Kannattajien tunteet JYPin kauden osalta

  • 31 637
  • 167

ZayWest

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP, Käännettävät rotsit, Ensisijainen kontakti
Miksei Virtaselle ole kasattu hänen pelifilosofiaansa kunnolla tukevaa rosteria näiden neljän vuoden aikana? Ja toistetaan että neljän vuoden aikana. Mielestäni tässä on ollut varsin riittävästi aikaa ajaa "modernimpaa peliä" sisään jotta tiedetään millaisia pelaajia tarvitaan. Puhutaan sitten nuorten kehittämisestä tiettyyn suuntaan, profiilipelaajien ohjaamisesta tiettyyn suuntaan tai täsmähankinnoista.
 

Nelfor

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Miksei Virtaselle ole kasattu hänen pelifilosofiaansa tukevaa rosteria näiden neljän vuoden aikana? Ja toistetaan että neljän vuoden aikana. Mielestäni tässä on ollut varsin riittävästi aikaa ajaa "modernimpaa peliä" sisään jotta tiedetään millaisia pelaajia tarvitaan. Puhutaan sitten nuorten kehittämisestä tiettyyn suuntaan, profiilipelaajien ohjaamisesta tiettyyn suuntaan tai täsmähankinnoista.
Jotain ristiriitaa saattaa olla päävalmentajan ja toimiston välillä pelaajahankintojen kanssa, sekä ei ole löydetty oikeanlaisia pelaajia. Kysyntä ja tarjonta määrää paljon. Vaikka tiedettäisiin mitä tarvitaan, niin tarvittavaa ei välttämättä ole oikeaan hintaan aina saatavilla.

Enemmän on kuitenkin kyse nähdäkseni siitä, että pelaajat eivät yleisesti ottaen ole olleet riittävän laadukkaita, vaikka soveltuisivatkin periaatteessa pelitapaan. Tässä on kyse rahasta, sekä jälleen saatavuudesta.

RD oli jo vuosia ajanut onnistuneesti sisään omaa juttuaan, jonka pohjalta joukkuetta myös pitkään rakennettiin. On kaikille päivänselvää, että Veltsun kanssa ei ole näin ruusuisesti mennyt ja syitä siihen on monia. Yksi syy on ihan siinä, että Veltsu ei ole saanut samanlaista "valtaa" joukkueen rakentamisen ja pelitavan suhteen, kuin RD aikanaan sai.
 

HOOLIGAN_

Jäsen
Suosikkijoukkue
Avtomobilist, SUOMI, 1923 (1897)
Jos aletaan aina vertaamaan rosteria lopputuloksen kannalta, niin kukaan valmentaja ei ole erityisesti onnistunut. Kyllä minä pidän sitä lähtökohtana, että lopputulosta verrataan lähtökohtiin. Toisaalta Onhan joku neropatti jo laukonut, että KalPa voitti JYPin materiaalin turvin tai..

On totta, että tuskin KalPan pelaajat vaipuvat tämän kauden jälkeen sille tasolle, mistä ne on tunnettu, mutta kyllä tuon tason nousemisen voi suureksi osin antaa valmentajan eli Pekka Virran ansioksi. Toki myös pelaajien kemiat yms vaikuttaa, miten joukkue hitsautuu yhteen, toisaalta valmentajan tehtävä on vallitsevan materiaalin puitteissa loihtia sille mahdollisimman hyvin sopiva pelitapa joka piilottaa heikkouksia ja korostaa vahvuuksia.

Aikanaan RD ja Aho onnistui tuossa JYPissä, vaikka materiaalit tuolloin ei kärkeä ollut, hyviä toki. Pekka Virta ja KalPa on myös tuon tällä kaudella tehnyt ja osin myös Tapola ja Tappara, sillä Tapparaakaan ei mestarisuosikkina pidetty, vaihtuvuus kärkipelaajissa oli järkyttävä.

Marko Virtanen ja Antti Törmänen taas joukkoineen saavat miettiä pitkään, miksi joukkueet pelasivat pronssiottelussa, puhtaasti materiaalin perusteella kyseessä oli sarjan kaksi parasta joukkuetta, joskin molemmilla toki kysymysmerkkejä oli. Valmennus ei saanut noita kysymysmerkkejä tai heikkouksia piilotettua tai toisaalta tarpeaksi vahvuuksia nostettua esiin.

On myös typerää (omasta mielestä) verrata JYPin materiaaleja keskenään esim 08-09 ja 16-17, sillä liiga ei todellakaan ole sama kuin silloin. Kärkipelaajien taso on tuosta ajasta kun laskenut ja liiga on yhä enemmän kasvattajaliiga, jossa tähdet koostuvat nuorista lupauksista ja ehtoo puolella olevista paluumuuttajista. Montaa huippupelaajaa parhaassa peli-iässä ei liigassa nykyään pelaa.

Materiaali on aina suhteessa vastustajiin, JYPin materiaali oli täysin riittävä finaaleihin, mutta valmennennuksesta ei tullut sitä viimeistä selkänojaa. Silti jo puhtaasti materiaalin perusteella, meidän olisi pitänyt KalPaa vastaan finaaleihin mennä. Ei menty, miksi ei?

Kuten kaikki tietää KalPalla oli pelitapa etunsa lisäksi kaukalo suurempi kotona kuin täällä ja se tuki vielä lisää KalPaa ja kun me sössittiin jo runkosarja alkukaudesta, niin edes kotietua meillä ei ollut. Tämän lisäksi KalPan joukkue kasvanut hienosti yhteen, niin lopulta meidän pelkkä materiaalietu ei riittänyt. Valmennuksen olisi pitänyt pystyä tarjoamaan meillä jotain muutakin, nyt apuja ei tullut.
 

ZayWest

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP, Käännettävät rotsit, Ensisijainen kontakti
Täytyy irrallisena juttuna kehua vielä tuota kerhokoutsi-Pennasen pohdiskelua pelistä. Itse en mikään alanmies saati pelitapanero ole, mutta ihan miellyttävää törmätä tekstiin missä kyseenalaistetaan ehdottomuuksia. Itse olen aika tasaiseen tahtiin ihmetellyt sitä miksei JYP ole pelitavallisissa asioissa pitänyt kivijalkana RD/Aho -kaavaa, mutta pyrkinyt haastamaan sen sisältöä.
 

Aito Taisto

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
... Tapparaakaan ei mestarisuosikkina pidetty, vaihtuvuus kärkipelaajissa oli järkyttävä.

Marko Virtanen ja Antti Törmänen taas joukkoineen saavat miettiä pitkään, miksi joukkueet pelasivat pronssiottelussa, puhtaasti materiaalin perusteella kyseessä oli sarjan kaksi parasta joukkuetta, joskin molemmilla toki kysymysmerkkejä oli. Valmennus ei saanut noita kysymysmerkkejä tai heikkouksia piilotettua tai toisaalta tarpeaksi vahvuuksia nostettua esiin.
JYPillä vaihtuvuus oli vähintään Tapparan tasoa. Ja jälkimmäisellä tulevat pelaajat selvästi JYPin vastaavia vahvempia. Jo kauden alussa, saati myöhemmin vahvistuessaan, Tappara oli ihan liigan kärkitasoa. JYPiä en millään näe kärkikolmikossa, vaan sijoilla 4-6. Hyökkäys hyvä, mutta puolustus + mv oli ihan toivotaan, toivotaan -osastoa.

KalPan etu on materiaalin tasaisuus ja sitä kautta yhtenäisyys, sekä pelaajien kehitystrendin suunta (sama missä JYPin kärkipelaajat olivat kaudella 11-12). Virta-Kapanen on tehnyt loistavaa työtä, se on selvä. JYPin kausi jäi vähän piippuun. IFK oli hirveä floppi.
 

knttrtknkn1

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Aika kohtuutonta kun porukka laittaa JYP:n menestymättömyyttä Tarkin piikkiin. Tarkki oli aivan tarpeeksi kova veskari voittamaan playoff-ottelusarjoja. Ilmeisesti porukka näkee maalivahtipelin jonain täysin omana osiona joukkueen menestymisessä. Maalivahti pelaaminen on kutakuinkin suoraan verrannollista siihen miten joukkue pelaa edessä. Mitenkäs Virtanen ja Virtasen joukkueiden puolustaminen ja kiekoton pelaaminen?

Tapparasta on viime vuosina noussut ihan statisti maalivahteja huipulle, mm. Metsola ja Hrachovina. Metsolasta oltu paljoa kuultu kun pelasi HPK:ssa. Tapparassa nousi ihme kyllä aivan uudelle tasolle. Tänä vuonna Bernard nousi korkealle tasolle Aho:n alaisuudessa, kuten myös Laurikainen Bluesin maalilla. Samoin Kiven Ässissä, joukkueen pelatessa kohtuullisen sitoutuneesti yhdessä, otsikoihin nousi Raanta. Samaa tekee nyt Kilpeläinen. Tuskin Tuokkolaakaan kukaan piti minään varmana menestyksen takaajana kun mies voitti JYP:ssä mestaruuden ja Wallinheimon kanssa MVP-palkinnon. Miten pelasi joukkue edessä?

Maalivahti voi voittaa yksittäisiä pelejä, niin kuin nyt Olkinuora teki joissakin playoff peleissä, mutta jos joukkuepuolustaminen ontuu niin verkko heiluu satavarmasti. Mikä siinä on kun esim. Dufvan, Ahon ja Rautakorven joukkueissa on aina niin hemmetin hyvät maalivahdit?
 

Nelfor

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Jos aletaan aina vertaamaan rosteria lopputuloksen kannalta, niin kukaan valmentaja ei ole erityisesti onnistunut. Kyllä minä pidän sitä lähtökohtana, että lopputulosta verrataan lähtökohtiin.
Ongelma tässä on siinä, että lähtökohtien arvioiminen on nimenomaan arvioimista ja arviot voivat mennä myös pahasti metsään. Kauden jälkeen nähdään paljon paremmin todellisuus.

Jos nyt yrittäisin kuvailla omia näkemyksiäni tästä kaudesta ja tuosta puheenaiheena olleesta viimeisestä mestaruuskaudesta vielä tietynlaisilla arvosanoilla (1-10), jotka ovat siis luonnollisesti vain ja ainoastaan omia näkemyksiäni, eivätkä mitään muuta:

JYP 16-17: rosteri: 8½, valmennus 8 = 16½
KalPa 16-17: rosteri 8, valmennus 9+ = 17+
Tappara 16-17: rosteri 9, valmennus 9 = 18
HIFK 16-17: rosteri 9, valmennus 7- = 16-

JYP 11-12: rosteri 9+, valmennus 8½ = 18-
Pelicans 11-12: rosteri 9, valmennus 8+ = 17+

Nämä suhteutettuna muihin joukkueisiin, sekä rosterin/valmennuksen puutteisiin. Tietenkään tällaiset lukemat eivät kerro mitään totuuksia ja tarkoituksena on vain havainnollistaa omia näkemyksiäni, kun sellainen tunne on jäänyt, että en ole niitä selkeästi saanut ilmaistua.
 

Hexa

Jäsen
Kausiennakot perustuvat aina arvioihin ja mielipiteisiin sekä vanhoihin meriitteihin. Monestiko ne on täysin oikeaan osuneet? Vasta kauden lopussa näkee kenellä on oikeasti paras materiaali, kuten toki myös valmennus. Materiaalista puhuttaessa teot kentällä ratkaisevat, eikä se mitä selässä lukee. Jos toinen joukkue voittaa pääsääntöisesti kaikki kaksinkamppailut ja pelaajat tekevät maaleja sellaiseen yksilötaitoon nojautuvilla suorituksilla mihin toinen joukkue ei pysty vastaamaan, niin kyllä sillä silloin parempi materiaali on. Ei siinä auta selittelyt pelitavasta tai muusta.

Jos käytetään esimerkkeinä tämän kauden JYPiä ja KalPaa, niin KalPalla on monia pelaajia jotka ovat nyt jääkiekkoilijana parhaassa iässä ja siten parhaimmillaan. JYPillä puolestaan moni pelaaja on jo uransa lakipisteensä ohittanut ja sitten on vastaavasti nuoria jotka eivät ole vielä kerenneet kehittyä riittävän kovalle tasolle. Ihan puhtaasti sen perusteella mitä kentällä tapahtui, KalPalla on tällä hetkellä kovempi materiaali. Toki tilanne muuttuu taas ensi kauteen mentäessä monestakin syystä ja varsinkin nuoret pelaajat ottavat isoja kehitysharppauksia. Eikä pidä vähätellä kesäharjoittelun ja muunkin kuntoharjoittelun merkitystä, tuntui että KalPa oli edellä fyysisestikin JYPiä playoffeissa. Kuntopohjakin on osa materiaalia. Tulevan kauden arviot perustuvat aina osittain edellisen kauden saavutuksiin, joten myös KalPa todennäköisesti rankataan korkeammalle ensi kauden ennakoissa.
 
Viimeksi muokattu:

Nelfor

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Eikä pidä vähätellä kesäharjoittelun ja muunkin kuntoharjoittelun merkitystä, tuntui että KalPa oli edellä fyysisestikin JYPiä playoffeissa. Kuntopohjakin on osa materiaalia.
Tästä eri mieltä. KalPalla on yleisesti liikkuvampi joukkue, mutta se kertoo pelaajatyypeistä, eikä kuntopohjasta. KalPa voitti sarjan, koska sillä oli kotietu, kevyempi puolivälieräsarja, sekä kokonaisuutena paremmin toiminut pelitapa ja siihen sopivat pelaajat.

Kuntopohjan osalta JYP oli mielestäni KalPaa edellä. Tämä näkyi peräkkäisten päivien peleissä, jolloin JYP oli huomattavasti raikkaammalla jalalla jälkimmäisissä pelissä liikkeellä. Hyvä kuntopohja ei kuitenkaan tee pelaajista varsinaisesti nopeampia, se vain auttaa jaksamaan pidempään.

KalPa oli kyllä odotettua fyysisempi, mutta ei silti JYPiä edellä sillä osa-alueella.
 

Kulttimörkö

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP ja maajoukkueet
Tästä eri mieltä. KalPalla on yleisesti liikkuvampi joukkue, mutta se kertoo pelaajatyypeistä, eikä kuntopohjasta. KalPa voitti sarjan, koska sillä oli kotietu, kevyempi puolivälieräsarja, sekä kokonaisuutena paremmin toiminut pelitapa ja siihen sopivat pelaajat.

Kuntopohjan osalta JYP oli mielestäni KalPaa edellä. Tämä näkyi peräkkäisten päivien peleissä, jolloin JYP oli huomattavasti raikkaammalla jalalla jälkimmäisissä pelissä liikkeellä. Hyvä kuntopohja ei kuitenkaan tee pelaajista varsinaisesti nopeampia, se vain auttaa jaksamaan pidempään.

KalPa oli kyllä odotettua fyysisempi, mutta ei silti JYPiä edellä sillä osa-alueella.
Hieman eri mieltä. KalPan pelaajat ovat ominaisuuksiltaan nopeampia ja ketterämpiä mutta se on kuluttava tyyli pelata. Jotta sitä pystyy kunnolla toteuttamaan, tarvitsee kovat kuntopohjan. Kovemman kuin JYPin pelityyli vaatii. Sen ajoittain kyllä huomasi kun KalPa sai liikkeellään JYPin päädyssä ja suoraan sanottuna luisteli JYPiltä jalkoja alta. Peräkkäisinä päivinä eroa oli JYPin hyväksi mutta mä lasken sen parempien palautustekniikoiden ja hierojen aikaansaannokseksi. JYPillä on etunaan KIHU joka sijaitsee ihan hallin naapurissa sekä First Beat jotka ovat molemmat tuottaneet JYPille pirusti hyödyllistä dataa ja tietotaitoa.

Kaikesta huolimatta ero ei ollut mikään massiivinen mutta silti eroa oli ja nimenomaan KalPan eduksi.
 

Nelfor

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Hieman eri mieltä. KalPan pelaajat ovat ominaisuuksiltaan nopeampia ja ketterämpiä mutta se on kuluttava tyyli pelata. Jotta sitä pystyy kunnolla toteuttamaan, tarvitsee kovat kuntopohjan. Kovemman kuin JYPin pelityyli vaatii. Sen ajoittain kyllä huomasi kun KalPa sai liikkeellään JYPin päädyssä ja suoraan sanottuna luisteli JYPiltä jalkoja alta. Peräkkäisinä päivinä eroa oli JYPin hyväksi mutta mä lasken sen parempien palautustekniikoiden ja hierojen aikaansaannokseksi. JYPillä on etunaan KIHU joka sijaitsee ihan hallin naapurissa sekä First Beat jotka ovat molemmat tuottaneet JYPille pirusti hyödyllistä dataa ja tietotaitoa.

Kaikesta huolimatta ero ei ollut mikään massiivinen mutta silti eroa oli ja nimenomaan KalPan eduksi.
Saa aikamoisia palautustekniikoita olla, jos niiden avulla huonomman kuntopohjan omaava joukkue voi olla liikkeessä valovuosia edellä peräkkäisten päivien peleissä.

Edelleen väitän, että KalPan liikkuvammat pelaajatyypit saivat sen vaikuttamaan kovempikuntoiselta ajoittain, mutta näin ei ollut. JYPin pelitapa on myös todella kuluttava, ehkä jopa KalPan vastaavaa kuluttavampi. En nähnyt KalPan pelitapaa mitenkään erityisen kuluttavana, vaikka liikettä olikin parhaimmillaan paljon.
 

Kulttimörkö

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP ja maajoukkueet
Saa aikamoisia palautustekniikoita olla, jos niiden avulla huonomman kuntopohjan omaava joukkue voi olla liikkeessä valovuosia edellä peräkkäisten päivien peleissä.
Se eto on parhaimmillaan iso. Juuri palautuminen on isossa osassa sille miten freesi keho on kovan rasituksen jälkeen. KIHU antaa siihen tietotaitoa ja First Beat tuottaa dataa myös palautumisen seurantaan ja sitä kautta palautumista voidaan optimoida yksilölle joka puolestaan näkyy isona erona verraten sellaisiin joilla palautumista ei ole kunnolla edesautettu.
 

Nelfor

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Se eto on parhaimmillaan iso. Juuri palautuminen on isossa osassa sille miten freesi keho on kovan rasituksen jälkeen. KIHU antaa siihen tietotaitoa ja First Beat tuottaa dataa myös palautumisen seurantaan ja sitä kautta palautumista voidaan optimoida yksilölle joka puolestaan näkyy isona erona verraten sellaisiin joilla palautumista ei ole kunnolla edesautettu.
Tottakai etu voi olla iso, mutta en jaksa uskoa, että KalPankaan osalta ihan metsässä näiden asioiden kanssa ollaan. Noin iso se ero tuskin voi olla, mitä tuossa sarjassa nähtiin.

Palautumistekniikat ja kuntopohjan luominen ovat kuitenkin pitkälle käsi kädessä kulkevia asioita ja samojen ihmisten harteilla. Ihanko oikeasti ajattelet, että KalPan sisältä löytyy osaamista huippuluokan kuntopohjan luomiseen, mutta ei osata ammattimaisesti palautella rasituksen jälkeen?
 

Kulttimörkö

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP ja maajoukkueet
Palautumistekniikat ja kuntopohjan luominen ovat kuitenkin pitkälle käsi kädessä kulkevia asioita ja samojen ihmisten harteilla. Ihanko oikeasti ajattelet, että KalPan sisältä löytyy osaamista huippuluokan kuntopohjan luomiseen, mutta ei osata ammattimaisesti palautella rasituksen jälkeen?
Sanon vain sitä että JYPissä fyysinen valmennus ei ole enää Jyrki Ahon aikaisella tasolla mutta toisaalta ulkopuolinen apu on tuonut hemmetisti lisää palautumiseen. Eli kuntopohja on heikompi KalPaan verrattuna mutta palautuminen paljon edellä, kiitos ostopalvelujen. Yhteenlaskettuna siitä tulee JYPille plussaa back-to-back peleissä mutta lepopäivät lisättynä funktioon etu kääntyi KalPalle paremman kuntopohjan ansiosta.
 

Nelfor

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Sanon vain sitä että JYPissä fyysinen valmennus ei ole enää Jyrki Ahon aikaisella tasolla mutta toisaalta ulkopuolinen apu on tuonut hemmetisti lisää palautumiseen. Eli kuntopohja on heikompi KalPaan verrattuna mutta palautuminen paljon edellä, kiitos ostopalvelujen. Yhteenlaskettuna siitä tulee JYPille plussaa back-to-back peleissä mutta lepopäivät lisättynä funktioon etu kääntyi KalPalle paremman kuntopohjan ansiosta.
Edelleen en osta ajatusta siitä, että paremman kuntopohjan omaava joukkue olisi hirvittävästi jäljessä heikomman kuntopohjan joukkuetta pelkästään palautumisen vuoksi. Jos kuntopohja pystytään luomaan kovaksi, niin kyllä sieltä löytyy myös paljon osaamista palautumiseen liittyen. Tiedän kyllä, että JYPissä on keskitytty paljon palautumiseen, mutta tuossa sarjassa nähtyjä asioita ei voi selittää pelkästään sillä, jos kuntopohja olisi huonompi.

Eli tämä on klassinen "agree to disagree" -tilanne. Se siitä.
 

HOOLIGAN_

Jäsen
Suosikkijoukkue
Avtomobilist, SUOMI, 1923 (1897)
Kuntopohjan luonti, ylläpito ja palautuminen on ihan eri-asioita ja niissä on omat ammattilaiset. Pidän täten täysin mahdollisena @Kulttimörkö'n kertomaa vaikka, itselläkään ei KalPan asioista ole tietoa.

Varsinkin kun on ollut paljon huhuja ihan pelaajilta lähtöisinkin, että JYPin harjoittelukulttuuri on mennyt alaspäin Ahon ajoista. Ahoahan pidetään kuntopuolen luonnissa liigan yhtenä parhaana.
 

Nelfor

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Kuntopohjan luonti, ylläpito ja palautuminen on ihan eri-asioita ja niissä on omat ammattilaiset.
Eri asioita kyllä, mutta eivät täysin toisista erillään, vaan kyseiset asiat ovat tiiviisti yhteydessä toisiinsa. Näissä voi olla omia ammattilaisia, mutta tiiviin yhteyden vuoksi myös sama ammattilainen voi olla mukana kaikkien kolmen asian hoidossa.
 

HOOLIGAN_

Jäsen
Suosikkijoukkue
Avtomobilist, SUOMI, 1923 (1897)
Eri asioita kyllä, mutta eivät täysin toisista erillään, vaan kyseiset asiat ovat tiiviisti yhteydessä toisiinsa. Näissä voi olla omia ammattilaisia, mutta tiiviin yhteyden vuoksi myös sama ammattilainen voi olla mukana kaikkien kolmen asian hoidossa.
Kyllä, mutta jos toiselta löytyy huippuosaamista ja toiselta vain osaamista, niin ero voi olla paljon isompi mitä moni osaa ajatella.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös