kääntyminen sisäänpäin, eikä muiden maiden tilanteista tai historiasta ole meillä täällä Suomessa mitään opittavaa. Eivät ne asiat koske meitä, ja kun ketjussa lukee että asia X Suomessa, on täysin irrelevanttia sen kannalta mitä tapahtuu ulkomailla. Onneksi sinä suuri ajattelija tulit valistamaan minua eksynyttä tämän nerokkaan havainnon muodossa.

Ja sinänsä ei yllätä, että seuraat vähemmistöjen asioita valikoivasti, mutta kyllä, on minulla jonkinlaista tietoa jonkinasteisesta antisemitismin nousevasta trendistä myös Suomessa, kuten muuallakin länsimaissa on havaittu. Parin vuoden takainen juttu Yleltä: Juutalaisvastaisuus nostaa päätään myös Suomessa | Yle Uutiset | yle.fi

Juutalaiseen seurakuntaan pääsee käymään ja kuvaamaan, mutta tietyin ehdoin. Emme voi kuvata päiväkodin lapsia, emmekä näyttää reittejä tai turvallisuusjärjestelmiä. Juutalaisuusvastaisuus on kasvussa Euroopassa. Vuoden aikana on isketty juutalaismuseoon Brysselissä, juutalaiseen ruokakauppaan Pariisissa ja synagogaan Kööpenhaminassa.

Juutalaisvastaisuus eli antisemitismi arjessa on sylkemistä, huutelua, häiriöpuheluita ja vihakirjoittelua. Viime vuonna Suomen Juutalaisten Seurakuntien Keskusneuvosto ry. otti kantaa yli 20 antisemitistiseen kirjoitukseen. Aiempina vuosina kannanottoja on ollut yksi tai kaksi. Myös Suomen poliisi on tietoinen tilanteesta. Seurakuntaa vartioi poliisiauto ja sen edessä päivystää suomalainen poliisi konepistoolin kanssa.
...
EU:n perusoikeusvirasto julkaisi syksyllä 2013 raportin antisemitismistä nykypäivän Euroopassa. Tulokset osoittivat, että se on yleinen ilmiö ja nousee pääosin kolmesta eri taustasta: joko äärioikeiston, äärivasemmiston tai radikaali-islamin piiristä. Monessa maassa juutalaisvastaisuus on vahvaa aivan tavallisen kansan keskuudessa. Erilaiset salaliittoteoriat ja juutalaisvainojen kieltäminen ovat osa antisemitismiä, samoin nyky-Israelin ja natsi-Saksan rinnastaminen.

Uudenlaista antisemitismiä
Tammikuussa Helsingin juutalaisesta seurakunnasta lähti kirje hallitukselle. Siinä pyydettiin valtiolta apua turvallisuusjärjestelyjen kehittämiseen, kuten muissa pohjoismaissa on jo tehty. Avustusta myönnettiin 100 000 euroa. Ylirabbiini sanoo, että uhka on todellinen täälläkin. Vanha antisemitismi kasvaa lietsottaessa ja lisäksi juutalaisvastaisuuteen on tullut uusia piirteitä.

- Eurooppa unohtaa nopeasti. Antisemitismi on muuttunut ja siihen on tullut mukaan myös tällaisia äärijihadistisia puolia kuten ISIS, joka valtaa Irakia ja Lähi-itää. Se on toisenlaista antisemitismiä, mutta monesti he käyttävät samoja ajatusmalleja kuin eurooppalainen antisemitismi esimerkiksi natsi-saksan aikana.

Mikään laaja ilmiö tämä tuskin (vielä) on, sillä en sinuakaan sentään antisemitismiksi vielä juttujesi perusteella laske, ja olet kuitenkin tällä palstallakin aika harvinaisuus "Israel on poliisivaltio" ja "siionismi"-juttuinesi. Silti, kyllä tuo antisemitismi Suomessakin on jossain määrin todellisuutta eikä suinkaan äärioikeiston yksinoikeus.

edit: Yllä tulikin tuoreempi juttu esille. Vinkkinä: medioina Suomen asioiden seuraamiseen kohtalaisen hyviä ovat Yle ja HS. Pyrin kyllä itsekin hankkimaan suurimman osan uutiskuvastani laadukkaammista julkaisuista, joten "väärien medioiden seuraaminen" annettakoon anteeksi.
Kysyn nyt ihan suoraan: Väitätkö sinä tosissasi, että globaalissa verkottuneessa maailmassa, jossa ilmiöt leviävät hetkessä yli rajojen, Suomen rajojen sisällä olevat ääriliikkeet toimivat tyhjiössä eikä siten tässä ketjussa ole syytä keskustella esim. naapurimaamme Ruotsin ääriliikkeistä ja niiden kehityksestä? Mitäpä syitä meillä olisi olettaa, että käytännössä koko länsimaita koskeva trendi koskisi myös Suomea, tai että siitä olisi ainakin hyvä keskustella käsityksiä eri liikkeiden uhista muodostettaessa. Olipas hölmöä ajattelua minulta.

Järkevintä on luonnollisesti kääntyminen sisäänpäin, eikä muiden maiden tilanteista tai historiasta ole meillä täällä Suomessa mitään opittavaa. Eivät ne asiat koske meitä, ja kun ketjussa lukee että asia X Suomessa, on täysin irrelevanttia sen kannalta mitä tapahtuu ulkomailla. Onneksi sinä suuri ajattelija tulit valistamaan minua eksynyttä tämän nerokkaan havainnon muodossa.

Ja sinänsä ei yllätä, että seuraat vähemmistöjen asioita valikoivasti, mutta kyllä, on minulla jonkinlaista tietoa jonkinasteisesta antisemitismin nousevasta trendistä myös Suomessa, kuten muuallakin länsimaissa on havaittu. Parin vuoden takainen juttu Yleltä: Juutalaisvastaisuus nostaa päätään myös Suomessa | Yle Uutiset | yle.fi

Juutalaiseen seurakuntaan pääsee käymään ja kuvaamaan, mutta tietyin ehdoin. Emme voi kuvata päiväkodin lapsia, emmekä näyttää reittejä tai turvallisuusjärjestelmiä. Juutalaisuusvastaisuus on kasvussa Euroopassa. Vuoden aikana on isketty juutalaismuseoon Brysselissä, juutalaiseen ruokakauppaan Pariisissa ja synagogaan Kööpenhaminassa.

Juutalaisvastaisuus eli antisemitismi arjessa on sylkemistä, huutelua, häiriöpuheluita ja vihakirjoittelua. Viime vuonna Suomen Juutalaisten Seurakuntien Keskusneuvosto ry. otti kantaa yli 20 antisemitistiseen kirjoitukseen. Aiempina vuosina kannanottoja on ollut yksi tai kaksi. Myös Suomen poliisi on tietoinen tilanteesta. Seurakuntaa vartioi poliisiauto ja sen edessä päivystää suomalainen poliisi konepistoolin kanssa.
...
EU:n perusoikeusvirasto julkaisi syksyllä 2013 raportin antisemitismistä nykypäivän Euroopassa. Tulokset osoittivat, että se on yleinen ilmiö ja nousee pääosin kolmesta eri taustasta: joko äärioikeiston, äärivasemmiston tai radikaali-islamin piiristä. Monessa maassa juutalaisvastaisuus on vahvaa aivan tavallisen kansan keskuudessa. Erilaiset salaliittoteoriat ja juutalaisvainojen kieltäminen ovat osa antisemitismiä, samoin nyky-Israelin ja natsi-Saksan rinnastaminen.

Uudenlaista antisemitismiä
Tammikuussa Helsingin juutalaisesta seurakunnasta lähti kirje hallitukselle. Siinä pyydettiin valtiolta apua turvallisuusjärjestelyjen kehittämiseen, kuten muissa pohjoismaissa on jo tehty. Avustusta myönnettiin 100 000 euroa. Ylirabbiini sanoo, että uhka on todellinen täälläkin. Vanha antisemitismi kasvaa lietsottaessa ja lisäksi juutalaisvastaisuuteen on tullut uusia piirteitä.

- Eurooppa unohtaa nopeasti. Antisemitismi on muuttunut ja siihen on tullut mukaan myös tällaisia äärijihadistisia puolia kuten ISIS, joka valtaa Irakia ja Lähi-itää. Se on toisenlaista antisemitismiä, mutta monesti he käyttävät samoja ajatusmalleja kuin eurooppalainen antisemitismi esimerkiksi natsi-saksan aikana.

Mikään laaja ilmiö tämä tuskin (vielä) on, sillä en sinuakaan sentään antisemitismiksi vielä juttujesi perusteella laske, ja olet kuitenkin tällä palstallakin aika harvinaisuus "Israel on poliisivaltio" ja "siionismi"-juttuinesi. Silti, kyllä tuo antisemitismi Suomessakin on jossain määrin todellisuutta eikä suinkaan äärioikeiston yksinoikeus.

edit: Yllä tulikin tuoreempi juttu esille. Vinkkinä: medioina Suomen asioiden seuraamiseen kohtalaisen hyviä ovat Yle ja HS. Pyrin kyllä itsekin hankkimaan suurimman osan uutiskuvastani laadukkaammista julkaisuista, joten "väärien medioiden seuraaminen" annettakoon anteeksi.

7 asiaa, jotka sinun olisi hyvä tietää suomalaisista uusnatseista | Yle Uutiset | yle.fi
Uusnatsit - Helsingin Sanomat
Uusnatsit hakkasivat miehen suorassa lähetyksessä – juontaja pilkkasi uhria | Helsingin Uutiset

Kyllä tässä jonkinlaista pohjoismaista yhteistyötä on nähtävissä. Mikä media uutisoi mielestäsi laadukkaammin Suomen asioista kuin Yle tai Helsingin Sanomat, MV-lehti kenties?
 

BigRedCat

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
7 asiaa, jotka sinun olisi hyvä tietää suomalaisista uusnatseista | Yle Uutiset | yle.fi
Uusnatsit - Helsingin Sanomat
Uusnatsit hakkasivat miehen suorassa lähetyksessä – juontaja pilkkasi uhria | Helsingin Uutiset

Kyllä tässä jonkinlaista pohjoismaista yhteistyötä on nähtävissä. Mikä media uutisoi mielestäsi laadukkaammin Suomen asioista kuin Yle tai Helsingin Sanomat, MV-lehti kenties?

Mitä tällä viestilläsi on mitään tekemistä sanomisteni kanssa? Kyllä, PVL on hyvä esimerkki ääriliikkeestä jonka toiminta ylittää kansalliset rajat. Samoin vaikkapa ISIS. Haluatko vielä alleviivata lisää alkuperäisen kommenttisi typeryyttä, vai oletko jo valmis?

Rautalankamalli mediakommentista: Sinä lähetit viisastelevan onelinerisi, jossa esitit että antisemitismin nousu on mennyt sinulta ohi, ja syyksi että ehkä seuraat vääriä medioita. Tulkitsin tämän viittaavan (ja entistä vahvemmin tämän uusimman kommenttisi jälkeen) siihen, että sinä et järkeviä medioita seuraamalla ole tietoa saanut, vaan juttuni lienee jotain valeuutishömppää. No, tämän jälkeen sinulle pikapuoliin toimitettiin niin HS:stä kuin Yleltä uutiset aiheesta, joten koin aiheelliseksi kuitata takaisin, että nämä lienevät Suomen asioiden seuraamiseen hyviä medioita, mielessäni miettien että mitähän magneettimediaa se sinä seuraat jos Yle ja HS on "vääriä medioita". En tiedä miksi kysyt Suomen asioista uutisoinnin laadukkuudesta minulta, kun en siihen ole Yleä tai Hesaria vastaan ottanut mitään kantaa. Se, että pyrin lukemaan enemmän esim. Timen ja Economistin kaltaisia julkaisuja ei kerro siitä että hakisin niistä Suomea koskevia uutisia. Silti voin perustellusti pitää niitä em. kotimaisia toimijoita laadukkaampina uutispalveluina. Kykenetkö ymmärtämään tämän?

Malttaisitkohan jo jättää juttujeni kommentoinnin sekavilla parin lauseen viesteillä, jotka voisivat yhtä hyvin olla jonkun botin suoltamia siinä mielessä, että ne eivät liity kirjoittamaani käytännössä mitenkään. Luonnollisesti suoraan kysymykseen et kokenut tarpeelliseksi vastata. Syitä tuskin tarvitsee arvailla.
 

Dee Snider

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jatkoaika Cancer Fighters
Rikospaikka-ohjelmassa haastateltiin äärioikeisto-tutkija Tommi Kotosta. Olipas hyvä haastattelu ja oli kiva kerrankin kuulla kiihkotonta analyysiä äärioikeiston toiminnasta. Tietysti pieni ja hento pintaraapaisu tuo vain oli, mutta silti.
 

Kilgore Trout

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Tietääkö joku mikä porukka Anarkistinen musta risti on, toimiiko se oikeasti, mihin se asemoituu poliittisessa kentässä ja niin edelleen? Itsekin osaan lukea sen mitä netissä sanotaan, mutta onko kellään käytännönläheisempää tietoa?
 
Ylikomisario Jari Taponen twiittaa näin:

Helsingissä tuli tietoon viime vuonna 57 ekstremististä rikosta eli sellaista väkivaltaa tai siihen yllyttävää rikosta, joiden motiivi liittyy aatemaailmaan

Epäilyt jakaantuivat:

Väkivaltainen äärioikeisto 56
Väkivaltainen äärivasemmisto 1
Uskonnolla perusteltu väkivalta 0

Olisi kiva tietää, miten tämä tilasto käy molemmista ääripäistä puhuvien henkilöiden pirtaan.

(Linkki vie Twitter.comiin, kuten olettaa sopii)
 

Pipolätkä

Jäsen
Suosikkijoukkue
KalPa, Dallas
Olisi kiva tietää, miten nämä on määritelty. Onko esimerkiksi kaikki tuhopoltot mukana? Ne ei ehkä lähtökohtaisesti ole "väkivaltarikoksia", mutta sisältävät ihan hurjan kurjan potentiaalin.
Jari Taponen‏@JariTaponen 1 t1 tunti sitten
Rikosnimikkeet:
Kiihottaminen kansanryhmää vastaan 26kpl
Pahoinpitely ja lievä pahoinpitely 17kpl
Laiton uhkaus 6kpl
Uskonrauhan rikkominen 2kpl
Tuhotyö 1kpl
Ampuma-aserikos 1kpl ja neljä yksittäistä lievempää rikosta
 

BigRedCat

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Ylikomisario Jari Taponen twiittaa näin:



Olisi kiva tietää, miten tämä tilasto käy molemmista ääripäistä puhuvien henkilöiden pirtaan.

(Linkki vie Twitter.comiin, kuten olettaa sopii)

Varmaankin ajatteluun kykeneväiset ihmiset tajuavat sellaiset seikat kuin että maailma ei lopu Helsingin rajoilla eikä tämä ole ainoa tilasto/fakta maailmassa. Vai meinaatko nyt ettei äärivasemmistoa olekaan olemassa? Outo kommentti kaikenkaikkiaan. Mitenkäs te joille on vain yksi ääripää suhtaudutte siihen, että Europolin mukaan vasemmistoterrorismi on ollut jo useamman vuoden nousussa? 2017 EU Terrorism Report: 142 failed, foiled and completed attacks, 1002 arrests and 142 victims died | Europol

Sinänsä itse olen jo pitkään niputtanut kovimmat ääripäät samaan kategoriaan. Niitä leimaa oman agendan ajaminen väkivallan ja sillä pelottelun keinoin ja demokraattisen yhteiskuntajärjestyksen kunnioittamattomuus sekä taipumus autoritarismiin. Euroopassa äärinationalistinen, ns. äärioikeisto on toki nostanut viime vuosina päätään vasemmistoa näkyvämmin (pl. paikallisesti esim. Espanjassa jossa vasemmisto näkyvämpää ja vasemmistolaiset itse ovat kansallismielisiä vaikkapa Kataloniassa). Olisi kuitenkin syytä pitää mielessä, että nämä ilmiöt kuuluvat ns. pitkien häntien alle tarkoittaen että yksittäiset teot tai ennakoimattomat kehitykset vastaavat valtaosasta uhreja.

Kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa: Pasquale Cirillo Twitterissä: "How extreme events change our perspective, our world.New maxima are never in the past.Never Forget.#NineEleven… " Ennen WTC-iskua Oklahoman pommitus oli selvästi aivan ylivoimaisesti kuolonuhreja Yhdysvalloissa aiheuttanut terrori-isku. No, yksi isku heilautti mittasuhteet niin että nykyään voidaan puhua WTC-iskusta ja "muista", joiden joukosta Oklahomakaan ei niin valtavasti nouse esiin. Tästä johtuen on älytöntä perustella itselleen yhden väkivaltaisen ääripään paremmuutta tai olemassaolon puutetta kun enimmäkseen melko mitättömiä (konteksti huomioiden) rikoksia on toisella ääripäällä "selvästi enemmän".
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Olisi kiva tietää, miten tämä tilasto käy molemmista ääripäistä puhuvien henkilöiden pirtaan.

Tilaston käymistä en tiedä, mutta tuo tilasto kertoo ääriryhmien toimista Helsingissä. Kuten siinä lukeekin. Henkilökohtaisesti pidän siti hieman outona poliisimiehen tarvetta julkistaa mainittu tilasto vuodelta 2017, kun samana vuonna useampi menetti henkensä Turun terrori-iskussa. Pitäisin myös outona, jos joku turkulainen komissario julkaisisi vain Turkua koskevan ääriryhmien iskuissa kuolleiden tilaston, ja saisi vain yhdelle valitulle ääriryhmälle kuolleita muiden lukujen ollessa nolla. No, tällaisesta tuskin on Suomessa pelkoa, että vain Turun tilastot julkaistaan, koska tulos olisi vääränpuoleinen. Helsingissä se lienee komissarion mielestä oikeaan suuntaan, joten julki sellaisenaan.

Koko Suomen osalta nähdään tarkemmin, kun Supo julkistaa vuosikatsauksensa. Kaikissa tapauksissa tappavaa väkivaltaa käyttää jihadistit ja Helsingissäkin heidän iskunsa kirkkoon viime vuonna estettiin - vaikka komissario sitä ei laske mukaan.
 
Varmaankin ajatteluun kykeneväiset ihmiset tajuavat sellaiset seikat kuin että maailma ei lopu Helsingin rajoilla eikä tämä ole ainoa tilasto/fakta maailmassa. Vai meinaatko nyt ettei äärivasemmistoa olekaan olemassa? Outo kommentti kaikenkaikkiaan. Mitenkäs te joille on vain yksi ääripää suhtaudutte siihen, että Europolin mukaan vasemmistoterrorismi on ollut jo useamman vuoden nousussa?

Tämän ketjun nimi onkin "äärioikeisto ja -vasemmisto Suomessa". Helsinki varmaan on ihan hyvä mittatikku ihan kansallisestikin tuollaisista trendeistä, vai luuletko, että esimerkiksi Kauhavalle mentäessä äärivasemmiston suorittamat rikokset jotenkin merkittävästi pomppaavat tilastoissa? On punaviher-Kalliota, ja silti ei ole tuon enempää vasemmistolaista tai uskonnollista rikollisuutta kertynyt, hemmetti sentään. Vielä uupuu palavat no-go-zonet.
 
Helsingissä se lienee komissarion mielestä oikeaan suuntaan, joten julki sellaisenaan.

Voihan kyse olla myös siitäkin, että Helsinki sattuu oleman Suomen suurin - ja sitä myöden myös demografisesti heterogeenisin kolkka - toimien näin ollen hyvänä kohteena rikollisuuslukujen keräämiselle. Ei kaiken takana tarvitse olla jotain oikeamielisten suvakkien tilastovääristelyä. Turun puukotus eittämättä nostaa uskonnollistaustaisen rikollisuuden määrää Suomessa, mutta jos tuo Helsingin tilasto minkäänlaisena indikaattorina toimii (kuten varmasti toimiikin), niin äärioikeistolainen rikollisuus johtaa tilastoja tässä maassa ylivoimaisesti.
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Voihan kyse olla myös siitäkin, että Helsinki sattuu oleman Suomen suurin - ja sitä myöden myös demografisesti heterogeenisin kolkka - toimien näin ollen hyvänä kohteena rikollisuuslukujen keräämiselle. Ei kaiken takana tarvitse olla jotain oikeamielisten suvakkien tilastovääristelyä.

Vaikka asia on vakava, vähän naurattaa nämä jutut. Eihän tästä ole kauan kun nostin esille Malmön ja Göteborgin rikoslukuja. Oikeamieliset ryntäsivät tyrmäämään ne sillä, että Malmö ei ole koko Ruotsi. Puolestani totesin, että juuri näin, tilastollisesti hyvä katsoa kokonaisuutta. Mutta oikeamielisillä tämä tietenkin vaihtelee sen mukaan, mitä tilasto kertoo. Sopiva tilasto = katsotaan vain sitä. Huono tilasto = turha katsoa yhtä Malmöä.

Kaikki väkivalta on väärin. Tekijästä riippumatta.
 

BigRedCat

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Tämän ketjun nimi onkin "äärioikeisto ja -vasemmisto Suomessa". Helsinki varmaan on ihan hyvä mittatikku ihan kansallisestikin tuollaisista trendeistä, vai luuletko, että esimerkiksi Kauhavalle mentäessä äärivasemmiston suorittamat rikokset jotenkin merkittävästi pomppaavat tilastoissa? On punaviher-Kalliota, ja silti ei ole tuon enempää vasemmistolaista tai uskonnollista rikollisuutta kertynyt, hemmetti sentään. Vielä uupuu palavat no-go-zonet.

Varmistan nyt vielä, ovatko sinusta natsien hirmutyöt WW2:n aikaan Saksassa (siis 80 vuotta sitten toisen valtion alueella) olennaisia natsismin vaarallisuutta arvioitaessa aatteena? Kyllä vai ei? Oma kantanihan on se, että suomalaisen äärioikeiston ja -vasemmiston ja -islamismin vaarallisuutta arvioitaessa on syytä huomioida myös aatteiden kehitystä ja harjoittajien hirmutekoja maamme rajojen ulkopuolella. Sinusta lienee turha Suomessa puhua natsien yhteydessä holokaustistakaan, kun eihän se Suomessa saati Helsingissä tapahtunut eikä siten meidän natsejamme koske.

Järkeilysi on hupaisalla tasolla tässä asiassa. Kannattaisi ehkä pysähtyä viettämään Kari Enqvistin lanseeraamaa "ajattelun päivää" sen sijaan että yrittää kovasti osoittaa jotain vaikkei ole millä osoittaa.
 
Vaikka asia on vakava, vähän naurattaa nämä jutut.

Turhaan naureskelet. Minä en ole täällä minään oikeamielisenä ryntäillyt oikomaan Malmön ja Göteborgin rikoslukuja suhteessa koko Ruotsiin. Tahdoinpahan vain linkata tuon twiitin tänne, missä laineet lyövät korkealle "molemmista ääripäistä" puhuttaessa. Suomessa kun rikostilastojen perusteella on oikeisto-vasemmisto-akselilla tasan yksi ääripää, ja se on äärioikeisto. Tai no hakkasihan se yksi anarkisti toissavuonna ruotsalaisen uusnatsin maijan takapaksissa. Edelleen väitän, että Suojelupoliisin julkaistessa koko maata käsittelevät tilastot, ei äärivasemmiston tehtailemien rikosten määrä suhteessa oikeistoon tule nousemaan promilleakaan. Uskonnollisen terrorin määrää toki Turun puukotus nostaa huomattavasti.


Kaikki väkivalta on väärin. Tekijästä riippumatta.

Tästä olemme harvinaisen samaa mieltä. Ehkä se on eripuran keskellä ainakin lohdullista!
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Turhaan naureskelet. Minä en ole täällä minään oikeamielisenä ryntäillyt oikomaan Malmön ja Göteborgin rikoslukuja suhteessa koko Ruotsiin. Tahdoinpahan vain linkata tuon twiitin tänne, missä laineet lyövät korkealle "molemmista ääripäistä" puhuttaessa.

Minusta se oli hyvä linkitys, en ollut lainkaan linkitystä vastaan. Hyvä että puhutaan. Ainoastaan nostin esille sen, kuinka ikävän tilaston saisi ottamalla pelkästään Turun terrori-iskuissa kuolleet, jossa muut ryhmät saisivat 0 kuollutta ja kysyin, onko syytä komissarion tällaisia julkaista yksin Helsingin tai Turun osalta.

Suomessa kun rikostilastojen perusteella on oikeisto-vasemmisto-akselilla tasan yksi ääripää, ja se on äärioikeisto. Tai no hakkasihan se yksi anarkisti toissavuonna ruotsalaisen uusnatsin maijan takapaksissa. Edelleen väitän, että Suojelupoliisin julkaistessa koko maata käsittelevät tilastot, ei äärivasemmiston tehtailemien rikosten määrä suhteessa oikeistoon tule nousemaan promilleakaan.

Europol pitää luotettavasti kirjaa terrorismista Euroopassa. Sen mukaan vuosina 2014-2016 Suomessa oli tuomiolla 0 henkilöä äärioikeiston, 0 henkilöä äärivasemmiston ja 8 henkilöä jihadistien ryhmistä. Tämä on mielestäni iso kuva.

Helsingissä äärioikeiston osuus näyttäisi olevan ennen kaikkea kiihottaminen kansanryhmää vastaan, joita oli Helsingissä viime vuonna komissarion mukaan 26kpl. Jos pysytään Helsingissä ja katsotaan suurta kuvaa, uhka yllä olevin tilastojenkin perusteella on samaisten jihadistien iskut mm. kirkkoihin. Estetyistä on vaikea tiedustelusyistä saada tietoa, mutta ilmeisesti kesällä 2017 estettiin isku Temppeliaukion kirkkoon. Iskussa Supo sai tietoa useista eri lähteistä.

Pienemmässä kuvassa äärioikeisto on hyvin aktiivinen, mutta se kuva ei ole ihan täydellinen. Kukaan ei pysty esimerkiksi sijoittamaan takkujen iskuja tai kiihottamista muita ryhmiä ja ihmisiä kohtaan oikeisiin ryhmiin.
 

BlackWolf

Jäsen
Suosikkijoukkue
In memory of Hiihtofani. abianos, oranssi, jellona
Siis hetkinen onko tälle oikeisto hommalle nyt muuta lähdettä kuin tämä komissaario? Mitäs muita äärioikeistolaisia ryhmiä on kuin SVL? Onko SVL ollut tehtailemassa 57 rikosta Helsingissä ja media ei ole uutisoinut näitä ollenkaan? Vai siis millä perusteilla nämä rikokset nyt on luokiteltu äärioikeistolaisiksi? Onko siis kaikki rasismi ja kiihottamiset kansanryhmäävastaan äärioikeistolaista? Entä miten äärioikeistolainen ampuma-aserikos eroaa äärivasemmistolaisesta ampuma-aserikoksesta? Minä en nyt ihan ymmärrä.
 

Dee Snider

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jatkoaika Cancer Fighters
Eikös tämä nyt ole se sama komisario, joka halusi täysi-ikäiset terroristit ylä-asteille hengaamaan? Ja korostan vielä, hän nimenomaan puhui terroristeista, ei maahanmuuttajista, turvapaikanhakijoista, ym...

Mutta jos noin on, niin sitten on. Ei minulla ole mitään tarvetta joidenkin kaljupää-vajakkien rikoksia puolustella. Lähinnä tämän Taposen entiset horinat tässä hieman häiritsee. Mutta kyllä joku Korhosen Jussikin sai Ruotsin tilastot tutkittua siihen malliin, että puheet no go-alueista ovat puppua ja Ruotsissa on vain go go-alueita.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös