Millainen turnaus maailman parhaille?

  • 13 276
  • 33

99-v

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat, Minnesota Wild
MM-kisat (joka vuosi toukokuussa Euroopassa)

Nykyinen pelisysteemi, 16 joukkuetta, 2 kahdeksan joukkueen lohkoa ja 4 lohkon parasta puolivälieriin. Yhden (tai kahden) isäntämaan sijaan turnaus koti- ja vierasotteluina (eurooppalaisille 4 koti- ja 3 vieraspeliä, pohjoisamerikkalaisille 7 vieraspeliä kun USA/CAN sijoitettuna eri lohkoihin). Pelimatkat NHL:ssä ja KHL:ssä ovat pitkiä, joten MM-kisoissakaan se ei olisi mikään ongelma. Joka tavalla järkevämpää pelata täysille katsomoille niin että toinen joukkue on aina isäntäjoukkue, kuin jonain iltapäiväpelinä tyhjille katsomoille vieraalla maaperällä.


Olympialaiset (joka neljäs vuosi helmikuussa)

12 joukkuetta, 3 neljän joukkueen alkulohkoa, nykymalliin, mutta vain 8 parasta pudotuspeleihin nykyisen kaikki pääsee mallin sijaan (2 parasta/lohko ja 2 parasta lohkokolmosta).


World Cup (joka x:s vuosi helmikuussa Pohjois-Amerikassa, All Stars pelin tilalla)

8 joukkueen cup-turnaus: puolivälierät (otteluparit arvotaan), välierät ja finaali


Nuorten MM-kisat (joulu-tammikuussa)

16 joukkuetta mukaan ja 4 neljän joukkueen alkulohkoa. 2 kovaa lohkoa (A&B, edellisvuoden 8 parasta) ja 2 lohkoa muille (C&D, loput maat). Kovien lohkojen 2 parasta suoraan puolivälieriin. Kovien lohkojen 2 heikointa ja C&D lohkojen 2 parasta neljännesvälieriin. Maajoukkueiden taso vaihtelee ikäluokasta toiseen, joten olisi reilua että isompi määrä joukkueita pääsisi taistelemaan nuorten mestaruudesta.
 

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
Enemmän ajattelisin ideaali-formaattia - tämä nykyinen toki saa aikaan jännittävän loppuhuipennuksen ja hyödyttää vähemmän leveällä materiaalilla pelaavia joukkueita (kuten Suomea), mutta sen parhaan joukkueen löytäminen jää selkeästi enemmän sattuman varaan eivätkä kaikki parhaat joukkueet edes kohtaa toisiaan. Takavuosien erilaiset yksinkertainen loppusarja -formaatit toivat paremmin esille sen voimakkaimman joukkueen. Jos ideaalisesti saisi suunnitella niin lopputurnauksessa olisi vain ne 8 joukkuetta ja jokainen ottelu olisi kuolemanvakava ja äärimmäisen merkityksellinen peli.
 

KooMT

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa, San Jose Sharks
MM-kisat joka toinen vuosi tai vuosina jolloin ei ole olympialaisia.
Turnaus kuten nyt tai tiputtaa joukkuemäärää 14:een.
Divisioonakisoista isommat, divisioonat voitaisiin pelata samaan tyyliin kuin tämä parhaiden turnaus. Finaaliin selvinneet jatkavat ylöspäin.
Riippuen joukkuemääristä per divisioonat voisi olla joko kaksi tai kolme alasarjan isompaa turnausta. Joskus olen miettinyt että olisi hienoa jos divisioonien kisat ovat olleet ennen tätä lopputurnausta niin olisi hienoa että divisioonavoittaja saisi jatkaa jo samana vuonna loppusarjaan eikä odottaa vuotta.

Olympialaiset joka neljäs vuosi
12 joukkuetta mutta kahteen lohkoon ja 8 parasta jatkaa

World cup, joka neljäs vuosi vuosina kun muita ei ole
6 joukkuetta, USA, Canada, Tsekki, Suomi, Ruotsi, Venäjä
Yksi lohko kaikki pelaa kaikkia vastaan, neljän parhaan play-offit kerrasta poikki
NHL-säännöt, elo-syyskuussa
 

chauron

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIMARS
Pieni kyssäri vaan: jos uusia maita ei oteta ja jopa supistetaan, miten lätkä lajina voi kasvaa tästä esim keski- ja itäeuroopassa? Vai onko tarkoitus että sen ei tarvikaan, vaan annetaan esim. slovenialaisten keskittyä mäkihyppyyn (jonka huipulla eivät olenaina olleet vaan ovat sinne työllä nousseet... miksei joskus lätkässäkin)
 

KooMT

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa, San Jose Sharks
Pieni kyssäri vaan: jos uusia maita ei oteta ja jopa supistetaan, miten lätkä lajina voi kasvaa tästä esim keski- ja itäeuroopassa? Vai onko tarkoitus että sen ei tarvikaan, vaan annetaan esim. slovenialaisten keskittyä mäkihyppyyn (jonka huipulla eivät olenaina olleet vaan ovat sinne työllä nousseet... miksei joskus lätkässäkin)

Mielestäni divisioonakisojen arvostusta pitäisi kasvattaa ja siellä pelata enemmän pelejä, ja mieluusti muutakin kuin pelkkä muutaman ottelun runkosarja. On se nyt hauskaa, että SM-liigaa on niin moni supistamassa pienemmälle joukkuemäärälle ja MM-tasolla pitäisi pääsarjassa olla vaikka kuinka monta joukkuetta.

No mitä World cuppiin tulee niin tietysti nuo paikat voisivat olla rankingin mukaan mutta olisi edes joku turnaus olemassa, missä kaikki suuret saavat kohdata toisensa ilman että puolet jakaantuu eri lohkoon.
 

Loorz15

Jäsen
Suosikkijoukkue
Helsingin Jokerit | Huuhkajat | Teuvo Teräväinen
MM-Kisat joka neljäs vuosi Helmikuussa, NHL sillä aikaa tauolle, kaikki parhaat mukaan. Olympialaiset joka neljäs vuosi. Elikkä esimerkiksi 2016mm, 2018ok, 2020mm, 2022ok jnejne. Wolrd Cupin voi heittää nykyformaatilla romukoppaan. U20-kisat voidaan pelata joka vuosi. Tämän on kyllä täyttä utopiaa, mutta olisi mielestäni hyvä idea. Kiinnostus MaJu lätkään säilyisi, ja kaikki parhaat olisi joka vuosi mukana.
 

Ketuttaa

Jäsen
Suosikkijoukkue
KalPa ja Chicago Blackhawks
Olen varmaan ainoa jonka mielestä joka keväiset MM-kisat ja jokavuotiset U20 MM-kisat ovat mukavia perinteitä, vaikkakaan kaikki maailman parhaat ei mukana olisikaan. Näiden lisäksi sitten Olympialaiset joka neljännes vuosi ja World Cup joka neljännes vuosi, vuorovuosittain tietysti.

Olympialaiset ainakin itselle se suurin turnaus jota arvostan eniten. Käytännössä kaikissa maailman lajeissa jalkapalloa lukuunottamatta.
 
Suosikkijoukkue
Seksi-Lasse
World Cupissa voitaisiin joku vuosi kokeilla neljän joukkueen sarjaa: USA, Kanada, Venäjä ja EU. EU:n joukkueen pari ylintä ketjua koostuisivat varmaan ruotsalaisista ja tshekeistä, jarruketjuissa olisi sitten useampia suomalaisia. Pakistoon saattaisi mahtua noiden kolmen maan pelaajien lisäksi Saksan Ehrhoffkin. Ykkösveskari tulisi todennäköisesti Suomesta. Olihan Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen hetken aikaa kv-turnauksissa IVY. Tiiviimpi yhteisö EU on joten miksei tuota voisi koittaa.
 

Rara

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
NHL-osiossa käytävä keskustelu NHL-pelaajien osallistumisesta/osallistumattomuudesta olympialaisiin sai minut taas kirjoittamaan siitä kuinka typerää kansainvälinen jääkiekkotoiminta tällä hetkellä on. Ongelmahan on siis se, että maajoukkuepelejä pelataan parhailla joukkueilla liian harvoin. Sen lisäksi NHL-pelaajien osallistuminen olympialaisiin on joka kerta epävarmaa. Tulevan syksyn world cup parantaa tilannetta jonkin verran, mutta senkin turnauksen arvostusta laskee 2 keinotekoista joukkuetta. Jääkiekon suurin kasvupotentiaali piilee mielestäni juuri kansainvälisen jääkiekkotoiminnan kehittämisessä. Parhaiden pelaajien turnauksia pitäisi pelata useammin ja säännöllisesti

Olen jo jonkin aikaa pohtinut mielessäni miten asiaa sataaisiin paremmaksi. Maajoukkuetoiminnan ongelma jääkiekossa verrattuna vaikka jalkapalloon on NHL:n ylivertaisuus. Jalkapallossa ei ole vain yhtä sarjaa joka pystyisi sanelemaan ehdot. Toinen ongelma on sarjajärjejestelmät, sillä osalla pelaajista pelit loppuvat yli 2 kuukautta aiemmin kuin toisilla. Sen vuoksi maajoukkuekisojen järjestäminen vasta kaikkien sarjojen päätyttyä on hankalaa jos kaikki halutaan mukaan. Myös kisojen järjestäminen kesken kauden on ongelmallista kuten joka kertaiset väännöt NHL-pelaajien osallistumisesta olympialaisiin osoittavat. Euroopan jalkapallosarjatkaan eivät myöskään ole järin innoissaan suunnitelmista pitää vuoden 2022 MM-kisoista keskellä kautta joulukuussa. Seuroja on tässä tapauksessa helppo ymmärtää. Siispä mielestäni paras vaihtoehto pelata maajoukkueturnaus parhailla pelaajilla olisi ennen kauden alkua syyskuussa, kuten World cup nyt pelataan. Parit ensimmäiset kerrat varmaan olisi puhetta kesäturnauksesta, mutta jos systeemistä tulisi jatkuva käytäntö, niin nekin puheet lakkaisivat. Joka vuosi järjestetty turnaus olisi liian usein ja neljän vuoden välein liian harvoin. Näin ollen turnaus olisi parasta järjestää 2 vuoden välein ja turnaukselle tulisi antaa MM-arvo eli kyseessä olisivat MM-kisat. Kisat voisivat olla parittomina vuosina ja NHL voisi järjestää turnauksen joka toinen kerta P-Amerikassa ja IIHF joka toinen kerta Euroopassa. Kisat voisivat olla 16 maan kisat joko nykymallilla tai siten, että neljä lohkoa, joista 2 parasta puolivälieriin.

Tällä olisi tietenkin vaikutuksia nykyisenlaiseen maajoukkuetoimintaan. Kevään MM-kisat ovat IIHF:llä merkittävä rahasampo, joten turnauksesta tuskin luovutaan vaikka itse kyseenalaistankin suuresti niiden järkevyyden. Kevät-kisoista voisi tehdä selkeästi 2-tason maajoukkuetapahtuman. Esimerkiksi EM-kisat Euroopassa pelaavien kesken. MM-vuosina nuo olisivat oiva näytönpaikka Euroopassa pelaaville. Olympiakisoihin tällä olisi luultavasti se vaikutus että NHL-pelaajat eivät niihin enää osallistuisi. Tämä olisi tietysti sääli, mutta jos parhaiden pelaajien MM-kisat olisivat joka toinen vuosi, niin valtavaa tarvetta sille ei olisikaan. Olympialaiset ovat tietenkin maailmanlaajuinen näytönpaikka, mutta omilla, parhaiden pelaajien MM-kisoilla jääkiekko voisi kasvattaa kansainvälistä näkyvyyttä roimasti nykyisestä, ilman muiden talvilajien läsnäoloa. Suurissa jääkiekkomaissa näkyvyys ei välttämättä kasvaisi olympialaisiin verrattuna, mutta uskoisin että pienemmissa maissa kuten Saksa, Ranska, Itävalta, Italia näkyvyys kasvaisi selvästi mikäli oma maa olisi mukana kisoissa. Uskoisin myös, että kisoille löytyisi nykyisiä MM-kisoja enemmän kiinnostusta myös vaikkapa Englantista, Kiinasta tai Japanista.

Se, että tällaiseen skenaarioon joskus päädyttäisiin ei ehkä ole kovin todennäköistä, mutta mielestäni tämä malli ottaisi huomioon nykyisen systeemin hyvät puolet (maajoukkuetoimintaa on joka vuosi, kevätkisoilla pitkäperinne ja IIHF:lle taloudellisesti tärkeä tapahtuma) sekä parantaisi huonoja puolia (parhaat pelaajat maajoukkueessa useammin, säännöllisesti sekä MM-kisat olisivat oikeasti MM-kisat).
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös