Ilves vai Tappara, kumpi on se ”oikea”?

  • 61 631
  • 202

Ilves vai Tappara?


  • Äänestäjiä
    530

Alamummo

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Liverpool FC, Heiskanen, Lundell, Rantanen
100s ääni Ilvekselle. Kyllähän se tamperelaisseuroista on se perinteinen ja ainoa oikea.
 

Major Julli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Puttosen, Järvelän ja Ranniston potkut
Kyllä se edelleenkin on Ilves, vaikka seuran jatkuva häröily kyllä alkaa kyllästyttämään. Tappara on hieno seura, mutta enempi Mouhijärven kuin tamperelaisten juttu pl. TBK-veteraanit. Äänet 51/49 Ilvekselle.
 

Koikkaaja

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves & Boston Bruins
Kolme vuotta Tampereella asuneena ei voi vastata muuta kuin Ilves, jostain syystä nousi kyntämisestään huolimatta selkeäksi ykköseksi. Antaa Valkeakosken, Lempäälän ja muiden lähikylien kannattaa Tapparaa.
Valkeakoskilaisena täytyy sanoa, että täällä on enemmän Tappara kannattajia. Oma käsitys on se, että Lempäälästä löytyy paljon Ilves faneja.
 

winston

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Kyllä tää Ipalle menee jo historiankin puolesta. Lisäksi Tapparan logo ja pelipaita on ihan hirveä (vaikka ei se Ilveksenkään tilkkutäkki mikään silmiähivelevä ole).

Ja yksi Raipe vastaa viittä Jutilaa, vaikka yksi Jutila vie viiden Raipen tilan.
 

Edustaja

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tampereen Ilves, CFC, Bayern, BVB
Valkeakoskilaisena täytyy sanoa, että täällä on enemmän Tappara kannattajia. Oma käsitys on se, että Lempäälästä löytyy paljon Ilves faneja.

Suuren osan elämästäni(kymmeniä vuosia) Lempäälässä asuneena olen sitä mieltä, että Tapparan kannattajat ovat enemmistössä. Suurinpiirtein oman ikäisistäni(30-50-vuotiaista) jopa selvässä enemmistössä. Ja kauemmas etelään mentäessä meno sen kuin paranee. Vesilahdessa varmasti suhteessa 80-20 Tapparalle. Punkalaidun, Kylmäkoski ja Urjala luultavasti yli 90% porkkanoita.
 

Turha Kaukalo

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, RM, Hyvinkään Tahko, Leijonat
Tappara. Nieminen ja muut. Ei oo kyl mitään Ilvestäkään vastaan. Toivottavasti saavat asiansa kuntoon. Tampere on kuitenkin Suomen jääkiekon pääkaupunki.
 

Kaukosäädin

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves 365
Se ei mulle kuitenkaan aukea, että miten tämä liittyy jääkiekkojoukkueisiin Ilves ja Tappara. Vai Ilveksen lätkäjengikö siellä jalkapalloa pelaa? Lisäksi yllätyin että Tammelassa pelataan vielä jalkapalloa, luulin että olisi jo romahtanut katsomon osalta.

Ääneni saa Tapparan vastustaja, ei niinkään Ilves.

No tuo nyt ei yllätä edes Juha Mietoa että HPK:n fani ei ymmärrä mitä sana seura tarkoittaa.

Jos olisit lukenut aloitusviestiä otsikkoa pidemmälle, olisi heti ensimmäinen lause ollut "Kumpi näistä perinteikkäistä seuroista on sinulle läheisempi?". Tummennus minun.

Sille en sitten voi mitään jos Hämeenlinnassa ei olla kuultu jalkapallosta, salibandystä jne. Nämä asiat nyt vain tulee ottaa huomioon kun keskustellaan Ilveksestä vaikka ne eivät junttia karjalalippiskansaa niin paljoa säväytä.
 

PTS

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Jos olisit lukenut aloitusviestiä otsikkoa pidemmälle, olisi heti ensimmäinen lause ollut "Kumpi näistä perinteikkäistä seuroista on sinulle läheisempi?". Tummennus minun.

Sille en sitten voi mitään jos Hämeenlinnassa ei olla kuultu jalkapallosta, salibandystä jne. Nämä asiat nyt vain tulee ottaa huomioon kun keskustellaan Ilveksestä vaikka ne eivät junttia karjalalippiskansaa niin paljoa säväytä.

Totta toinen puoli, teitä Ilveksen yleisseurakannattajia on toki melkoinen määrä ja ymmärrän hyvin sen näkökulman.

Toisaalta näin tapparalaisesta näkökulmasta kyse Tappara/Ilves -jaossa on nimenomaan kiekosta, ei esimerkiksi jalkapallosta, koska joitain TBK-viritelmiä lukuunottamatta sillä ei siinä ole toimintaa koskaan ollutkaan. Olkoot sitten jonkun mielestä väärinkannattamista tai mitä tahansa, niin tästä syystä (niin kuin aiemmin ketjuun kirjoitin) itse pystyn jalkapallon puolella jopa kannattamaan Ilvestä (koska Ilves-TPV -jaossa se on ollut mulle Ilves). Eikä se ole tapparalaisuudesta mielestäni mitenkään pois.

Jos kysyttäisiin, kumpi on mulle loppupeleissä tärkeämpää, Tapparan kiekko vai Ilveksen futis, olisi vastaus ilman muuta Tappara. Tunnetta on Tapparan osalta kuitenkin enemmän, futiksen seuraaminen on sittenkin analyyttisempää. Tässä kyselyssä toki kysyttiin muiden kiekkoseurojen kannattajien mielipidettä.
 

Iker

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Tappara.

Faijani on fani ja yksi parhaista kavereistani on myös kivenkova Tapparanmiäs, ko. seuran matseja on siis ihan kiitettävästi tullut käytyä katsomassa niin Hakametsässä ja muuallakin. Tietenkin valtaosa IFK:ta vastaan Kirveen ruostumista toivoen mutta välillä ns. neutraalina muuallakin kaverin seurana.

IFK on ainoa tietenkin, mutta on mun kaappitapparalaisuus niinkin pitkällä, että tänäänkin kävin täällä maaseudun tuntemattomuudessa juoksemassa lenkin Warriorin Tappara-shortseissa. Mutta se on vaan mökkikäyttäytymistä, täällä on tullut perinteisenä mökkirotsina jo skidistä asti käytettyä nurkissa pyörinyttä faijan Tappara-takkia, kuulemma vuosimallia 1972. Alkaa kauluksen kirveslogot olemaan jo snadisti kulahtaneet.
 

Ralph

Jäsen
Sille en sitten voi mitään jos Hämeenlinnassa ei olla kuultu jalkapallosta, salibandystä jne.

En tiedä, en ole nyt pariin kuukauteen Hämeenlinnassa käynyt, enkä tosin käydessänikään aio paikallisilta asiasta kysyä. Luulisin kuitenkin, että muutaman vuoden takainen Veikkausliigaseura FC Hämeenlinna sekä Salibandyliigajoukkue FC Trackers olisi tuttuja ainakin joillekuille.

Mielestäni Ilves on Tapparaa kovempi jalkapallo- sekä salibandyjoukkue, joten Ilveksen äänestäminen on itsestäänselvyys, en ymmärrä miten joku voi edes harkita Tapparaa.

Sitä vain en ymmärrä, miten jalkapallo-Ilveksen ja jalkapallo-Tapparan vertailu liittyy alueelle Jääkiekkoaiheiset äänestykset.
 

Myyntimies

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Aiheestahan on tehty oikein pro gradu -tutkielma. Erot joukkueiden kannattajien välillä ovat marginaaliset. Huomattavaa, että vain 40 prosenttia joukkueiden kannattajista asuu Tampereella.

Aikalainen Ilves ja Tappara kuin kaksi marjaa

Tähän täytyy heittää, että tamperelainen (paikallislehti siis) teetti keväällä oikean tutkimuksen, jossa kysyttiin kannatatko Ilvestä, Tapparaa vai jotain muuta. Tutkimus tehtiin Tampereella ja viidessä lähikunnassa. Ilves sai 30 prosenttia äänistä ja Tappara 25. Loput oli niitä, jotka eivät kannata kumpaakaan tai jotain muuta seuraa.
Tämä heijastaa mielestäni sitä, että Ilves on nimenomaan paikallinen seura ja Tappara enemmän valtakunnallinen toimija. Juontaa tod.näk. juurensa siitä, että Tappara voitti 70-ja 80-luvulla mestaruuksia ja silloin niitä pelejä alettiin näyttää televisiosta. Esim. koulussa 70- ja 80- luvulla muistan Ilveksen olleen ylivoimainen suosikki ja Tapparan sellainen hieman outo porukka. Nyt tilanne on varmaan muuttunut kovan muutoliikkeen vuoksi ja monet minunkin tuntemat "uudet tamperelaiset" ovat Tapparan fanaattisia kannattajia.
 
Tappara näyttäisi herättävän enemmän tunteita puolesta ja vastaan. Tämä näkyi mainiosti mm. finaaleiden otteluseurannoissa.

RadioCityn tuoreen tutkimuksen mukaan Tappara on Suomen kolmanneksi rakastetuin ja neljänneksi vihatuin urheiluseura. Ipa tulee perästä molemmissa sarjoissa.

Tästä linkistä ko. tutkimukseen.
 

Kaukosäädin

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves 365
Eipä Tammelassakaan fudista juuri käy ihmisiä katsomassa, mutta ei sinne niiden muiden ihmisten takia mennäkkään, vaan itse fudiksen. No ehkäpä tästä syystä useimmiten onkin tosin kivempaa katsella junnujen pelejä...

Harmi ettei tälläkään kaudella ole käynyt Tammelassa katsojia kuin keskimäärin 2395 ottelussa. Siis ykkösessä! Tuolla lukemalla oltaisiin Veikkausliigassa ja koko Suomessa sijalla 3. HJK:n 4677 ja Lahden 2427 jälkeen.

Iso mahtava IFK:kin kiinnostaa enemmän ja heitä on käynyt katsomassa keskimäärin 871 katsojaa pelissä. Eiku. Hakaakin on käynyt katsomassa 1231 katsojaa ja AC Oulua 885.
 

nummenkallio

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo
Vähän laimealta näyttää tämä Tampereen paikallinen ulkopuolisille, vaikka tamperelaiset ovatkin varmaan toista mieltä. Jos seuroilla on ollut joskus esimerkiksi poliittista vastakkainasettelua, niin se ei ainakaan enää näy missään. Tästähän tehtiin muutama vuosi sitten gradukin. Se oli tietenkin kulttuuriteko, jollainen pitäisi tehdä myös Turun ja Helsingin seuroista, mutta tutkimuksessa ei löydetty Tapparan ja Ilveksen väliltä mitään merkittäviä eroja. Tulos toki sekin.

Tapparan ja Ilveksen suurimpana erona taitaakin elää ulkopuolisten silmissä se, että Ilves on jotenkin enemmän kaupungin seura ja Tapparan kannattajat ovat maalaisia ja vieraspaikkakuntalaisia. Eikä tämäkään välttämättä ole totuus. Kuten ei sekään, että Ilves on perinteikäs ja Tappara nousukas - onhan jälkimmäinenkin ollut olemassa jo pian 60 vuotta (ja TBK:na vielä kauemmin). Poliittiset mielikuvatkin menevät täysin ristiin, sillä olen kuullut kumpaakin nimitettävän sekä työväestön että porvareiden seuraksi. Tästä seuraa se, että kumpikaan ei taida olla leimallisesti kumpaakaan, ja Tampereen seuroista poliittisin taitaa olla KooVee, joka oli ainakin takavuosikymmeninä hyvin vasemmistolaisesti leimautunut.

Ja juuri tämän takia vastasinkin, että ihan sama. Turun ja Helsingin paikallisista poliittista vastakkainasettelua ei ole pystytty täysin hävittämään, vaikka sitä on yritetty, ja juuri se on yksi niitä asioita, joka tekee tällaisista vihollispareista mielenkiintoisia. En tarkoita, etteivätkö Tapparan ja Ilveksen kannattajat olisi hyvinkin sitoutuneita omaan seuraansa, eikä vaihtoja vihollisleiriin varmasti paljon tapahdu, mutta ne syyt, miksi joku kannattaa Tapparaa ja toinen Ilvestä, jäävät hieman hämärän peittoon. Kulkeeko se sitten suvussa vai mikä on syy?

Ja se mainittu gradu. Asiaa tarkasteltiin ennen kaikkea aluenäkökulmasta, ja jokainen tehköön omat johtopäätöksensä, miten paljon aiheesta saatiin irti:

Pekka Karvonen: Tappara vai Ilves? Seuravalinta ja alueellinen identiteetti jääkiekkoseurojen kannattajien näkökulmasta
 
Urheilusanomien kausiennakossa sanottiin, että Ilveksen syksyisissä runkosarjapeleissä käy enemmän porukkaa kuin Tapparan puolivälierämatseissa ja että Ilveksen fanit ovat Suomen uskollisimpia ja Tapparan kannattajat ovat gloryhuntereita.
 

Myyntimies

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Vähän laimealta näyttää tämä Tampereen paikallinen ulkopuolisille, vaikka tamperelaiset ovatkin varmaan toista mieltä. Jos seuroilla on ollut joskus esimerkiksi poliittista vastakkainasettelua, niin se ei ainakaan enää näy missään. Tästähän tehtiin muutama vuosi sitten gradukin. Se oli tietenkin kulttuuriteko, jollainen pitäisi tehdä myös Turun ja Helsingin seuroista, mutta tutkimuksessa ei löydetty Tapparan ja Ilveksen väliltä mitään merkittäviä eroja. Tulos toki sekin.

Tapparan ja Ilveksen suurimpana erona taitaakin elää ulkopuolisten silmissä se, että Ilves on jotenkin enemmän kaupungin seura ja Tapparan kannattajat ovat maalaisia ja vieraspaikkakuntalaisia. Eikä tämäkään välttämättä ole totuus. Kuten ei sekään, että Ilves on perinteikäs ja Tappara nousukas - onhan jälkimmäinenkin ollut olemassa jo pian 60 vuotta (ja TBK:na vielä kauemmin). Poliittiset mielikuvatkin menevät täysin ristiin, sillä olen kuullut kumpaakin nimitettävän sekä työväestön että porvareiden seuraksi. Tästä seuraa se, että kumpikaan ei taida olla leimallisesti kumpaakaan, ja Tampereen seuroista poliittisin taitaa olla KooVee, joka oli ainakin takavuosikymmeninä hyvin vasemmistolaisesti leimautunut.

Ja juuri tämän takia vastasinkin, että ihan sama. Turun ja Helsingin paikallisista poliittista vastakkainasettelua ei ole pystytty täysin hävittämään, vaikka sitä on yritetty, ja juuri se on yksi niitä asioita, joka tekee tällaisista vihollispareista mielenkiintoisia. En tarkoita, etteivätkö Tapparan ja Ilveksen kannattajat olisi hyvinkin sitoutuneita omaan seuraansa, eikä vaihtoja vihollisleiriin varmasti paljon tapahdu, mutta ne syyt, miksi joku kannattaa Tapparaa ja toinen Ilvestä, jäävät hieman hämärän peittoon. Kulkeeko se sitten suvussa vai mikä on syy?

Ja se mainittu gradu. Asiaa tarkasteltiin ennen kaikkea aluenäkökulmasta, ja jokainen tehköön omat johtopäätöksensä, miten paljon aiheesta saatiin irti:

Pekka Karvonen: Tappara vai Ilves? Seuravalinta ja alueellinen identiteetti jääkiekkoseurojen kannattajien näkökulmasta
Hyvä ja mielenkiintoinen teos! Kirjoittajaa on myös palkittu hienolla nimellä. Olen tosin tavannut Pentti Hirvosiakin...
 

Barnes

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tasuno Tasalakki
Kyllähän tämä kallistuu Ilvekselle ihan jo senkin takia, että ensimmäinen livenä näkemäni jääkiekko-ottelu oli KalPa-Ilves. Muutenkin legendaarinen seura, jolla hieno historia, tunnettuja pelaajia sekä Liigan komein logo.
 

Kaukosäädin

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves 365
Eipä Tammelassakaan fudista juuri käy ihmisiä katsomassa, mutta ei sinne niiden muiden ihmisten takia mennäkkään, vaan itse fudiksen. No ehkäpä tästä syystä useimmiten onkin tosin kivempaa katsella junnujen pelejä...

Niin se kertoo enemmän toki Veikkausliigasta, kuin Suomesta. Väkimäärä on toki erinomainen Suomeen, mutta eiköhän Ilveksenkin keskiarvo tipu siihen 1000 katsojan pintaan koko kauden aikana. Tuo kun oli sen viime kauden buumin jälkeen ensimmäinen peli. Varsinkin Suomessa katsojamäärät tippuvat nopsaan, jos menestystä ei tulekkaan. Tuo 1000 tai edes 2000 katsojaa nyt niin kovin kummoista suhteessa jääkiekkoon(puhumattakaan Ruotsin fudiksesta).

Ei käy ei. Tänäänkin Tammelassa vain 4686 katsojaa seuraamassa Veikkausliigan sarjanousija Ilvestä, vaikka puoliammattilaisjoukkue taistelee ensimmäisellä kaudella vain putoamisen välttämisestä.

Keskiarvo kaudella on 3470 ja taakse jää kiekon puolelta mm. perkeleesti tulevia katsojamääriään hehkuttanut (fanit) Sport sekä lisäksi Pelicans, JYP, HPK ja KalPa!
 
Viimeksi muokattu:

Kenth

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooVee
Meillä on Tampereella kaksi Suomen hienointa ja menestyneintä seuraa, mutta kyllähän viime viikot ja tämä ilta jälleen ovat palauttaneet mieleen sen tosiasian, että Ilves on kuitenkin se suurempi. Aito ja alkuperäinen, jolla on valtavat massat tamperelaisia takanaan. Ilves-kiima on tällä hetkellä käsinkosketeltavaa Pirkanmaalla.

Tappara on menestyksen perusteella ollut täysin suvereeni yli 30 vuotta, tekee lähes kaiken naapuriaan paremmin ja on suosittu ympäri Suomea, mutta se ei ole kyennyt suistamaan Ilvestä kaupungin suositumman joukkueen valtaistuimelta. Ja kuten on nyt nähty, kovin suurta menestystä ei Ilves tarvitse synnyttääkseen ison roihun ja buumin. Voi vaan kuvitella mitä se joskus on kun Ilves taistelee uskottavasti mitaleista.

Edit: Lisätään vielä, että en muista lähivuosilta edes Tapparan finaalipeleissä kokeneeni Hakametsässä yhtä kiihkeää tunnelmaa kuin tänään Ilves-Lukko ottelussa. Kannattajakunta on jotenkin hillitympää.
 
Viimeksi muokattu:

El Gordo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
No kyllähän viime keväänä ratkaisevassa 6. finaalissa 26.huhtikuuta oli paras tunnelma mitä varmaan ikinä on Hakametsässä ollut. Tai missään muuallakaan.

Ilves-pöhinöitä tulee ja menee, muistan helposti tästä ihan lähimenneisyydestäkin vähintään puolenkymmentä tapausta, kun on fanien mielestä ollut kovaakin "kiimaa". Milloin minkäkin kahden tai kolmen ottelun voittoputken vuoksi, tai jonkun lupaavan junnun, tai Sjöblomin ostotarjouksen. Sitten ne hurmat kuolee pois ja kaikki on niin kuin ennenkin.
 

Runtulin

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Tappara on herättänyt luonnollisesti kunnioitusta viime aikoina enemmän, joten valinta oli selvä: Tappara. Toivottavasti Ilveskin tuolta nousee jaloilleen Kiven johdolla. Kaikki kulttuurillishistorialliset sepostukset on aivan täyttä höpöhöpöä, menestys ja arvostus mitataan kaukalossa: tällä hetkellä sitä hallitsee Tappara.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös