Uusi sarja Mestiksen rinnalle?

  • 9 653
  • 24
Pystytetään ketju tälle kohutulle aiheelle, koska tässä voisi loppupeleissä olla vielä pieni toivonkipinä suomalaiselle jääkiekkoilulle.

Eli kuten on nähty jo lehdistä, niin viisi seuraa on päättänyt vetäytyä sarjasta, jos korealainen joukkue tulee ensi kaudeksi pelaamaan Mestistä. Yhtenä vaihtoehtona on perustaa vaihtoehto-sarja Mestiksen rinnalle, jossa nämä "boikotoivat" seurat pelaisivat. Oma uskoni on, että nämä viisi seuraa ovat juurikin nämä Mestiksen omavaraisimmat seurat, eli Sport, Jokipojat, TuTo, KooKoo ja Jukurit. Toki kyseessä voi olla muitakin seuroja, mutta juuri näiden jengien toivoisin olevan kyseessä.

Toinen asia on sitten tietenkin, että miten tästä sarjasta saataisiin kilpailukykyinen? Uuden sarjan perustaminen tälle tasolle on käytännössä mahdoton tehtävä, mutta jos mukaan saisi esimerkiksi veikkausyhtiöitä ja muita yksityisiä rahoittajia, niin asiat olisivatkin huomattavasti helpompia. Toki Suomen aina niin ihan lainsäädäntö tuo näihinkin asioihin huomattavan määrän mutkia, mutta ainahan löytyy kompromisseja.

Ensimmäisenä tehtäväni olisi toki saatava jonkinlainen porkkana osallistuville seuroille, rajoittaa lainarumbaa, neuvotella näkyvyydestä ja televisio-sopimuksista. Tärkeintä olisi tietysti päästä liigan kanssa jonkinlaiseen yhteisymmärykseen heti alussa, mutta toki rautakanslerin johtama liitto ei varmasti hevillä tätä salli. Paljon monimutkaisia asioita, mutta oikealla asenteella ja halulla mikään ei ole mahdotonta. Olen valmis muutaman kauden ajan katselemaan tynkäsarjaa, jos taustalla on oikeasti se toivo, että asiat voitaisiin vihdoin saada menemään eteenpäin, eikä tämä Mestis-seurojen persraiskaus enää jatkuisi.

Onko siis kilpailevan sarjatason perustaminen oikea ratkaisu vai turhaa kukkoilua, jossa ei ole järjenhäivää?
 

SPORTTIKOTKA

Jäsen
Suosikkijoukkue
Vaasan Sport
Jukurit k-kauppiaan johdolla voi ainakin tästä yhteydestä laskea pois. Ehkä joku perinteikkäämpi Sapko voisi nousta Jukureiden tilalle vastarintaan. Aivan ehdottomasti olisi saatava luotua oikea, aito ja urheilullinen sarja, jossa kaikki joukkueet tavoittelevat eteenpäin menoa eivätkä tyydy vain pyörittämään näennäistä toimintaa joka päivä vaihtuvilla pelaajilla. Jos nyt pian ei saada sitä loskaa Mestiksestä siivottua niin puolestani voidaan pyrkiä palauttamaan vanha kunnon Divari takasin. Olennaista olisi tietenkin porkkana ja sen täytyy olla mahdollisuus pelata liigaa.
 
Samalla nämä viisi seuraa voivat heittää hyvästit haaveille SM-Liigapaikoista. Todennäköisesti mistään villistä sarjasta ei tulla pääsemään liigakarsintoihin. Liigalla kun on sopimukset Mestiksen kanssa. Voihan tietenkin olla että sarjaa alettaisiin kehittämään yhdessä liigan kanssa jolloin tilanne onkin aivan toinen.
Itse en kyllä kannata mitään ulkomaalaista seuraa Mestikseen, eri asia jos pelaisivat yhden ottelun jokaisen vieraana, mutta että täyden sarjan ja vielä suoralla paikalla. Suomi-Sarja voisi olla oikeampi paikka tuollaiselle viritykselle, siellähän sarjan joukkuemääriä ja sarjasysteemejä muutellaan joka vuosi muutenkin.
 

Dynamite

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo
Jukurit k-kauppiaan johdolla voi ainakin tästä yhteydestä laskea pois. Ehkä joku perinteikkäämpi Sapko voisi nousta Jukureiden tilalle vastarintaan.

Uuteen sarjaan Sport, TuTo, Hokki, KooKoo, Jokipojat, SaPKo ja uusi seuroina esimerkiksi RoKi, Titaanit ja Hermes + lisäksi vielä yhdestä kolmeen muuta seuraa (esim. K-Vantaa, Peliitat, BeWe/KOOVEE/Ketterä/S-Kiekko) niin näin saataisiin uusi 10-12 joukkueen sarja (koodinimenä vaikka I-divisioona). Antaa Jukureiden jäädä pelaamaan mestikseen Korealaisten kanssa.
 

sekolust

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна, Lostedt, Ben-Amor
Samalla nämä viisi seuraa voivat heittää hyvästit haaveille SM-Liigapaikoista. Todennäköisesti mistään villistä sarjasta ei tulla pääsemään liigakarsintoihin. Liigalla kun on sopimukset Mestiksen kanssa.

Itse uskon, että kiinnostavimpien seurojen siirtyessä myös liiga olisi pakotettu seuraamaan perässä. Ehkä parin kauden viiveellä, mutta kuitenkin. Jos Liigan johto on yhtään kartalla, ei se tule pakkoa enempää (lue: sopimukset + mahdollisesti paikka näyttää kaappi aluksi) hirttämään itseään kiinni Mestikseen. Se valitsee sen sarjan, joka tarjoaa sille parhaat edut.

Loppujen lopuksi mahdollisimman kova "sisarsarja" on liigan etu, vaikkakaan ei välttämättä kaikkien liigaseurojen toiveissa. Vain tuolla tavalla saadaan myös Liigaa kehitettyä ja parannettua suomalaista kiekkoilua. Jos "1. divari" on tuollainen sarja, niin sitten se on. Jos taas Mestis pitää asemansa, niin ainakaan muutoksille ei liigan näkövinkkelistä ole tarvetta.

Sama juttu se on muidenkin osapuolten kanssa. Esimerkiksi pelaajalainoja ajatellen liigaseuroille luulisi olevan aivan se ja sama mitä joukkueita sarjassa pelaa tai mikä on sarjan nimi. Oleellista on löytää mahdollisimman kehittävä sarja mahdollisimman pienin kustannuksin. Ja jos tämä "uusi" sarja on tarpeeksi tasokas, pystynee sen joukkueet sopimaan aivan varmasti myös itselleen nykyistä sopivampia lainaehtoja.

Mitä "mediarahoihin" (sponssit, TV-sopparit, jne.) tulee, niin tuskin heillekään on sarjalla sinänsä merkitystä. Jos jätetään ns. tunteilut pois, niin yrityksille on merkitystä sillä, mitä jää viivan alle. Toki varsinkin tiukan johdon alaisuudessa olevissa yrityksissä tunteille annetaan tilaa, mutta tuskin sentään näin suuressa mittakaavassa. Jos yritys X sponssaa seuraa "johdon omien intressien" takia, ei sarjatasolla liene niinkään merkitystä. Jos kiinnostavimmat seurat pelaavat jotain muuta kuin Mestistä, niin aivan varmasti myös rahavirrat suuntautuvat sinne Mestiksen sijaan.
 

Everton

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo
Ihan hyvä että puhutaan, mutta Mestis-seurojen osalta tämä kapina kyllä jäisikin pelkäksi puhumiseksi. Siis ainakin se vaihtoehto, että oikeasti perustettaisiin joku oma sarja, on käytännössä mahdoton. Jääkiekkoliitto vastaa kuitenkin käytännössä melkein kaikesta jääkiekkoon liittyvästä Suomessa - eikä varmastikaan olisi kovin yhteistyöhaluinen ryppyilijöille. Voisihan sitä tietysti kaivella pelaajia jostain harrastesarjoista, mutta liitto varmaan pystyisi estämään ns. aktiivisten pelaajien edustusoikeuksien siirron sekä kotimaasta että ulkomailta.
 
Suosikkijoukkue
Vaasan ylpeydet, punavalkoiset & Voittamaton Vaasa
Tämä olisi käsittämättömän hieno asia.

Ehdottomasti sarja, jossa kovat laatukriteerit, jolla luodaan uskottavuutta ja joka pakottaa seuroja kehittämään toimintaansa, eikä pelkästään pelailemaan farmi- tms. sääliseurana. Kun sarjalla olisi uskottavuutta, olisi sitä helpompi myös myydä (esim. tv-oikeudet) ja siitä hyötyisi myös mm. sm-liigakin. Siksi sarjan johtoon vain AMMATTILAISIA ja erittäin läheinen suhde sm-liigan kanssa, jos ei jopa samaa Oy:tä.

Sarjaan siis vain niin monta seuraa, kuin laatukriteerittäyttävää seuraa löytyy (määrä korvaa laadun) joka tekisi sen, että liigan ja tämän "1-divarin" välillä liikehdintä olisi järkevää, eikä mahdollinen putoaminen liigasta tarkottaisi automaattisesti tyhjänpäälletippumista sekä käytännössä konkurssia, kuten nyt.

Kun sarja osoittaisi uskottavuutensa ja kilpailukykynsä, uskon, että mahdollisesti jopa osa talousvaikeuksien kanssa painivista liigaseuroista voisi olla kiinnostuneita "ottaa vauhtia" tästä sarjasta uudelleen, tasapainottaessaan talouttaan "1-divarissa" kauden tai muutaman.

Sarjan kaksi parasta ja liigan viimeinen voisivat pelata joka kevät kaksinkertaisen sarjan, jonka voittaja pelaisi seuraavana kautena liigassa.

Muutaman toimintavuotensa jälkeen sarja voisi näyttää joukkueina esim. tältä:
KooKoo, Sport, TuTo, JokiPo, Jukurit, Hokki, Ilves, SaiPa, Pelicans, HPK
 

Tenkrat#67

Jäsen
Suosikkijoukkue
Oulun Kärpät, Wild, Pekka Rinne
Tämä olisi käsittämättömän hieno asia.

Ehdottomasti sarja, jossa kovat laatukriteerit, jolla luodaan uskottavuutta ja joka pakottaa seuroja kehittämään toimintaansa, eikä pelkästään pelailemaan farmi- tms. sääliseurana. Kun sarjalla olisi uskottavuutta, olisi sitä helpompi myös myydä (esim. tv-oikeudet) ja siitä hyötyisi myös mm. sm-liigakin. Siksi sarjan johtoon vain AMMATTILAISIA ja erittäin läheinen suhde sm-liigan kanssa, jos ei jopa samaa Oy:tä.


Muutaman toimintavuotensa jälkeen sarja voisi näyttää joukkueina esim. tältä:
KooKoo, Sport, TuTo, JokiPo, Jukurit, Hokki, Ilves, SaiPa, Pelicans, HPK

Noh, tästä voi tietenkin olla montaa mieltä, ketkä siellä pelaisivat. En myöskään nyt puutu tuohan, ketkä nykyiset sm-liigassa pelaavat seurat olisivat halukkaita tähän "Super-Divariin."

Mutta voitaisiin katsoa myös muuta potentiaalia. Toki monissakin kaupungeissa eletään kiekko-buumia eri aikoina, mutta onhan edellekin mainittu mm. Bewe, jota on haluttu jopa yltiöpäin viety kohti Mestistä.. Samoin jo tälläisen projektin tehnyt HCK on hyvä esimerkki piilevistä kyvyistä. Samoin kuin sen innostamat tv-projektit, joka oli hyvää mainosta mestikselle/alemmille portailla. Harmillisesti kuitenkin jäi vain Urhon puolelle.

Vaikka pohjoisesta puhutaan hiipuvana kiekko-mahtina, jota hallitaan vain oulusta, on tähän kuitenkin iskenyt jo kiilaa Hokki. Läheltä toki löytyy Hermes ja Roki, joilla kummallakin on mahdollisuus nousta takaisin porrasta ylemmäksi.

Suomessakin on jo nyt huipputasolla herätty ns. "huippu-urheilun komitean" muodossa kehittämään ammattimaista työskentelyä urheilun parissa. Ehkä nyt olisi paikka kiinnittää katseita myös muuallekkin kuin hiihtoon.
 
Suosikkijoukkue
Vaasan ylpeydet, punavalkoiset & Voittamaton Vaasa
Nuo mainitut siis tosiaan vain esimerkkeinä ja RoKi pitikin listaan lisätä. Hermeksellä ei valitettavasti ole ainakaan toistaiseksi realiteetteja noustaa laadullista tasoaan. Monta uutta joukkuetta olisi varmasti mahdollisuus saada mukaan, josta tällä hetkellä ei edes puhutakaan. Mm. Seinäjoella ei ole puitteet kunnossa, mutta saattaa helposti löytyä rahoitusta laittaa kuntoon ja junnutuotanto ollut aina suhteellisen hyvää.
 

sekolust

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна, Lostedt, Ben-Amor
mutta liitto varmaan pystyisi estämään ns. aktiivisten pelaajien edustusoikeuksien siirron sekä kotimaasta että ulkomailta.

Millaisia keinoja liitolla olisi estää tuo? Tuntuisi kohtuuttomalta, että liitto esimerkiksi pystyisi estämään pelaajan pelaamisen SM-liigassa jos tämä olisi jossain vaiheessa edustanut seuraa X tuolla tasolla. Varsinkin, kun "pelaajaoikeudet" eivät enää samassa mielessä ole "olemassa" kuin ennen Bosman-päätöstä. Mitä KV-tasoon tulee, niin ei kai IIHF pysty pelaajia asettamaan mihinkään kansainväliseen pelikieltoon vain sen takia, että he ovat pelanneet sarjassa, jolla ei ole kyseisen maan liitossa hyväksyntää.
 

flaix

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokipojat, Saipa
En myöskään nyt puutu tuohan, ketkä nykyiset sm-liigassa pelaavat seurat olisivat halukkaita tähän "Super-Divariin."

"Tenkrattihan sen sieltä lopulta heitti." - Nimittäin aivan mahtavan nimen! Super-Divari! Tuosta nimestähän löytyisi kaikki tekijät jotka määrittäisivät uuden sarjan identiteetin: kapinallista uhoa, sopivasti perinnettä sekä aimo annos ironiaa! :D Ja siis.. en tiiä muista, mutta itse oudoksuisin tätä nimeä vähemmän kuin aikoinaan lanseerattua "Mestistä". Toisekseen todella hienoa, että sarjan joukkueista löytyy renegade-henkisiä joukkueita, jotka uskaltavat olla eri mieltä! Todennäköisesti ja toivottavasti juurikin Sport, TuTo, KooKoo, Jokipojat ja Hokki ovat olleet näitä rohkeita seuroja. Ai miksei Jukurit? Niin no, kukakohan siellä on ollut hallituksen pj:na ajamassa Mestistä nykyiseen tilaan yhdessä Kalen kanssa?

Siksi sarjan johtoon vain AMMATTILAISIA ja erittäin läheinen suhde sm-liigan kanssa, jos ei jopa samaa Oy:tä.

...

Muutaman toimintavuotensa jälkeen sarja voisi näyttää joukkueina esim. tältä:
KooKoo, Sport, TuTo, JokiPo, Jukurit, Hokki, Ilves, SaiPa, Pelicans, HPK

Tämänkaltainen lopputulos on kyllä tiettävästi monien Mestistä seuraavien fanien - myös minun - fantasia tai vähintäänkin mieluinen päiväuni. Valitettavasti en vain oikein usko siihen, että liiga, joka ajaa omistajiensa (liigaseurojen) etua, haluaisi tehdä yhteistyötä minkään muun kuin kasvattaja- tai farmi-sarjan kanssa. Olen ehkä kyyninen, mutta näkemykseni mukaan liigaseuroja ei vois vähempää kiinnostaa "suomalaisen jääkiekon taso" tai "urheilulliset arvot". Ei. Siellä halutaan liigasta NHL:n tapainen suljettu sarja ja alemmasta sarjasta harjoittelusarja, jossa jämäpelaajat voivat käydä pitämässä pelituntumaa yllä. Tähän perusteluksi lainaan sekolustia, sillä hänen kommenttinsa (ja ironisesti kannattamansa joukkue) tiivistävät perustelut yhteen lauseeseen:

Jos jätetään ns. tunteilut pois, niin yrityksille on merkitystä sillä, mitä jää viivan alle.

Harmi vain, että Jääkiekkoliitto ei ole yritys, joten merkitystä on pääasiassa sillä mitä pikkukivaa Kalervon saunaillassa seuraavaksi keksitään. En usko renegade-sarjan konkretisoituvan koskaan. Sitä vastoin uskon (ja todellakin toivon), että tämä olisi herätys liitolle sekä Mestikselle siitä, että jotain tarttis tehdä!
 

sekolust

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна, Lostedt, Ben-Amor
Harmi vain, että Jääkiekkoliitto ei ole yritys, joten merkitystä on pääasiassa sillä mitä pikkukivaa Kalervon saunaillassa seuraavaksi keksitään.

Hain tässä yrityksiä, joilla on muitakin tavoitteita kuin vääntää pitkässä juoksussa nollatulos. Esimerkiksi nyt sponsseja, TV-sopparien kannalta oleellisia yrityksiä (mikä/mitkä ne on/ovatkaan esimerkiksi 5 vuoden päästä) ja vastaavia. Kyllä nämä eri sarjojen ja liiton pojat ovat jo osoittaneet, että se saunailta on tosiaan tärkemäpi kuin lajin ja/tai oman tahon kehittäminen.
 

Dynamite

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo
Kyllä nämä eri sarjojen ja liiton pojat ovat jo osoittaneet, että se saunailta on tosiaan tärkemäpi kuin lajin ja/tai oman tahon kehittäminen.

Suomen jääkiekkoilun suurin virhe mestis perustettiin vuonna 2000. On täysin uskomatonta, että sarjaa ei olla saatu mitenkään kehitettyä yli 12 vuoden aikana. Tosiaan tuntuu, että näillä sarjojen ja liittojen pomoilla saunaillat ovat tärkeämpiä kuin sarjan kehittäminen. Jukureitten puheenjohtaja ihmettelee miksi korealaisjoukkueen pelaaminen on herättynyt vastustusta, kun sen sijaan hänen pitäisi oikeasti tehdä jotakin sarjan eteen. Jukurit johtaa sarjaa ylivoimaisesti ja heillä on vähimmillään käynyt tällä kaudella alla 800 katsojaa kotiottelussaan, mutta Jukka ei suinkaan ole tästä huolissaan vaan ainoastaan siitä miksi korealaisia ei oteta avosylin vastaan. Herää nyt Jukka! Tätä menoa tämä sarja hiipuu kohta lopullisesti. Merkkejä on jo ilmassa, kun useilla seuroilla yleisömäärät ovat kääntyneet laskuun puuhastelunne takia.
 

Tuusa

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jukurit
Herää nyt Jukka!

Mestiksen "hiipuminen" on Jukka Toivakan ja Jukureiden vika? Eikö siellä sarjaseurojen hallituksessa (vai mikä se päättävä elin on) ole joka joukkueesta edustus? Mitä konkreettista esim. KooKoo on tehnyt sarjan kehittämisen puolesta? Itse ketjun aiheeseen.. tuollainen "piraattisarja" on käytännössä mahdoton. Eihän sinne saisi edes pelaajia, kun kaikki siirrot, vakuutukset, tuomarit, toimitsijat ym. ovat jääkiekkoliiton alaisia. Siitä on turha edes haaveilla. Tai no saahan siitä haaveilla, niinkuin eräällä paikkakunnalla on tapana joka asiasta.
 
Mitä konkreettista esim. KooKoo on tehnyt sarjan kehittämisen puolesta?
KooKoon väki (kuten TUTOn, Sportin, etc..) on myös monta vuotta maksanut sakkojen muodossa siitä ilosta, että saa tuoda julkisuudessa mielipiteensä esiin sarjan epäkohdista.

Toivakan väki taas on tainnut monta vuotta maksaa suurella mikkelisydämellä siitä ilosta, että epäterveeseen pohjaan nojaava tekohengitetty toiminta jatkuu ja rakkaassa kotikaupungissakin saadaan imagosyistä pelata huipputason jääkiekkoa. Tai no joo, tulihan sieltä kerran se "tuomari on huoltajan poika" -kommentti...
 

Wiljami

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jukurit, sympatiaa muuhun Savoon ja Kaakonkulmalle
Toivakan väki taas on tainnut monta vuotta maksaa suurella mikkelisydämellä siitä ilosta, että epäterveeseen pohjaan nojaava tekohengitetty toiminta jatkuu ja rakkaassa kotikaupungissakin saadaan imagosyistä pelata huipputason jääkiekkoa.

Tiedän että tähän ei pitäisi tarttua, mutta pitää nyt kysyä että millä lailla toiminta on "epäterveellä pohjalla", jos taantumasta huolimatta porukka tehnyt liikevaihtoon nähden vähiten persnettoa (palstaveli Evertonin laskelmia "Jukurien talous" -ketjussa) viime tilikautena, kahtena aiempana jääden omilleen? Lisäksi, kovin nopeasti on näköjään Sumulaaksossa unohtunut, ettei sielläkään olla aina pelattu 2000-3000 hengen yleisökeskiarvoille.

Vielä tahtoisin kysyä, että onko väärin että joukkueelle löytyy rahoittaja (vaikkakin tämä kyseinen kovasti parjattu joukkue tulee toimeen ilman keinohengitystä), joka tahtoo omia rahojaan toiminnan pyörittämiseen käyttää? Esimerkiksi Turussa taidetaan elää tällä hetkellä täysin omistajien seuraan pumppaaman rahan varassa, onko tämäkin mitä suurimmassa määrin väärää toimintaa?

Voisi jossain vaiheessa kyseenalaistaa tämän sairaalloisen Mikkeli-antipatian terveyspohjat, kun tuntuu olevan yllättävänkin laajalle levinnyt epidemia :/

edit. alla vielä lainaus tuolta Jukurien talous -ketjusta:
Jukurithan ilmoitti kauden alla budjetikseen 950.000 euroa. Monesti seurat tekevät tappiota kaiketi silloin, kun budjetti ylitetään. Jukurit teki siitä huolimatta. Tosin Sportia lukuun ottamatta sarjan muut osakeyhtiöt näyttävät kunnostautuneen samalla saralla vielä karummin.
 
Suosikkijoukkue
Reilu peli ja Putinin vastaisuus
Voisi jossain vaiheessa kyseenalaistaa tämän sairaalloisen Mikkeli-antipatian terveyspohjat, kun tuntuu olevan yllättävänkin laajalle levinnyt epidemia

Väärin menestytty, väärin sopeuduttu. Tuttu tauti jyväskyläläisille... Taudinaiheuttaja saatta olla, ainakin osittain, sama kaljupäinen virus... Voittamista ei tarvitse selitellä. Se homma on perinteisesti kuulunut kakkosille jne.
 

Dynamite

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo
Mitä konkreettista esim. KooKoo on tehnyt sarjan kehittämisen puolesta?

Mikään seura ei tietenkään yksin paljon saa aikaiseksi sarjan kehittämisen puolesta, jollei mestisjoukkueita saada laajalla rintamalla uudistusten taakse. Konkreettisin esimerkki millä KooKoo on yrittänyt saada muutosta aikaan on varmaan kaudelta 2004-05 jolloin KooKoo ehdotti Ruotsin mallin mukaista SM-liigan ja Mestiksen väisarjaa. KooKoo ehdottama sarjauudistus ei saanut ylemmiltä tahoilta vastakaikua, eikä seuran tuolloin johto ollut halukas jatkamaan nykymuotoisessa Mestiksessä ja tuolloinhan KooKoo päätti jopa lopettaa edustusjoukkueensa ja keskittyä pelkästään juniorikiekkoiluun. Toki KooKoon uudet taustajoukot päättivät myöhemmin kuitenkin jatkaa Mestiksessä. Myös tämän jälkeen KooKoo on yrittänyt saada muutosta aikaiseksi, mutta turhaan.

Ruotsissahan kyseinen välisarja (Kvalserien) on toteutettu siten, että sarjaan osallistuu kaksi joukkuetta Elitserienistä ja neljä joukkuetta HockeyAllsvenkanista. Viime kaudella Kvalserienissä pelasivat Timrå IK, Rögle BK, Djurgårdens IF, Leksands IF, Örebro HK ja BK Karlskoga.

Jos Suomessa olisi pelattu viime kaudella Ruotsin mallinen välisarja niin joukkueet kyseisessä sarjassa olisivat olleet HPK, Ilves, Sport, Jokipojat, KooKoo ja Jukurit ja kyseisen sarjan kaksi parasta joukkuetta olisi lunastanut paikan SM-liigasta. Katsomot ainakin olisi pullistelleet yleisöä ja tällä sarjajärjestelmällä olisi ollut positiivinen vaikutus myös runkosarjan yleisömääriin.

Nyt KooKoo tietenkin on eturintamassa vastustamassa korealaisten tuloa mestikseen ja KooKoon kanssa samoilla linjoilla on siis ainakin Jokipojat, SaPKo ja TuTo. Nämä kyseiset neljä joukkuetta, mitkä ovat mukana rintamassa eivät ainakaan itseäni yllätä. Kaikki ovat divarin/mestiksen perinteikkäimpien seurojen joukossa.

Divarin/mestiksen mratontaulukossa:
1) KooKoo
3) TuTo
4) Jokipojat
6) SaPKo

Maratontaulokon kakkosen Sportin puuttuminen rintamasta toki harmittaa.
Taulukon viides FPS ei pelaa mestiksessä, mutta Sportia lukuunottamatta siis maratontaulukon kuuden parhaan joukosta ainoastaan siis ainoastaan Sport ei ole mukana rintamassa.
 
Viimeksi muokattu:

Everton

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo
Millaisia keinoja liitolla olisi estää tuo? Tuntuisi kohtuuttomalta, että liitto esimerkiksi pystyisi estämään pelaajan pelaamisen SM-liigassa jos tämä olisi jossain vaiheessa edustanut seuraa X tuolla tasolla. Varsinkin, kun "pelaajaoikeudet" eivät enää samassa mielessä ole "olemassa" kuin ennen Bosman-päätöstä. Mitä KV-tasoon tulee, niin ei kai IIHF pysty pelaajia asettamaan mihinkään kansainväliseen pelikieltoon vain sen takia, että he ovat pelanneet sarjassa, jolla ei ole kyseisen maan liitossa hyväksyntää.

Suoraan sanottuna en viitsi nyt uhrata aikaa siihen, että perehtyisin asiaan sen syvemmin, koska todennäköisyys uuden sarjan perustamiseen on jossain nollan paikkeilla. Mutta leikitään nyt vähän ajatusleikkiä kuitenkin.

"Kohtuuton" tuskin olisi oikea sana kuvamaan liiton suhtautumista sen kanssa irtautuneisiin seuroihin ja villiin, kilpailevaan sarjaan. Uskoisin, että aivan ensimmäiseksi kapinaseurat erotettaisiin tai pakotettaisiin eroamaan liitosta. Jo tämä aiheuttaisi ihan kivasti ongelmia.

Pelaajasiirrot kulkevat liiton kautta ja sen on hyväksyttävä tai vahvistettava ne. Ulkomailta tapahtuvissa siirroissa IIHF välittää paperit jääkiekkoliittoon - ja sama sitten toisin päin. Toki sitä ei varmaankaan millään laillisella tavalla voisi estää, etteikö kuka tahansa pelaaja voisi "karata" liiton järjestelmän ulkopuolisiin seuroihin ja sarjoihin pelaamaan. Mutta kuinka moni pelaaja olisi valmis ottamaan riskin sen suhteen, että palaaminen takaisin järjestelmään ei kävisikään ihan kivuttomasti?

Lisäksi voi miettiä kaikkia muitakin tahoja, joihin liitolla on vaikutusvaltaa. Liittohan kontrolloi tietääkseni esim. julkisia avustuksia. Lisäksi "melkein kaikki" potentiaaliset sponsorit ja yhteystyökumppanit ovat jo sidoksissa liittoon, kuten nyt vaikkapa Veikkaus tai vakuutusyhtiöt.

Tässä nyt vähän jotain esimakua. Jos alkaisi oikeasti funtsimaan tai tutkimaan liiton kilpailu- ja yhdistyssääntöjä, niin voisi listata varmaankin satoja asioita. Kuten vaikkapa sen, että mistä löytyisi uudet tuomarit sarjaan, tai mitä seurojen junioreille tehtäisiin.

Onhan esimerkiksi erinäisiä kaupallisia junnuturnauksia ja sarjoja silloin tällöin koitettu virittää, mutta eipä niistä tainnut mikään kovin pitkäikäiseksi jäädä.
 

Dynamite

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo
Raimo Summanen: Mestis kouluttaa suurimman osan huippuvalmentajistamme. Myös pelaajia tulee sieltä. Se on keskisarja liigan ja A-junioreiden välissä. Jos sentasoinen toiminta puuttuu, olemme vaikeuksissa. Ruotsi on tässä paljon meitä pidemmällä.

Ruotsi tosiaan on paljon Suomea edellä tässä vai onko joku eri mieltä. Vertailuna:

a) SM-liiga - Mestis
b) Elitserien - Kvalserien - HockeyAllsvenskan

Eipä ole vaikea päätellä kumpi edellä mainituista vaihtoehdoista ja kiinnostavampi ja oikeudenmukaisempi sarjajärjestelmä vaihtoehto a vai b.
 

Kuubextra

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kokkolan Hermes
Nostetaan hyvä ja tärkeä ketju ylös. Toivottavasti tätä vakavissaan harkitaan lähitulevaisuudessa mestispiireissä. Mielellään muuttaisin otsikon muotoon: "Uusi sarja SM-liigan rinnalle". Eihän uudella sarjalla oltaisi farmisarjan kanssa missään tekemisissä tietenkään, vaan profiloituisi enemmän SM-liigan suuntaiseksi ja olisi verrattavissa enemmän maan pääsarjaan.

Suomisarja on ensi kaudella alkavassa muodossaan hyvä, nyt vain toivotaan että SM-liigalle saadaan varteenotettava haastaja.
 
Suosikkijoukkue
Ipa, ipa, ipa, ipaa...
Ehdottelin tossa jokinaika sitten tuolla "sulkeutuu" ketjussa...

jotta olisiko pohjolan liigan aika? Siis Ei suurten seurojen kerho, vaan Mestiksen, Alsvenskanin, Norjan liigan ja Tanskan liigan seurojen pohjolan liiga.

8 seuraa/ maa. Suomen, Ruotsin, Norjan ja Tanska divisionat pelaisivat omat sarjansa, joissa 4 joukkuetta pleijareihin. Ensimmäinen ottelupari divisioonan sisällä ja tämän jälkeen yhteiset puoli ja välierät sekä finaalit.

Tälle liigalle olisi taatusti saatavana tv soppari, josta saisi oikasti myös rahaa. Seurojen rikastuessa olisi mahdoliista pelata divisioonien välisiäkin runkosarjapelejä ( matkakulut ovat ehkä esteenä ainakin aluksi) . Suomenlohkossa voisi olla mukana myös Tallinanjoukkue, jolloin "farmeja" ei pyörisi sarjassa.

Enemmän näkyvyyttä ruotsalaisille ja suomalaisille, enemmän kovatasosia vastustajia tanskalaisille ja norjalaisille. Norjassa riittäisi varmasti myös rahaa sarjalle enemmän, kuin liikojen puristuksissa oleville 2. Sarjoille Suomessa ja Ruotsissa.

Näin syntyisi se Ruotsalaisten suurseurojen haaveilma iso sarja, mutta, heh, pienempien seurojen toimesta.
 
Suosikkijoukkue
Porin Ässät, Varjotuuli
En näe yhtäkään syytä miksi Allsvenskan-joukkueet olisivat moisesta kiinnostuneet.

Ylimääräisiä pelejä ohjelmaan, todennäköisesti tyhjille halleille ja riskinä Elitserienhaaveiden kariutuminen.
 

Kuubextra

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kokkolan Hermes
Tarinankertoja tietää itsekkin että tuo ehdotus on täysi vitsi. Vituttaa että tullaan ns. ylempää kertomaan miten alempana pitäisi tehdä kun liigassakin yhden joukkueen muutos aiheuttaa kuoleman kaikille.
 

Pitkävedossa tänään

Päivän pelit:

  • 1
  • x
  • 2
  • 1
  • x
  • 2
  • 1
  • x
  • 2
Kärpät vs Jukurit
  • 2.20
  • 3.80
  • 2.92
Pelicans vs HIFK
  • 1.86
  • 3.80
  • 3.80
Tappara vs TPS
  • 1.76
  • 4.10
  • 4.00
Apua pelaamisen hallintaan pelaamaltilla.fi
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös