Sportin talous

  • 1 023 622
  • 3 358

Masa19

Jäsen
Suosikkijoukkue
Mestis ajan Vaasan Sport
Aikoinaan sanottiin, että jos tulosta tulee niin kova palkka on ok. Nyt ollaan sarjassa kolmantena ja itketään kun on liian iso liksa.

Riskihän tuo palkka on, mutta on tulosta on odotettu ja sitä on tullut. Eiköhän katseet tule kääntää johonkin muuhun kuin Tomekin palkkaan, esim yleisömäärän kasvuun.
 

MrMacmanaman

Jäsen
Suosikkijoukkue
Vaasan Sport
Siellä voi ihan hyvin olla muillakin vähän ylihinnoiteltuja sopimuksia. Onhan tässä jo vuosia ihmetelty miksi Sportin pelaajabudjetti on prosentuaalisesti niin pieni verrattuna kokonaisbudjettiin.
 

magnum37

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tulevaisuuden Sport
Onhan Tomekilla aika messevät tulot, ellei tosiaan sitten tuossa ole palkkatuloja muistakin oheishommista. Dufva tuskin saa Mikkelistä samaa kuin Raumalta ja Marjamäki kun ei enää valmenna liigassa, niin näinköhän Valtonen on tällä hetkellä liigan kovatuloisin koutsi?

Ei mitään Valtoselta pois, mutta kiva olisi tietää perusteet, millä Sport on lähtenyt ilmeisesti jo ihan alunpitäen tarjoamaan ruhtinaallista sopimusta Tomekille. Ja vaikka ihan hyvin onkin mennyt, niin aika harvalle lyhyen CV:n kaverille tuollaisia lähdetään heti maksamaan. Joko Sportilla on ollut jotain 'salaista tietoa', että Tomek on nuoren valmentajaportaan patriklaine...tai sitten vaan kyse on todella vain toimintakulttuurista, että ensin jaetaan rahat kravattikauloille ja sitten katsotaan montako kolikkoa jää pelaajiin ynnä muuhun.
 

Diablo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Vimpelin Veto, Urheilullisesti avoimet sarjat
Tosiaan tuossa summassahan on jokunen pieni siivu myös näistä YLE yms. keikoista. Ei siinä, hyvällä koutsille pitää maksaa ja ihan hyvää tulosta onkin täällä tullut. Se, että maksetaan suht kokemattomalle ja melkein keltanokka valmentajalle (ainakin siinä hetkessä kun sopimus tehtiin) Liigan tällä hetkellä ehkä jopa kovinta liksaa, on toki sellainen asia mitä voi ainakin hieman kyseenalaistaa.

Mutta kuten sanottua nuo YLE yms. hommat tuota myös vääristää, koska emme tiedä paljonko saa sieltä.
 

Entrosantier

Jäsen
Suosikkijoukkue
Vaasan Sport
Pistää mietityttämään tämä asia. Kumpi motivoi Valtosta enemmän, rooli Sportin päävalmentajana vai palkka? Ei olisi multakaan tarvinnut tolla liksalla kahta kertaa kysellä nimeä pitkään jatkosoppariin.
 

BussiKUSKI

Jäsen
Suosikkijoukkue
Sport ennen Tomek Valtosta ja heti sen jälkeen
eiköhän tämä keskustelu taso kuulu jo suomi24:lle.

pankaa nyt ne sirppi ja vasara liput ensikeväänä pääsiäisenä kokkoon.
 

MrMacmanaman

Jäsen
Suosikkijoukkue
Vaasan Sport
Tulossa jopa 100k tappiot ja osakettakin pitäisi lyhentää eli 450k häviää tililtä. Vai kannattaisiko tässä nyt käyttää se maksuvapaa vuosi? Halliremonttiinkin ollaan satsaamassa sen verran, että ilmeisesti n. 20-25% omistus siirtyisi Sportille, joten aika huonoon paikkaan tuli tämä heikko kausi ja sanomattakin selvää, että ensi kaudella vastaavaan ei ole varaa. Vähän pienempi pelaajarumba ja playoff paikka veisi ensi kauden varmasti plussalle ja sitten seuraavalle tuleekin helpotusta uuden hallin myötä. Jos osakkeen lyhennysvapaata vuotta ei käytetä niin senkin pitäisi olla kokonaan maksettuna kahden vuoden päästä.

Ainakin tämä huono tulos takaa sen, että seuralla täytyy olla jo paineita menestyä ja toivottavasti peliliikkeet ovat sen mukaisia.
 

muuttohaukka

Jäsen
Suosikkijoukkue
Vaasan Sport, Wasa Royals
Mielestäni vika on ylempänä jos tuolla talousalueella edelleen mennään noin huonolla budjetilla.

Lainaan tämän tänne talousketjuun, kun ei varsinaisesti liity Tomek Valtoseen.

Periaatteessa olet oikeassa. Yritysmyynti laahaa aika pahasti tavoitellusta jäljessä ja tähän on reagoitu muun muassa siten, että hallitus on ottanut suurempaa roolia myynnin edistämisessä. Tämän tuloksia tuskin nähdään vielä tämän tilikauden aikana. Ottelutuotoissa Sportin on tällä hetkellä vaikea kasvaa, koska halli yksinkertaisesti ei anna myötä. Kurjat katsojaluvut ovat osittain seurausta surkeasta urheilullisesta menestyksestä, mutta toisaalta aika huonosti väki löysi hallille edes silloin kun Sport oli kolmen parhaan joukossa. Tähän löytyy monta syytä, joista yksi on korkeat lippuhinnat, toinen surkeat halliolosuhteet. Korkeiden lippuhintojen ansioista rahaa kuitenkin tulee sisään kohtalaisen hyvin, maltillisemmalla hinnoittelulla tämä kausi olisi todennäköisesti mennyt vieläkin pahemmin pakkaselle. Kun halli vetää 4163 katsojaa, niin lippuhintojen tiputtaminen neljänneksellä tarkoittaisi sitä, että halli pitäisi myydä loppuun käytännössä joka ilta, jotta sama raha saataisiin kerättyä. Kun loppuun myydyssä hallissa palvelut ei ahtauden takia enään pelaa, niin jokainen voi vetää omat johtopäätöksensä. Oman arvioni mukaan nykyisessä hallissa katsojamääräoptimi on 3300-3500, tämän jälkeen palvelut alkaa puuroutumaan ja ravintolamyynti kärsii. Tällä kaudella katsojakeskiarvo on 3108, joten hieman on varaa parantaa. Halliremonttihan on kovasti suunnitteilla ja toteutunee pääasiassa ensi vuonna. Sen jälkeen tilanne toivottavasti helpottaa.

Muistetaan myös, että Sport maksaa vuosittain 360.000 euroa Liigalle osakkeesta (erä 3/5 menee maksuun elokuussa). Tämä on suoraan pois kassavirrasta. Tuolla rahalla saisi jo pari huippupelaajaa tai yhden supertähden (Liigan mittapuulla) hankittua. Hiltusen mukaan nyt selvitetään mahdollisuutta hoitaa Liiga-osake pois jollain vaihtoehtoisella järjestelyllä. Suunnattu osakanti voisi olla yksi ratkaisu.
 

mustaoranssi

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo
Onneksi tuli Tami ja pelasti kurimuksesta... ainakin omien höpinöidensä mukaan. Iltalehdessä seuraavaa:

"Tamminen sanoo, että hänellä oli Sport-vuosinaan hallitus, jonka puheenjohtajana toimi alkuvaiheessa Tarmo Pajuluoma.

- Myöhemmässä vaiheessa siihen tuli sitten Heikki Hiltunen, jonka minä pyysin mukaan tehtyäni seuran historian suurimman yhteistyösopimuksen Vacon Oy:n kanssa. Hiltunen oli Vacon varatoimitusjohtaja, Tami kertoo.

Tamminen painottaa myös, että hänen omalla yrityksellään on korkein viiden tähden luottoluokitus. Lisäksi Tami muistuttaa, että hän on ollut rakentamassa Kärpistä Suomen vahvinta urheilubrändiä Juha Junnon ja Seppo Arposen kanssa.

Tamminen sanoo, että halusi vuonna 2004 lähteä nostamaan ylös pohjalaista kiekkoa, joka oli alamaissa muuhun Suomeen nähden.

- Vein joukkueen legendaariseen finaaliin Kalpaa vastaan. Tuolloin kuopiolaisten NHL-miehet Timosesta (Kimmo) ja Kapasesta (Sami) lähtien olivat kuitenkin liian kovia.

Tami kertoo tarttuneensa Sport-vuosiensa välissä Zürichin tarjoukseen, koska kyseessä on Länsi-Euroopan kovin kiekko-organisaatio.

- Sitten Sportista taas soitettiin, kun pakka oli sekaisin. Kaikki varmasti muistavat yhä, että se kausi (2008-09) päättyi legendaarisen liigakarsintaan Ässiä vastaan.

Tamminen sanoo, että hänellä on aina huippujuristit apuna sopimuksia laatiessa.

- Hallitus palkkaa toimitusjohtajan, joka vastaa taloudesta. Päävalmentaja vastaa urheilupuolesta, Tami paaluttaa.

- Kun tulin seuraan 2004, liikevaihto oli 600 000 euroa, lähtiessäni se oli 2,4 miljoonaa. Minä ja toimitusjohtaja Juha Saari myimme jokaisen yhteistyösopimuksen.

- Muun ohessa nostimme myös Sportin A-juniorijoukkueen SM-sarjaan. Minä palkkasin valmennusjohdon ja annoin edustusjoukkueesta pelaajia tarpeen mukaan. Vaasasta lähti tuolloin myös Oskar Osala maailmalle, Kärpistä puoli joukkuetta minun vuosinani. Osalan NHL-korvaus tuli myös Sportille.

Tamminen sanoo, että hän haluaisi nähdä Sportin hallituksen pöytäkirjat Hiltusen sanojen tueksi.

- Siellä on käyty joukkueen asiat läpi. Minulla on omat päiväkirjat, joissa on kaikki ylhäällä.

Tamminen kertoo, että hänen Sport-vuosinaan Hiltunen oli välillä matkoilla, mutta varmistus päätöksille haettiin tarvittaessa sihteerin kautta.

- Sitä kautta saatiin se kuuluisa lupa toimiin."
 

BussiKUSKI

Jäsen
Suosikkijoukkue
Sport ennen Tomek Valtosta ja heti sen jälkeen
Onneksi tuli Tami ja pelasti kurimuksesta... ainakin omien höpinöidensä mukaan. Iltalehdessä seuraavaa:

"Tamminen sanoo, että hänellä oli Sport-vuosinaan hallitus, jonka puheenjohtajana toimi alkuvaiheessa Tarmo Pajuluoma.

- Myöhemmässä vaiheessa siihen tuli sitten Heikki Hiltunen, jonka minä pyysin mukaan tehtyäni seuran historian suurimman yhteistyösopimuksen Vacon Oy:n kanssa. Hiltunen oli Vacon varatoimitusjohtaja, Tami kertoo..

- Sitä kautta saatiin se kuuluisa lupa toimiin."

Tami unohti nyt vain yhden jutun: Sen että jokaisena hänen Sport vuotenaan tuli taloudellisesti pataan (yhteensä 1,5 milj) ja sillä aikaa kun hän oli Zürichissä tuli tilinpäätökseen Plusmerkkiset lukemat.

Kaikki Sport kannattajat muistaa Tammisen ja Saaren selityksen vuoden 2009 elokuussa kun tuli tietoon n. 700000 € tappiot: "karsintojen pelaajien vakuutusmaksut"
 

Tori

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Tähän löytyy monta syytä, joista yksi on korkeat lippuhinnat, toinen surkeat halliolosuhteet. Korkeiden lippuhintojen ansioista rahaa kuitenkin tulee sisään kohtalaisen hyvin, maltillisemmalla hinnoittelulla tämä kausi olisi todennäköisesti mennyt vieläkin pahemmin pakkaselle. Kun halli vetää 4163 katsojaa, niin lippuhintojen tiputtaminen neljänneksellä tarkoittaisi sitä, että halli pitäisi myydä loppuun käytännössä joka ilta, jotta sama raha saataisiin kerättyä.

Oli yllättävää lukea hiljattain mtv.fi:n julkaisemasta SM-liigan katsojatilastoista, että Vaasan Sport budjetoi kaudelle 2016/17 kaikista suurimman keskiarvoisen lipun hinnan liigajoukkueiden kesken. Sportin budjetoitu lipun hinta tälle kaudelle (16,8e - ka. yleisö 3,400 - 30 kotiottelua - budjetoitu lipputulo 1,720,000e) oli kaksinkertainen verrattuna havimpaan keskiarvoiseen hintaan mikä oli TPS:llä (8.6e).

Kuulostaa kohtuu riskisuunnittelulta.
 

stairox

Jäsen
Suosikkijoukkue
Wanha kunnon divariajan Vaasan Sport, Liverpool FC
Oli yllättävää lukea hiljattain mtv.fi:n julkaisemasta SM-liigan katsojatilastoista, että Vaasan Sport budjetoi kaudelle 2016/17 kaikista suurimman keskiarvoisen lipun hinnan liigajoukkueiden kesken. Sportin budjetoitu lipun hinta tälle kaudelle (16,8e - ka. yleisö 3,400 - 30 kotiottelua - budjetoitu lipputulo 1,720,000e) oli kaksinkertainen verrattuna havimpaan keskiarvoiseen hintaan mikä oli TPS:llä (8.6e).

Kuulostaa kohtuu riskisuunnittelulta.
Tuohan johtuu puhtaasti halliolosuhteista. Ja ei ole riskipeliä millään tavalla. Vaasan lato ei kestä yli 3500 katsojaa järkevällä tavalla, silloin kärsii oheismyynti todella pahasti. Korkeilla lippuhinnoilla keskiarvo pysyy optimissa (= ~3000 - 3500) ja palvelut pelaa edelleen hallissa.

Tästä syystä tuo halli pitäisi saada todella äkkiä käyttökelpoiseen kuntoon.
 

Tori

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Nythän tuo keskiarvo jäi 3,108:aan jolloin tulovirrassa jäätiin budjetoidusta suunitelmasta 147ke mikä ei nyt mikään mahdoton kirittäväksi umpeen muilla tulolähteillä. Ymmärrän nyt tuon logiikan paremmin kun kerroitte paikallisista olosuhteista missä optimi ei välttämättä olekkaan täysi halli 4,163 katsojaa. Toivottavasti saatte halliparannuksen liikkeelle pikimmiten Sportin kilpailukykyä vaalien.
 
Suosikkijoukkue
KK
Kyllä tuo Sportin yleisökeskiarvon notkahdus noinkin alhaiseksi ja tulovirran jääminen budjetoidusta pahasti pakkaselle sekä nuorten pelaajien signaus kertoo, että Sport tullee ottamaan takkiin noin 100-200k€. Yleisökeskiarvon jäädessä alhaiseksi myös oheismyynti kärsii samassa suhteessa joten sieltäkään ei apua juurikaan ole tulossa. Pari pelijarimatsia olisi pelastanut tulosta jonkin verran. Sport myös signasi esim Nenosen KooKoon nenän edestä joka tarkoittaa, että rahaa on laitettu hankoitihin jo ennen kauden alkua sekä myös kauden aikana otettiin "kovia pelimiehiä" rosteriin. Toki voi olla, että Sport on saanut konserteillaan ja jollain muilla yhteistyösopimuksilla paikattua tulostaan, ettei tuo -200k€ pidä lainkaan paikkaansa. Valtonen on mielestäni aivan liian kallis valmentaja ja parempaan pelilliseen tulokseen pääsisi varmasti halvemmalla valmennuksella. Ja se pitkä sopimus vielä riesana, Toivottavasti ensi kaudella Sport saa taloutensa taas kuntoon.
 

Juhaht

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kiekko-Espoo
Täällä on moni maininnut Valtosen liksan olevan kova. Voisiko näistä joku kertoa paljonko Sport maksaa hälle palkkaa?

Verotiedoistahan se on nähty, Valtosen liksa on liigan toiseksi kovin. Muistaakseni useampi sata tuhatta per vuosi.
 

nevins

Jäsen
Verotiedoistahan se on nähty, Valtosen liksa on liigan toiseksi kovin. Muistaakseni useampi sata tuhatta per vuosi.
Verotiedot ei kerro paljonko Sport on maksanut hänelle palkkaa. Siellä kerrotaan hänen kaikki ansiot tietyltä vuodelta.

Ymmärtääkseni hänet on nähty esim. studiossa ja ohjaajana CCM kiekkokoulussa. Näistäkö ei palkkaa saa ollenkaan? Vai eikö ne näy verotiedoissa..? Varmaan löytyisi lisääkin jos jaksaisi etsiä.
 
Suosikkijoukkue
KK
Verotiedot ei kerro paljonko Sport on maksanut hänelle palkkaa. Siellä kerrotaan hänen kaikki ansiot tietyltä vuodelta.

Ymmärtääkseni hänet on nähty esim. studiossa ja ohjaajana CCM kiekkokoulussa. Näistäkö ei palkkaa saa ollenkaan? Vai eikö ne näy verotiedoissa..? Varmaan löytyisi lisääkin jos jaksaisi etsiä.
Tuskin noista studioista mitään juurikaan maksetaan. Sinne kun on tunkua muutenkin Tamista ja muista oman egon pönkittäjistä lähtien. CCM kiekkokoulu on lähinnä hyväntekeväisyyttä.
 

muuttohaukka

Jäsen
Suosikkijoukkue
Vaasan Sport, Wasa Royals
Verotiedot ei kerro paljonko Sport on maksanut hänelle palkkaa. Siellä kerrotaan hänen kaikki ansiot tietyltä vuodelta.

Ymmärtääkseni hänet on nähty esim. studiossa ja ohjaajana CCM kiekkokoulussa. Näistäkö ei palkkaa saa ollenkaan? Vai eikö ne näy verotiedoissa..? Varmaan löytyisi lisääkin jos jaksaisi etsiä.

Merkittävin toissijainen tulonlähde lienee rahastoidut ansiot peliuralta. Sitähän ei kukaan voi tietää, paljonko Valtonen sieltä vuositasolla nostaa.
 

nevins

Jäsen
Merkittävin toissijainen tulonlähde lienee rahastoidut ansiot peliuralta. Sitähän ei kukaan voi tietää, paljonko Valtonen sieltä vuositasolla nostaa.
Tässähän näitä vaihtoehtoja alkaa löytymään. Eli päästään siihen toteamukseen jotta se tulo joka kateuspäivänä julkistetaan ei kerro mitä Sport hänelle maksaa. Eli jossittelua, arvailua paljonko liksa on.
 

MENTALSPORT

Jäsen
Suosikkijoukkue
Vaasan Sport
tää on niin taas tätä ku muiden joukkueen "tietäjät" käy täällä kertoos miten asia on eikä kavereilla oo todellisuudessa mitään hajua mistään. huhhuh ja sama pelle on jokakerta täällä. noh onneks ite saa vaan nauraa näille "tietäjille".

kyllä mä sen ymmärrän että kouvolassa tunnetaan pahaa oloa ku ei ota liigataival oikeen lähtiäkseen käyntiin. tavotetta saatu kumpanakaan kautena maaliin, kerran annettu valmentajalle kenkää ja lippujen hinnat on poljettu maihin ja yleisökato kävi loppukaudesta. sitte sitä pahaa oloa pitää käydä pönkittääs jukureiden ja sportin omalla palstapuolella vaikka totuuden nimissä on sanottava että kumpikin edellämainituista organisaatioista on pyyhkiny kookoolla lattiaa.
 

Sundomstå

Jäsen
Suosikkijoukkue
Vaasan Sport
"Tässä liigavalmentajien top-10 vuodelta 2015, jolloin Tomekille tehtiinkin jo uusi pidempi sopimus kesken sopimuskauden.

Lauri Marjamäki 242 708 euroa
Risto Dufva 177 026
Tomek Valtonen 171 213
Antti Törmänen 148 547
Marko Virtanen 136 370
Jyrki Aho 134 239
Jussi Tapola 122 874
Tuomas Tuokkola 122 351
Pekka Virta 117 099
Pekka Tirkkonen 112 129"

Yllä suora lainaus Sportin foorumilta arvostamani kirjoittajan @MrMacmanaman :in viestistä.
HS:n 20.8.15 taloussivujen mukaan suurin osa suomalaisista tienasi 30 000-31 200€, keskiarvon ollessa kuitenkin niinkin korkea kuin 43 200€. Siinä vertailupohjaa tavalliseen keskivertotyöläiseen...
 

magnum37

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tulevaisuuden Sport
Paljon isompaankin miinukseen olin varautunut, joten siihen nähden -130k euroa tuntuu tosiaankin torjuntavoitolta, kuten tuolla yleisessä keskusteluketjussa todettiin. Halli oli viime kaudella suurimman osan kautta sen verran istumakatsomot puolityhjänä, joten odotettu juttu miinusmerkkinen tulos.

Nyt on kyllä jatkossa pohjalaisten aika osoittaa, että ansaitsemme liigajoukkueen. Toki joukkueella ja seuralla on oma vastuunsa siitä, miten tuote myy. Ymmärtää kyllä yleisöäkin, että viime kaudella nähty konttaus ei täyttänyt edes urheiluviihteen käsitettä. Varsinkin kotihallissa Sport oli surkein miesmuistiin.

Pohjalaisessa taas uutisoitiin Sportin ottelutapahtuman kehittämisestä jne. Mutta edelleenkin olen sitä mieltä, että myös niitä irtolippujen hintoja pitäisi jonkin verran tarkistaa. Onhan siinä monella ihmettelemistä, miten Vaasassa on pääsyliput sarjan kalleimpia. Otettaisiin sitten vaikka vastaavasti suurempi kate ravintolamyynnistä. 2 euroa pois lipun hinnasta ja euro lisää kaljatuoppiin tms. En tiedä montako tuoppia ottelussa keskimäärin myydään, mutta veikkaisin että myydään enemmän kuin 2 tuoppia per naama. Tai vastaavasti pääsylipun lunastaneelle kahvi tai makkara kaupanpäälle. Pohjalaiset kun on pihiä porukkaa, niin tuollaisella kytkykaupalla voi olla iso merkitys. Riittää, että jossain sanotaan "ilmaiseksi" niin johan on jonoa.
 

Tuamas

Jäsen
Ässiltä voi konsultoida kuinka hallin täyttöasteella kompensoidaan alhaisia lipun/kausarihintoja.

Negatiivinen tulos on siitä ongelmallinen, että liigaosakkeen lyhennykset vaativat noin 360k€ tuloksen, jottei maksuvalmius heikkene.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös