Feminismi – tasa-arvon asialla?

  • 355 361
  • 2 904

Osmo Rapeli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kuusijuhla - Sex Festival
Aikas isossa ristiriidassa on feminismin alkuperäinen tavoite naisen aseman parantamisesta suhteessa islamiin. En ole koskaan pystynyt tätä ristiriitaisuutta käsittämään. Nimenomaan ne islaminuskossa sorretut naiset olisivat niitä, joita feministien (ja muidenkin) tulisi puolustaa uskonnon määräämää miesten ylivaltaa vastaan. Sen sijaan asiasta vaietaan kokonaan tai yritetään valkopestä koko asiaa ihmeellisillä "kyllä huivia käyttävä nainenkin voi olla onnellinen"-puheilla.

Tässä auttaisi nopeaan tahtiin etenevien keskusteluohjelmien ja kolumnien sijaan se, että kerrottaisiin dokumenttien kautta siitä mitä muslimiperheiden lapsille opetetaan naisen asemasta, ja millä tavalla naisiin ja naisten kautta pyritään negatiivisesti(kin) vaikuttamaan.

Sama koskee tietty muitakin uskonnollisia yhteisöjä, mutta ymmärrykseni mukaan se fundamentalistisin osa äärimuslimeista ja ne "pahat imaamit" pyrkivät paljon vaikuttamaan myös miehiin naisten kautta.

Tämä auttaisi sekä "hyviä muslimeja" että meitä ymmärryksen osalta.

Feministit ajattelevat, että muutoksen täytyy lähteä kulttuurin itsensä sisältä. Siihen ei sovi valkoisen länsimaisen heteronaisen puuttua, koska se olisi (yli)vallan ilmentämistä.

Luulen että feministit eivät tuo tätä voimakkaammin esiin siksi, että silloin tasa-arvon suhteellisuus nousisi kiusallisesti esiin, jolloin feminismi paljastuisi vallankäyttöjärjestelmäksi. Niin kauan kuin feminismi edustaa ikään kuin yleistä hyvää ja yleistä käsitystä yhteistä tasa-arvosta, sillä on paljon enemmän valtaa kuin silloin, kun se esittäytyy tietyn käsityksen eturyhmäksi.

Ok, tämä on feminismiketju, mutta samaan hengenvetoon totean etten näe kokonaisuutena silti islamin varjopuolina (suomalaisia) feministejä.
 

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
”Huivi voi antaa ihmiselle voimaa kun saa itse päättää, peittääkö itsensä vai paljastaako kaiken.”

Varmasti voi Suomessa ja yksilönä. Tasa-arvon kannalta tosin parasta islamin toteutusta olisi ryhtyminen ateistiksi.
Vaikka sitä on jossain määrin vaikea uskoa, niin olen tuonsuuntaisen kommentin kuullut henkilöltä joka on huivin käyttämistä kokeillut. Kyseessä kohtuullisen fiksu ja iäkkäämpi 100% suomalainen ateisti-nainen.
Huivi toimii jonkinlaisena suojana. Toki sitä toivoisi että kukaan ei sellaista tarvitsisi.

Melko toimiva tuo ryhmän nimi. Kuulostaa varsin rennolta hommalta.
 

Osmo Rapeli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kuusijuhla - Sex Festival
Vaikka sitä on jossain määrin vaikea uskoa, niin olen tuonsuuntaisen kommentin kuullut henkilöltä joka on huivin käyttämistä kokeillut. Kyseessä kohtuullisen fiksu ja iäkkäämpi 100% suomalainen ateisti-nainen.
Huivi toimii jonkinlaisena suojana. Toki sitä toivoisi että kukaan ei sellaista tarvitsisi.

Melko toimiva tuo ryhmän nimi. Kuulostaa varsin rennolta hommalta.

Jep. Vastakkaisissa asetelmissa taas on ihan älyttömiä tilanteita, kuten musliminaisten uimapukuihin puuttuminen julkisella ulkorannalla. Tietyt osat pitää peittää ja toisia ei saisi peittää.

Ja kokonaisuutena: onhan ninjakin yleensä huivin takana.
 
Suosikkijoukkue
Ipa, ipa, ipa, ipaa...
Tuli tässä mieleeni asia, joka jäi keskiviikkona Sensuroimaton Päivärinta -haastattelussa kaivertamaan. Päivärinta kutsui minua "Suomen tunnetuimmaksi feministiksi". Se tuntui hiukan kiusalliselta, ja nyt tajuan miksi.

Myös feminismikeskustelussa näkyy surkuhupaisasti se, miten miehet pääsevät tässäkin helpommalla. Moni feministinainen joka päivä elää arkea, jossa saa vääntää lasikattojen, asenteiden ja ennakkoluulojen murtamiseksi. Jokaista puheenvuoroa voidaan vähätellä tai tytötellä, jokaista tasa-arvo- tai ihmisoikeuspuhetta seuraa vihapuheen ja uhkailujen ryöppy, jokaisesta virheestä voidaan lyödä tuplasti, ja jokaista "perinteisestä johtajuudesta" poikkeavaa arvopuhetta vähätellään.

Ja sitten paikalle tulevat feministimiehet puolustamaan heitä ja tasa-arvoa. Ja saavat siitä toki kritiikkiä mutta ennen kaikkea kehuja osakseen. Tämä näkyy myös maailmalla: Justin Trudeau taitaa olla nyt maailman tunnetuin feministi. Mutta kun Hillary Clinton tai kuka tahansa muu kansalaisjärjestön naisaktivisti sanoo samaa, hän kohtaa murskaavaa kritiikkiä "äärifeminismistä" tai"miesvihasta" - keneltä? Hyväosaisilta keskiluokkaisilta tai ehkäpä myös omassa elämässään vaikeuksiakin kohdanneilta miehiltä, joita huolestuttaa oman sukupuolen historiallisen ylivertaisen valta-aseman murentuminen. Ja jonka murentumisen piikkiin he laittavat ison osan näkemistään yhteiskunnan ongelmista.

Miesten hallitsema vallankäyttö on luonut tämän maailman, jossa me elämme, ja valtaosan sen ongelmista ja eriarvoisuudesta - ei naisten aseman parantaminen. Epätasa-arvo on yksi niistä ongelmista, joka rajoittaa lopulta kaikkien ihmisten vapautta. Eikä näiden ongelmien ratkaisemisessa riitä se, että ylistämme miehiä, jotka ovat tämän eriarvoisuuden ymmärtäneet. Eivät he joudu taistelemaan. Meidän pitäisi ylistää naisjohtajia, jotka kovasta kritiikistä huolimatta jaksavat olla feministejä.

Sillä lopulta yksikään mies ei ole tämän maan tai edes maailman paras feministi. Naiset joutuvat taistelemaan muutoksen puolesta, arjessaan. Meidän tasa-arvoa ajavien miesten velvollisuus on tukea heitä siinä. Mutta kunnia muutoksesta ei kuulu meille, vaan naisille, jotka ovat meidätkin herättäneet muutokseen. Sillä arjessaan ennakkoluuloja vaan taistelevat naiset ovat niitä kaikkein rohkeimpia feministejä.

-Ville Niinistö

Enpä olisi paremmin osannut pukea sanoiksi sitä, mistä näissä jutuissa on kyse. Asenteista ja arvoista
 

Ostoskassi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet, Boston Bruins, suomalaiset
Luulin aluksi, että joku on kirjoittanut kirjoittelijamaisen kommentin, mutta meidän Villehän se siellä olikin.
 

Prof. Puck

Jäsen
Suosikkijoukkue
***HIFK*** & Norristolainen
Viime viikolla pistäydyin yhdessä varsin liberaalissa muslimimaassa, joissa naisilla on yleisesti ottaen vapaus päättää huivinkäytöstään itse. Mielenkiintoinen keskustelu käytiin aiheen tiimoilta. Hänen mukaansa monet naiset (siis kyseisessä maassa) hiukan vanhetessaan käyttävät huivia ja perinneasuja ihan mukavuussyistä. Kun ei jaksa meikata tai laittautua tai - hänen sanojensa mukaan - heh, ei tarvitse enää aviomiestä metsästää - niin on helppo vetää huivi ja perinteisemmät kuteet päälle ja kukaan ei tuomitse tai kiinnitä huomiota. Varmaan totta tämäkin! Myönsi kyllä senkin, että "länsimaalaisesti pukeutuessaan ja meikattuna saa toisinaan kuulla negatiivisia kommentteja ja paheksuntaa konservatiivisemmilta paikallisilta miehiltä. Sanoi, että kaupungissa voi varsn vapaasti valita mitä päällensä laittaa, mutta maaseudulle lähtiessään käyttää yleensä aina huivia ja peittävämpää vaatetusta ihan vaan konflikteja välttääkseen. Kerroin, että vielä joitakin vuosikymmeniä sitten Suomessakin jotkut naiset käyttivät huivia päänsä peittona, mutta tämä tapa on miltei tyystiin hävinnyt.

Kysyin tietysti myös, miten hän kokee joidenkin länsimaalaisten kauhistelun huivin käytöstä naista ja naisten asemaa alistavana symbolina. Hänen mukaansa kysymys ja siten vastaus on paljon monisyisempi. Hän kyllä tunnisti ja tunnusti miksi näinkin voi ajatella, mutta sanoi kyseessä olevan myös kulttuurinen, ei pelkästään uskonnollinen, tapa ja siksi monet naiset (tietysti hänen kulttuuri-kontkekstistaan peilaten) ihan mieluusti myös huivia käyttävät vaikkeivat kovin uskonnollisiksi itseään kokisikaan. Lopputulemana totesi, että niin kauan kun saa itse päättää käyttääkö ja jos käyttää missä ja milloin, niin ei koe asiassa olevan hänelle tai kaltaisilleen naisille mitään ongelmaa mutta samalla myönsi, ettei todellisuus ihan tätä vastaa hänen kotimaassaan, koska kuitenkin joutuu kuitenkin jossain määrin ottamaan miesten mielipiteet huomioon pukeutumisensa suhteen.

Täsmenntettäköön vielä, että kyse oli koulutetusta ja paikallisittain varsin liberaalista naisesta. Olen nähnyt hänet (itse asiassa viime kertaa lukuunottamatta) aina meikattuna ja länsimaalaiset vaatteet päällä, joten siitä keskustelu lähtikin liikkeelle hänen ilmestyessään kokoukseen huivi päässä.
 
Suosikkijoukkue
Porin Ässät, Varjotuuli
Viime viikolla pistäydyin yhdessä varsin liberaalissa muslimimaassa, joissa naisilla on yleisesti ottaen vapaus päättää huivinkäytöstään itse. Mielenkiintoinen keskustelu käytiin aiheen tiimoilta. Hänen mukaansa monet naiset (siis kyseisessä maassa) hiukan vanhetessaan käyttävät huivia ja perinneasuja ihan mukavuussyistä.

Ihan mielenkiinnosta kysyn, että oliko kyseessä Bosnia?

Koska tuollahan ainakin tämänkaltaisiin mielipiteisiin törmää.
 

Osmo Rapeli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kuusijuhla - Sex Festival
Noniin, nyt Hesari uutisoi, että naisen nalkuttaminen ei ole naisen vika, vaan kertoo parisuhteen epätasa-arvosta.

Joku tutkimus on tähänkin nyt näköjään tehty.

Oli aika hyvä ja mielenkiintoinen artikkeli; joskin mukana oli paljon myös asioita, jotka eivät ole niin paljon sukupuolesta kiinni.

Lasten opettaminen pienempien sisarusten hoitamiseen ja kotitöihin on mielenkiintoinen aspekti: sieltä se paljolti lähtee, mihin asetelmiin kasvetaan.

Tilaajille näkyy Nalkutatko sinäkin? ”Naisvalitus” ei ole naisten vika, vaan puhetapa kertoo parisuhteiden epätasa-arvosta - Elämä - Helsingin Sanomat
 

Hangon keksi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Länsi-Saksan ja Neuvostoliiton joukkueet
Itse olin siinä käsityksessä että se on jo laissa koventamisperusteena, mutta ei näköjään ole. Tosin nykylaissakin pitäisi käydä koventamisperusteena se että rikos kohdistetaan johonkin henkilöön siksi että kuuluu johonkin ihmisryhmään ja sukupuoli voidaan sellaiseksi katsoa.
 

Petri1981

Jäsen
Suosikkijoukkue
NHL, NFL, NBA, Valioliiga, UCL
Samalla mm. YLE tietää kertoa, että Suomi on OECD-maiden epätasa-arvoisin maa peruskoulutuksen suhteen: Suomi ja Viro rinta rinnan Euroopan parhaat uusimmissa Pisa-tuloksissa | Yle Uutiset | yle.fi

"Tyttöjen ja poikien välillä ei ole missään yhtä suuria suorituseroja kuin Suomessa.

Tytöt selvittivät tehtävät kaikkialla paremmin kuin pojat, mutta Suomessa sukupuolten välinen piste-ero oli peräti 48, kun se OECD:ssä keskimäärin oli 29."

Feministinen ajatushautumo järjestääkin kiroiluillan, jossa puretaan ”patriarkaatin aiheuttamat paineet muiden feministien seurassa”.
 
Viimeksi muokattu:

paki77

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko
Samalla mm. YLE tietää kertoa, että Suomi on OECD-maiden epätasa-arvoisin maa peruskoulutuksen suhteen: Suomi ja Viro rinta rinnan Euroopan parhaat uusimmissa Pisa-tuloksissa | Yle Uutiset | yle.fi

"Tyttöjen ja poikien välillä ei ole missään yhtä suuria suorituseroja kuin Suomessa.

Tytöt selvittivät tehtävät kaikkialla paremmin kuin pojat, mutta Suomessa sukupuolten välinen piste-ero oli peräti 48, kun se OECD:ssä keskimäärin oli 29."

Feministinen ajatushautumo järjestääkin kiroiluillan, jossa puretaan ”patriarkaatin aiheuttamat paineet muiden feministien seurassa”.

Ja tämä ei esim. @dana77 mukaan ole tasa-arvo-ongelma. Jotain Suomessa tehdään väärin, jos Suomen koulujärjestelmä tuottaa suurimman epätasa-arvon tuloksissa maailmassa.

Paitsi että feministien mielessä tämä ei ole epätasa-arvoa.
 

ColCbj

Jäsen
Suosikkijoukkue
HC Sierre
Nyt tarvitaankin vain jokin erittäin älykäs, yhtä kaukaa kuin täplärapu Suomeen haettu laskukaava ja voidaan alkaa huutelemaan jotain tämän tyyppistä: "Naisten yksi kouluarvosana on miesten 0.71!"
 

Musta Nuoli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkue, TuTo. Varauksellisesti.
Nyt tarvitaankin vain jokin erittäin älykäs, yhtä kaukaa kuin täplärapu Suomeen haettu laskukaava ja voidaan alkaa huutelemaan jotain tämän tyyppistä: "Naisten yksi kouluarvosana on miesten 0.71!"

Käytetään suoraan kouluarvosanoja: "Naisen kymppi on miehen seiska!"
 

Itse olin siinä käsityksessä että se on jo laissa koventamisperusteena, mutta ei näköjään ole. Tosin nykylaissakin pitäisi käydä koventamisperusteena se että rikos kohdistetaan johonkin henkilöön siksi että kuuluu johonkin ihmisryhmään ja sukupuoli voidaan sellaiseksi katsoa.

Mutta miten voidaan olettaa, että vihaviestejä jollekin henkilölle suoltava rikollinen tietäisi loukkaustensa kohteen sukupuolen? Toki joillain hyvin edistyksellisillä ihmisillä lukee esim. Twitterin esittelytekstissä "she/her", jotta heihin osattaisiin viitata oikealla persoonapronominilla. Siitä ei mielestäni kuitenkaan voida lähteä, että vihaviestien kirjoittajan olisi pitänyt pystyä päättelemään loukkaustensa kohteen sukupuoli esim. pelkästään nimen ja ulkonäön perusteella.

Ja tämä ei esim. @dana77 mukaan ole tasa-arvo-ongelma.

Ei tietenkään ole. On ihan täysin poikien oma valinta, että he eivät lue läksyjään. Sen sijaan naiset eivät tässä maassa saa itse valita, mitä he lähtevät opiskelemaan ja mihin menevät töihin. Ne valinnat ovat heteropatriarkaatin sortokoneiston pakottamia.
 

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
Ja tämä ei esim. @dana77 mukaan ole tasa-arvo-ongelma. Jotain Suomessa tehdään väärin, jos Suomen koulujärjestelmä tuottaa suurimman epätasa-arvon tuloksissa maailmassa.

Paitsi että feministien mielessä tämä ei ole epätasa-arvoa.
Minä en ole niin sanonut vaan halunnut tietää mitä tehdään väärin. Pidän jokseenkin vaikeana korjata ongelmaa josta ei tiedetä mikä se on
 

Jymäkkä

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, NY Rangers, Ketterä, Saksa (futis), IPV
Ja tämä ei esim. @dana77 mukaan ole tasa-arvo-ongelma. Jotain Suomessa tehdään väärin, jos Suomen koulujärjestelmä tuottaa suurimman epätasa-arvon tuloksissa maailmassa.

Paitsi että feministien mielessä tämä ei ole epätasa-arvoa.
Joo, miksei nyt kukaan elämöi, että ei pidä puhua tytöistä ja pojista vaan henkilöistä tai oppilaista. Ongelma häviää saman tien.

Ehdottomasti koulujärjestelmässä on jotain tyttöjä suosivaa. Mutkia suoristaen olen aika vakuuttunut, että liittyy jotenkin tällaiseen tunnollista suorittamista ja "kiltteyttä" suosivaan arvosteluun. Siinä taas ei ole mitään väärää, että olemassa olevassa järjestelmässä parhaiten menestyy ne, jotka siihen parhaiten sopeutuvat ja suoriutuvat sen mittauksista parhaiten. Ihan sukupuolesta riippumatta.

EDIT: Ja siis ehdottomasti ongelmalle tarttee keksiä jotain. Siihen asti on turha syyllistää nykysysteemissä pärjääviä.
 

TosiFani

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Ja tämä ei esim. @dana77 mukaan ole tasa-arvo-ongelma. Jotain Suomessa tehdään väärin, jos Suomen koulujärjestelmä tuottaa suurimman epätasa-arvon tuloksissa maailmassa.

Paitsi että feministien mielessä tämä ei ole epätasa-arvoa.

Mielenkiintoista tuloksissa on se, että Suomen pojat olivat selkeästi OECD:n poikien keskiarvoa parempia ja käytännössä samalla tasolla OECD maiden tyttöjen kanssa. Pitäisikö suomalaisten tyttöjen heikentää tuloksia, jotta poikien hieno menestys huomattaisiin.

Tytöt selvittivät tehtävät kaikkialla paremmin kuin pojat, mutta Suomessa sukupuolten välinen piste-ero oli peräti 48, kun se OECD:ssä keskimäärin oli 29.

  • OECD:n keskiarvo tytöillä 515
  • Suomen tytöt 559
  • OECD:n keskiarvo pojilla 486
  • Suomen pojat 511
Suomi ja Viro rinta rinnan Euroopan parhaat uusimmissa Pisa-tuloksissa | Yle Uutiset | yle.fi
 

paki77

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko
Mielenkiintoista tuloksissa on se, että Suomen pojat olivat selkeästi OECD:n poikien keskiarvoa parempia ja käytännössä samalla tasolla OECD maiden tyttöjen kanssa. Pitäisikö suomalaisten tyttöjen heikentää tuloksia, jotta poikien hieno menestys huomattaisiin.

Tytöt selvittivät tehtävät kaikkialla paremmin kuin pojat, mutta Suomessa sukupuolten välinen piste-ero oli peräti 48, kun se OECD:ssä keskimäärin oli 29.

  • OECD:n keskiarvo tytöillä 515
  • Suomen tytöt 559
  • OECD:n keskiarvo pojilla 486
  • Suomen pojat 511
Suomi ja Viro rinta rinnan Euroopan parhaat uusimmissa Pisa-tuloksissa | Yle Uutiset | yle.fi

Suomalaisnaiset tienaavat selvästi maailman keskiarvoa paremmin, pitäisikö miesten vähentää työntekoaan jotta naisten hyvät tulot Suomessa huomattaisiin?

Kyllähän se, että ero on maailman suurin, kertoo että jokin nimenomaan suomalaisessa koulujärjestelmässä suosii tyttöjä.
 

TosiFani

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
...Kyllähän se, että ero on maailman suurin, kertoo että jokin nimenomaan suomalaisessa koulujärjestelmässä suosii tyttöjä.

PISA tutkimuksen tulokset kertovat, että suomalainen peruskoulujärjestelmä on länsimaisten tehokkain sekä tyttöjen että poikien kohdalla. Se, että peruskoulu suosii tällä hetkellä tyttöjä johtuu varmasti monesta tekijästä, joista kuntien heikko taloustilanne ei liene vähäisin.
 

paki77

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko
PISA tutkimuksen tulokset kertovat, että suomalainen peruskoulujärjestelmä on länsimaisten tehokkain sekä tyttöjen että poikien kohdalla. Se, että peruskoulu suosii tällä hetkellä tyttöjä johtuu varmasti monesta tekijästä, joista kuntien heikko taloustilanne ei liene vähäisin.

Miten itse näet vaikuttavana tekijänä sen, että nykyään suurin osa opettajista Suomessa on naisia? Voisi kuvitella, että naisopettaja opettaa tyylillä joka sopii tytöille paremmin ja osaa samaistua paremmin tyttöjen ongelmiin? Onko tehty tutkimusta oppimustuloksista naisopettaja vs miesopettaja?
 

TosiFani

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Miten itse näet vaikuttavana tekijänä sen, että nykyään suurin osa opettajista Suomessa on naisia? Voisi kuvitella, että naisopettaja opettaa tyylillä joka sopii tytöille paremmin ja osaa samaistua paremmin tyttöjen ongelmiin? Onko tehty tutkimusta oppimustuloksista naisopettaja vs miesopettaja?

Opetussuunnitelma ja resurssit ovat opettajan sukupuolta tärkeämpiä tekijöitä.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös