Liigan erotuomaritoiminta – ajatuksia ja kehittämisideoita

  • 2 101 385
  • 14 293
Suosikkijoukkue
Reilu peli ja Putinin vastaisuus
Tuomareihin ja tuomioihin keskittyminen syö liigan tuotetta enemmän kuin mikään muu. Tuomarit tulevat pysymään inhimillisinä. Tekniikka auttaa, mutta se myös vie jotain pois.

Älykiekko saattaa olla tuomarituotetta parantava innovaatio. Suurin etu tulisi videotarkistusten vähentymisistä.

Haasto taas on perseestä. Sehän muuten sisältää todennäköisesti taktisen mahdollisuuden pitää aikalisää pidempi aikalisä. Ihme sirkusta halutaan tästä hommasta tehdä välillä.

Lajin sääntö- ja tuomarointikehitystä pitäisi johtaa suuntaan, jossa ottelutapahtuma, sen liveyleisö, olisi pääasiallinen kiinnostuksen kohde. Minusta hidastuskuvilla hifistely ruokkii tv-tuotetta ja syö livetapahtuman intensiteettiä.

Tämä valmentajien parkuminen (Stögö teki vähintään Euroopan ennätyksen siinä, miten syvälle voi sukeltaa) on ihan älytöntä hommaa. Joskus voisi joku erituomarikonklaavi haukkua valmentajien ratkaisut samaan tyyliin. "Urpo kun ei ottanut aikalisää silloin ja silloin. Sääli joukkuetta, koutsiin kaatui" tai "Aina nämä samat jannut kellä ei sipuli vaan kestä saa näitä sopimuksia. Varmaan on Törmänen pessyt Nybondaksen selän ja vähän alempaakin taas mökkisaunassa".

Ja ammattilaisuuskortti. Millaista palkkaa pitäisi maksaa, että jengi hyppäisi siviiliuralta tuonne? Niinpä! Ensin entiset pelaajat ovat parhaita, kohta taas paskimpia ikinä.

Äsh. Onhan noita keinoja olemassa esim. case väärä vaihto:n suhteen. Säännöt salibandystä ja mitään epäselvää ei jää. Sitäkö halutaan? Itse ko. lajia viheltäneenä sanoisin, että usein sääntöjä pilkulleen tulkitseva tuomarilinja aiheuttaa törmäysvaaran, eli ei ole turvallinen.

Jes. Annetaan niiden tuomareiden olla ihmisiä. Kohdellaan kuten ihmisiä. Tuetaan kuten ihmisiä joille suomme onnistumisen. Jne...
 

Tollanen

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Kyllä nyt on niin paha mieli, ettei pysty edes puhumaan! Liigassa pystyy paras seitsemästä sarjan voittamaan 4-2 vaikka on huonompi ja nyt kävi niin. Kabinettipolitikointi, salaliitto ja korruptio sekä jossain määrin tuuri olivat Tapparan puolella. Jokainen näki, että IFK oli parempi jääkiekkojoukkue.

IFK olisi voittanut viidennen pelin korruptiovapaassa tilanteessa. Senhän näki jokainen ja se onkin päivänselvää ja siksi totuus. Tuomarit hyväksyivät edellisessä pelissä IFK:n paitsiomaalin vain jotta tämä vaihtovirhekohu tulisi sillä muka tullut kuitatuksi. Kyllä ei tule! Vaihtovirhe oli siis suunniteltu jo hyvissä ajoin Tapparan ja Liigan kesken. Jokainenhan sen tietää ja pystyi näkemään.

IFK oli parempi myös pelissä numero 6. Liiga lienee peukaloinut kelloa. Jos kello olisi ollut korruptiovapaa, olisi tasoitusmaali tullut ajassa 58.43. Viimeisen IFK olisi tehnyt tyhjiin ja siis salaliittovapaassa pelissä tilanne olisi ollut 2-3. Jokainen tajuaa, että IFK olisi vienyt seiskapelin helposti, koska sillä hyökkäsi puolustajatkin Hussoa lukuunottamatta ja Tapparan ollessa pelkkä mielikuvituksettomasti jauhava kone. Kylmä ja tunteeton. Sen vuoksi kellon mitätodennäköisin peukalointi tapahtui. Jokainen näki, että ajassa 59.58 Karhunen luo anovan katseen toimitsijoiden suuntaan ja kahden sekunnin päästä soi summeri. Karhunen tiesi!!

Peltolan tapaus; Stsögö oli hyvin pahoillaan siitä, että Peltola oli pelikunnossa, vaikka Zaborsky oli kuinka lyönyt häntä mailalla silmään. Väitänkin, että Tappara oli järjestänyt Peltolalle HOITOA, jotta hän pääsisi pelaamaan. tai ainakaan sitä ei oltu yritetty tosissaan estää. Tämä jos mikä on viimeinen naula korruptiovapaan liigan arkkuun. Kaikkihan sen näkee ja tietää.

Ainoa onni tässä on se, että kukaan ei muista vääryydellä voitettua mestaruutta. Kaikki muistavat etä IFK oli paras ja toiseksi paras oli Ilves, tai olisi ollut korruptiovapaassa tilanteessa.
 

Walkin

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pittsburgh Penguins
Katsotaan ensi kauden alku mikä liigan linja on. Tuota kahvaamista en kyllä aio enää rahoittaa ensi kaudellakin jos sama paska jatkuu, säännöt kuuluvat jääkiekkoon. Kurinpito oli kanssa täysin paska, jaetaanko missään muussa jääkiekkoliigassa korkeasta mailasta jotain pelikieltoja? Liigassa noita jaettiin tällä kaudella pelkästään playoffeissa jo ainakin pari kappaletta ihan käsittämätöntä uunoilua tilanteista joissa tahallisuutta oli 0%.

Täydellisyyttä ei voi vaatia virheitä tulee jatkossakin, mutta ei nyt jumalauta vedetä täällä täysin omilla säännöillä lajia nimeltä jääkiekko.
 

Belsebuubi

Jäsen
Suosikkijoukkue
IFK, Niiralanmonttu, United
kokohassuttelu
Melkonen sanaseppo. Oikeastaan kertoo kirjoittajasta kovastikin paljon. Mutta mitä tuotteen tuomarityöskentelyyn ja kurinpitoon tulee, näin niinkuin yleisesti ottaen. Niin onhan se täysin perseestä ja hapuilevaa kun lapsen ensi askel. Linjattomuus sekä täysin käsittämättömät perustelut sanktioissa.
Mutta tää on lätkää hei!

Katsoin vuosien tauon jälkeen änäriä tässä joku päivä takaperin ja huomasin miten vähän (ainakin siinä pelissä) oli mailahäirintää. Ja kyllä vaan, olette oikeassa. EN viittaa keneenkään enkä mihinkään tällä esimerkillä. Toin vain esiin havainnon jolla kotimaassakin pelissä saataisiin vauhtia ja vaarallisia tilanteita jos pelissä vihellettäisiin virheet pois, eikä tulkita aina ja ikuisesti. Siihen kun ei vaan osaaminen riitä tällä tuomaristolla.

Anteeksi epäselvä ulosanti ja kirjoitusvirheet.
 
Suosikkijoukkue
Tappara, Avalanche
Siksi että teknologia ei ole vielä kehittynyt riittävän pitkälle. Jos robotit valvovat esim. sen, onko pelaaja yli siniviivan ennen kiekkoa vai ei, silloin ihmistuomarit pystyvät keskittymään ihmisen tulkintaa vaativiin asioihin: oliko koukku, oliko kamppi, oliko pelaajalla kiekko hallussaan hänen ylittäessään siniviivan jne. Näitä asioita on tulkinnanvaraisuutensa vuoksi paljon vaikeampi valvoa koneellisesti kuin sitä, ylittikö pelaaja siniviivan ennen kiekkoa.
Olen täysin samaa mieltä. Mutta niinkuin sanoit teknologia ei vielä niin pitkällä valitettavasti ole. Kun älykiekko tai joku muu mahdollistaa esimerkiksi näiden paitsioiden virheettömän tuomitsemisen niin olen kyllä niiden puolesta, mutta nykyhetkessä en halua että tuota virheettömyyttä haettaisiin videohaastoilla.
 

Roy#33

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Miten muuten on? Eikö tuo vika tilanne pitäisi saada julkistettua kellon kanssa? Minun mielestä aika oli siis jo loppunut, mutta outoa että ei saada videokuvaa pelikellon kanssa ja se jättää turhaan mahdollisuuden spekuloida asiaa. Esim. jos videotuomari oli Tapparafani niin mikä motivaatio olisi kertoa rehellistä tuomiota? Minä IFK-kannattajana olisin ainakin hyväksynyt maalin jos siitä ei voi jäädä kiinni :)

Tuomarointi ei ollut fiinaalien arvoista. Ihmeen salliva linja ja kyseenalasia tuomioita suuntaan ja toiseen. Tämä ei siis tietenkään ole Tapparan vika ja todellakin ovat asainneet mestaruutensa.

Usko Levoseen ja kurinpitoon on kyllä mennyt tämän kauden jälkeen lopullisesti.
 

Eikka86

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Levosen Jari pokkasi 14. kerran putkeen kultaisen pillin. Ansiokkaan työskentelyn seurauksena toiseksi äänestyksessä tuli Tom Laaksonen.
 

douppi

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Liverpool
Levosen Jari pokkasi 14. kerran putkeen kultaisen pillin. Ansiokkaan työskentelyn seurauksena toiseksi äänestyksessä tuli Tom Laaksonen.

Ehkä Levonen sitten onnistui muutoin pitkällä kaudella jälleen (kun eihän tuota nyt turhaan saada), mutta finaalit menivät sen verran Vihkoon L&F parilla, että niistä ei/eivät kyllä kehuja ansaitse.
 

Jymäkkä

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, NY Rangers, Ketterä, Saksa (futis), IPV
Levosen asema on vähän turhan sementoitu, vaikka toki pelaajien mielipidettä täytyy kunnioittaa. Minulle tuo Levosen "antaa poikien pelata"- linja ei oikein maistu. Otetaan ne selvät virheet pois, niin pelin taso paranee. Ei voi olla vaikuttamatta tuomarilinjaan yleisemminkin, että pelaajien suurin suosikki tuomareista on tämän vapaamman linjan edustaja.
 

Salama15

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lankisen Lukupiiri - Zervuska Haidis
Tsekkailin (salaa) KHL-finaaleja ja nyt on tullut katseltua NHL-pleijareita => molemmissa pidettiin/pidetään säännöistä kohtuullisen hyvin kiinni ja jengit saavat jäähyjä lähes runkosarjan tahtiin. Toki sielläkin on sanomista, Pens - Caps parissa kaksi ulosajoon oikeuttavaa tööttiä on johtaneet 2min jäähyyn, mutta estämiset, kahvat, koukut, väärät vaihdot yms. on puhallettu lähes poikkeuksetta (siis ainakin niissä peleissä, jotka minä olen nähnyt).

Miksi Liigassa harrastetaan tällaista "antaa poikien pelata ja laitetaan pilli taskuun"-meininkiä kun tosipelit alkavat? Väärä vastaus on "koska joukkueet haluavat näin", ei joukkueilla voi olla valtaa päättää millä säännöillä pelejä pelataan tai jos on niin pitänee mennä tuonne "liigan munattomat päättäjät"-ketjuun avautumaan...
 
Miksi Liigassa harrastetaan tällaista "antaa poikien pelata ja laitetaan pilli taskuun"-meininkiä kun tosipelit alkavat? Väärä vastaus on "koska joukkueet haluavat näin", ei joukkueilla voi olla valtaa päättää millä säännöillä pelejä pelataan tai jos on niin pitänee mennä tuonne "liigan munattomat päättäjät"-ketjuun avautumaan...
Saahan Liigassa esimerkiksi käyttää mailaa ja estää jo aika paljon runkosarjassakin. Kai se syy tuohon on, että halutaan mahdollisimman tasainen runkosarja ja sitäkin tasaisemmat playoffit.
 

Salama15

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lankisen Lukupiiri - Zervuska Haidis
Saahan Liigassa esimerkiksi käyttää mailaa ja estää jo aika paljon runkosarjassakin. Kai se syy tuohon on, että halutaan mahdollisimman tasainen runkosarja ja sitäkin tasaisemmat playoffit.
Toki näinkin, mutta tuolla tasaisuuteen pyrkimisellä itse asiassa saadaan aikaan epätasaisuutta kun esim. heikommin liikkuva / hitaammat pelaajat omaava joukkue saa estämällä hidastettua sitä toista jengiä? Mutta ei kai siinä, niillä säännöillä mennään mitä dumarit sallii...
 
Toki näinkin, mutta tuolla tasaisuuteen pyrkimisellä itse asiassa saadaan aikaan epätasaisuutta kun esim. heikommin liikkuva / hitaammat pelaajat omaava joukkue saa estämällä hidastettua sitä toista jengiä? Mutta ei kai siinä, niillä säännöillä mennään mitä dumarit sallii...
Näinhän siinä käy. Lisäksi peli on välillä niin järkyttävän näköistä, että sitä ei jaksa enää edes seurata. Tiukalla linjalla saataisiin vauhtia lisää ja pelaajien ominaisuuksia paremmin esille.
 
Kurinpito oli kanssa täysin paska, jaetaanko missään muussa jääkiekkoliigassa korkeasta mailasta jotain pelikieltoja?
Onko mielestäsi myös pelikielto keihästämisestä väärin? Tai ulosajo? Montako pelaajaa on loukkaantunut tai menettänyt lisääntymiskykynsä, kun on keihästetty munille? Pelikieltoa on kyllä tullut. Entäs loukkaantuneet tai näkönsä menettäneet korkeista mailoista? Tuo vikinäsi on lapsellista. Pelikielto on aina aiheellista, kun pelaajan toimet sitä edellyttävät. Zaborsky sai aiheesta sen pelikieltonsa.
 

L4E

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauma Luk
Levonen sivussa jopa puoli vuotta. Syynä akillesjänteen katkeaminen sulkapallossa. Ilmeisesti Tom Laaksosella myös lonkan kanssa ongelmia.

Eli kokeneita tuomareita mahdollisesti pois liiga-avauksesta kaksin kappalein.
 

HUMPPAJUGEND

Jäsen
Suosikkijoukkue
Uus-Lavolan Peli-Pojat
Levonen sivussa jopa puoli vuotta. Syynä akillesjänteen katkeaminen sulkapallossa. Ilmeisesti Tom Laaksosella myös lonkan kanssa ongelmia.

Eli kokeneita tuomareita mahdollisesti pois liiga-avauksesta kaksin kappalein.
Voi jopa olla, että TomTomiin saadaan vihdoin ja viimein asennettua ajantasaiset ohjelmistot. Ei nimittäin ole ollut viime vuosina toimintavarmuudestaan kuulu.
 

Jupe#16

Jäsen
Suosikkijoukkue
Oulun Kärpät
Olisi ihan kiva jos tuomarit viheltäisivät noita kärkikarvaajien estämisiä. TPS-Kärpät pelissä oli ainakin muutama sellainen tilanne jossa tarkoituksella estettiin kärkikarvaajaa antamasta painetta kiekolliselle pakille.
 

Kolmio36

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, Philadelphia Flyers
Olisi ihan kiva jos tuomarit viheltäisivät noita kärkikarvaajien estämisiä. TPS-Kärpät pelissä oli ainakin muutama sellainen tilanne jossa tarkoituksella estettiin kärkikarvaajaa antamasta painetta kiekolliselle pakille.
Jaahas! Joko on alettu sorto Kärppiä vastaan tämänkin kauden osalta?
 
Suosikkijoukkue
Turun Palloseura
Neuvoksen näkökulmia......

Täytyy muistaa rakkaat palstalaiset, että erotuomarit ovat liigassamme ainoat amatöörit. Kaikki muut tekijät: seurajohtajat, pelaajat, huoltajat, lääkärit ja muu seurojen ja sidosryhmien edustajat nostavat palkkaa työstään. Erotuomarit käyvät "talon" ulkopuolella töissä.

Miten voimme edellyttää ainoalta amatöörijoukkueelta - tuomareilta - professioonaalia otetta peleissä, kun tiedämme, että ajavat autoillaan pitkiä matkoja usein huonossa kelissä omien päivätöidensä päälle vieraalle paikkakunnalle peliä viheltämään? Ei synny keskustelua........

Liigassa olisi raharesursseja muutaman ammattituomarin palkkaamiseen kutakin pelikautta kohden. Katsoisin, että joku 40kE vuosipalkkio olisi realistinen.

Seuraavalle kaudelle tapahtuvat ammattituomareiden rekrytointi voisi olla toukokuussa, jossa olisi pakolliset luistelukokeet ja sääntöjen kysely.

Niin kauan, kun amatöörit viheltävät ammattilaissarjaa kannattaa mölyt pitää mahoissa........
 

Doug93

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, Idänpään Toive, Romford Raiders
Ainakin Ilves - Tappara pelistä tuli väkisinkin mieleen, että taisi päätuomarikaksikolla olla pitkäveto. Paljonkohan nettosivat..
Jäähyt 7-2. Kai se on sitten tätä, kun ei ole ammattituomareita, niin heidän täytyy hankkia vähän tienestejä näinkin.
Ehkä tästä joskus Ilves puolestaan hyötyy..tuskin oli mikään yksittäistapaus.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös