Ketjujen avaaminen, otsikointi ja aihealueet joukkuepalstoilla

  • 41 159
  • 0
Tila
Viestiketju on suljettu.
Tervehdys,

Kuten olette varmasti huomanneet, olemme pyrkineet kaikilla joukkuepalstoilla eriyttämään keskustelua useisiin yksittäisiin, yhtä asiaa käsitteleviin viestiketjuihin muutaman ns. megaketjun sijaan. SM-liigapuolen tapaan emme kuitenkaan ainakaan vielä päätyneet sulkemaan Mestis-alueen kausiketjuja, mutta toivomme kuitenkin, että niitä käytettäisiin mahdollisimman vähän. Eli jos se vain jotenkin järkevästi tuntuu mahdolliselta, niin rohkeasti uutta ketjunavausta peliin kausiketjuun kirjoittamisen sijaan!

Mutta aloitetaan jutun purkaminen tavoitteistamme. Maalinahan olisi keskustelun selventäminen siten, että aiheet olisivat suht selviä ja rajattuja. Samalla pyrimme myös siihen, että tämä muutos omalta osaltaan nostaisi keskustelun tasoa.

Tällä pyritään myös palvelemaan paremmin satunnaislukijoita, eli oikeasti 95% ihmisistä. Kun ketjujen mitat pysyvät kohtuullisina, pystyy pari kertaa viikossakin palstalla käyvä mukana kuvioissa.

Yhdestä aiheesta tulisi puhua yhdessä ketjussa. Ja yhdessä ketjussa ei tulisi puhua kuin yhdestä aiheesta. Lisäksi ketjun otsikon tulisi kuvata asiasisältöä. Ketjulla tulee olla myös elinkaari; jossain kohdin tulee se piste, kun alkuperäisesti asiasta ei enää puhuta, ja ketjun pitää saada kuolla.

Mitä sitten toivomme teiltä kirjoittajilta?

Tarkkuutta ja mielikuvitusta ketjujen otsikoinnissa: Kiinnittäkää huomiota siihen miten otsikoitte avaamanne uuden ketjun. "Etunimi Sukunimi" ei ole esim. hyvä otsikko, sillä se ei kerro mitään ketjun aiheesta. Kirjailkaa otsikko siten, että se kuvastaa mahdollisimman hyvin sitä mistä ketjussa on kyse. Esimerkiksi "Ville Virtanen - ykköskentän mies vai ei?".

Rohkeutta ja järkeä ketjujen avaamiseen: Olemme saaneet jakaa omiksi ketjuikseen tolkuttoman määrän viestejä muista ketjuista, joiden ensimmäiset sanat ovat olleet jotain linjalla "tämähän ei liity mitenkään aiheeseen mutta..." tai "täysin off-topic mutta..."

Älkää siis etsikö jotain ketjua, johon voisitte "dumpata" viestinne, vaan avatkaa rohkeasti oma ketju, jos aiheelle ei vielä ole omaa otsakettaan. Toivomme noilta ketjujen avausviesteiltä myös jonkinlaista alkujuontoa ketjulle. Pelkkä "keskustelkaa te muut täällä X:stä" ei ole ollenkaan suotava ketjunavaus. Kuitenkaan avauksen ei tarvitse olla mikään romaani, vaan lyhytkin alustus kelpaa oikein hyvin.

Ketjujen oma-aloitteista jakoa: Kun siis huomaatte oman viestinne myötä olevanne menossa aivan toiselle aihealueelle kuin alkuperäinen otsikko, siirtäkää itse keskustelu uuteen ketjuun. Voitte siis esim. kopioida lainattavan viestin leikepöydälle ja jatkaa keskustelua uudesta aiheesta omassa avaamassanne ketjussa.

Älkää pelätkö, että aiheenne olisi liian vähäpätöinen. Muut keskustelijat sitten päättävät kuinka nopeasti aihe katoaa listassa alaspäin ja näin ollen sen onko aihe oman ketjunsa arvoinen. Tilaa listasivulla riittää vaikka parillekymmenelle aktiiviselle ketjulle ilman, että täytyy ryhtyä navigoimaan alasivuilla.

Vanhojen ketjujen kaivaminen: Älkää kaivako arkistoista pari vuotta vanhoja ketjuja missään nimessä esiin ja jatkako keskustelua niissä. Tämä sekoittaa lukijoita, kun he eivät tiedä missä kohtaa mikin keskustelu alkaa ja loppuu. Vanhojen ketjujen otsikot eivät myöskään juuri koskaan vastaa sen uuden keskustelun aihealuetta.

Tulemme jatkossakin häärimään joukkuepalstoilla jakamassa ja sulkemassa ketjuja sekä muokkaamassa ketjujen otsikoita. Kun näin teemme, menee homma aina jossain määrin pieleen. Joudumme keksimään uuden otsikon päästämme (perustuen viestien sisällön tulkintaan) ja tekemään päätöksiä siitä mitkä viestit ketjut kuuluvat uuteen ketjuun ja mitkä eivät.

Asiat siis sujuisivat huomattavasti sutjakammin, jos saisimme teiltä kirjoittajilta apuja tässä. Olemme nähneet tällä uudistuksella jo merkittävän paljon positiivisia vaikutuksia. Toivomme että tekin ajan myötä huomaatte, että keskustelun selkiytymisellä on pelkästään plus-merkintöjä kohdallaan.

Ystävällisin terveisin, yhteistyötänne toivoen,

Moderaattorit
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Tila
Viestiketju on suljettu.
Ylös