Riku Helenius Jokerien maalinsuulle

  • 35 778
  • 122

Deko

Jäsen
Suosikkijoukkue
St. Louis Blues
Pitikö Heleniuksen edes loppujen lopuksi venyä moneenkaan todelliseen huipputorjuntaan? Mieleen tulee yksi näppärä jalkatorjunta toisesta erästä. Avopaikoista Dinamon janarit vetelivät lähinnä plekseihin.

Tämä ei tietenkään tarkoita sitä etteikö Helenius olisi ollut tänään ylivoimaisesti Jokereiden paras pelaaja ja muutenkin alkukaudesta ihan helvetin hyvä odotuksiin nähden.
 

Hande75

Jäsen
Suosikkijoukkue
LiverpoolFC, Jokerit, suomalaiset NHL:ssä ja Lauri
Aika moneen torjuntaan piti kuitenkin venyä, jotta voitto oli edes mahdollinen. Dinamon huono viimeistely ja tarkkuus laukauksissa eivät estä Rikun kehumista, kuten jo totesitkin.
 

Ihmepeli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Kiitin monesti luojaa siitä, että maalilla oli Helenius, joka on enemmän reaktiotorjuja. Mitään yybervenytyksiä ei monesti tosiaan tarvinnut esittää, mutta se, että hanska tai kroppa liikkuu reagoinnin myötä viisikin senttiä oikeaan suuntaan, tekee jo paljon. Karlssonin tyyli kun on se, että pidetään iso keho tässänäin ja toivotaan että johonkin osuu.
 

V-G-

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна | is
Katselen tässä uusintaa matsista. Varsinkin kakkoserässä on ollut sanoisin seitsemän aivan paraatipelastusta, jos tällainen vähän äklö termi sallitaan. Toki monesti riikalaiset vetivät päin ja Helge oli "tuurilla" oikeassa paikassa tiellä, mutta kyllä tuolla noita ihka aitoja seivejäkin on. Rumputuli oli sitä luokkaa, että yhdessä tilanteessa saattoi tulla viisi torjuntaa... Karlssonille olisi uponnut 5-8 maalia tänään.
 

tmaz

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit Helsinki
Kyllä tuo jostakin koti-runkkusarjapelistä on, koska harjoituskaudella ei ollut Khl-mainoksia vielä jokereiden kamoissa (ks. maski) Olisiko kypärä ottanut osumaa? Pitäähän varusteita olla varalla.
 

Bremberg#19

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, Tampa Bay
Helenius pelaa sillä Tampa Bayn maskilla edelleen. Maikkarin sivuilla on kuva Heleniuksesta Jokereiden KHL-maskissa. http://www.mtv.fi/sport/jaakiekko/k...-kierreporriainen-yllatti-heleniuksen/4392882

Milloin tuollainen kuva on otettu?

Jos muistini ei ihan petä, niin Vityaz pelin alkulämmössä ainakin kiinnitin huomiota, että Heleniuksella oli kyseinen maski päässä. Seuraavassa pelaamassaan pelissä tilalla oli kuitenkin Tampan maski. Liekö siis mennyt rikki..
 

Masentaja

Jäsen
Ehkä pari kolme maalia Slovan-pelistä voi laittaa myös Heleniuksen järkyttävän ylipelaamisen piikkiin. Olis pitäny ottaa, niinku sanotaan. Veikkaan että Helenius ei pelaa enään kuin Rottenbergin mahtikäskyllä SKA:ta vastaan. Mun mielestä melko luokaton oli eilinen esitys, vakuuttavuus on Rikun pelistä kadonnut täysin.
 

Ruutuässä

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Helenius on hyvä maalivahti, mutta pelaamattomuus näkyy epävarmuutena. Eilen oli aika kaukana alkukauden vireestä ja varmasti osasyynä on, että peliaikaa ei ole tullut. Tuskin haluaa jäädä enää toiseksi kaudeksi avaamaan luukkua vaan suuntaa jonnekin, missä saa peliaikaa.
 

Kynäilijä

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
4 päivää aikaisemmin torjui Kazanin nurin ottelussa, jossa päästi vain 1 maalin ja nyt ollaan penkittämässä loppukaudeksi sellaisen ottelun perusteella, jossa kenttäpelaajat olivat aivan totaali yössä. Ei ole helppoa olla Jokereissa maalivahtina..
 

V-G-

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна | is
4 päivää aikaisemmin torjui Kazanin nurin ottelussa, jossa päästi vain 1 maalin ja nyt ollaan penkittämässä loppukaudeksi sellaisen ottelun perusteella, jossa kenttäpelaajat olivat aivan totaali yössä. Ei ole helppoa olla Jokereissa maalivahtina..
Tämä ajatus nauratti muakin. Eilisistä pakeista Ohtamaa ja Peltola muistivat välillä olevansa duunissa, muuten ei varsinaisesti tullut apuja. Kazania vastaanhan Helge oli kaikin puolin hyvä. Olisi kiva taas saada analyysia PR.33:lta, mutta itse ajattelen niin, että kentällä on kolme puolustajaa, ja jos niistä kaksi huitelee jossain tekemässä vääriä asioita, on yhden vaikea pelata loistavaa peliä.
 

Sako

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Helenius oli eilisen pelin parhaita ja näkemäni 2 erän perusteella väitän, että hyvä peli. Kenttäpelaajissa ei montaa valonpilkahdusta ollut ja kärkiketjut oli erityisen paskoja.
 

TommyT

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Päästiinköhän tästä sankarista eroon? Kuvan perusteella menossa eri osoitteseen kuin muu joukkue:

Kuvalinkki

Aika julmaa! Riku ei ole tällä kaudella ollut erityisen voittava maalivahti mutta Jokereiden historiassa kyllä varsin kelpo kakkoskassari vaikkapa Marko Rantaseen, Joni Puurulaan et al verrattuna.
 

attendo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Hyvinkään Ahmat
En nyt ala sen kummemmin tätä kaveria haukkumaan, mutta onhan tämä ollut surkea viime aikoina kun on maalille päässyt. Ribareita tulee jatkuvasti ja hallitsemattomasti ties minne. Useimmiten Helge onkin vaan kiekon tiellä, varsinaisesti ei voida puhua torjumisesta. Itseluottamusta voisi pukki tuoda Helgelle black horse kerraston lisäksi.
 

Mike

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, KäPa, NUFC
Helenius on flow-kaveri. Silloin kun kulkee, niin silloin tosiaan kulkee, mutta kun selän taakse menee joku vähänkin helpompi, niin hermostuu ihan silminnähden ja alkaa ylipelaamaan/singahtelemaan sinne tänne, siinä missä vaikka Karlsson kohauttaa olkapäitään ja toteaa eleettömästi että tänään meni tälleen ja elämä jatkuu. Kelpo kakkosveskari Riku kuitenkin muutamasta heikosta pelistä huolimatta on, mutta tuo pääkoppa/tilanteiden nollaaminen sekunnissa ja sitä kautta tasaisuus, pitäisi saada kuntoon, jos mielii joskus olla ykkönen missä tahansa. Se on huono tilanne, jos maalivahti näyttää kaikista kentälläolevista pelaajista ylilatautuneimmalta, kuten Rikun kohdalla joskus on.
Täytyy muistaa kuitenkin sekin, että aika usein nuo Rikun huonot pelit ovat osuneet paikkaan, jossa kenttäpelaajatkin perseilleet urakalla. Siinä mielessä vähän paskaan saumaan itseluottamuksen rakentamisen kannalta osuneet nuo pelivuoronsa siis. Tulee vielä.
 

attendo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Hyvinkään Ahmat
Moi @Mike mä oon kanssa huomannu ton että kun Helge on ollut maalissa niin kenttäpelaajat on perseilly urakalla ja olen manannu moken kannalta huonoa tuuria. Eli kun pääsee pelaamaan niin apuja ei tule. Mutta jossain vaiheessa aloin kelaamaan että johtuuko se perseily sittenkin Heleniuksesta, kun ei sitä aina pelkkään sattumaankaan jaksa uskoa. Eli tuoko Helenius epävarmalla olemuksellaan ja kiekkojen pomputtamisella epävarmuutta myös muuhun joukkueeseen, mikä näkyy sitten varovaisena pelaamisena mikä taas usein johtaa tahattomaan perseilyyn kun kiekko polttaa lavassa omalla alueella. Mene ja tiedä. Sen kuitenkin tiedän että on vittumaista pelata silloin kun maalivahti antaa ribareita enemmän kuin joulumuori pipareita. Sen verran vielä että kakkosveskarin osa on toki epäkiitollinen ja viime kaudella sekä alkukaudellahan Helenius oli muistaakseni ihan ok, viime aikoina sitten takkuillut kun pelaamaan päässyt. Luotetaan siihen ja toivotaan myös, että tulee vielä.
 

sekolust

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна, Lostedt, Ben-Amor
mä oon kanssa huomannu ton että kun Helge on ollut maalissa niin kenttäpelaajat on perseilly urakalla ja olen manannu moken kannalta huonoa tuuria. Eli kun pääsee pelaamaan niin apuja ei tule. Mutta jossain vaiheessa aloin kelaamaan että johtuuko se perseily sittenkin Heleniuksesta, kun ei sitä aina pelkkään sattumaankaan jaksa uskoa.

Ei ole mitenkään ennenkuulumaton asia, että "kemiat" eivät täysin toimi: jos molari ei täysin pysty luottamaan puolustaviin pelaajiin tai puolustavat pelaajat maalivahtiin, turhan usein tuota epäluottamusta ja/tai -tietoisuuttaa kompensoidaan turhalla ylipelaamisella. Lopputulema sitten näkyy useana helppona henkilökohtaisena virheenä kun yhteisestä sävelestä ei pidetä täysin kiinni. Ei tuo vaadi kuin turhaa juoksemista kiekon perässä, epätoivoisena yrityksenä estää laukaisu ja molarin halukkuutena liimata jokainen veto, pudottaen näin kiekon useammin vaaralliselle sektorille kuin hallitusti torjumalla ulos sektorista. Pieniä psykologisia asioita nuo tuppaavat usein olemaan ja ruokkivat usein kehitystä väärään suuntaan.

Sama ilmiö näkyy toki muissakin palloilulajeissa ja eri tasoilla. Jos duunin sählyvuorolla et luota täysin työkaverin taitoon pistää palloa verkkoon, todennäköisemmin useammin yrität jo pelkästään vaihtoehtoisesti omaa ratkaisua. Vastaavasti se duunikaveri saattaa jossain vaiheessa huomata, että pallo ei ilmesty lapaan kuin vahingossa. Pyri siinä sitten toteuttamaan jotain kahvipöydässä sovittua juttua tai edes jakamaan palloa kaverille. Toki tuo on kärjistetty esimerkki, mutta sama ilmiö on kyseessä: tietoinen tai tiedostamaton epäluottamus ruokkii epäonnistumisia, jotka taas ruokkivat lisää epäluottamusta. Ja jokainen voi miettiä miten itse toimii siinä tilanteessa, kun mikään ei tunnu toimivan: yrittää kovaa ja rupeaa nopeasti sähläämään ja puristamaan.

Vedän nyt melkoisen väsyneenä ja rajulla keittiöpsykologilta, mutta olettaisin tässä olevan Heleniuksen yksi suurimmista heikkouksista: oma peli kärsii liian nopeasti ja vastoinkäymiset (helpot maalit omasta tai puolustuksen virheestä, penkkikomennukset, jne.) kasautuvat uusia vastoinkäymisiä ruokkiviksi. Perustan tämän ajatuksen kahteen asiaan: ylimpänä olevaan kappaleeseen ja Heleniuksen KHL-uraan. Heleniuksella on nyt toinen kausi meillä ja otteet ovat menneet käytännössä identtisesti: alku ollut molempina kausina helvetin hyvä, mutta jossain vaiheessa taso on heilahtanut alaspäin. Yksittäisenä kautena tuollainen ilmiö voi mennä vaikka siviilipuolella tapahtuneiden asioiden, pienten loukkaantumisten tai vastaavien piikkiin, mutta kahtena kautena peräkkäin vastaava ilmiö olisi jo iso sattuma. Ei toki mahdoton, sitä en kiellä.

Itse olen jo usean vuoden ajan vaatinut sellaista kakkosta, jota uskalletaan peluuttaa tarpeeksi ja tämä pystyy hoitamaan hommansa. Eikä tuo vaadi mitään erikoista, vaan yksinkertaisesti kakkosellekin täytyy saada tarpeeksi minuutteja jottta kommunikaatio puolustuksen kanssa toimii jos/kun tarve torjua tulee.
 

Memotuss

Jäsen
Suosikkijoukkue
Chicago Blackhawks, Messin joukkue.
Ainakin villeimmät kenttähuhut huutavat et Helgellä se perus edarimeno päällä. Nuuska huulessa ja "eks sä tiedä kuka mä oon" meno pintaliitokuppiloissa. Tämä lähinnä toisenkäden huhua joten en lähtisi sen enempään miettimään.
 

Mordjinn

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Ainakin villeimmät kenttähuhut huutavat et Helgellä se perus edarimeno päällä. Nuuska huulessa ja "eks sä tiedä kuka mä oon" meno pintaliitokuppiloissa. Tämä lähinnä toisenkäden huhua joten en lähtisi sen enempään miettimään.

Miksi näitä edes laittamaan tänne siis? Otetaan nämä kauden jälkeen jos on tarvetta.

Helenius on ollut tällä kaudella huono ja toivottavasti pelaa kaikki Spengler Cupin matsit. Sieltä voi kaivaa itseluottamusta ja fiilingiä. Siinä missä viime kaudella lähti haastamaan Karlssonia on kyllä (viime kaudella jo toki) jäänyt selväksi kakkoseksi. Paskaa tsägää vai paskaa veskarointia, liikaa pomppii Rikun taa.
 

Gemondo

Jäsen
Helenius sai ensimmäisellä KHL-kaudella alkuun varsin hyvin luottoa, kun aloitti ensimmäisestä kuudestatoista ottelusta kymmenessä maalilla. Alku oli varsin vakuuttava, mutta sitten alkoi otteet menemään huonompaan suuntaan, jonka Karlsson käytti varsin hyvin hyväkseen.

Oliko todella noin? Jos oli niin perun puheeni, muistelin vain että Karlssoniin löytyi luottoa vaikka oli alkukaudesta suoraan sanottuna umpisurkea.
 

Gemondo

Jäsen
Ei kyllä mitenkään voi nähdä joukkueen heikkona lenkkinä veskaria, joka ottaa 1-2 vierasvoitossa 30 koppia. Pudottelee joo, mutta ainahan se on sitä tehnyt. Helgen tyyli nyt vain sattuu olemaan tuollainen sydämentykytyksiä aiheuttava ja paljon on kiinni päivän fiiliksestä. Tänään oli parempi päivä.

Samaa mieltä, aluksi näytti pelottavalta mutta lopulta oli voiton takuumies.

Mutta edelleen mulla on vahva fiilis siitä että Helenius tarvitsisi paljon pelejä vakituisesti läpi kauden ollakseen se voittava maalivahti joka hän todistettavasti on joskus ollut. Jokereissa tuo rooli on kuitenkin erittäin vaikeasti saavutettavissa, joten ihmettelen hieman miksi Heleniuksen kanssa sopimusta ylipäätänsä jatkettiin. Parempiakin tandem-/kakkosmaalivahteja olisi varmasti ollut saatavilla. Vai vaikuttiko kenties Heleniuksen eittämättä loistavat koppiominaisuudet jatkopestiin?
 

Varis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, KiVa, EK65
Huomasithan että en sanonut että "oli heikko lenkki" vaan "on heikko lenkki". Tänään oli hyvä ilta ja torjui voiton ja siitä kiitos ja kehut. Helenius voi silti omalla tekemisellään pilata koko illan. Jokerit tarvitsee mielestäni sellaisen tasavarman Karlssonin kaltaisen "kasipuol-ysi" veskarin lähes kaikissa matseissa. Sellaisen joka ottaa varmasti suurimman osan ja puolustus hoitaa loput. Helenius on fiilisiltoina täysi kymppi ja huonoina iltoina kutonen. Ja ikinä ei edes matsin aikana tiedä kumpi on menossa. Ei vaan voi rakentaa menestystä tuollaisen veskarin varaan.

Oli heikko lenkki ja on heikko lenkki on yhden ottelun jälkeen sama asia. Mutta joo, selvensi tuo vähän. En siltikään allekirjoita.

Helenius ei ole ollut, eikä todennäköisesti tule olemaan se maalivahti, jonka onnistumisen varaan Jokerit nojaa. Hän on laadukas kakkosveskari, joka pystyy jakamaan vastuuta ykkösen kanssa tarvittaessa vaikka 40/60 ilman, että joukkue ajautuu suuriin ongelmiin. Omassa hommassaan, eli kakkosveskarina sarjan parhaimmistoa, vaikka edellinen kausi vähän heikommin menikin. Zapolskin loukkaantuessa/flopatessa oltaisiin kuitenkin pulassa.

Ihan kaikki joukkueet tarvitsevat mainisemasi kasipuol-veskarin mielummin kuin joko kutosen tai kympin tasolla pelaavan, mutta Jokerit ei oikein sovi siitä miksikään äärimmäiseksi esimerkiksi. Kurinalaisena ja hyvin puolustavana joukkueena Jokerit pystyy toisinaan sallimaan maalivahdille vapaaillan toisin kuin suurin osa muista joukkueista. On ihan sanomattakin selvää, että huonolla maalivahtipelillä on vaikea voittaa, mutta Jokereilla on siihen edes mahdollisuus.
 

Sako

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Narreissa ollessaan Heleniuksen hyvän ja huonon päivän vaihtelu on aivan liian suurta, jotta pystyisi puhumaan huippumokesta, vaikka se hyvä päivä onkin aivan erinomainen. Mites aikaisemmin uralla, kun on saanut ykkösveskan tontin, niin onko otteet vaihdelleet samalla tavalla?
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös