Mihin katosi lupaavin ikäluokkamme?

  • 9 517
  • 14

Everton

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo
Tule puhetta yhden tuttavan kanssa junnupeleistä, tai siis lähinnä siitä, kun A oli hyvinkin lähellä liiganousua keväällä 2005. Runkona jo tuossa joukkueessa olivat –86-syntyneet, joiden kanssa mentiin seuraavana keväänäkin voiton päähän karsinnoista ja taas 2007 karsintoihin.

Kasikutoset olivat poikkeuksellisen vahva ikäluokka. Lisäksi vuoden vanhemmista ja nuoremmistakin löytyi muutama lahjakkuus mukaan. Vastaavaa ikäluokkaa KooKoolle on tuskin ihan lähiaikoina syntymässä. Veikkaan, että tuohon porukkaan vaikutti sekin, että ovat innostuneet lajista silloin kun KooKoo oli divarin kärkeä ja paikkakunnalla vielä pienoista buumia SM-liigasta putoamisenkin jälkeen.

Tuosta porukasta nyky-KooKoossa pelaavat kuitenkin vain Eemeli Koskelainen ja Aapo Lampinen, joten kysymys ’mihin ne oikein hukattiin?’ oli ihan aiheellinen. Materiaalia olisi pitänyt riittää vähintään yhteen Mestis-kentälliseen. Mutta hukattiinko lahjakkuuksia tosiaan, vai oliko odotukset vain liian korkealla?

Tein vähän tutkimustyötä. Mukaan otin (tai ainakin yritin ottaa) suunnilleen kaikki tuolla aikavälillä A:ssa pelanneet 1984-87-syntyneet. Nuoremmissakin olisi ollut mielenkiintoisia tapauksia, mutta vielä juniori-ikäisiä pelaajia ei tässä kannata spekuloida.
 

Everton

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo
1984

  • MV: Patrik Johansson, Teemu Saarela, Matti Korhonen
  • P: Jari Siira, Petri Pölhö, Aki Ursin, Henry Grönholm
  • H: Mikko Kansikas, Markus Rasi, Tuomo Raukola, Ville Sipari, Mikko Sipola, Joni Kalliokuusi

Kasineloset olivat aika tyypillinen KooKoon ikäluokka. Puhtaasti omat kasvatit olivat kuitenkin vähissä ja nuoremmat meni aika nopeasti ohi.

Selkeä ykköslupaus porukassa oli sentteri Kansikas, jonka olisi voinut kuvitella nousevan Mestikseen Kouvolassakin. Mutta teki sen sitten Titaaneissa, mikä oli varmasti ihan hyvä valinta. Nyt meneillään vahva syksy. Ja on Mestikseen noussut Suomi-sarja-reittiä pitkin tästä ikäluokasta myös kotkalaislähtöinen Siira.

KooKoon edustukseen ei tällä ikäluokalla ollut kuitenkaan asiaa. Sipari ja Johansson kävivät kokeilemassa ja Sipolakin pelasi sittemmin jonkun Mestis-pelin Kiekko-Vantaassa. Heistä Sipari pelaa Suomi-sarjaa Kuusankoskella, mutta muut ovat kaiketi lopettaneet.

Suomi-sarjaa pelaavat tätä nykyä myös ameriikoissa useamman vuoden vaikuttanut Korhonen (Salamat) sekä Kalliokuusi (Kuusaankoski). ValKissa kakkosta kiekkoilevat Ursin ja Grönholm. Raukola sekä täällä käväisseet Pölhö ja Saarela ovat hekin pelanneet viime vuosina kakkosdivaria.
 

Everton

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo
1985

  • MV: -
  • P: Juha Lyytikäinen, Jesse Mikkola
  • H: Jukka Korhonen, Kimmo Pulsa, Jari Narinen

Tämä on ehkä lähihistorian heikkotuottoisin yksittäinen vuosi. Vajaan kentällisen verran siitäkin löytyi lahjakkuuksia, mutta muilla ei ollut asiaa mukaan enää A-junnuissakaan. Siihen varmaan vaikutti tuo vuotta nuorempien kova tasokin.

Näistä Korhonen sai ihan kelvollisen mahdollisuuden KooKoossa, mutta hakee nyt uutta vauhtia Suomi-sarjasta. Näyttöpaikka olisi ihan taatusti irronnut liikenneonnettomuudessa menehtyneelle Jesse Mikkolallekin, jota ainakin itse pidin vähintään Gärdströmin ja Lustbergin tasoisena lupauksena.

Parhaimmillaan ykkössentterinäkin pelannut Jari Narinen ja kasikutosten varjoon jäänyt Kimmo Pulsa taisivat molemmat lopettaa junnuvuosien jälkeen? Heidät on laskettava jonkinlaisiksi menetyksiksi.
 

Everton

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo
1986

  • MV: Mika Weckman, Timo Vainio
  • P: Jesse Lustberg, Tuomas Gärdström, Simo Miettinen, Harri Silvonen, Jyri Turtiainen
  • H: Eemeli Koskelainen, Aapo Lampinen, Eemeli Arola, Janne Anttila, Marko Mäkinen, Joona Kaksonen, Henri Kukkola

Sitten päästiin tähän varsinaiseen ikäluokkaan. Voisi oikeastaan sanoa, että kaikki potentiaaliset pelaajat saivat ainakin mahdollisuuden Mestiksessäkin. Ihan toivotusti ei tätä porukkaa kuitenkaan olla osattu/pystytty hyödyntämään.

Parhaiten odotuksiin on vastannut Koskelainen, joka ei ollut junnuissakaan mikään varsinainen pistekunkku, mutta tärkeä pala joukkuetta. Emppu on vakiinnuttanut paikkansa Mestis-miehistössä ja on hyvä omassa roolissaan. Tosin isompaa läpimurtoa ei ole välttämättä odotettavissa.

Lampisen, Lustbergin ja Gärdströmin kohdalla odotukset olivat korkeammalla. Aapo näytti olevan nousussa tähdeksi, mutta nyt on vaikeaa. Ei häntä vieläkään voi menetetyksi lupaukseksi tuomita, mutta ehkä tulevaisuus on kuitenkin muualla kuin Kouvolassa? Jossain toisessa seurassa saattaisi hyvinkin olla kakkos-kolmoskentän vakiohyökkääjä.

Pakkikaksikon osalta on pakko jälkiviisastella. Molemmat ovat osoittaneet pystyvänsä pelaamaan Mestistä, mutta kun kaksikosta odotettiin jopa liigapelaajia. Tai ainakin aineksia näytti olevan. Ehkä olisikin ollut uran kannalta fiksuinta käydä pelaamassa jossain muualla A-nuorten SM-liigaa. Junnudivari ei kehittänyt, eikä rahkeet toisaalta riittäneet isoon rooliin Mestiksessäkään. Saa nyt vielä nähdä, mitä kausi SaPKossa tekee Lustbergille ja samoin sen, palaako Gärdström vielä Belgiasta kovempiin kiekkoympyröihin?

Näyttöpaikkansa saivat vähän myöhemmin myös nykyisin Suomi-sarjaa pelaavat Miettinen (Jeppis) sekä Silvonen ja Arola (Kuusaankoski). Ykköskentän laidalta kovia tehoja iskeneen Janne Anttilankin olisin mielelläni nähnyt KooKoon paidassa, mutta eipä läpimurto onnistunut KOO-VEEssakaan. Hänkin siis tätä nykyä Suomi-sarjassa.

Kuusankoskella pelaa myös Marko Mäkinen. Kakkosessa jatkavat Weckman ja Kaksonen (ValKi) sekä Vainio ja Turtiainen (HB). Pienemmässä roolissa olleesta Henri Kukkolasta ei tietoa.
 

Everton

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo
1987

  • MV: Henri Turtiainen, Timo Väisänen
  • P: Joonas Eväkoski, Antti Rautanen
  • H: Valtteri Skyttä, Juha-Pekka Mäenpää, Jukka Sompi, Markus Piispanen, Antti Hujala, Joonas Lonka

Kasiseiskoissa oli aika paljon ulkopuolelta tulleita pelaajia, mutta muutama omakin lupaus. Kovin heistä tietenkin Skyttä, joka oli varmasti lähihistorian lupaavin kaveri. Eräs asiantuntija piti Skyttää lahjakkaampana kuin Jarkko A Immosta (-84) saman ikäisenä. Valtterin päätös keskittyä muuhun kuin kiekkoiluun oli iso menetys kouvolalaiselle jääkiekolle.

Omia kasvatteja tuosta porukasta olivat myös Turtiainen, Mäenpää, Rautanen ja Lonka. Nykyään Kuusaalla pelaava Turtiainenhan nähtiin jopa Mestiksessä. Skytän kanssa vielä B:ssä tehoparin muodostanut Mäenpää katosi kuvasta A-iässä, mutta pelaa nykyään HB:ssä. Lonka puolestaan kuului runkopelaajiin, mutta hänestä ei ole tietoa, kuten ei pienen roolin Rautasestakaan. Kärkipakkeihin kuulunut Eväkoski pelaa puolestaan toista kauttaan Suomi-sarjassa, nyt muistaakseni Ylivieskassa.

Lahtelaisista Väisänen sai hyvää vauhtia uralleen täältä ja torjuu tätä nykyä HeKissä. Piispanen on Jukureissa ja Sompi jatkaa KooKoossa. SaiPasta lainattu Hujala pelaa puolestaan Suomi-sarjaa Imatralla.

Tämä on kuitenkin jo sen verran nuori ikäluokka, kun vielä viime kaudellakin junnuihin mahtuivat, että ehkäpä tulevaisuus on vielä monellakin kirjoittamatta?
 

RooHoo

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo, KalPa, rullakiekko, tuomarit
Weckmanin Mikan polvivamma vaikeutti kehittymistä jääkiekkoilijana, ilmeisesti totaalilopettaminenkin oli aika lähellä. Suunnitelmissa Mikalla on ilmeisesti opiskelu, vielä ei ole mieluista paikkaa saanut.

Longan Joonas opiskelee Kuopiossa Tekussa. Ilmeisesti kiekkopuuhat on lopettanut, pillipiipariksi on porukka koettanut houkutella. Viikonloppuisin Joonasta näkee paikkakunnalla, kun kauniimpi puolisko on edelleen täällä.
 

korkki

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porilainen urheilu (ja yks raumalainenkin joukkue)
[*]P: Jesse Lustberg, Tuomas Gärdström

Pakkikaksikon osalta on pakko jälkiviisastella. Molemmat ovat osoittaneet pystyvänsä pelaamaan Mestistä, mutta kun kaksikosta odotettiin jopa liigapelaajia. Tai ainakin aineksia näytti olevan. Ehkä olisikin ollut uran kannalta fiksuinta käydä pelaamassa jossain muualla A-nuorten SM-liigaa.
Mulla on vähän samanlaiset tuntemukset em. kaksikosta. Ehkä olisi kuitenkin kannattanut lähteä koittamaan muualle A-junioreihin. Ässissäkin oli melkoisen paska puolustus 86-ikäluokassa eli tänne olisi ollut helppo mahtua. Ja varmasti muutamaan muuhunkin seuraan.

Varmasti olisi ollut vähän rauhallisempaakin tehdä töitä kauempana kotikaupungin odotuksista.
 

KPL

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo, Q
Mitä se Skyttä muuten alkoi opiskelemaan? Ajattelin vain, että jos nyt ei joku akateeminen ura ole tavoitteena, niin kai sitä olisi voinut pari kautta yrittää ja opiskella sitten sen jälkeen.
 

Molkke

Jäsen
Weckmanin Mikahan oli edustuksen ringissä jonkin aikaa ja availi luukkua muutamassa pelissä, mutta loukkaantumiset kiusasivat miestä. Opiskelupaikkaa tavoitteli, mutta taitaa joutua vielä ainakin kertaalleen yrittämään kouluun.

Kysymys mihin katosi 86-ikäluokka. Mielestäni ikäryhmästä on noussut kiitettävä määrä pelaajia miesten sarjoihin, joskaan ei yhtään todellista timanttia, jos sen rajaksi vaikkapa liigapaikka otetaan. Tosin eihän esimerkiksi KooKoon edustusjoukkue voi nostaa a-junioreista kovinkaan montaa sälliä pelaavaan kokoonpanoon kerralla. Jos esimerkiksi opiskelupaikka on tiedossa tai usko omaan menestymiseen ei ole tarvittavalla tasolla, niin peliajan ja -paikan haku toiselta paikkakunnalta ajankohtaiseksi tullessaan voi olla monelle liian suuri askel. Tässä lähialueilla ei ennen HCK:ta ja ValKia ollut porukkaa, johon a:n jälkeen mennä tahkoamaan vuosi tai kaksi miesten sarjaa ja hakemaan kovuutta. Kärki nousi hyvin miesten sarjoihin, osa kulki luonnollisen tien, kukin omaansa.
 

cottonmouth

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo & Philadelphia Flyers
Selkeä ykköslupaus porukassa oli sentteri Kansikas, jonka olisi voinut kuvitella nousevan Mestikseen Kouvolassakin.

Kasinelosten lahjakkaimpiin lupauksiin kuului myös Ossi Munnukka, joka pääsi pelaamaan I-divaria jo kaudella 1999-2000 eli todella nuorella iällä. Munnukka siirtyi seuraavaksi kaudeksi Bluesiin pelaamaan B-junioreiden sm-sarjaa ja valittiin kaudella 2000-2001 pääkaupunkiseudun aluejoukkueeseen. Tuosta joukkueesta näyttäisi pari ihan kelvollista pelaajaa ponnistaneen. Seuraavaksi kaudeksi Ossi palasi takaisin Kouvolaan, mutta divari- tai Mestis-vastuuta ei enää löytynyt syystä tai toisesta. Nykyisin mies pelailee ValKissa.
 

Everton

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo
Kasinelosten lahjakkaimpiin lupauksiin kuului myös Ossi Munnukka, joka pääsi pelaamaan I-divaria jo kaudella 1999-2000 eli todella nuorella iällä.

Taisi olla joku muukin kohtalainen kasinelonen. Samoin kuin yksi takavuosien suurimmista harmituksen aiheista, eli Jani Heikari, joka oli muistaakseni -82.

Tuossa listauksessani rajasin kuitenkin niin, että mukana oli vain 2004-2005 kaudella ja sen jälkeen pelanneita.
 

RooHoo

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo, KalPa, rullakiekko, tuomarit
Mitä se Skyttä muuten alkoi opiskelemaan? Ajattelin vain, että jos nyt ei joku akateeminen ura ole tavoitteena, niin kai sitä olisi voinut pari kautta yrittää ja opiskella sitten sen jälkeen.

Mulla on sellainen muistikuva, että Valtteri pääsi Tampereen yliopistoon lukemaan tiedotusoppia. Eikös silloin ollut keskustelua jatkosta mahdollisesti jopa liigassa, mutta Valtteri valitsi toisin. Oon muuten nähny ainakin kerran Kouvolan jäähallissa katsomossa (taisi olla harkkapeli).
 

jesse72

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jukurit, MP, E. Frankfurt, hyvä MJE!
Mitä se Skyttä muuten alkoi opiskelemaan? Ajattelin vain, että jos nyt ei joku akateeminen ura ole tavoitteena, niin kai sitä olisi voinut pari kautta yrittää ja opiskella sitten sen jälkeen.

Tänään Helsingin Sanomia selatessa osui silmiin juttu, jonka kirjoittajana Valtteri Skyttä, eli onko tuo kotimaan toimituksessa näppäimistöä paukuttava janari sama jannu?
 

Wiipuri

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo
Tänään Helsingin Sanomia selatessa osui silmiin juttu, jonka kirjoittajana Valtteri Skyttä, eli onko tuo kotimaan toimituksessa näppäimistöä paukuttava janari sama jannu?

Valtteri Skyttä lähti opiskelemaan Tampereelle. Tampereen yliopiston toimittajakoulutuksen yhtenä toimittajana on Valtteri Skyttä eli hyvin todennäköisesti tuon Hesarin jutun kirjoittajana on sama jannu.
 

mirasane

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa, Penguins, sympatiat Ässille
Valtteri Skyttä lähti opiskelemaan Tampereelle. Tampereen yliopiston toimittajakoulutuksen yhtenä toimittajana on Valtteri Skyttä eli hyvin todennäköisesti tuon Hesarin jutun kirjoittajana on sama jannu.

Tuli tämä vanha topic vastaan ja ajattelin päivittää tänne, että toimittaja Skytästä tosiaan tuli. Metsälehdessä on töissä nykyään. Täällä vähän hänen tekemiään juttuja: Valtteri Skyttä - Metsälehti

Muistan, miten SaiPa-faninakin harmitti Skytän lopettaminen, koska olin toivonut, että hän olisi siirtynyt SaiPaan tunnustelemaan liigavauhtia.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös