MM-kisojen uusi malli 2012

  • 25 575
  • 80

Teisa

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK
Käsittääkseni ensi vuonnakin jatketaan nykyisellä kahden lohkon mallilla, vaikka on ollut puhetta myös paluusta vanhaan neljän lohkoon malliin sekä puolivälierien poistamisesta. Nykyinen kahden lohkon malli on koettu turhan raskaaksi pelaajille. Mieleeni tulikin tällainen muunnelma tuosta vanhasta neljän lohkon mallista:

- 16 joukkuetta ja neljä alkulohkoa
- Lohkoykköset ja -kakkoset muodostavat kaksi "ylempää jatkosarjaa", lohkokolmoset ja -neloset kaksi "alempaa jatkosarjaa". Ykkösten ja kakkosten sekä kolmosten ja nelosten keskinäiset pisteet otetaan mukaan jatkosarjoihin.
- Ylemmissä jatkosarjoissa kahden lohkon ykköset ja kakkoset pelaavat keskenään. Kummastakin sarjasta kaksi parasta etenevät suoraan puolivälieriin ja kaksi muuta neljännesvälieriin.
- Alemmissa jatkosarjoissa kahden lohkon kolmoset ja neloset pelaavat keskenään. Kummastakin sarjasta kaksi parasta etenevät neljännesvälieriin ja huonoin joukkue putoaa I divisioonaan.
- Neljännesvälierissä ylemmän jatkosarjan joukkueet kohtaavat alemman jatkosarjan joukkeet. Voittajat etenevät puolivälieriin, joissa neljä joukkuetta jo odottavat.

Urheilullisesti hyvät puolet
- Alkulohkossa on suurmaille panosta, kun vain kaksi etenee ylempään jatkosarjaan ja säilyttää siten mahdollisuutensa suoraan puolivälieräpaikkaan
- Ylemmässä jatkosarjassa panoksena suora puolivälieräpaikka (alemmassa jatkosarjassa puolestaan neljännesvälieräpaikka ja putoamisen välttäminen)
- Neljännesvälierien myötä neljä pudotuspeliä enemmän
- Pikkumaat säilyttävät mahdollisuutensa pudotuspeleihin alkulohkon jälkeenkin

Vertailua (uusi vs vanha vs nykyinen):

Otteluiden kokonaismäärä: 52 vs 50 + 6(putoamissarja) vs 64
Otteluiden minimimäärä: 5 vs 6 vs 7
Kultaan vaadittava ottelumäärä: 8-9 vs 9 vs 10
Otteluita yhteensä top 8 -maille ennen puolivälieriä (suluissa keskinäiset): 32(12) vs 36(12) vs 44(12)

Kompensoivatko urheilulliset seikat ja suurempi pudotuspelien määrä puuttuvat ottelut? Onko viisi ottelua tarpeeksi neljälle huonoimmalle? Vertailu kannattaa tehdä ensisijaisesti vanhaan neljän lohkon malliin, sillä nykyisestä kahden lohkon mallista saatetaan luopua jossain vaiheessa liiallisen ottelumäärän takia.
 
Viimeksi muokattu:

Tshekki77

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, HJK, Maajoukkue (lajista riippumatta)
Pitkä pakertaminen 16 joukkueen kanssa on kieltämättä nostanut "hissijoukkueiden" tasoa, joten olisiko aika laajentaa 20 joukkueen kilpailuksi? Neljä viiden joukkueen lohkoa, joista neljä pudotuspeleihin ja lohkojumbot vetäisivät aikaisemmista ajoista tutun karsintasarjan. Pelejä tulisi alkusarjassa jokaiselle vain neljä, mutta 16 joukkueen pudotuspeleillä pelejä voisi tulla aina kahdeksaan asti. Jos tämän vuotisia kisoja seurataan, niin laajennusjoukkueet olisivat osallistujien lisäksi olleet Itävalta, Slovenia, Japani ja Ukraina. Unkarin ja Etelä-Korean kolkutellessa ovia ylöspäin.
 

Saarinen

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Nyt kun on vihdoin saatu 16 joukkueen kisat toimimaan niin olisi järjetöntä lähteä samantien muuttamaan joukkuemäärää. Mennään nyt tällä systeemillä muutama vuosi.

Vaikka maailman parhaita yksilöitä puuttui roppakaupalla niin oli mun mielestä oikeasti kaikkien aikojen parhaat MM-kisat. Otteluiden tasaisuus ja mielenkiintoisuus voittaa kuitenkin mun silmissä parhaiden yksilöiden dominoinnin. Alkusarjasta lähtien peleissä oli kova panos, kun pienet maat laittoivat tosissaan kampoihin isommille. Muutenkin oli jotenkin vauhdikkaampaa ja värikkäämpää kiekkoa kuin Sotshissa (jossa pelin viihdyttävyyden taso oli parhaista pelaajista huolimatta todella iso pettymys).

Itselläni syttyminen maajoukkuepeleihin on ollut viime vuosina hiipumaan päin, mutta nämä kisat nostivat mielenkiinnon taas korkealle. Tämän jälkeen ensi vuoden kisojen alla on todennäköisesti ihan erilainen odotusfiilis kuin nyt oli.
 

kovalev

Jäsen
Nykyinen malli näytti taas järjettömyytensä. Joukkue, joka meni suurinpiirtein kolikolla jatkoon, pelaakin yhtäkkiä kullasta.

Jääkiekko on niin pieni laji ja kärki kapea, että ainoa oikea tapa mitata oikeasti paras joukkue olisi se, että kaikki maat (joita olisi 10 tai korkeintaan 12) pelaisivat kerran toisiaan vastaan. Paras joukkue voittaisi aina. Ehkä yhteen tai jopa kahteen tappioon olisi varaa, mutta tuskin kolmeen tai jopa neljään - mikä nyt on ainakin periaatteessa täysin mahdollista.

Toinen vaihtoehto, joka voisi olla ainakin lähes yhtä objektiivinen mutta "jännitystä" lisäävämpi, olisi jonkinlaiseen loppusarjaan palaaminen. Kuitenkin niin, että kaikki joukkueet kohtaisivat myös jo alkusarjassa. Tämä varmaankin rajaisi osallistujamaat kahdeksaan.
Muistanko oikein, että sillä paletilla mentiinkin 80-luvulla, vai oliko maita kymmenen?

Ymmärrän, että monet nationalistisista syistä lajia seuraavat ja ennakkoon heikompaa joukkuetta kannattavat näkevät nykysysteemin parhaana mahdollisena. Mutta sen urheilullinen toimivuus on hyvin kyseenalaista.

On myös hyvä muistaa, että kaikki kohtaa kaikki -systeemillä Suomella olisi nyt todennäköisesti plakkarissaan olympiakulta Torinosta. Torinossakaan kisojen paras maa ei voittanut. Eikä kyllä Vancouverissakaan.
 

Tshekki77

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, HJK, Maajoukkue (lajista riippumatta)
Vaikka tuntuu, että näitä 16 joukkueen kisoja on pelattu vasta vähän aikaa, niin eilen kun koitin asiaa tarkastaa livetuloksien sarjataulukkojen kautta ilmeni, että 16 joukkueella on menty jo ainakin seitsemäntoista vuotta. Eli vuoteen 1998 asti sarjataulukot löytyy ja se aika on ilmeisesti vedetty 16 joukkueella. Toki turnausrakenne on vaihdellut näiden vuosien aikana.

Itse aloitin seuraamisen joskus silloin, kun pelattiin vielä kahdeksan joukkueen kilpailuja ja ellen väärin muista, niin silloin mentiin mallilla -> Eka kaikki kaikkia vastaan kerran ja tämän jälkeen vielä ylempi ja alempi jatkosarja. Alempaan jatkosarjaan taisi alkusarjan pisteet matkata mukana, mutta ylemmässä sitten vedettiin puhtaalta pöydältä, finaalivaihe.

Tämän jälkeen mentiin muistaakseni 12 joukkueen kilpailuun, jossa jakauduttiin kahteen alkulohkoon ja molemmista neljä parasta sitten pudotuspeleihin.

Nyt ollaan tässä 16 mallissa ja vaikka ihan hyvää vastusta jopa pudonneet antoivat, niin en näkisi esim. Itävaltaa tai Sloveniaakaan täysin heittopusseina. Eli kyllä tässä olisi mahdollisuus edelleen laajentaa kisoja ja päästää taas uusia maita tähän ylimpään kerhoon, vakituisiksi jäseniksi.

Koska kyse on pienestä lajista, niin näkisin mahdollisimman laajan altistumisen paremmaksi, kuin se, kuinka oikeudenmukainen kisajärjestelmä on "parhaimman kuusikon" ratkaisemisessa.
 

red.machine

Jäsen
Suosikkijoukkue
Slovakia
Pitkä pakertaminen 16 joukkueen kanssa on kieltämättä nostanut "hissijoukkueiden" tasoa, joten olisiko aika laajentaa 20 joukkueen kilpailuksi? Neljä viiden joukkueen lohkoa, joista neljä pudotuspeleihin ja lohkojumbot vetäisivät aikaisemmista ajoista tutun karsintasarjan. Pelejä tulisi alkusarjassa jokaiselle vain neljä, mutta 16 joukkueen pudotuspeleillä pelejä voisi tulla aina kahdeksaan asti.

Tämä olisi kyllä erinomainen uudistus. Karsintasarjasta kaksi viimeistä sitten tippuisivat 1.divisioonaan, ja sieltä nousisi MM-kisoihin kaksi parasta maata.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös