Denis Godlan uraseuranta

  • 19 379
  • 22

Jaws

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, San Jose Sharks, Slovakia, Baltimore Ravens
DENIS GODLA

***

Syntynyt 4.4.1995, Kežmarok, Slovakia
Pituus 180 cm
Paino 80 kg
Pelinumero 30
Hanska vasen


***

Kuten moni tietänee, Denis Godla nousi vuodenvaihteessa suosikkipelaajakseni huikeilla otteillaan alle 20-vuotiaiden MM-kisoissa. Kyseessä on siis vuonna 1995 syntynyt slovakialainen maalivahti, jos joku ei sattumalta sitä jo tiennyt. Hän torjui Slovakian alle kaksikymppiset sensaatiomaisesti MM-pronssiin. Hänet nimettiin tuossa ikimuistoisessa turnauksessa Slovakian top kolme -pelaajaksi, turnauksen parhaaksi maalivahdiksi, turnauksen all stars -ketjun maalivahdiksi ja koko turnauksen MVP:ksi. Godla pelasi kärkimaiden maalivahdeista eniten peliminuutteja ja oli Martin Réwayn ohella käytännössä ainoa syy sille, miksi Slovakia pronssia voitti.

Samalla kaudella (2014-15) Godla debytoi myös Slovakian pääsarjassa ja myöhemmin vielä KHL:ssä Slovan Bratislavan paidassa. KHL-debyytissään Godla kohtasi hallitsevan mestarin eli Moskovan Dynamon, jota vastaan hän päästi vain kaksi maalia. Ihan mallikas debyytti siis, vaikka tappio tulikin.

Kaudeksi 2015-16 Denis Godla etsii uutta osoitetta, sillä Slovan Bratislava vastikään purki hänen pelaajasopimuksensa. Syy on ilmeinen; peliaikaa ei olisi ollut tiedossa kahden maalivahtihankinnan myötä, kun Slovan hankki veräjänvartijoikseen Michael Garnettin ja Barry Brustin.

Spišská Nová Vesin kasvattia hehkutettiin junioriturnauksessa jumalaksi - In Godla we trust lukee muistaakseni edelleenkin nimimerkin @Atthe allekirjoituksessa. Hehkutukseen liittyivät monet, Godla(ik) torjui ihanan jumalaisesti laukauksen toisensa perään ja seisoi joka ilta päällään Slovakian tolppien välissä. Myös pronssijoukkueessa pelannut Samuel Petráš liittyi hehkutukseen eräässä turnauksen englanninkielisessä haastattelussa, jossa Petrášin vastaus haastattelijan kysyessä Godlan merkityksestä joukkueelle kuului sanatarkasti lainaten näin: "He's our hero. He's a rock star. He's everything for us, our god. We can pray to him because he's awesome."

Kanadaa vastaan pelatussa pudotuspeliottelussa koettiin suurta vääryyttä, kun Denis Godlaa ei palkittu Slovakian parhaana pelaajana, vaikka hän oli juuri pelannut aivan jumalaisen ottelun. Godla sai ansaitut suosionosoitukset seisaalleen nousseelta kanadalaisyleisöltä. Ilmeisesti Godlaa ei palkittu siksi, koska samaa pelaajaa ei voinut palkita niin monta kertaa tasapuolisuuden nimissä. (OMG - Oh My Godla!) Melkoista ylivertaisuutta sekin!

Turnauksen jälkeen YouTube täyttyi Godlan torjuntakompilaatioista ja videoista slovakkitorjujan kisojen huippuhetkistä. Tässä niistä kaksi:

Denis Godla #1
Denis Godla #2

Ensimmäisessä videossa musiikkina tietysti jumalteemaan osuvasti Arrival to Earth. Suosittelen kuitenkin katsomaan molemmat videot.

Päätin avata ketjun, koska jos jumala on olemassa, on hän Denis Godlasta seuraava. Jäämme mielenkiinnolla odottamaan uutisia koskien tämän nuoren maalivahdin seuraavaa pelaajasopimusta. Arvelen seuraavan osoitteen löytyvän Slovakian Extraliigasta, jossa hän voisi ottaa jostakin joukkueesta ykkösvahdin paikan. Tässä ketjussa me seuraamme Denis Godlan edesottamuksia ja uran kehittymistä, mihin hänen tiensä ikinä viekään. NHL-varausta ei tullut, koska pohjoisamerikkalaiset ja heidän pelaajatarkkailijansa eivät selvästikään ymmärrä hyvän päälle.

Kežmarokin vapahtaja ja jumala - me opetuslapset kumarramme sinulle ja jäämme odottamaan toista tulemistasi. Veľa šťastia - lykkyä tykö!
 

red.machine

Jäsen
Suosikkijoukkue
Slovakia
NHL-varausta ei tullut, koska pohjoisamerikkalaiset ja heidän pelaajatarkkailijansa eivät selvästikään ymmärrä hyvän päälle.

Varaustilaisuudessa ei taidettu varata ainuttakaan alle 186 senttistä maalivahtia, ja mm. Veini Vehviläinen jäi ilman varausta Godlan lisäksi. Taitojensa puolesta Godla ja Vehviläinen toki olivat ihan kärkipäätä. Eipä tästä kannata liiemmin masentua. Eihän esim. Antti Niemikään tullut aikoinaan varatuksi. Täytyy vielä mainita, että kaksi kaikkien aikojen parasta maalivahtia, Dominik Hasek, ja Patrick Roy olivat kumpainenkin vain hieman päälle 180 senttimetriä pitkiä.

Mielestäni Godlan kannattaisi nyt siirtyä jonnekkin hieman kovempaan sarjaan kuin Slovakian Extraliiga. Joku Tsekin Extraliiga voisi olla ihan hyvä vaihtoehto, tai sitten Suomeen tai Ruotsiin. KHL taitaa vielä olla hiukan liian kova sarja Godlalle.
 

Jaws

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, San Jose Sharks, Slovakia, Baltimore Ravens
Varaustilaisuudessa ei taidettu varata ainuttakaan alle 186 senttistä maalivahtia, ja mm. Veini Vehviläinen jäi ilman varausta Godlan lisäksi. Taitojensa puolesta Godla ja Vehviläinen toki olivat ihan kärkipäätä. Eipä tästä kannata liiemmin masentua.

Mutta olihan Godla myös pari vuotta muita vanhempi. Toki tiedostan, että maalivahdit ovat useammin näitä ns. late-bloomereita, eli myöhemmin kukkaan puhkeavia pelaajia. Silti Godla saattaa jäädä yhden turnauksen ihmeeksi, mistäpä näitä tietää. Pientä epätasaisuutta on otteissa, joissain peleissä torjuu kaiken ja vastaavasti joissain matseissa menee se yksi helppo, jonka jälkeen urku on auki ja tulee pari maalia lisää.

Mielestäni Godlan kannattaisi nyt siirtyä jonnekkin hieman kovempaan sarjaan kuin Slovakian Extraliiga. Joku Tsekin Extraliiga voisi olla ihan hyvä vaihtoehto, tai sitten Suomeen tai Ruotsiin. KHL taitaa vielä olla hiukan liian kova sarja Godlalle.

Slovakian Extraliigassa toisaalta olisi mitä todennäköisimmin ykkösmaalivahdin roolia tarjolla. Muista mainitsemistasi sarjoista en usko Godlan samaa vastuuta saavan, korkeintaan Tshekin Extraliigasta - sielläkin tosin pitäisi peliajasta käydä ensin kova kilpailu toisen maalivahdin kanssa. Suomessa ja Ruotsissa Godla olisi eittämättä ainakin vielä luukkuvahti minimaalisella peliajalla.

Potentiaalia on, ja voi ottaa seuraavan askeleen urallaan jo ensi kaudella. Toinen vaihtoehto on, että seuraavan askeleen ottamiseen menee vielä monta vuotta. Maalivahtien kehitystä on kovin hankala ennakoida.
 

Jaws

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, San Jose Sharks, Slovakia, Baltimore Ravens
Toki jos nyt tarkemmin miettii, niin esimerkiksi Allsvenskan voisi olla Godlalle hyvä vaihtoehto. Július Hudáček kävi torjumassa kauden Södertäljen maalilla Slovakian-vuosiensa jälkeen, ja on sittemmin kehittynyt maajoukkuetason torjujaksi.
 

Snagari

Jäsen
Godla pelasi loistavan turnauksen. Mielenkiintoista on nähdä pystyykö ottamaan sen seuraavan askeleen vai jääkö tuonne Slovakia/Tshekki-osastolle vaikuttamaan. Parasta hänelle olisi päästä nyt jonkun rautaisen ammattimaisen mv-valmentajan alaisuuteen pelaamaan isoja minuutteja ja kehittymään isolla vastuulla. Se mikä eniten leimaa lähes kaikkia (pieni yleistys) Keski-Euroopan maalivahteja on ailahtelevaisuus. Kun koppi tarttuu niin se myös tarttuu kun itseluottamus on rajaton (mallia Hasek, Jaro Halak aikoinaan pleijareissa, Pavelec parhaina hetkinään). Pidemmän päälle tämä pitäisi saada minimoitua ja tässä mielestäni Suomessa ollaan hyvin pitkällä nimenomaan kehityksessä että tasaisuus on se pääasia. Hyvän ja huono pelin välinen ero pitäisi saada minimoitua ja siinä ne hyvät maalivahdit erotellaan loistavista maalivahdeista.

Godlan tyyli on hyvin samanlainen kuin Tim Thomasin lanseeraama ja menestyksekkäästi käyttämä "battlefly" eli vapaasti suomennettuna taisteluperhonen. Jos vertaa esimerkiksi samanikäiseen ja samankokoiseen Juuse Sarokseen niin huomaa miten iso ero koulukunnissa on. Saros luottaa suht pienestä koostaan huolimatta liikkeeseen ja sijoittumiseen ja tekee harvakseltaan mitään highlight-tason koppeja kun niihin ei ole tarvetta. Godla taas ei välttämättä ole juuri siinä paikassa kun pitäisi olla, mutta pelastaa tilanteen isolla räpylätorjunnalla tms. Eli mennään periaatteella "ei niin väliä miten torjuu, kunhan torjuu".

Pidemmän päälle molemmat voivat toimia, mutta omasta mielestäni aika on ajanut näistä suht pienistä sähinkäisistä ohi. Samalla olen kylläkin sitä mieltä, että scoutit painottavat pituutta aivan liikaa tärkeimpänä kriteerinä. Kultainen keskitie löytyy tässäkin varmaan kohta ja 10 vuoden päästä maalivahtiasioista ajatellaan varmaan taas uudella tavalla.
 

Jaws

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, San Jose Sharks, Slovakia, Baltimore Ravens
@Snagari toi esiin ihan hyviä ajatuksia tuossa yllä, ja yhdyn noihin mietteisiin. Ei tule varmaan kellekään yllätyksenä, että Godla on aiemmin maininnut esikuvakseen mm. Dominik Hašekin. Joskus tuntuu, että näyttävyys menee taloudellisuuden edelle. Esteetikkona ja paatuneena highlight reel -torjuntoja romantisoivana ihmisenä tykkään tietysti todella paljon, kun maalivahti tekee näyttävän torjunnan. Sen takia Godlasta niin kovasti pidänkin. On hienoa, että juuri Slovakialla on tällainen lupaavahko maalivahdinalku, joka tekee torjumisesta omanlaistaan taidetta.

Yksi selkeä kehityskohta on nimenomaan tuossa ailahtelevaisuudessa. Otteet eivät ole millään lailla tasaisia. Huippusuoritusta voi hyvin seurata kuuden päästetyn maalin ilta, kuten kävi Godlan ollessa lainalla Slovakian Extraliigan Piešťanyssa. Toki vastustaja oli kovempi, mutta silti. Godlan puolustukseksi voi todeta, että nämä pelit osuivat nopeasti pitkän ja raskaan turnausrupeaman jälkeen tulleelle jaksolle. Silti myös alle 20-vuotiaiden turnauksesta on myönnettävä, että kymmentä loistokoppia saattoi seurata yksi hiukan helpompi osuma.

Godlan torjuntatyylissä on myös se ongelma, että hän ajautuu usein kuluttavaan sivuttaisliikkeeseen. Siinä piilee Godlan heikkous; Sivuttaisliikkeessä Godla menee turhan paljon kumaraan ja matalaksi, mikä ei ole erityisen hyvä juttu, kun otetaan huomioon hänen suhteellisen pieni kokonsa verrattaessa muihin maalivahteihin. Ylös avautuu tilaa, jos vastustaja saa esimerkiksi kahdella yhtä vastaan hyökättäessä kiekon pelattua puolustajan ohi toiselle hyökkääjälle, jolloin Godla ajautuu hankalampaan torjunta-asentoon. Jos Godla onnistuisi pysymään kauemmin ylhäällä, ei tätä ongelmaa olisi. Toisaalta se taas syö osan liikkeen nopeudesta, jolloin maalivahti ei kerkeäkään ihan niin nopeasti toiselle tolpalle, vaikka kuinka sähäkkä ja ketterä olisikin.

Pientä hiomavaraa Godlalla siis on, mutta eiköhän joku asiansa osaava maalivahtivalmentaja saa tuollaisen kuntoon. Miesten peleissä ero näkyy, juniorit kun eivät viimeistele ihan samalla tarkkuudella ja röyhkeydellä.
 

Atthe

Jäsen
Suosikkijoukkue
Espoon Blues
Heh, minut on mainittu!

Godlan edesottamuksia tulee varmasti vastaisuudessakin seurattua tiiviisti. Viihdyttävällä pelityylillä pelaava pelaaja, jossa on sellaista tiettyä raakaa potentiaalia. Hienoahan olisi jos Godla olisi jopa Suomessa pelaamassa ensi kaudella, vaikka se taitaa kyllä mennä vähän haaveiluksi.
 

red.machine

Jäsen
Suosikkijoukkue
Slovakia
Olipas mukava kuulla tästä siirrosta. Odotin Godlan pelaavan tämän kauden Slovakian Extraliigassa, joten aika yllättävää, että päätti siirtyä Mestikseen. Ties vaikka pelaisi parin kauden sisään Liigassa.
 

muuttohaukka

Jäsen
Suosikkijoukkue
Vaasan Sport, Wasa Royals
Ties vaikka pelaisi parin kauden sisään Liigassa.

Ties vaikka pelaisi jo tämän kauden aikana Liigassa. Eiköhän Sportin maalivahdeille keksitä jossain vaiheessa sopivasti jotain flunssaa, että saadaan katsoa miten koppi tarttuu isojen poikien pelissä.
 
En olisi ensimmäisenä uskonut vuodenvaihteen jälkeen, että Godlan tämän kauden seura on Suomessa. Vielä vähemmän ajattelin sen olevan Mestiksessä. Ja vielä sitäkin vähemmän ajattelin sen olevan Kokkolan Hermeksessä. Hieno siirto joka tapauksessa. Jotain hänen urakehityksessään on mennyt pieleen kun tänne päätyi. No sehän passaa meille Mestiksen seuraajille.

edit: Onko muuten ensimmäinen pelaaja Mestiksen historiassa, joka on edellisellä kaudella pelannut KHL:ssä? Tuskin on, mutta ei noita montaa voi olla. Joku liigaseuran mies on saattanut käydä lyhyellä komennuksella Mestiksessä taannoin, ehkä.
 

J.Hotti

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK Detroit Red Wings FC Barcelona
edit: Onko muuten ensimmäinen pelaaja Mestiksen historiassa, joka on edellisellä kaudella pelannut KHL:ssä? Tuskin on, mutta ei noita montaa voi olla. Joku liigaseuran mies on saattanut käydä lyhyellä komennuksella Mestiksessä taannoin, ehkä.

Tohon jälkimmäiseen lauseeseen sopii erinomaisesti Niclas Lucenius, joka KHL-kauden jälkeen pelasi seuraavalla kaudella Mestistä LeKissä. Ja taisi vielä aloittaa kauden Lempäälässä pelaten loppukauden Tapparassa. Muistan hyvin, kun LeKi ja Lucenius vierailivat Tikkurilassa. Yleensä lohifanit olivat tottuneet huutamaan vastustajan pelaajille "liigajämä, liigajämä". Tällä kertaa katsomosta kuului "KHL-jämä, KHL-jämä" huutoja. En ollut ainoa ketä hymyilytti : )
 

ElManazer

Jäsen
Suosikkijoukkue
HC TPS, Málaga Club de Fútbol, New York Islanders
edit: Onko muuten ensimmäinen pelaaja Mestiksen historiassa, joka on edellisellä kaudella pelannut KHL:ssä? Tuskin on, mutta ei noita montaa voi olla. Joku liigaseuran mies on saattanut käydä lyhyellä komennuksella Mestiksessä taannoin, ehkä.

Lähihistoriasta löytyy mm. Tomas Mikus:
2013-2014 HC Slovan Bratislava, 30gp, 1+1
2014-2015 Hokki, 46gp, 23+18
 

red.machine

Jäsen
Suosikkijoukkue
Slovakia
Godla näyttää aloittaneen Hermeksen maalilla vakuuttavasti. Torjuntaprosentti neljän ottelun jälkeen 94,0%, ja päästettyjen maalien keskiarvo 1,75. Nuo Sportin maalivahtien tilastot eivät mitenkään erityisen hyviltä näytä, niin jospa Godla pääsisi jo tällä kaudella haistelemaan Liigatunnelmaa.
 

Barnes

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tasuno Tasalakki
Denis Godla jatkaa uraansa Suomen kamaralla, sillä hän siirtyy Hermeksestä Kuopion KalPaan. Godlan sopimus on mallia 1+1 eli toinen kausi on optiolla. Näin KalPa-miehen silmin on jännittävää nähdä, että kuinka paljon Godla pääsee pelaamaan, Eero Kilpeläinen on kuitenkin Liigan eliittiveskareita eli helpolla ei Godla pääse tolppien väliin.

http://yle.fi/urheilu/kalpa_hankki_...hdin__denis_godla_kokkolasta_kuopioon/8807541(Linkki Ylen uutiseen Godlan sopimuksesta)
 

Tiiviste

Jäsen
Suosikkijoukkue
Coyotes, Isles, Flyers, Ässät
Hienoa että Godlan ura jatkuu ja ihan hyvällä reitillä. Kakkosmaalivahtina Liigassa on varmasti hyvä paikka kehittyä. Sitä potentiaalia kuitenkin löytyy runsaasti.
 

muuttohaukka

Jäsen
Suosikkijoukkue
Vaasan Sport, Wasa Royals
Loukkaantumisia ei tietenkään kenellekään toivo, mutta melkein tekis mieli pitää pientä peukkua että Eeron ikääntyvät nivelet vaatisi pientä lepuutusta, sanotaan vaikka 15 pelin verran...
 

red.machine

Jäsen
Suosikkijoukkue
Slovakia
Tällä kaudella Godla pääsi jo pelaamaan runkosarjassa 18 ottelun verran, joissa torjuntaprosentti oli 91,0 ja pudotuspeleissä neljä peliä joissa torjuntaprosentti oli komea 93,6. Voidaan siis todeta, että jotain kehitystä on tapahtunut. Kilpeläinenhän siirtyy SHL:ään, niin onko Godla nyt sitten ensi kaudella KalPan ykkösvahti?
 

Hollanti

Jäsen
Suosikkijoukkue
Varmaan se KalPa
Tällä kaudella Godla pääsi jo pelaamaan runkosarjassa 18 ottelun verran, joissa torjuntaprosentti oli 91,0 ja pudotuspeleissä neljä peliä joissa torjuntaprosentti oli komea 93,6. Voidaan siis todeta, että jotain kehitystä on tapahtunut. Kilpeläinenhän siirtyy SHL:ään, niin onko Godla nyt sitten ensi kaudella KalPan ykkösvahti?

Godla lienee lähtökohtaisesti ykkösvahti Toiveissa kuitenkin olis, että Hovinen ja Godla pelaisivat yhtä paljon pelejä.

Aika näyttää.
 

Daro

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ducks, Arsenal, KuPS, Kalikka, BVB ja Eagles
Godlamodeen on luotettava tulevalla kaudella täysin, Hovinen saa toki yllättää. Eiköhän Godla sen paikan ota itselleen, ja miksi ei ottaisi? Hovinen komppaa taustalla sen minkä niveliltään tai kropaltaan pystyy...
 

J.J.Jasper

Jäsen
Suosikkijoukkue
Hifk
Vieläkö tässä bandwagonissa on matkustajia vai onko Godla enää muisto menneiden aikojen hypestä?

On kuitenkin mukana nytkin MM-kisoissa kolmosvahtina ja Slovakialla ollut ongelmia pelaavien maalivahtien kanssa.
 
Kai se vähän vaikuttaa kun nykyisin pelaa Extraliigan toiseksi viimeisenä olevassa Kladnossa eikä noita pelejä tahdo kovin helposti nähdä edes näin Internetin aikakaudella. Jos jossain vaiheessa pääsee esim. KHL:ään niin varmaan sitten taas tämäkin ketju aktivoituu. Mutta noin muuten Godlan ura näyttäisi nykyisellään olevan siellä matalammassa päässä mitä odotukset ehkä olivat.

Godlahaan on verrattu tyyliltään Tim Thomasiin joten parhaillaan voi olla hyvinkin viihdyttävä maalivahti seurata.
 

ZZZamboni

Jäsen
Suosikkijoukkue
”HYVÄ.” (Pääomistaja Kurri)
Extraliga oli paikan päällä sen verran viihdyttävää kohellusta, että ois nasta katsella matseja, mutta hemmetti kun ei löydy striimin striimiä edes maksua vastaan. Jos tulee vastaan, olen kiitollinen vinkeistä.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös