Väkivallanteot ja terrori-iskut meillä ja maailmalla

  • 919 267
  • 6 170

heavylutaa18

Jäsen
Suosikkijoukkue
Saimaan Pallo, Seattle Kraken
Eli tämä valkoisen miehen terrori-isku oli ikään kuin oletus suuremmasta älykkyydestä sillä uhriluku oli näin suuri. Asia on tätä myöten selvä.
Sai ainakin yksin aikaan suurempaa tuhoa kuin lähemmän idän sankarit porukalla olis saaneet allah akbaria huudellen. Tää huuteli korkeintaan Trumppia.
 

vstk

Jäsen
Suosikkijoukkue
New York Rangers
Ja ilmeisesti aseet olivat laillisia ja Paddock oli modaillut niitä kotonaan sarjatuliaseiksi.

Näin ilmeisesti on käynyt. Viimeisimpien huhujen mukaan hotellihuoneessa oli 19 erilaista asetta ja mitä noita videoita olen katsellut/kuunnellut niin oma arvaus on että kyseessä on voinut hyvinkin olla ainakin 7.62 sekä 5.56 kalibeeriset semiautomaattikiväärit (ne yleisimmät kaupasta saatavat) joihin on lisätty bump stock. Nämä bump stockit ovat toistaiseksi vielä laillisia, mutta enpä usko että ovat enää kauaa.
 
Viimeksi muokattu:

El Gordo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
No lähinnä ettei noi rättipäät ole ihan välkyimpiä tapauksia. Jos tän ois toteuttanut joku sankari sieltäpäin maailmaa, ois ampuminen todennäköisesti tapahtunut maan tasalta uhriluvun jäädessä huomattavasti pienemmäksi. Kun ei niillä raksuta ni ei raksuta, onhan se jo huomattu.

Niin ja jos se rättipää päättäisi ajaa autolla väkijoukkoon, niin se ei älyäisi käyttää kuorma-autoa vaan zompailisi mini-morriksella. Pilvenpiirtäjään se törmäisi Cessnalla tai ultrakevyellä.
 

olkikuukkeli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Carolina Hurricanes, NHL:n suomalaiset
Mitä tarkoittaa termi "suora korrelaatio"?

Ehkä vähän huonosti ilmaistu. Tarkoitus siis sanoa, että aseiden määrä ei ole ainoa tekijä, joka vaikuttaa aseellisten tappojen määrään. Riskiä nostavia ja laskevia tekijöitä on muitakin, kuten jo aiemminkin tässä ketjussa olen sanonut.
 

RaikkA

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässässäsäsä
Riskiä nostavia ja laskevia tekijöitä on muitakin, kuten jo aiemminkin tässä ketjussa olen sanonut.
Muitakin? Olet siis sitä mieltä, että merirosvojen määrällä on kuin onkin korrelaatio ilmastonmuutokseen.
 

RaikkA

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässässäsäsä
Samanlainen yhteys löytyy kuin aseiden määrän lisääntymisen liittyminen rikollisuuden vähentymiseen.
Eikai kukaan ole väittänyt, että rikollisuus vähenee, kun aseiden määrä kasvaa? Täällä on väitetty, että ampumistapausten määrä kasvaa samaa tahtia, kuin aseiden määrä.

Kannattaisi lukea niitä viestejä, niin sopisivat ehkä nuo hakamussuttelusi edes vähän aiheeseen.
 

Remy Martin

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko
En ollenkaan epäile tätä, mutta mikähän olisi pätevä syy hakea lupaa sarjatuliaseelle? Metsästykseen se on vähän epäkäytännöllinen ampumisen muoto ja omaksi turvaksi luulisi riittävän ihan pistoolikin, ellei tarvitse zombiarmeijoilta puolustautua.

Ei sillä etteikö puoliautomaattisella tai ihan perinteisellä käsiaseellakin voisi halutessaan päästä samanlaisiin uhrilukuihin. Tarpeettoman helpoksi se vain tuossa maassa tehdään.

Mielestäni itsepuolustus on yksi huonommista syistä antaa lupa aseeseen, ja siksi ei esimerkiksi Suomessa asetta itsepuolustusta varten saakkaan. Ihmisten puolustaminen on valtion tehtävä, ja se onnistuu parhaiten kun aseet pidetään vain sellaisten käsissä jotka niitä syystä tarvitsevat, osaavat käyttää ja ovat tervepäisiä. Valtio puolustaa myös sitä pikkulasta joka amerikoissa ampuu itsensä vahingossa sillä äidin käsilaukusta löytyneellä aseella joka oli hankittu itsepuolustukseksi. Taitaa olla peräti niin että itsepuolustukseksi hankittu ase aiheuttaa todennäköisemmin läheisen kuoleman kuin estää rikoksen.

Tällaisia joukkoampusia ei tietenkään kokonaan voida estää, mutta järkevämmällä politiikalla vahinkoja voidaan rajoittaa. Olihan meilläkin Breivik, mutta pidän häntä hieman erikoistapauksena. Kun tästä Las Vegasin tapauksesta tutkinta joskus valmistuu, niin olisi mielenkiintoista tietää kuinka paljon tämä verityö vaati alkuvalmistejua ja suunnittelua varrattuna esimerkiksi Norjan tapaukseen.
 

TosiFani

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Mitä tarkoittaa termi "suora korrelaatio"?

Eiköhän kysymys on kausaliteetista.

Korrelaatiosta ei seuraa kausaliteetti

Korrelaatio kertoo määritelmänsä mukaan kahden muuttujan välisestä riippuvuudesta. Vaikka kahden muuttujan arvot ovat yhteydessä toisiinsa, niin pelkän havaitun assisioation perusteella ei voida tehdä päätelmiä kausaalisuudesta. Havaitun assosiaation taustalla saattaa olla havaitsematon muuttuja, sekoittava tekijä, joka vaikuttaa molempiin muuttujiin. Esimerkkinä voidaan käyttää jäätelön myynnin ja hukkumiskuolemien välistä assosiaatiota, jossa sekoittavana tekijänä on ilman lämpötila. Jäätelön myynnin ja hukkumiskuolemien määrän välillä saattaa olla voimakastakin korrelaatiota, mutta kausaalipäätelmät olisivat virheellisiä, ainakin ilman huolellista muiden tekijöiden huomioimista.

Kausaliteetti – Wikipedia
 
Viimeksi muokattu:

Varis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, KiVa, EK65
Mielestäni itsepuolustus on yksi huonommista syistä antaa lupa aseeseen, ja siksi ei esimerkiksi Suomessa asetta itsepuolustusta varten saakkaan. Ihmisten puolustaminen on valtion tehtävä, ja se onnistuu parhaiten kun aseet pidetään vain sellaisten käsissä jotka niitä syystä tarvitsevat, osaavat käyttää ja ovat tervepäisiä.
Joo siis tasan samaa mieltä mä tästä olen. Sen suhteen olen kuitenkin luovuttanut, että ihan lähivuosikymmeninä saataisiin jenkeiltä siviilien aseet siivottua pois. Se mihin vielä voitaisiin päästä, olisi niiden määrän rajaaminen ja automaatti- ja puoliautomaattien täyskielto tai ainakin selvästi tiukempi rajoittaminen.

Jos tuntisin etelävaltioiden jenkkejä, niin haluaisin kyllä kysyä, että keneltä ne meinaa niillä revolvereillaan suojautua. Jim Jefferiesillä on hyviä juttuja aiheesta siinä pätkässä jonka kaikki ovat varmaan nähneet. Pitää olla aika optimaaliset olosuhteet, että sillä pyssyllä saa oman tai jonkun muun hengen pelastettua sellaisella tilanteessa, jossa se ilman omia aseita ei olisi mahdollista.
 

Satunnainen

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Olettaen, että suurimman osan ampumisista tekee rikolliset niin eivät he kai lähtökohtaisesti suosi laillisia aseita murhien tekemiseen? Se että yleensä laillisia aseita on saatavilla paljon niin varmaan tarkoittaa että niitä valuu laittomaksi myös paljon. Olettaen siis että kyseessä on rikollinen, joka haluaa tehdä murhan jäämättä ihan heti siitä kiinni niin idioottihan se on, joka sen laillisella aseella tekee. Massamurhaaja toki voi paukutella omissa nimissään olevilla aseilla, kun tavoitekin on aika eri.
Rikolliset varmaan käyttävät niin siellä kuin täällä enemmän laittomia aseita, mutta kuvittelisin, että USA:ssa tapahtuu enemmän laillisilla aseilla pikaistuksissa tehtyjä tappoja ja toisaalta myös enemmän tai vähemmän oikeutettuna itsesuojeluna tehtyjä ampumisia, koska ihmisillä on suhteessa enemmän aseita saatavilla.
 
Siellä on ollut paljon suomalaisjulkkiksiakin Vegasissa Unibetin reissulla pokeria pelaamassa. Näin twiittasi Jorma Vuoksenmaa: Onnekasta, ettei #ranska :ssa ole #USA :n ampuma-aselakeja. Ja onnekasta, ettei USA:ssa.... (täydennä loppu itse)

Mitäköhän tuossa oikein ajetaan takaa?

Jim Jefferiesillä on hyviä juttuja aiheesta siinä pätkässä jonka kaikki ovat varmaan nähneet.

Siksi onkin niin surullista, että tämä tapaus innoittanee Jefferiesin lähinnä vain kertomaan ohjelmassaan ne ihan samat Trump-kaskut, jotka kuulee kaikilta muiltakin USA:n talk show -isänniltä.
 
Viimeksi muokattu:

Carlos

Jäsen
Itselleni eniten osuu silmään Sveitsi. Kyseessä on kuitenkin luokan priimus monella tapaa ja minulla oli käsitys, että sitä on käytetty malliesimerkkinä maasta jossa aseita on paljon, mutta ongelmia vähän. Tosiasiassa kuitenkin viidenneksi eniten asu-kuolemia per asukas.

Kuten kaikki tietää, Sveitsissä kaikilla palvelus-ikäisillä miehillä on rynkky kotona ja omasta halusta riippuen ensimmäistä tuliannosta voi myös säilyttää kotona, sinetöitynä tietty. Mitä hyvin harva tietää, on se että Sveitsin ahdistavassa ilmapiirissä erittäin yleinen exit-proseduuri aikuisilla miehillä on meno kellariin sen palvelusrynkkynsä kanssa. Nämä eivät vaan yleensä päädy edes uutisiin, vaan lakaistaan maton alle, arvattavista syistä. Meidänkin kerrostalon kellarin seiniltä on siivottu aivoja juuri tästä syystä - eikä se päätynyt uutisiin.

Hyvin harvoin sitten päivänsä päättävät miehet alkavat räiskiä myös ulkopuolisia, ja nämä toki päätyvät myös uutisiin, ja hyvin nopeasti halutaan todistaa se että kyseessä ei ollut palvelusase, eihän?

Ja mitä tähän Las Vegasin juttuun tulee, niin hämmästyttää vieläkin nämä numerot. Jos siis kuolleita on tämän hetken tietojen mukaan 59 ja loukkaantuneita 527, yhteensä osuman saaneita ainakin on 586. Tämä kaikki vielä sarjatulella, aikaa meni noin 20 minuuttia. Tarkoittaa sitä että ammuksia on täytynyt kulua erittäin monia tuhansia. Jos laskee että keskimääräinen rynnäkkökivääri ampuu n. 10 laukausta sekunnissa, teoreettinen maksimi olisi siis n. 12000 laukausta tässä ajassa. Jonka täytyy olla myös hyvin lähellä todellista laukaisumäärää. Joka nostaa kyllä minun mielessäni sen kysymyksen että miten se on mahdollista? Vaikka kaverilla oli siellä huoneessa jotain 10+ asetta, niin pitää niitä silti koko ajan ladata, tuolla tulinopeudella menee väkisinkin joku myös välillä jumiin. Ja siltikin vaikuttaa siltä että sarjatuli on ollut käytännössä taukoamatonta. Mietin vaan että miten tämä kaikki on mahdollista, yhden ampujan taholta? Olisiko mahdollista että siellä olikin 2 ampujaa, tai jossain toisessa paikassa toinen?

Mittakaava tuntuu vaan käsittämättömältä.
 

adolf

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat & Haminan Palloilijat
Tuliskohan aika isokin määrä noista loukkaantuneista semmoisista ihmisistä jotka on saaneet vammoja siinä kohtaa kun ihmiset on paniikissa lähteneet karkuun, eivätkä ole luodeista kumminkaan saaneet osumia?

Jollain videolla ainakin oli ihan reilu tauko, ehkä 10 sekuntia, kunnes ampuminen taas alkoi. Vaihtoi lipasta siinä välissä?
 
Viimeksi muokattu:

Undrafted

Jäsen
Sama luotihan voi osua useampaan ihmiseen, mikä vähentää tarvittavien luotien määrää.

Mikäköhän vaikutus Jenkeissä ampumisiin on, että aseenhankinnan syynä on itsepuolustus mutuni mukaan. Ase hankitaan jotta sillä voisi tarvittaessa ampua toista ihmistä. Suomessa ase hankitaan useimmiten metsästysmielessä. Kynnys aseen käyttöön lienee matalampi, kun se on hankittukin ihmistä ampumistavarten ja harjoittelussa luotu mielikuvia miten ammutaan uhkaavaa ihmistä.
 

adolf

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat & Haminan Palloilijat
Sama luotihan voi osua useampaan ihmiseen, mikä vähentää tarvittavien luotien määrää.
Aivan niin. Voihan noita osuman saaneita sitten ollakkin noin paljon. Ihmiset ainakin alussa kun oli vielä niin tiiviisti että varmaan joka luodilla osui johonkin.
 
Suosikkijoukkue
Porin Ässät, Varjotuuli
Väittäisin jopa, että 100% ehdokkaista haluavat estää maahantulon henkilöiltä jotka ilmoittavat olevansa terroristeja.

Tuntuu vaan, että terroristit ovat jatkuvasti poliitikkojamme askeleen edellä. Nyt ne viheliäiset ovat oppineet sanomaan rajalla jotain muuta kuin "I'm a terrorist". Kuten vaikkapa "Asylum!"

Voi hitsi kun olisi olemassa jokin lääke tuohon jälkimmäiseen.
 

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
Kuten kaikki tietää, Sveitsissä kaikilla palvelus-ikäisillä miehillä on rynkky kotona ja omasta halusta riippuen ensimmäistä tuliannosta voi myös säilyttää kotona, sinetöitynä tietty. Mitä hyvin harva tietää, on se että Sveitsin ahdistavassa ilmapiirissä erittäin yleinen exit-proseduuri aikuisilla miehillä on meno kellariin sen palvelusrynkkynsä kanssa. Nämä eivät vaan yleensä päädy edes uutisiin, vaan lakaistaan maton alle, arvattavista syistä. Meidänkin kerrostalon kellarin seiniltä on siivottu aivoja juuri tästä syystä - eikä se päätynyt uutisiin.

Hyvin harvoin sitten päivänsä päättävät miehet alkavat räiskiä myös ulkopuolisia, ja nämä toki päätyvät myös uutisiin, ja hyvin nopeasti halutaan todistaa se että kyseessä ei ollut palvelusase, eihän?
Kiitos, uutta tietoa minulle. Tai siis Sveitsin järjestelmä on tuttu, mutta tuo että ilmapiiriä pidetään ahdistavana ja itsemurhat ovat yleisiä (ja näköjään laajennetut sellaisetkin).
 

Turder

Jäsen
Suosikkijoukkue
Toronto Maple Leafs
Aseita hotellihuoneessa on ollut parikymmentä, mutta olisi hyvä tietää tarkemmat speksit, että minkätyyppisiä. Kun osa kai ollut ihan käsiaseitakin, jotka on aika turhia tuolla etäisyydellä. Katselin googlemapsilla, että jokunen sata metriä vähintään ollut ampuetäisyys.

Luotejahan on ollut ilmassa useita satoja vähintään. Mahtaa olla huoneen lattialla aikamoinen läjä hylsyjä... Moni luoti on voinut osua useaan ihmiseen, toisaalta moni ihminen saanut usean osuman ja varmasti ohi on mennyt monikin luoti. Alkuun mietin, että yhdellä aseella tuo olisi haastavaa koska lämpö alkaa olemaan ongelma tuollaisilla laukaisumäärillä ja pitkillä sarjoilla. Sen takiahan videollakin on taukoja kun kaveri ilmeisesti vaihtaa asetta tai jäähdyttelee ja lataa uutta lipasta/panosvyötä. Ääniklippien perusteella veikkaisin jotain vanhempaa konekivääriä tyyliin M60 tai sitten joku oma patentti uudemmassa aseessa. AK-johdannaisissa on vähän erilainen ääni ja modernit rynnnäkkökiväärit on tulinopeudeltaan nopeampia sarjalla kuin videoilla kuullut. Toisaalta ei ehkä kaikkia ole edes päässyt nauhalla ja eipä noita kärsi katsella ja kuunnella sen enempää.

Mutta kaikkineen aikamoinen logistinen suoritus ollut koko homma roudata kaikki aseet ja patruunat. Intissäkin huomasi hyvin, että tyhjä rynkky on suht kevyt mutta sitten kun on täysi setti patruunoja mukana niin aseen ja tetsarin paino muuttuu aika paljon. Olisiko kilomäärät kolminumeroisia vähintään mitä on huoneeseen roudattu? Tietysti laukuissa yksi kerrallaan pienissä erissä ja purettuna aseetkin menee matkalaukkuun, sporttikassiin tms.
 

Target

Jäsen
Suosikkijoukkue
Löytyy
Kerran juttelin aiheesta yhden jenkin kanssa, joka nimenomaan kannatti siviilien välisiä tulitaisteluita. Ei osannut vastata, kun kysyin mitä se kolmas paikalle tuleva tekee kun näkee A:n ja B:n ammuskelevan toisiaan? Mistä hän tietää kun on "paha ampuja" ja kuka "hyvä ampuja"? Ketä C ampuisi?
Punaniskalogiikan käsikirja § 3
Jos tunnet itsesi uhatuksi, tahi näet asian/henkilön/eläimen joka saattaa uhata sinua. Varmista että välittömässä läheisyydessä on niin suuri ja tehokas ase, että voit ampua uhan (puuttumatta ihonväriin) vedoten itsepuolustukseen.
Eli kolmas osapuoli ampuu molemmat.
 

Carlos

Jäsen
Alkuun mietin, että yhdellä aseella tuo olisi haastavaa koska lämpö alkaa olemaan ongelma tuollaisilla laukaisumäärillä ja pitkillä sarjoilla. Sen takiahan videollakin on taukoja kun kaveri ilmeisesti vaihtaa asetta tai jäähdyttelee ja lataa uutta lipasta/panosvyötä. Ääniklippien perusteella veikkaisin jotain vanhempaa konekivääriä tyyliin M60 tai sitten joku oma patentti uudemmassa aseessa. AK-johdannaisissa on vähän erilainen ääni ja modernit rynnnäkkökiväärit on tulinopeudeltaan nopeampia sarjalla kuin videoilla kuullut.

Itsekin kävin noita saatavilla olevia videoita läpi, ja tosiaan minustakin kuulosti siltä että ihan kuin olisi jopa konekivääri käytössä, sen verran raskasta ja hidasta paukutusta oli. Tämä itse asiassa selittäisi myöskin paremmin uhrien suuren määrän, konekiväärin luoti varmaan meneekin useammasta ihmisestä läpi kerralla, ja kantama varmaan 3 x joku AK47 / AR15. Noin pitkä etäisyys alkaa olla kyllä ihan kantaman rajoilla "tavallisille" käsiaseille / rynkyille.

Mutta kyllä tämäkin pistää miettimään, että miten hemmetissä tyyppi saa kuljetettua jonkun M60:n, puhumattakaan hirveän läjän muuta arsenaalia hotelliin, ja vielä niin ettei kukaan esim. siivooja tätä huomaa ja tee ilmoitusta. Tai mistä edes saa hankittua konekiväärin.
 

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
ei kai tuossa logistiikassa ole mitään ongelmaa. Autosta voi tuoda suoraan hissillä huoneeseen vaikka useammankin lätkäkassillisen tavaraa.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös