Ruokolahden leijona 25 vuotta – oliko leijonaa vai ei?

  • 8 012
  • 50

Oliko leijonaa vai ei?

  • Kyllä, oli leijona

    Ääniä: 33 46,5%
  • Ei, ei ollut leijonaa

    Ääniä: 38 53,5%

  • Äänestäjiä
    71

pernaveikko

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Crusaders, Lechia
Vaikka Jatkiksella pyörii nuorempaakin sukupolvea, niin monet meistä muistaa erittäin hyvin leijonajahdin. Vietin kesän Englannissa ja vaikka ei nykyaikaisia viestintävälineitä ollutkaan, niin pysyin silti erittäin hyvin asiasta perillä.

Missä sinä olit ja mitä teit? Olitko jahdissa mukana, näitkö jopa otuksen? Vai olitko se sinä kuka teki maastoon jälkiä lusikalla?

Tuota en muuten tiennyt/muistanut, että sille annettiin nimeksi Elvi. Hyvä pubivisakysymys.

Ruokolahden leijonasta tuli vuosisadan eläinuutinen – monet uskovat yhä eläimen liikkuneen itärajalla | Yle Uutiset | yle.fi
 

PataJaska

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät, sympatiat HPK ja Kiekko-Espoo
Eikös tuo nyt ole jo vuosien saatossa "vahvistettu", että kyseessä olisi mitä todennäköisimmin ollut chow chow eli ns. leijonaharjakoira (tuli heti mieleen koska vanhemmillani on kyseistä rotua parikin kappaletta)? Havaintoja leijonasta alkoi tulla, koska ihmiset menevät tällaisen uutisoinnin takia melkoiseen massapsykoosiin. Ainoa mikä minua asiassa hämää on se, että chow chow ei ole mikään massiivisen iso koira, joten sikäli sen sotkemista leijonaan edes minkäänlaisen psykoosin vallassa voi toki hämmästellä.. lähinnä tämä skenaario selittäisi sen, miten kukaan ei tiedä varmaksi oliko siellä leijonaa vai ei. Eli ihmiset tekivät havaintoja, mutta sitten kukaan ei kuitenkaan ollut varma näkemästään?? Osin varmasti vaikutti sellainen sosiaalinen koheesio: kukaan ei lopulta "uskaltanut" olla varma mistään, koska kukaan muukaan ei ollut..

Ei kuitenkaan ole edes ainoa kerta kun tämä mainittu koirarotu on aiheuttanut hämmennystä: joitain vuosia sitten taisi olla Hämeenlinnan suunnalla kun uutisoitiin, että metsässä oli nähty liikkuvan karhunpentuja. Kunnes sitten selvisi, että kyseessä olikin ollut musta chow chow

Linkin kuvassa chow chow

Chow Chow - Wikipedia
 

Ted Raikas

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
Ei ollut leijona, vaan amurintiikeri. Oli jolkotellut Venäjän puolelta tänne. Tiikerimaailman Forrest Gump, joka päätti lähteä astetta pidemmälle juoksulenkille.

Varma juttu.
 

Roku

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko
Ei paljon aikaa ole kun jossain lehdessä sanottiin ihan varmana tietona että Venäjän puolella oli kaatunut sirkuksen rekka ja sieltä oli eläimiä lähtenyt livohkaan ja tätä tietä elikko sitten löysi tiensä Suomen puolelle ja oletettavasti palasi kohtapuoliin takaisin rajan taakse.

Jotain venäläistä miestä siinä lehtijutussa haastateltiin ja hän tämän kertoi. Oliko peräti äijä itse ollut ajamassa jotain sirkuksen autoa kun onnettomuus tapahtui tms.
 

Vesuri

Jäsen
Suosikkijoukkue
Vyborg Jesters
No tottakai se oli leijona kun sellainen nähtiin. Ei kahta sanaa.
 

Unkka

Jäsen
Suosikkijoukkue
Liverpool FC
Oli leijona. Leijonan tuleminen on ennustettu jo Albert Edelfeltin maalauksessa Ruokolahden eukkoja kirkonmäellä. Metsän siimekseen jolkottavan leijonan nostattama utupilvi näkyy maalauksen oikeassa yläkulmassa. Samassa teoksessa on myös pakolaisnainen. Eli aikamoisia tulevaisuuden näkijöitä nuo taiteilijat.
 

Radiopää

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko, Greta Thunberg
Jokaisen, joka on kuullut Ruokolahden leijonasta, pitäisi myös uskoa se. Mitä helvettiä te niitä lehtiä luette ja televisio katsotte, jos ette kerran usko mitä niissä kerrotaan.

Ei ollut leijona. Oli vain tarina, jonka avulla ennen tuntematon paikkakunta sai itsensä hetkeksi kaikkien huulille. Vähän niin kuin Isojoki sen nuoren naisen murhajutun takia. Keksittyä kaikki.
 

teemu73

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Eikös samana kesänä tehty muitakin vastaavia elukkahavaintoja. Sen muistan ainakin, että Radio Porissa kerrottiin paljon vitsejä, joissa oli pääosassa Ruokolahden leijonan lisäksi Kristiinankaupungin puuma.
 

Cloaca Maxima

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Philadelphia Flyers
Eikös samana kesänä tehty muitakin vastaavia elukkahavaintoja.

Tehtiinpä hyvinkin, Wikipedia osaa kertoa näistä melko hyvin. Tyypillinen esimerkki massahysteriasta (tmv.) jolloin kaikki alkavat nähdä leijonia siellä täällä vaikka pihan poikki kävelisi naapurin kissa.

Itselleni on erityisesti jäänyt mieleen tästä tapauksesta nämä lusikalla tehdyt leijonan tassun jäljet.
 

El Gordo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Ruokolahden ja Kristiinankaupungin leijonahavainnot kuitenkin vahvistettiin ihan ministeriön toimesta, kun petotutkija Erik S. Nyholm sanoi, että leijonan jälkiähän nämä.

Massahysteria on helppo selitys havainnoille, mutta asiantuntijoiden erehtyminen jälkihavainnoissa on sitten jo mysteeri. Toinen mysteeri on, miksei kenenkään mieleen näytä tulleen ottaa valokuvaa jälkipolvien ihmeteltäväksi, edes niistä jäljistä.
 

Pavlikovsky

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Calgary Flames sekä Manchester United.
Ei ollut leijonaa. Se oli vain Lalli Partinen sauvakävelemässä. Lallilla oli vain leijonan voimat etenkin peliaikoina.
 

El Gordo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Tuostahan saisi johonkin hupiohjelmaan sketsin... Kiekkoleijona nähty Suomen kesäisessä luonnossa.

"Hetken tuijotettiin siinä toisiamme. Sitten taputin käsiäni kahdesti, niin kiekkoleijona painui takaisin metsään. Vain vanhan viinan tuoksu jäi leijailemaan ympäristöön. Vieläkin sydän jyskyttää, kun muistelee niitä verestäviä silmiä ja kuolaavaa suuta."
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Eikös tuo nyt ole jo vuosien saatossa "vahvistettu", että kyseessä olisi mitä todennäköisimmin ollut chow chow eli ns. leijonaharjakoira (tuli heti mieleen koska vanhemmillani on kyseistä rotua parikin kappaletta)?

Tuotakin on tarjottu selitykseksi, kuten ilvestä ja milloin mitäkin. Lisäksi ihmisten mielikuvitusta sekä silkkaa huijausta. Oma kantani - vaikka skeptikko yleisesti olenkin - on yhä se, että siellä oli oikeasti leijona, jonka alkuperä oli jossain juuri hajonneessa Neuvostoliitossa. Tähän on perusteena muutama niin hyvä ja luotettavan oloinen havainto, etten näe tässä mitään epäselvää. Mm. rajavartijat tekivät todella selvän havainnon, ja en näe heillä olleen mitään motiivia keksiä tällaista päästään.

Epäilyksiä monella aiheuttaa se, että tapaus poiki runsaasti huijauksiakin. Ensimmäisten havaintojen jälkeen alettiin maastoon roudailla moottorisahalla silvottuja eläinten ruhoja, ja leijonan jälkiä alettiin tehdä lusikalla. Tämän jälkeen media ja yleisö teki johtopäätöksiä siitä, että aiemmatkin leijonan jäljet olivat tekaistuja, vaikka ne olikin vahvistettu suurpetotutkijan toimesta.

Kristiinankaupungin leijonakin vahvistettiin viranomaisten toimesta. Se on sitten isompi mysteeri, ja siihen suhtaudun jo vähän kriittisemmin. Siitä ei kuitenkaan ymmärtääkseni saatu niin selkeitä näköhavaintoja. Ja itärajalle sieltä oli jo aika pitkä matka. Muut näköhavainnot eri puolilta Suomea menevät mielestäni jo massahysterian piikkiin.

Muistan hyvin, kun jo edesmennyt mummuni totesi peloissaan tuona kesänä, että "tänä vuonna saavat sienet ja marjat jäädä metsiin, jostain sirkuksista nuo pedot ovat karanneet". Hän asui kuitenkin Uudellamaalla, ja siellä ei leijonahavaintoja muistaakseni edes tehty.

Tässä hyvä artikkeli aiheesta.

Ruokolahden leijona oli sittenkin olemassa? MTV sai käsiinsä 25 vuotta vanhat asiakirjat - Kotimaa - Uutiset - MTV.fi
 

Vanha Len

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Boners
Mä tiedän totuuden tuosta asiasta mutten voi sitä kertoa.
 

Le Banner

Jäsen
Suosikkijoukkue
Helsingin IFK täältä ikuisuuteen! 106-105
Oli ja varmuus noin 100%. Sen muistaakseni totesi joku petotutkijakin ja ellen ihan väärin muista niin sirkuselukoita kuskannut junakuskikin pikkuisen votkapäissän myönsi myös, että kävi pikkuinen mälli ja jellonakin karkasi.
 

El Gordo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Se venäläinen junan tai muun kuljetusvälineen kuski, joka olisi vahvistanut leijonan karkaamisen, lienee kuitenkin jäänyt huhuasteelle, vai saatiinko haastattelu nauhalle?

Idän ihmemaassa voi kyllä päätyä kadoksiin monenlaisia asioita, se ei sinänsä ole vaikea uskoa.
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Hyvä artikkeli, mutta aavistuksen köyhät todisteet.

Toki nykymittapuulla. 25 vuotta sitten ei ollut sosiaalista mediaa, eikä Internet ollut koko kansan huvia. Silloin asioita käsiteltiin eri tavalla.

Minä pidän kuitenkin noita mediassa kerrottuja silminnäkijähavaintoja luotettavina, etenkin kun niitä on tehnyt useampikin henkilö, joilla ei ole mitään erityistä motivaatiota keksiäkään niitä. Muistan myös uutislähetyksen, jossa nuo ensimmäiset löydetyt jäljet esiteltiin. Niitä oli tiellä useampia, ja olen aika varma, ettei niitä ole yksikään humoristi onnistunut väärentämään niin hyvin, että suurpetotutkija menisi halpaan. Yksittäisen jäljen kohdalla tuo vielä menisi, mutta useamman jäljen osalta tehtävä olisi työläs ja äärimmäisen vaikea.

Itse vähän ihmettelen, että miksi ihmisten mielestä Ruokolahdella ei olisi voinut olla leijonaa? Ei kukaan kai olekaan väittänyt sen olleen villin Afrikasta lähtöisin olevan leijonan, vaan alkuperä oli luonnollisesti Venäjällä, jossa leijonia oli monenkin medialähteen mukaan paljon tuohon aikaan erilaisissa sirkuksissa ja muilla yksityisillä tahoilla. Kun vielä muistaa, miten sekaisin kyseisen valtion yhteiskunta oli tuolloin, ei mikään ihme, vaikka niitä olisi karannut tai jopa vapautettu luontoon.
 
Viimeksi muokattu:

pernaveikko

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Crusaders, Lechia
Itse vähän ihmettelen, että miksi ihmisten mielestä Ruokolahdella ei olisi voinut olla leijonaa?

Kieltämättä on ollut ihan uskottavia juttuja asian tiimoilta. Silti ihmetyttää valokuvien puute jäljistä.

Ihan nykypäivänäkin välillä on uutisissa ollut jotain yksityisiä laittomia eläintarhoja. Kyllä sitä tapahtuu ja sirkusleijona on uskottava.

Sillähän tämä selviäisi, kun löytyisi kuvia, ei tuohon aikaan ollut photoshoppejakaan. Tuohon aikaan yhtä lailla todistetusti venäläiset rajavirkailijat joivat kirkasta viinaa työpäivinään, niin se aina vähän heikentää todistusarvoa.
 

Vintsukka

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, Suomi, Panthers
Leijona on jäänyt mieleen lähinnä siitä, että asian ollessa ajankohtainen olin 9-vuotias ja nukuimme kaverini kanssa kaverin takapihalle pystytetyssä teltassa, ja sain kaverini oikeasti pelkäämään kun ehdotin, että Ruokolahden Leijona saattaa tulla ja syödä meidät suihinsa. Tämä Nokialla, n. 350 kilometrin päässä Ruokolahdesta.

Mikä muuten on suomalaisen suurpetotutkijan kompetenssi juuri leijonien kohdalla? Luulisi tutkimusten täällä päin keskittyvän enemmän muihin eläinlajeihin. Eikä ole tarkoitus kyseenalaistaa, vaan kysyn kun en tiedä.
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Mikä muuten on suomalaisen suurpetotutkijan kompetenssi juuri leijonien kohdalla? Luulisi tutkimusten täällä päin keskittyvän enemmän muihin eläinlajeihin. Eikä ole tarkoitus kyseenalaistaa, vaan kysyn kun en tiedä.

En osaa varmaksi sanoa, mutta uskoisin sen olleen parhaita Suomessa tuohon aikaan, etenkin kun ministeriö ymmärtääkseni valitsi miehen tähän puuhaan. Jos leijonaa nyt ei varmuudella jäljistä tunnistaisikaan lajilleen, niin ainakin saisi selville, että kyseessä on Suomen luontoon kuulumaton kissaeläin.

Näitä outoja kissapetohavaintojahan on ympäri maailman. Britanniassa niitä on erityisen paljon, ja siellähän on jopa ammuttu joitain vapaana eläneitä kissapetoja. Aiheesta Wikipedian englanninkielisessä artikkelissa: Phantom cat - Wikipedia
 

Vanha Len

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Boners
Ei ollut leijonaa. Tassun jäljet oli painettu ruokalusikalla. Nuoren miehen kolttosia.
 

VT

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Leijona on jäänyt mieleen lähinnä siitä, että asian ollessa ajankohtainen olin 9-vuotias ja nukuimme kaverini kanssa kaverin takapihalle pystytetyssä teltassa, ja sain kaverini oikeasti pelkäämään kun ehdotin, että Ruokolahden Leijona saattaa tulla ja syödä meidät suihinsa. Tämä Nokialla, n. 350 kilometrin päässä Ruokolahdesta.
No jos se leijona oli jolkotellut Afrikasta Ruokolahdelle asti, matka Nokialle ei olisi ollut enää juuri mitään. Joten kyllä kaverisi pelko oli aiheellista.
 

pernaveikko

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Crusaders, Lechia
No jos se leijona oli jolkotellut Afrikasta Ruokolahdelle asti, matka Nokialle ei olisi ollut enää juuri mitään. Joten kyllä kaverisi pelko oli aiheellista.

Eihän se kävellen tullut vaan oli junantuoma.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös