Nuorten SM-liiga 2010–2011

  • 10 286
  • 6

arska89

Jäsen
Suosikkijoukkue
MansePP
Ajattelin avata tämän ketjun, koska seuraan jonkun verran tulevaisuuden pelaajien pelien tilastoja ja sarjatilanteita, ja tekisi mieli jakaa ajatuksia esim. mikä seura tulee menestymään junnujen peleistä päätellen ja ketkä A-nuorista voisivat tulla tulevaisuudessa tähtipelaajiksi jne. Kokeillaan, tuleeko tästä ketjusta mitään.
 

Number 11

Jäsen
tekisi mieli jakaa ajatuksia esim. mikä seura tulee menestymään junnujen peleistä päätellen ja ketkä A-nuorista voisivat tulla tulevaisuudessa tähtipelaajiksi jne.

A-nuorissa menestymisellä ei mielestäni ole käytännössä mitään yhteyttä saman liigaseuran menestymiseen. En pidä Nuorten SM-sarjaa kovinkaan kovatasoisena sarjana ja onnistuminen A-nuorissa ei yksittäisen pelaajan kohdalla automaattisesti tarkoita edes hyvää menestystä Mestis-tasolla. Esimerkiksi pari vuotta sitten sarjan täysin ylivoimaisesti voittaneesta runkosarjassa piste-ennätyksen tehneestä Bluesin joukkueesta yksikään vakiopelaaja ei ole onnistunut lyömään itseään läpi liigatasolla eikä mainittavaa menestystä ole tullut edes Mestiksessä. Yli-ikäisenä joitakin pelejä pelannut Ville Lajunen toki on liigassa noussut kiekollisten puolustajien eliittiin. Maali-per-matsi tahdilla pelannut Sami Blomqvist on myös aloittanut kauden vahvasti Pelicansissa. Osa tästä mestarijoukkueestakin on jo kokonaan lopettanut kiekkoilun.

Toisena esimerkkinä 05-06 kauden mestari JYPin joukkueesta yksikään pelaaja ei ole vuosien aikana päässyt edes säännöllisesti pelaamaan liigaa tähtistatuksen saavuttamisesta puhumattakaan. Riska ja Lahti toki viime vuosina ovat alemmissa ketjuissa saaneet hyvin vastuuta ja maalivahti Ahlqvist on kakkosmaalivahdiksi päässyt liigassa. Muut ovat jämähtäneet maksimissaan Mestis-tasolle ja saaneet ainoastaan satunnaisia liigapelejä alle.

Tulevat huipputähdet ovat lähes poikkeuksetta loistaneet A-nuorissa ja tehneet useamman vuoden ali-ikäisenäkin huikeita pistemääriä. Näiden vastapainoksi moni kypsyy hitaammin ja on noussut kovan luokan pelaajaksi ilman mainittavaa menestystä A-nuorissa. Bluesista esim. NHL:ssäkin pelannut Mikko Lehtonen ei koskaan mitään huipputehoja naputellut nuorissa. Lehtonen ei hyökkääjänäkään kertaakaan päässyt A:ssa samaan pistekeskiarvoon, kuin kiekollisena tähtenä tunnettu samettikäsi Patrik Lostedt teki puolustajan paikalta. 40 pelissä Lostedt teki 8+13=21.

A-nuorista tulevaisuuden tähtipelaajia etsittäessä katseet kannattaa kääntää säännöllisesti pelaavista näihin -93 -syntyneisiin ja nuorempiin. Näitä vanhemmista kovimmat lupaukset pelaavat jo esim. SM-liigaa. Toki näistä vanhemmistakin (esim. -92 ikäluokasta) monella on vielä aikaa nousta vaikka NHL-tasolle. Nuorten maajoukkuerostereita katsellessa saa aika hyvän käsityksen siitä, ketkä niitä tulevaisuuden tähtiä mahdollisesti ovat. A- ja B-nuoret ovat kyllä niin hyvin tarkkailun alla, että kaikki vähänkin lupaavammat pelaajat on jo huomioitu. Jossain C-junnuja nuoremmissa ikäluokissa voi vielä jokunen lupaava pelaaja jäädä vähän pimentoon.
 

jokerit67

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Henkilökohtaisesti Kekäläisen tulon ja junnupuolen "remontin" johdosta itseäni on alkanut kiinnostaa yhä enemmän Nuorten Sm-liiga ja eritoten Jokereiden porukka. Muutama huomio tämän kauden jengistä:

-Erittäin nuori jengi, treeniringissä ilmeisesti mukana jopa viisi(?) -94 syntynyttä kaveria, joista Teräväinen pelaa ykköskentän laidassa.
-MV-osastolla selvät roolitukset ja hyvä sekoitus kokeneempaa kaveria ja lupaavaa nuorta verta.
-Puolustuksessa muutama uusi nimi, esim. Laine(HIFK), Hovinen(Blues), Väkiparta(Lukko). Väkiparta kuulemma vakuuttanut ensimmäisissä peleissä.
-Hyökkäyksessä on tapahtunut paljon vaihtuvuutta, ja samalla selvä nuorennusleikkaus. Siellä on yksi täysi ysikolmosten ketju ja ykkösessäkin viilettää 16-vuotias, mutta neloskentässä onkin sitten kokeneempaa kalustoa.

Mielenkiintoisimmat pelurit omiin silmiini ovat:
-MV Korpisalo(-94): Pelasi loistavasti viime kaudella C:ssä, mutta pääsisikö jo kokeilemaan muutaman pelin A:ta?
-P Väkiparta, Laine, Hovinen: -92 ikäluokalta vahva edustus tässä porukassa ja kaksi näistä pelasikin jo viime vuoden U18-kisoissa.
-H Teräväinen(-94), Koski(-92), Tervonen(-91): Teräväinen on tietenkin kiinnostava jannu ja pisteitäkin on tullut piste per peli kolmessa ensimmäisessä pelissä. Lukosta Väkiparran kanssa saapunut Koski on ottanut roolinsa ykköskentän sentterinä ja kantaa ilmeisesti suurta vastuuta joukkueen hyökkäyspelaamisessa, pisteetkin kertovat siitä(3 peliä, 2+2). Tervoselle sorvattiin sopimus Liigaan, joten A-junnujen isokokoinen kapteeni lienee muidenkin seurannassa.
 

Number 11

Jäsen
Hhuomio tämän kauden jengistä:

-Erittäin nuori jengi, treeniringissä ilmeisesti mukana jopa viisi(?) -94 syntynyttä kaveria, joista Teräväinen pelaa ykköskentän laidassa.

Teräväinen todellakin on yksi mielenkiintoisimmista nimistä A-nuorten SM:ssä. Todella taitava ja juonikas pelaaja, jota on vertailtu mm. Ilari Filppulaan. Hienoa, että on päässyt säännöllisesti pelaamaan A-junioreissa tällä kaudella.

En tiedä onko ketjun ideana varsinaisesti arvioida yksittäisiä joukkueita jne. mutta voisin Bluesista tähän jotain kirjoittaa. Analyyseja muilta muistakin joukkueista otetaan mielellään vastaan.

Bluesissa maalivahtiosasto on joukkueen yksi vahvuuksista. Päätorjuntavastuun jakavat Norjan nuorten maajoukkuevahti Lars Volden (-92), sekä Suomen viime kevään U18-maajoukkueen MM-turnauksen ykkösvahti Jonathan Iilahti (-92). Hän toki sai ykkösmaalivahdin paikan Aittokallion loukkaannuttua, mutta lahjakas kaveri kyseessä joka tapauksessa.

Puolustuksessa suurin mielenkiinto kohdistuu Jani Hakanpäähän (-92), joka nousi viime kaudella suuren yleisön tietoisuuteen pelaamalla mm. loistavat U18-kisat. Isokokoinen rightin puolustaja varattiin ehkä vähän yllättäen NHL:ään kolmantena suomalaisena Granlundin ja Donskoin jälkeen, ennen Teemu Pulkkista. Nyt Hakanpää on pelannut mm. Suomen U20-joukkueen mukana Mestiksessä ja hän tavoittelee paikkaa talven U20-MM:ään. Myös Robin Saari (-92) ja Jokereista pari vuotta sitten siirtynyt Joonas Valkonen (-93) ovat pääseet ottelun verran kokeilemaan myös Bluesin liigamiehistön riveissä harjoituspeleissä. Ikäkausimaajoukkueet ovat myös näille herroille tuttuja.

Hyökkäyksessä lahjakkain pelaaja on Miro Aaltonen (-93), jonka kauden avausta on häirinnyt selkävamma. Miro ei pystynyt pelaamaan harjoituskaudella peliäkään. Jo viime kaudella taitava sentteri valloitti lopulta ykkössentterin roolin Bluesin A-nuorissa ja kauden päätyttyä pelasi vielä erinomaiset pudotuspelit B:n riveissä. Toinen lahjakas pelaaja on 92-syntynyt Petteri Halinen. Vuosi sitten ykkössentterinä kauteen lähtenyt isokokoinen sentteri ei ihan täysin ole pystynyt vielä vastaamaan odotuksiin, mutta saa nähdä miten tällä kaudella homma kulkee. C-ikäisenä Suomeen siirtynyt taitava virolainen Robert Rooba (-93) on myös aloittanut kautensa hyvin.

Yli-ikäisistä kannattaa seurata Tapparasta tälle kaudelle Bluesiin siirtynyttä Sasu Peltomaata (-90). Harjoitusottelut todella vaisusti ja pehmeästi aloittanut Peltomaa on parantanut peliään kuin sika juoksuaan ja hänestä lienee vielä paljon iloa Bluesille. Lohjan ihme Juuso Forsström (-90) puolestaan on myös seuraamisen arvoinen taitava väkkärä.

Kaiken kaikkiaan Bluesilla tuntuu olevan erittäin tasapainoinen ryhmä, jolla on edellytyksiä mennä pitkällekin. Heikkoudeksi voi muodostua lopulta se, että tällä kaudella apuja liigajoukkueesta/Mestiksestä ei loppukauden aikana juuri ole tulossa, kun taas moni muu ASM-joukkue vahvistuu liigan ylijäämäpelaajilla.
 

PJx

Jäsen
A-nuorissa menestymisellä ei mielestäni ole käytännössä mitään yhteyttä saman liigaseuran menestymiseen. En pidä Nuorten SM-sarjaa kovinkaan kovatasoisena sarjana ja onnistuminen A-nuorissa ei yksittäisen pelaajan kohdalla automaattisesti tarkoita edes hyvää menestystä Mestis-tasolla.
Osansa lienee ajattelulla, ettei junnuissa voittaminen ole niin tärkeää kuin kehittyminen. Varmaankin tosin osin oikea lähestymistapa.

Joka tapauksessa, junnuissa menestyksen määrää vähän eri tekijät kuin kuin "kovatasoisemmassa" liigassa. Liigan tason noustessa "maalintekokilpailu" väistyy ja oman pään puhtaana pitäminen alkaa korostua. Siksi näkisin, että pistepörssin lisäksi kannattaa tarkkailla kaverin alttiutta tehdä virheitä ja pelata itsensä ulos. A:ssa nämä saa vielä usein anteeksi, tason noustessa yhä harvemmin.

Sitä en osaa sanoa, onko - (tai +-) tilastosta apua satunnaisen tarkkailijan tehdessä "löytöjä". Jotain viitteitä sekin luultavasti antaa (suhteessa muuhun joukkueeseen).

Yksi ratkaiseva asia on myös se, milloin kaverin kehitys pysähtyy "pullonkaula"-ominaisuuksissa. Epäilisin, että yleensä kavereiden kehitys ei ota varsinaisia loikkia (paitsi kun kaveri oivaltaa jotain), vaan kehitys jatkuu omaa latuaan, mutta muiden kehitys jää tauolle. Siksi pidän katseen suuntaamista kovin nuoriin ikäluokkiin "ikätasoitusta" käyttäen lottoamisena/(katteettomana?) optimismina. Suomalaisen pelaajan kehittyminen saattaa jatkua kohtuullisena hyvinkin 20 ikävuoden toiselle puolelle.

Ei muuta kuin tarkkailemaan poikien vahvuuksia ja heikkouksia. Sitten vaan tekemään tilannearvioita kehitysmahdollisuuksista. Helpolla ei hyvät arvoit synny ja se on tiedostettu ainakin NHL:ssä...
 

Osvaldo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät
Onnittelut Jyväskylään mestaruudesta ja Vantaalle sarjanoususta.

Siitä päästääkin sitten kysymykseen. Onko oikeasti hyvä suuntaus että ensi kaudella nuorten SM-sarjassa pelaa jo 16 joukkuetta? Riittääkö hyvätasoisia pelaajia jokaiselle joukkueelle?
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös