Ylivoimat

  • 3 618
  • 12

#12

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Nyt kun kaksi kotimatsia (JYP ja Blues) on ryssitty lähinnä YV:n takkuiluun, voisi varmaankin lähteä pohtimaan syitä näihin ongelmiin omassa ketjussa.

Näissä kahdessa pelissä on HIFK saanut pelata kolme lähes täyttä kaksiminuuttista viidellä kolmea vastaan tekemättä maaliakaan. Kun tuohon lisätään toistakymmentä normikakkosen YV:tä ilman tulosta, alkaa jo kummastuttamaan. Joka kaudelle ei varmaankaan voi kasata Pärä-Brett-Kuhta-tyyppistä ykköstä, joka tekee käytännössä jokaisesta YV:stä maalin, mutta jos liigassa mielii pärjätä on YV:n toimittava keskimääräistä paremmin. Tilastojen valossa tämä on se osa-alue joka Baxterin aikana on selkeästi mennyt huonompaan suuntaan.

Irrallisia havaintoja:
- Guolla on turhautunut kun hyvätkään tarjoilut eivät ole kelvanneet > hautoo ja menettää
- Kibellä ei ole kuivan kauden jälkeen itseluottamusta ratkaista suoraan > leipoo ensin ne ratkaisevat sekunnin kymmenykset
- Jeren rooli on paluun jälkeen ollut olematon ja kymppipaidan tunnistaa valitettavan usein vain HIFK:n menettäessä kiekon siniviivalla. Eikä Karalahti ole toistaiseksi pystynyt polkemaan ensimmäistäkään vastustajan av-hyökkääjää kiinni (en tosin tiedä onko oikeasti edes yrittänyt)
-Kaksi rightin pakkia viivalla ei ole vakuuttanut (ei riittävästi suoria vetoja, kun on aina pitänyt ensin ottaa haltuun ja siirää lusikkapuolelle)
- Murhpy pelannut OK, mutta hakee ratkaisuja liian yksin. Viivalla kyllä kieltämättä erinomainen.
- Salonen ihan turha muka-näppärien syöttöjensä kanssa > paineettomassakin tilanteessa menetetään kiekko. Takaisin kolmoseen.
- Alueelle tuonti taas ihan järjetöntä toivotaan-toivotaan-roiskimista. Ainoa nähty vaihtoehto, jossa Jere/Murphy kävelee kiekon kanssa juuri viivan yli, kaverit lähtevät seisovilta jaloilta mukaan, kiekollinen roiskaisee ristikulmaan ja taas käynnistyy fiftysixtylottokone tuleeko purku vai ei, ei ole myöskään mikään ratkaisu.
- Laakkonen näyttää hääräävän ihan omalla aaltopituudellaan, mikä joskus toimii useinmiten ei
- Pikkarainen ei ole minusta häävi YV-pelaaja. Ei taito eikä pelinäkemys riitä. Ihan kiva powerforwardi kakkosessa, mutta turha YV:llä
- Miksi Keränen pelasi laitaa YV:llä?

Miehityksestä tulee mieleen, että YV-viisikot ovat olleet pitkän aikaa kovin fiksattuja, eikä kuitenkaan ole löytynyt toimivaa kuviota. Eilen tosin Baxter peluutti jo neljää hyökkääjää (Murhpy yksin viivalla) ja vaihtoehtoisesti Jereä/Pasia maskissa, mikä tuntuisi fiksulta. Vielä kun muutkin kaverit tietäisivät mitä tekisivät...

En tiedä riittääkö, että se uusi kolmosen sena haastaisi nykyiset playmakerit myös YV-osastolla vai tarvittaisiinko ennemminkin Pärä-tyyppinen (l. tsemppaavampi ja nopeampi Laakkonen, jonka yhteistyö ketjukaverien kanssa toimii hyvin) pörrääjä joka toimisi myös maalintekopeloitteena, jotta ketsuppipullo törähtäisi auki.

Ideoita, anyone?
 

tant gredulin

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
#12 kirjoitti:
Miehityksestä tulee mieleen, että YV-viisikot ovat olleet pitkän aikaa kovin fiksattuja, eikä kuitenkaan ole löytynyt toimivaa kuviota. Eilen tosin Baxter peluutti jo neljää hyökkääjää (Murhpy yksin viivalla) ja vaihtoehtoisesti Jereä/Pasia maskissa, mikä tuntuisi fiksulta. Vielä kun muutkin kaverit tietäisivät mitä tekisivät...
Niin. Pikkarainenhan oli jo ainakin JYP-ottelussa toisena viivamiehenä yv:ssä, ja joku väitti nähneensä Laakkosenkin. Kaikki on niin ponnetonta, ja voi sentään Salosen kykyihin on kyllä usko hiipunut täysin. Hidasta ja kankeaa oli koko porukan meno, eikä paljon lohduta jos herrat ovat jo kevättä varten valmistumassa. Tällä menolla ei loppuun asti mennä. Murraykin tuntuu olevan jotenkin hakusessa.
Omalta kohdaltani en voi antaa ideoita oikeastaan kuin käsien vääntelyyn. Luulen, että olen keksinyt pari uutta tapaa.
 

Voppie

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Potentiaalia hyvinkin toimivaan YV-pelaamiseen jengistä kyllä löytyy, mutta jossain vaan klikkaa jatkuvasti. Alkukaudesta mr. Guolla oli lähes maaginen, mutta tällä hetkellä on valitettavasti paljon hiljaisempaa, tosin osasyynä tähän on muiden jannujen kehno viimeistely. Pakistosta löytyy kyllä tulivoimaa Murphyn, Jeren, Saarisen ja Laakson muodossa, joten tätä pitäisikin ehkä yrittää hyödyntää paremmin. Jengissä on myös muutama hyvä maskipelaaja, joten joko Lennu, Nielikäinen tai jopa Murray hakattavaksi maalin eteen ja Guollan sekä Murphyn rakentaessa peliä haettaisiin suoraan syötöstä vetopaikkoja esim. Jerelle tai Pössykälle. Tosin jengistä pitäisi löytyä vähintäänkin kaksi vaarallista YV-kenttää, joten Murrayn käyttäminen maskimiehenä veisi yhdet kädet pois pelinteosta toisen kentän osalta.

Snadisti tökeröltä tuntuu tällä tiedolla ja taidolla sommitella YV-pelaamista ja niitä rooleja pelaajille, joilla paras tulos saataisiin. Mutta kun duunissa on hiljaista, niin tähän väliin sitten tällaisen keskivertoa tyhmemmän kiekkofanin ehdotus, jossa olisi pelata YV:tä entistä selkeämmin alakolmiolla jossa Murphy toimii ensisijaisesti pelinrakentajana. Corylla löytyy todellakin käsiä jakaa ratkaisevia syöttöjä ja tarvittaessa kuti lähtee myös nopeasti ja ennenkaikkea tarkasti. Tosin liikaa jos pelataan Murphyn kautta, on se pidemmän päälle vastustajan coachille suhteellisen helppoa pelata pois, ja nyt on jo nähtävissä hyvinkin usein tilanteita, jossa vastustajan AV:sta irrotetaan selvästi yksi kundi pelaamaan vain ja ainoastaan Corya vastaan. Tälloin muut pelaavat periaatteessa 4-3 ylivoimaa ja siinä ei olla viime aikoina onnistuttu. Laukojien paikalla tässä kuviossa peluuttaisin pointeilla Jereä, sekä Kibeä. Tällöin kätisyydet stemmaisivat ja suoraan syötöistä vedot helpottuisivat ja kiekkoakin pystyttäisiin liikuttamaan paremmalla temmolla. Guollan rooli tässä kuviossa olisi pelata sillä omalla paikallaan, eli antaa vaihtoehto pelaamiseen Murphyn kautta. Steve pystyy kyllä tekemään peliä päädyn kautta, nyt vaan ongelmana on ollut että kiekko jää ehkä vähän liikaakin pyörimään sinne kulmiin ja maalin taakse. Maalin edessä sitten joko Nielikäinen tai vaihtoehtoisesti Petrell vain ja ainoastaan roolinaan estää maalivahdin näkyvyys, imeä yksi pakki maalinedustan painiin, sekä hakata mahdolliset irtokiekot sisään.

Yhtenä isona ongelmana näkisin myös liikkeen puuttumisen YV pelaamisessa. Guolla on vanhan ajan kiekkotaituri, joka tykkää leipoa kiekkoa, sekä heitellä pikku lättyjä pääosin Kuhdan lapaan. Alakolmiolla pelatessa pitäisi pystyä välillä pyörittämään myös paikkoja, jolloin Jeren/Kiben pitäisi hakea vastustajan nelikon keskeltä mahdollista vetopaikkaa. Tällöin taas Guollan pitäisi irrota päädystä maalinteon kannalta vaarallisemmalle paikalle, eli siivestä irronneen kaverin tontille. Tällä tavalla pystyttäisiin sitten hakea Corylle niitä suoraan syötöstä laukaisupaikkoja.

Hommaan tarvittaisiin rutkasti enemmän yksinkertaisuutta ja suoraviivaisuutta. Taitoa meidän YV pelaajilta löytyy ja nyt onkin välillä ollut sellainen fiilis, että ratkaisuja haetaan sen vaikeimman vaihtoehdon kautta. Luotan, että Baxterilla löytyy lääkkeet myöskin tähän ongelmaan, mutta tämä pari viikkoa on tainnut mennä enemmänkin viisikkopelaamisen ja eritoten puolustuksen korjaamiseen, joten kun se on saatu kuntoon, ruvetaan varmasti höyläämään erikoistilannepelaamista entistä parempaan tikkiin. Eriasia on tietenkin, että riittääkö aika siihen? Toivotaan että riittää...
 

hanttap

Jäsen
Suosikkijoukkue
Urpolan Kiekko, HIFK, MP
Syitä vaikea tietää

Jos 5-3 ylivoimalla ei tule maalia, silloin on jokin vakavampi häiriö menossa. Syksyisen ja nykyisen valmentajan kuviot ovat kuitenkin olleet erilaiset. Eilisessä pelissä kiinnitti huomiota aluksi Murphyn kiekon käsittely ja laukausten epäonnistuminen ja hutilointi. Punttikuuri vai huono keskittyminen?
Muutama ylivoimatilanne päättyi ohilaukaukseen, silloin on jokin myös pahemmin vialla hanskan ja mailan välillä. Jotain saadaan harjoitteilla korjattua, mutta esim 5-3 ylivoiman harjoitteluun ei varmaan aika riitä. Pitänee yrittää harjoituksiin tarkkailemaan, mitä yritetään, se on kyllä sitten luottamuksellista tietoa.
 

BOL

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Ensimmäinen muutos, mikä tulee mieleen on, että Järvinen ehdottomasti Guollan ketjuun yv:hen! Turre on ehkäpä joukkueen paras paskahommien tekijä ja kuten olemme saaneet huomata muutamissa matseissa, tulostakin syntyy, kunhan mahdollisuus annetaan. Lennukin toki on vaihtoehto, mutta Turre on maskimiehenä vaarallisempi.

Murrayn ketjun yv toimii huomattavasti Guollan kenttää paremmin mm. liikkeen vuoksi. Laakkonen hoitaa oman tonttinsa paremmin kuin hyvin ja on useimmiten erinomaisesti sijoittunut syöttöjen kannalta. Jalat myös toimivat koko ajan, eikä esim. Kibemäiseen seisoskeluun Laakkonen kovin usein sorru. Joskin Kibenkin liike on huomattavasti parempaa kuin alkukaudesta. Kuitenkin näitä suorilla jaloilla seisomisia esiintyy aina silloin tällöin ja useimmiten juuri silloin kuin ei pitäisi. Pikkarainen on kokoonsa nähden aika kesy maalinedustalla. Liian usein maskissa seisoo Reiska Murray, joka tosin tämänkin roolin taitaa. Murrayn kentän etuna Guollan kenttään verrattuna on myös se, että kiekko pyörii nopeammin ja ratkaisuja haetaan aktiivisemmin vetojen muodossa.

Olen myös ollut havaitsevinani, että kun Guollat aloittavat yv:n, ensimmäinen minuutti menee usein kiekon hieromiseen ja pikkukivaan, joskin tehottomaan kulmissa pyörimiseen. Murrayt taas saavat useimmiten heti painetta vastustajan maalille. Mitään tilastotietoa minulla ei mutuni pohjaksi ole, mutta tuntuu siltä, että mitä enemmän Guollan ketjulla on aikaa käytettävänään, sitä enemmän kiekon kanssa nysvätään ja sitä kauemmin kestää saada kuviot kuntoon. Ja esim. eilen Bluesia vastaan Guollat taisivat aloittaa lähes jokaisen yv:n. Kerran oikein otettiin aikalisäkin sen takia, että kaverit saavat vetää henkeä ja palata laatikkoon. Syntyikö tulosta? Juu, ei. Edes kunnon paikkoja ei käytettyyn aikaan nähden saatu juurikaan aikaiseksi. Lääkkeeksi tarjoan tähän vaivaan sitä, että Murrayn kenttä aloittaa yv:n ja Guollat pelaavat sen vajaan minuutin, mitä jäljelle jää. Tällöin aikaa ei ole turhaan näpertelyyn, vaan ratkaisujen täytyy tapahtua nopeasti ja suoraviivaisesti.

Jere on yv:llä ollut suuri pettymys. Erittäin laiskaa pelaamista ja säälittäviä vetoja kohti maalia. Maskimiehenä Jergusta voisi kyllä kokeilla, mutta viivassa on kyllä ehdottomasti ensisijaisesti Murphyn paikka. Kovin pitkään en Jeren antaisi kadonnutta nuoruuttaan yv:llä enää etsiä, jollei tulosta ala syntyä. Liekö sattumaa, että kotiyleisön edessä yv on ollut aika hanurista sen jälkeen, kun Mr Karalahti teki paluun kaukaloon...

Nielikäinen maskimiehenä olisi erittäinkin kokeilemisen arvoinen juttu. Pasi on vahva kuin perkele, mistä on ehdottomasti hyötyä. Kädet eivät myöskään ole ihan niin puiset kuin puhutaan, joten tulostakin voisi syntyä. Ainahan voidaan palata takaisin vanhaan, jos homma ei toimi. Viime aikoina, ainakin kotikaukalossa, yv on tökkinyt sen verran, että uudet kokeilut voisivat hyvinkin kannattaa.
 

scholl

Jäsen
Niin lukkopelissä olin sitä mieltä, että yv toimi hyvin. Nopeita syöttöjä ja laukauksia. Siis se näytti hyvännäköiseltä. Jypiä vastaan ottelu olisi tosiaan pitänyt voittaa yv:llä ja erot noilla kahdella otteluilla olivat todella suuret.

Tuntuu, että pelaajat eivät tällä hetkellä oikein tiedä mitä siellä yv:ssä pitäisi tehdä. Pikkaraisen pelaaminen viivalla tuntui taktisesti jo surkuhupaisalta. Mielestäni nyt kun Saarinen on kuntoutumassa niin viivalla ei välttämättä tarvi hyökkääjää, vaan lähdetään siitä, että Murphy ja Saarinen pelaavat viivalla. Karalahdesta ei juuri nyt ole apua. Menettää vain kiekon keskialueelle.

Toki jos tulee ratkaisevassa vaiheessa ottelua 5vs.3 tilanne niin siihen pitäisi panostaa ja ottaa ehdottomasti Murray ja Guolla molemmat samaan aikaan jäälle.

Maskimiestilanne on vähän hankala. Petrell oli ihan hyvä alkukaudesta. Sai sudittua maaleja maalin edestä, mutta nyt ei toimi enää. Järvistä tosiaan pitäisi ehkä käyttää enemmän. Samoin muita kokeiluja voisi tehdä kuten mainittu Nielikäinen.

Valitettavasti HIFKiltä tuntuu puuttuvan kolmossentterin lisäksi snaipperikin.
 

JV

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
scholl kirjoitti:
Maskimiestilanne on vähän hankala. Petrell oli ihan hyvä alkukaudesta. Sai sudittua maaleja maalin edestä, mutta nyt ei toimi enää. Järvistä tosiaan pitäisi ehkä käyttää enemmän. Samoin muita kokeiluja voisi tehdä kuten mainittu Nielikäinen..

Tuohon täytyy viellä lisätä että Salonen-Guolla-Kuhta on ihan turha YV. koostumus, kun kukaan ei aja maalille. Eilen kyllä Salonen vaihdettiin jossain vaiheessa Petrelliin.
 

douppi

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Liverpool
JV kirjoitti:
Tuohon täytyy viellä lisätä että Salonen-Guolla-Kuhta on ihan turha YV. koostumus, kun kukaan ei aja maalille. Eilen kyllä Salonen vaihdettiin jossain vaiheessa Petrelliin.
Salonen näyttäisi olevan vähän "väliinputoaja", eli ihan hyvä, mutta ei erikoisen hyvä. Hän on nyt saanut aika paljon näyttöpaikkoja, eikä ole saanut juuri mitään aikaiseksi. Pikkuhiljaa pitäisi pystyä suurempiin saappaisiin, jos sitä potentiaalia hänessä on. YV:ssa Salonen on aika turha... rehellisesti sanoen.
 

Kale

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Tom Laaksonen
Myöskään pelissä Kärppiä vastaan ylivoima ei toiminut, ei sitten yhtään! Muistaakseni kolmessa ylivoimassa ei saatu kertaakaan kuviota kuntoon, hyvä jos päästiin vastustajan puolustusalueelle.
Ylivoima on todella hidas. Kiekko liikkuu ukolta toiselle liian hitaasti ja kun siihen lisätään, että suoraan syötöstä vetoja ei juurikaan tule - on vastustajan pelaaja aina edessä, eikä päästä hyville vetopaikoille. Erityisesti Guolla on erikoistunut kiekon hautomisessa ja "ei saa mitään järkevää aikaan" -ratkaisujen esittämisessä.
 

Aurinkotuuli

Jäsen
Suosikkijoukkue
IFK & useat muut punapaidat & Pallopojat
Ylivoiman aakkoset; käsiä, maskia, vetoja

Jostain syystä IFK:n ylivoimapeli on alkanut Baxterinkin aikana takkuilla. Guolla ja Kahva-Kibe pyörittävät kulmassa kiekkoa, vaikka Kibellä ei ole riittävää syöttötaitoa jakaa kiekkoa omille. Koska Pappa-Smurffi on ainoa IFK-uhka veskareille, ei vaadi kovaa harkintaa vastustajan valmentajalta määrätä kärkikarvaaja keskittymään siihen, että Papppa-Smurffin vetopaikat eliminoidaan lähes handiksen 1-5 puolustuksen tavoin. Kesto-ongelmina ovat myös seuraavat
a) ei ole riittävästi liikkumatonta lihaa veskarin näkökentän tukkeena (olisiko aika panna Oopetti Kärsä asialle, kun pienemmät miehet tulevat mäskiin vasta laukauksen jälkeen)
b) ei ole toista suoraan syötöstä vetävää pakkia (mielummin left) Pappa-Smurffin parina. Jergus ja Tuplasimo ovat unessa useasti.
c) ei ole riittävästi kädellisiä hyökkääjiä kahteen eri yv-kenttään
 

BigRedCat

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Aurinkotuuli kirjoitti:
a) ei ole riittävästi liikkumatonta lihaa veskarin näkökentän tukkeena (olisiko aika panna Oopetti Kärsä asialle, kun pienemmät miehet tulevat mäskiin vasta laukauksen jälkeen)

Tätä samaa olen itsekin ajatellut. Näitä miehiä täytyisi osata hyödyntää. Meillä olisi maalille laittaa Snappi, Nielikäinen ja Pikkarainen. Jos joka YV:ssä yksi näistä herroista on maalin edessä niin uskallan luvata että tulosta rupeaa syntymään. Schnabelhan oli viimekaudellakin vallan mainio maskimies ja sai pari maaliakin sohittua.

No, luultavasti Baxter tietää paremmin kuin minä.
 

Snakster

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Turo Järvinen on myös loistava maskimies, mistä nähtiinkin todiste mm. viime narripelissä. Kannattaa myös muistaa, tämä on fakta jota en kyllästy toistelemaan, että Aran aikana kun otettiin häkkäri pois ja haettiin tasoitusta kuudella pelaajalla, niin aina sinne heitettiin Turre ykköskentän seuraksi.
 

Gellner

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Snakster kirjoitti:
Turo Järvinen on myös loistava maskimies, mistä nähtiinkin todiste mm. viime narripelissä. Kannattaa myös muistaa, tämä on fakta jota en kyllästy toistelemaan, että Aran aikana kun otettiin häkkäri pois ja haettiin tasoitusta kuudella pelaajalla, niin aina sinne heitettiin Turre ykköskentän seuraksi.

Kyllä, Turre on hyvä maskimies ja sen lisäksi erittäin hyvä sutimaan kiekkoja lähietäisyydeltä ja ripareista maaliin.

Mä pitäisin yv:n mahdollisimman yksinkertaisena, eli siniviivalta Karalahden, Murphyn ja Saarisen kuteja, jotka sitten Järvinen tai Petrell ohjaa sisään tai sutii riparit. Jakohommat on tietenkin Guollalla ja Murrayllä. 5-3-yyveessä voi sitten enemmän tehdä kuvioita, mutta yhden miehen ylivoimalla pitäisi pyrkiä mahdollisimman simppeliin peliin, eli vetoja vaan siniviivalta.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös