Valtakunnallisen Suomi-sarjan tärkeys suomalaiselle jääkiekolle

  • 11 008
  • 15

upnorth24

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rovaniemen Kiekko, Rebels Rovaniemi
Tuolla yhdessä alemman jatkosarjan ketjussa alkaneesta keskustelusta innostuneena, ajattelin että tämä aihe ansaitsee ehdottomasti oman ketjunsa varsinkin tämän viikon IS Veikkaajan (Linkki) liikkeelle laskemaan huhuun, jonka mukaan liigaseurat suunnittelevat uudelleen sarjansa (kartellinsa) sulkemista. Nimimerkki Kuubextra, joka toivon mukaan ei pahastu siitä että avaan tämän keskustelun hänen kommentilla toisaalta, ilmaisi mielestäni ketjun aloituspuheenvuoron parhaiten alla olevalla tavalla:

Suomessa on muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta suhteellisen surkealla tolalla keskisuurten kaupunkien jääkiekon taso kauttaaltaan ja jääkiekkotarjonta. Uskoakseni juuri näitä asioita halutaan valtakunnallisella sarjalla parannella. Loppupeleissä jääkiekkoa pelataan Suomessa koska me, maksava yleisö, sitä niin haluamme. Sitäpaitsi, se, miten alemmalla tasolla menee, heijastuu käytännössä suoraan SM-liigaan ja Suomen menestymiseen kisoissa sekä yksittäisten suomalaisten huippupelaajien määrään... ja eihän enää tässä tarvitse ottaa esille seurauksia miten kävi Mestiksen sulkemisen kanssa.

Minusta tämä osuu asian todelliseen ytimeen. Suomen jääkiekko tarvitsee liigan farmien ulkopuolisen valtakunnallisen sarjan, jos Mestiksestä ei siihen enää ole. Itseasiassa jääkiekko lajina elää tai kuolee tässä maassa sen perusteella mitä liigan ja maajoukkueen ulkopuolella tapahtuu. Karjalalippikset päähän vetävät ja pari kertaa kaudessa liigapeleissä käyvät ovat tärkeitä jääkiekon kulutuksen kannalta, mutta heidän rahoillaan tämä sirkus ei yksistään pyöri, koska lajin todellinen olemassaolo nojaa pohjimmiltaan sen suosioon paikallisten ja pienempien seurojen toiminnassa. Minusta on täysin käsittämätöntä, ettei jääkiekkoliitto itsessään EI tajua tätä asiaa tai osaa millään tavalla olla huolissaan lajin näivettymisestä, mikäli urheilullisuutta ei palauteta liigan, Mestiksen ja suomisarjan keskinäiseen suhteeseen.

Väitän että Ruotsin menestys maajoukkuetasolla varsinkin U20 ikäluokassa on osittain seurausta myös siitä, miten hyvin organisoidut Elitserien, Allsvenskan ja Division I toimivat ja tuottavat pelaajia kautta linjan. Esimerkiksi matka Ruotsin division I Elitserieniin on selkeästi lyhyempi loikka kuin suomisarjasta liigaan Suomessa, jos katsoo Elitserien seurojen kokoonpanoja viime vuosilta. Miksi? Ruotsin korkeimman sarjatason alapuolella olevat sarjat kiinnostavat paikallista ja suurempaakin yleisöä enemmän kuin niiden suomalaiset rinnakkaissarjat osittain koska kuluttajia on Ruotsissa enemmän, mutta pitkälti myös suuremman urheilullisuutensa takia. Unelma noususta ja paremmasta huomisesta vie lajia kuin lajia sekä seuroja eteenpäin ja ennen kaikkea tuo ihmisiä katsomoon. Tästä johtuen vaihtuvuus näiden kolmen tason kesken Ruotsissa takaa myös sen että harva seura menee nurin vaikka se putoaisikin alemmas.

Suomessa oli aikoinaan ainekset samaan vanhan divarin ja II-divarin aikoihin. Liigan sulkeminen lopetti kehityksen ja osaltaan tämä kriisi on jatkunut lievempänä vaikka liiga onkin näennäisesti ollut auki useamman vuoden. Kyse ei ole oikeastaan enää edes siitä, onko liiga virallisesti suljettu vai jatketaanko nykymuotoisilla karsinnoilla, vaan pohjimmiltaan lajimme voi huonosti siellä missä todellisen vahvuuden pitäisi löytyä.

Valtakunnallinen suomisarja on sarjajärjestelmien suhteen ollut oikeastan ainoa taso Suomen kolmesta korkeimmasta sarjatasosta, jossa liitto on kuunnellut seurojen ideoita viimeisten vuosien aikana. Siirtyminen valtakunnalliseen suomisarjaan on kiistelty päätös, mutta minun mielestä se kehittää lajia eteenpäin, koska maksava yleisö pienemmillä paikkakunnilla ansaitsee ylöspäin pyrkivien pelaajien ja seurojen pelejä. Kulurakenne tulee olemaan kaikille haastava, mutta uskon että tämä muutos nostaa suomisarjan tasoa ja näkyvyyttä tehden siitä paremman tuotteen meille alasarjatason jääkiekon kuluttajille.

Kaikkien ja myös minun mielestä Suomessa tarvitaan farmisarjan ohella ensi kauden valtakunnallinen sarja, jossa olisi mahdollisimman vähän - siis ei ollenkaan - puhtaasti liigajoukkueen siivellä eläviä. Ensi kaudelle on suunniteltu 16 joukkueen Suomisarja, josta voi ihan huoletta puolet putoilla pois jos eivät usko kykenevänsä hoitamaan Suomisarjassa talouttansa. Voi olla että yksi putoajista saattaa olla juuri Hermes, jonka taloudellisesta tilanteesta en tiedä sen enempää mitä on julkisuuteen kerrottu. Jos näin on, pitää ottaa pykälän alempaa vauhtia ja pyrkiä tulemaan valmiimpana valtakunnalliseen sarjaan. Toki vahva usko on että valtakunnalliseen mennään jos pelaamalla sinne ylletään.

Tässäkin en voisi olla enempää samaa mieltä Kuubextran kanssa. Kulut kasvavat varmasti, mutta myös lajin ja seurojen suosio lisääntyneen kiinnostavuuden myötä ainakin Lapin perukoilla, kun ns. turhat pelit lähialueen joukkueita vastaan vähenevät.
 

Elina54321

Jäsen
Suosikkijoukkue
Roki ja muut lappilaiset joukkueet
Ei mene Ellulle oikein jakoon. En kyllä jaksakaan pohtia Suomisarjan tärkeyttä suomalaiselle jääkiekolle. Asia on liian monimutkainen. Kannatan Rokia ja toivon sen menestyvän valtakunnallisestikin. Minulle on tärkeää kylläkin, että Rokissa pelaa lappilaisia pelaajia. Tämä on se pointti, joka minua kiinnostaa. Olen ilmaissut aikaisemminkin suhtautumiseni muoviseuroihin ja olkoon minun puolestani Mestiksessä muoviseuroja kunhan yksi näistä ei ole Roki. Moni kannattaa Mestikseen nousua ja samalla Kärppien farmiksi, koska siellä ei kuuleman ilman Kärppiä pysy eikä pärjää. Pelatkaamme siis Rovaniemellä valtakunnallista Suomisarjaa ja nautitaan pelistä ja lappilaisista pelaajista. Tässä tapauksessa valtakunnallinen Suomisarja on minulle tärkeä, mutta ei minulla ole hajuakaan sen tärkeydestä suomalaiselle jääkiekolle.
 

oiler99

Jäsen
Suosikkijoukkue
Edmonton Oilers, Raahe-Kiekko, Oulun Kärpät, ManU
Mielestäni tämä on askel oikeaan suuntaan. Suomi-sarjan pelillinen tasohan on jo pitkään ollut nousussa, vaikka nykyinen sarjajärjestelmä paljon kysymyksiä herättääkin. Mielestäni tuosta Suomi-sarjan tasonnoususta on saatu etenkin meneillään olevissa karsintasarjoissa paljonkin oivia esimerkkejä. Tällä hetkellä kun karsintalohkon 1 kaikki neljä ensimmäistä joukkuetta ovat valtaosin nimenomaan Suomi-sarjaa pitkään pelanneita (KalPa-Teamia lukuunottamatta). Tämä on näkynyt etenkin kakkosdivariporukoita vastaan murskaavina maalieroina pelistä toiseen. Nykyisin Suomi-sarjassa ei pärjää muita joukkueita vastaan, jos ei panosta. Tämän sai todeta Ahmat alkulohkossa 1.

Toivoisin kyllä näkeväni Raahe-Kiekon valtakunnallisessa sarjassa, mutta se vaatii nähtyä enemmän panostusta seuralta. Joukkueen on todella oltava laadukas, jos siellä aiotaan olla muutakin kuin pelkkä pisteautomaatti. Raahen kaltainen perinteikäs kiekkokaupunki olisi mukavaa nähdä valtakunnallisessa. Mutta se paikka pitää ansaita pelaamalla.
 

Kuubextra

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kokkolan Hermes
Milloin myös Jatkoajassa huomioitaisiin tämän kolmannen sarjatason profiilin nousu sillä, että saataisiin sarjan arvolle kuuluva oma osio? Ei mielestäni ole ainakaan enää tänä päivänä valtakunnallinen Suomisarja ynnä muut -osastoa. Jonkin verran harmittaa, että usein viimeisin ko. sarjan viesti on jäänyt jonkin kolmosdivaria koskevan viestin taakse kun kumminkin kirjoitetuista viesteistä 90% koskee muut-osastolla juuri Suomisarjaa.
 

oiler99

Jäsen
Suosikkijoukkue
Edmonton Oilers, Raahe-Kiekko, Oulun Kärpät, ManU
^Komppia ylläolevalle. Suomi-sarjakeskustelu todellakin menee aivan hukkaan täällä Muut sarjat-osiossa. Kannatan omaa osiota. Onhan Suomi-sarja jo saanut oman ennakkopakettinsakin Jatkoaikaan kertaalleen Mestiksen ja SM-liigan tavoin.
 

Kuubextra

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kokkolan Hermes
Ensimmäisellä sivulla 'Muut suomalaiset sarjat'-osiossa on lukujakauma tämän kauden kausiketjuissa seuraavanlainen:

Yhteensä luettu:
502 793

Suomi-sarja:
389 725 (78 %)

II-divisioona:
43 754 (9 %)

Muut:
69 314 (13 %)
 

Eesau_65

Jäsen
Suosikkijoukkue
TuTo
Ihan otsikkoon viitaten on pakko sano jotain.

Suomlainen jääkiekko ei koskaan kykenen nousemaan tai edes pysymään samalla tasolla pelkän Liigan tai Mestiksen varassa. Kyllä kaikki lähteen ihan muualta. Vaikka näissä edellä mainituissa kuinka rakennettaisiin nuorille paikaa, niin se ei vaan riitä. Liian monta nuorta jäisi ulos. Suomi ei kuitenkaan ole mikään ihan pieni maa, joten seuroja tarvitaan runsaasti ja kattamaan laajempia alueita.

Jos nyt katsoo miten Suomi-sarjan joukkoeita kasataan, niin siinä on kaksi tärkeätä asiaa pelaajien kannalta.

Ensinmäinen on omien pelaajien esille tulo. Toinen on ei ylempiin sarjoihin mahtuvien pelaajien rekrytointi. Monissa joukkoeissa näkyy kokemusta ylemmiltä tasoilta sekä mahdollisesti nousevia uria. Näin rakentuvat myös monet Mestis-joukkoeet.

RoKi puolen keskusteluista näin, jopa tahtoa paikallisiin pelajiin (suuri on alue, joten eiköhän niitä riitä). Osahan näistä voisi olla niitä kokemuksia omaavia paluumuuttajia.

Ja kun joskus tämä koko sarjajärjestelmä kaikilla taoilla saataisiin sovituksi ja niin olisi enemmän kuin hienoa nähdä nykyisiä Suomi-sarjan joukkoeita ensin ainakin Mestiksessä. Ja onhan sitä liikenettä enemään ollut Mestiksen ja Suomi-sarjan välillä kuin Mestiksen ja Liigan.
 
Suosikkijoukkue
HIFK kundit & gimmat & Buli; Kerava Shakers
Suomi-sarja 2013-13 ketjua lukiessani iski taas huoli tästä valtakunnallisesta kiekkoilusta. keuPa luopui sarjasta ja varmaan HC Satakunta kohta perässä. Kyllä tämä alkaa näyttää siltä ettei ns. ylemmällä taholla tajuta tätä tilannetta. Alkaa ainoalta oikealta tavalta pelastaa suomalainen kiekkoilu se, että liiga supistetaan max. 12 joukkueen kokoiseksi, Mestis 10 joukkueen sarjaksi ja valtakunnallinen Suomi-sarja 10 joukkueen sarjaksi. Näiden alle ne divisioon-lahkot maakunnittain. Jokaisen sarjan väliin ne karsinnat eli liigan 2 huonointa karsii 4 parhaan Mestis-seuran kanssa ja 6 huonointa Mestis-seuraa 2 parhaan Suomi-sarja joukkueen kanssa.

Ensi vuonna tämä olisi helppo toteuttaa kun Jokerit lähtee lätkimään Rycciin. Liiga-jumbo putoaisi suoraan Mestikseen ja Mestiksen 9 parasta jäisi Mestikseen. Loput viivan alle jäävät muodostaisivat Suomi-sarjan parhaiden kanssa uuden Suomi-sarjan. Loput tämän kauden Suomi-sarjan joukkueet hakemaan vauhtia alasarjoista.
 

upnorth24

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rovaniemen Kiekko, Rebels Rovaniemi
Suomi-sarja 2013-13 ketjua lukiessani iski taas huoli tästä valtakunnallisesta kiekkoilusta. keuPa luopui sarjasta ja varmaan HC Satakunta kohta perässä. Kyllä tämä alkaa näyttää siltä ettei ns. ylemmällä taholla tajuta tätä tilannetta. Alkaa ainoalta oikealta tavalta pelastaa suomalainen kiekkoilu se, että liiga supistetaan max. 12 joukkueen kokoiseksi, Mestis 10 joukkueen sarjaksi ja valtakunnallinen Suomi-sarja 10 joukkueen sarjaksi. Näiden alle ne divisioon-lahkot maakunnittain. Jokaisen sarjan väliin ne karsinnat eli liigan 2 huonointa karsii 4 parhaan Mestis-seuran kanssa ja 6 huonointa Mestis-seuraa 2 parhaan Suomi-sarja joukkueen kanssa.

Ensi vuonna tämä olisi helppo toteuttaa kun Jokerit lähtee lätkimään Rycciin. Liiga-jumbo putoaisi suoraan Mestikseen ja Mestiksen 9 parasta jäisi Mestikseen. Loput viivan alle jäävät muodostaisivat Suomi-sarjan parhaiden kanssa uuden Suomi-sarjan. Loput tämän kauden Suomi-sarjan joukkueet hakemaan vauhtia alasarjoista.

Jaan huolesi valtakunnallisesta kiekkoilusta ja mielestäni nimenomaan tämä sinun mainitsema malli toimisi parhaiten. Siitä huolimatta että taloudellisesti huonosti hoidettuja tai kannattamattomia seuroja tippuu pois, niin suomisarjan tälle kaudelle tullut uudistus on iso askel oikeaan suuntaan. Se ei kuitenkaan saa jäädä ainoaksi askeleeksi vaan koko järjestelmä liigasta II-divariin kaipaa remonttia ja ennen kaikkea urheilullisuuden palauttamista avoimempien sarjojen suuntaan.
 
Suosikkijoukkue
HIFK kundit & gimmat & Buli; Kerava Shakers
Se ei kuitenkaan saa jäädä ainoaksi askeleeksi vaan koko järjestelmä liigasta II-divariin kaipaa remonttia ja ennen kaikkea urheilullisuuden palauttamista avoimempien sarjojen suuntaan.

Olen NIIN samaa mieltä. Tämänhetkinen tilanne muistuttaa sitä muniinpuhaltelua mikä oli jääkiekossa tilanne esim. keski-uudellamaalla kolmen eri seuran kesken 90-luvulla ja 2000-alkuvuodet ja josta nyt toivottavasti ollaan pääsemässä eroon. Kolme eri reviiriä joita ei haluta kehittää tukemaan toisiaan millään. Suomi-sarjaa yritetään nyt selkeästi nostaa tukemaan ylempien sarjojen kiekkoilua mutta eihän siitä mitään tule jos kaksi muuta sarjaa eivät ole mukana kehittämässä kokonaisuutta yhdessä. Nähtävästi tarvittaisiin joku tarpeeksi iso auktoriteetti nostamaan kissa pöydälle ja en nyt tarkoita Aurinkokuningas Juhani Tamminen I :stä. Jari Kurri on Kummolan hovinarri siinä missä muutkin maajoukkueen suojatyöpaikoissa pyörivät ex-legendat tms.

Jollei kohta mikään muu auta, niin meidän on kerättävä Jatkoajalta iso kööri keräämään addressia suomi-kiekon puolesta ja toimittaa se tarpeeksi isolle Kummolan valtapiirin ulkopuolella olevalle entiselle pelaajalle/valmentajalle.
 

Icehockey#7

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tavoitteelliset joukkueet
Suomi Sarja joukkueiden talous

Edellä mainittujen joukkuemäärien lisäksi olisi varmasti hyvä, että tuota seurojen taloutta seurattaisiin jollakin mekanismilla. Mestislisenssi on käsittääkseni osoittautunut kohtuullisen hyväksi tavaksi seurata joukkueiden taloutta. Voisiko jonkinlainen kevyempi versio toimia Suomi Sarjassa? Pidän kuitenkin sarjaa kilpasarjana, jossa pitäisi olla tavoitteellisia joukkueita. Samalla organisaatioiden pitäisi kehittyä vastaamaan urheilupuolta ja talouden järkevä hoitaminen on yksi tärkeimmistä asioista, jotka ovat organisaation vastuulla.
 

upnorth24

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rovaniemen Kiekko, Rebels Rovaniemi
Edellä mainittujen joukkuemäärien lisäksi olisi varmasti hyvä, että tuota seurojen taloutta seurattaisiin jollakin mekanismilla.

Olisi tietenkin, mutta ainoastaan siten, että lisenssijärjestelmä toimisi porrastetuilla säännöillä/vaatimuksilla kautta linjan kaikissa sarjoissa liigasta II-divariin. Niiden pitäisi mahdollistaa parin kauden siirtymäajat saattaa talous seuraavan sarjatason edellyttämiin vaatimuksiin kun nousu on ensin urheilullisesti saavutettu. Tämä olisi ainoa oikea keino rakentaa suomalaista jääkiekkoa kokonaisvaltaisesti eteenpäin.
 

Kuubextra

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kokkolan Hermes
Olisi tietenkin, mutta ainoastaan siten, että lisenssijärjestelmä toimisi porrastetuilla säännöillä/vaatimuksilla kautta linjan kaikissa sarjoissa liigasta II-divariin. Niiden pitäisi mahdollistaa parin kauden siirtymäajat saattaa talous seuraavan sarjatason edellyttämiin vaatimuksiin kun nousu on ensin urheilullisesti saavutettu. Tämä olisi ainoa oikea keino rakentaa suomalaista jääkiekkoa kokonaisvaltaisesti eteenpäin.

Siirtymäajat on nähty, ei missään nimessä lisenssiin porsaanreikiä. Taloutta ei voida taata tuleville vuosille oikeastaan mitenkään, käytännössä voidaan vain osoittaa että alkavalle kaudelle tulee näin ja näin paljon rahaa ja tässä ovat lasketut kulut. Seuroilla voi olla ainoastaan yksi kohtuullisen vakaa tulonlähde, olkoonkin, että sen tuoma rahamäärä vaihtelee kausittain. Se on yleisö ja fanit.

Kysymys: Onko olemassa pitkäaikaista edustusjoukkuetta, jolla on paljon junioreita mutta edustusjoukkueella ei ole yleisöä käytännössä yhtään? Lonkalta heitettynä ei ole, ei ainakaan mahdollisesti joitain etelän seuroja lukuun ottamatta. Tässä mielestäni kohtuullinen tae seuran jatkuvuudesta, omat juniorit. Pitäisi löytyä ainakin kaksi joukkuetta A ja E-junioreiden välistä. Tämä on mielestäni se tärkein kriteeri lisenssissä tällä tasolla.
 

MrMacmanaman

Jäsen
Suosikkijoukkue
Vaasan Sport
Lisenssi pitäisi saada myös Suomi-sarjaan, kun sitä nyt valtakunnallisena aletaan pelaamaan. Mitään hirveämpiä vaatimuksia ei tarvitse talouden lisäksi asettaa. Tärkeintä on, että sarjassa pelaavat vain terveellä pohjalla olevat seurat, eikä mitään sarjasta luopumisia tarvitse nähdä. Uskon, että se 12 seuraa on sopiva määrä, kun Mestiksestäkin tippuu kauden päätteeksi yksi seura. Liigan supistamista on kyllä turha enää huudella. Ei tule tapahtumaan ja jos sarjaa vielä laajennetaan entisestään Mestiksen kärkiseuroilla, tulee alemmat sarjatasot kärsimään entisestään.

Oma ehdotus olisi, että 10 joukkueen Mestis, 12:n Suomi-sarja ja neljään alueeseen jaettu kakkosdivari. Kolmosdivari sitten se kymmeniin alueisiin jaettu harrastesarja. Jos liigaa laajennetaan, niin 8 joukkueen Mestis ja Suomi-sarja.
 

Kuubextra

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kokkolan Hermes
KHL-osio avattu eilen, seuraavaksi Suomi-sarjalle oma? Uskon ja toivon ettei ylläpidossa aivan Liiga-laput silmillä mennä kotimaisen kiekkoilun suhteen.
 

Kuubextra

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kokkolan Hermes
Totesin seuraavaa vapaan keskustelun puolella:

Jääkiekon Suomi-sarjaan liittyvät kausiketjut ovat pyöreästi noin kolme-viisi kertaa luetumpia kuin vastaavat KHL-osion ketjut. Silti ensin mainittu kuuluu 'ynnä muut' -osioon.

Harvaa kiinnostaa KHL mutta silti se meni Suomen sisäisten sarjojen edelle heittämällä? Ei mene jakeluun tämä(kään) täällä.

Heräämistä odotellaan.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös