Mikä on AHL tai IHL?

  • 5 193
  • 4

Von Leka

Jäsen
Suosikkijoukkue
KalPa
Kumpi on kova tasoisempi seura tai yleensäkin mikä amerikkalainen seura on kovatasoisin 1980-> ollut NHL jälkeen? Onko molemmat NHL joukkueiden farmiseuroja? IHL=International Hockey League, menevätkö eurooppalaiset pelaajat IHL;ään automaattisesti jos ei tule peliaikaa NHL;ssä?
Mikä on kovin 80 luvun IHL ja AHL seura?
 

Dustwallow

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät, Skellefteå AIK, PoPa und Red Wings
Kumpi on kova tasoisempi seura tai yleensäkin mikä amerikkalainen seura on kovatasoisin 1980-> ollut NHL jälkeen? Onko molemmat NHL joukkueiden farmiseuroja? IHL=International Hockey League, menevätkö eurooppalaiset pelaajat IHL;ään automaattisesti jos ei tule peliaikaa NHL;ssä?
Mikä on kovin 80 luvun IHL ja AHL seura?

Puhutaan siis Pohjois-Amerikkalaisista sarjoista, joista AHL toimii NHL:n ns. "kasvattajaliigana", farmiliigana, ja on siis NHL:n jälkeen kovatasoisin liiga Ämörikassa. AHL mielletään yleisesti asiantuntijoiden keskuudessa melkolailla samantosoiseksi liigaksi Euroopan huippusarjojen kanssa (poislukien KHL), IHL on tätänykyä ihan täysi rupusarja, jopa ECHL:ää (joka on about Mestiksen tasoinen) melko selkeästi heikompi.

Noihin kysymyksiin 80-luvusta saa kyllä joku muu vastata, tiedän ainoastaan senverran että IHL oli jossain vaiheessa ilmeisesti vielä 90-luvun loppupuolella se Ameriikan mantereen toiseksi kovin liiga, liekö sitten taloudelliset syyt vai mitkä ajoivat liigan nykytilaansa.

Niin, ja AHL on tosiaan se liiga mihin eurooppalaiset menevät opettelemaan amerikkalaista pelityyliä, toki tämän polun käy myös suurin osa Pohjois-Amerikkalaisista pelureista, ainoastaan parhaat prospectit siirtyvät suoraan NHL:ään.
 

Roku

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko
Vanha IHL aloitti kaudella 1945-46 ja lopetti toimintansa kauden 2000-01 jälkeen ja tätä uutta, 6 joukkueen IHL:ää on pelattu vasta kaksi kautta eli sarja oli kuusi vuotta siinä välissä jäissä. Sinä aikana ECHL:stä tuli toiseksi kovatasoisin farmisarja AHL:n jälkeen. Osa noista vanhan IHL:n joukkueista liittyi kauden 2000-01 jälkeen AHL:n ja osa ECHL:n. Uusi IHL on entinen UHL (United Hockey League) ja vaikka siinä onkin mukana muutamia perinteisiä "vanhan IHL:n" joukkeita niin se on rankingissa vasta jossain CHL:n (Central Hockey League) alapuolella, luulisin.

Vanha IHL toimi isoissa kaupungeissa ja oli aika lailla itsenäisempi kuin AHL. IHL:n paikkakuntia olivat Chicago, Detroit, Milwaukee, Houston, Kansas City, Cleveland, Cincinnati ym. ja muistelen että yleisömäärissä sarja oli jonkun verran AHL:ää edellä. Sarjan joukkueet haalivat aika paljon veteraaneja riveihinsä, ilmeisesti AHL:ssä oli jo tuolloin 90-luvulla jonkinlainen veteraanisääntö voimassa, jotta nuorille pelaajille saataisiin pelipaikkoja. IHL:ssä ei tätä ollut joten veteraanit menivät sinne.

Joskus 90-luvun puolivälissä, kun vanha IHL oli kukkeimmillaan, toimittaja Petteri Lehto ainakin piti sitä mahdollisena uhkana NHL:lle. En tiedä oliko tuo Lehdon oma mielipide vai oliko muillakin tuollaisia ajatuksia, vahvasti Lehto kuitenkin noita toi julki suomalaisissa jääkiekkolehdissä varsinkin kaudella 1994-95 jolloin NHL:ssä oli työsulku.

Mitä tulee noihin menestyneisiin joukkueisiin, niin vanhan IHL:n menestyneimmät joukkueet olivat Fort Wayne Komets ja Toledo Goaldiggers, jotka molemmat voittivat 6 mestaruutta. Komets ei voittanut 80-luvulla yhtään mestaruutta, mutta Toledo voitti kahdesti Turner Cupin. Kahdesti 80-luvulla mestaruuteen ylsivät myös Muskegon Lumberjacks ja Salt Lake Golden Eagles.

AHL:n menestynein joukkue puolestaan on ollut Hersey Bears 10 mestaruudellaan. 80-luvulla eniten mestaruuksia voitti Adirondack Red Wings, joka voitti kolmesti Calder Cupin. Kahteen voittoon ylsivät tuolloin Hersey Bears ja Rochester Americans.

Sen kummemmin en osaa arvioida AHL:n ja vanhan IHL:n tasoa keskenään, mutta AHL noista lienee se arvostetumpi ollut ja yleensäkin varmaan kovatasoisempi, joskin 90-luvulla IHL:n ollessa melko itsenäinen ja joukkueiden haaliessa noita veteraaneja läjäpäin riveihinsä, se varmaan oli AHL:ää kovatasoisempi liiga.
 

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
IHL pyrki tosiaan 90-luvulla haastamaan NHL:ää vähän kuten WHA teki 70-luvulla (tai kuten KHL nyt). IHL esim signasi Radek Bonkin alaikäisenä eikä muutenkaan kunnioittanut NHL:n pelaajaoikeuksia tai CBA:ta. 94-95 lockoutin aikana siellä pelasi sellaisia kavereita kuin Curtis Joseph, Alexei Yashin ja Miroslav Satan.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös