Nyt just vituttaa!

  • 2 565 623
  • 12 133

WPK

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK , Chicago Blackhawks, Leeds United
Muistuu vaan mieleen, kuinka Frank M aikoinaan vinoili julkisuudessa siitä, kun Ilmalassa heppashow:t ajoi playoffs-pelien edelle. Nyt ollaan itse samankaltaisessa tlanteessa, vaikka syksyn peleistä puhutaankin.
 

V-G-

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна | is
Muutama huomio liittyen synttäriinne:

- Seuranne on perustettu vuonna 1897, mutta sillä ei ollut omaa urheilutoimintaa ennen vuotta 1907, jolloin Uno Westerholm perusti seuralle jää- ja jalkapallojoukkueet. Ensimmäiset kymmenen vuotta IFK:n merkitys oli helsinkiläiselle urheilulle pikemminkin kattojärjestönomainen: sen toiminta perustui erilaisten lajien tapahtumien järjestämiseen Helsingissä ja sen lähialueilla.

- Jääkiekkojoukkueenne perustaminen (tai ainakin ensimmäinen julkinen peli joukkueena sarjatasolla) tapahtui todellisuudessa 1947, ja sen syntymäpäiväksi on parhaiten perusteltavissa 29.12. On totta, että "HIFK" pelasi kaksi ottelua vuonna 1929, mutta noissa oli pikemminkin kyse HIFK:n kokoamista jääkiekkojoukkueista, ei HIFK:n omista seurajoukkueista. 1929-1947 HIFK:n nimellä ei pelattu ainoatakaan jääkiekko-ottelua. (Noille wikipedian vuosille ei löydy katetta ainakaan HIFK:n omista arkistoista, eikä omien havaintojeni pohjalta myöskään urheilumuseon arkistosta. Se ei silti tarkoita, ettäkö ne olisivat vääriä ja minun löytämäni tiedot oikeita).

- Seuranne 70-vuotisjuhla pidettiin 15.4.1967. Hankenilla ja ravintola Royalissa. Todellista perustamispäivämäärää vuodelta 1897 en ole onnistunut löytämään arkistojen syövereistä. En noin muutenkaan näe kovinkaan paljoa logiikkaa siinä, miksi yleisjoukkueen synttärinä pitäisi olla kotimatseja yksittäisissä lajeissa, sillä kaikkia lajeja ei kuitenkaan pelata samoina vuodenaikoina. On varmasti helpompaa sopia juhlalle yksi päivämäärä riippumatta siitä, milloin perustamiskokous todellisuudessa pidettiin.
 

WPK

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK , Chicago Blackhawks, Leeds United
Se on totta, että HIFK lähti kunnolla mukaan jääkiekkoon vasta 40-luvun lopusta alkaen. Mutta HIFK:n kiekkohistoria ulottuu ihan Suomen kiekkoilun ensimetreille 20-luvun lopussa. Tätä faktaa pioneeriasemasta ei voi vähätellä jääpallopelaajilla tms. koska ei niillä muillakaan silloisilla joukkueilla ollut valmiita kiekkomiehiä. Jääpallo oli päässyt lajina liikkeelle aikaisemmin, joten ei ihme, että sieltä sitten ponnistettiin kiekkopuolelle.

- HIFK oli mukana jo, kun jääkiekon Suomen mestaruudesta pelattiin ensimmäisen kerran kaudella 1927–1928 cup-muotoisena. Wikipediassa HIFK:n kohdalla näkyy merkintä hävitystä välieräpelistä. Muut mukanaolijat olivat mestari Viipurin Reipas, HJK, HPS, KIF ja Tapa.

- Suomen jääkiekkomaajoukkue pelasi ensimmäisen ottelunsa 29.1.1928 (Ruotsi voitti 8-1). Harald Sundqvist, HIFK, teki Suomen ottelun ainoan ja samalla maan ensimmäisen maaottelumaalin. Sama mies teki myös HIFK:n kautta aikain ekan maalin.

- HIFK oli mukana perustamassa Suomen Jääkiekkoliittoa (Suomen Jäähockeyliitto) 20.1.1929. Nykyisistä pääsarjatason seuroista vain TPS oli mukana hankkeessa.

PS. HIFKin omilla sivuilla on ristiriitaisia tietoja Wikipediaan nähden (olisiko jollain lisätietoa aiheesta?):

"17.1.1929 HIFK:n historian ensimmäinen jääkiekko-ottelu, jonka HPS voitti 4–1. HIFK:n ainoan maalin teki Harald Sundqvist."
- miten tuo muka oli HIFK:n eka matsi, jos kerran jo 1928 HIFK oli listattu osallistuneen mestaruus-cupiin ?

12.2.1929 HJK voitti HIFK:n cup-muotoisessa mestaruuskilpailussa 6–3. Tämän jälkeen HIFK:n kiekkoiluun tuli 18 vuoden tauko.
- HIFK:n osallistumisesta vuoden 1929 cupiin en ole löytänyt viittauksia wikipediasta enkä muualtakaan.

@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@

Lisäyksenä vielä se, mitä löytyi HISTORIA – HIFK käsipallo että Helsingin IFK:n urheiluhistoria aloitettiin ensimmäisenä talvena (1897-1898) hiihtokilpailuilla. Vuonna 1900 IFK:ssa kilpailtiin jo pyöräilyssä, uinnissa ja yleisurheilussa, ja vuonna 1907 seuran 10-vuotisjuhlissa lajit olivat lisääntyneet voimistelulla, tenniksellä, jalkapallolla, jääpallolla, luistelulla ja hiihdolla. Eli oli omaa urheilutoimintaa jo ennen vuotta 1907 (vrt. V-G:n viittaus).
 
Viimeksi muokattu:

Redrose

Jäsen
Suosikkijoukkue
IFK Helsinki
Muutama huomio liittyen synttäriinne:

- Seuranne on perustettu vuonna 1897, mutta sillä ei ollut omaa urheilutoimintaa ennen vuotta 1907, jolloin Uno Westerholm perusti seuralle jää- ja jalkapallojoukkueet. Ensimmäiset kymmenen vuotta IFK:n merkitys oli helsinkiläiselle urheilulle pikemminkin kattojärjestönomainen: sen toiminta perustui erilaisten lajien tapahtumien järjestämiseen Helsingissä ja sen lähialueilla.

Tuohon mä vastaan, että HIFK aloitti kyllä urheilutoimintansa heti perustamisensa jälkeen. Silloisina lajeina olivat yleisurheilu, hiihto ja pikaluistelu, joista jatkaa tänäkin päivänä yleisurheilujaosto (HIFK Friidrott rf). Siinä olet ihan oikeassa, että palloilulajit aloitettiin kymmenen vuotta seuran perustamisen jälkeen. Silti olen edelleenkin sitä mieltä, että emoseuran synttäreitä tulisi viettää ajallaan kaikissa jaostoissa siten, että lajista riippumatta kaikki jaostot pelaavat kotikentällään synttäriviikon aikana juhlaottelut. Jottei menisi offtopicin puolelle, mainitsen, että tämän pitäisi myös koskea lajia jääkiekko.
 

BOL

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Ikävä tosiasia on se, että maailmassa on myös muuta kuin HIFK. HIFK ei esim. määrää liigan otteluohjelmaa, tiettyjen päivien osumista tietyille viikonpäiville, Nordiksen muita aktiviteetteja tai vastustajien kokoonpanoja. Muutama esimerkki mainitakseni. Näin helsinkiläisenä veronmaksajana toivotan myös muut ohjelmanumerot tervetulleeksi Nordikselle eikä mua kiinnosta pätkän vertaa, milloin joku juhlaottemu pelataan. Mua ei itse asiassa kiinnosta koko juhlaottelu pätkän vertaa. Ehkä tilanne olisi toinen, jos juhlaotteluja pelattaisiin vain joka 10. vuosi. Haluan myös, että kun juhlaottelu pelataan, se pelataan sellaista vastustajaa vastaan, joka kiinnostaa myös muita kuin elinkautisvankeja.

Omasta mielestäni täysin tyhjänpäiväistä mielensä pahoittamista itkeä jostain synttäripelin ajankohdasta. Sitä paitsi, HIFK häviää sen kuitenkin. Jos ja kun kaikesta itketään, se vie pohjaa oikeista asioista valittamiselta. Ja niitäkin riittää, ikävä kyllä.
 

McBean

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Bruins, Noutajat, Scarborough FC
PS. HIFKin omilla sivuilla on ristiriitaisia tietoja Wikipediaan nähden (olisiko jollain lisätietoa aiheesta?):

Tässä mitä 100-vuotishistoriikki Salakujettajista Suomen mestareiksi alkuvuosista kertoo sivulla 9:

"... tiistaina 21. helmikuuta [1928] HIFK pelasi ensimmäisen jääkiekko-ottelunsa. Kyseessä oli piirin mestaruussarjan ottelu HPS:ää vastaan. Peli päättyi 1-1 HIFK:n mentyä ensin johtoon, jonka HPS onnistui sitten tasoittamaan."

"Ensimmäinen mestaruus ratkaisiin cup-menetelmällä (kuten tehtiin vuoteen 1934 asti). HIFK aloitti 29. helmikuuta [1928], jollion vastassa oli KIF.
Helsingin Sanomat kertoi selostuksessaan mm:'Kun Toista erää oli pelattu noin 4 minuuttia pääsi HIFK:n vasen ulkohyökkääjä Sundqvist lävitse, ampui ilmassa lujaa ja HIFK johti 1-0.'
[...]
KIF meni kuitenkin vielä samassa erässä johtoon, kun B. Lesch teki kaksi maalia. Lopputuloksen 3-1 sinetöi viimeisessä erässä Wikström.
KIF meni sitten loppuotteluun, jossa hävisi Viipurin Reippaalle 1-5.
HIFK:n ensimmäinen jääkiekkovoitto tuli 14. maaliskuuta [1928] piirin ottelussa HJK:ta vastaan.
[...]
Uusi vaihtopelaaja Svanström vei HIFK:n ensin johtoon, mutta sitten HJK teki kolme maalia. Tämä ei kuitenkaan riittänyt HIFK:n toisen erän rajulle kirille ja niin Sundqvist, Lönnberg ja uudestaan Sundqvist hankkivat ensimmäisen HIFK:n myöhemmin monista jääkiekkovoitoista.
HIFK oli mukana myös heti toisena vuonna 1929, jolloin se pelasi kaksi ottelua. Ensin tuli ystävyysottelussa tappio HPS:lle luvuin 1-4 ja sitten HJK:lle cup-pelissä 3-6. Frans Karjagin teki kolme ja Harald Sundqvist yhden maalin HIFK:lle.
Joukkue oli koottu menestyksekkäistä jääpalloilijoista."

Eiä tämä nyt vitutusketjun kamaa ole (tosin IFK:n sivujen historiaosio sitä on), mutta vastauksena kysymykseen yhden lähteen pohjalta.
 

V-G-

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна | is
HIFK:n omassa 75-vuotis-juhlavuosijulkaisussa lukee alkuvuosista näin:

Muutaman vuoden kuluttua sammui sitten kipinä. Vuodesta 1902 on vain vähäisiä merkintöjä toiminnasta ja ainoastaan kokousten muodossa, varsinaista urheilutoimintaa ei ollut. T. 1907 tulisieluinen urheilumies Uno Westerholm sytytti liekin uudelleen. Ohjelmasta karsittiin monet lajit jotka joutuivat erikoisseurojen hoidettaviksi ja niiden tilalle otettiin "uudenaikaiset" pallopelit, jalka- ja jääpallo.

Ei sinänsä liity siihen, mitä olen tekemässä, mutta olen antanut itseni ymmärtää, että ainakaan kaikki HIFK:n ensimmäisten vuosien lajeissa kilpailleet eivät olleet HIFK:n jäseniä tai eivät pelkästään HIFK:n jäseniä. Kyse ei missään nimessä ole tietenkään siitä, ettäkö HIFK olisi ollut jollain lailla tyhjänpäiväinen seura. Päinvastoin, mutta toiminta oli erilaista kuin sotien jälkeisenä aikana, ja esimerkiksi vuonna 1900 IFK järjesti ensimmäistä kertaa kansainväliset yleisurheilukilpailut Suomessa. Mutta edelleen: en itse löytänyt nopealla etsinnällä, että noissa kisoissa olisi kilpaillut varsinaisesti HIFK:n omia urheilijoita. Ja vaikka näin olisikin, se ei sinänsä olisi mitään yllättävää sillä parivuotiaan seuran "kasvatteja" oli tuohon aikaan joka tapauksessa vähän jos niitä oli.

Se varmasti pitää paikkansa, että HIFK on ollut seurana perustamassa jäähockeyliittoa (vaikka perustamisasiakirjoissa siitä ei olekaan merkintää, tai ainakaan en bongannut sellaista). Noista 1928 ja 1929 pelatuista peleistä olisi mielenkiintoista nähdä tarkempia pöytäkirjoja, jotta voisi tehdä johtopäätöksiä siitä, miksi pelit loppuivat melkein 20 vuodeksi. Todennäköisintä on, että pelaajat ja toimihenkilöt olivat HIFK:n tai pienempien seurojen jääpalloilijoita, joilla ei ollut aikaa kummallekin lajille (töitäkin piti tehdä, ja myöhemmin mm. sotia). Niinpä kokonaisen yleisseuralle tyypillisen lajijaoston perustamisvuodesta on ehkä hätiköityä puhua. Sen sijaan 1947 laji vakiintui virallisestikin osaksi HIFK:n toimintaa.

Korostan, että missään nimessä tarkoitukseni ei ole vähätellä HIFK:n pioneeriasemaa suomalaisessa urheilussa tai jääkiekkoilussa. Aihe on ollut nyt muutaman vuoden todella läheinen ja vuoden loppuun mennessä saan graduni arvostelluksi.

Koska kyse on vastauksesta. niin tägään @WPK @Redrose @McBean
 

McBean

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Bruins, Noutajat, Scarborough FC
Noista 1928 ja 1929 pelatuista peleistä olisi mielenkiintoista nähdä tarkempia pöytäkirjoja, jotta voisi tehdä johtopäätöksiä siitä, miksi pelit loppuivat melkein 20 vuodeksi. Todennäköisintä on, että pelaajat ja toimihenkilöt olivat HIFK:n tai pienempien seurojen jääpalloilijoita, joilla ei ollut aikaa kummallekin lajille (töitäkin piti tehdä, ja myöhemmin mm. sotia). Niinpä kokonaisen yleisseuralle tyypillisen lajijaoston perustamisvuodesta on ehkä hätiköityä puhua. Sen sijaan 1947 laji vakiintui virallisestikin osaksi HIFK:n toimintaa.

Tuossa HIFK:n historiikissa tuo kiekkoilun lopettaminen kuitataan varsin lyhyesti, mutta syyt olivat juuri noin kuin arvelit:

"Samana vuonna [1929] jääpalloilijat veivat hopeaa ja ja seurassa päätettiinkin keskittyä tähän ykköslajiin."

Kirjan mukaan jääpallossa siirryttiin sarjamuotoon 30-luvulla. Ennen tätä Suomen mestaruus ratkaistiin cupissa 22 kertaa: IFK oli toiseksi menestynein seura neljällä mestaruudella ja seitsemällä hopealla, ykkönen oli Viipurin Sudet 12 mestaruudella.

Ilmeisesti noita alkuvuosien kiekon ottelupöytäkirjoja ei ole olemassa, tiedot on kerätty sanomalehtien otteluraporteista.
 

Lemieaux

Jäsen
Suosikkijoukkue
Total hockey / Totaalvoetbal
Vituttaa, koska sinä joka luet tätä, olet laiska sopuli. Älä ole alisuorittaja, älä ryve itsesäälissä. Minua vituttaa se, että ympärilläni on niin tolkuton määrä ihmisiä, jotka eivät pysty lunastamaan potentiaaliaan. Vittuako sinä tätäkään luet, ihan turhaa tekstiä turhalla foorumilla ja vielä kännisen randomin kirjoittamaa. Etkö muka itse pystyisi parempaan? Tee jotain järkevää, senkin laiska paska.
 

Noutaja#9

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK,Itä-Helsingin Noutajat
Onneksi on tälläinen ketju! Lankisen loukkaantumisen takia meni suunnitelmat täysin uusiksi. Tarkoitus oli ostaa aito pelipaita syntymäpäivälahjaksi ja lähteä seuraavana päivänä syntymäpäiväsankarin kanssa Lappeenrantaan tsiigaa matsia syyskuussa. Voi sinne Lappeenrantaan lähteä edelleenkin, mutta sen verran ottaa päähän että taitaa jäädä väliin.
 

Lemieaux

Jäsen
Suosikkijoukkue
Total hockey / Totaalvoetbal
Ei vieläkään mitään.

VMP!

Auttaakohan tähän edes lava (eli 48 laatikkoa) kaljaa? Tuskin.
 
Viimeksi muokattu:

Frankie

Jäsen
Suosikkijoukkue
평양시 IFK, Philadelphia Flyers, Arsenal FC
Mika Saukkonen.
Miten kenenkään havainnointikyky voi olla noin heikko.
Yllättyneitä sinun ja Juha Miedon lisäksi?

Sääli, että Saukkosen rinnalla ei ole enää Juti!
 

R.P.M. 12 000

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Sen lisäksi jäi nyt kyllä epäselväksi, lausuttiinko vastustajamme nimi Pryynäs vai pryynees. Sen verran tasaisesti vuoron perään veti molemmilla tavoilla.
 
Suosikkijoukkue
HIFK kundit & gimmat & Buli; Kerava Shakers
Häviö jollekin nobody saksalaiselle joukkueelle.
 

Dev

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Mulla ei ole kipinää! Se vituttaa aivan suunnattomasti. Ikinä ennen ei ole ollut tällaista fiilistä! Kausi alkaa tänään ja en edes muistanut koko asiaa. Suurin syy tälle fiilikselle, on se että tuo joukkue ei sytytä. Se on niin tajuttoman harmaa ja tylsä! Siinä on kaiken lisäksi valtava määrä puutteita niin pakistossa kuin hyökkäyskalustossakin.

Jo viime kauden lopussa oli havaittavissa itselläni kyllästymisen merkkejä ja ajattelin sen menevän ohitse kun ottaa breikin lätkästä koko kesäksi ja se onnistuikin hyvin. Käytännössä ole ollenkaan seurannut mitä kiekkomaailmassa on tapahtunut, mutta kipinä ei ole kyllä palannut. Anteeksi tämä kauhea pessimismi, mutta kyllä tuosta joukkueesta näkee jo nyt, että aivan nappisuorituksella se pystyy olemaan about neljäs tämän kauden sarjassa, mutta sen ylemmäksi en usko olevan mitään mahkuja.

Helsingin IFK on 120-vuotis juhlakaudella hajuton, mauton ja väritön.
 

McBean

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Bruins, Noutajat, Scarborough FC
Mulla ei ole kipinää! Se vituttaa aivan suunnattomasti. Ikinä ennen ei ole ollut tällaista fiilistä!

Valitettavan samat tunnelmat myös täällä. Lähinnä taustalla on se että viime kausi kaikkinensa oli yksi vajaa 30-vuotisen kannattajaurani raskaimmista eikä sitä pelastanut playoffien snadi suonenveto. IFK:sta tuntui olevan pelkät kuoret jäljellä liian monena iltana. Ajattelin Devin tapaan että kipinä kyllä syttyy kun kausi lähestyy, mutta eipä niin ole merkittävästi käynyt eikä CHL-pelit paljoa auttaneet asiaa.

Toki olen tänään Ruudun ääressä ja huomenna Nordiksella, mutta enemmän tottumuksesta kuin innostuksesta.
 

timotl

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Valitettavan samat tunnelmat myös täällä. Lähinnä taustalla on se että viime kausi kaikkinensa oli yksi vajaa 30-vuotisen kannattajaurani raskaimmista eikä sitä pelastanut playoffien snadi suonenveto. IFK:sta tuntui olevan pelkät kuoret jäljellä liian monena iltana. Ajattelin Devin tapaan että kipinä kyllä syttyy kun kausi lähestyy, mutta eipä niin ole merkittävästi käynyt eikä CHL-pelit paljoa auttaneet asiaa.

Toki olen tänään Ruudun ääressä ja huomenna Nordiksella, mutta enemmän tottumuksesta kuin innostuksesta.
 

penalalli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Helsingin IFK, Leeds United
Miksi mulla on joka saatanan sivun alareunassa joku Veikkauksen mainosrivi?
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös