Yleisömäärät – porilainen pessimismi?

  • 12 225
  • 43

Ainapata

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Itse olen käynyt katsomassa sekä viikkopelejä että lauantaipelejä lähes kaikki. Asia vaan on niin, että jos haluaa nähdä hyvää jääkiekkoa niin paikalla on oltava lauantaina. Se on kumma juttu mutta näillä viikko ja lauantaipeleillä on valovuoden ero toisiinsa. Lauantaina siis pelataan huomattavsti parempaa peliä jossa on vauhtia ja tunnetta. Ässien onni on ollut nimenomaan näiden lauantaipelien sujuminen.
 

mjarkko

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät
Tuo yksi kummajainen löytyy helmikuulta 2009. En tiedä mikä silloin sai halliin yli 5300 katsojaa. Voittoputkea ja hiihtolomaa siinä nyt ainakin osuu samoille päiville.

Tuohon otteluun oli ilmainen sisäänpääsy. itsellä ei ollut mahdollisuutta olla paikalla tuntia ennen, jolloin ovet avattiin.

Varmaan moni muukin lisäkseni luuli lippujen loppuneen nopeasti eikä vaivautunut paikalle.
 

Vellihousu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät
Koen viime aikaisia yleisömäärien negatiivisen suunnan osasyyksi esimerkiksi Toivoan valitsemisen Rautakallion sijasta urheilujohtajan vakanssiin.

Niin, Porissahan on ihmisiä jotka keksivät aina jonkun syyn olla kannattamatta Ässiä. Muistetaanpa vain millaisen reaktion Rautakallion paluu aikanaan sai. Jos se olisi tapahtunut kesken kauden, olisi kuppi mennyt varmaan nurin vieläkin "lopullisemmin". Oleellista kun Porissa on että kupin pitää olla nurin ja kaiken "samaa paskaa" vuodesta toiseen.

Pelityylin vaikutusta yleisömääriin on vaikea arvioida, kai silläkin merkityksensä on niin absurdilta kuin se kuulostaakin. Itse hyväksyn tylsemmänkin pelin kunhan joukkue vain voittaa ja minusta Ässät ei edes pelaa nykyisellään tylsää peliä. Toisaalta, porilainen yleisö on aika konservatiivista ja reagoi muutoksiin hitaasti. Välillä tuntuu että jotkut elävät yhä vuotta 1992 ja odottavat Ässien pelaavan sen mukaan.

Optimistina kuitenkin uskon että mikäli joukkueen taso saadaan vakiinnutettua, tulee se näkymään myös yleisömäärissä. Nyt eletään tietynlaista siirtymäaikaa.
 

Janiz80

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät
Ihmetyttäähän tuo pienet yleisömäärät, olen muutamaan otteeseen otteluketjuissa myös ilmaissut ärtymykseni tähän. Kun asiaa katsoo laajemmalla kuvalla, niin tilanne ei ole lainkaan niin heikko, miltä se vaikuttaa. Ongelmia tuntuu olevan jokaisella, sakkia käy aika niukasti varsinkin arkipeleissä. Jos nyt huolestua pitäisi, niin siitä, että Porissa tuntuisi olevan yleisömäärissä laskeva trendi. Taisi tulla mätkyjä ja reippaasti, tai sitten porilaisissa perheissä juhlitaan lahjarikasta joulua...
 

Brousseau

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Ässien yleisömäärät viimeisen 10 vuoden aikana kotiotteluissa:

00-01: 3077
01-02: 3385
02-03: 3471
03-04: 3577
04-05: 3919
05-06: 4183
06-07: 4391
07-08: 4235
08-09: 4120
09-10: 4116

ja kuluva kausi:

10-11: 4483

Ehkä olisi relevantimpaa kaivaa vielä 90-luku mukaan, sillä hyvin tiedetään, että tämä 2000-luvun vaihde ja alkuvuodet olivat todella mustaa aikaa Porissa.

Jos nyt puhtaasti tuota tilastoa katsotaan tässä vaiheessa, niin fakta vain kuitenkin on se, että näyttää paremmalta kuin aikoihin. Tietysti mietityttää se, että tavallaan ilmeisesti nykypäivän kiinnostuksella ruvetaan olemaan sitten aika maksimaalisissa luvuissa, mitä Porissa voitaisiin päästä. Sitä kuitenkin aina kuvitellut villejä olettamuksia siitä, että mitä jos oltaisiin siellä sarjakärjen tuntumassa koko kauden, että keskiarvo olis lähempänä 5000:tta jne.

Uskoisin, että tässä myös kysymys enemmän jatkumosta. Hopeakauden jälkeen homma onnistuttiin jälleen sössimään, ja varmaan monella on tämäkin vielä tuoreessa muistissa. Ässäfanien keskuudessa kun tuntuisi nyt hieman olevan odottava tunnelma. Paikka playoffeissa näyttää tällä menolla olevan hyvissä ajoin varmistettu, ja odotukset tietysti sitä mukaa kovemmat, mitä korkeammalla joukkue majailee sarjataulukossa kevättä kohden mentäessä. Sanotaan, että jos playoffeissa pystyttäisiin menestymään edes kohtuullisesti, pelaajabudjetti pysyisi seuraavalla kaudella samalla tasolla ja sama järkevä toiminta jatkuisi hankintojen kanssa mitä tälläkin kaudella, niin uskoisin, että lähtökohdat voisivat olla hieman paremmat seuraavaan kauteen kun sitä ehdittäisiin kenties paremmin suggeroitumaan siihen, että nyt olisi saumaa odotella jotain enemmän.

Hopeakauden jälkeisen parin kauden kausikorttimyyntilukemista ollaan kuitenkin tänä vuonna jäljessä vielä se 1000-1500 kpl? Kuinka paljon se vaikuttaisi nykyiseen keskiarvoon, jos kausareita olisi tosiaan myyty se joku 2500 kpl? Plussana tietysti tarvitsee laskea, että nyt irtolipuista saadaan enemmän kyhnyä noilla keskiarvoilla kun kausareita on mennyt niin vähän.

Tietysti voidaan sitten vielä laskeskella ja arvuutella kokonaiskuvaan vaikuttavia tekijöitä. Päällimmäisenä tietysti Urhon palvelut, jotka kuitenkin siinä mielessä vielä hillitsevät, ettei Total-palvelua saa kuin Soneran kaapelitalouksiin. Mitä nuo keskiarvot olisivatkaan, jos joka ikiseen talouteen saisi Urho Totalin? Vääjäämättä jonain päivänä tämäkin tulee olemaan mahdollista. Ruotsissa yleisömäärät halleissa kasvoivat kun tv-näkyvyys parani, mutta epäilen hyvin suuresti, että näin kävisi täällä sohvaperunoiden, menestyshullujen ja viinanlipittäjien valtakunnassa.

Sitten voisi pohtia ihan sitä, että onko Ässät kertakaikkiaan enää niin kova juttu itsessään. Nuoremman sukupolven innokkuus urheilua kohtaan ei ole enää sitä luokkaa kuin menneinä vuosina. Jos itseäsi ei kiinnosta urheilla, niin luulisi sen vaikuttavan myös innokkuuteen seurata urheilua. Otteluissa käy toki kaikenikäisiä, mutta eikös se yleensä ole pääosin nuorison ja nuorten aikuisten juttu, tosin tästä ei ole mitään faktaa heittää pöytään. On kuitenkin väistämätöntä, että näillä asioillakin on vaikutuksensa pitkässä juoksussa, jos kulttuuri on muuttumassa niistä ajoista kun arkisin ei ollut muuta tekemistä kun käydä jääkiekkoa Isomäellä seuraamassa. Muutenkin kun aikaisemmin täälläkin oli jo puhetta, ettei SM-liiga ole enää niin kova sarja kuin 90-luvulla, lippujen hintojen nousu sekä tosiaan ottelumäärien lisääntyminen. Näitä kaikkia edellämainittuja kohtia kun ynnäilee yhteen, niin siellä jossain välimaastoissa uskoisin hiipumisen piilevän. Mutta mielestäni hyvä myös seurata tilannetta rauhassa eteenpäin ja sen kehitystä, koska taas puhtaasti keskiarvoa seuratessa ei sinällään vielä pitäisi olla mitään hätää ja kuuluisasti keväällähän se väki vasta rupeaa paremmin heräilemään kun runkosarjan loppu lähenee.
 

Ressa

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Nostellaan tätä vähän ylöspäin taas.

Eilen oli tiistain Kalpa-pelissä ihan mukavasti jo jengiä paikalla. 3963 on hyvä lukema tiistain ottelulle. Tosin edellisestä kotipelistä on aikaa mutta silti. Ehkä parannusta toi tuo JIM-kanavalla pyörinyt mainos Ässät-Kalpa pelistä. Aiheutti vähän ":O" ilmeen kun tollanen mainos pläjähti naamalle Turussa. Ilmeisesti valtakunnallinen kampanja menossa?

Ehkä jengi alkaa löytämään tientänsä hallille kun ei sitä kuuluisaa romahdusta ole tulossa ja playoff-kiekko on miltein varmaa Porissa tänä keväänä. Tästä on hyvä jatkaa.
 

Eetu

Jäsen
Ehkä jengi alkaa löytämään tientänsä hallille kun ei sitä kuuluisaa romahdusta ole tulossa ja playoff-kiekko on miltein varmaa Porissa tänä keväänä. Tästä on hyvä jatkaa.

Joku laski jo tuolla yleisen liigapuolen katsojamääräketjussa, että Lukko ja Ässät pitävät kärkipaikkoja yleisömäärissä, mikäli lasketaan prosentuaalisesti katsojamäärät suhteutettuna jokaisen liigakaupungin asukasmääriin. Myöskään jäähallien täyttöasteen kanssa laskettu prosenttimäärä ei koko liigassa kovinkaan huimaava ole. Yleisesti sm-liigan ongelma tämä katsojien kiinnostamattomuus. Väriläiskät tapetaan!

Ässät on kuitenkin roimasti katsojakeskiarvonsa yläpuolella, ja kevät tuo tullessaan aina enemmän. Kohta kaksi Lukko-ottelua pienellä aikaa, todennäköisesti loppuunmyydyin hallein. Muutenkin pelien koventuminen ja taviskatsojien glooryhunttaus nostaa varmasti yleisömäärät vielä reippaasti kovemmiksi.

Porissa saadaan taas ihailla jäähallissa lehtien ja kirjojen lukioita kesken ottelun.
 

Brousseau

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Ässien kotiotteluiden yleisökeskiarvo 27:n pelatun kotiottelun jälkeen: 4510.

Jäljellä olevat kotiottelut:

La 26.2. Ässät - HIFK

To 3.3. Ässät - Tappara

Ti 8.3. Ässät - Jokerit

Lauantaina HIFK-ottelu tulee olemaan, tai ainakin lähes loppuunmyyty. Kahdessa viimeisessä kotipelissä uskon yleisöä olevan lähemmäs 5000, torstain ottelu viikon ainoa kotiottelu ja tiistain ottelu taas päättää hyvin sujuneen runkosarjan. Lisäksi panosta on loppuun asti kun Ässät ja HIFK taistelevat runkosarjan toisesta sijasta. Kevät rupeaa muutenkin olemaan näillä sijoituksilla gloryhunttereiden etsikkoaikaa - nyt on satunnaiskannattajillakin taas aika vannoa ikuista rakkautta Ässiin.

Eli kokonaisuudessaan helvetin hyvältä näyttää. Pelkästään tuo yleisökeskiarvon ylitys yli 300:lla tuo kassaan useamman 100 000 euroa plussaa. Vaikkei ketjun aiheeseen kuulukkaan, mutta ilmeisesti myös muilla "rahankeruualueilla" mennään yli odotusten.

Summasummarun: Helvetin herkullisista asetelmista olemme lähdössä kevään ratkaisupeleihin, varsinkin kun taustat rupeaa olemaan yhä vahvemmin kunnossa myös tulevia kausia ajatellen.
 

koohela

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Kyllä se kansa herää sieltä, tänään aamupäivällä ei lippu.fi tarjonnut kuin seisomapaikkoja.

Kummallinen juttu kävi eilen Kärppä-peliä ennen. Kaverin kanssa 18:10 hakemaan 2 vierekkäistä istumalippua, plikka valitteli että ihan täynnä on kaikki paikat, saatiin sitte päätykatsomon piippuhyllyltä paikka, toki sieltäkin näki varsin hyvin. Sitten yleisömääräksi kuulutettiin se vajaa 5000...

Oiskohan tässä käynyt niin, että kun nykyään nuo kausikortit leimataan kanssa, eikä niitä paikkoja tietysti voi toiseen kertaan myydä vaikka ei pelissä kausikorttilainen olisikaan, joten ne tyhjät paikat olisivat myös suurelta osin kausikorttilaisia? Ainakin B'ssä näytti tyhjiä paikkoja olevan, sekä A'ssa. C nyt taisi olla ihan täynnä.

Siis jos olen ymmärtänyt sen asian oikein, että niitä "leimaamattomia" kausikortteja ei nykyisin lasketa enää automaattisesti yleisömäärään...
 

1stApril

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Siis jos olen ymmärtänyt sen asian oikein, että niitä "leimaamattomia" kausikortteja ei nykyisin lasketa enää automaattisesti yleisömäärään...

Onko tästä jollakin tietoa? Onko muuttunut? Ennen yleisömäärä on ilmoitettu "maksanutta katsojaa". Eli kaikki kausarit ja ilmaislippuja ei (ainakaan pitäisi) lasketa.
 

koohela

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Onko tästä jollakin tietoa? Onko muuttunut? Ennen yleisömäärä on ilmoitettu "maksanutta katsojaa". Eli kaikki kausarit ja ilmaislippuja ei (ainakaan pitäisi) lasketa.

Muistaakseni alkukaudesta tuolla liigan yleisömääräketjussa ainakin porukka puheli, että nykyään kun on joka paikassa nuo lukulaitteetkin, ei käyttämättömiä kausikorttipaikkoja laskettaisi "maksettuihin" lippuihin. En muista kenenkään mitään kirjallista faktaa heittäneen tähän kylläkään...
 

Ressa

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Nostan tärkeää!

Jollen aivan väärin kuullut, Porissa lauantaina toisessa runkosarjan ottelussa 3800 ja rapiat. Hävettävän pieni luku. Eikai nyt ne pari vierastappiota tälläistä aiheuta?
 

Badgers

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Nostan tärkeää!

Jollen aivan väärin kuullut, Porissa lauantaina toisessa runkosarjan ottelussa 3800 ja rapiat. Hävettävän pieni luku. Eikai nyt ne pari vierastappiota tälläistä aiheuta?

Jotenkin tuttua, mutta Jokerit, Lukko ja HIFK pelit vetää väkeä joka kerta mukavasti, joku Blues ei ole niin kiinnostava. Itselläkin jäi tänään matsi väliin, mielellään paikalla ollaan (mahdollisimman usein), ei vaikuta tappiot siihen sitten pätkän vertaa.
 

Patamies#72

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Nojoo eipä tuo Blues ole koskaan ollut Porissa mikään yleisömagneetti. Mutta on tuo silti häpeällinen luku.
Ehkä markkinoinnillakin on joku vaikutus tähän. Tänään ei sk:ssa mitään mainosta, eilen yksi säälittävä. Ne 3000 elinkautista löytävät kyllä ilman mainosta hallille pelipäivinä, mutta loput 3400 paikkaa riippuu pelipäivän, vastustajan lisäksi markkinoinnista.
 

Mondie

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porilainen brändipuuhastelu
Missäs ne kaikki innokkaimmat fanit olivat tänään jotka eivät saaneet lippua viikon takaiseen otteluun? Se tuollaisessa puolityhjässä navetassa on hyvää että ei tartte jonottaa makkaraa ja kaljaa koko taukoa. Ehkä. Käytävien jonomäärä nyt ei muutu katsojamäärän mukaan.
 

Mr.Bletch

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen mestarit 2013
Nelonen tarjoaa kattavaa kanavapakettia varsin kohtuulliseen hintaan kotitalouksiin joka mahdollistaa jok' ikisen Ässien pelin katsomisen omalta kotisohvalta ja epäilenkin tämän olevan se suurin syy apaattisiin yleisömääriin - ei niin kiinnostavan vastustajan ollessa kyseessä.

Toisaalta, puhutaan liigajoukkueiden saavan n. 1 me ainakin sopimuksen alkuvuosina rahansiirtona neloselta elikkäs todennäköisesti tässä jäädään kutenkin reippaasti plussalle jos/kun menetetään katsojia 300 -500 per peli.
 

kalitsu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jets, Ässät
Turha tänne on selvästikään Hagmaneja ja Krepsejä raahata isolla rahalla. Hienoja pelimiehiä, mutta ei ilmeisesti peruskatsojaa kiinnosta. Eihän tuo nyt mikään elämää suurempi ottelu ollut, mutta alle neljä tuhatta lauantaimatsissa vetää sanattomaksi.

Viime kaudella oltiin puoli miljoonaa pakkasella pahimmassa kuopassa. Toivottavasti ensi tammikuussa ei olla ajautumassa samaan tilanteeseen. Muistaako joku oltiinko tuolloin pahasti jäljessä yleisötavoitetta?
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös