Liiga sulkeutuu taas – mihin menet Mestis?

  • 1 040 295
  • 5 672

Steus

Jäsen
Uskon sinun uskovan tämän herran puheita. Tulikohan seuralle takkiin (pari-kolme kertaa) (kolme-neljä-viisi-)tuhatpäisen yleisön sisäänottamisestä verraten pariin bussimatkaan, jäävuoroon ja ABC-ruokailuun, vaiko kenties jostain muusta? Tokihan jollain "jos olette sarjan paskin joukkue ja joudutte karsintaan, niin maksamme teille x.xxx euroa mieheen per peli ja pistebonuset päälle!" -systeemillä tuostakin ottaa tukkaan, mutta... hetkonen? Miksi puhun tällaisia? Tekeekö joku tällaisia diilejä?

Dieppehän on puhunut jo pari vuotta jauhanut samaa mantraa ja ollut toki osassa argumenttejaan ihan oikeassa, joskin kontekstista usein poiketen. Olisi mielenkiintoista kuulla, miten kyseinen nimimerkki suomalaista kiekkoilua jollain muulla tavalla pitkäjänteisesti.
 
Suosikkijoukkue
KeuPa HT
Olen tuhat kertaa kirjoittanut että kuilu on kasvanut niin suureksi ettei sitä kurota enää umpeen.

Itselleni ei näin äkkiseltään kovin montaa syytä Liigan avaamisen lisäksi tule millä tuota kuilua saataisiin kurottua kiinni, entä sinulla? Väittäisin, että Ruotsin tyylinen kuuden joukkueen karsintasarja ensi kaudesta lähtien ja kuilu olisi huomattavati pienempi. Tosin enää ei Mestikseen KooKoon lähdön jälkeen jää kovin montaa aidosti Liigaan pyrkivää seuraa, joten väliäkös sillä. TuTo ja Jukurit voitaisiin nostaa ylös samantien ties missä kabinetissä ja pelata Liigaa hamaan loppuun saakka 17:llä joukkueella. Jokerit tulee mukaan muutaman vuoden sisällä niin siitä vielä 18:s joukkue niin voidaan kehitellä vaikka konferenssijaot niin kuin suuressa maailmassa.

Ihan tosissaan ottaen kyllä maalaisjärjenkin pitäisi sanoa että 15 joukkuetta Suomen kokoisessa maassa korkeimmalla sarjatasolla on liikaa. Ensi kaudella Liigassa palloilee ainakin kaksi joukkuetta, jotka ovat nippanappa liigatasoa. Tai missä se raja nyt enää ikinä meneekään. Pelaajat eivät vain yksinkertaisesti enää riitä noin moneen joukkueeseen, jotta sarja pysyisi riittävän laadukkaana. Ruotsissa pääsarjassa pelaa 12 joukkuetta, panoksia riittää ensimmäisestä runkosarjaottelusta viimeiseen ja toiseksi korkein sarjataso pullistelee tavoitteellisia seuroja. Toista se on Suomessa, jossa Liigaankin ollaan varmaan kohta nostamassa jotain farmiseuroja, kun aamulla ollaan katsottu Teksti-TV:stä, että 30:n joukkueen NHL-malli olisi oikeastaan aika kiva meillekin.

Jos saisin olla huomisen päivän Suomikiekon ylijumala, nipistäisin Liigan joukkuemäärää kolmella (2017-2018 kauden kolme viimeistä tylysti Mestikseen) ja apinoisin Ruotsin karsintasarjasysteemin myös tänne. En usko, että yksikään putoava Liigajoukkue siitä mihinkään kaatuisi vaikka tippuisivatkin. Liigaosakkeesta tulisi sen verran laskeutumisrahaa, että pahimmasta päästäisiin yli. Myös Mestiksestä tulisi kiinnostavampi sarja uudistuksen jälkeen, joka näkyisi esimerkiksi seurojen lipputuloissa. Noh, ei tule tapahtumaan joten jään "innolla" odottamaan suomalaisen jääkiekkoilun korpivaellusta.

Ja kyllä, suosikkijoukkueeni on KeuPa HT, jonka rahkeet eivät tule ikinä riittämään Liigaan, mutta kovempi huolenaihe on suomalaisen jääkiekkoilun nykytila.
 

Sim_Sam

Jäsen
Suosikkijoukkue
JoKP, Punamustat pelipaidat, 60min paine ja DDR
Niin, mutta hei! Eihän ne NHL:ssä ja KHL:ssäkään karsi, niin miksi liigaassakaan pitäisi karsia? Kuitenkin nämä 3 sarjaa on tasoltaan yhtä laadukkaita. Liiga ehkä vielä hivenen tasokkaampi, puhumattakaan siitä, miten suuret rahat näissä liigoissa pyörii. Ihan hyvä vaan, että karsintoja ei enää pidetä, niin säilyy jääkiekkoilun taso korkealla jatkossakin suomessa, kun saadaan alasarjat tuhottua.
 
Suosikkijoukkue
Reilu peli ja Putinin vastaisuus
Vaikea sanoa, mikä olisi oikea joukkuemäärä eri tasoilla, mutta en näkisi ongelmaksi että kaikkien liigajoukkueiden pelit jatkuisivat runkosarjan jälkeen.

Kannatan karsintasarjaa, jossa kohtaisivat kaikki playoff-viivan alle jääneet ja ainakin Mestiksen kahden kärki. Kenties kolmenkin kärki, jolloin välierien häviäjät pelaisivat verissäpäin paikasta karsintasarjaan yhden ottelun.

Mestiksen mestarikin täytyisi selvittää, sillä mielestäni joka sarjassa täytyy pelata mestaruudesta. Tämän hoitaisin pelaamalla finaalit kahdesta voitosta. Ensimmäinen finaali pelattaisiin ennen karsintasarjan alkamista. Seuraavat karsintasarjan sisällä.

Malli saattaisi sisältää huvittavan vaihtoehdon, että Mestiksen kakkonen nousisi liigaan mestarin jäädessä alemmalle sarjatasolle.

Mutta kuihtuuhan ja kuolee tämä urheilu jos jotain ei kohta tehdä oikein. Yleisön ulkoistaminen halleista kotisohvalle johtaa ennemmin tai myöhemmin siihen, että ne sohvaperunatkin vaihtavat kanavaa kesken pelin. Sitoutuminen laskee.

Viimeisin karsintamalli oli huono, joskin tyhjää parempi. Jos siihen kuitenkin palattaisiin, toivoisin ottelujärjestykseen sellaista että sarjan viides peli pelattaisiin Mestiksen hallissa. Päästäisiin siitä Liigajoukkueen yhdestä tahallisesta (rahallisesta) tappiosta eroon. L,M,L,M,M,L,L
 

Dieppe

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
Jotenkin tulee sellanen turvallinen olo kun huomaa Dieppen suoltaneen samaa paskaa tähän ketjuun - maailmassa on jotain pysyvää. Nimimerkki vaan vaihtuu. Jaksamisia sinne jonnekin spämmiluolaan, kyllä se asia muuttuu totuudeksi kun samaa levyä jauhaa riittävän kauan.

Niimpä niin. Yhdessä tässä muutamien kijoittajien kanssa ihmetelllään samoja asioita. Miksi Dieppe suoltaa samaa "paskaa"? Itse joka kerta ihmettelen miksi ilmaisin mielipiteeni perustelun kera kun vastaukset on kokeneilta kirjottajilta tyyliin "spämmiä ja paskaa". Ja useimmiten noissa edellä mainituissa teksteissä argumentit ja perustelut loistaa poissaolollaan.

Totta on se että perusteluni on usein jopa samoja kuin ennen koska mielestäni noihin ei ole muutosta vuosien saatossa tullut. Olen myös pyrkinyt tuomaan jotain uutta kun olen tähän keskusteluun palannut.

Karsintojen ainoa hyvä perustelu olisi todellinen halu ja kyky nousta. Ja kyllä, nyt toistan rajusti itseäni: Kuilu on kasvanut liian suureksi! 10+10 systeemi voisi aidosti olla hyvä, myönnän sen. Mutta se idea olisi pitänyt syntyä silloin kun Liigasta tuli osakeyhtiö ja tuolloin tuossa yhtiössä olisi olleet osakaana kaikki nuo 20 seuraa. Nyt on vaan aivan liian myöhäistä haikailla tuon perään kun ero on laskettu noin suureksi ja Mestiksestä on nostettu molemmat seurat joilla on oikeasti resursseja pelata liigaa.

Sportin ja KooKoon nosto tapahtui juuri sillä tavoin, mistä olen kirjoittanut ainakin 8-vuotta. Kummankaan ei tarvinnut ottaa kohtuutonta riskiä ja uhata seuran tulevaisuutta nousuhaaveen edessä kun ei tarvinnut pelata taloudellisesti raskaasti tapiollista Mestiskautta Liigatason joukkueella. Sillä tuo edellä mainittuhan olisi juuri se keino jolla tuota nousua olisi joutunut hakemaan. Mestisjoukkue ei samanaikaisesti nouse pelaamalla Liigaan ja rakenna kesän aikana Liigatason joukkuetta. Sport rakensi tämän kauden joukkuetta koko edellisen kauden tietoisena noususta ja on sarjan jumbona.

Vaikka tekstini ovat "spämmiä ja paskaa" kelpaa tuon kaltainen ajattelumalli asiosta päättäville. Eikö olekin mielenkiintoista (;
 
Viimeksi muokattu:

Dieppe

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
Ei pitäisi edes vastata, mutta uskotko sinä, että yleisöä ei kiinnostaisi enemmän liigan häntäpään joukkueiden runkosarjan 10-15 peliä, jos niissä olisi panoksena välttää liigakarsinnat sen sijaan, että ne pelataan ihan muuten vaan huviksen vailla mitään merkitystä ja todennäköisesti ilman parhaita pelaajia?

Katsoppas kun tämä ei ole uskon asia. On olemassa tilastollista faktaa ettei nuo mainitsemasi runkosarjan pelit kiinnostaneet yleisöä silloin kun tuo karsintapeikko oli. On myös hyvä muistaa että se jumbo saattaa olla käytännössä selvillä jo niin hyvissä ajoin ettei keväällä tuosta viimeisen sijan välttämisestä edes taistella.

Joudun myös muistuttamaan vielä yhdestä asiasta jonka olen ottanut esiin jo aiemmin. Nyt jos olisi keväällä karsinnat, voisi sijoilla 12-13 olevat joukkueet paikata talouttaan myymällä/vuokraamalla kalliimmat pelaajat pois kun Sport joutuisi pitämään kaikki parhaat karsintasarjaa silmällä pitäen. Ja näin heikommassa asemassa oleva ottaisi lisää takamatkaa!
 
Viimeksi muokattu:

Uuhis #97

Jäsen
Suosikkijoukkue
Molomoton TPS, LA Kings, , Newcastle United
Jotenkin tulee sellanen turvallinen olo kun huomaa Dieppen suoltaneen samaa paskaa tähän ketjuun - maailmassa on jotain pysyvää. Nimimerkki vaan vaihtuu. Jaksamisia sinne jonnekin spämmiluolaan, kyllä se asia muuttuu totuudeksi kun samaa levyä jauhaa riittävän kauan.

Dieppen jauhamisessa on syytä muistaa että SaiPa taisi olla ensimmäisen sulkemispäätöksen suurimpia nettohyötyjiä kun pääsivät rahastamaan myymällä niitä laatupelaajiaan loppukaudesta pois. Ilman alkuperäistä sulkupäätöstä SaiPakin olisi saattanut olla tippujan paikalla pariin otteeseen ja olisi ns. hissijoukkueen asemassa, asia minkä Dieppe varmasti pienessä mielessään tiedostaa.
 

Dieppe

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
SaiPakin olisi saattanut olla tippujan paikalla pariin otteeseen ja olisi ns. hissijoukkueen asemassa, asia minkä Dieppe varmasti pienessä mielessään tiedostaa.

Ja lisää Jatkoaikamaista" keskustelukulttuuria" Arvaillaan mielipiteen motiivia. Tuokaan ei ole toimiva vasta-argumentti. En usko että SaiPa olisi ollut tippujan paikalla, eikä sillä ole tässä edes merkitystä. Olen kaiken aikaa kirjoittanut siitä että karsinnat ovat turhat jos alempaa ei ole tulossa parempaa kuin Liigajumbo. Muutaman vuoden takainen Sportin Mestisporukkakin oli kuulemma parempi kuin SaiPa. No nyt heillä on Liigaan koottu jengi joka kaikkien yllätykseksi ei olekaan pyyhkinyt SaiPalla jäätä.
 
Suosikkijoukkue
Jukurit, TML
Ja lisää Jatkoaikamaista" keskustelukulttuuria" Arvaillaan mielipiteen motiivia.

Oikeastaan tässä tapauksessa itse näen perusteita motiivin pohtimiseen. En ole itsekään varma kuinka uskottavasti Mestisjoukkueet jatkossakaan liigajumbon pystyisivät haastamaan, mutta koeta sinäkin katsoa hieman isompaa kuvaa. Tässä vaiheessa pystyy jo melkoisen varmasti sanomaan, että kabinettipäätökset ovat tehneet merkittävää vahinkoa koko lajille täällä Suomessa. Kiekkoyleisölle on olennaisen tärkeää että urheilullisuus säilyy.
Kabinettiratkaisuja pohdittaessa niiden kannalla ei ollut oikeastaan kuin pienempien liigaseurojen toimarit, jotka kulisseissa painostivat päättäjiä. Niin pelaajat, kuin yleisökin olivat murskaavalla ylivoimalla kabinettipäätöksiä vastaan, mutta tästä huolimatta ne runnottiin läpi. Ihmisen ahneus on jotain käsittämätöntä, kun hyväveli kerho pääsee saaliinjaolle ja etuja puolustetaan. Hyi helvetti mitä kähmijöitä tämänkin lajin parista löytyy!

Sinä, Dieppe, siis mielummin annat koko lajin näivettyä, kuin haluaisit kehittää sitä ainoaan oikeaan suuntaan, eli urheilullisuus edeltä. Aivan käsittämätön näkökanta! Rannisto kertoi omaksi vahvuudekseen, kun itsestään TJ:nä puhui, asioihin tarvittaessa nopean reagoinnin ja tarvittaessa suunnan muutoksen. No nyt Kimmo sitä pallia pitää löytyä, ja sulla on oikeasti mahdollisuus ansaita kiekkoväen kunnioitus, kun aloitat toimenpiteet Mestiksen syöksyn pysäyttämiseksi.
10 + 10 kuulostaa juuri siltä mitä Suomalainen kiekkoscene tarvitsee. Oikeaa taistelua liigapaikasta, karmeita pettymyksiä ja nousun hurmaa. Siinä sivussa on käännettävä kaikki kivet, jotta harrastus on vanhemmille halvempaa ja kiekon elitistyminen pysähtyy. Harrastuksen kalliuden vuoksi jää kiihtyvissä määrin yhä enemmän talentteja muiden lajien piiriin.
 

A.P.Järvi

Jäsen
Suosikkijoukkue
KalPa, Jyväskylän Lohi
Nykyjärjestelmä takaa melko tehokkaasti sen, että maakuntien johtavat kiekkoseurat voivat toimia parhaalla mahdollisella tasollaan. Tämä heijastuu lopulta väkisinkin myös liigajoukkueiden lähialueiden kiekkoilun parhaaksi. Pelaajien riittävyydestä on ollut puhe, mutta pelaajien tasoa nostaa jo sekin, että meillä on reilusti hyviä jokapäiväistä työtä hyvissä olosuhteissa tekeviä ammattilaisseuroja. Olosuhteet kehittyvät, kun niitä käyttää ammattilaisseura, joka itsekin on valmis ja pystyväinen osallistumaan tai hoitamaan rahoituksen. Potentiaalisia pelaajiahan voi sitä paitsi hakea vaikkapa Ranskan maajoukkueesta, josta eräskin liigatulokas on onnistunut juuri värväämään suorastaan "maailmanluokan" kaksikon, joka näköjään tekee Liigassa mitä tahtoo.

10+10-liiga rajoittaa Suomessa ammatikseen kiekkoilevien pelaajien määrää noin kolmanneksen. Nämä pelaajat eivät nimittäin jää pelailemaan mitään kakkossarjaa, vaan hakevat pelipaikkansa Euroopan alemmista liigoista, joissa kuitenkin pystyy elättämään itsensä kiekolla, tai vastaavasti lopettavat ammattilaisuransa ja siirtyvät esim. opiskelujen tai työelämän pariin. Hankala on myös kuvitella, että samojen joukkueiden kohtaaminen keskimäärin 7-8 kertaa (tai jopa useamminkin) runkosarjassa jotenkin lisäisi sitä kiinnostusta. Itse olenkin aina nähnyt tämän kymmenen joukkueen sarjatoiveen lähinnä Mestis-miesten ähäkutti-systeeminä, jolla halutaan, että myös liigaseurat kokisivat B-tasolla pelaamisen arjen näin lautasantenniaikana. Ymmärrän toki myös, että parin seuran etuja laaja liiga ei aja, mutta meidän sarjoja tulee kehittää nimenomaan pelaajatuotantoa sekä lajin levinneisyyttä ja näkyvyyttä, eli kokonaisetua, ajatellen.
 
Suosikkijoukkue
Jukurit, TML
Nykyjärjestelmä takaa melko tehokkaasti sen...

Päinvastoin, nykyjärjestelmä takaa mielestäni melko tehokkaasti sen, että intohimo häviää katsomoista ja laji näivettyy. Se että Mestis kituu puolikuolleena, ei missään tapauksessa voi olla liigapaikkakuntien etu. On ylipäänsä hämmästyttävää kuinka pystyt näkemään nykytilan kokonaisetua ajavana? En ole itsekään varma olisiko 10 + 10 optimi, mutta mielestäni on täysin selvää että liiga on valinnut väärän suunnan. Urheilullisuus täytyy olla kulmapilari, minkä ympärille järjestelmä tulee rakentaa.
 

Eddie

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät & kaikki karsintasarjat
Itse en ole näistä jaksanut jauhaa kohta vuoteen. Syy on se että suomikiekko tai nämä sarjajärjestelmät masentaa. Aloitin liigaboikotin, kun karsinnat päätettiin lopettaa. Sen jälkeen en ole liigaan laittanut rahaa mitään väyliä pitkin. CHL peleihin olen ostanut lippuja istumapaikoille tukeakseni tätä mahdollista kilpailijaa. Liigapeleihin ei ole edes ikävä. Koen liigan jopa jotenkin vastenmieliseksi vaikka tuloksia seuraan.

Olen ylläoleva kirjoittajan kannalla. Liigan valitsema tie tulee johtamaan harrastajamäärien pienentymiseen, jota vauhdittaa myös lajin kalleus. Pienemmillä paikkakunnilla voi käydä siten, miten on käynyt esim Jääpallolle ja Kaukalopallolle. Jos jääkiekosta tulee eliitin laji, sen seuraukset voi olla melko suuria sekä tason säilymiselle että yleisömäärille. Unelmat on tapettu ja nämä kabinettihommat eivät ole sama asia kuin pelaamalla ylöspäin.

Ennenvanhaan 1. Divisioonakin oli iso unelma useille seuroille. Tänään mietitään kannattaako sinne lähteä. Siellä ei enään voi kohdata Kärppien, Ässien, Kalpan jne tasoisia seuroja, koska liigasta ei tipu aika-ajoin yleisömagneetteja pienille seuroille. Sen sijaan saa kohdata näiden huippumielenkiintoisia farmiseuroja.
 

Dieppe

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
Oikeastaan tässä tapauksessa itse näen perusteita motiivin pohtimiseen. En ole itsekään varma kuinka uskottavasti Mestisjoukkueet jatkossakaan liigajumbon pystyisivät haastamaan, mutta koeta sinäkin katsoa hieman isompaa kuvaa.

Anteeksi mutta tekstissäsi on iso ristiriita joka ei myöskää tue ns. isoa kuvaa. Myönnät ettei Mestisjumbo kykene haastamaan Liigajoukkuetta mutta olet karsintojen kannalla. Hyvänen aika eikö karsintojen tarkoitus ole nimensä mukaisesti karsia siitä ketkä pelaa Liigassa. Jos alempaa tuleva ei joka kerta edes halua nousta, on tuollaiset karsinnat turhat, eikä kehitä tämän maan kiekkoa mihinkään.

Liigan sulkemisesta on aivan turhaan tehty syntipukki sille että monet seurat voivat huonosti. Liiga oli monta vuotta auki ja tuona aikana monen Mestis-seuran talous meni aivan kuralle ja yksi teki jopa konkurssin. Jos karsintasarja olisi joku ratkaisu, ei suunta olis ollut nyt nähty. Aikajana oli sen mittainen että ainakin talouden heikkeneminen olisi vähintään pitänyt pysäyttää.

On mielestäni terve kehitys että ero ammattiorganisaatioiden ja amatöörioganisaatioiden välillä menee siinä kohtaa missä sarjataso vaihtuu, eikä jossain kohtaa sarjaa.
 

paraspelaaja

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jukurit
No tässä nyt oli oikeastaan ensimmäinen oikeat asiat sisältävä suljetun Liigan kannalla oleva kirjoitus. Monet täällä katsovat asiaa vain yhdeltä tasolta. Toinen porukka katsoo pelkästään seuratoiminnan ja väkisin väännetyn "urheilullisuuden" näkökulmaa ja toinen porukka (Dieppe) puoltaa suljettua Liigaa vain siksi, ettei perinteisen nousumahdollisuuden säilyttämisestä ole mitään hyötyä (ja tähän perään naurahdus)..

Lähdetään siitä, että tie, jota nyt on kulkemaan lähdetty, on yhdessä valittu ja se on ollut täysin tietoinen. Siinä on ollut mukana seurajoukkueita, jotka toki ajavat lähinnä omaa parasta etuaan, mutta strategian on loppujen lopuksi valinnut tahot, jotka haluavat suomikiekon parasta. Kuten nimim AP Järvi yllä toteaa, muutoksilla pyritään johonkin, ei tätä muutosta ole millään Dieppen typerillä perusteluilla valittu. Seurakannattajien voi olla vaikeaa ymmärtää sitä, että suomalainen jääkiekko on yksilötasolla ollut taantumassa jo pidemmän aikaa. Nämä muutokset vaikuttavat (ja ovat jo vaikuttaneet) suomalaisen jääkiekon kilpailukykyyn positiivisesti.

Enää on se yksi kysymys, johon tietysti kovasti toivoisi vastausta muutoksen rakentaneelta yhteisöltä (Finhockey&Liiga): Kun sarjajärjestelmämuutoksen ensimmäinen vaihe on 2-3 vuoden kuluttua valmis (ja Mestis muutetaan juniorisarjaksi), miten pystytään turvaamaan niiden seurayhteisöjen tulevaisuus, joilla edelleen on halua ja kykyä harjoittaa kilpailutoimintaa? Millä sarjajärjestelmällä tämä voidaan toteuttaa? Muuten muutos on mennyt hyvin, mutta eihän maan isoimman lajin kakkostasoa voida niin vain "kadottaa". Kuten olen jo aiemmin laskenut, edellä mainittuja väliinputoaja-seuroja tulee olemaan seurojen strategiavalinnoista riippuen 4-6. Se on helvetin suuri määrä pudotettavaksi Suomen kiekkokartalta, ja sitä ei vain saa tapahtua. Joten siltä kantilta odotetaan vastuunkantoa.
 
Nykyjärjestelmä takaa melko tehokkaasti sen, että maakuntien johtavat kiekkoseurat voivat toimia parhaalla mahdollisella tasollaan.
Suomessa on joukko maakuntia joiden johtava kiekkoseura ei voi koskaan toimia parhaalla tasollaan juuri kultapossukerhosarjajärjestelmien vuoksi. Rovaniemellä, Seinäjoella, Kajaanissa, Kokkolassa, Joensuussa, jne olisi potentiaalia kasvaa ja houkutella lajin pariin lisää nuoria harrastajia, mutta kun ei ole kilpailua eikä riskinotto voi johtaa mihinkään, ei ole riskinottoa eikä kasvuakaan. Ei ole paikallislehden hehkutusta rakentuvasta nousutarinasta, ei sitä nimekästä jäähdyttelijää tai nuorisomaajoukkueiden tulevaisuudenlupausta nuorten esikuvaksi, on vain oman paikkakunnan metallimies möttönen ja tilintarkastaja tepponen jotka eivät koskaan lyöneet läpi aikuisten sarjoissa mutta käyvät edelleen harrastuksenaan pelailemassa. Täytyy olla aika vitun puusilmä jos nykyistä tilannetta pitää suomikiekon edun mukaisena, tai jos suurienkin maakuntien parhaana mahdollisena tasona pitää tätä mitä tänä päivänä näkee ja aistii kun mene arki-iltana liigamatsiin jostain alemmista sarjoista nyt puhumattakaan.
 
Myös puheet pelaajien riittämättömyydestä on kestämätön ja suorastaan aivan ihmeellinen "argumentti". Parhaat pelaa, ja mitä enemmän pelataan kovia pelejä, sitä enemmän se kehittää pelaajia, ja sitä paremmat pelaajat meillä on tulevaisuudessa. Jos sarjajärjestelmä olisi saumaton jatkumo mutadivareista kansalliselle huipulle, olisi jokaisella pelaajalla mahdollisuus kehittyä huippupotentiaaliinsa. Mikäli sarjojen välille syntyy kuiluja, jää suomikiekon pelaajamateriaalista lunastamatta paljon sellaista potentiaalia joka ei pysty harppaamaan kuilun yli koska kultapossukerhosarjajärjestelmät ovat ensinnäkin luoneet koko kuilun ja toisaalta pitävät huolen ettei kehittäviä pelejä ole tarjolla.
 

Reppis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kokkolan Hermes
Ennenvanhaan 1. Divisioonakin oli iso unelma useille seuroille. Tänään mietitään kannattaako sinne lähteä. Siellä ei enään voi kohdata Kärppien, Ässien, Kalpan jne tasoisia seuroja, koska liigasta ei tipu aika-ajoin yleisömagneetteja pienille seuroille. Sen sijaan saa kohdata näiden huippumielenkiintoisia farmiseuroja.

Naulan kantaan. Näin Suomi-Sarjaa seuraavana en ole ihan varma, haluanko edes Hermeksen nousevan mestikseen missään vaiheessa, ellei systeemit muutu.
Suomi-Sarja on tällä hetkellä mielestäni Mestistä viihdyttävämpi sarja; katsokaa vaikka joukkueita, kaupunkeja ja yleisömääriä suhteessa sarjatasoon (ok, joitakin floppeja on suomisarjassakin yleisömäärien suhteen, esim Eurajoki). Fiilistäkin on katsomoissa suurimmassa osassa kaupunkeja.
 
Suosikkijoukkue
Jukurit, TML
Anteeksi mutta tekstissäsi on iso ristiriita joka ei myöskää tue ns. isoa kuvaa. Myönnät ettei Mestisjumbo kykene haastamaan Liigajoukkuetta mutta olet karsintojen kannalla. Hyvänen aika eikö karsintojen tarkoitus ole nimensä mukaisesti karsia siitä ketkä pelaa Liigassa. Jos alempaa tuleva ei joka kerta edes halua nousta, on tuollaiset karsinnat turhat, eikä kehitä tämän maan kiekkoa mihinkään.

Lähelle meni, mutta tässä tapauksessa se pieni ero tekee sen että oikeastaan olet täysin väärässä. En naulannut mitään, kerroin vain että en ole itsekään varma, kuinka uskottavasti Mestisjoukkuet jatkossakaan pystyisivät liigajoukkueen haastamaan. Eli epäilen sitä mutta en tiedä, tekstissäni tältä osin ei ollut mitään ristiriitaa. Sen jälkeen kun karsinnat avataan uudestaan, niin esimerkkini perustuu luonnollisesti siihen ajatukseen, että karsintajärjestelmää kehitetään siihen suuntaan että nousu on entistä enemmän mahdollinen. Reilu mahdollisuus. Ne edelliset karsintasarjat ovat menneet liigajoukkueille, mutta ei nekään niin ylivoimaisesti kuin täällä halutaan aina uskotella.

Niin, liigan ollessa avoin moni Mestisjoukkue voi oikeasti huonosti. Siinä on myös kehitettävää, mikäli liitoilta tahtoa löytyy, mutta huomasitko että Mestisjoukkueet voivat nyt entistä huonommin kun liiga on suljettu, joten perustelusi ontuu tästäkin näkökulmasta pahasti.

On vain yksi ja ainoa tie. Se on urheilullisuus, se on nousujen ja putoamisten aiheuttama kuohunta. Nämä pelit tulee ratkaista kaukalossa, ei kabinetissa. Menkää jumalauta teatteriin, mikäli haluatte sovittuja näytöksiä. Minä haluan itkua, riemua, intohimoa, hampaiden kiristelyä ja aitoutta.
 
Viimeksi muokattu:

Dieppe

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
toinen porukka (Dieppe) puoltaa suljettua Liigaa vain siksi, ettei perinteisen nousumahdollisuuden säilyttämisestä ole mitään hyötyä (ja tähän perään naurahdus).


Nyt tulkitset tekstejäni väärin. Nousumahdollisuuden säilyttämisestä voisi olla hyötyä. Ongelma on se ettei mitään nousumahdollisuutta ole koska Mestiksessä ei ole enää Liigakelpoisia joukkueita.


A.P Järven teksti oli hyvä ja hyvin perusteltu. Mutta ei kuitenkaan kumonnut yhtään minun esittämää "typerää" väitettä. Me puhumme aika paljon samaa kieltä.

Sinäkään et selkeästi ole lukenut perustelujani. En väittänyt missään kohtaa että nykyinen malli olisi valittu minun perustelujen perusteella. Kirjoitin selvällä suomen kielellä että ajattelumalli jossa ennemmin kasvatetaan Liigaa kuin pudotellaan joukkueita kelpaa. Ja tuo nyt sattuu olemaan kivikovaa faktaa, koska tuolla tavoin on toimittu.
 

karate Mauri

Jäsen
Suosikkijoukkue
HardCore Hooligan
On vain yksi ja ainoa tie. Se on urheilullisuus, se on nousujen ja putoamisten aiheuttama kuohunta. Nämä pelit tulee ratkaista kaukalossa, ei kabinetissa. Menkää jumalauta teatteriin, mikäli haluatte sovittuja näytöksiä. Minä haluan itkua, riemua, intohimoa, hampaiden kiristelyä ja aitoutta.

Tämä on aivan verrattoman hyvin sanottu. Tätähän se kiekko on hienoimmillaan.

Suomalaisen kiekon muutos vaatii sen, että yleisömäärät sakkaavat kunnolla (tai jotain muuta muuttuu radikaalisti). Merkit ensimmäisestä ovat ilmassa, mutta pitää vain odotella vielä.
 

penaz

Jäsen
Suosikkijoukkue
Toverit, Inter, Pohjoiskaarre
On vain yksi ja ainoa tie. Se on urheilullisuus, se on nousujen ja putoamisten aiheuttama kuohunta. Nämä pelit tulee ratkaista kaukalossa, ei kabinetissa. Menkää jumalauta teatteriin, mikäli haluatte sovittuja näytöksiä. Minä haluan itkua, riemua, intohimoa, hampaiden kiristelyä ja aitoutta.
Noinhan se olisi ihannemaailmassa, mutta ei suomalaisessa jääkiekossa.

Täällä kabinetissä nostetaan sportteja ja kookoita, mutta kukaan ei saa iloita kauden viimeisen voittopelin jälkeen: Jumalauta me teimme sen, noustiin Liigaan. Nyt joukkue voi juhlia sitä, että se pääsee kabinettineuvotteluihin.
 

LOFIN

Jäsen
Suosikkijoukkue
1922

Nyt tulkitset tekstejäni väärin. Nousumahdollisuuden säilyttämisestä voisi olla hyötyä. Ongelma on se ettei mitään nousumahdollisuutta ole koska Mestiksessä ei ole enää Liigakelpoisia joukkueita.
Mitä vittua edes sana "liigakelpoinen" tarkoittaa?

En usko että moni oli/on sitä mieltä että HIFK on jalkapallojoukkueena liigatason organisaatio, hyvä jos edes Ykkösen. Silti ne painelivat kahdessa vuodessa Kakkosesta Veikkausliigaan, ohi monien paljon "ammattimaisempien" organisaatioiden mm. Ilves ja KTP jäivät taakse. Jos futiksessa paineltaisiin samalla tyylillä kuin jääkiekossa, olisi HIFK:lle sanottu tylysti: "Sori, teidän organisaatio ei ole tarpeeksi hyvä Veikkausliigaan, eikä noi teidän yleisömäärätkään vakuuta. Nostetaan mielummin toi KTP tai Ilves vaikka ne teidän taakse jäikin, niil on taustat sentään kunnossa".
 

Dieppe

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
Mitä vittua edes sana "liigakelpoinen" tarkoittaa?

Sitä että haluaa ja kykenee pelaamaan Liigassa. Jalkapalloon ei kannata verrata koska tässä maassa noiden lajien välillä on Grand canyonin kokoinen palkkakuilu. Mitä ihmeen tolkkua on pelata karsintoja joissa Mestis-Mestari on yhden verottajan enterin päässä konkurssista. Tällasetkin karsinnat taannoin järjestettiin. Kukaan tässä maassa ei kuvitellut tuolloin että nousulla olisi edes teoreettisia mahdollisuuksia.
 
Viimeksi muokattu:

Zaari

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Joistain kohdista Dieppen kanssa samaa mieltä. Lähinnä ehkä siitä, ettei nykyiseen voi vain lisätä karsintoja, koska elinkelpoiset seurat on jo poistettu alempaa. Myös itselläni on vahva usko siihen, ettei joukkuemäärää tulla pienentämään, vaikka kaikki järkisyyt puoltaisivatkin tätä. Otan kuitenkin muutamaan kiinni.

Ja heti perään totean että minulle on henkilökohtaisesti erään karsintoihin osallistuneen seuran toimari kertonut ettei karsinnoista jäänyt kirstuun mitään!
Tietenkään en pysty sanomaan, että näin ei olisi, mutta jos näin on niin kyseisen toimarin tulisi olla hyvinkin voimakkaasti nykyistä otteluohjelmaa vastaan. On kuitenkin paljon pelejä, joissa yleisömäärä on niin alhainen, ettei tämän seuran (mikä tahansa onkin) luulisi pääsevän ottelutapahtumista voitolle.
Ainakin Ässille kyseiset pelit oli rahallisesti positiivista ja jos joku on vetänyt nollatuloksella, ei mitään muuta ole tapahtunut kuin tuotu lisää rahaa kotimaan kiekkoiluun, kun mestisseura on saanut plussaa kyseisistä otteluista.

Liigan sulkemisesta on aivan turhaan tehty syntipukki sille että monet seurat voivat huonosti. Liiga oli monta vuotta auki ja tuona aikana monen Mestis-seuran talous meni aivan kuralle ja yksi teki jopa konkurssin. Jos karsintasarja olisi joku ratkaisu, ei suunta olis ollut nyt nähty. Aikajana oli sen mittainen että ainakin talouden heikkeneminen olisi vähintään pitänyt pysäyttää.

On mielestäni terve kehitys että ero ammattiorganisaatioiden ja amatöörioganisaatioiden välillä menee siinä kohtaa missä sarjataso vaihtuu, eikä jossain kohtaa sarjaa.

Meillä on nyt huonosti voivia mestis-seuroja, sekä huonosti voivia liigaseuroja täysin riippumatta siitä onko liiga suljettu vai ei. Tämä on täyttä faktaa. Kuitenkin karsinnat tuovat lisää rahaa kiekkoiluun, joten kiekollehan sen täytyy olla plussaa. Se on jokaisen seuran toimiston tehtävä pitää kulunsa aisoissa. On omasta mielestäni väärin sanoa karsintojen aiheuttavan talouksien kuralle menoa. Se on täysin mahdotonta, jos sitä kautta tulee mestis-seuroille (kuten faktana tulee) lisää rahaa. Saahan sitä silti lukea myös lumen aiheuttaneen kolareita ja talven yllättäneen autoilijat.

10+10-liiga rajoittaa Suomessa ammatikseen kiekkoilevien pelaajien määrää noin kolmanneksen. Nämä pelaajat eivät nimittäin jää pelailemaan mitään kakkossarjaa, vaan hakevat pelipaikkansa Euroopan alemmista liigoista, joissa kuitenkin pystyy elättämään itsensä kiekolla, tai vastaavasti lopettavat ammattilaisuransa ja siirtyvät esim. opiskelujen tai työelämän pariin.

Voi myös ajatella 10+10 kahtena ammattilaissarjana, joiden välille ei ole vielä tehty kuilua. Nousut, laskut ja playoffit takaisi mielenkiinnon koko kaudeksi ilman suurta määrää turhia otteluita. Tästä on kahta mielipidettä ja ehkä molemmat vääriä, mutta kuvittelisin tämän tuovan mahdollisesti jopa pari ammattilaisorganisaatiota lisää ajan myötä.

Sinäkään et selkeästi ole lukenut perustelujani. En väittänyt missään kohtaa että nykyinen malli olisi valittu minun perustelujen perusteella. Kirjoitin selvällä suomen kielellä että ajattelumalli jossa ennemmin kasvatetaan Liigaa kuin pudotellaan joukkueita kelpaa. Ja tuo nyt sattuu olemaan kivikovaa faktaa, koska tuolla tavoin on toimittu.

Voimme lukea yleisömääristä liigassa faktaa. Päättäjät tuskin halusivat yleisömäärien putoavan näin rajusti. Osaltaan tätä aiheuttaa Jokereiden vaihtuminen Sportiin, mutta kokonaan sitä ei selitetä sillä. Faktaa on se, että liiga kiinnostaa vähemmän kuin aiemmin ja se osuu samaan kohtaan, kun kabinettipäätökset iskettiin kiinni. Kabinetin vaikutuksia voi arvottaa korkealle, tai jättää kokonaan arvottamatta, mutta omalla kohdallani nämä teki niin negatiivisen tunteen liigaa kohti, että menen halliin ainoastaan ne pakolliset työjutut hoitamaan. Ainakin siis yksi katsoja on vähemmän tämän tähden ja sen voin sanoa faktana:)

Sitä että haluaa ja kykenee pelaamaan Liigassa. Jalkapalloon ei kannata verrata koska tässä maassa noiden lajien välillä on Grand canyonin kokoinen palkkakuilu. Mitä ihmeen tolkkua on pelata karsintoja joissa Mestis-Mestari on yhden verottajan enterin päässä konkurssista. Tällasetkin karsinnat taannoin järjestettiin. Kukaan tässä maassa ei kuvitellut tuolloin että nousulla olisi edes teoreettisia mahdollisuuksia.

Verottajan enteriä ei kuitenkaan paina sarjajärjestelmä, vaan siihen vaikuttaa seurojen toimistot kuten yllä mainitsin. Menee omasta mielestäni samaan sarjaan kieltolain kanssa, jos sitä yritettäisiin ajaa taas sen tähden että joillekin alkoholi on ongelma. Samaa voisi myös harkita pelialalla, koska joku kuitenkin vetää itsensä konkurssiin. Ei näin.
 

Dieppe

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
Voimme lukea yleisömääristä liigassa faktaa. Päättäjät tuskin halusivat yleisömäärien putoavan näin rajusti. Osaltaan tätä aiheuttaa Jokereiden vaihtuminen Sportiin, mutta kokonaan sitä ei selitetä sillä. Faktaa on se, että liiga kiinnostaa vähemmän kuin aiemmin ja se osuu samaan kohtaan, kun kabinettipäätökset iskettiin kiinni.
.

Osuu myös samaan kohtaan kuin talouden alamäki ja lisääntynyt työttömyys ja lomautukset. Osuu myös samaan kohtaan kun telkkarista on nähtävissä todella halvalla kaikki pelit. Sarjajärjestelmän takia katsojia ei häviä katsomosta. Yksittäisiä protestoijila ei kannata laskea koska teitä vaan sattuu olemaan erittäin vähäinen määrä. Ja osa teistäkin käyttänee tuota tekosyynä argumenteilleen.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös