Asia, joka ”avautui” minulle

  • 6 699 131
  • 33 886

sinikettu

Jäsen
Kyllä minä voin rohkeasti kutsua transabled-porukkaa mielenterveyshäiriöisiksi, sillä pakottava pakkomielle "päästä pyörätuoliin" ja noin rankka minäkuvan/kehokuvan vääristymä on mielestäni häiriö. Epätasapainoisuus on vähintään kyseessä, sillä mitä suuremmalla todennäköisyydellä pyörätuoliin hinkuvan transabled-ihmisen henkinen tila ei siitä yhtään paranisi, vaikka joku leikkaisi häneltä jaloista hermot katki tai vaikka jalat poikki. Sen jälkeen tulisi todennäköisesti joku muu vaatimus tai tarve muokata lisää. Lasken vähän samaan, lievempään kastiin kauneusleikkauksiin koukussa olevat ihmiset joille mikään ei riitä.
Sanoisin, että tämän hetken valossa tämä on kyseenalainen, varsin mahdollisesti ainakin osittain virheellinen otaksuma.

Onko mielestäni esimerkiksi ns. phantom limb -ilmiö mielenterveysongelma? Tämä on siis henkilöillä, jotka ovat menettäneet raajansa, mutta jolloin heidän aivonsa kuitenkin vielä kuvittelevat raajan olevan paikallaan ja siihen säteilee muun muassa kipua, tarvetta liikuttaa raajaa, kutittaa sitä ja niin edelleen. Koska raajaa ei ole olemassa, eikä aivojen tuottamia aistimuksia raajasta voi helposti "korjata". Suurimmalla osalla raajan menettäneillä tulee oireilua kyseisestä menetetystä raajasta. Mielestäni tämä ei ole psykiatrinen vaiva, vaan neurologinen. Toki lentävä lause alalla on, että kunhan psykiatriselle vaivalle löytyy neurobiologinen selitys, siitä tuleekin neurologinen vaiva. Muutaman sadan vuoden päästä psykiatrisia vaivoja ei välttämättä juurikaan ole.

Anyways, ainakin osa transabled-porukan vaivoista saattavat olla käänteinen muoto edellä mainitusta ilmiöstä. Jos osa ihmisen aivoista eivät kykene tunnistamaan raajan olemassa oloa tavalla tai toisella ja luulee, ettei raajaa tai vastaavaa ole olemassa, on ainakin teoriassa mahdollista, että ihmisillä tulee suuri tarve yrittää poistaa raaja aivojen tuottaman dissonanssin poistamiseksi. Se saattaa tuottaa ihan kunnollisia psyykkisiä oireita, vaikka vika ei olisikaan klassinen mielenterveysongelma. Ja ongelma todellakin saattaisi vähetä tai jopa poistua kokonaan, jos vaikka käsi lähtisi pois. Jos tämä pitää paikkansa, niin toki parempi ratkaisu olisi yrittää saada aivot ymmärtämään, että raaja tosiaan on normaalisti toimiva.

Se ainakin tiedetään, että ihmisen proprioseptiikka (joskus kutsutaan kuudenneksi aistiksi), eli tieto raajojen ja kehon sijainnista, voi vaurioittua ja kehosta voi tulla ns. haamukeho. Neurologi Oliver Sacksin yhdessä lukemassani kirjassa oli juttu tästä, jossa eräs nainen hermotulehduksen seurauksena menetti koko proprioseptiikkansa kehoon. Hän ei siis kyennyt loppuelämänsä aikana tuntemaan ollenkaan kehonsa olemassa oloa ja asentoa. Liikkuminen, puhuminen, seisominen ynnä muu piti opetella täysin näkö-, kuulo- ja kuuloaistin avulla ja kuten kuvitella saattaa, normaalien toimintojen uudelleen opettelu oli todella hankalaa ja vuosienkin päästä hyvin kömpelöä.

Mielestäni on siis mahdollista, että ihmisillä, jotka haluavat poistaa raajansa tai vastaavan, saattaa olla jonkinlaisia vaurioita raajan toimintaa käsittelevillä alueilla, mahdollisesti esimerkiksi edellä mainitsemani proprioseptiikan suhteen. En tiedä, kuinka todennäköistä tällaisen ilmiön olemassa olo ja seuraisiko siitä esimerkiksi tuon kaltaisia psykologisia oireita, mutta en ihmettelisi kovinkaan, jos se pitäisi paikkansa ainakin joillain ihmisillä. Toki saatan olla väärässä, mutta käsittääkseni tästä on suhteellisen vähän tietoa. Phantom limb -oireiluunkin on varsin vähän hoitokeinoja, ja niiden tehokkuus on korkeintaan keskitasoa ja kuten edellä mainitsin, ei tätä mielestäni voi pitää klassisena psykologisena ongelmana.
 
Viimeksi muokattu:

Musta Nuoli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkue, TuTo. Varauksellisesti.
koko viesti

Kiitos hyvästä vastauksesta ja kiinnostavasta lisätiedosta. Proprioseptiikka-aihe oli varsinkin kiehtova. Aina oppii jotain uutta. Aavekipu ei minunkaan mielestäni ole mielenterveysongelma, transabled-tapauksien kohdalla riippuu varmaan myös siitä, kuinka kova pakkomielle tästä raajojen toimintakyvyn poistosta on. Jos se on hallitsematon impulssi, niin psykiatrillakin varmasti olisi sanansa sanottavana.

Oli kyse sitten neurologisesta tai psykiatrisesta ongelmasta (tai sekä että), niin se joka tapauksessa lienee selvää, että parempi ratkaisu olisi saada aivot ymmärtämään kehoa kuten sanoit sen sijaan, että hoidettaisiin ongelma esim. leikkaamalla käsi tai jalka poikki kun kerran potilas/asiakas sitä sattuu pyytämään.

Näin maallikkona minun mielestäni lääkärin tehtävä ei ylipäätään ole välttämättä tehdä sitä mitä potilas pyytää vaan sitä mitä potilas tarvitsee. Erilaiset kirurgiset operaatiot eivät kuulosta hyvältä ratkaisulta jos niille ei ole kirurgista tarvetta vaan ongelma on tavalla tai toisella potilaan päässä tai kehon virityksissä. Kuka sitä paitsi on vastuussa, jos jotain menee pieleen? Esimerkiksi tämän ihmis-Kenin nenäleikkaus meni taannoin aivan pieleen (linkkinä Iltasanomiin):
miehen kasvoihin iski lihansyöjäbakteeri epäonnistuneen nenäleikkauksen jälkeen. Bakteeri tuhosi Alvesin nenän ja se jouduttiin korjaamaan Britanniassa.

Miehen kylkiluusta jouduttiin ottamaan palanen, jotta plastiikkakirurgit pystyivät rakentamaan hänelle uuden nenän. Alvesin nenässä ei ole jäljellä juuri ollenkaan rustoa lukuisten leikkausten jäljiltä.

Onko Ken vastuussa kun Ken hinkuu leikkauksiin kerta toisensa jälkeen, vai olisiko vastuu kirurgeilla jotka leikkaavat Keniä tarpeettomasti ja aiheuttavat vahinkoa? Olisiko kirurgeilla syytä ja perustetta kieltäytyä operoimasta Keniä jolle leikkaukset ja niiden lopputulokset muodostavat vakavan terveyshaitan?
 

laalki

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP, Philadelphia Flyers
Siitä sitten IMDB:stä tutkailemaan jokaista 76 leffa-, sarja- ja pelimusakrediittiä, jotta Gunnareille on merkitty. Samalla voi miettiä, voisiko joku näistä elokuvista tai sarjoista olla sittenkin huono.

Näin pikaisella katsauksella väitän, että esimerkiksi seuraavat leffat tai ohjelmat ovat huonoja Gunnarien biiseistä huolimatta:
-American Ninja 2: The Confrontation (1987)
-Amok: Patrolman 2 (1989)
-Totally Gay! (tv-ohjelma 2003)

Yllämainitut ovat ns. näkemättä paskaa, eli en ole nähnyt jenkkininja kakkosta, amokkia tai täysin homoa. Kenties ne ovatkin mestariteoksia, mene ja tiedä.

Viimeisestä Dirty Harrystähän (The Dead Pool, 1988) löytyy Jim Carreyn komea tanssi/lipsync Junglesta. Samaisen leffan hautajaiskohtauksen seassa on myös koko bändi cameoimassa:
https://www.youtube.com/watch?v=cMh6UjbjgRs
https://www.youtube.com/watch?v=yHVVMimi934
 

muaddib

Jäsen
Suosikkijoukkue
Mimosanherkät Itkupillit ja Setämiehet
Englannin kielessä Y on konsonantti.
Toisinaan, kuten sanassa "yellow". Vokaali se on kaikissa y-päätteisissä sanoissa, joten useimmiten se on vokaali.
 

Varis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, KiVa, EK65
Voi minullakin olla kuva itsestäni rikkaana, kaksimetrisenä ja lihaksia pullistelevana supersotilaana, mutta en silti vaadi yhteiskuntaa antamaan minulle näitä rikkauksia enkä muokkaamaan lääketieteellisin toimenpitein ja hormoni/doping-annoksin kehostani samanlaista kuin Kapteeni Amerikalla.
Hirmu hyvä vertaus.

Rikkaus ja lihaksikkuus ovat asioita, joihin yksilö voi vaikuttaa. Ne eivät varsinaisesti ole synnynnäisiä ominaisuuksia, vaikka vanhemmilla molempiin asioihin onkin vaikutusta. Kaksimetrisyyteen lääketieteellä ei ainakaan vielä ole juurikaan keinoja vaikuttaa. Keskustellaan asiasta sitten kun vertikaalisuushäiriön oireyhtymä on tunnistettu sairaus ja sitä voidaan leikkauksella/hormoneilla auttaa.

Saa sitä jokainen toivoa olevansa vaikka haltiamaan prinssi tai jedi-ritari, mutta ei jokainen toive ole tarkoitettu toteutettavaksi silpomalla tervettä kehoa. Toivoo moni itsemurhaakin ja yrittää sellaista tehdäkin, mutta silti esimerkiksi itsemurhayrityksen tehnyttä hoidetaan sairaalassa ja/tai psykiatrisella puolella terapiassa, vaikka terapian tehosta ei olekaan mitään tietoa. Kenties sanojasi mukaellen ampuminen tekisi itsemurhayrittäjästäkin kerralla tyytyväisen?
Miksi nämä esimerkit pitää vetää ihan leikiksi? Prinsseys ja jediritarius ovat eri asioita, enkä ole kuullut sellaiseksi kirurgisilla toimenpiteillä haluavia olevan merkittävää määrää.

Masennus on sairaus, joka voi iskeä missä elämänvaiheessa tahansa. Se ei ole syntymästä asti mukana kulkeva ominaisuus ja sitä voi todistetusti hoitaa sekä lääkkeillä että terapialla. Ja kyllä, vaikeasti masentuneiden tapauksessa olisin valmis harkitsemaan eutanasiaa viimeisenä keinona. En ehkä ampumalla, mutta sillein inhimillisillä menetelmillä. En tiedä asiasta tarpeeksi voidakseni sanoa olisiko se eettisesti kestävää toimintaa, mutta mielelläni aiheesta lukisin lisää.
.
Sanoit, ettei sinulla riitä pätevyys jaottelemaan ihmisiä. Lääkäreillä on kuitenkin tukenaan muun muassa lääkärinvala, jonka pitäisi estää terveiden jäsenten silpomisen, kehon muista muutoksista puhumattakaan. Lisäksi rahaa ei ole yhteiskunnalla loputtomasti eikä sitä tule taikaseinästä, joten on tehtävä arvovalintoja. Yhteiskunnan tulee keskittää resurssinsa oikeasti apua tarvitsevien ja tahdosta riippumatta sairaiden/vammautuneiden ihmisten hoitamiseen, ei erilaisten haihattelijoiden päänsisäisten häiriöiden hoitamiseen kirurgialla. Näitäkin ihmisiä tulisi silti yrittää auttaa terapialla tai hoidolla, jotta he voisivat päästä häiriöistään kenties eroon ja elää arkea, johon ei sisälly visio itsensä silpomisesta.
Myönnän suoraan, etten muistanut lääkärinvalaa kovin tarkasti ulkoa. Kävinkin sen googlesta tarkistamassa, mutta en kyllä löytänyt sitä kohtaa joka tämän häiriön kirurgisen hoitamisen selvästi kieltäisi. Siellä on kohtia, jotka voidaan tulkita terveiden raajojen amputoimista vastustaviksi, mutta sitten toisaalta puhetta kärsimysten lievittämisestä ja potilaan tahdon kunnioittamisesta. Ei oikein käy perusteeksi kumpaankaan suuntaan minun maallikkonäkemykselläni.

Mielestäni suhtautumisesi tähän tunnistettuun vaivaan on vähättelevä ja ylimielinen. Minun mielestäni kaikki sekä fyysisesti että mieleltään sairaat ansaitsevat vaivoihinsa hoitoa, enkä lähtisi kenenkään vaivoja vähättelemään ilman tarkempaa tietoa asiasta. Minä en väitä että kaikki raajoistaan eroon haluavat pitäisi automaattisesti leikkauspöydällä "korjata", vaan toivon, että asiaa lääkäripiireissä pohditaan.

Mikä on länsimaisen lääketieteen tavoite? Pitää ihminen kasassa vai onnellisena? Kuinka tähän tilanteeseen ko. häiriön kanssa helpoiten päästään, eli mikä on yhteiskunnan kannalta eniten hyvinvointia lisäävä ratkaisu? Ajatus on vähän hullu, mutta voi hyvinkin olla että amputaatio olisi kaikille osapuolille helpoin ratkaisu.

Siinä minun kaksi senttiäni tähän aiheeseen.
 
Viimeksi muokattu:

muaddib

Jäsen
Suosikkijoukkue
Mimosanherkät Itkupillit ja Setämiehet

Prof. Puck

Jäsen
Suosikkijoukkue
***HIFK*** & Norristolainen
...Toivoo moni itsemurhaakin ja yrittää sellaista tehdäkin, mutta silti esimerkiksi itsemurhayrityksen tehnyttä hoidetaan sairaalassa ja/tai psykiatrisella puolella terapiassa, vaikka terapian tehosta ei olekaan mitään tietoa. Kenties sanojasi mukaellen ampuminen tekisi itsemurhayrittäjästäkin kerralla tyytyväisen?..

Nyt tulee aika rankkaa mustaa huumoria, joten lukekaa sillä varauksella: Olisi mielenkiintoinen psykologinen koe (toki äärimmäisen julma), kun itsemurhaa yrittäneelle hänen herätessään lääkäri pistäisikin aseen otsalle ja toteaisi, että valitettavasti sun itsemurhayritys meni nyt ihan reisille, mutta tähän on olemassa erittäin nopea ja lähes kivuton ratkaisu, painetaanko liipaisinta? Siis lähinnä siltä kannalta, että kuinkahan moni vastaisi, että antaa mennä vaan? 30% - 50% Jotenkin on sellainen tunne, että kuolemaa edelleen haluavien määrä olisi kuitenkin alle puolet?
 
Mitä, jos ihminen haluaakin olla kuin joku eläin ja on koko elämänsä tuntenut olevansa esimerkiksi koira tai vaikka norsu ja haluaisi norsun kärsän tyylisen ulokkeen nenänsä tilalle tms. Jotkut haluavat esim käärmeen kielen tyylisen kielen. Toivottavasti valtio tukee joskus myös näitä väärän lajin kehossa olevia henkilöitä, jotta he voivat elää onnellisina esimerkiksi hännän tai pyrstön saamalla.
 

Musta Nuoli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkue, TuTo. Varauksellisesti.
Mitä, jos ihminen haluaakin olla kuin joku eläin ja on koko elämänsä tuntenut olevansa esimerkiksi koira tai vaikka norsu ja haluaisi norsun kärsän tyylisen ulokkeen nenänsä tilalle tms. Jotkut haluavat esim käärmeen kielen tyylisen kielen. Toivottavasti valtio tukee joskus myös näitä väärän lajin kehossa olevia henkilöitä, jotta he voivat elää onnellisina esimerkiksi hännän tai pyrstön saamalla.

Näitäkin (valitettavasti) jo on. Jo edesmennyt Dennis Avner hommasi itselleen mekaanisen tekohännän, kissanviikset, silikoniposket, kehon täyteen implantteja, viilatut hampaat ja halkaistun ylähuulen. Hän tunsi siis olevansa sekä väärää sukupuolta että väärää lajia, oikeasti hän koki olevansa naarastiikeri. Sitten hän ilmeisesti tappoi itsensä. Tästä oli artikkeli mm. Daily Mirrorissa, kuvia Avnerista on netti pullollaan. Minusta Avner on oivallinen esimerkki tähän aiheeseen. Oli sitten vikaa neurologisesti tai psykiatrisesti niin aika häiriintynyt tapaus kaiken kaikkiaan, eikä muodonmuutos ainakaan sitä onnellisuutta lisännyt jos itsemurhasta voi jotain päätellä.

A man who spent years trying to make himself look like a tigress has been found dead.
US Navy veteran Dennis Avner had at least 14 operations trying to morph himself into a feline, complete with whiskers, ears and a mechanical tail.
They included ops to split his top lip and make his ears pointed, silicone cheek and forehead implants, tooth filing and tattoos.
 

Turha Kaukalo

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, RM, Hyvinkään Tahko, Leijonat
Mitä, jos ihminen haluaakin olla kuin joku eläin ja on koko elämänsä tuntenut olevansa esimerkiksi koira tai vaikka norsu ja haluaisi norsun kärsän tyylisen ulokkeen nenänsä tilalle tms. Jotkut haluavat esim käärmeen kielen tyylisen kielen. Toivottavasti valtio tukee joskus myös näitä väärän lajin kehossa olevia henkilöitä, jotta he voivat elää onnellisina esimerkiksi hännän tai pyrstön saamalla.

Mitä jos Jumala tahtoisi olla ihminen?

Höhöhö.
 

Musta Nuoli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkue, TuTo. Varauksellisesti.
Mä oon kuullut siitä.

Tästä tuli mieleen, kun mulle on selitetty että Lenin on jonkin ilm. intialaisen jumalan inkarnaatio. Aika karuja ne jumalat sitten siellä päin.

Varmaan sitten jonkun kuolemanjumalan inkarnaatio oltava kyseessä.

Lenin oli kyllä kaiken kaikkiaan ns. paska jätkä. Hapan ja vallanhimoinen tosikko. Stalin pisti tietysti astetta paremmaksi, ollen vainoharhainen psykopaattinen hirvitys.

Sukunimen lopussa oleva -in ei ennusta hyvää venäläisten johtajien kohdalla. Paitsi Jeltsinin, joka oli häntä edeltäviin ja häntä seuranneisiin venäläisjohtajiin verrattuna ihan kelpo kaveri. Leppoisan oloinen juoppo, joka avasi maataan länsimaiden suuntaan.
 
Suosikkijoukkue
Ikuiset sydämen jääriitteet. Elementti: Pimeä aine
Avautui, että Robinson Crusoe -teoksen alkuperäinen koko nimi on

The Life and Strange Surprising Adventures of Robinson Crusoe of York, Mariner: who lived Eight and Twenty Years, all alone in an uninhabited Island on the coast of America, near the Mouth of the Great River of Oroonoque; Having been cast on Shore by Shipwreck, wherein all the Men perished but himself. With An Account how he was at last as strangely deliver'd by Pirates. Written by Himself.


Tuollaisenahan nimi on vähän kuin kirjan traileri tai synopsis. Pituutensa puolesta voisi olla myös Hesarin otsikko.
 

Musta Nuoli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkue, TuTo. Varauksellisesti.
Avautui, että Robinson Crusoe -teoksen alkuperäinen koko nimi on

The Life and Strange Surprising Adventures of Robinson Crusoe of York, Mariner: who lived Eight and Twenty Years, all alone in an uninhabited Island on the coast of America, near the Mouth of the Great River of Oroonoque; Having been cast on Shore by Shipwreck, wherein all the Men perished but himself. With An Account how he was at last as strangely deliver'd by Pirates. Written by Himself.


Tuollaisenahan nimi on vähän kuin kirjan traileri tai synopsis. Pituutensa puolesta voisi olla myös Hesarin otsikko.

Ei ole ainakaan klikkihuorausotsikko, josta tarvitsisi arvuutella mistä on kyse.

Sikäli vähän harhaanjohtava teksti tuokin, että eihän Crusoe ollut yksinään saarella "all alone", vaan pelastaa itselleen mustan nuorukaisen Perjantain, joka käännytetään jämptisti kristinuskoon ja joka saa toimia Crusoen palvelijana kunhan on ensin oppinut puhumaan englantia. Mutta eihän alkuasukkaita taideta laskea, Amerikan mannerkin "löydettiin" Kolumbuksen toimesta vaikka siellä asui kosolti populaatiota jo valmiiksi.

Thank God It's Friday -ravintolaketju taisi saada alkunsa Robinson Crusoen toimesta.
 

pernaveikko

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Crusaders, Lechia
Kävin Tescossa sunnuntaina ja ihmettelin miten kaikki tuotteet on alennuksessa. Niin kuin ihan joka hyllyssä joka puolella oli mitä kummallisempia alelappuja.

Tietysti tuon Black Fridayn takia.
 

vetti

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, CAR, HIFK (salaa)
@pettter Asema muuten on myös meren alla, ainoa maailmassa. Tuo avautui itselleni.
 

Moto

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Iso Omena on muuttunut aika helvetisti. Harvemmin olen siellä käynyt, kesällä kerran autolla DNA-kaupassa vaihtamassa SIM-kortin, mutta parkkihallin kautta ei huomannut muutosta. Nyt metrosta tullessa pyörin ensin minuuttitolkulla hoomoilasena ilman hajuakaan missä olin.

Onpa nyt testattu koko uusi metro-osuus. Espoo kiittäköön, melkein sata euroa paloi ostoksilla. Ilman metroa olisin mennyt Stadiin.
 

KwutsNI

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Avautui, että Robinson Crusoe -teoksen alkuperäinen koko nimi on

The Life and Strange Surprising Adventures of Robinson Crusoe of York, Mariner: who lived Eight and Twenty Years, all alone in an uninhabited Island on the coast of America, near the Mouth of the Great River of Oroonoque; Having been cast on Shore by Shipwreck, wherein all the Men perished but himself. With An Account how he was at last as strangely deliver'd by Pirates. Written by Himself.

Tästäpä tuleekin mieleen toisen Daniel Defoen teoksen tiivistelmä Book-a-Minute sarjassa.

Book-a-Minute Classics

The Fortunes and Misfortunes of Moll Flanders Who Was Born In Newgate, and During a Life of Continu'd Variety For Threescore Years, Besides Her Childhood, Was Twelve Year a Whore, Five Times a Wife [Whereof Once To Her Own Brother], Twelve Year a Thief, Eight Year a Transported Felon In Virginia, At Last Grew Rich, Liv'd Honest, and Died a Penitent

By Daniel Defoe

Ultra-Condensed by Samuel Stoddard:
(Moll Flanders is born in NEWGATE. Throughout her life, she has FORTUNES and MISFORTUNES and a CHILDHOOD. She becomes a WHORE. She gets married FIVE TIMES [once to her own BROTHER]. She becomes a THIEF. She is exiled to Virginia as a FELON. She gets RICH. She lives HONEST. She dies PENITENT.)
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös