Spengler Cup 2009

  • 6 351
  • 14

Andrew

Jäsen
Maailman vanhin seurajoukkueiden kutsuturnaus Spengler Cup pelataan tänäkin vuonna Davosissa 26.12.-31.12.2009.

Turnauksen perusti ja rahoitti kirurgi ja tiedemies Carl Spengler 1920 luvulla tarkoituksena ehkäistä vihamielisyyksiä ensimmäisen maailmansodan jälkeen ja edistää nuorten urheilua.

Nykyään turnaus on Sveitsin toiseksi suurin urheilutapahtuma 8,5 miljoonan frangin budjetilla joka on noin vajaa 6 miljoonaa euroa.

Mukana ovat tietenkin isäntäjoukkue HC Davos, HC Dynamo Minsk (Valko-Venäjä), HC Energie Karlovy Vary (Tshekki), Adler Mannheim (Saksa) ja legendaarinen Team Canada.

Joukkueet pelaavat yksinkertaisen runkosarjan ja sen jälkeen kaksi parasta pelaavat finaalin.

Lauantai, 26.12.09 HC Dynamo Minsk - HC Davos
Team Canada - HC Energie Karlovy Vary
Sunnuntai, 27.12.09 HC Davos - HC Energie Karlovy Vary
Adler Mannheim - HC Dynamo Minsk
Maanantai, 28.12.09 HC Energie Karlovy Vary - Adler Mannheim
Team Canada - HC Davos
Tiistai, 29.12.09 Adler Mannheim - Team Canada
HC Energie Karlovy Vary - HC Dynamo Minsk
Keskiviikko, 30.12.09 HC Dynamo Minsk - Team Canada
HC Davos - Adler Mannheim
Torstai, 31.12.09 FINAALI

Eurosport 2 näyttää kaikki ottelut suorina lähetyksinä.

Turnaus pelataan viimeistä kertaa viidellä joukkueella. Ensi vuonna joukkueita on kuusi ja ne pelaavat kahdessa eri lohkossa. Turnaukseen tulee mukaan isäntäjoukkue HC Davosin lisäksi toinen sveitsiläinen joukkue, koska muut sveitsiläisjoukkueet haluavat osansa turnauksen tuotoista ja lisäksi kun turnaus ei ole niin rasittava enää, kisäjärjestäjien toiveena on houkutella Skandinaavijoukkueet takaisin turnaukseen.
 

Sudden

Jäsen
Suosikkijoukkue
Adler Mannheim
Adler Mannheim on Spengler Cupin 76-vuotisen historian aikana ollut aiemmin mukana vuosina 1958, 1991, 1997, 2001 ja 2007. Paras sijoitus tähän mennessä on kolmas tila vuodelta 2007, jolloin joukkue otti voiton sekä Pardubicesta että Davosista.
14:llä Adlerin pelaajalla on aiempaa kokemusta Spengler Cupista: Ronny Arendt, Sven Butenschön, Colin Forbes, Michael Hackert, Markus Kink, Tomas Martinec, Francois Methot, Felix Petermann ja Pascal Trepanier olivat Adlerin väreissä Davosissa 2 vuotta sitten, Yannic Seidenberg edusti viime vuonna ERC Ingolstadtita ja Mario Scalzo Team Canadaa, Fred Brathwaite edusti Team Canadaa 1998 ja Ahren Spylo pelasi 2006 HC Davosin paidassa. Lisäksi turnausvahvistus Daniel Steiner pelasi viime vuonna ERC Ingolstadtin riveissä.

Adler on DEL-liigassa voittanut viimeksi 8. joulukuuta ja on sen jälkeen kohdannut peräti viiden ottelun tappioputken. Tästä huolimatta sarjasijoitus on vahvemman alkukauden jälkeen vielä 6.
Odotan pelin nyt loksahtavan uomiinsa ja Adlerin ottavan Spenger Cupin voiton sekä palaavan sen jälkeen taas vahvempana kotimaan liigaan, jossa urakka jatkuu taas 3.1. vieraspelillä Iserlohnissa.
 

Andrew

Jäsen
Ensimmäinen päivä takana ja isäntäjoukkue HC Davos voitti niukasti Minsk Dynamon tylsässä ottelussa 3-2, jossa tosin kotijoukkueen fanit pitivät hyvää tunnelmaan yllä niin, että sen saattoi aistia televisioon asti!

Toisessa ottelussa Team Canada voitti rankkareiden jälkeen Karlovy Varyn
7-6. Ottelu oli todella coast to coast peliä ja vielä kun maalivahdeilla ei ollut mikään paras päivä niin nähtiin paljon maaleja.

Team Canadaan valmentaa vanha NHL legenda Craig McTavish, joka tuli tunnetuksi viimeisenä ilman kypärää pelaavana pelaajana ja sittemmin Edmonton Oilersin päävalmentajana. 2.valmentajana on meille suomalaisille tuttu mies Doug Shedden, joka kävi todella kuumana toisen erän jälkeen tuomareille. Ei ollut tyytyväinen Kanadan saamiin jäähyihin.

Muutenkin Shedden lähinnä oli oma itsensä ja näytti kiroilevan vaihtoaitiossa ja huuteli tuomareille koko ajan ohjeita....
 
Suosikkijoukkue
Venäjä, Lokomotiv Jaroslavl
Vahvasti varamiehinen Dynamo Minsk johtaa nimekästä Karlovy Varya 3. erässä peräti 7-0. Aika hurjasti pyörittävät puoliksi kakkosmiehistöllä pelaavat valkovenäläiset nimekästä tshekkiporukkaa.

Minskiltä puuttuvat vakiomiehistä tässä pelissä ainakin Jonas Andersson, Byron Richie, Martin Sevc, Vladimir Denisov, Andrei Stas ja Ossi Väänänen. Sen sijaan Mannheimia vastaan pelaamatta ollut Hannes Hyvönen on pelaavassa kokoonpanossa. Myös puolustaja Mikko Jokela pelaa samoin kuin Ville Peltonen. Minsk on ottanut turnaukseen mukaan paljon farmijoukkueen pelaajia, joita pelaa kolmos- ja nelosketjuissa.

Karlovy Varylla pelaa turnauksessa joitakin nimekkäitä vahvistuksia, kuten Zigmund Palffy ja Zdenek Kutlak.

Minsk hävisi ensimmäisen pelinsä niukasti Davosille, mutta voitti eilen Mannheimin ja tänään on tulossa voitto tshekkijoukkueesta, joten finaalipaikka on vielä hyppysissä. Finaalipaikka olisi hyvä saavutus tälle joukkueelle, kun otetaan lukuun että joukkue ei pelaa likimainkaan ykkösmiehistöllään.
 
Suosikkijoukkue
Venäjä, Lokomotiv Jaroslavl
Dynamo Minsk voitti lopulta Karlovy Varyn maalein 8-0. Ottelun maalitilastot:

Dynamo - Karlovy Vary
1-0 Meleshko (Zadelenov, Lintner)
2-0 Chupris (Varlamov)
3-0 Hyvönen (Peltonen, Westcott)
4-0 Meleshko (Zadelenov)
5-0 Westcott (Varlamov)
6-0 Hyvönen (Peltonen, Lintner)
7-0 Antonov (Lintner, Varlamov)
8-0 Kulakov (Demkov)

Minsk pelasi varamiehisenä, sillä vakiomiehistä olivat poissa Jonas Andersson, Ossi Väänänen, Vladimir Denisov, Andrei Stas, Martin Sevc ja Byron Richie.

Huomenna Minsk kohtaa Kanadan. Minskin täytyy joko voittaa tai pelata tasan, jotta se pääsisi finaaliin.
 
Suosikkijoukkue
Venäjä, Lokomotiv Jaroslavl
Minsk johtaa Kanadaa 3. erässä maalein 4-2 ja on vahvasti menossa finaaliin.

Hyvönen on taas kerran pois Minskin kokoonpanosta, kuten oli myös ottelussa Mannheimia vastaan. Eilen Hyvönen pelasi Karlovy Varya vastaan, joten ilmeisesti kyse ei ole loukkaantumisesta.

Minsk on muutenkin mukana turnauksessa varamiehisellä joukkueella ja mukaan on otettu lähes parin kentän verran farmimiehiä V-Venäjän omasta liigasta. Ilmeisesti valmentaja Andrijevski haluaa testata tässä turnauksessa uusia pelaajia. Kanada-pelissä vakiomiehistä ovat pois Hannes Hyvönen, Ossi Väänänen, Andrei Stas, Vladimir Denisov, Byron Richie, Jonas Andersson ja Martin Sevc, eli kolme vakiopakkia (Denisov, Väänänen ja Sevc) ja lähes puolet joukkueen vakio-kenttäpelaajista.

Hyvösen istuttaminen penkillä tuntuu kummalliselta, sillä eilen Hyvönen paukutti kaksi maalia Karlovy Varya vastaan.

Minskin tehokkain pelaaja Spengler Cupissa on ollut hyökkääjä Sergei Varlamov, joka on tehnyt KHL:ssä vain yhden maalin neljässä pelissä. Varlamov on pelannut suurimman osan kautta V-Venäjän sarjaa. V-Venäjän oman sarjan pelaajat ovat antaneet hyviä näyttöjä osaamisestaan Spengler Cupissa, joten saa nähdä miten paljon he tulevat saamaan vastuuta kun KHL-pelit Minskin osalta taas alkavat.

Minskin osalta hyvin ovat onnistuneet myös puolustajat Richard Lintner ja Duvie Westcott, sekä maalivahti Andrei Mezin. Myös Mikko Jokela on päässyt pitkästä aikaa pelaamaan Minskin kokoonpanossa. Toivottavasti Jokela saa jatkossa vastuuta myös KHL:ssä.

Peliä on jäljellä vielä 10 minuuttia ja Kanadan tulisi tehdä 3 maalia, jotta Minsk tipahtaa finaalista. Finaalipaikka näyttää melko varmalta, joten onnea Minskille finaaliin. Voitto olisi kova suoritus tälle varamiehiselle joukkueelle. Toivottavasti Andrijevski sentään nostaa Hyvösen mukaan finaaliin, sillä hän on kuitenkin joukkueen paras maalintekijä.
 
Suosikkijoukkue
Venäjä, Lokomotiv Jaroslavl
Voitto kotiin ja Minsk finaaliin!

Minsk - Kanada 4-3
Minskin maalit: Jokela, Koshetkov(2), Chupris
Kanadan maalit: McLean, Heins, Vigier
 

vetoo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Slovakia, Bolts
TOJ:lta kyselisin, miten Karlovy Varyn Zigmund Palffy pelasi tuossa 0-8-rökäletappioon päättyneessä pelissä Dynamo Minskiä vastaan? Varmasti vaikea sanoa, kun lukemat ovat niinkin murskaavat. Joku lyhyt mainintasi olisi mukava kuulla. Itselläni on pieni pelko siitä, miten 37-vuotias koko kauden (ja viime kauden) heikossa Slovakian Extraliigassa kiekkoillut Palffy pysyy mukana kansainvälisessä vauhdissa. Spengler Cupin piti olla Palffyn "olympiavalmistautumisen loppuhuipennus", mutta ihan parhaalla mahdollisella tavalla se ei tainnut mennä...
 
Suosikkijoukkue
Venäjä, Lokomotiv Jaroslavl
TOJ:lta kyselisin, miten Karlovy Varyn Zigmund Palffy pelasi tuossa 0-8-rökäletappioon päättyneessä pelissä Dynamo Minskiä vastaan?
Palffy oli joukueensa vaaralisimpia hyökkääjiä, mutta maalinteko ei natsannut. Pelasi joitakin hyviä paikkoja ketjukavereilleen.

Slovakkipelaajista puheenollen Minskin puolustaja Lintner on ollut tässä turnauksessa erinomainen varsinkin hyökkäyssuuntaan.
 

Pardus

Jäsen
Onnea Minskille Spengler Cupin voitosta! Tärkeä voitto koko organisaation uskottavuudelle. Muutenkin hienoa, että Minsk saavuttaa vihdoin jotain, sillä sen verran kovat panostukset seuraan on tehty. Jospa tämä voitto antaisi lisäkipinää myös suorituksiin KHL:ssä.

Finaalissa kaatui siis isäntäjoukkue Davos lukemin 3-1.
 
Suosikkijoukkue
Venäjä, Lokomotiv Jaroslavl
Onnea Minskille Spengler Cupin voitosta! Tärkeä voitto koko organisaation uskottavuudelle. Muutenkin hienoa, että Minsk saavuttaa vihdoin jotain, sillä sen verran kovat panostukset seuraan on tehty. Jospa tämä voitto antaisi lisäkipinää myös suorituksiin KHL:ssä.

Finaalissa kaatui siis isäntäjoukkue Davos lukemin 3-1.
Onnea tosiaan Minskille. En ehtinyt peliä valitettavasti katsoa, joten voisitko kertoa pelistä vähän enemmän?

Spengler Cupin voitto meni nyt toista kertaa peräkkäin KHL-seuralle, sillä vuosi sitten Dynamo Moskova kävi voittamassa turnauksen.

Minskin voiton arvoa korostaa se, että seura pelasi puoliksi farmipelaajilla, jotka oli tuotu mukaan Valko-Venäjän omaa sarjaa pelaavasta farmijoukkueesta. Finaalissa Minskin kokoonpanosta puuttuivat Hannes Hyvönen, Ossi Väänänen, Vladimir Denisov, Martin Sevc, Jonas Andersson ja Byron Richie, eli melko monta syömähammasta (mm. pari Suomen maajoukkuetason miestä) puuttui kokoonpanosta. Sinänsä valmentaja Andrijevskin ratkaisu olla peluuttamatta finaalissa esimerkiksi (ilmeisesti tervettä) Hyvöstä oli erikoinen, sillä Hyvönen on joukkueen selvä ykköspyssy.

Sen lisäksi että Minsk pelasi vajaamiehisenä, turnauksen muista joukkueista ainakin Davos ja Karlovy Vary olivat haalineet kovia vahvistuksia muista seurajoukkueista.

Dynamon maalit finaalissa menivät Aleksandr Kulakovin, Denis Koshetkovin ja Andrei Mihalevin nimiin, eli joukkueen valkovenäläispelaajat nousivat hyvin esille Hyvösen, Anderssonin ja kumppaneiden ollessa pois.

Spengler Cup lienee tätä nykyä arvostetuin eurooppalainen seurajoukkueiden turnaus kun Champions liigaa ei pelata, joten sikälikin hyvä sulka Minskin hattuun.

Dynamo Minsk majailee tällä hetkellä KHL:ssä sijalla 20., eli takana on vain neljä joukkuetta (Amur, Vitjaz, Avtomobilist ja Met. Novokuznetsk). Jospa joukkue saisi tästä voitosta boostin myös KHL-peleihinsä.
 

Pardus

Jäsen
En ehtinyt peliä valitettavasti katsoa, joten voisitko kertoa pelistä vähän enemmän?

Itsekin huomasin ottelun vasta, kun kolmatta erää oli enää alle puolet jäljellä. Sen mitä ottelun lopusta näin, oli kuin toisinto Kanada-ottelusta eli Davos yritti lopussa saada painetta Minskin päähän, mutta ei kylläkään saanut yhtä kovaa pyöritystä päälle kuin Team Canada. Yritykset olivat lähinnä yksittäisiä hyökkäyksiä, joita Minsk katkoi ilman sen suurempaa paniikkia. Viimeinen niitti oli Meleshkon noin 15 sekuntia ennen loppua tekemä maali tyhjiin. Oli mukava huomata, ettei Minsk lähtenyt paineenkaan alla roiskimaan kiekkoja, vaan pelasi ottelun loppuun asti sellaisella itsevarmuudella kuin KHL-tason joukkueen kuuluukin pelata.

Pelasiko Minsk turnauksessa parhaalla kokoonpanolla?

Jospa lukisit vaikka tuon TOJ:n viimeisimmän viestin...
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös