Sekalaisten kysymysten ketju II

  • 6 963 596
  • 47 166

Joe Plop

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Kuka on se edellinen ei-poliitikko, joka on saanut valtiolliset hautajaiset?
En tiedä onko viimeisin mutta Adolf Ehrnrooth käsittääkseni sai valtiolliset hautajaiset... Mielestäni sopii tuohon määritelmään ei-poliitikko.
 

Musta Nuoli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkue, TuTo. Varauksellisesti.
En tiedä onko viimeisin mutta Adolf Ehrnrooth käsittääkseni sai valtiolliset hautajaiset... Mielestäni sopii tuohon määritelmään ei-poliitikko.

Sopii toki, ja nuo olivatkin ihan sikäli ansaitut valtiolliset hautajaiset koska kyseessä oli korkea-arvoinen sotaveteraani ja sotaveteraanien puolestapuhuja, jota iso osa suomalaisista arvosti. Mutta jos jätetään sotilaat ulkopuolelle, niin ei tule kyllä mieleen valtiollisia hautajaisia kovin paljon 2000-luvulla. Tyhjää lyö Ehrnroothin jälkeen/lisäksi.

Tulevia mahdollisia valtiollisia hautajaisia miettiessä voisi tarkastella vuoden 2004 Suuret Suomalaiset -äänestystä ja sen tuloksia. Tämän listan kärkipäästä voi ensin sulkea poliitikot ja jo vainajat pois ja katsoa mitä jää jäljelle.

Kymmenen kärjessä ovat kaikki jo vainajia paitsi Tarja Halonen, joka poliitikkona ei kelpaa tähän kategoriaan. Sijoilla 11-20 on sentään jo eläviä ihmisiä vainajien ja poliitikkojen (jotka eivät ole ihmisiä) lomassa: Matti Nykänen, Ville Valo, Linus Torvalds ja Pentti Linkola. Ei noista yksikään olisi valtiollisten hautajaisten väärti. Nykänen muuten lähimpänä, mutta vuodet Seiskan mannekiinina, vankilakundina ja laulajana estävät sen, minkä urheilu-ura olisi mahdollistanut.

Seuraavassa kympissä on joku rullalautailija, sitä seuraavassa Mika Häkkinen. Sitten löytyy viidenkympin sijoituksien alla vielä Litmanen ja Katri Helena.

Ei kyllä noillekaan mitään isompia valtiollisia hautajaisia voi myöntää.
 
Suosikkijoukkue
Ikuiset sydämen jääriitteet. Elementti: Pimeä aine
Sopii toki, ja nuo olivatkin ihan sikäli ansaitut valtiolliset hautajaiset koska kyseessä oli korkea-arvoinen sotaveteraani ja sotaveteraanien puolestapuhuja, jota iso osa suomalaisista arvosti. Mutta jos jätetään sotilaat ulkopuolelle, niin ei tule kyllä mieleen valtiollisia hautajaisia kovin paljon 2000-luvulla. Tyhjää lyö Ehrnroothin jälkeen/lisäksi.
Valtiollisia hautajaisia koskeva toimintaperiaate muuttui vuonna 1989, ja sen jälkeen ko. tilaisuuksia on järjestetty harvakseltaan.

Valtiolliset hautajaiset – Wikipedia
Luettelo Suomen valtiollisista hautajaisista – Wikipedia
 

benicio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Olkun ykkös-yv: Stenkku-Tare-Repo-Janrikki-Morand
Kuka on se edellinen ei-poliitikko, joka on saanut valtiolliset hautajaiset? Tai viimeinen taiteilija tai urheilija? Ei tule mieleen yhtään tuoretta tapausta. Syynä voi tietysti olla sekin, ettei valtiollisesti merkittäviä taiteilijoita enää ole olemassakaan, kuten ei urheilijoitakaan.
Wikipediastahan nuo näkee. 1992 Väinö Linna on edellinen ei-poliitikko tai ammattisotilas ja 1989 Tapani Niku edellinen urheilija. 1980-luvulla haudattiin valtion varoin vielä selvästi useammin kuin 1990- ja 2000-luvulla.
Luettelo Suomen valtiollisista hautajaisista – Wikipedia
Kyllähän joku Pertti Karppinen ansioiden puolesta voisi tulla kyseeseen, jos Niku, tai Armas Taipalekin, mutta ehkä maailma ja tämä perinne on jo liiaksi muuttunut. Vaikka eihän tuon tietenkään tarvitsisi mitään televisiointeja yms tarkoittaa.
edit: Ja laki tosiaan muuttunut, vaikka mikä minä olen sanomaan, kummassa on enemmän "erityistä kansallista merkitystä", kolminkertaisessa olympiavoitossa tai vaikka taloustieteen Nobelissa.
 

NDT665

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Se selittää myös vanhan ulosteen olemassaolon. Vittu, pitäisikö hommata riistakamera tuonne skuugeen...

Kiitos mielenkiintoisesta kommentistasi. Kesämökkimme lienevät kumminkin noin 800 kilometrin päässä toisistaan, joten arvailun varaan saattaa jäädä useampikin asia. Karhunjokerijoukku... Anteeksi, karhunpaska on todellakin sellainen parin kilon satsi, joten sitä ei voi sekoittaa supin tuotoksiin.
Supihan painaa itsessään jo tuon verran.
Willisikoja en ole elämäni aikana nähnut kertaakaan.

Anegdootti: Tanskan reissulla näin ensimmäiset mäyrät. Yöajossa löysimme toisemme: kaksi teki pingispalloefektin asvaltin ja auton pohjan kanssa ja tuttavallisin mörrimöykky tuli melkein tuulilasin läpi.
Mitähän jalo Jumalamme Charles Darwin mietti luodessaan yöeläimet? Miksi yöeläimillä ole heijastavaa otsalamppua tai aktiivisia tarranauhoja?
 

SamSpade

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ikurin Vire
Villisikaan ei ehkä ole niin miellyttävä törmätäkään. Isoja ovat, saattavat olla saakelin agressiivisia varsinkin jos pikkupossuja lähellä.
Isot torahampaat joita myös käyttävät ja ovat nopeita.
Youtubessa wild boar attack hakusanalla löytyy. Tosin useimmat noista ovat metsästystilanteissa, mutta antaa vähän viitteitä elukan koosta ja vauhdista.
 

Germanicus

Jäsen
Suosikkijoukkue
*HIFK* Germanicus Julius Caesar Claudianus
SamSpade: Villisika on aivan varmasti vaarallinen tuttavuus, mikäli kohdalle sattuu. Karhu pelottaa kuitenkin huomattavasti enemmän. Vanhemmiten alkaa näköjään tulemaan säikyksi tai olen vieraantunut luonnosta. Eihän sitä loppujen lopuksi tiedä kuinka kauan tuota shittiä on tuolla skuugessa ollut ja meillä on ollut ihan normaalit riennot päälllä. Sitten kun löydetään vähän gagaa niin ALARMMMM!!!

Germanicus pelkää villisikoja ja kaikkia muita metsän eläimiä. On siinä meillä roomalainen! ;0)
 

SamSpade

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ikurin Vire
Minä en niinkään pelkää susia, karhuja ym tai terve varovaisuus totta kai on tottuneena luonnossa liikkujana, mutta punkit perkele, ja hirvikärpäset.
Karhulla on muuten yksi eläinkunnan parhaista nenistä, eli haistaa luultavammin sinut jo kaukaa ja välttää.
 

JZZ

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko, Piraattiryhmä, Caps, ManU
Tiettyhän jaettavaksi perinnöksi jäisi myös paljon tavaraa jota on hyvin hankala myydä, sen sijaan kannattaa ottaa itselleen niin paljon kuin voi: huonekaluja, astoita, tekstiilejä jne ja jos olisin kieltäytynyt perinnöstä, en saisi myöskään mitään tuosta vaan lapseni olisivat jakamassa osuuttani. Tosin voisin kuvitella että viranomaistoimintamme on aivan niin tehokasta että voisivat estää menettelyn jossa joku lapsistani toisi minulle vaikka jonkun pöydän tai kahvikuppisarjan jonka olisi tuossa perintönä saanut.
Tarkoittaako tuo rahallisesta perinnöstä luopuminen myös automaattisesti irtaimesta omaisuudesta luopumista? Irtaimen omaisuuden käypä arvo kun ei lain edessä ole käytännössä mitään, varsinkin jos puhutaan esim kipoista ja kupeista, sillä arabian harvinaisimmalla kahvikupilla on ihan sama käyttöarvo kuin ikean kupillakin. 100 vuotta vanha sohva on käyvältä arvoltaan huonompi kuin 10 vuotta vanha sohva. Näitä ei siis perunkirjaan mielestäni edes tarvitse merkitä, vaan ne voidaan jakaa kuolinpesän yhteisellä päätöksellä. Rahallinen varallisuus, asunto, auto ja muut mahdolliset suuremmat kokonaisuudet ovat verottajaa kiinnostavat osuudet.

Yleensähän irtaimistosta löytyy muutamia kiinnostavia kohteita, perintökalusteita tai juuri noita harvinaisia kippoja, joita sitten jokainen voi oman mielenkiintonsa ja tunnesiteidensä perusteella arvottaa haluamalleen summalle, käyttöarvo niissä ei tosin ole siltikään juuri mitään.
 

Jeffrey

Jäsen
Noista villipossuista vielä se, että tuppaavat liikkumaan laumoissa. Ilmeisesti edes yli kymmenen yksilön laumat eivät ole mikään ihan tavaton harvinaisuus. Kohdalle osuessaan tuollainen kyllä tuhoaa paikat melko totaalisesti. Karhussa on vielä se hyvä, että sen saa yleensä pelästettyä tiehensä, mutta nuo laumaeläimet saattaa pyrkiä pääsemään eroon siitä pelottelijasta.
 

RexHex

Jäsen
Suosikkijoukkue
NHL
Tarkoittaako tuo rahallisesta perinnöstä luopuminen myös automaattisesti irtaimesta omaisuudesta luopumista?
Tarkoittaa.
Näitä ei siis perunkirjaan mielestäni edes tarvitse merkitä, vaan ne voidaan jakaa kuolinpesän yhteisellä päätöksellä. Rahallinen varallisuus, asunto, auto ja muut mahdolliset suuremmat kokonaisuudet ovat verottajaa kiinnostavat osuudet..
Muistaakseni alle 4000 euron irtain omaisuus jätetään perintöverotuksen ulkopuolelle. Tyypillisistä on siis kirjata perunkirjaan, ettei irtain omaisuus ylitä tuota arvoa. Picassot ja Rembrantit yms. toki parempi ehkä eritellä sinne, mutta vuosi sitten ostettu kotiteatteri ja sohvaryhmä (+ ne kaikki muut kipot ja kupit, kirjahyllyt jne.) on kyllä suhteellisen tyypillistä hinnoitella yhteisarvoltaan alle tuon 4000 euron.
Vaikeahan sitä on arpoa mikä noiden arvo tosiaan oikeasti olisi. Palsanmäen Aki maksaisi koko kämpästä 3000 euroa ja jos itse myisi yksitellen niin saisi 20000 euroa jne.
 

JZZ

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko, Piraattiryhmä, Caps, ManU
Tarkoittaa.
Lähinnä siis tuohon alkuperäiseen kysymykseen tarkoitin sitä, että jos irtain omaisuus kuitenkin jaetaan tavarana (ilman verotusta) halukkaille, niin kai tuossa voi siis aika vapaasti myös tuota irtamistoa siirrellä. Koska jos irtain omaisuus kirjataan perunkirjaan yhtenä (verotusarvoltaan nollana) könttänä, niin ketä se enää kiinnostaa mihin se siirtyy? Toki tuossa siis voi muut perilliset alkaa nillittämään siitä että sä et nyt saa tota perintölipastoa kun luovuit perinnöstäsi, mutta jos sen lipaston vaatiikiin sitten lapsi, niin kai sen saa ihan suoraan siirtää lapselta vanhemman omistukseen?
 

NDT665

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Mikä on kotimainen, mutta alunperin ruotsinkielinen bändi, joka keikoilleen ostaa uudet esiintymisvermeet, jotka saavat maksaa korkeintaan 20 euroa tjsp?
Genre on hevipoppenpoll ja oli vielä pystyssä viitisen vuotta sitten.

Sori, aika onnettomia vihjeitä.
 

RexHex

Jäsen
Suosikkijoukkue
NHL
Lähinnä siis tuohon alkuperäiseen kysymykseen tarkoitin sitä, että jos irtain omaisuus kuitenkin jaetaan tavarana (ilman verotusta) halukkaille, niin kai tuossa voi siis aika vapaasti myös tuota irtamistoa siirrellä. Koska jos irtain omaisuus kirjataan perunkirjaan yhtenä (verotusarvoltaan nollana) könttänä, niin ketä se enää kiinnostaa mihin se siirtyy? Toki tuossa siis voi muut perilliset alkaa nillittämään siitä että sä et nyt saa tota perintölipastoa kun luovuit perinnöstäsi, mutta jos sen lipaston vaatiikiin sitten lapsi, niin kai sen saa ihan suoraan siirtää lapselta vanhemman omistukseen?
Joo, näin homma toimisi. Olettaen siis, että lapsi on valmis sen romun vanhemmalleen antamaan. Se, että mitä lapsi sillä lipastolla tekee kun sen on kuolinpesästä saanut on sitten ihan hänen asiansa. Ei muiden kuolinpesän osakkaiden tai verottajan.
 

Bone

Jäsen
Suosikkijoukkue
Buccaneers, Lightning
Pitäisi mennä Rammsteinia kuuntelemaan Rockfestiin vajaan kuukauden päästä. Tarkoitus on tehdä ihan nopea pistäytyminen, koska seuraavana päivänä liikaa ohjelmaa, joita ei voi edes perua. Eli autolla tulen Tampereelta.

Uskaltaako jonnekin Vantaankoskelle jättää auton, ettei pysäköinninvalvonta iske lappua lasiin?

Vehkalan asemalta pääsisi junalla Kivistön asemalle, jos jättäisi Keimolan huoltikselle tai Kiviston asemalle auton. Vika juna menee 01.08, mut soittoaikatauluista ei ole mitään hajua. Jos menee myöhäisemmäksi, niin mielummin olisi auto lyhyehkön kävelymatkan päässä.

Onhan siinä sellainen pointti että toivottavasti festarialueelta pääsee kävelemään Härkähaantietä kohti Vantaankoskea. Euromaster ei olisi kaukana, mutta viittiiköhän sinne jättää autoa? Ruuhkahan on ihan järjetön festarin lopussa kun porukka leviää ympäri Vantaata.
 

-OO-

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko
Onnistuin rikkomaan toisesta ikkunavalaisimesta sen lasikuupan, ja nyt pitäisi sitten molempiin saada jostakin uudet kuvut tilalle. Mutta eipä näköjään olekaan ihan helppo tehtävä. Noita ikkuna-/kattovalaisimien ripustinsarjoja on kyllä joka paikassa myynnissä mutta varjostimia (lasisia tai muovisia) niihin ei näytä saavan mistään. Haussa siis sellainen suuren juomalasin kokoinen kirkas tai valkoinen lasikuuppa jossa yläosassa joko 30 mm kierre tai 30-34 mm reikä (noissa ripustimissa on erillinen paikalleen kierrettävä kiristinrengas joten kuupassa itsessään ei välttämättä tarvitse olla kierrettä). Tietäisikö joku paikkaa josta saisi järkihintaan tilattua? Jos ei mistään löydy valmiita niin mitenhän joku juomalasi/kynttilälyhty/lasipurkki kestää että pohjaan poraisi tuollaisen n. 30 mm reiän? Jos vaikka ihan jossakin lasiliikkeellä käyttäisi työstettävänä.
 

ernestipotsi

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Onnistuin rikkomaan toisesta ikkunavalaisimesta sen lasikuupan, ja nyt pitäisi sitten molempiin saada jostakin uudet kuvut tilalle. Mutta eipä näköjään olekaan ihan helppo tehtävä. Noita ikkuna-/kattovalaisimien ripustinsarjoja on kyllä joka paikassa myynnissä mutta varjostimia (lasisia tai muovisia) niihin ei näytä saavan mistään. Haussa siis sellainen suuren juomalasin kokoinen kirkas tai valkoinen lasikuuppa jossa yläosassa joko 30 mm kierre tai 30-34 mm reikä (noissa ripustimissa on erillinen paikalleen kierrettävä kiristinrengas joten kuupassa itsessään ei välttämättä tarvitse olla kierrettä). Tietäisikö joku paikkaa josta saisi järkihintaan tilattua? Jos ei mistään löydy valmiita niin mitenhän joku juomalasi/kynttilälyhty/lasipurkki kestää että pohjaan poraisi tuollaisen n. 30 mm reiän? Jos vaikka ihan jossakin lasiliikkeellä käyttäisi työstettävänä.

Jos ei välttämättä tarvitse olla lasia, niin 3D-tulostimilla saa minkämuotoisia muovinpalasia tahansa.
 

-OO-

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko
Jos ei välttämättä tarvitse olla lasia, niin 3D-tulostimilla saa minkämuotoisia muovinpalasia tahansa.

Mistähän tuollaisia osaisi lähteä kyselemään ja minkälaisessa hintaluokassa liikutaan jos ajatellaan että tekisi pari tuollaista n. 15 cm korkeata ja alaosastaan 10 cm halkaisijaltaan olevaa muovikuuppaa? Ja mitenkäs noissa sitten on materiaalivaihtoehtoja? Eli kuitenkin pitäisi olla sellaista materiaalia joka antaa valoa läpi ja mielellään vähän hajottaa sitä. Aika tuntematon ala minulle vielä tuo 3D-tulostuspuoli.
 

ernestipotsi

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Mistähän tuollaisia osaisi lähteä kyselemään ja minkälaisessa hintaluokassa liikutaan jos ajatellaan että tekisi pari tuollaista n. 15 cm korkeata ja alaosastaan 10 cm halkaisijaltaan olevaa muovikuuppaa? Ja mitenkäs noissa sitten on materiaalivaihtoehtoja? Eli kuitenkin pitäisi olla sellaista materiaalia joka antaa valoa läpi ja mielellään vähän hajottaa sitä. Aika tuntematon ala minulle vielä tuo 3D-tulostuspuoli.

En ole kovinkaan kokenut 3d-tulostaja. Itse asiassa olen tasan kerran käyttänyt kyseistä laitetta. Muutama vuosi sitten eräästä laitteesta oli hajonnut muovinen hammasratas ja varaosan tilaaminen valmistajalta olisi maksanut n.150e.

Helsingin kirjaston kaupunkiverstaalla 3D-printterin käyttäminen maksaa 0,70e/objekti. Sen lisäksi joissakin yliopistoissa on printtereitä.
Tulostamiseen tarvitsee oikeassa tiedostomuodossa olevan filen, joka tehdään CAD-ohjelmalla. Ilmaisia ja kotikäyttöön ilmeisen toimivia ohjelmia löytyy ihan googlesta. En muista mitä ohjelmaa itse tuolloin käytin. Omat taitoni CAD:in kanssa olivat luokkaa nolla, mutta löysin valmiin mallinnoksen, jossa käytännössä piti vain keskellä olevaa reikää suurentaa ja tämä onnistui helposti.

Iso kasa valmiita 3d-mallinnoksia
Thingiverse - Digital Designs for Physical Objects

Laitoin hakuun "lamp shade" ja valmiita vaihtoehtoja tuli viittä vaille vitun paljon:
Search Thingiverse - Thingiverse

Kaupalllisia palveluita on enemmän ja useimmissa suurissa kaupungeissa jos ei itse sitä jaksa/halua kokeilla. Hinnat toki sitten ihan eri luokkaa, mutta siellä on ammattilaisia jotka tarvittaessa mallintavat kappaleet ja tulostavat sen pohjalta. Suunnittelun hinnoista en osaa sanoa.

Materiaaleista en osaa sanoa, muuta kuin, että tulostamani kappale on kesti ihan hyvin käyttöä. Läpikuultavuudesta en sano mitään,mutta uskoisin jatkiksesta löytyvän joku ekspertti 3d-printtaukseen ja CAD-mallinnukseen yms. Ilmoittautukaa!

Tosiaan, omalla kohdallani pääsin ihan hyville "tuntipalkoille" kun kävin tulostamassa kyseisen muovinpalasen itse sen sijaan, että olisin maksanut itseni kipeäksi ja vielä joutunut odottelemaan (ja mahdollisesti taistelemaan tullien yms kanssa) viikkotolkulla osan saapumista jostain Kiinasta.
 

stiflat

Jäsen
Suosikkijoukkue
New York Rangers, HIFK
Kerrostalon liesituuletin monien vuosien takaa.
Helo Turbo on merkki, eipä moista taida kaupan tiskiltä enää löytyä, tällainen mutta musta.
https://www.prisma.fi/wcsstore/PRISMA_StorefrontAssetStore/images/product/iso/6417674704501.jpg

Avasin alta ja puhdistin osat johon ylsin. Ensimmäisenä vastaan tuli joku iso pahvi, onko tämä rasvasuodatin? Näyttää tosiaan pelkältä pahvilta, mutta netin kuvat rasvasuodattimesta ovat hiukan paksumpia, käykö esim. allaolevat ja mitä noilla on eroa? Onko kallimpi parempi?

Liesituulettimen rasvasuodatin - Suodatinmaailma
Metallinen liesituulettimen suodatin - Suodatinmaailma

Sitten varmaan se aktiivihiilisuodatinpyörylä vielä vaihtoon, ei tosiaan taida löytyä moiseen enää tiskiltä, joten mittailuksi menee mikä mahdollisesti sopii. Keskellä pitää olla ruuvinreikä (jonka kiinnipitävä ruuvin muoviosa tietysti haurauttaan hajosi -> pidempi ruuvi ostoon isolla prikalla).

Onkohan jotain muuta vielä?
 

-OO-

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko
Kiitos vaan vastanneille. Eilen onnistuin saamaan uudet kuvut lamppuihin.
 

SamSpade

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ikurin Vire
Toimiiko Visa Debit huonommin ulkomailla maksaessa kuin Credit/Debit -kortti? Eli kannattaako vaihtaa korttia, jos joutuu enemmän matkustamaan.
Omien kokemusten mukaan toimii huonommin. Pankeillakin on eroa. POP ja Nordea debit ollut. POP kanssa useammin ongelmia automaatilla ettei yhteyttä pankkiin. Nordea toimi useammin, mutta VISA credit ja Master Card credit ovat toimineet aina. Sekä maksaessa että automaatilla.
 

Domi28

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät, Maple Leafs, Liverpool
Onko joku kokeillut Skinners-sukkia?
Kyseessä siis sukan kaltainen "kenkä". Olen harkinnut noiden tilaamista, koska syksyllä on edessä reissu Aasiaan ja nuo voisivat olla sopivat jalkineet moneen käyttöön. Hinta on melko suolainen, joten käyttökokemuksia arvostettaisiin suuresti.
Linkki kotisivuille: Skinners - Socks or shoes? Neither.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös