Jääkiekossa tapahtuva kiusaaminen ja syrjintä

  • 18 440
  • 42

Kim Pihl

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ei
On selvääkin selvempää että tällaista tapahtuu, valitettavasti.

Ota kantaa ja kerro omista kokoemuksistasi, tai asioista joita olet nähnyt tai joista olet kuullut

Asia ja ongelma ei koske vain lapsia ja nuoria vaan myös aikuisia mitä erilaisimmissa tilanteissa ja tehtävissä.

Suomen Jääkiekkoliitto ry saa valtiolta rahallista tukea vuosittain taistellaakseen tällaisia inhottavia ilmiöitä vastaan.

Jääkiekkoliitto ei ole onnistunut työssään tai se ei ole vielä päättynyt tai, Jääkiekkoliiton toiminnassa on kaltoin kohtelu saavuttanut jo niin vahvan jalansijan josta kukaan ei ole valmis edes keskustelemaan !

Omat edut rulevat aina ensimmäisienä?
 
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko. /HC Tallinna !
Olen mielenkiinnolla seurannut kuka julkaisee ensimmäisenä tämän yhden tirkistelijän nimen (mistä jatkoaikakin kirjoitti), suurin osa mediasta taitaa kaverin tietää (kuten mekin), nimeä ei kuitenkaan eikä naamaria ole kukaan vielä julkaissut, melkoinen juttu on saada oma naamarinsa päivälehtien kansiin, huh huh..odotellaan ..kaverin ura on monessa mielessä ohitse, enpä haluaisi olla hänen housuissaan !
 

ISH

Jäsen
Suosikkijoukkue
NHL, HIFK, Arsenal
Piilin Kimiltä aika vaatimaton avaus kun faktoja on kuitenkin takataskut täynnä.
 
Viimeksi muokattu:
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko. /HC Tallinna !
Piilin Kimiltä aika vaatimaton avaus kun faktoja on kuitenkin takataskut täynnä.

Kukaan ei ilmeisesti halua lyödä arkkuun nauloja ensimmäisenä, siitä taitaa olla kysymys, ei naulaajankaan osa aina niin mukava ole;)
 
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko. /HC Tallinna !
Meitäkin kiinnostaa täällä Virossa mihin vanhemmat lähettävät lapsiaan treenaamaan suomeen, ja missä tälläinen tirkistelijä toimii, vai toimiiko vielä ? Monia virolaisjunnuja treenaa suomessakin, haluamme tiedoittaa ja varoittaa vanhempia tästä asiasta tällä puolella lahtea ! Ilman muuta otamme asian esille radiossa, tiedoitamme ja varoitamme asiasta, ja neuvomme vanhempia teroittamaan lapsilleen, että kertovat mikäli joku tuijottelee heitä.
 

Mr.Bletch

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen mestarit 2013
Mielestäni on aika huolestuttavaa, mikäli tälläinen tirkistelijä on pidemmän aikaa päässyt touhuaan suorittamaan, kun ja jos asia on ollut ilmeisen monella jo aiemmin tiedossa?!

Muutama näemmä ketjussa tietää kenestä on kyse, miksi ihmeessä ette ole asiaa vieneet omatoimisesti eteenpäin ? Eikö ole oma tenava ollut kyseessä? Helkkarin edesvastuutonta ja kuvottavaa toimintaa...
 

Kim Pihl

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ei
Piilin Kimiltä aika vaatimaton avaus kun faktoja on kuitenkin takataskut täynnä.
Joo totta puhut. Olen saanut vuosien varrella jo riittävästi p***aa joten yhdessäkään tilanteessa joka ei koske suoranaisesti omia kokemuksiani, en latele nimiä. Ainakaan päivänselviä nimiä. Näiden todella ikävien asioiden hoitamiseen löytyy riittävästi instansseja ja vastuuhenkilöitä, jotka tietävät tarkkaan kuka, koska, missä ja miten ! Heillä on velvollisuuksia ! Tärkeää on mielestäni myöskin saada asiat päivänvaloon mikä on mahdollista vain noudattamalla avoimuutta, asia jossa Jääkiekkoliitto ei ole koskaan ollut sangen taitava. Kirjoitan kuitenkin tarkemmin ja laajemmin näistäkin ongelmista omassa blogissani !
Eestin ystävät ovat syystäkin huolissaan, näitä asioita ei vaan saa tapahtua nuorten harrastustoiminnassa !
Haluan myös mobilisoida aktiivisiksi kaikki mahdolliset aikuiset jotka ovat lähellä tai asianosaisia itse toiminnoissa (ei rikoksissa tietenkään) vaan vanhemmista erotuomareihin, toimitsijoihin, valmentajiin, jojoihin, huoltajiin, kahvilanpitäjiin, median edustajiin ja Zamboninkuljettajiin. Meillä kaikilla on vastuu kaikista lapsista ja nuorista, varsinkin heidän turvallisuudestaan !
 
Viimeksi muokattu:

Carlos

Jäsen
Saanko kysyä? Kiitos. Siis mitä v*ttua tämä ketju oikein haluaa sanoa???????? Otsikossa puhutaan jotain kiekkokiusaamisesta, sitten itse jutussa vaan vihjaillaan jotain tyhjänpäivästä ilman mitään tietoa, ideoita, kokemuksia, ehdotuksia tai muuta antia, ja sitten ketjun pääteema tuntuu olevan kuitenkin joku pedo-kiekkovaikuttaja josta ei voi puhua koska nix ja pox.

Siis voi helvetti jos on jotain puhuttavaa, niin puhutaan, jos ei ole, niin sitten ei kannata availla edes ketjuja. Ja tällä palstalla on kai nimimerkit käytössä juuri siksi ettei kenenkään ole pakko kirjoittaa omalla nimellään. Ei varmaan juu kiekkokiusaamiseen puututa jos ei hittosoikoon siitä uskalleta edes puhua. Kiusaamisen pelossako? Todellinen Fermin paradoksi.
 

Kim Pihl

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ei
Osuit naulankantaan. Kirjoitan omalla nimelläni, omista kokemuksistani. Eihän mikään muuten korjaannu tai mitään korjata ikinä ?
 
Osuit naulankantaan. Kirjoitan omalla nimelläni, omista kokemuksistani. Eihän mikään muuten korjaannu tai mitään korjata ikinä ?

Minullekaan ei ole tätä ketjua lukiessani vielä selvinnyt, että mitä pitäisi korjata. Epämääräisiä vihjailuja on, mutta mihin ne mainitsemasi omat kokemukset jäivät? Kirjoitit, että vastuu on ihan kaikilla kahvilanpitäjästä zambonin kuljettajaan, mutta muuten olen kyllä ihan yhtä kysymysmerkkiä.
 

Runtulin

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Pihlin Kimiltä vakuuttava startti Jatkoajassa. Tervetuloa tuonne poliittisiin keskusteluihin, olet varmasti hyvä hämmentäjä!

Mitä tulee jääkiekossa tapahtuvaan syrjimiseen ja kiusaamiseen - sanoisin, että jääkiekossa ainakin omien kokemuksieni perusteella asiat ovat tältä osin melko hyvin. Paljon laittaisin valmentajan ja joukkueen kapteenin vastuulle sen joukkuehengen luomisessa. En tietenkään tarkoita tällä sitä tirkistelytapausta, vaan yleisemmin jääkiekossa esiintyvää kiusaamista.
 
Tilanne tirkistelijän osalta on kartoitettu ja toivon mukaan Liitto on saattanut asian pois päiväjärjestyksestä. Nyt voi Eestissäkin keskittyä uusien nuorisomaajoukkuepelaajien tuotantoon ja lähettää toki muitakin pelaajia Suomeen kehittymään.
 

Joope

Jäsen
Suosikkijoukkue
Boston Bruins
Oman kokemukseni mukaan jääkiekossa kiusaamista on hyvin vähän. Enää en ole aktiivisesti missään toiminnassa mukana, mutta aikanaan tullut vietettyä joukkue- ja jäähallielämää yli 20 vuotta. Toki kiusaamista ei saisi olla ollenkaan, mutta se on toinen juttu onko siihen koskaan mahdollista edes päästä. Pyrkiä tietenkin pitää. Jos kuitenkin verrataan koulumaailmaan, työelämään, tai mihin vain missä noin iso porukka on yhdessä, niin jääkiekossa asiat ovat kiusaaminsen osalta hyvällä mallilla.

Ketjun avaajan kirjoituksiin olen törmännyt aiemmin Kysy jääkiekosta -palstalla. Ihan hauska nimi palstalle, jossa juuri kukaan ei taida kysyä mitään, mutta ylläpitäjä itse paasaa siellä omaa agendaansa. On olemassa kusaamista ja "kiusaamista", syrjintää ja "syrjintää". Jälkimmäisten osalta vähintään osasyyllinen "kiusaamiseen" tai "syrjintään" löytyy usein peiliin katsomalla, mutta sitä voi olla vaikea itselleen myöntää.
 

E

Jäsen
Suosikkijoukkue
K-Espoo
Keskustelun aihealue on oikeasti erittäin tärkeä ja näistä asioista pitäisi omasta mielestäni puhua enemmän ja avoimemmin. Jääkiekkoliitto ei ole silleen mitenkään poikkeava toimintaympäristö, että liian helposti vaan "asiat käsitellään sisäisesti ja toimenpiteistä ei puhuta ulospäin" - suomeksi siis asiat lakaistaan maton alle.

Enemmän olen miettinyt sitä, mikä on kiusaamista ja millainen kiusaaminen on osa urheilua. Oman joukkueen sisällä kiusaamiseen on helpompaa puuttua ja se tuomita, mutta saako vastustajaa kiusata? Kuuluuko se peliin, onko se osa voittavaa pelistrategiaa? Kuitenkin ihan rauhassa henkeä vetämällä ja asiaa miettimällä ei ole mitenkään yliampuvaa sanoa, että moninkertaisen suomalaisen Stanley Cup -voittajan Esa Tikkasen tavaramerkki oli vastustajan ärsyttäminen - eli kiusaaminen. Sama pätee esimerkiksi Jarkko Ruutuun.

Mieleen tulee oikeastaan vain yksi pelaaja, joka on yleisesti ylittänyt tämän kiusaamisen rajan koko maailmassa niin pahasti, että hänet on käytännössä koko laji tuominnut. Sean Avery siis. Muuten vastustajan "ihon alle meneminen" ja "pelin sekoittaminen" on kilpatasolla täysin hyväksyttyä ja jopa ihailtua käytöstä, vaikka mitä muuta se on kuin kiusaamista.

Viimeisen vuoden aikana on puhuttu paljon esimerkiksi pelaajien seksuaalisesta suuntautumisesta ja siitä, miten huippu-urheilussa kaapista tuleminen on todella vaikeaa. Jollain on jotain selkeästi karikatyyristä ulkonäössä, jollain on ongelmia kotona parisuhteessa ja joku kuuluu vähemmistöön. Nämä kaikki ovat sellaisia asioita, joista kentällä vaivihkaa vastustajat heittää herjaa, jotta kyseisen pelaajan oma keskittyminen herpaantuisi ja siten se vaikuttaisi kyseisen pelaajan suoritukseen. Ja mieluummin sitä näistä asioista sitten ollaan itse hiljaa kuin tietoisesti altistetaan itsensä helpoksi kohteeksi kiusaamiselle. Joissain asioissa - esimerkiksi rasistisissa herjaamisissa tai "säädyttömissä eleissä" - asiaan on puututtu erittäinkin tiukasti, mutta en tiedä, onko esimerkiksi vastustajan homoksi kutsumisesta nykysäännöillä määritelty rangaistusta - ainakaan en muista tapausta, jossa tästä olisi rangaistu. Oman pelaaja"urani" aikana homottelu oli ihan jokaiseen peliin kuuluvaa normaalia kielenkäyttöä.

Paljon viime vuosina on puhuttu myös vastustajan kunnioittamisesta. Konkreettisen keskustelun tasolla se on vain liittynyt hyvin vahvasti pelissä tapahtuviin fyysisiin asioihin. Milloin vastustajan kunnioitus puuttuu, kun ajetaan kuolleesta kulmasta tai milloin vastustajaa kunnioitetaan jättämällä taklaus väliin. Verbaalista kunnioitusta on aika vaikea todentaa videonauhalta, paljon siellä kentällä suut kuitenkin käyvät.

Mikähän tässä oli sitten se pointti? Mielestäni vastustajan kunnioitukseen kuuluu myös hänen herjaamisen välttäminen, mutta toisaalta tulosurheilussa nuo voivat olla niitä ratkaisevia pieniä asioita, joilla pystyy omaa joukkuetta auttamaan voittoon. Missä menee se raja, joka on hyväksyttävää ammattiurheilussa? Onko raja sama pikkujunnuissa?
 

Fordél

Jäsen
Keskustelun aihealue on oikeasti erittäin tärkeä ja näistä asioista pitäisi omasta mielestäni puhua enemmän ja avoimemmin. Jääkiekkoliitto ei ole silleen mitenkään poikkeava toimintaympäristö, että liian helposti vaan "asiat käsitellään sisäisesti ja toimenpiteistä ei puhuta ulospäin" - suomeksi siis asiat lakaistaan maton alle.

Kylä, erittäin tärkeä aihe, joka pistäisi nostaa laajempaan keskusteluun liikuntakentällä ja ryhtyä myös vaadittaviin toimenpiteisiin.

Aihe on sikäli ajankohtainen, että viime aikoina olemme saaneet kuulla kiusaamiseen ja syrjintään liittyvää tutkimustietoa. Esimerkiksi juuri hiljattain julkaistun LIITU-tutkimuksen (Lasten ja nuorten liikuntakäyttäytyminen Suomessa) mukaan koulun ja internetin jälkeen liikunta- ja urheiluharrastukset olivat kolmanneksi yleisin ympäristö, jossa lapset ja nuoret kohtasivat kiusaamista ja syrjintää. En jaksa uskoa, että jääkiekko eroaisi ainakaan positiivisesti tässä kohdin muista liikunta- ja urheiluharrastuksista.

Harmi vaan, että liikunta- ja urheiluväki tuppaa vain tuomaan esille liikkumisen ja harrastamisen hyviä puolia. Näistä ikävistä asioista vaietaan tai ne jäävät uutisoinnissa marginaaliin. Hyvä esimerkki tästä on Valtakunnallisen liikuntaorganisaatio Valon uutisointi aiheesta heidän internetsivuillaan:

LIITU-tutkimus 2016: Urheiluseuraharrastamisen suosio kasvaa edelleen


Uutisen viimeisenä kohtana mainitaan tämä pikku seikka, että liikunta- ja urheiluharrastukset ovat kolmanneksi yleisin kiusaamisen ja syrjinnän ympäristö. Herätys!
 

Turder

Jäsen
Suosikkijoukkue
Toronto Maple Leafs

6sto

Jäsen
Suosikkijoukkue
Washington Capitals
En oo sen tarkemmin asiaa seurannut. Mutta mitä twitterissä Carcilloa jonkin aikaa seuranneena voin sanoa, niin se kaveri on kyllä nykyään aivan vinksahtanu. :D
 

Petofani

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Anaheim, Raahe-Kiekko, PattU, Lippo
Joskus tapahtuu suht vakavia kiusaamisjuttuja. En nyt rupea erittelemään sitä kuitenkaan tämän enempää.
 

Bread Boy

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, Kookoo ja Hull City
Eric Guest avautui Instagramissaan Kitchener Rangerssissä neljä vuotta sitten kohtaamasta kokaiini tapauksesta. Kotibileissä joku vanhempi pelaaja (varmaan 19-21) oli kutsunut Ericin ja jonkun toisen Ericin ikäisen vessaan, jossa pakotti nämä vetämään kokaiinia. Ericin ollessa tekohetkellä vasta 16-vuotias. OHL-liiga on järjestänyt tapaamisen Ericin kanssa, jossa käydään läpi tapahtumat, jotta saadaan kaikki informaatio Waterloon poliiseille. Onhan tämä surullista, että vielä 2016 tälläisiä asiota tapahtuu näin isossa liigassa, mutta hienoa että uhrit uskaltavat kertoa kokemuksistaan avoimesti.

Tämä tapaus muistuttaa Daniel Carcillon Sarnia kertomuksia, kuten joukkueen vanhemmat pelaajat omaavat auktoriteetin jota käytetään väärin, vanhemmille valehtelua asioiden olevan hyvin, koska muuten NHL unelma kaatuu.

Toivottavasti tekijän nimi tulee julkisuuten, vaikka onhan kokaiinin hallussapidosta ja tästä episodista kivat rankut tulossa ja tuolla rikosrekisterillä ei paljoa työpaikkoja saada lätkässä tai muualla.

Tässä sen vuoden jengi



 

NakkiFakiiri

Jäsen
Suosikkijoukkue
New York Rangers, Charlestown Chiefs
Carcillo ja Garrett Taylor ovat mukana nostamassa syytteitä junnuliigoja kohtaan, ja torstai-iltana vireille laitetun jutun myötä junnujen kohtelusta on tullut nyt julki seikkaperäisempää tietoa. Onhan tuo aivan uskomatonta ja järkyttävääkin luettavaa, joskin toivon ja uskon sydämeni pohjasta että tuohon touhuun on tullut ajan myötä roimasti muutosta. Niin tai näin, se ei silti poista sitä tosiasiaa että onhan tuo pukukoppikulttuuri ollut junnujen kohtelun suhteen käsittämätöntä, ja vielä käsittämättömämpää on se että joukkueenjohto, kapteenit ja muut ovat katsoneet touhua läpi sormien ja pahimmillaan ottaneet vielä osaa näihin "rituaaleihin". On sääli että näistä asioista kertovia tahoja pidetään vielä joidenkin toimesta joinain herkkinä lumihiutaleina, ihan kuin kenenkään pitäisi oikeasti tuollaista kohtelua sietää ja kestää. On äärimmäisen tärkeää että näistä asioista puhutaan avoimesti, mikään "pukukopin asioita ei vuodeta ulos"-mantra ei voi olla asioiden muuttumisen ja moisen vanhan ja mädän kulttuurin alas repimisen tiellä.

Varsin tarkkaa detaljia Carcillon, Taylorin ja varmasti muiden junnujen kohtelusta:
 

HampaatOn

Jäsen
Ei omakohtaista, mutta sivusta nähtyä: juniorijoukkeissa ei saada kuriin joukkuekavereiden kiusaamista, koska pelaajat eivät bustaa toisiaan ja liian paljon pistetään huumorin piikkiin.

Useimmissa tapauksessa ongelmina on lapsen/nuoren haluttomuus paljastaa kokemansa kiusaaminen ja joukkueen/seuran liian löysä tai jopa täysin puutteellinen suhtautuminen tekoihin. Kiusaamiseen pitäisi olla täysi nollatoleranssi.
On harmillista, että usein toimihenkilöinä on junioritasolla vanhempia. Se kopin luottohenkilö, huoltaja, on vielä junioritasolla jonkun vanhempi. Kuinka voit avautua tyypille, jonka lapsi on mahdollisesti yksi kiusaajista?
 

Rene Saari

Jäsen
Suosikkijoukkue
Hamilton Mustangs
Se kopin luottohenkilö, huoltaja, on vielä junioritasolla jonkun vanhempi. Kuinka voit avautua tyypille, jonka lapsi on mahdollisesti yksi kiusaajista?
Vahva tämä. Vastaushan kysymykseesi on, ettet mitenkään.
Tähän kun yhdistetään vielä oman lapsen tekemisten sormien lävitse katselu, (omasta mielestäni toleranssi oman muksun huonoa käytöstä kohtaan tulisi olla nolla) niin ollaan tilanteessa, jossa kovaa vaatimustasoa (mm. huutamalla) ylläpitävän valkun lapsi purkaa sitä pahaa oloa muihin treenikavereihin.

Yksi pysäyttävimmistä tapauksista oli, kun jälkikäteen kuulin (syrjityn lapsen vanhemmat kertoivat) mitä valmentajan poika oli heidän lapselleen kopissa sanonut. Sanat olivat lähes 100% samoja, mitä valmentajaisä oli maininnut toimihenkilöiden kesken.

edit. ja tarkennuksena , jos em. jäi epäselväksi. Kyse ei ollut kovin positiivisista seikoista.
 

läpy

Jäsen
Suosikkijoukkue
-
Juniorijääkiekkoyhteisössä on hyvin paljon akkamaisuutta toimihenkilöinä olevia vanhoja pelaajia myöten. Muodostetaan parempia piirejä omien kavereiden kanssa, mikä sitten toisinaan siirtyy myös pelaajien väliseen käyttäytymiseen. Oma havaintoni on, että pelaajat ovat fiksumpia ja suvaitsevampia nykyään kuin esim. 80-90 luvulla, mutta toimihenkilöt ovat usein jääneet menneille vuosikymmenille.
 

Juhaht

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kiekko-Espoo
Kuinka voit avautua tyypille, jonka lapsi on mahdollisesti yksi kiusaajista?

En ymmärrä kysymystä. Eikös avautuminen ole tuossa tilanteessa harvinaisen helppoa, latelee suorat sanat?
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös