Suomen parhaat kaupungit – ja huonoimmat

  • 34 597
  • 136

nummenkallio

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo
Helsingistä itäänpäin ei muutoinkaan mitään kovin kummoisia rannikkokaupunkeja löydy.

Kuulen jo, kuinka kotkalaiset karvaperseahtaajat murisevat vihaisina. Kotka on kuitenkin hieno futiskaupunki, jossa on meri lähellä melkein joka paikassa. Lisäksi Kotkansaari on upeaa kaupunkialuetta, Tiutinen on hieno kylä keskellä merta, ja possokin on hyvää. Kyllä Kotkassa on sellaista duunari- ja satamakaupungin rähjäistä charmia, samaan tapaan kuin jossain Porissa. Mutta joo, onhan se sikäläinen meininki muuten aika neuvostoliittolaista, ja joku Hovinsaari tai Karhuvuori on helvetinmoista ghettoa, etenkin Hovari on rankka paikka. Ja sekin vielä, että kotkalaiset kannattavat Tapparaa jonkun Junnu Vainion takia.
 

KuumaaKamaa

Jäsen
Suosikkijoukkue
Helsingin Jokerit
Ihmettelen kyllä tätä Porvoon puoltamista.

Näin ikäni Porvoossa asuneena voin kyllä allekkirjoittaa saman. Tuntuu, että kovin monen kosketuspinta jää juurikin sinne vanhaan kaupunkiin, joka on tosiaan näkemisen arvoinen paikka, mutta mitäpä muuta erikoista suhteessa muihin kaupunkeihin Porvoossa on. Yöelämää ei käytännössä ole lainkaan suhteessa naapuri kaupunkeihin ja tosiaan näitä ns. hullumpia lähiöitä riittää ympäri kylää. Tuntuu myös, että etekin töihin meno ja paluuaikoina kaupungin keskusta on aivan tukkeessa ja pääväylät ovatkin minusta liian pieniä ja määrältään vähäisiä pois päin keskustasta. Voin vain kuvitella mitä se on ollut ennen kuin tuo uudempi silta tuohon valmistui. Joo varmaan samaa ongelmaa joka puolella, mutta Porvoon pieni keskusta alue tuntuu korostavan tätä seikkaa.

Jokiranta kesäisin on kyllä varsin tunnelmallinen paikka, joka varmasti kerta vierailulla jää positiivisesti mieleen. 20 asteen kesäilta ja muutama olut Jokirannan terassilla on ihan kelvollinen yhdistelmä.

Toisaalta Porvoo on kuitenkin melkein kiinni Helsingissä ja Itäkeskukseen ajaakin moottoritietä muutamassa hetkessä, joten ison maailman meininki ei ole missään nimessä kaukana. Porvoolaiset yöelämästä pitäjät saavat varmasti korviketta nykyiselle surkeudelle Helsingin puolelta, jossa tarjontaa riittää yllin kyllin. Tosin viimeinen bussi takaisin Porvooseen lähtee jo ennen pilkkua.....

Noin muuten kyllä pidän Helsinkiä kaikista parhaimpana kaupunkina Suomesta. Tekemistä riittää, ainut paikka Suomessa missä tulee oikeasti ison paikan meininki ja vaikka kansa onkin hyvin monikulttuurista ja ajoittain masentuneen oloista, löytyy Helsingistä myös iloisia ihmisiä ja sitäkin hienompia kaupunginosia. Linnanmäki, Hartwall Areena ja vaikka tuomiokirkko hakevat nähtävyyksinä vertaistaan. Kauppatorin jäätelö lämpimänä kesäpäivänä tuo myös kotoisan tunnelman taustalla näkyvien laivojen kera.

Muita siistejä kaupunkeja ovat muun muassa Tampere, Turku, Jyväskylä ja Vaasa

Ankeimpana kaupunkina pidän kokemusteni pohjalta kyllä Kouvolaa. Perusteluksi riittää jo ihan "betonihelvetti" tunnelma, joka saa kieltämättä masentumaan. Vekaranjärvi sijaitsee Kouvolassa, joka ei ainakaan nosta Kouvolan asemaa tippaakaan ylös. Tosin Repoveden kansallispuisto on kyllä hienoa seutua, joten siitä plussaa.

Tätä asemaa haastaa kovasti Seinäjoki, Pieksämäki ja Mikkeli näin omien kokemusten perusteella.
 

sampio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Menestyvin, sympatiat muille hyville.
Sama koskee sitten varmaan näitä uudempiakin maahanmuuttajia. Silloin kun he kokevat olevansa suomalaisia ja esim. kannattavat yhdessä muiden suomalaisten kanssa Suomen jääkiekkomaajoukkuetta, he ovat suomalaisia.
Niin, no ehkä siinä jonkinmoisen prosessin joutuu käymään lävitse ensin, ehkä pitkänkin sellaisen. Mutta ei mennä nyt siihen, kun kyse on tänne syntyneistä ja perheen, suvun sekä koko yhteiskunnan suorittamasta aivopesusta kasvattaa jonkin maan kansalaiseksi. Ei välttämättä tietoista tai kiihkoilevaa, vaan ihan vain sisäsyntyistä, opittua ja hyväksi havaittua.
 

Radiopää

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko, Greta Thunberg
Kyllä Kotkassa on sellaista duunari- ja satamakaupungin rähjäistä charmia, samaan tapaan kuin jossain Porissa.

Ehkä yhteistä on duunareissa mutta ei missään tapauksessa satamakaupungin rähjäisyydessä. Porin kaupunki on 60- ja 70-lukujen betonitaloja (joita on liikaa) kaunis joenrantakaupunki puutaloineen, kun taas Kotka Suomen katu-uskottavin satamakaupunki kairoineen ja punasine taloineen. On loukkaus sekä Poria että Kotkaa kohtaan verrata niitä toisiinsa.
 

vetti

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, CAR, HIFK (salaa)
Ehkä yhteistä on duunareissa mutta ei missään tapauksessa satamakaupungin rähjäisyydessä. Porin kaupunki on 60- ja 70-lukujen betonitaloja (joita on liikaa) kaunis joenrantakaupunki puutaloineen, kun taas Kotka Suomen katu-uskottavin satamakaupunki kairoineen ja punasine taloineen. On loukkaus sekä Poria että Kotkaa kohtaan verrata niitä toisiinsa.
Ah, miten unohdinkaan Kotkan? Tuo nurkkakuntainen, ahdasmielisyyteen vahvasti taipuva ja mitenvainnopeimminpääsenpois -mesta. Ko kaupungin alueella on Sapokka, josta pääsee veneellä saareen. Joka, ikävä kyllä, sijaitsee saman kunnan alueella. Muutenhan tuolta ei ole tullut mitään hyvää. Ainiin, mutsi kävi pommitusten keskellä syntymässä ja Naakantiellä on muutamatkin korttipelit menneet aamuun asti. Cairo on yliarvostettu. Karoliinasta on - liekö enää olemassa - tiettyjä hyviä muistoja.

Miten unohdinkaan, taitaa olla aktiivista sellaista.
 

nummenkallio

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo
Ehkä yhteistä on duunareissa mutta ei missään tapauksessa satamakaupungin rähjäisyydessä. Porin kaupunki on 60- ja 70-lukujen betonitaloja (joita on liikaa) kaunis joenrantakaupunki puutaloineen, kun taas Kotka Suomen katu-uskottavin satamakaupunki kairoineen ja punasine taloineen. On loukkaus sekä Poria että Kotkaa kohtaan verrata niitä toisiinsa.

En katso loukanneeni kumpaakaan kaupunkia, vaikka vivahde-eroja toki on.

Molemmissa on kompakti keskusta, jossa on niitä 60- ja 70-luvun betonitaloja, vanhoja kivitaloja sekä puutaloja. Molemmissa on iso satama, mutta siinä missä Kotkan satama alkaa oikeastaan kantakaupungista, Porin satama on kauempana. Kummassakin kaupungissa on myös idyllinen saariyhdyskunta, Kotkassa Tiutinen ja Porissa Reposaari. Ja kuten sanottua, molemmat kaupungit ovat historiallisesti duunarikaupunkeja ja teollisuuskaupunkeja. Mutta se on ehkä totta, että Kotka on leimallisemmin satama- ja merikaupunki. Ja olisihan noita muitakin pareja: Sapokka-Kirjurinluoto, Kymijoki/Langinkoski-Kokemäenjoki jne.
 

Kine

Jäsen
Suosikkijoukkue
PattU, Raahe-Kiekko, RJK, TeKi, AS Moon
Olen asunut tähänastisen elämäni aikana Raahessa, Oulussa ja Ylivieskassa. Jokaisessa on omat hyvät ja huonot puolensa ja ajattelin listata ne näiden kolmen kaupungin osalta. Kotiseudulla on kuitenkin aina oma paikkansa sydämessä, joten aloitetaan Raahesta.

Plussat:
+ Idyllinen kaupunki meren rannalla. Tunnelmallinen Vanha Raahe puutaloineen nivoutuu mutkattomasti uudempaan liikekeskustaan.
+ Hyvät liikuntasuorituspaikat kaupungin kokoon nähden. Löytyy jäähalli, tekojää, pesäpallostadion hiekkatekonurmella, pesiken junnukentät hiekkatekonurmella, jalkapallokenttä tekonurmella (olikohan vielä lämmitettäväkin?), alle 10 vuotta sitten kunnostettu yleisurheilukenttä, kuntosaleja ja -klubeja löytyy moneen lähtöön, tilava ja toimiva liikuntahalli, 70x50 m kuplahalli tekonurmipinnalla mm. pesiksen ja jalkapallon talviharjoitteluun, remontin alla oleva uimahalli, jossa mm. 2 kpl 25 m altaita sekä tennishalli. Kamppailulajien harrastajille on oma urheilutalonsa.
+ Toisen asteen koulutusmahdollisuudet hyvät
+ Pikaruoka/mättöruokakulinaristien taivas. 6 etnistä pizzeriaa ja 1 "kotimainen", kotipizzaa ja rollsia saa kahdesta paikasta, kuten myös scanburgeria, hesburger, subway, 5 grilliä ja kirsikkana kakun päällä 2 kotimaista kebab-paikkaa, joista saa Suomen parhaimmat kebabit.
+ Tornitalon kiinalainen ravintola 13. kerroksessa. Ravintolasta ja maisemahissistä avautuu hienot näköalat.
+ TK:n päivystys myös öisin ja viikonloppuisin. Sairaala onnistuttu ainakin tähän asti pitämään kaupungissa.
+ Tulevat / suunnitelmissa olevat suurhankkeet (Pyhäjoen ydinvoimala, Mustavaaran kaivoksen sulatto) tuovat piristystä alueen taloudelle.
+ Tonnimäärältään Suomen kuudenneksi suurin satama.
+ Työpaikkaomavaraisuus Suomen korkeimpia.
+ Superpesisjoukkue
Miinukset:
- Erikoiskaupan palveluissa ei ole juuri valinnanvaraa. Monen raahelaisen auton nokka kääntyykin joko Ouluun tai Ylivieskaan. Kaupalliset palvelut hajallaan kaupungissa.
- Ei AMK-tason koulutusta muutamaan vuoteen. Nuorten pakko lähteä opiskelemaan muualle.
- Heikot joukkoliikenneyhteydet. Lähin rautatieasema n. 35 km päässä Vihannissa tai Ruukissa, joissa ei pysähdy nopeimmat junat. Onnibussin 8-tien reitti on tuonut pientä parannusta liikenneyhteyksiin.
- Jos mättö ei maistu, ravintolatarjonta on suppea.
- ankean ja pysähtyneen kaupungin imago elää sitkeästi, vaikka kehitystä on tapahtunut melko paljon viimeisen 20 vuoden aikana.
- asukasmäärän lasku on näkynyt kaupungin palveluiden heikentymisenä.
- naisvaltaisten alojen työpaikkojen puute, mikä on osaltaan johtanut siihen, että moni perhe asuu Oulussa, josta mies käy töissä Raahessa.

Tässä oli tärkeimpiä mitä tuli mieleen. Jatkan myöhemmin juttua Oulusta ja Ylivieskasta.
 

adolf

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat & Haminan Palloilijat
Rupesin funtsimaan näitä Haminan plussapuolia ja niitä ei kyllä montaa ole. Tietty meri on tuossa ja kesäaikaan tämä on ihan kiva pikkupaikkakunta. Naiset varmaan sanoisi että RUK:n pojat on kanssa hyvä asia. Pesäpallojoukkue on kyllä plussa. On siinä oman paikkakunnan joukkueen seuraamisessa vaan oma vivahteensa mitä ei löydä mistään ulkopaikkakunnan seurasta. Liikuntamahdollisuudet ovat ihan ok tasolla, on jäähallia, 2 uimahallia joista toinen on uusi, useampi kuntosali ja liikuntahallista on mahdollisuus varata omia vuoroja. Futiskenttiä voisi ehkä olla vähän useampi, kun kunnan säästöleikkuri on noiden pienempien kenttien kunnossapidosta ottanut pois ja niistä osa kasvaa pitkää heinää nykyään. Ulkojäidenkin määrästä on leikattu.

Hamina tattoo on joka toinen kesä, mutta on se nyt rehellisesti sanottuna omasta mielestäni aika valju tapahtuma. Tietty jotkut tykkää että eihän siinä.

Miinuksia on sitten ainakin ihan olematon ravintolatarjonta. Muutama kiva kahvila täällä on ja kesäaikaan ovat varsinkin ihan mukavia mestoja, mutta siis jos jotain syömäpuolta tai yökerhomeininkiä tahtoo nähdä, niin täältä et niitä löydä. Ja melkein mitä tahansa ruoasta erikoisempaa jos haluaa lähteä ostamaan, niin Kotkaan asti pitää mennä.

Talvisin täällä on vähemmän elämää kuin Prypjatin kaupungissa.
 
Viimeksi muokattu:

nummenkallio

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo
Ankeimpana kaupunkina pidän kokemusteni pohjalta kyllä Kouvolaa. Perusteluksi riittää jo ihan "betonihelvetti" tunnelma, joka saa kieltämättä masentumaan.

Joskus kiinnostaisi kuulla syvempää analyysiä siitä, mikä tämän "betonihelvetti tunnelman" tekee. Kouvolan keskustassa on laskujeni mukaan yhdeksän tornitaloa. Nämäkö sen tunnelman tekevät? Muutenhan Kouvolan keskusta on ihan samanlainen kuin monen muunkin suomalaiskaupungin keskusta, eri-ikäistä matalaa rakennusta täynnä ja keskustan liepeillä puutalokortteleitakin. Ja lähes keskustasta alkavat laajat omakotitaloalueet, ja pari kilometriä keskustasta on hiihtokeskus (eli Mielakka).

Onko siis jokainen paikka, jossa on tornitaloja keskustassa, betonihelvetti? Silloin näitä betonihelvettejä on ympäri maailmaa, kun ulkomailla ei ole vaikeaa törmätä kaupunkiin, jossa on keskustassa vastaavanlainen tornitalojen keskittymä. Tai sitten pitää vain ymmärtää, että useimpien suomalaisten käsitys kauniista arkkitehtuurista tarkoittaa rintamamiestaloja ja puukirkkoja.

Vekaranjärvi sijaitsee Kouvolassa, joka ei ainakaan nosta Kouvolan asemaa tippaakaan ylös.

Onko jollain varuskunnalla oikeasti väliä? Varuskuntia on ollut monissa suomalaisissa kaupungeissa. Olen itsekin käynyt armeijan Vekaranjärvellä, ja siellä se Vekara kestää metsän keskellä, ei se kaupunkiin asti tule. Vähän sama kuin sanoisi, että Helsinki on ikävä paikka, kun siellä on Santahamina, tai että Hamina on ikävä paikka, kun siellä on RUK.

Ah, miten unohdinkaan Kotkan? Tuo nurkkakuntainen, ahdasmielisyyteen vahvasti taipuva ja mitenvainnopeimminpääsenpois -mesta.

Suomessa ei ole montaa paikkaa, mistä ei voisi noin halutessaan sanoa.

Karoliinasta on - liekö enää olemassa - tiettyjä hyviä muistoja.

Karoliina on olemassa edelleen.
 

vetti

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, CAR, HIFK (salaa)
Suomessa ei ole montaa paikkaa, mistä ei voisi noin halutessaan sanoa.

Karoliina on olemassa edelleen.

Jokaisesta voi noin sanoa. Omassa, henkilökohtaisessa, elämässä Kotka menee ihan omaan luokkaansa. Pahempi kuin Kouvola, mikä on jo paljon. Asiaan vaikuttanee jossain määrin hyvän ystäväni silmän menetys, puskista potku ja tuloksena yksi silmä ja murskautunut poski, sydänpysähdys matkalla HYKSiin. Tämä oman elämänsä sankari oli kuullut hänen olevan homo. Plus Kotkan keskussairaalan luokaton hoito faijani aivoinfarktin yhteydessä.

Hyvä, että Karoliina on ja elää. Ehkä tulee kesällä käytyä, välillä frendin landelta tulee käytyä mantereellakin.
 
Viimeksi muokattu:

nummenkallio

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo
Jokaisesta voi noin sanoa. Omassa, henkilökohtaisessa, elämässä Kotka menee ihan omaan luokkaansa. Pahempi kuin Kouvola, mikä on jo paljon. Asiaan vaikuttanee jossain määrin hyvän ystäväni silmän menetys, puskista potku ja tuloksena yksi silmä ja murskautunut poski, sydänpysähdys matkalla HYKSiin. Tämä oman elämänsä sankari oli kuullut hänen olevan homo. Plus Kotkan keskussairaalan luokaton hoito faijani aivoinfarktin yhteydessä.

No tuollainen väkivalta on tietenkin perseestä. Jos johonkin paikkaan liittyy noinkin ikäviä omakohtaisia kokemuksia, niin varmaan aika paljon saa tapahtua, että mielikuvat paikasta muuttuisivat positiivisiksi. Silti arvelen, että noin olisi voinut tapahtua jossain muuallakin. Ei ole tarkoitus vähätellä kokemuksiasi, tarkoitan vain että tuollaista idioottijengiä on kyllä paljon muuallakin kuin Kotkassa. Rohkenisin jopa väittää, että sitä löytyy jokaisesta maaseutukaupungista, varmaan isommistakin kaupungeista. Se porukka ei Suomesta valitettavasti lopu. Kotkan keskussairaalan touhuista en arvaa sanoa mitään, julkisen puolen hoidon taso varmaan heittelee aika paljon.
 

Turha Kaukalo

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, RM, Hyvinkään Tahko, Leijonat
Tämä:
Tämä oman elämänsä sankari oli kuullut hänen olevan homo.

Vittu eihän sitä uskalla mennä Nordiksen pohjoispuolelle, kun voi saada turpaan jos on A) homo tai B) joku luulee että olet homo. Mitä vitun välii jollain homoudella, tulee mieleen, mutta ilmeisesti sillä on paljonkin väliä. Oon asunut landella ja siellä oli ihme homokiima jatkuvasti menossa, homoksi epäiltiin herkästi, homoille vittuiltiin ja niitä jahdattiin. Kerrankin laitoin kukan korvaan niin jo alko tulla huutoa että mikä hintti sä oot. Esitin huutoon kaksiosaisen kysymyksen, että mistä vitusta sä idari luulet että oon hintti ja mitä vitun väliä sillä on jos oon hintti. Vastausta ei tietenkään tullut. Tommosta idiotiaa en tahdo kokea.

Kaikki Suomen homot, tulkaa Kallioon ja yhtykää!
 

vetti

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, CAR, HIFK (salaa)
Rohkenisin jopa väittää, että sitä löytyy jokaisesta maaseutukaupungista, varmaan isommistakin kaupungeista. Se porukka ei Suomesta valit Kotkan keskussairaalan touhuista en arvaa sanoa mitään, julkisen puolen hoidon taso varmaan heittelee aika paljon.

Kusipäitä löytyy kaikkialta, mutta aika paljon pitää tapahtua antaaksesi Kotkalle uuden mahdollisuuden. Kotkan keskussairaalasta on kaksi lähipiiriin kuuluvien kokemusta, kumpikaan ei mennyt edes lähelle sanaa ok. Puhumattakaan sanasta hyvin. Toivottavasti sitä kolmatta kertaa ei tule. Julkinen hoito toimii pääsääntöisesti hyvin, mutta kun on kiire - siis oikeasti kiire - niin ei sulta kysytä mihin haluat.
 

vetti

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, CAR, HIFK (salaa)
Tämä oli kyllä kauniisti sanottu. Voisi jopa toimia vihreiden sloganina kuntavaaleissa.
On kaunista! Meillä menee Espoossakin hyvin. Kallio on entinen henkinen kotini. En tiedä pitäisikö mun itkeä vai nauraa, stadilaisesta on tullut espoolainen. Bonjaan @Turha Kaukalo sua.
 

KuumaaKamaa

Jäsen
Suosikkijoukkue
Helsingin Jokerit
Joskus kiinnostaisi kuulla syvempää analyysiä siitä, mikä tämän "betonihelvetti tunnelman" tekee. Kouvolan keskustassa on laskujeni mukaan yhdeksän tornitaloa. Nämäkö sen tunnelman tekevät? Muutenhan Kouvolan keskusta on ihan samanlainen kuin monen muunkin suomalaiskaupungin keskusta, eri-ikäistä matalaa rakennusta täynnä ja keskustan liepeillä puutalokortteleitakin. Ja lähes keskustasta alkavat laajat omakotitaloalueet, ja pari kilometriä keskustasta on hiihtokeskus (eli Mielakka).

Onko siis jokainen paikka, jossa on tornitaloja keskustassa, betonihelvetti? Silloin näitä betonihelvettejä on ympäri maailmaa, kun ulkomailla ei ole vaikeaa törmätä kaupunkiin, jossa on keskustassa vastaavanlainen tornitalojen keskittymä. Tai sitten pitää vain ymmärtää, että useimpien suomalaisten käsitys kauniista arkkitehtuurista tarkoittaa rintamamiestaloja ja puukirkkoja.



Onko jollain varuskunnalla oikeasti väliä? Varuskuntia on ollut monissa suomalaisissa kaupungeissa. Olen itsekin käynyt armeijan Vekaranjärvellä, ja siellä se Vekara kestää metsän keskellä, ei se kaupunkiin asti tule. Vähän sama kuin sanoisi, että Helsinki on ikävä paikka, kun siellä on Santahamina, tai että Hamina on ikävä paikka, kun siellä on RUK.

Niin ehkä kyseinen asetelma on vain yleinen mielipide ja ilmaus joka tulee mieleen Kouvolasta. Onko Kouvola vain ajautunut asemaan, jossa siitä ei tule mieleen mitään muuta kuin betonia ja helvettiä? En tunne Kouvolaa niin hyvin, että osaisin spesifisti todeta, että mitä Kouvolassa voi tehdä, mutta eipä vierailujeni aikana juuri mitään erikoista esteettisestä tai mistään muustakaan näkökulmasta ole jäänyt mieleen. Urheilua pelataan kyllä hienosti eri pääsarjoissa, mutta kokonaisuutena ja pienen otannan perusteella Kouvolasta jää kuva jonka keskusta ohitetaan junalla matkalla muualle Suomeen. Keskellä päivää ei kyseiset urheiluseurat juurikaan muutamaa kylttiä lukuunottamatta kaupungilla ole esillä. Sen sijaan esillä on varuskunnan autokoulun autot, jotka jylläävät keskellä päivää useampaan otteeseen ympäri kylää tuovat harmaaseen massaan ei valoa vaan pikemminkin päinvastoin. Huonoja muistoja. Kouvola on helppo tuomita betonihelvetiksi vaikka joidenkin mielestä näin ei ole.

Mitä tuohon varuskuntaan tulee niin henkilökohtaisella tasolla kyseisen paikan olemassaolo nimenomaan Kouvolassa laskee sen asemaa "kaupunkirankingissa". Siellä on kuitenkin tullut vietettyä elämäni ylivoimasesti paskimmat puoli vuotta ja kyseinen aikakausi vain sattuu tulemaan mieleen kun Kouvolasta puhutaan. Ja ne lukuisat lomilta paluu kerrat, kun Kouvolassa päästiin käymään kaljalla. Kyllähän se paluu vitutti. Vaikka eihän tuon pitäisi vaikuttaa kaupunkiarvosteluun millään tavalla, niin luulisin että en ole ainoa jolla tulee Kouvolasta puhuttaessa mieleen masentunut kasarmialue ja ne hetket kun elämässä vituttaa, vaikkakaan tuskin kaikkia se inttikään niin vitutti.
 
Suosikkijoukkue
Reilu peli ja Putinin vastaisuus
Aika pinnallistahan porukalla keskimäärin on kosketus juuri mihinkään kaupunkeihin. Minä olen aiemmin työni puolesta kierrellyt vähän maata, mutta ei siinä mitään oikeaa fiilistä saa kun on se työ tehtävänä.

Muutama kaupunki on ihan oikeasti koettu:
Jyväskylä: syntymäpaikka. Kokemusta kaupungista värittää tietysti se, että siellä tuli vietettyä älyttömän merkityksellisiä vuosia oman minuuden näkökulmasta. Voisin asua vielä joskus, mutta ei mitään hinkua palata.

Lahti: Kolmas asumissesonki menossa kaupungissa. Viihdyn, koen kodikseni. Melkein kaikki minulle tärkeä on täällä tosi hyvin. Valitettavasti vaimon työmarkkinat ei.

Tampere: Kahdesti asunut ja yhden syksyn ollut hoidossa Tays:issä. Kunnioitan, arvostan todella korkealle. Ilman ihmissuhteiden painoarvoa Suomen paras kaupunki. Voisin asua Tampereella pysyvästikin. Ei siihen oikeastaan tarvittaisi mitään muuta kuin se vaimon työpaikka niin muutto olisi vireillä (koska Lahdesta aivan toivoton ajatus).

Espoo. Kun asuttiin siellä (Tapiolassa), elämä oli hyvää ja ihan jees. Kun nyt katson sitä, alkaa oksettaa. Mitä ihmettä mä oikein luulin elämän olevan? Työtä ja joku kämppä joka muka oli jotenkin siisti juttu. Bullshit. Pelkkää kompromissia ja itsepetosta koko elämäntapa.

Helsinki: Osa viikottaista arkea. Se on vähän kuin lemmikkieläin, johon olen vastentahtoisesti suostunut perheenjäsenten toiveesta, ja johon yritän epätoivoisesti ja huonolla menestyksellä olla kiintymättä. Tiedostan, että tuossa penteleen koirassa ei ole mitään järkeä, mutta jotenkin hellyyttävä se on. Sitten kun joskus vuosien päästä (tällä hetkellä näin) hurtasta aika jättää, en varmasti ota uutta, mutta katselen kuvia tästä nykyisestä ja käyn sen haudalla.

Mikkeli: Kaupunki, jonka tunnen parhaiten niistä joissa en ole koskaan asunut. Saattaisin pystyä elämään, mutta vaimo ei ikinä. Järvi tietenkin kaupungin paras asia. Paikallisten tapa sanoa miä ja siä on aina sattunut korviin.

Oulu: entisessä työelämässä tuli Oulun seudulla oltua. Ei tulisi minusta helposti oululaista. Tuntuu, että paikallisten tavoite elämässä on omakotitalo jossain pellolla. Ei tietenkään ole kaikkien, mutta siltä minun näkökulmasta tuntuu. Pahinta kaupungissa on tuuli ja Kärppien ympärillä käytävä kansalaiskeskustelu. Parasta muutamat ystävät.

Vantaa: kun on asunut pk-seudulla vuosia, on Vantaastakin joku mielikuva. Asuisin mieluummin Keravalla kuin Vantaalla. Vantaa on köyhän ja eronneen miehen Espoo.
 

Kine

Jäsen
Suosikkijoukkue
PattU, Raahe-Kiekko, RJK, TeKi, AS Moon
Olen asunut tähänastisen elämäni aikana Raahessa, Oulussa ja Ylivieskassa. Jokaisessa on omat hyvät ja huonot puolensa ja ajattelin listata ne näiden kolmen kaupungin osalta.

Oulussa tuli asuttua kaikkiaan 8 vuotta ja tässäpä Oulun plussat ja miinukset:

+ Pohjoisen Suomen keskus palveluineen
+ Laaja-alainen yliopisto ja AMK.
+ Hyvät liikenneyhteydet
+ Tarjoaa nuorelle aikuiselle riittävästi virikkeitä ja menoja.
+ Koko keskustan alla sijaitseva kallioparkki "Kivisydän" eli rooppi. Ei todellakaan ole tehnyt mieli Kivisydämen valmistumisen jälkeen lähteä pysäköimään johonkin Anttilan ahtaaseen ja kylmään parkkitaloon.

- Rannikkokaupungiksi Oulu on kokoonsa nähden yllättävän vaisu merikaupunki.
- Nokian loppuminen oli kova isku Oululle ja välilliset vaikutukset olivat suuret.
- Keskusta on väkimäärään nähden pieni, muutaman korttelin kokoinen.
- Keskusta on väkimäärään nähden "lättänä" eli talot ovat matalia. Pikkuhiljaa keskusta on kuitenkin alkanut kehittyä ylöspäin.
- Keskustan hiipuminen. Anttilan ja Stockmannin loppumisen jälkeen kiintopisteenä on oikeastaan vain Valkea/Sokos, joka on siirtänyt kaupallisen painopisteen varsinaiselta Rotuaarilta Isokadulle.
- Autoliikenteen runkoväylien kehitys ei ole pysynyt liikennemäärän kasvun mukana. Liikenteellisiä pullonkauloja löytyy useita.
 
Suosikkijoukkue
Kärpät
Koko teksti.
Erittäin osuvasti kiteytit Oulun hyviä ja huonoja puolia ja voin kyllä nuo esiintuomasi kohdat allekirjoittaa itsekin useamman vuoden Oulussa 2010-luvulla asuneena ja kaupungissa viime vuosien aikana tapahtuneita muutoksia lähietäisyydeltä todistaneena.

Tuohon mainitsemaasi Nokian loppumiseen täytyy kyllä sen verran lisätä, että vaikka Nokian matkapuhelinpuoli ja siihen liittyvät tukitoiminnot ja tuotekehitys ajettiinkin alas ja lopulta lopetettiin kokonaan aika pian Microsoftille myymisen jälkeen (niin Oulussa kuin muuallakin maailmassa) niin verkkopuolellahan Nokia on edelleen Oulussa merkittävä työnantaja ja esimerkiksi keskeistä 5G-verkkojen kehitystyötä tapahtuu edelleen Oulussa ja paikallinen tukiasematehdaskin on tainnut viime vuosina käydä ylikierroksilla. Myös yliopiston rekrytointipäivillä Nokia on edelleen tuttu näky Oulussa.

Toki Nokian vaikeudet ja irtisanomiset ovat voimakkaasti vaikuttaneet Oulun työllisyyteen eikä Nokia enää nykyisin työllistä Oulussa läheskään yhtä paljon työntekijöitä kuin huippuvuosinaan sekä välittömästi että välillisesti. Toisaalta on myös hyvä, ettei Oulu ole enää yhdestä yrityksestä niin riippuvainen ja Nokialta irtisanotut tai irtosanoutuneet ovat usein myös työllistäneet itsensä rupeamalla yrittäjiksi.
 
Viimeksi muokattu:

nummenkallio

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo
Kävin viikolla duunimatkalla Kuopiossa, ja oli aikaa katsastaa vähän kaupunkiakin. Edellisen kerran olin käynyt Kuopiossa vajaa kymmenen vuotta sitten, joten melkein uutena kaupunkina siihen suhtautui, kun ei muistanut viime vierailusta kuin Puijon tornin.

Ja kivaltahan Kuopio vaikutti. Maasto on mukavan rikkonaista ja mäkistä, mikä tekee kaupunkikuvasta hyvin vaihtelevan. Vesialueita on kiitettävästi, jopa lampi keskustan lähellä. Keskustassa tai sen läheisyydessä on mukavasti isoja vanhoja kivitaloja ja uudempia brutalistisia hirviöitä. Erikseen on mainittava linnamainen Kuopion museo, torin laidan brutalismi, keskustan puutalokorttelit, Saaristokaupunki ja komeasti kauas näkyvä KYS. Kuopiossa on sellaista vähän isomman kaupungin henkeä, mitä itäsuomalaisissa kaupungeissa ei yleensä ole. Siitä näkee, että se on ollut merkittävä ja Suomen mittakaavassa suurehko kaupunki pitkään.

Tykkäsin siis. Jos Kuopio ei olisi niin helvetin kaukana, niin voisin vaikka muuttaakin sinne. Joka tapauksessa myönteinen kuva tuli tällä reissulla. Ja ihmiset ovat kivoja.
 

Vahva tunne

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Kuopiossa sai ..llua aikanaan, kun tiskillä kysyttiin suoraan, että ootko hyvä naimaan? Sanoin, että mennään koittaan ja mentiin, Mansessa kanssa kävi flaksi. Turussa menin baariin, niin edes tarjoilijaa ei meinannut saada tuomaan olutta. Eli suuria eroja on, sisämaassa ihmiset juttelee,rannikolla pitää tuntea joku, että pääsee juttusille. Helsinki ihan jees, mutta vähän levoton. Pohjoisessakin ihmiset juttelee, mutta hiukan ovat varautuneita.
Sanoisin, että Tampere on 1. Sitten siitä ympäriltä hiukan, kotietu. Kyllä noin yleisesti Suomessa hienoja paikkoja, itsestä kiinni, miten asennoidut.
 

nummenkallio

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo
Kuopio on kaunis!

Ja se eräs paikallinen kaunis fiksu punapää tutkija, josta tulee maailman kuningatar.
 

Kine

Jäsen
Suosikkijoukkue
PattU, Raahe-Kiekko, RJK, TeKi, AS Moon
Koko teksti

Hyvä täsmennys Nokian tilanteeseen Oulussa. Itselläni oli lähinnä Kalevan luvun perusteella olevaa mutu-heittoa aiheesta.

Nykyisestä kotikaupungistani Ylivieskasta sitten...

+ Liikenteeellisesti keskeisellä paikalla. Paikkakuntaa halkoo valtatie, kantatie ja junaradat (Kemijärvi - Helsinki ja Ylivieska - Iisalmi).
+ Tavaratalo Kärkkäinen. Auki jokaisena viikonpäivänä ja valikoimaa löytyy.
+ Kaupallisten palvelujen monipuolisuus yhdistettynä maaseutuun/pikkukaupunkimaisuuteen.
+ Asumismahdollisuudet monipuolisia. Kerrostaloja, rivitaloja, paritaloja ja omakotitaloja löytyy moneen lähtöön.
+ Centria -AMK houkuttelee nuoria aikuisia paikkakunnalle.
+ Väestömääränkehitys on ollut viimeisten 13 vuoden aikana huomattavan nousujohteista valtakunnallisestikin.

- Teiden ja katujen kunto on paikoin todella surkeaa (nimim. useamman koiranluun, pallonivelen ja iskarin vaihdattanut).
- Savari -painotteinen kaupankäynti syö keskustan kehitystä.
- Aavistuksen nihilistinen ilmapiiri. Esim. Kokkola ja Keskipohjanmaan maakunta nähdään lähes poikkeuksetta uhkana Ylivieskan ja muun Kalajokilaakson kehitykselle.
- mättökulttuuri ei vielä Raahen tai Oulun tasolla ;) (kyse siis ruoasta)
 
+++++ Kuopio
++++ Jyväskylä & Joensuu
+++ Turku
++ Hesa
+ Lappeenranta
 
Suosikkijoukkue
Reilu peli ja Putinin vastaisuus
Kävin Hämeenlinnassa sattuneesta syystä. Olen käynyt toki ennenkin, mutta oikeastaan koskaan aiemmin en muista riippumattomasti. Tämän käynnin innoittamana pari juttua yleisemminkin mielikuvista.

Tykkään linnasta. Onhan se siistiä, jos päivittäisessä perusmaisemassa on jotain tuollaista.
Sijaintia olen kehunut ennenkin.

En tykkää keskustasta. Huonoja pysäköinti ja ruokailupaikan etsintäkokemuksia taustalla. Ja kerran olen joutunut lapsiryhmän kanssa kastumaan siellä, mutta sataahan toisinaan muuallakin.

Kaupungista itsestään tulee sellainen mielikuva, että keskustassa ei kukaan asu pysyvästi, vaan pyrkimys on omakotitaloihin. Ranta-alue on alihyödynnetty yhteisenä tilana, mikä osaltaan kielii mielestäni juuri tuosta että vapaa-ajan ulkoilmaelämä sijoittuu omakotitalojen takapihoille.

Jäähallista tykkään. Erityisesti siitä, että siellä ei ollut yhtään kylmä olla.

Summaisin, että omakotihöpsöille hyvä vaihtoehto, mutta itselleni ei maistuisi.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös