Lukko CHL:ssä

  • 169 432
  • 690

Strongbow

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko Rauma
Ja taas mennään. Viikko sitten HV71 otti kotipelissään 2-0 voiton ja tätä kahden maalin takamatkaa Lukko lähtee nyt kirimään umpeen. Jos se ei onnistu, niin Lukon pelit päättyvät CHL:ssä tältä kaudelta tähän (ja mikäli otteet eivät liigassa parane ja sarjasijoitus kohene, myös koko CHL:ssä ties kuinka pitkäksi aikaa).

Missään en ole nähnyt mitään tietoa Lukon kokoonpanosta illan peliin, joka tieääkseni alkaa normaalia liigapeliä myöhemmin eli 19.00. Meinaan kun noita poissaoloja tuossa nyt tuli, mutta kai siellä vanhat tutut Riikola, Antonen ja nämä on joista korvaajat haetaan Tukoselle, Saarelalle, Pitkäselle ja Niskalalle.

Liedes-Gagnon-Vahalahti, Koivisto-Tiivola-Antonen, Vidgren-Koivistoinen-Lähteenmäki, Suuronen-Claireaux-Väyrynen tänään #Lukko-hyökkäys.

Virtanen-Seigo, Sevänen-Mäkinen, Ahonen-Ventelä, Riikola pakit.

Näin twiittasi Mäkeläinen.
 

Raymond

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko
Pirteä eka erä Lukolta. Vähän helppoja jäähyjä Lukolle ja eka maali HVlle älytön tuuri... Toisessa Mäkiseltä yllättäen erittäin paha maski.

Antoselta hyvä syöttö Tiivolalle ja Gagnonilta hieno ja ehkä vapauttava maali! Jos Lukko pitää saman aktiivisuuden niin jatkopaikka vielä mahdollinen.
 

benicio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Olkun ykkös-yv: Stenkku-Tare-Repo-Janrikki-Morand
Mitäköhän vittua Mäkinen teki 2-2 maalissa, paitsi täydellisen maskin. Ihmeellisesti välissä.
 

Thompson

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko, Arsenal
Voipi olla, että tämä ketju voidaan haudata pariksi vuodeksikin tämän illan jälkeen.
Niimpä. Ja juuri silloin, kun tuosta CHL:stäkin tulee kovatasoisempi ja tavoitellumpi. Jatkossa tuossa sarjassa pitäsi ehdottomasti olla mukana, eiköhän arvostuskin nouse, kun nuo vakiopaikat poistetaan.
 

Roku

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko
Niin no eihän se Lukolta mikään mahdottomuus ole jatkossakin pelata CHL:ää vaikka minä en sarjaa arvostakaan. Menestyksen perusteella Lukko tähänkin saakka on mukana ollut, miksei siis jatkossakin. Se on pelaajista kiinni sano.
 

Thompson

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko, Arsenal
Niin no eihän se Lukolta mikään mahdottomuus ole jatkossakin pelata CHL:ää vaikka minä en sarjaa arvostakaan. Menestyksen perusteella Lukko tähänkin saakka on mukana ollut, miksei siis jatkossakin. Se on pelaajista kiinni sano.
Juu ei ole mahdottomuus ja kyllä Lukko siellä vielä joskus tulee pelaamaan. Mutta jotenkin on sellainen tunne, että ensi vuonna Lukko ei tule tuota pelaamaan. Tarvitsisi nousta tuonne kärkikahinoihin, mutta tällä hetkellä jopa säälipleijarit ovat kovan työn takana.
 

Roku

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko
Se oli siinä sitten tältä erää. Hyvä vaan, saadaan keskittyä Liigaan kun se kumminkin on se päätavoite ja siellä pitää saada peli toimimaan.
 

jäähy

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko, St.Louis Blues
Jaaha se oli siinä, no parempi näin.
Nyt vaan fokus siihen että tulisiko Lukosta taas uskottava liiga-joukkue jossain vaiheessa..
 

lebak

Jäsen
Osui silmään ilmeisesti Lukon työntekijän tekemä opinnäytetyö (11/2016) SAMK:sta aiheella:
CHAMPIONS HOCKEY LEAGUEN -BRÄNDIN ASEMA JA HAASTEET RAUMALAISESSA URHEILUKULTTUURISSA

Aiheena on ollut tutkia Champions Hockey Leaguen -brändin asemaa ja haasteita raumalaisessa urheilukulttuurissa. Alla nopeasti tiivistettynä mielestäni olennaisimmat asiat. Alla oleva viesti sisältää poimittuja suoria lainauksia tutkielmasta. Ne voivat olla vain osa asiakokonaisuutta.

Mielenkiintoista kuulla, että CHL ja sen peleissä olevat tyhjät hallit Suomessa/Ruotsissa/Raumalla on saanut ihmiset tutkimaan asiaa tarkemmin ja varsinkin Lukon organisaatiossa. Empiirisessä osiossa on haastateltu myös TJ Rajalaa sekä paria muuta työntekijää. Todellista ahaa elämystä ei Lukon toimia seuraava lukija varmaan saa, mutta tutkielma antaa kyllä hyvän pohjan ajattelulle, jos Lukko vielä CHL:ää pelaa.

Jos joskus olette vastanneet aiheeseen liittyvään kyselyyn niin tutkimuksen lopusta LIITE3, voi käydä katsomassa tuloksia sekä lukemassa vastanneiden mielipiteitä CHL:stä ja sen brändistä.

Tutkimusongelma: Tämän opinnäytetyön tutkimusongelmana on Champions Hockey Leaguen -brändin asema ja se, kuinka sitä voidaan kehittää ja parantaa raumalaisessa urheilukulttuurissa. Jääkiekko ja Rauman Lukko kiinnostavat raumalaisia. Suurin ongelma kuitenkin on, miten saadaan samat henkilöt kiinnostumaan myös Champions Hockey Leaguesta. Kehitettävää on, mutta mitä ja miten, se tulee selvittää.
Tutkija on halunnut rajata ongelman CHL brändiin ja haluaa pohtia kausaliteettia peilaten Lukon katsojalukuihin.

Teoriaosuudet voi haluavat käydä linkin takaa lukemassa tarkemmin, jos haluaa.

Johtopäätökset: Brändin pääoma on brändin historia, jossa samalla se lupaa tulevaisuudesta. Brändi olisikin hyvä ymmärtää tulevaisuuden investointina, ei niinkään suureksi rahareiäksi, sillä vahva brändi on urheiluseuran edellytys taloudelliselle menestykselle. Taloudellinen menestys ruokkii luonnollisesti urheilullista menestystä.
----
Historia on tärkeä osa brändiä. Historia herättää tunteita ja tunteet vaikuttavat brändiuskollisuuteen ja brändin kiinnostavuuteen. Champions Hockey League on uusi brändi, joten sen vuoksi sillä ei voi olla vielä pitkää historiaa, jota vasten brändi voi nojata. Se on ongelma, joka on jokaisella uudella brändillä. Kuitenkin asiakkaan henkilökohtainen kokemus tuotteesta vaikuttaa aina brändistä syntyvään mielikuvaan enemmän kuin markkinointilupaukset.
----
Tuotteen on oltava kunnossa ennen kuin brändiä voidaan rakentaa ja kehittää. Champions Hockeyn Leaguen tuote, Euroopan mestareiden liigan otteluiden sisällöt vaativat enemmän tunnetta pelaajilta, jotta tuote olisi täysin kunnossa. Ja kuten on todettu, tunne syntyy historiasta ja mielikuvista, joten uskon tuotteen olevan kunnossa tulevaisuudessa, kun Champions Hockey League saa kirjoitettua itselleen tarinansa.
----
Champions Hockey Leaguen arvon kotiuttaminen on taloudellisesti tärkeintä. Tärkeää kuitenkin on osata tuottaa brändin arvo ja sen jälkeen viestiä ennen kuin brändi voidaan onnistuneesti kotiuttaa. Raumalla Champions Hockeyn Leaguen hinnat on määritelty Rauman Lukon puolesta. Liput ovat kohtuullisen edullisia verrattuna kotimaan liigan ottelulippujen hintoihin. Lippujen ilmaisjakelu ja suuret alennukset viestivät usein siitä, että yritys itse ei usko tuotteeseensa huolimatta siitä, että olisi tärkeä saada katsomot täyteen. Uskomalla tuotteeseen ja pitämällä lipun hinnat kohtuullisen edullisina, mutta ei kuitenkaan ilmaisina, saadaan brändin arvo kotiutettua onnistuneesti niin, että se on tuloksellisestikin kannattavaa liiketoimintaa.
----
Champions Hockey League brändinä koetaan etäiseksi, ehkä jopa tuntemattomaksi. Raumalaisten ajattelukyky on jossain määrin rajoittunut ja jämähtänyt tuttuun ja turvalliseen kotimaan liigaan. Ison kuvan näkeminen siitä, mitä hyviä asioita Champions Hockey League voi tuoda mukanaan, on vaikea hahmottaa. Tämän voisi tiivistää hyvin evoluution tuottamaan selviytymisreaktioon – taistele tai pakene. Raumalaiset pakenevat. Tällöin he näkevät CHL:n ongelmana, esteenä tutulle ja turvalliselle liigalle.
----
Haastateltavat Rauman CHL:n brändin ammattilaiset Rajala, Östman sekä Eklöf asettaisivat Champions Hockeyn aseman Rauman urheilukulttuurissa tällä hetkellä sijalle 2 (1-5 asteikolla). Huolimatta siitä, että brändi on tällä hetkellä sijalla kaksi, haastateltavien kommenteissa kuitenkin oli vahva usko tulevaan ja siihen että tulevaisuudessa brändi kehittyy ja kiinnostaa raumalaisia enemmän. Tässä he korostivat historian tärkeyttä. Kun historiaa syntyy, niin uskon, että Champions Hockeyn brändin asema nousee samassa suhteessa, kun kiinnostus sarjaa kohtaan kasvaa.
----
Rauman Lukon brändin asema raumalaisessa urheilukulttuurissa on vahva. Raumalaiset ovat jo vuosien ajan hyväksyneet brändin osana identiteettiään. Pienen satamakaupungin asukkaiden on vaikea toistaiseksi vielä hyväksyä CHL:aa osaksi Rauman Lukkoa, sillä he kokevat jossain määrin sen häiritsevän mestaruuden tavoittelua kotimaan liigassa. Uskon, että Suomen mestaruuden voittaminen vahvistaisi myös CHL:n asemaa Raumalla.

Toimintasuosituksena :
Brändin kiinnostavuutta pitäisi lisätä innostamalla ihmisiä. Ihmisten innostuksessa iso vastuu on seuralla, toimistolla ja etenkin pelaajilla. Tärkeää on myös viestiä brändi ulos innokkaasti ja innostavasti. Viestinnällisesti konkreettisia toimintasuosituksia ei ole, se tulee jättää viestinnän ammattilaiselle, mutta innokkaalla viestinnällä on suuri merkitys tässä asiassa. Viestintä luo ihmisille mielikuvia brändistä, ja mielikuvilla on iso rooli kuluttajan käyttäytymiseen.
----
Korostamalla oman sekä vastustajajoukkueen ulkomaalaispelaajia, esimerkiksi tekemällä henkilökuvia heistä, saataisiin heidät tutummaksi kannattajille, jolloin kiinnostus otteluita kohtaan voisi nousta, jos vastustajajoukkueessa pelaa ”entuudestaan” tuttuja pelaajia. Pelien lisäksi kannattajia kiinnostavat kuitenkin henkilöt ja heidän tarinansa. Luomalla vastustajajoukkueen pelaajista tarinoita, synnyttää se omanlaista CHL:n tarinaakin, ja tarinoita CHL kaipaa.
----
Voittamalla kotimaan liigan CHL:n kiinnostavuus kasvaisi myös, sillä vahvan brändin rakentaminen ja kehittäminen vaatii sen, että tuote on kunnossa. Tässä kohtaa vastuu on siis joukkueella. Niin joukkueella kuin toimistolla on vastuu innostuneesta viestinnästä ulospäin. Toimisto voisi viestiä innokkuutta järjestämällä esimerkiksi kannattajilleen fanimatkan Eurooppaan.
 
Viimeksi muokattu:

peterra

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Itsekin tein graduani aiheesta CHL, mutta hieman toisesta näkökulmasta nimittäin asiakassuhteiden kehityksen ja fanikäyttäytymisen näkökulmasta. Mielenkiintoinen työ, täytyypä lueskella lävitse. Brändi on määritelty aika hyvin tässä työssä ja brändin haasteet tunnistetaan loistavasti ainakin analyysissä ja johtopäätöksissä. Joka tapauksessa olisin ehkä kaivannut vielä enemmän sitä näkökulmaa, että tässä on kuitenkin erittäin poikkeuksellisesta brändistä kyse, jonka rakentaminen on äärimmäisen vaikeaa.

CHL:n yksi keskeinen ongelma on se, että kilpailun taso Euroopassa vaihtelee huomattavasti. Tuotteen etu suhteessa esim. kansalliseen sarjaan on uudet vastustajat, mutta muutoin itse tuotehan on täysin identtinen sen normaalin urheilutuotteen kanssa, jota myös kansallisessa Liigassa tarjoillaan. Yleisö kulkee pelitapahtumissa pääsääntöisesti oman joukkueensa perässä, joka korostuu juurikin keskeisesti vahvassa omassa brändissä. Ongelma onkin enemmän siinä, että se muuttuva komponentti eli vastustajat ovat tuntemattomia ja eivät välttämättä herätä mitään tunteita faneissa.

Kysymys on myös pitkälti asiakkaan näkökulmasta siitä lisäarvosta, jonka CHL lyö pöytään, vai lyökö se oikeasti asiakkaalle jotain lisäarvoa? Monet suomalaiset joukkueet ovat epäonnistuneet tuottamaan erittäin laadukkaita pelejä ja tuote ei ole ollut millään tavalla viihdyttävä. CHL:n voittaminen ei ole pelaajille arvokasta ja se ei ole palkinto, jonka jokainen pelaaja haluaisi kaappinsa päälle. CHL tarvitsee vielä runsaasti aikaa toimiakseen, mutta toimintaympäristö on haastava.

CHL:n yleisöryntäyksen pitäisi kuitenkin koostua pääsääntöisesti oman joukkueen faneista, koska odotettavissa ei ole mitään yleisöryntäyksiä vieraskannattajien puolelta. Tämän vuoksi CHL:stä onkin muodostumassa enemmän telkkarisarja, jossa fanittamisen eri ominaisuudet tulevat näkyviin: kysymys onkin siitä, mikä intressi joukkueilla on tällaista asiaa ajaa eteenpäin. He saavat kyllä näkyvyyttä yli maidensa rajojen, mutta onko tällä oikeasti houkuteltavista uutta fanikuntaa katsomaan ja maksamaan tuotteesta? Fanit ovat äärimmäisen kirjava ja vaikea kohderyhmä jo sinänsä: mitä fanit tästä saavat, jota he eivät saisi kansallisesta Liigasta? Mistä se lisäarvo syntyy?

Erityisen mutkikasta brändin rakentamisesta tuleekin jatkossa tekemään se, että esim. Suomessa CHL:n oikeudet kuuluvat täysin uskomattomasti MTV3:lle eikä suinkaan Ruudulle / Telialle, jotka ovat hoitaneet kansallista Liigaa. Kansallinen Liiga ja CHL pitäisi ehdottomasti saada samaan pakettiin, jotta asiakkailla olisi mielenkiintoa ikään kuin jatkaa / laajentaa kotimaisen jääkiekon seurantaa. Jos CHL ei menesty Suomessa tai Ruotsissa - markkina ei näytä paljoa positiivisemmalta muualta. Jääkiekko on marginaalilaji Keski-Euroopassa ja esim. saksalaisilla on ollut vähintään yhtä suuria vaikeuksia täyttää lehtereitä. Positiivinen signaali onkin, että playoffsit ovat tässä formaatissa myyneet hyvin, mutta esim. kohtaamiset kotimaisten vastustajien kanssa Liigassa vesittävät koko konseptin.
 

PJ

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tulevat Mestarit
Lebakille kiitos linkistä ja lyhennelmästä, tämä keskustelu voisi olla muuallakin, kun Lukon osiossa, mutta olkoot nyt täällä.

Muutenkin pitäisi tehdä aivan muuta, joten tämä tuntuu sopivan oikealta ketjulta :)
Poimin nyt muutamia kohtia ja teen huomioita. Numerointi on minun.

1) CHL:n yksi keskeinen ongelma on se, että kilpailun taso Euroopassa vaihtelee huomattavasti.

Tämä on varsin totta, nyt. Tosin CHL on yksi kilpailua ja tasoa nostava tekijä, koska parhaat käytännöt liikkuvat. Tällä hetkellä Suomi-Ruotsi akseli on antava, mutta kyllä Euroopassa tulee muitakin suurseuroja. Sitten ollaan taas pohtimassa, mitä voidaan tehdä paremmin. Toinen huomio liittyy MM-kisoihin. Nämä ovat parhaat kisat pitkään aikaan. Jääkiekko alkaa vihdoin lähestyä muita suuria lajeja esimerkiksi jalkapalloa, joukkueiden parantuessa, niiden yllätysmahdollisuudet kasvavat. Aiemmin ei Slovenia matseja ei ole jaksanut ollenkaan katsoa. Nyt ne ovat jopa mielenkiintoisia, on virheitä, jotka muuten itsessään tekevät enemmän tapahtumia, mutta myös suurempi mahdollisuus yllätykseen. Hienoa, tätä siitä syntyvää negatiivisuutta en ymmärrä ollenkaan, mutta ei Internet keskustelua valtaosin pystykään ymmärtämään :)

2) Tuotteen etu suhteessa esim. kansalliseen sarjaan on uudet vastustajat, mutta muutoin itse tuotehan on täysin identtinen sen normaalin urheilutuotteen kanssa, jota myös kansallisessa Liigassa tarjoillaan.

Tämä olisi nimenomaan mahdollisuus. Suurin ongelma brändin rakentamisessa on todella onneton markkinointi. Seurat ovat tehneet surkeaa työtä markkinoinnissa. Moni suomalainenkin seura on jopa tehnyt negatiivista markkinointia, antamalla ymmärtää ettei kiinnosta. Onneksi nämä ovat yleensä yksittäisiä ajattelemattomia kommentteja yksilöiltä.

3) Yleisö kulkee pelitapahtumissa pääsääntöisesti oman joukkueensa perässä, joka korostuu juurikin keskeisesti vahvassa omassa brändissä. Ongelma onkin enemmän siinä, että se muuttuva komponentti eli vastustajat ovat tuntemattomia ja eivät välttämättä herätä mitään tunteita faneissa.

Tämä on hyvä huomio. Tätä voisi parantaa tehokkaalla markkinoinilla. Esimerkiksi taustajutuilla ja kertomalla tarinoita vastustajasta sekä tarjoamalla niitä vaikkapa netin tai urhilujuornalismin kautta. Aika hiljaista on ollut.

4) Kysymys on myös pitkälti asiakkaan näkökulmasta siitä lisäarvosta, jonka CHL lyö pöytään, vai lyökö se oikeasti asiakkaalle jotain lisäarvoa? Monet suomalaiset joukkueet ovat epäonnistuneet tuottamaan erittäin laadukkaita pelejä ja tuote ei ole ollut millään tavalla viihdyttävä. CHL:n voittaminen ei ole pelaajille arvokasta ja se ei ole palkinto, jonka jokainen pelaaja haluaisi kaappinsa päälle. CHL tarvitsee vielä runsaasti aikaa toimiakseen, mutta toimintaympäristö on haastava.

Tuote on ollut itseasiassa kunnossa, mutta pelkkä jääkiekko ei enää riitä. Se nähdään Liigassakin. Tuotteen eteen pitää tehdä muutakin.

Erityisen mutkikasta brändin rakentamisesta tuleekin jatkossa tekemään se, että esim. Suomessa CHL:n oikeudet kuuluvat täysin uskomattomasti MTV3:lle eikä suinkaan Ruudulle / Telialle, jotka ovat hoitaneet kansallista Liigaa.

Tämä oli se syy miksi innostuin aiheesta. Tästä olen nimittäin täysin eri mieltä. Uskon ymmärtäväni mitä haet, mutta siinä on virhe. Jos CHL ja Liiga ovat samassa paketissa, CHL jää sivutuotteeksi ja se ei nouse ikinä. Se on kaupallisella puolella yksi harvoja oikein tehtyjä asioita, että Liiga ja CHL eivät ole samalla palvelun tarjoajalla. Näin palvelun tarjoajalla, joka ei saa Liigaa, on motivii tehdä CHL:n eteen asioita ja aktiviisesti pyrkiä luomaan tuotteesta Liigaa parempi. Vaikka se tuntuu kaukaiselta, niin ei se mahdotonta ole. Sääli vain ettei MTV ole oikein onnistunut, vaikkei ole tehnyt sinänsä tuotannossa kuin lähinnä hyvää työtä. Ehkäpä YLE olisi parempi kanava luomaan CHL:stä tuote, tarjoamalla sitä täysin ilmaisen jakelun kautta kaiken sisällön osalta.

5) Jääkiekko on marginaalilaji Keski-Euroopassa ja esim. saksalaisilla on ollut vähintään yhtä suuria vaikeuksia täyttää lehtereitä. Positiivinen signaali onkin, että playoffsit ovat tässä formaatissa myyneet hyvin, mutta esim. kohtaamiset kotimaisten vastustajien kanssa Liigassa vesittävät koko konseptin.

No jaa, K-Euroopassa halleissa käy paljon väkeä, koska siellä ottelu on tapahtuma. Se on myös urheilukulttuurin ansiota. Ihmiset lähtevät helpommin tapahtumaan, koska se on tapana. Tämä voi hyvin tulla vielä Suomeenkin. Suomalaiset ovat varsin menetysorientuituneita. Sehän esimerkiksi sitä MM-kisa kitinääkin aiheuttaa, vaikka vielä puhutaankin alkusarjasta, jolla on vain vähän väliä, jos pääsee pudotuspeleihin. Se taas on alkusarjan ainoa tärkeä tavoite.

Pleijarit olivat muuten jo viime kaudella mielenkiintoisia. Ja siellä pelattiin useita todella hyviä otteluita.
 

peterra

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
K-Euroopassa halleissa käy paljon väkeä, koska siellä ottelu on tapahtuma. Se on myös urheilukulttuurin ansiota.

Tutkin omassa maisterityössäni tosiaan enemmän asiakassuhteita kuin varsinaista brändiä. Keski-Euroopassa lehterit ovat CHL:ssä täyttyneet aivan yhtä huonosti kuin muuallakin. Kansalliset liigat vetävät oivasti - Saksassa Kölner Haie ja Eisbären Berlin vetävät porukkaa kansallisessa sarjassa kuin siimaa. CHL:ssä ei nimeksikään.

Viime kaudella Eisbären sai ruotsalaisen joukkueen vastaansa ja Ruotsilla on Euroopassa vahva asema jääkiekossa. Tämä houkutteli n. 4000 ihmistä Berliinin jättimäiseen halliin. On selvää, että CHL ei missään nimessä ole ainakaan vielä sellaisessa tilassa, että se olisi lähelläkään kuntoa. Paljon on töitä edessä ja erityisen haastavaa CHL:stä tekeekin juuri se, että kansallisten liigojen jengit eivät ole kovin halukkaita hoitamaan markkinointia kunnolla.

Erityisesti Tampereella CHL on ollut esim. Tapparalle täydellinen ulospuhallus, josta maksavalle yleisölle on jäänyt mieleen ainoastaan joukkue, joka ei edes yritä. Tappara on epäonnistunut ainakin tuotteen sisäänviennissä aivan täysin ja on odotettu ilmeisesti ihmettä, että CHL pystyisi ilman omaa aktiivisuutta löytämään markkinansa.

Sinänsä hyvä, että otit esille sen, kuinka vaikea konsepti on ja kuinka tuote pitäisi saada sinne tasolle "elämys." Tällä hetkellä ollaan aika kaukana siitä. Joka tapauksessa, kun tuotetta pistää palasiin niin voi ymmärtää, että syitä on monia. Brändi on kyllä kehittymässä, mutta ei se missään nimessä vielä lähellekään valmis ole. Asennemuutos pelaajien parissakaan ei tapahdu sormia napsauttamalla: todennäköisesti formaatti alkaa kiinnostaa vasta, kun siitä tippuu pois.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös